portret

Wat is Quotebot?

De Tijd heeft een nieuwe, ietwat speciale, redacteur ingehuurd, Quotebot, een programma dat automatisch teksten genereert vanuit financiële gegevens. Een woordje uitleg.

Hoe kunnen journalisten bevrijd worden van repetitieve en tijdrovende taken, zodat ze zich kunnen concentreren op wat ze het beste kunnen: diepgang en analyse? Het antwoord van De Tijd is de creatie van "Quotebot", een automatische tekstgenerator die korte feitelijke samenvattingen produceert op basis van financiële gegevens.

Quotebot is een gezamenlijk project tussen de redactie en Syllabs, een bedrijf dat gespecialiseerd is in automatische tekstgeneratie. Samen hebben we scenario's opgesteld die zich aanpassen aan de schommelingen op de beurs en die de hele dag door gepubliceerd worden in de Markten Live blog (Openingsbel, middagupdate, sluitingsbel...).

Bijvoorbeeld:

De Bel20 noteert stabiel halfweg de handelssessie

Argenx (+3,12%), Galapagos (+1,74%) en ook Aperam (+1,38%) gaan voorop in de Bel20-index die stijgt met 0,07% naar 3.588,82 punten. Van de 20 aandelen waaruit de index bestaat, zijn er 14 gestegen en 6 gedaald. Exclusief Bel20 nemen Bone Therapeutics (+15,76%), Van de Velde (+4,71%) en IBA (+4,65%) de leiding, terwijl Montea (-7,8%), MDxHealth (-4,21%) en Nyrstar (-3,31%) achterblijven.

Alle teksten worden door journalisten nagelezen en goedgekeurd voordat ze online worden gezet. De cijfers zijn afkomstig van VWD, een bedrijf gespecialiseerd in financiële gegevens.

Verschillende grote financiële informatiebureaus hebben al ingezet op de automatische productie van teksten zoals Associated Press, Bloomberg of Reuters.

Heeft u een vraag of opmerking? Wij beantwoorden het graag op: multimedianl@tijd.be

Volg hier onze opvolging van de financiële markten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud