Wall Street: het 'oude' HP klopt het nieuwe

Meg Whitman, CEO van Hewlett-Packard bij de openingsbel voor de eerste notering van de twee 'nieuwe' HP's ©REUTERS

De split van HP is letterlijk geen onverdeeld succes. Het aandeel van de printer- en pc-business floreert, de servers verliezen terrein. Maar op Wall Street is het vandaag meer fuseren dan splitten.

Wall Street is de week in opperbeste stemming gestart gesteund door goede productiecijfers in de VS en Duitsland. Dat de cijfers uit China tegenvielen, deerde New York niet. De S&P 500 bereikte zijn hoogste peil sinds augustus (2.104 punten, +1,2%), de Nasdaq (5.127 punten, +1,45%) haalt weer het niveau van juli. De Dow Jones wint 0,9 procent tot 17.828 punten. 

Het gesplitste Hewlett-Packard noteerde vandaag maandag voor het eerst.

De aandelen van HP Inc (13,83 dollar, +13,0%), dat de printer- en pc-business erfde, deden het duidelijk beter dan die van Hewlett Packard Enterprise Co (14,49 dollar, -1,6%), het nieuwe bedrijf waarin de servers en diensten zijn ondergebracht.  HPE boekte aanvankelijk een bescheiden winst maar ging na twee uur in het rood. HPE wordt nochtans beschouwd als de tak met het grootste groeipotentieel. HP Inc daarentegen schoot elf procent hoger en houdt die winst vast.

Hewlett-Packard werd 76 jaar geleden opgericht in een garage in Palo Alto (Californië) door Bill Hewlett en Dave Packard

Het ontwikkelde zich tot één van de meest spraakmakende technologiebedrijven. Ooit was het 's werelds grootste producent van pc's. Maar de laatste jaren draaide het vierkant omdat de groep niet kon volgen met nieuwere technologieën en trends, zoals de shift van consumenten naar smartphones en van bedrijven naar het internet om zijn data op te slaan.

Merger Monday

Maar in Wall Street luidt vandaag vooral de fusieklok.

De met afstand grootste overnameoperatie die werd aangekondigd is die van Visa Inc (75,22 dollar, -3,0%). 's Werelds nummer één in kredietkaarten neemt zijn Europese zuster over voor 21 miljard euro. Daarmee komt een einde aan acht jaar scheiding en beschikt Visa over dezelfde troeven als MasterCard dat zijn Europese activiteiten al bij zich had. Dat het aandeel daalt, is vooral te wijten aan een tegenvallende jaarprognose van Visa.

Het bod van Shire Pharmaceuticals (224 dollar, -1,2%) op biotechbedrijf Dyax (35,42 dollar, +28,7%) is anders ook niet mis. Shire heeft 37,30 dollar per aandeel of 5,9 miljard dollar veil voor de specialist in erg zeldzame ziektes. De biedprijs ligt meer dan een derde boven de slotkoers van vrijdag. De overname zou vanaf 2018 een postieve bijdrage tot de winst van Shire leveren. Tenminste op voorwaarden dat de beloftevolle middelen ooit in de apotheek raken.

Daarnaast waren er nog vijf miljardendeals wat van Allerzielen een echte fusiemaandag maakt.

ConAgra (40,91 dollar, +0,9%) verkoopt zijn private label-divisie aan Treehouse Foods (80,84 dollar, -5,6%) voor 2,7 miljard; Pamplona Capital koopt MedAssets (30,89 dollar, +30,5%) , een specialist in medische analyses voor 2,7 miljard dollar; Bristol-Meyers haalt Cardioxyl binnen voor 2,1 miljard; Endurance International neemt onlinemarketeer Constant Contact (31,88 dollar, +22,2%) over voor 1,1 miljard en Coty (+1,9%) lijft de verzorgingstak van het Braziliaanse Hypermarcas (5,75 dollar, +25%) binnen voor 1 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud