Yellen en olie zetten Wall Street op verlies

©EPA

De uitspraak van de Fed-voorzitter dat een renteverhoging in december een reële mogelijkheid blijft deed Wall Street geen deugd. De goedkopere olie evenmin.

De Dow Jones sloot met een verlies van 0,3 procent, de Nasdaq verloor 0,05 procent. De sterindex S&P 500 ging met een derde van een procent achteruit.

Het begon goed, maar de uitspraak van Fed-voorzitter Janet Yellen dat een renteverhoging in december geen zekerheid is maar een reële mogelijkheid blijft, zorgde voor een kentering. De Fed 'verwacht dat de economie zal blijven groeien met een tempo dat de inflatie op middellange termijn op het niveau zal brengen dat het beoogt', aldus de topvrouw in een hoorzitting voor het Congres. En een resem economische data bevestigt dat optimisme van Yellen. 

Zwakkere energie-aandelen deden Wall Street evenmin deugd. Nadat Brent en Texaanse WTI dinsdag stevig duurder waren geworden, gebeurde woensdag het omgekeerde. Met alle gevolgen vandien.

De privé-sector creëerde in oktober liefst 182.000 nieuwe jobs, erg veel en bovendien nog iets meer (2.000) dan economen hadden verwacht. Een positieve evolutie voor de binnenlandse consumptie. Maar niet alleen de Amerikanen zien hun koopkracht op die manier toenemen, in het buitenland worden meer producten en diensten uit de VS gekocht. Dankzij een fikse groei van de export, daalde het handelstekort van de Verenigde Staten tot het laagste peil in zeven maanden.

Als je dan nog het ingrediënt van beter dan verwachte kwartaalcijfers toevoegt, krijg je een cocktail die best in de smaak valt van de belegger. Van alle ondernemingen die tot nog toe met cijfers kwamen, presteerden drie op vier beter dan de marktconsensus. En toch zakt Wall Street na een kleine winst bij de opening lichtjes weg. Niet vergeten natuurlijk dat de eerste twee dagen van de week de beurzen al mooie winsten boeken en de drie belangrijkste indexen dicht tegn een historisch plafond zitten.

US Steel (11,05 dollar, -14,6%) hoort niet bij de gelukkigen. Het kwartaalverlies van 70 cent per aandeel lag een halve dollar hoger dan het tekort dat analisten hadden verrekend. De omzet halveerde tot 2,83 miljard. De sector blijft kampen met een onevenwicht tussen vraag en aanbod en dat de oliesector een pak investeringen in de koelkast stopte, helpt ook niet echt. US Steel verlaagt daarom zijn jaarprognose. In combinatie met de teleurstellende cijfers, doet dat het aandeel kelderen.

Een jaar geleden was het aandeel nog drie keer meer waard. Met die tuimeling is US Steel één van de grootste dalers in Wall Street. Die 'eer' was dinsdag weggelegd voor maïsreus Archer-Daniels-Midland (ADM).

Tesla Motors Inc (231 dollar, +10,9%) maakt een omgekeerde beweging.. Gisteren na beurs kondigde de bekendste bouwer van elektrische auto's nochtans een groot kwartaal verlies aan, maar de markt was duidelijk meer onder de indruk van het almaar dikkere orderboek van het bedrijf van Elon Musk. Musk beloofde bovendien de kadans van de productie te verhogen. In het lopende kwartaal denkt Tesla minstens 17.000 auto's te verschepen of ruim 5.000 meer dan in het derde kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud