1 meiwinst voor Londen en Kopenhagen

Het gros van de Europese en Aziatische aandelenmarkten ligt vandaag stil ter gelegenheid van het Feest van de Arbeid. Londen en Kopenhagen zijn wel open. In Wall Street is het ook een werkdag als een ander. De Britse detailhandel zakt stevig na verschillende koersverlagingen, Ford heeft een nieuwe baas en de Amerikaanse consument geeft weer veel geld uit.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.48 uur: En met de melding dat de verkoop van CityJet - inclusief VLM -  door Air France-KLM aan het Duitse Intro Aviation nu eindelijk helemaal rond is, gaan we eruit. Air France-KLM verloor woensdag na tegenvallende cijfers 7 procent. Tot morgen.

17.40 euro: De beurzen in Londen en Kopenhagen, de enige die vandaag actief waren, zijn allebei hoger geëindigd. De FTSE won 0,4 procent, de OMX deed er 0,3 procent bij. Wall Street staat na ruim twee uur handel nog steeds in het groen, de Dow Jones wint een kleine 0,1 procent, de technologiebeurs Nasdaq doet er ruim 0,7 procent bij.

17.39 uur: 's Werelds grootste farmagroep Pfizer wil absoluut AstraZeneca inlijven

PFIZER SAID TO PLAN RAISING ASTRAZENECA BID ABOVE $106 BILLION. paying more is bullisher— zerohedge (@zerohedge) May 1, 2014

 

16.28 uur: Beleggers die blij zijn dat hun bedrijf belastingen betaalt, dat kan alleen in de VS

EBay is repatriating $9 billion of overseas profit and will pay taxes on it. The stock is up on the news http://t.co/3fMDgpcCOe— Daniel Gross (@grossdm) May 1, 2014

 

16.19 uur: De redding van General Motors heeft de Amerikaanse overheid van 2008 tot einde vorig jaar alles samen 11,2 miljard dollar gekost, dat meldt de Treasury. De overheid verkocht haar laatste aandelen in GM in december 2013. 'Het was nooit de bedoeling van de overheid om winst te maken op de operatie, wel om de Amerikaanse autoindustrie te redden en in dat opzicht zijn we zeker geslaagd', aldus een woordvoerder van de Schatkist. Adam Hodge. Vandaag zit GM weer in slechte papieren door een oplopende aantal rechtszaken en claims in verband met technische fouten aan zijn wagens. Daarbij zouden minstens 13 doden zijn gevallen.

16.03 uur: De drie grote Amerikaanse autobouwers hebben hun verkoopscijfers voor april al klaar. General Motors (35,05 dollar, +1,6%), de nummer één van de wereld, loste de verwachtingen meer dan in met een groei van 7 procent tot 254.076. Die van Ford (16,07 dollar, -0,4%) zakten met 1 procent tot 211.126 stuks, bijna 5.000 voertuigen onder de marktconsensus net als Chrysler. Dat laatste kon zijn verkoop niettemin met liefst 14 procent opkrikken tot 178.652 stuks. Vooral zijn Jeeps gingen als zoete broodjes de deur uit. Chrysler, een dochter van Fiat, heeft geen eigen notering.

15.36 uur: Enkele opmerkelijke stijgers en dalers in Noord-Amerika. Yelp (62 dollar, +5,8%) springt fors hoger nadat het beter dan verwachte cijfers kon aanbieden, ook Sprint (8,8 dollar, +3,8%) dat een overname overweegt en Mastercard (76,5 dollar, +4,1%) dat zijn winst fors zag stijgen, gaan flink omhoog. Bombardier (4,18 dollar, -5,4 procent in Toronto), dat nochtans pal op de marktconsensus zat en zijn prognoses bevestigde, en ook Textron (38,69 dollar, -5,3%), dat de markt wel teleurstelde, flikkeren alle twee naar beneden. 

15.30 uur: Wall Street is zopas licht hoger geopend. De Dow Jones doet er 0,02 procent bij, de Nasdaq  0,1 procent.

15.25 uur: Een appelflauwte voor de ontbijtgranen, tenminste die van de bekendse producent. Kellogg, fabrikant van onder meer Cornflakes en Rice Krispies, heeft minder omzet behaald in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat was vooral het gevolg van groeiende concurrentie van huismerken van supermarkten op het gebied van ontbijtgranen. De omzet daalde met 3,1 procent tot 3,7 miljard dollar, maakte het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf donderdag bekend.

Het gaat om de vierde kwartaalomzetdaling op een rij. De nettowinst ging wel omhoog, met bijna een derde (32 procent) tot 406 miljoen dollar (292 miljoen euro). Kellog houdt vast aan de verwachting van een omzetgroei van ongeveer 1 procent in heel 2014. Het bedrijfsresultaat groeit dit jaar met maximaal 2 procent.

15.15 uur: Visa jammert dan wel dat sancties tegen rijke Russen zijn inkomsten kan schaden, concurrent Mastercard heeft er voorlopig geen last van. De winst van die laatste steeg het voorbije kwartaal met 14 procent tot 870 miljoen dollar, het aantal transacties nam toe met 10 procent. 

15.12 uur: Joe Sixpack laat ze weer rollen. De uitgaven van consumenten in de Verenigde Staten zijn in maart in het sterkste tempo gegroeid sinds augustus 2009. Dat blijkt uit een eerste schatting die het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag heeft gepubliceerd.De bestedingen werden vooruitgeholpen door het einde aan de strenge winter, die in de eerste maanden van dit jaar vooral het oosten van het land in zijn greep hield.

Consumenten vonden in maart weer de weg naar winkelcentra en autodealers en gaven daar bijna 1 procent meer uit dan in februari. In deze maand bleken de gevolgen van de winter bovendien mee te vallen. Uit een nieuwe schatting bleek dat de uitgaven in februari met 0,5 procent toenamen, in plaats van met 0,3 procent zoals een eerste raming had uitgewezen.

15.05 uur: Ford heeft nu de aanstelling van Mark Fields als CEO officieel bekendgemaakt. Hij gaat aan de slag op 1 juli, tot dan blijft hij COO.

15.03 uur: Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week tot 26 april is onverwacht gestegen tot het hoogste peil in negen weken. De 'jobless claims' namen toe met 14.000 stuks tot 344.000, aldus het ministerie van Arbeid. De gemiddelde prognose van economen bedroeg slechts 320.000. Maar iedereen zegt dat het cijfer met een korrel zout moet genomen worden wegens de seizoensschommelingen. 

14.57 uur: Amerika's tweede autobouwer Ford Motor heeft een nieuwe baas, zo meent AFP te weten.

Mark Fields (53), tot nog toe de COO en rechterhand van Alan Mulally (68), wordt de nieuwe CEO. Een erg voor de hand liggende keuze zo lijkt het, waarvoor Ford toch een zoektocht van twee jaar nodig had. Mulally, die overkwam van Boeing in 2006, loodste Ford door één van zijn zwaarste crisissen ooit. De naam van Fields circuleert al enkele dagen in de Amerikaanse media, maar vandaag zou zijn aanstelling officieel bekendgemaakt worden.

14.34 uur: De winst van Exxon Mobil is in het eerste kwartaal minder sterk gedaald dan verwacht. De (gezuiverde) winst per aandeel kwam uit op 2,10 dollar, waar analisten volgens Bloomberg gemiddeld slechts op 1,88 dollar hadden gerekend. De totale nettowinst bedroeg 9,1 miljard dollar, tegen 9,5 miljard een jaar eerder. Het cijfer werd positief beïnvloed door de verkoop van 1,1 miljard dollar aan activa. In de voorbeurshandel gaat het aandeel Exxon Mobil hoger.

14.10 uur: De Canadese groep Bombardier heeft de verwachtingen van de markt ingelost. De courante winst per aandeel bedroeg over het eerste kwartaal 8 cent, exact de gemiddelde prognose van de analisten. De omzet steeg lichtjes van 4,3 naar 4,4 miljard Amerikaanse dollar. Bombardier maakt spoormaterieel - ook in Brugge - en bouwt vliegtuigen. Hier leest u er meer over.

14.03 uur: Weinig beweging in de futures anderhalf uur voor de opening van Wall Street.

Wel enkele opvallende stijgers in de telecom- en mediasector. Sprint Corp gaat 6 procent hoger na berichten over een mogelijk bod op T-Mobile US. DirectTV wint 8 procent omdat volgens sommige bronnen AT&T het satellietelevisiebedrijf zou willen kopen.

De socialenetwerk- en zakeninfosite Yelp Inc stijgt bijna 9 procent na een verhoging van zijn omzetprognose voor dit jaar. Yelp, dat sinds 2012 een notering heeft, wees in 2009 een overnamebod van Google af.

13.52 uur: De Amerikaanse mediagroep Viacom - dat gisteren sloot op  84,97 dollar (+1,3%) op Nasdaq - koopt de Britse zender Channel 5 voor 450 miljoen pond. De overname zou onmiddelijk bijdragen tot de winst, aldus Viacom, dat op die manier zijn 'strategie in het Verenigd Koninkrijk wil versnellen' . Viacom heeft onder meer de zenders Nickelodeon en MTV in huis. De groep kwam ook met beter dan verwachte cijfers en opent dus straks allicht hoger. Viacom boekte het voorbije kwartaal een winst van 1,08 dollar per aandeel, 3 cent meer dan de marktconsensus. De omzet steeg met 1,2 procent tot 3,17 miljard dollar.

13.06 uur: In Kopenhagen kon Danske Bank (153 kroon, +1,1%) uitpakken met stevige cijfers. De financiële groep verhoogt zijn winstprognose voor het hele jaar na de bekendmaking van zijn beste kwartaalresultaten sinds het begin van de crisis. De brutowinst lag met 3,63 miljard Deense kroon (+64%) ook boven de marktconsensus van 3,5 miljard.

13.01 uur: De eerste resultaten uit het Amerikaanse bedrijfsleven van 1 mei vallen binnen. Textron Inc biecht een daling van zijn kwartaalwinst op met bijna een kwart. Dat komt omdat het minder helikopters (Bell) en onbemande vliegsystemen kon leveren. Textron, dat met Cessna ook 's werelds grootste producent van zakenvliegtuigen is, boekte 87 miljoen dollar winst of 31 cent per aandeel.

12.46 uur: Bandenleverancier Bridgestone stapt aan het einde van 2015 uit de MotoGP. Het Japanse bedrijf heeft dit donderdag bekendgemaakt. Bridgestone levert sinds 2012 de banden voor de belangrijkste klasse van het wereldkampioenschap wegrace. Bridgestone stopt ermee omdat alle doelen zijn bereikt. 'Met enige weemoed maken we bekend dat we de MotoGP gaan verlaten. We hebben alles gerealiseerd wat we voor ogen hadden. We denken dat dit het juiste moment is'', aldus algemeen directeur Kyoto Futami. Hetaandeel sloot gisteren in Tokio 0,5 procent hoger op 3.678 yen.

12.34 uur: Verschillende aandelen in Londen hebben last van koersdoel en/of adviesverlagingen. Vooral dan de detailhandelaarsBernstein verlaagt het koersdoel voor Tesco (287 pence, -1,9%) van 280 naar 255 pence en sleurt dat voor Sainsbury (322 pence, -4,0%) zelfs van 430 naar 345 pence. SocGen trekt dat van farmagroep GSK (1.628 pence, -0,3%) van 2.088 naar 2.050 pence, terwijl Barclays het verlaagt van 1.780 naar 1.730 pence.

12.25 uur: Tijdens de middaghandel staat de FTSE in Londen op een winst van 0,3 procent, Kopenhagen doet er 0,2 procent bij. De winst voor Lloyds Banking Group, dat met goede cijfers kwam, is intussen opgelopen tot 4,7 procent. De Deense insulinemaker Novo Nordisk heeft na tegenvallende resultaten zijn verlies kunnen reduceren tot 2,0 procent. 

12.22 uur: De Britse farmagroep Reckitt Benckiser Group (4.877 pence, +2,1%) is niet langer geïnteresseerd in de overname van de tak geneesmiddelen zonder voorschrift van het Amerikaanse Merck, zo meldt de Britse groep zelf. Merck liet eerder weten dat het alle strategische opties ondezoekt voor zijn OTC-divisie die onder meer merken herbergt als Coppertone (zonnecrème), Dr.Scholl's (voetverzorging) en Claritin (anti-allergiemiddel). Reckitt heeft onder meer Nurofen (pijnstiller) en Gaviscon (maagzuur) in portefeuille,maar ook Durex en Strepsils en consumentenproducten Harpic (WC-reiniger) en Calgon (wasmiddel).

11.28 uur: De Britse PMI (indicator van de aankoopdirecteuren) voor de maakindustrie is in april fors gestegen. De index, berekend door Markit/CIPS, kwam uit op 57,3 tegen 55,8 in maart. Het is meteen de hoogste stand sinds november. Een cijfer boven 50 wijst op groei, en die groei neemt dus toe. De maakindustrie tekent voor ongeveer een tiende van de Britse economie. Ook het pond doet het goed en zit nu op zijn hoogste peil in vijf jaar.

11.13 uur: BNP Paribas riskeert in de VS een boete van 2 miljard dollar, zo schrijft The Wall Street Journal. De Franse bank, die in ons land Fortis kocht, zei eerder al dat ze vreest voor een bedrag dat ruim boven het miljard zou liggen. De boete komt er omdat BNP Paribas zich niet hield aan de embargo's en sancties van de VS tegenover landen als Iran. Verschillende banken troffen de voorbije jaren al een regeling met de Amerikaanse overheid voor een totaal bedrag van 5 miljard dollar, waarvan 619 miljoen voor ING.

10.12 uur: Nog nieuws van gisteren, maar wel betekenisvol. Fountain, de Waalse leverancier van warme dranken aan kmo's, publiceert geen kwartaalupdate. Omdat het vanaf 2 mei niet langer verplicht is voor beursgenoteerde ondernemingen. En omdat Fountain op 3 mei (zaterdag dus) het prospectus publiceert voor de geplande kapitaalverhoging.

09.40 uur: Novo Nordisk krijgt in Kopenhagen een klap van 3,3 procent. ’s Werelds grootste insulineproducent verlaagde zijn omzetprognose voor 2014 wegens toegenomen concurrentie en het verlies van een Amerikaanse distributeur. In lokale munten zal de omzet nu met 7 tot 10 procent groeien in plaats van 8 tot 11 procent, zei het Deense bedrijf. In het eerste kwartaal kwam de nettowinst (6,46 miljard Deense kronen) wel hoger uit dan verwacht (6,34 miljard volgens Bloomberg). Maar de verkoop van Victoza, een middel dat de aanmaak van natuurlijke insuline stimuleert, viel wat tegen. Victoza is momenteel de voornaamste groeimotor van Novo.

09.33 uur: We werpen even een blik op de Londense beurs. De Footsie stijgt in de vroege handel 0,3 procent, dankzij het optimisme over de Amerikaanse economie. Lloyd’s Banking Group wint 3,2 procent.

#Lloyds Banking Group shares second biggest gainer on FTSE100 after £1.8bn first quarter profits marketdata.skynews.com/instrument_vie...— Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) 1 May 2014

08.53 uur: Het nieuws van vanmorgen in een notendop:

- Het Chinese ondernemersvertrouwen (PMI) is in april een fractie verbeterd, maar blijft laag.

- Sony lijdt nog zwaarder verlies dan vooropgesteld door een extra afschrijving op de PC-business, die wordt verkocht.

- Lloyds Banking Group, de grootste verstrekker van hypotheekleningen in het VK, zag de winst in het eerste kwartaal 22 procent stijgen. Lloyds sneed in de kosten en had minder last van slechte leningen, nu de Britse economie weer aantrekt.

08.27 uur: Goedemorgen, beste lezers. Het wordt vandaag een MarktenLive in slow motion, gewoon omdat er maar heel weinig nieuws zal zijn. We zullen deze rubriek dan ook maar voeden wanneer er zich iets aandient dat de moeite waard is. Hou intussen onze homepage in het oog.

Op tal van plaatsen in de wereld wordt vandaag het Feest van de Arbeid gevierd en ligt het openbaar leven stil. En de dus ook de beurzen. Dat is zo in de meeste Europese landen, maar niet in de Angelsaksische wereld. In Londen en New York wordt er wel degelijk handel gedreven.

A quiet day seen ahead with share markets across Europe closed for the May Day holiday. London is open though. Financial bookies: FTSE100 +5— Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) 1 May 2014

De Chinese beurzen houden zelfs twee dagen na elkaar de deuren dicht. Vandaag is er ook geen handel in Hongkong, Bangkok, Seoul, Singapore, Taiwan en Mumbai.

Dat was wel het geval in Tokio, waar de Topix 1,6 procent hoger afsloot. Beleggers sloegen aan het kopen door optimisme dat de Amerikaanse economie op hogere toeren draait. De Federal Reserve zal de afbouw van zijn stimulusprogramma immers gewoon doorzetten, een teken van vertrouwen in de economische evolutie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud