Advertentie

Zeebewoners, bloemetjes en bijtjes stutten koers Floridienne

Belgische hommels veroveren de wereld om gewassen te bestuiven, dankzij de export door Floridiennes dochter Biobest uit Westerlo. ©Dries Luyten

Floridienne was maandag een van de sterren op de Brusselse beurs, met een winst van 3,1 procent tot 133 euro. KBC Securities verhoogde het koersdoel na de sterke resultaten van vrijdagavond in één ruk met 25 euro naar 140 euro.

Floridienne is met 48 dochterbedrijven een van de meest veelzijdige ondernemingen van het koersenbord. De holding is actief in zeer specifieke nichemarkten die de grote multinationals vaak links laten liggen. Dat gaat van enzymes om biefstuk zachter te maken, groene pepers uit Madagascar, wijngaardslakken en rolmops tot een kunstmatige neus om parfums te ontwikkelen. De gedelegeerd bestuurder Gaëtan Waucquez controleert de hele groep samen met Philippe de Spoelberch van het AB InBev-imperium.

De omzet steeg vorig jaar met 4 procent tot 308 miljoen euro. De operationele kasstroom daalde evenwel lichtjes tot 5,1 miljoen, maar de nettowinst spurtte 11,9 procent hoger naar 6,6 miljoen. Het brutodividend gaat met 10 cent de hoogte in tot 2,10 euro per aandeel. Zo compenseert Floridienne de verhoging van de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent.

‘Onze koersdoelverhoging is niet enkel gebaseerd op 2016, maar vooral op de vooruitzichten voor 2017. Floridienne geeft aan dat die bemoedigend zijn’, zegt KBC Securities-analist Guy Sips. Hij plakt de rating ‘houden’ op het aandeel. ‘In de afdeling feestvoeding zal de focus dit jaar liggen op de integratie van de jongste overnames, terwijl het bedrijf ook marktaandeel wint.’

Cateraar van de zee

De voedingsafdeling verkocht 5 procent meer, wat vooral te danken was aan de tak die Floridienne ‘Cateraar van de Zee’ noemt. Vorig jaar nam die twee bedrijven over die tapas maken op basis van gemarineerde zeedieren. Dit jaar kocht Floridienne een bijkomende Franse escargotfabriek.

De divisie Life Sciences groeide 8 procent. Hier verwacht Floridienne een ‘significante stijging van de resultaten’. Vooral Biobest doet het goed. Dat bedrijf uit Westerlo is het nummer één van de wereld in bestuiving via bijen, en het nummer twee in de biologische bestrijding van ongedierte via een 40-tal soorten insecten die wereldwijd worden geëxporteerd. Daarnaast nam Floridienne maatregelen om de moeilijke aanvoer van natuurlijke plantenextracten te verbeteren.

Onzekere politiek

In de kleinste divisie, de chemie, noemt het bedrijf de situatie ‘gecompliceerd’, wegens de onzekere politieke context en de onvoorspelbaarheid van de nikkelprijzen. De omzet daalde licht, maar de winstgevendheid bleef overeind. Vooral Kimflor, de Turkse dochter die pvc-stabilisatoren maakt, heeft het lastig wegens de groeivertraging van de Turkse economie, een gevolg van de politieke situatie.

‘Toch is Floridienne vol vertrouwen dat zijn chemietak met de moeilijke economische omgeving om kan en nieuwe groeimarkten kan vinden’, stelt Sips. Een voorbeeld is de dochter SNAM, een van de grootste Europese recycleerders van autobatterijen. SNAM heeft contracten met tal van grote automerken, ontmantelt de batterijen en verkoopt de materialen weer door. ‘Floridienne heeft daarin de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd, en heeft voor technologie en milieu een voorsprong om nieuwe batterijvolumes te vinden. Bovendien is de start van 2017 al wat beter, dankzij hogere nikkelprijzen’, besluit Sips.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud