Zweedse centrale bank zet rente op nul

Stefan Ingves, de gouverneur van Zweden. ©REUTERS

De Zweedse centrale bank heeft haar belangrijkste rentetarief verlaagd van 0,25 procent tot 0 procent. Bovendien zal de Riksbank dit nultarief aanhouden tot eind 2016. De Zweedse kroon gaat onderuit.

De laatste daling van de rente in Zweden dateert van juli. Toen verlaagde de Riksbank haar rente van 0,75 tot 0,25 procent. Ook toen was de lage inflatie de drijfveer.    

'De Zweedse economie is relatief sterk en de economische activiteit blijft verbeteren. Maar de inflatie is te laag', luidt het dinsdag in een mededeling. Tegelijk waarschuwt de centrale bank dat de lage rente ook risico's inhoudt met betrekking tot hoge schulden bij de gezinnen. Dat moet onder controle gehouden worden, luidt het. Daarnaast zijn er ook hervormingen nodig om de huizenmarkt beter te doen werken.

De rentedaling tot 0 was een complete verrassing voor de markten. De Zweedse kroon ging onderuit richting het laagste niveau van het jaar. Beleggers zullen immers een hele tijd met een nulrente moeten leven.

Gouverneur Stefan Ingves verwacht pas tegen eind 2016 de rente opnieuw met 25 basispunten te verhogen. In september ging de centrale bank nog uit van een renteverhoging tegen eind 2015. De onverwacht fors rentedaling gaat gepaard met een al even agressieve neerwaartse bijstelling van de inflatieverwachting. De Riksbank verwacht in 2015 een inflatie van amper 0,3 procent, tegenover een eerdere prognose van 1,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud