1. Markten Live
 2. Live blog
live

AB InBev en Proximus wegen op Bel20

De Europese beurzen kleurden rood door rentevrees. In Brussel tuimelden AB InBev en Proximus. Ackermans was een eenzame stijger na puike jaarcijfers.
 • Waar beleggers volgende week naar uitkijken

  Onder meer naar de resultaten van Bekaert, zoals u hier kan lezen.

  Fijn weekend !

 • Schuldgraad Leasinvest RE zakt onder 55 procent

  Leasinvest RE  heeft vandaag de aangekondigde verkoop afgerond van de vijf magazijnen in het Brixton Business Park in Zaventem. Exeter Property Group nam de gebouwen over. Hierdoor kan Leasinvest RE de schuldratio onder 55 procent brengen. Een deel van de opbrengst werd ook gebruikt om een derivatenportefeuille af te bouwen, waardoor de financieringskosten dalen. 

 • Wie noteert er nu lager dan voor het vaccinnieuws van Pfizer op 9 november?

  Antwoord: AB InBev.

  We komen erop terug in ons Brussels dagoverzicht, hier !

 • EU keurt overname beurs van Milaan door Euronext goed

  De Europese Commissie heeft de overname van de beurs van Milaan door de pan-Europese beurs Euronext goedgekeurd. Dat meldt Euronext in een persbericht. De overname moet nog worden goedgekeurd door regulatoren in verscheidene landen. Euronext verwacht dat het de overname in de eerste helft van 2021 kan afronden.

 • House of Thor verhoogt bod op Zenitel

  House of Thor, een dochter van de investeringsmaatschappij 3D, verhoogt haar bod op Zenitel met 0,5 euro naar 23,25 euro per aandeel. Dat meldt Zenitel in een persbericht. De specialist in radiocommunicatie zegt dat de biedstructuur is veranderd door het recente akkoord tussen 3D en Abacus, de holding boven Matexi.

  3D, de investeringsmaatschappij van de families Donck en Desimpel, kondigde het bod op Zenitel aan op 16 november. De aanvaardingsperiode van het bod loopt van 2 maart tot en met 1 april. Een van de voorwaarden van het bod is dat de bieder samen met de met hem verbonden personen minstens 95 procent van de aandelen in handen krijgt.

 • Bel20 sluit stevig in het rood

  De Bel20 is 2,3 procent lager geëindigd op 3.761 punten.

  Toppers in Brussel: QRF (+5,1%), Spadel (+5%) en Recticel (+3,7%).

  Floppers: AB InBev (-4,9%), Greenyard (-5,9%) en Proximus (-11,4%). 

 • Griekse ECB-bestuurder vraagt actie om renteklim te stoppen

  Yanis Stournaras, de Griekse bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), pleit voor een verhoging van de obligatieaankopen om de stijging van de langetermijnrente te stoppen. 'Het is misschien wenselijk om de obligatieaankopen van het PEPP-programma te verhogen om gunstige financieringsvoorwaarden te handhaven', zegt hij in een interview met het persbureau Reuters. Hij noemt de recente stijging van de langetermijnrente niet verantwoord.

  De verbetering van de groeivooruitzichten en toename van de inflatieverwachtingen hebben de langetermijnrente de jongste weken sterk doen stijgen. ECB-voorzitster Christine Lagarde zei maandag dat de ECB de rentestijging nauwlettend opvolgt. 

 • Consumentenvertrouwen in VS op laagste peil in zes maanden

  Een indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in februari met 2,2 punten gedaald naar 76,8 punten. Dat blijkt uit cijfers van de Universiteit van Michigan. Economen hadden een iets grotere terugval naar 76,5 punten voorspeld. De consumenten werden vooral somberder over de economische vooruitzichten.

 • Choice schiet 10 procent hoger op eerste beursdag

  Choice , het nieuwe initiatief van Bart Van Coppenolle, gaat op de eerste beursdag 10 procent hoger tot 13,80 euro. De beursomzet bedroeg 74.100 euro. Choice noteert op Euronext Access, het niet-gereglementeerde segment, vroeger bekend onder Vrije Markt. 

  Lees hier meer over het nieuwe internet- en tv-platform Choice. 

 • Proximus en AB InBev wegen op Bel20

  Het verlies voor de Bel20  is opgelopen tot -2,4 procent. Met 3.760 punten noteert de index op het laagste peil van de dag. Ackermans is met een plus van 3,2 procent de enige volwaardige stijger in de index.

  Het verlies voor Proximus  daarentegen loopt op tot -11 procent. En daarnaast zakt AB InBev met 4,5 procent en tikt met 47,66 euro, het laagste peil aan sinds 6 november. Hierdoor is het verlies voor Brussel zowat een vol procentpunt groter dan voor de Europese beurzen.

 • Inflatie in VS iets hoger dan verwacht

  De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank (Fed) is in januari gestegen naar 1,5 procent, tegenover 1,3 procent in december. Economen hadden 1,4 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg onverwacht van 1,4 naar 1,5 procent.

  De Fed streeft naar een gemiddelde inflatie van 2 procent. De stijgende inflatieverwachtingen hebben de jongste weken de langetermijnrente sterk doen stijgen. 

 • Nasdaq herstelt, Dow Jones licht in de min

  De Nasdaq Composite  opent met een winst van 1 procent na het zware verlies donderdag (-3,5%). De Dow Jones noteert 0,3 procent in verlies. 

 • Airbnb versus DoorDash

  Straks in het oog te houden op Wall Street: Airbnb en DoorDash .

  In de voorbeurshandel gaat Airbnb 4,4 procent hoger nadat het platform voor private kamer- en woningverhuur donderdagavond beter dan verwachte resultaten bekendmaakte. Airbnb deed dat voor het eerst sinds zijn beursgang. De omzet in de laatste drie maanden kwam uit op 859 miljoen dollar. Dat is 22 procent minder dan een jaar eerder, maar gevoelig beter dan verwacht: analisten rekenden slechts op 739, 7 miljoen dollar. De beursgang en de pandemie resulteerden wel in zwaar verlies: Airbnb rapporteerde een nettoverlies van 3,9 miljard dollar tegen een verlies van 351,5 miljoen dollar een jaar eerder.

  DoorDash dondert 8,3 procent lager in de voorbeurshandel. De maaltijdbezorger realiseerde in het vierde kwartaal een hoger dan verwachte omzet, maar waarschuwde dat controles op de vergoedingen die hij aanrekent, in de toekomst aan de resultaten zullen knagen.

 • Amerikanen geven meer uit

  De consumentenbestedingen in de VS zijn in januari met 2,4 procent gestegen nadat ze in december met 0,4 procent waren gedaald. De overheid deelde bijkomend geld uit aan gezinnen met een laag inkomen om de gevolgen van de coronapandemie te verzachten. Het aantal coronabesmettingen nam ook af.

  Het persoonlijk inkomen schoot in januari 10 procent hoger. Economen hadden volgens Reuters een toename met 9,5 procent verwacht.

 • Waarom de Fed voorzichtig is rond inflatie

  De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, zei eerder deze week zowel in het Amerikaanse Congres als het Huis van Afgevaardigden dat hij voorlopig nog niet bang is voor inflatie. Lees: we gaan de stimulus voorlopig nog niet stilleggen. Dat was deels om de markten te kalmeren - aangezien de beurzen lager gingen door de oplopende rente - maar het laat ook zien dat de Fed echt niet van plan is voortijdig te stoppen met stimuleren.

  De reden: ze willen niet dezelfde fout maken als in 2018:

  Overigens: de markt rekent inmiddels op een inflatie van boven de 2 procent. 

 • Futures: Amerikaanse beurzen openen gemengd

  De futures gaan ervan uit dat Wall Street straks gemengd zal openen. De Dow Jones zou 0,2 procent zakken, de S&P500 zou 0,1 procent klimmen en de Nasdaq zou ter plaatste trappelen.

 • Drie op vier Amerikanen steunt stimuluspakket Biden

  Best een opvallende grafiek die we vonden. Want het blijkt dat drie op de vier Amerikanen achter het extra stimuluspakket van 1.900 miljard dollar van Joe Biden staan:

 • Degroof Petercam zet koersdoel VGP op 149 euro

  Een indrukwekkende reeks resultaten, is de mening van Vivien Maquet over VGP . De analist van Degroof Petercam schrijft dat toe aan ‘een uitzonderlijk niveau van nieuwe ontwikkelingen’ en aan ‘de vroege erkenning van ontwikkelingswinst uit Park München’ dat in juni op voorhand werd verkocht aan de derde joint venture met Allianz Real Estate.

  Naar de mening van Maquet is VGP goed geplaatst om te profiteren van de boomende vraag naar e-commerce, een trend die nog werd versneld door de coronacrisis. Hij verwijst naar de grote grondbank, de ruime voetafdruk en de ervaring inzake omvangrijke projecten. Hij verwacht dat het hoge tempo van nieuwe ontwikkelingen in de komende twee jaar zal worden aangehouden.

  De analist trekt zijn ramingen op voor de ontwikkelingsmarges: van 35 tot 40 procent voor 2021 en van 32,5 tot 37,5 procent voor 2022. De bouwkosten in West-Europa zullen de komende jaren stijgen, maar daar zit wat vertraging op omdat bouwfirma’s wegens projectannuleringen of -vertragingen (ten gevolge van de coronacrisis) genoegen nemen met lagere marges.

  Maquet laat zijn koersdoel klimmen van 140 tot 149 euro en handhaaft zijn houdadvies. De reden voor dit laatste is dat er bij de huidige koers maar weinig opwaarts potentieel is tot zijn nieuw koersdoel.

 • Engie zet waarde Belgische kerncentrales op nul

  In Parijs zakt het aandeel Engie meer dan 2 procent. De Franse energiegroep leed vorig jaar 1,5 miljard euro verlies, waar er in 2019 nog 1 miljard euro winst was. Hoewel de coronapandemie zeker een rol speelde, is het vooral de waardevermindering van 2,9 miljard euro op de Belgische kerncentrales die aan de basis van het verlies ligt.

  Engie kondigde ook aan volledig te stoppen uit energieproductie (elektriciteit, warm water) uit steenkool. In Europa gebeurt dat tegen 2025, wereldwijd tegen 2027.

 • Proximus-topman over koersval: 'Niet iedereen heeft kostenplaatje glasvezel begrepen'

  Proximus   is vandaag met een koersval van 9 procent de slechtste leerling van de Europese klas. 

  Analisten en beleggers verslikken zich in de verwachte bruto bedrijfswinst die flink onder de verwachtingen uitkomt. Hoe komt dat?

  CEO Guillaume Boutin tijdens de persconferentie: 'We verwachten 50 miljoen euro extra kosten door de IT-transformatie die we doorvoeren en door een verschuiving van capex (kapitaaluitgaven) naar opex (operationele kosten). Daarnaast verwachten we dit jaar minder Covid-besparingen zoals op reiskosten.'

  De topman benadrukte dat de transitie van klanten van koper- naar glasvezelverbindingen kosten met zich meebrengt. Dat zorgt voor een verschuiving van capex naar opex, maar heeft geen impact op de waarde van het bedrijf. Dat was misschien niet voor iedereen even duidelijk.'

  'Het belangrijkste is dat we erin slagen tegelijkertijd de klantenbasis te versterken, te diversifiëren, te investeren en daarbij, dankzij onze gezonde balans, het dividend handhaven. Kunnen we dat allemaal tegelijk? Jawel, we moeten dat blijven uitleggen. We hebben ons drie jaar gegeven om weer te groeien (in omzet en winst). Vanaf 2022 is het zover.'

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... zoomt in op Proximus, Ackermans & van Haaren en dochter CFE, en op Recticel. Alhier te lezen.

 • Ackermans & van Haaren primus in Bel20

  De holding Ackermans & van Haaren opende vanochtend nog lager, maar inmiddels voert het de Bel20 aan met een koerswinst van 2,9 procent. Ackermans publiceerde deze ochtend resultaten (zie post 8u28) waarbij het meteen bekend maakte dat het dividend omhoog ging tot 2,35 euro. De holding profiteerde van beter dan verwachte cijfers bij dochter CFE (zie post 7u23) en van een goed draaiende private-bankingtak.

 • Berenberg trekt koersdoel Solvay op

  Chemiegroep Solvay krijgt van Berenberg een koersdoel van 135 euro tegen 125 euro voorheen. Het advies blijft ‘kopen’.

 • Kwart minder winst voor LafargeHolcim

  De Zwitserse bouwmaterialenreus LafargeHolcim, die voor 7,6 procent in handen is van GBL , heeft vorig jaar 1,6 miljard frank (1,5 miljard euro) winst geboekt. Dat is minder dan verwacht: analisten rekenden op 1,8 miljard frank. Zonder desinvesteringen – LafargeHolcim deed diverse Aziatische dochterbedrijven van de hand - en waardeverminderingen bleef de winstdaling beperkt tot 7,5 procent op 1,9 miljard frank.

  De schokken die de coronacrisis teweegbracht, deden de omzet met 13,4 procent terugvallen tot 23,1 miljard frank, wat iets beter was dan geraamd. In het vierde kwartaal was er wel weer groei.

  2021 is volgens LafargeHolcim met een ‘solide dynamiek’ gestart. De cementmaker verwacht in de tweede jaarhelft een sterkere vraag. Diverse stimulusprogramma’s zouden de bouwmarkt moeten ondersteunen. LafargeHolcim schuift geen omzetprognose naar voor, maar zegt wel op 7 procent groei van zijn courante bedrijfswinst te rekenen.

  Op de beurs van Zürich zakt het aandeel 1,1 procent.

 • BASF verwacht beterschap na verliesjaar

  Het Duitse chemieconcern BASF heeft vorig jaar de weerslag van de coronacrisis duidelijk gevoeld. De omzet bleef nagenoeg stabiel (-0,3%) op 59,1 miljard euro, maar de winst stond onder druk. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam een vijfde lager uit op 6,5 miljard euro. De bedrijfswinst (ebit) vóór uitzonderlijke elementen viel 23,3 procent terug tot 3,56 miljard euro. Het eigenlijke bedrijfsresultaat kleurde 0,2 miljoen euro rood door waardeverminderingen op installaties en goodwill-afboekingen. Netto dook BASF 1,06 miljard in het rood waar er in 2019 nog 8,4 miljard euro winst was. Het vierde kwartaal was wel beter dan verwacht dankzij hogere volumes en prijzen.

  Het concern keert een dividend van 3,30 euro per aandeel uit, evenveel als over 2019. Analisten hadden een dividendknip verwacht. Het is wel voor het eerst in 10 jaar dat het dividend niet stijgt.

  Voor 2021 voorspelt BASF beterschap. De omzet zou tot 61 à 64 miljard euro stijgen en de bedrijfswinst (ebit) vóór uitzonderlijk elementen zou tussen 4,1 en 5 miljard euro uitkomen.

 • Corona hakt tiende van huurinkomsten QRF weg

  De winkelverhuurder QRF rapporteerde jaarcijfers die in de lijn van de verwachtingen lagen, maar de prognoses zijn iets minder dan verwacht. Door de opkuis van de portefeuille zijn vergelijkingen met 2019 moeilijk.

  De coronacrisis had een negatief effect van 1,3 miljoen euro op de huurinkomsten, 10,5 procent van het totaal. Faillissementen, waaronder die van Orchestra-Prémaman, Wibra en Neckermann, holden de huren met 0,11 miljoen uit. De operationele winst (EPRA) kelderde 28 procent tot 6,52 miljoen euro. Dat is iets onder de prognose van 6,8 miljoen euro van KBC Securities. De intrinsieke waarde per aandeel zakte 8,8 procent tot 16,33 euro. QRF voorspelt voor 2021 een lichte daling van de EPRA-winst.

  Ondanks de Covid-crisis handhaaft QRF het brutodividend op 0,80 euro per aandeel, wat overeenkomt met een payout van 88 procent. Voor het eerst krijgen de aandeelhouders de keuze om het dividend in cash of in nieuwe aandelen te ontvangen.

  KBC Securities ziet QRF als een interessant herstructureringsverhaal. Analisten Wido Jongman en Joachim Vansanten behouden hun koopadvies en koersdoel van 11,75 euro.

 • Solvac krijgt koersdoelverhoging

  Analist Michiel Declerq van KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor de holding Solvac van 125 naar 135 euro. We schatten de nettoactiefwaarde van Solvac nu op 149,40 euro, waardoor de korting ongeveer 23,7 procent bedraagt. 'Gebaseerd op ons koersdoel van 110 euro voor Solvay en rekenend meteen korting die meer in lijn is met de historische gemiddelden, komen wij op een koersdoel van 135 euro.'

  De analist behoudt zijn opbouwen-advies. 

 • ECB-directeur Schnabel: 'Misschien extra stimulus nodig'

  Als de stijging van de langetermijnrente de economische groei afremt zal de Europese Centrale Bank (ECB) misschien de stimulus moeten verhogen. Dat zegt ECB-directeur Isabel Schnabel. 'De stijging van de reële rente in het begin van het economisch herstel, zelfs als ze betere groeivooruitzichten weerspiegelt, kan te snel en te abrupt de vitale steun van het beleid ongedaan maken. Het beleid moet dan de steun verhogen.'

  De langetermijnrente is de jongste weken wereldwijd sterk gestegen omdat de groeivooruitzichten verbeteren en de inflatieverwachtingen zijn toegenomen. 

 • Shurgard krijgt hoger koersdoel van Kepler

  De jaarresultaten van Shurgard toonden zeer hoge weerstand, zegt Kepler Cheuvreux. Voor 2021 is het beurshuis nog iets positiever, aangezien er meer magazijnruimte wordt ingenomen dan verlaten, wat een positieve impact heeft op de bezettingsgraad. Kepler rekent nu op een gemiddelde bezettingsgraad van 89,2 procent in 2021 (tegen 88,9% in 2020), 0,7 procentpunt meer dan voorheen. Het beurshuis verwacht ook voor 50 miljoen euro overnames dit jaar.

  Op korte en middellange termijn ziet Kepler twee katalysatoren voor het aandeel: overnames en een toename van de free float (door aandelenverkopen door de hoofdaandeelhouders).

  Kepler Cheuvreux trekt zijn koersdoel op van 40 tot 43 euro en herhaalt zijn koopadvies.

 • 'Dit zien we niet vaak'

  Analist Ruben Devos van KBC Securities reageert op matige vooruitzichten van telecomspeler Proximus voor het 'transitiejaar' 2021. 'We zien niet vaak dat telecommers zulke schommelingen laten zien in hun brutobedrijfswinst, maar het toont voor een belangrijk deel de omvorming naar een meer investeringsgerichte strategie.'

  Devos laat zijn houden-advies en koersdoel van 20 euro staan. Het aandeel keldert ruim 9 procent.

 • KBCS krikt rating en koersdoel AvH op

  Ackermans & van Haaren leverde een veerkrachtige prestatie in 2020 dankzij een recordwinstbijdrage van de private banking-divisie. De bijdrage van 141,3 miljoen euro was nog 11 procent groter dan in 2019, het vorige recordjaar, zeggen de holdinganalisten van KBC Securities.

  Op basis van het hogere koersdoel voor CFE (zie post 09.44 uur) en een herziene waardering van de private banking-divisie verhogen Michiel Declercq en Jason Kalamboussis hun advies van ‘houden’ naar ‘bijkopen’. Hun koersdoel stijgt van 131 naar 145 euro.

 • 'Sterke resultaten van Recticel'

  Analist Stijn Demeester van ING reageert positief op de resultaten van schuimrubberfabrikant Recticel . 'Zowel de omzet als de brutobedrijfswinst verraste positief. Ook de vooruitzichten voor 2021 zijn goed waarbij het bedrijf de brutobedrijfwinst met 30 procent ziet stijgen, exclusief bijdragen van FoamPartner.'

  Demeester heeft ook al berekend waar de groep op mag rekenen wanneer het de resultaten van FoamPartner wel meeneemt. 'Als we uitgaan van die 30 procent groei en we tellen daar 40 miljoen euro bij als brutobedrijfswinst van FoamParter, dan komen we op een totale brutobedrijfswinst van 115 tot 120 miljoen euro. Daarmee ligt de brutobedrijfswinst zo'n 10 procent boven de consensus.'

  De analist blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 15 euro. Het aandeel wint 0,7 procent.

 • KBCS verhoogt koersdoel CFE

  CFE boekte zeer goede resultaten over de tweede jaarhelft in de huidige omstandigheden, zegt KBC Securities-analist Bart Cuypers. Hij prijst vooral de veel hoger dan verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) – blijkbaar te danken aan de goede uitvoering van projecten – en de schuldenafbouw.

  Op basis hiervan denkt hij dat zijn prognose van 453 miljoen euro voor de brutobedrijfswinst in 2021 haalbaar moet zijn. Hij verwacht dat de consensusraming (momenteel 422 miljoen) zal stijgen.

  De baggermarkt is dankzij bijkomende projecten weer in beteren doen maar de concurrentie is hevig, zegt de analist. Zo duikt het Chinese CHEC tegenwoordig bij alle grote aanbestedingen in de EU op. Om de prijzen op te krikken zijn meer opdrachten nodig, maar het potentieel om dat te bewerkstelligen verbetert.

  Dankzij de lagere schuldpositie van CFE komt de analist tot een hogere DCF-waardering van 93 euro. Zijn som-der-delenwaardering belandt, na het updaten van de multiples voor zowel DEME als Contracting, op 104 euro. Op basis hiervan verhoogt hij zijn koersdoel van 80 tot 98 euro. Hij handhaaft zijn ‘bijkopen’-advies.

 • 'Recticel 2.0 kan gezonde cashflowgenerator worden'

  Analist Wim Hoste van KBC Securities reageert op de cijfers van Recticel . 'De groei van de brutobedrijfswinst in het tweede kwartaal was sterker dan we hadden verwacht. Het bedrijf voorziet voor 2021 een groei van de brutobedrijfswinst met 30 procent. Dat komt in de buurt van onze prognose van een toename met 37 procent. Het laat zien dat de onderneming vertrouwen heeft in de toekomst.'

  'Het is geen verrassing dat de matrassendivisie verkocht gaat worden', vervolgt Hoste. 'Dat zal leiden tot een tweebenige strategie (de isolatietak en de soepelschuimdivisie). Recticel 2.0 zal op korte termijn weinig moeten investeren terwijl het de potentie heeft om een gezonde cashflowgenerator te worden.'

  De analist behoudt zijn opbouwen-advies en koersdoel van 13 euro. Het aandeel zakt 1,3 procent.

  Het is geen verrassing dat de matrassendivisie verkocht gaat worden.
  Wim Hoste
  Analist bij KBC Securities

 • Meer over de cijfers van Recticel...

  ... leest u in dit stuk!

 • Europese beurzen openen lager

  De Europese beurzen gaan met 1,5 procent omlaag. 

  ASMI  verliest 2,4 procent na degelijke cijfers. Maar mogelijk was het niet de 'blow out' die beleggers in gedachten hadden

  In Fastned is even geen handel nu het bedrijf het ijzer smeedt als het heet is via een kapitaalverhoging (zie post 7u52)

  Deutsche Telekom zakt 0,4 procent. De telecomspeler zag nochtans de winst en omzet flink aantrekken in 2020. Het schrijft de groei toe aan de overname van concurrent Sprint in de VS

 • Bel20 opent in de min

  Een beetje een treurige opening vandaag. Onze geliefde beursbarometer laat een veer van 1,7 procent. De volgende bedrijven zijn in het nieuws:

  Proximus zakt 3,7 procent. De telecomer verwacht dit jaar minder winst door extra investeringen die het moet doen (zie post 7u27)

  Recticel  verliest 1,6 procent. De schuimrubberproducent voorziet nochtans een forse stijging van de winst (zie post 7u06)

  VGP veert 1,1 procent op. De vastgoedontwikkelaar krikt zijn dividend fors op na een recordjaar (zie post 7u08)

  Ackermans & van Haaren daalt 1,1 procent. Het bedrijf verhoogt nochtans het dividend met vertrouwen in 2021 (zie post 8u28)

  CFE klimt met 0,5 procent. De AvH-dochter gaat 2021 tegemoet met een sterk orderboek (zie post 7u23)

  Ontex verliest 4,1 procent. De luierproducent krijgt een adviesverlaging van JPMorgan (zie post 6u50)

 • Texaf: stabiele resultaten, hoger dividend

  De holding Texaf , die in Congo vooral actief is in residentieel vastgoed, hield in het coronajaar 2020 goed stand. De pandemie hield dan ook veel minder huis in het Afrikaanse land dan in Europa. De huurinkomsten en het recurrent bedrijfsresultaat bleven in 2020 stabiel.

  Texaf voert wel een nieuwe waardevermindering van 1,3 miljoen euro door op de steengroeve Carrigrès, zodat deze nu nog voor 4,5 miljoen euro in de boeken staat.

  De nettowinst halveert ruimschoots tot 4,6 miljoen euro, maar in 2019 was de winst aangedikt door een meerwaarde van 5,2 miljoen euro en een vermindering van uitgestelde belastingen van 1,18 miljoen euro.

  Texaf verhoogt het dividend met 11 procent tot 0,90 euro netto per aandeel. Aandeelhouders krijgen opnieuw de keuze tussen een uitkering in cash of in nieuwe aandelen.

  In het persbericht zegt Texaf verschillende investeringsprojecten te onderzoeken, waaronder een woonproject met 90 appartementen. Het bedrijf ‘anticipeert tegelijkertijd op eventuele structurele gevolgen van de Covid-19-crisis’. Er zou immers een impact kunnen zijn op de werking van bedrijven en het aangaan van huurcontracten.

 • Europese beurzen op naar lagere opening

  Even een update van de futures. De Europese beurzen zouden 1,8 procent lager openen.

 • Tekst en uitleg bij AvH/CFE ...

  ... leest u hier voor moeder AvH  en voor dochter CFE  hierheen

 • Miljardenverlies voor 'weerbaar' Airbnb

  Het eerste financieel rapport van Airbnb sinds de IPO kleurt dieprood. En toch hield het reisbedrijf aardig stand, met dank aan reizigers die hun eigen buurt verkenden.

  Meer weten? Vlug naar hier!

 • Ook Ackermans & van Haaren ziet zonnig 2021

  De rode draad van vandaag: de dividendindicator staat op groen. Bedrijven durven weer voorbij de horror van de coronacrisis te kijken en zien de toekomst zo zonnig in dat het dividend opgekrikt wordt. Zo ook bij Ackermans & van Haaren , waar het dividend stijgt naar 2,35 euro. 

  De Antwerpse holding wist een nettowinst van 229,8 miljoen euro voor te leggen over het jaar 2020. Zoals gezegd (zie blog 7u23) verraste dochter CFE , het moederbedrijf van baggeraar en windparkenbouwer DEME, met beter dan verwachte resultaten. Zo wist DEME te profiteren van de groene ommekeer die nu wereldwijd plaatsvindt, waardoor het orderboek tot een recordniveau aandikte van 4,5 miljard euro. 

  Ook de banken Delen Private Bank en Bank Van Breda deden het goed. Zij zagen de assets under managements (het beheerde vermogen) stijgen tot een recordniveau van 54 miljard euro. Dat laat maar weer eens zien dat het jaar 2020 een echt beleggersjaar was waar mensen massaal de beurs vonden. Ook het resultaat van de Private-Banking-tak steeg naar een record. Verder konden de vastgoedactiviteiten zich in de tweede jaarhelft herstellen van de klap in het eerste halfjaar.

  We zien 2021 met vertrouwen tegemoet.
  Ackermans & van Haaren

 • Wat u moet weten over de beursgang van Club Brugge ...

  ... leest u in deze analyse

  En een beetje wrange humor mag na gisterenavond ook altijd:

 • Fastned casht op gestegen beurskoers

  Laadpalenspecialist Fastned maakt handig gebruik van de fors gestegen beurskoers, het gevolg van de hausse op alles wat met duurzaamheid en elektrificering te maken heeft:

 • Meer tekst en uitleg bij Proximus ...

  ... leest u hier

 • Proximus verwacht dit jaar minder winst door extra investeringen

  Proximus   heeft een goed vierde kwartaal achter de rug. De telecomgroep trok zowel voor breedband en televisie als mobiel (postpaid) meer klanten aan dan analisten hadden verwacht.

  Dat leidt over heel 2020 tot een omzet van 5,48 miljard euro en een bruto bedrijfswinst van 1,84 miljard euro. Dat is grosso modo in lijn met de respectieve analistenverwachtingen van 5,5 en 1,9 miljard euro. 

  Topman Guillaume Boutin bevestigt het brutodividend van minstens 1,20 euro per aandeel voor het huidige en volgende boekjaar.

  Dit jaar zit er geen omzetgroei in, het wordt een transformatiejaar, zegt de Franse CEO. Hij verwacht in de tweede jaarhelft een geleidelijk herstel van de roamingvolumes die de pandemie in elkaar heeft doen stuiken. 

  De bruto bedrijfswinst ziet Boutin na extra kosten voor IT-transformatie en fibermigraties uitkomen tussen 1,75 en 1,77 miljard euro - 4 procent onder de winst van 2020. Daarmee stelt de CEO analisten teleur, zij hadden op een stabiele 1,84 miljard gerekend. 

  De kapitaaluitgaven stijgen van 1 naar 1,2 miljard euro. Proximus legt dit jaar dubbel zoveel glasvezel als in 2020 en daarnaast investeert de groep in zijn mobiele netwerk en transformeert het zijn IT-systemen. 

  De hogere investeringen en de overnames van groothandelsdochter BICS en operator Mobile Vikings zullen de schuldgraad niet boven 1,6 keer de bruto bedrijfswinst tillen, geeft Proximus tot slot aan.

 • CFE verrast positief en keert dividend uit

  De Brusselse bouwgroep CFE , het moederbedrijf van baggeraar en windparkenbouwer DEME en een dochter van Ackermans & van Haaren , heeft vorig jaar betere resultaten behaald dan verwacht. De tweede jaarhelft bracht zoals verwacht herstel en de tak vastgoedontwikkeling kende een sterk jaar.

  CFE zag over het hele jaar de omzet met 11 procent dalen tot 3,2 miljard euro. Analisten rekenden volgens Bloomberg slechts op 3,1 miljard. De coronacrisis woog zowel op DEME als op de bouwactiviteiten. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam 8 procent lager uit, maar de 414,7 miljoen euro was wel een pak meer dan verwacht (342,8 miljoen).

  Bedrijfswinst en nettowinst zakken veel forser in vergelijking met 2019, respectievelijk met 33 en 52 procent. CFE houdt netto 64 miljoen euro winst over. De verwachting van analisten lag 20 miljoen lager.

  De groep keert een dividend van 1 euro bruto per aandeel uit. Over 2019 werd geen dividend betaald.

  Voor 2021 rekent CFE op een stijging van omzet en bedrijfswinst ‘zonder evenwel al het niveau van 2019 te bereiken’.

 • VGP krikt na recordjaar dividend fors op

  De boom in e-commerce legt vastgoedontwikkelaar VGP  als huisbaas van Amazon in Duitsland geen windeieren. 2020 leverde een recordresultaat op. En de belegger mag meegenieten, via een kwart hoger dividend van bruto 3,65 euro. 

  +25%
  Stevig dividend
  VGP krikt de uitkering aan de aandeelhouders met een kwart op, tot 3,65 euro bruto.

  Bij de huidige koers van VGP, 141,80 euro, is die coupon goed voor 2,6 procent rendement bruto. 

 • Recticel voorziet forse stijging van de winst

  Het piepschuim van Recticel komt binnen. De omzet zakte in 2020 met 5,7 procent tot 828,8 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op een omzetdaling met 8,7 procent. De brutobedrijfswinst kreeg een tik van 16,8 procent tot 58,8 miljoen euro. In het tweede halfjaar zag het bedrijf een verbetering want toen steeg de omzet met 7 procent en de brutobedrijfswinst met 10 procent.

  Opvallend: het dividend stijgt licht tot 0,26 euro bruto, van 0,24 euro over boekjaar 2019.

  De groep ziet de toekomst zeer zonnig in, want CEO Olivier Chapelle voorspelt voor 2021 een 'substantiële' stijging van de omzet en een groei in de brutobedrijfswinst van 30 procent. Een prognose die bovendien nog geen rekening houdt met de winstbijdrage van FoamPartner, de grote in november aangekondigde deal rond 'technisch schuim' voor onder meer geluidsisolatie. 

  Het management laat verder nog eens officieel weten dat de de beddendivisie wil verkopen. Eerder zei het bedrijf de tak Slaapcomfort 'strategisch te evalueren'.

  Lees hier meer!

 • Ontex krijgt adviesverlaging

  JPMorgan knipt zijn advies voor de luierfabrikant Ontex van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel zakt van 16 naar 10 euro. Ontex heeft nu zes koopadviezen, twee 'houden'-adviezen en twee verkoopadviezen.

  Woensdag kwam het bedrijf met jaarcijfers die grosso modo in lijn waren met de laaggespannen verwachtingen. Het bedrijf heeft onder andere last van een oplopende grondstoffenfactuur. 

 • Aedifica investeert 7 miljoen in Nederland

  De zorgvastgoedspeler Aedifica kondigde gisteravond aan dat het 7 miljoen gaat investeren in de bouw van een zorglocatie in Nederland. Voor de grond betaalt het bedrijf 2 miljoen euro en voor het bouwen rekent het bedrijf voor 5 miljoen aan investeren, waardoor het totaal dus op 7 miljoen uitkomt. Martha Flora zal de residentie uitbaten.

  Martha Flora Oegstgeest zal gebouwd worden in een groene residentiële wijk in het Nederlandse plaatsje Oegstgeest (24.400 inwoners). De residentie is afgestemd op oude mensen die hoge zorgbehoeften hebben en zal een thuis bieden aan 20 bewoners met dementie. Het gebouw zal een energie-klasse A krijgen. 
  Het initiële huurrendement bedraagt 5,5 procent en de duur van het huurcontract is 25 jaar. 

 • Cofinimmo investeert dubbel zoveel als gepland

  De specialist in kantoor- en zorgvastgoed Cofinimmo investeerde vorig jaar meer dan een half miljard euro, dubbel zoveel als gepland.

  Meer weten? Hierheen!

 • Inclusio ligt op schema voor eerste dividend

  De beursnieuwkomer Inclusio , actief in de sector van het sociaal vastgoed, publiceerde zijn eerste jaarcijfers. Die werden vooral beïnvloed door de kosten van de beursgang.

  Hier leest u meer!

  2020 was onvergelijkbaar met andere jaren. We hebben heel veel geld moeten spenderen aan de voorbereiding voor een GVV-statuut en de beursgang.
  Marc Brisack
  CEO van Inclusio

 • Twitter vliegt in dalend techland

  Zoals we eerder zal hadden vermeld ging de Nasdaq gisteren stevig lager (zie post 6u07). Maar niet alle aandelen kregen een klap, want het sociale-media-bedrijf Twitter klom met bijna 4 procent hoger. De reden? Het bedrijf verwacht tegen 2023 de omzet te verdubbelen.

  7,5 miljard dollar
  Twitter voorziet omzetverdubbeling
  Twitter verwacht tegen 2023 7,5 miljard dollar aan omzet te draaien.

 • Valt het z-woord bij Proximus?

  Vandaag komt een reeks bedrijven weer met cijfers. Een daarvan is de telecommer Proximus . Daarbij is het onder andere uitkijken wat CEO Guillaume Boutin zegt over hoe hij de forse investeringen in 5G en het beloofde dividend van 1,20 euro gaat financieren. Mogelijk noemt hij wel het z-woord!

  Lees hier onze vooruitblik!

 • Stijgende rente drukt op beurzen

  Goedemorgen! De Amerikaanse beurzen sloten gisteren in het rood door de stijgende rente. De Nasdaq verloor zelfs 3,5 procent. De hogere rente zorgt ervoor dat de huidige waarde van toekomstige winsten kleiner wordt (zie deze video voor uitleg) en omdat technologiebedrijven het vooral van die toekomstige winsten moeten hebben, zien we daar de grootste verliezen optreden.

  Daarmee lijken de sussende woorden van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Jerome Powell alweer wat uitgewerkt. Woensdag zei hij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat het nog wel drie jaar kan duren voordat de inflatie de inflatiedoelstelling van de centrale bank - een geldontwaarding van 2 procent per jaar - aantikt.

  De futures voor de Europese beurzen voorzien een lagere opening van 1,6 procent voor het gemiddelde Europese aandeel. 

  Ook in Azië staan de beurzen op verlies. De Japanse Nikkei verliest ruim 3 procent, de Hongkongse Hang Seng gaat 2,4 procent lager en de Chinese CSI300 verliest 2,1 procent en de Koreaanse Kospi moet 3,1 procent inleveren.

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud