Wall Street - Winkels hebben last van warme winter

De vrees voor een haperende economie duwde de Amerikaanse aandelen maandag in het rood. De winkelsketen hebben last van het haperende klimaat, menen de analisten van Citigroup.

De Dow Jones en de Nasdaq-index zakten beide met 1 procent.

In de Dow was IBM (-2,1%) één van de grootste verliezers. Dat kwam omdat Berkshire Hathaway in zijn kwartaalrapport expliciet opbiechtte dat het op zijn belang in de IT-groep (op papier) een verlies van 2 miljard dollar heeft.

De holding van superbelegger Warren Buffett is echter niet van plan zijn deel in IBM te verkopen. 'We verwachten dat onze investering in IMB zal herstellen, en zelfs in zo'n mate dat we de verliezen zullen recupereren.' Veel indruk maakte dat niet op beleggers. IBM daalde naar zijn laagste punt in vijf jaar.

Berkshire Hathaway zag zijn winst afgelopen kwartaal zowat verdubbelen tot 9,4 miljard dollar. Met dank aan de eenmalige elementen ter waarde van 4,4 miljard dollar in verband met de fusie van Kraft Foods en Heinz. De bedrijfswinst liep afgelopen kwartaal met bijna 4 procent terug. Het aandeel van de holding zakte met 1 procent.

Meer algemeen daalden de meeste aandelen omdat beleggers vrezen dat de wereldeconomie dreigt te haperen. Uit China kwam het bericht dat de export voor de vierde maand op rij daalde en dat ook de import terugviel. China is één van de grootste handelspartners van de VS. Bovendien waarschuwde de OESO, de denktank van de rijke landen, voor een vertraging van de globale economie.

De winkelketens Macy's (-5,4%)  en Kohl's (-5,6%) kregen klappen na een rapport van Citigroup. Het beurshuis meent dat de hele sector een slecht kwartaal achter de rug heeft en dat de toekomst niet veel rooskleuriger oogt.

Door het warmer dan normale weer in de VS - afgelopen week liep de temperatuur in New York op tot meer dan 20 graden Celsius -  kopen minder consumenten al winterkledij, stellen de analisten. Daardoor zitten de winkels met hoge voorraden.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud