Wall Street verteert macro-economische data

De aanvragen voor een uitkering stegen wel, maar zitten wel op het laagste peil sinds 2000 ©Bloomberg

Nadat de groeicijfers van Duitsland en China al tegenvielen, blijkt nu ook de VS-economie te vertragen. Wall Street lag er niet wakker van, de S&P 500 zette zelfs een nieuw record neer

De Dow Jones eindigde op 18.285,74 punten een stijging met 0,34....punten. De Nasdaq deed er 0,4 procent bij tot 5.091, net geen nieuw record. De S&P ging wel door zijn topprestatie van maandag en steeg met 0,2 procent tot een nieuw record van 2.130,82 punten. Nochtans kregen de beleggers een pak tegenvallende economische data te verwerken.

Eerst het goede nieuws. Het gemiddeld aantal Amerikanen dat voor het eerst een aanvraag indient voor een werkloosheidsuitkering daalde de voorbije vier weken tot het laagste niveau in 15 jaar, een teken dat de arbeidsmarkt blijft aantrekken. Hun aantal zakte van 271.750 tot 266.250 in de periode tot 16 mei. De andere macro-economische data vielen tegen.

De PMI of de index van de aankoopdirecteurs van het onderzoeksbureau Markit zakte van 54,1 in apirl naar 53,8 in mei. Een cijfer boven 50 wijst op groei, maar de groei van de Amerikaanse economie vertraagt dus. De export daalt nu al voor de tweede maand op rij, nog maar eens een bewijs dat de sterke dollar de bedrijven daar parten speelt. Eerder kwam de EU al met een lagere PMI.

A wave of economic data mostly skewed to the downside http://t.co/F3oSCvcLc8 pic.twitter.com/uYTd6MdHDA— MarketWatch Economy (@MKTWeconomics) May 21, 2015

 

Een verdere analyse van die PMI leert dat de 'input costs' of productiekosten voor de eerste keer dit jaar opnieuw stijgen. Bovendien was de groei in mei de zwakste sinds begin 2014 voor de verwerkende industrie in de Verenigde Staten. Het is dan ook geen verrassing dat de orderboeken hun zwakste toename kenden sinds het begin van vorig jaar.

Nog een tegenvaller was de verkoop van bestaande woningen. In april veranderden er - geëxtrapoleerd naar een volledig jaar - 5,04 miljoen van eigenaar, maar economen hadden gerekend op 5,24 miljoen. Dat cijfer ligt ook 3,3 procent lager dan in maart, zo meldt de National Association of Realtors. De gemiddelde verkoopprijs bedroog 219.400 dollar, 8,9 procent meer dan een jaar eerder.

Alsof dat niet genoeg is, kreeg het consumentenvertrouwen een deuk, het zakte van 50 in april naar 44 in mei, zo blijkt uit de Bloomberg Consumer Comfort Index. Dat is de scherpste daling sinds oktober 2013. Bijna 40 procent van de ondervraagde Amerikanen denkt nu dat het slechter zal gaan met de Amerikaanse economie.

De sterkste daler binnen de S&P 500 was NetApp (31,77 dollar, -10,1%). Het dataopslagbedrijf kwam met tegenvallende kwartaalcijfers en gaat 500 werknemers aan de deur zetten. Precies twee jaar geleden kondigde de onderneming reeds het vertrek van 900 medewerkers aan, toen ging het al niet zo goed. Drie beurshuizen verlaagden meteen hun advies, twee daarvan van kopen naar houden.

Salesforce (72,91 dollar, +3,9%) eindige op de vierde plek in de S&P. Salesforce is de grootste aanbieder van cloud-software en concurrent van het Duitse SAP. De groep kwam woensdag na beurs met cijfers. Voor de eerste keer in zeven kwartalen, boekte het bedrijf weer winst, al blijft die met één cent per aandeel wel erg klein. De omzetverwachting voor het hele boekjaar wordt opgetrokken.

De voorbije dagen werd de softwareaanbieder herhaaldelijk genoemd als overnamedoelwit. Mogelijke kopers zouden Oracle, IBM en Microsoft zijn. Aartsrivaal SAP liet al weten geen belangstelling te hebben in Salesforce, de Duitsers geloven niet dat zijn concurrent verkocht zal worden wegens de hoge notering in Wall Street. De marktwaarde bedraagt 48,6 miljard dollar.

Best Buy (35,11 dollar, +3,9%), één van de grootste elektronicaketens van de de wereld, was lang primus in de S&P 500 en eindigde op de derde plek. Het bedrijf bouwt systematisch zijn aanwezigheid in het buitenland af wat de kosten drukt, maar blijft het moeilijk hebben om zijn binnelandse omzet verder op te krikken. Wel slaagde Best Buy er de eerste drie maanden van het jaar in om marktaandeel te veroveren.

De omzet en de winst lagen duidelijk boven de marktconsensus en ook de prognose voor het hele jaar overtrof de verwachtingen van de analisten. Het eerste kwartaal daalde de omzet met 0,9 procent tot 8,56 miljard dollar, vooral een gevolg van de sluiting van winkels in het buitenland. De binnenlandse verkoop steeg tot 7,89 miljard (+1,4%), dankzij de nieuwe iPhone en het succes van tv's met grote schermen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud