Wall Street: De interne keuken van KFC

KFC tracht in China het vertrouwen terug te winnen door klanten uit te nodigen in zijn keukens. ©belga

KFC-moeder Yum! Brands geeft zijn tweede winstalarm in evenveel maanden na het voedselschandaal van afgelopen zomer. KFC probeert het vertrouwen terug te winnen door klanten in zijn keukens binnen te laten.

De Dow Jones zakte met 1,5 procent en de Nasdaq liet 1,7 procent liggen. De oliebaisse woog op hele markt.

Het oliekartel OPEC verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar zakt naar het laagste punt in twaalf jaar. De prijs van het zwarte goud zakte meer dan 3 procent tot, voor het eerst in vijf jaar, onder 65 dollar per vat. De olieprijs staat nu meer dan 50 dollar onder de piek van juni. De oliewaarden gingen mee onderuit: Chevron (-2%) en ExxonMobil (-3%). 

Ook fastfoodgroep Yum! Brands heeft al betere tijden meegemaakt. In China herstelt de verkoop trager dan verwacht na het voedselschandaal in juli. Voor de tweede keer in evenveel maanden geeft de moedergroep van Pizza Hut, Taco Bell en Kentucky Fried Chicken (KFC) daarom een winstalarm. Het aandeel zakte met 6,2 procent tot 70,53 euro.

China is met 6.400 restaurants een belangrijke markt van Yum! Brands. Afgelopen zomer bleek uit een televisiereportage dat een van zijn leveranciers nieuwe etiketten aanbracht op vlees waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden was. Yum! staakte meteen de samenwerking met het bedrijf, maar het kwaad was geschied. In oktober gaf het bedrijf aan dat de malaise negen maanden kan aanslepen.

Begin dit jaar ging de fastfoodgroep uit van een winstgroei van 20 procent. In oktober werd dat herleid tot 6 à 10 procent, en dinsdag (nabeurs) tot 5 procent. Volgend jaar hoopt Yum! het schandaal achter zich te laten met een verwachte winstgroei van 15 procent in China en 10 procent voor de hele groep.

Ondertussen tracht Kentucky Fried Chicken het vertrouwen terug te winnen door klanten uit te nodigen in de keuken. Om ze te tonen hoe het eten wordt klaargemaakt. Dat gebeurt in meer dan duizend KFC-fastfoodrestaurants en ook bij toeleveranciers.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud