Yellen duwt Belgische rente weer onder 1 procent

Dat Janet Yellen past voor een renteverhoging, maakt extra stimulus door Mario Draghi waarschijnlijker ©Bloomberg

Beleggers tobben weer volop over de economie nu Fed-voorzitter Janet Yellen het herstel te broos vindt om voor het eerst sinds 2006 een renteverhoging door te voeren. Obligaties spinnen garen bij die onzekerheid.

Wie dacht dat aandelenbeleggers blij zou zijn met het feit dat de Fed-voorzitter Janet Yellen het gratisgeldbeleid nog wat langer laat duren, is er aan voor de moeite. De Euro Stoxx50 zakt in de namiddaghandel verder weg. In Brussel verliest de Bel20 eveneens flink terrein.

Fed-voorzitster Janet Yellen maakte zich gisteren duidelijk zorgen over de wereldeconomie en die zorg wordt gedeeld door beleggers. De Fed besloot gisteren de rente ongemoeid te laten. De bestuurders van de Amerikaanse centrale bank verlaagden gisteren ook hun renteverwachtingen voor de komende jaren.

Die staan nu 25 basispunten lager dan drie maanden geleden. De uitleg: 'de recente wereldwijde economische en financiële ontwikkelingen zouden een rem op de economische activiteit kunnen zetten en zullen op korte termijn wellicht ook een verdere neerwaartse druk op de inflatie zetten.'

Daarmee verwijst de Fed impliciet naar de groeivertraging in China en de recente zaagtandbewegingen op de financiële markten. Voorzitter Janet Yellen liet ook verstaan dat de inflatie in de VS erg laag is en dat nog verscheidene maanden zal blijven. 'Daaruit kan je besluiten dat er geen renteverhoging bij de volgende vergadering in oktober zal zijn, maar dit vertelt ons ook dat de kans op een rentestijging in december slinkt', aldus een analist.

Nu een eerste Amerikaanse renteverhoging sinds 2006 weer op de lange baan geschoven is, gaat de dollar stevig onderuit. En dat is bijzonder onwelkom nieuws voor Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank kan een sterkere euro missen als kiespijn, omdat de eurozone zo via goedkopere invoer nog wat meer deflatoire druk invoert.

De inactie van Janet Yellen verhoogt de druk op Mario Draghi om in actie te komen

Met andere woorden: de inactie van Janet Yellen verhoogt de druk op Mario Draghi om in actie te komen. Bijvoorbeeld door de huidige stimulus - waarbij de ECB maandelijks 60 miljard in de economie pompt via de inkoop van staatspapier - uit te breiden, of te verlengen.

'Volgende week zijn er nogal wat toespraak van ECB-toplui', stipt BNP Paribas-econoom Ken Wattret aan. 'Verwacht daar meer verbaal geweld over de ongewenste verstrakking van het beleid die een duurdere euro impliceert en de boodschap dat Frankfurt klaar staat in actie te schieten indien nodig'. 

De onzekere economische vooruitzichten en de kans op extra inkopen door de ECB leveren de Europese obligatiemarkten forse winst op. Daardoor nemen beleggers op tienjarig Belgisch staatspapier nu vrede met een rendement van 0,96 procent, 13 basispunten minder dan gisteren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud