1. Markten Live
 2. Live blog

AB InBev stuwt Bel20 naar winst

De Bel20 koos in de laatste handelsuren voor winst, met dank aan een positief Wall Street en een sterk AB InBev. Maar het was de Nederlandse concurrent Heineken dat het het hoogste peil ooit aantikte.
 • Morgen? Jobrapport !

  We laten het hierbij. Morgen kijken we uit naar het Amerikaanse jobrapport. Fijne avond !

  VRIJDAG 5 APRIL
  ECONOMIE/FINANCIËN
  China:
  Beurzen Shanghai en ­Hongkong gesloten door Ching Ming Festival
  Verenigde Staten: 
  Jobrapport maart, 14u30

  BEDRIJVEN
  België:
  Cofinimmo: publicatie ­jaarverslag
  Ageas: publicatie ­jaarverslag
  Kinepolis: publicatie ­jaarverslag

 • Euronext Brussel: Biotechdwergen schieten omhoog

  Het Brusselse beursoverzicht leest u hier

 • Montea breidt uit in Nederland

  De logistieke specialist Montea heeft voor 14,6 miljoen euro aan nieuwe projecten ondertekend in Nederland. In Oss koopt Montea een distributiecentrum voor 10,1 miljoen euro. Het pand is verhuurd aan het transportbedrijf Dollevoet. Het bruto aanvangsrendement ligt op 6,73 procent. En nabij Schiphol Luchthaven koopt Montea een terrein voor 4,5 miljoen euro. 'Hier kan een nieuw distributiecentrum worden gerealiseerd van 10.600 vierkante meter. De commerciële gesprekken met kandidaat-huurders zijn volop aan de gang. Zodra een huurovereenkomst wordt ondertekend wordt met de bouw gestart', zegt Montea.

 • Aedifica verkoopt hotels aan Franse groep

  De Franse investeerder Atream heeft een bod uitgebracht op de zes Belgische hotels van Aedifica . De prijs wordt niet bekendgemaakt, maar ligt 'in lijn met de reële waarde van de gebouwen'. Volgens het jongste verslag is dat 67 miljoen euro. Aedifica denkt de deal te kunnen afsluiten voor 30 juni 2019. 'Hierna zullen we een 100 procent pure Europese zorgvastgoedinvesteerder zijn', zegt CEO Stefaan Gielens. 

  De reële waarde van de hotels lag volgens het jongste financieel verslag per 31 december op 67 miljoen euro. Bij de bekendste hotels behoren de Martin's in Brugge en Martin's Klooster in Leuven. 

 • Bel20 sluit 0,3 procent hoger

  De Bel20 is uiteindelijk 0,3 procent hoger geëindigd op 3.782 punten. Dat is beter dan de Europese beurzen die gemiddeld stabiel afsloten. 

  Toppers in Brussel: Nyrstar (+19,4%), ASIT Biotech (+16,4%) en Acacia Pharma (+7,3%). 

  Floppers: Care Property (-2,5%), Hamon (-3,8%) en WDP (-4,2%). 

 • Etex trekt dividend met 9 procent op

  Nieuws over een aandeel op Expert Market, de vroegere veilingen. Bouwmaterialengroep Etex zag de omzet over 2018 met 4,1 procent stijgen (op vergelijkbare basis). De recurrente nettowinst ging met 18,1 procent de hoogte in, tot 166 miljoen euro. De winstsprong was te danken aan lagere financiële kosten en belastingen, want de ebitda zakte met 2,8 procent. 'We kregen te kampen met eenmalige productieproblemen (vooral bij Etex Roofing) en stijgende productiekosten (meer bepaald door stijgende energieprijzen)', zegt CEO Paul Van Oyen. Etex gaat op 1 juli een brutodividend uitkeren van 0,58 euro, dat is 9,4 procent meer dan vorig jaar.

 • Nieuw aandeel: Maersk Drilling

  De beurs van Kopenhagen verwelkomde vandaag een nieuw aandeel: Maersk Drilling, een van A.P. Moller-Maersk afgesplitst bedrijf. Maersk Drilling levert boordiensten aan oliebedrijven over de hele wereld. De specialiteit zijn operaties op zee. Het aandeel belooft erg volatiel te zijn, leert het verloop van de eerste beursdag. Het aandeel steeg initieel naar 585 Deense kroon, om vervolgens te tuimelen naar 505 kroon. Elke aandeelhouder van A.P. Moller-Maersk kreeg 1 of 2 aandelen van Maersk Drilling toegewezen, afhankelijk van het type aandeel in bezit.

  Maersk Drilling telt 2.850 personeelsleden en baat een vloot van 23 boorplatformen uit. Net voor de afsplitsing werd de balans van Maersk Drilling opgeschoond. De groep verwacht dit jaar een ebitda te realiseren van 400 miljoen dollar, tegenover 611 miljoen dollar vorig jaar. De beursnaam van Maersk Drilling is overigens The Drilling Company of 1972.

  Met de afsplitsing van Maersk Drilling is meteen een einde gekomen aan de transformatie van AP Moller-Maersk. Deze groep focust enkel nog op transport en logistiek (containers). Eerder werd Maersk Oil verkocht aan Total en belandde Maersk Tankers in handen van een andere private holding van de familie Maersk. Oorspronkelijk lag ook de verkoop van Maersk Drilling op tafel, maar na tegenvallende biedingen opteerde de groep voor een beursgang.

 • Bel20 op winst

  Na een stabiele evolutie gedurende het grootste deal van de dag, kiest de Bel20  nu resoluut voor winst. Dat is vooral te danken aan Wall Street dat na een aarzelende start een halve procent hoger gaat.  De Bel20 noteert met een winst van 0,3 procent. Zwaargewicht AB InBev   trekt aan de kar. 

 • Sioen scoort deal met Franse marine

  Nogmaals een illustratie waarom het interessant om het jaarverslag te lezen. In het jaarverslag van Sioen  lezen we dat de textielgroep de komende vijf jaar reddingsvesten mag leveren voor de Franse marine. Het contract is goed voor 9,3 miljoen euro. Lees hier meer. 

  Sinds de publicatie van het artikel, schiet Sioen hoger.

 • Wall Street opent quasi vlak

  Wall Street is zonet quasi vlak geopend. De Dow Jones  noteert 0,1 procent hoger tot 26.240 punten. 

  Boeing gaat 1,4 procent hoger na het bericht dat Ethiopië de vliegtuigmaker adviseert het vluchtsysteem nader te onderzoeken (zie post 10u33). 

  Tesla duikt 9 procent lager na teleurstellende leveringscijfers van auto's in het laatste kwartaal van vorig jaar (zie post 13u56). 

 • Aandeelhoudersvergadering Nyrstar in juni

  Nyrstar bevestigt vandaag dat het zijn statuten heeft aangepast om de jaarvergadering te kunnen verdagen tot dinsdag 25 juni. De jarenlange traditie schreef voor dat aandeelhouders verzamelden in de tweede helft van april. Maar omdat het bedrijf zo diep in de penarie zit, zijn de jaarresultaten uitgesteld tot de wettelijke deadline 30 april. Een AV voor die datum heeft dus weinig zin.

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  Kort voor de start wijzen de futures op kleine dalingen van ongeveer 0,2 procent voor de Amerikaanse indices. Daarmee zou ook daar de rally van de afgelopen beursdagen vaart verminderen. Het verlies is vergelijkbaar met wat er nu op de Europese koersenborden staat.

 • Chris Peeters (Elia): 'Ogen open voor overnamekansen'

  CEO Talks

  De chat van Chris Peeters met onze lezers kunt u hier herlezen. 

 • Tesla duikt

  De teleurstellende leveringscijfers in het eerste kwartaal zullen de beurskoers van de fabrikant van elektrische wagens Tesla treffen, blijkt uit de handel voorbeurs. Afgaand op die transacties tussen grote beleggers is het aandeel plots 9 procent minder waard dan gisteren voor de slotbel.

  ©AFP

 • WSJ: 'Duitsland zet zinnen op topjob ECB'

  Duitsland heeft zijn zinnen gezet op het ECB-voorzitterschap, schrijft The Wall Street Journal. In oktober geeft de Italiaan Mario Draghi de fakkel door. Duitsland schuift Jens Weidmann naar voor. Tijdens het twee decennia lange bestaan van de ECB is nog nooit een Duitser voorzitter geweest. De benoeming van Weidmann zou een succes zijn voor kanselier Angela Merkel en een zet die veel van haar critici de mond kan snoeren. Sommige economen vragen zich echter af of de aanstelling van Weidmann geen negatieve impact zou hebben op de markten. Duitsland is een tegenstander van het soepele beleid van Draghi. 

  Volgens de goksite predictit.org is de Fin Erkki Liikanen nog steeds de grote favoriet om Draghi op te volgen. Maar de kansen van Weidmann zijn wel gestegen sinds het bericht in The Wall Street Journal. 

  ©Predictit

 • ECB-bestuurders bezorgd over neveneffecten negatieve rente

  Verscheidene bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn bezorgd over de neveneffecten van een lange periode met negatieve rente. Dat blijkt uit de notulen van de bestuursvergadering van 7 maart. ECB-voorzitter Mario Draghi zei vorige week dat de ECB misschien maatregelen zal treffen om de impact van de negatieve rente op de winsten van de banken te milderen.

 • Elia denkt na over kapitaalverhoging en nieuwe structuur

  Net voor de chat met CEO Chris Peeters van start gaat: de bestuurders van de hoogspaningsnetbeheerder Elia vergaderen deze week over een nieuwe structuur voor het bedrijf. Die nieuwe structuur zou vergelijkbaar zijn met die van de gasdistributeur Fluxys.

  Als Elia vervelt tot een beursgenoteerde holding en daarin zijn Belgische activiteiten afzonderlijk onderbrengt, zou investeren in het buitenland interessant blijven na een wijziging van Belgische tariefregels die de monopolist zullen treffen op 1 januari. Buitenlandse investeringen staan op de roadmap van Elia, dat in de nabije toekomst graag een kapitaalverhoging van 350 à 450 miljoen euro zou doorvoeren.

 • Verkoopadvies trekt WDP naar onder

  Het was al bijna een jaar geleden dat ABN AMRO nog naar WDP had gekeken, waardoor het koersdoel een plotse kattensprong van 74 naar 121 euro maakt. Toch blijven de Nederlanders geen fan van de nieuwkomer in de Bel20: het advies is nog steeds verkopen. Dat maakt van WDP de sterkste daler in de Bel20-index, en zelfs van de hele continumarkt.

  'Het bedrijf heeft een uitstekend parcours afgelegd. Gebaseerd op ons contact met het management vinden we het goed gerund. Maar het aandeel ziet er duur uit', klinkt het. 'En de organische groei is beperkt, terwijl volgens onze analyse een zeer agressieve expansie in de komende tien jaar zit ingeprijsd. Daardoor kan het bedrijf veel makkelijker teleurstellen.'

 • Gezinnen eurozone sparen meest in twee jaar

  De gezinnen van de eurozone hebben in het vierde kwartaal van 2018 12,3 procent van hun inkomen opzijgezet, tegenover 12,2 procent in het derde kwartaal. Dat meldt Eurostat. Het sparen bereikte daarmee het hoogste peil sinds het tweede kwartaal van 2016.

  Er zijn nog geen nieuwe cijfers beschikbaar voor het sparen van de Belgische gezinnen. Landgenoten spaarden in het derde kwartaal van 2018 11,4 procent van hun inkomen. De gemiddelde Belg spaart sinds enkele jaren minder dan de gemiddelde inwoner van de eurozone.

 • Stel uw vraag aan CEO Chris Peeters van Elia

  In onze serie CEO Talks is het vandaag de beurs aan Chris Peeters, de topman van Elia. De chat start om 12 uur, vragen stellen kan nu al. 

 • Ethiopië: 'Boeing moet vluchtsofware onderzoeken'

  In een persconferentie adviseert de Ethiopische transportminister Dagmawit Moges Boeing om haar vluchtsysteem nader te onderzoeken. De minister geeft de persconferentie naar aanleiding van de gecrashte Boeing nabij de hoofdstad van het land. 

  Volgens Moges is er geen sprake geweest van een menselijke fout, maar een storing in het vluchtsysteem van het toestel. Het vluchtsysteem duwde - zonder dat dat nodig was - de neus van het vliegtuig automatisch naar beneden, waardoor het neerstortte.

  Het systeem is normaliter bedoeld om juist te voorkomen dat het vliegtuig neerstort. Dit kan gebeuren wanneer het vliegtuig zoveel vaart door een stijging dat het neerstort.

  Beleggers doen het aandeel niet in de ban naar aanleiding van het nieuws. Boeing staat voorbeurs op een winst van meer dan 2 procent.

 • UniCredit aast op Commerzbank

  UniCredit bereidt een bod voor om het Duitse Commerzbank over te nemen. Dit schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. De Italiaanse grootbank ziet haar kansen schoon nu er grote obstakels opduiken rond een mogelijke fusie van Deutsche bank en Commerzbank.

  Zo vrezen vakbonden voor een sociaal bloedbad. De aandeelhouders - die überhaupt al kritisch zijn over de fusie - op hun beurt, vrezen voor verwatering van hun aandelen. Om de fusie te financieren zou Deutsche Bank  voor zo'n 10 miljard euro aan nieuwe aandelen moeten uitgeven.

  We gaan dieper in op het bod van UniCredit in dit artikel.

 • ASIT schiet alle kanten uit

  Het kleine ASIT Biotech schiet vanochtend alle kanten uit. Het aandeel begon licht positief na de dagenlange deconfiture die volgde op de jaarcijfers eerder deze week. Daarna stonder er even een dagverlies van 8 procent op de bordjes, en ondertussen zitten we al 7 procent hoger dan de slotkoers van woensdag.

 • 'Koerstrigger voor Oxurion (Thrombogenics) later dit jaar'

  Het biotechbedrijf Oxurion (tot voor kort Thrombogenics) kondigde vanmorgen aan dat het iets vroeger dan gepland voldoende patiënten heeft geronseld om een klinische studie op te starten die wetenschappelijke resultaten zal opleveren na de zomer. Het gaat om THR-317, het verst gevorderde onderzoek van het bedrijf draait om een oogaandoening bij diabetespatiënten.

  'Het bedrijf bevestigde dat de resultaten in het derde kwartaal zullen vallen,' reageert Kepler Cheuvreux dat een koersdoel van 5,5 euro en een koopadvies heeft uitstaan. 'Dit zou een van de grote triggers voor de beurskoers moeten zijn dit jaar.' Beleggers nemen al wat voorsprong, en kronen het aandeel vandaag al tot grootste stijger.

  Sandra Cauwenberghs van KBC Securities kijkt ook naar de rest van de pijplijn van Oxurion. 'Er komen verschillende klinische verslagen eind dit jaar.' Haar koersdoel is 6 euro en het advies is houden.

 • Heineken op een 'all time high'

  Heineken staat op zijn hoogste punt ooit. De bierbrouwer kon in februari mooie resultaten over 2018 presenteren. Zo liet het bedrijf de sterkste volumegroei in 10 jaar zien, terwijl concurrent AB InBev moeite had om meer bier te verkopen in 2018.

 • Indiase centrale bank knipt de rente

  De centrale bank van India verlaagt de rente met 0,25 procentpunten naar 6 procent. Hiermee hoopt de monetaire autoriteit de afzwakkende economie te stimuleren. Met een jaar op jaar groei van 6,6 procent in december was het de zwakste expansie in 5 kwartalen.

  De renteverlaging was ook noodzakelijk voor het hoog houden van de inflatie. Deze verzwakte naar 2,57 procent in februari, terwijl de centrale bank een inflatiedoelstelling van 4 procent heeft.

  De monetaire autoriteit van India versoepelde haar beleid vanaf het moment dat de vorige centraal bankier moest opstappen. Deze lag op ramkoers met premier Narendra Modi nadat hij de kredietverlening probeerde af te remmen en de inflatie wilde tegen gaan. In dat opzicht is het moeilijk om de rentebeslissingen los te zien van de aanstaande verkiezingen.

 • Openingsbel

  • Bel20: -0,2%
  • Balta: +3%
  • ASIT Biotech: +1,8%
  • Resilux: +1,7%
  • Sequana Medical: -1,7%
 • De saga van de Nissan-topman

  De voormalige CEO van Nissan nam gisteren het heft in eigen handen en vergaarde tienduizenden Twitter-volgers met één bericht...

  ... en kreeg vandaag alweer bezoek van de politie.

 • Duitse fabrieksorders vallen ernstig tegen

  De Duitse fabrieksorders zijn in de maand februari met 4,2 procent gedaald ten opzichte van januari, terwijl een stijging van 0,3 procent werd verwacht. De daling is de grootste sinds januari 2017. 

  De daling geeft aan dat de Duitse industrie nog niet herstellende is en dat de economische neergang misschien een stuk erger wordt dan verwacht. Sinds eind vorig jaar heeft de industrie last van de wereldwijde groeivertraging, de handelsspanningen en de strengere emissieregels voor auto's.

  De euro daalt ten opzichte van de dollar op het nieuws. De Europese eenheidsmunt gaat van 1,1248 naar 1,1240. De Duitse rente noteert inmiddels weer net onder de nul.

 • Europese futures: lichtrood

  Voor de eerste keer op vijf beursdagen ziet het ernaar uit dat de Europese aandelen zo dadelijk lager openen dan ze de vorige dag hadden afgesloten. De futures wijzen op een klein verlies van ongeveer 0,2 procent meteen na de start.

 • Hoger koersdoel voor Galapagos

  De Amerikaanse zakenbank SVB Leerink verhoogt het koersdoel voor het Amerikaanse aandeel  (koers op Wall Street) Galapagos  (Europese beurskoers) van 140 naar 150 dollar. Na de doorbraak van het goudhaantje filgotinib eind maart was het team op roadshow in de VS, onder andere in Boston, waar SVB Leerink is gevestigd. Afgelopen weekend maakte CEO Onno van de Stolpe nog wat tijd voor de Belgische kleine belegger op de VFB-dag in Antwerpen.

 • Sequana Medical verbrandt nòg meer cash

  Sequana Medical verbrandde in 2018 nòg meer cash dan in 2017. De pompjesmaker zag vorig jaar 9,9 miljoen euro aan cash verdwijnen tegenover 8,4 miljoen in het jaar daarvoor. De stijging van 15 procent komt hoofdzakelijk door de stijging van het nettoverlies. Dit verlies steeg van 8,2 miljoen in 2017 naar 14 miljoen in 2018.

  Het bedrijf ging begin dit jaar naar de beurs. Deze beursgang flopte, want de 27 miljoen euro die het bedrijf ophaalde was voornamelijk afkomstig van bestaande aandeelhouders. Daarnaast bleef er van dit bedrag relatief weinig over. Na aftrek van beursintroductiekosten haalde de pompjesmaker 23,4 miljoen op.

  Dat het geld nood aan geld had blijkt wel uit de kaspositie van 1,3 miljoen aan het einde van 2018. Als het bedrijf niet nòg meer cash gaat verbranden, kan de maker van leverpompjes nog meer dan 2 jaar vooruit.

 • En de handelsoorlog?

  De emoties van beleggers over de uitkomst van de Amerikaans-Chinese onderhandelingen sturen de beurzen al lange tijd alle richtingen uit. Amerikaanse media berichten vandaag dat president Donald Trump later vandaag Liu He, de vicepremier van China, zal ontmoeten in het Witte huis. Dat voedt de hoop dat een deal dichtbij is. Enkele dagen geleden zaten de onderhandelaars in Peking samen, sinds begin deze week verhuisden beide kampen naar Washington DC. Liu He is de hoogste economische adviseur van het Chinese staatshoofd Xi Jinping.

  China's hoogste economische adviseur Liu He (r.) met Amerikaanse onderhandelaar Robert Lighthizer in Peking in februari. Het duo zit nu samen in Washington DC. ©REUTERS

 • Britse parlement stemt voor uitstel

  Het Britse parlement stemt, met een meerderheid van 1 stem, in met het voorstel van Yvette Cooper (Labour) om premier May te dwingen om uitstel te vragen. Hiermee wil het parlement een no-deal brexit voorkomen. 

  Het voorstel moet nog wel door het House of Lords (die ongeveer de functie van onze Senaat vervult) om een wet te worden. Maar zelfs dat is niet genoeg om een destructieve no-deal te vermijden. De EU moet het verzoek eerst nog honoreren.

  Slechts 1 stem meer

 • Resilux start inkoop eigen aandelen

  Vanaf vandaag begint petflessenmaker Resilux aandelen van zichzelf in te kopen op de beurs, met de bedoeling om deze te vernietigen. Zo wordt de cashvoorraad ingezet ten voordele van de aandeelhouders, die nadien een groter stuk van het bedrijf bezitten. De ingekochte aandelen zullen ook geen dividend opleveren, want anders zou dit geld terug op de rekening van Resilux terechtkomen. In theorie zou de beurskoers langs onder wat beschermd moeten zijn, omdat er een gekende, grote koper is.

  Al bij al gaat het om een bescheiden inkoopprogramma: eind maart besloot de raad van bestuur dat er tot 2,5 miljoen euro mag uitgegeven worden. De waarde van alle aandelen Resilux samen bedroeg gisteravond net geen 300 miljoen euro.

  > Reportage in de recyclagefabriek van Resilux in Zwitserland: 'Dat de klimaatmarcheerders hier maar eens komen kijken'

 • Stormloop voor Ageas-schulden

  De verzekeraar haalde een half miljard euro op met een obligatie die een vaste coupon van 3,25 procent biedt en daarboven nog een variabele rente. Ageas kan de schuld afbetalen vanaf 20209, als het dat niet doet vervalt de obligatie in 2049. Er was 7 keer meer vraag naar de schuld dan Ageas in de aanbieding had.

 • Scandalitis op Wall Street

  Twee publieksfavorieten in New York lieten zich woensdagavond van hun slechtste kant zien. Bij Facebook borrelde nog maar eens een privacyschandaal op:

  En Tesla maakte nabeurs bekend dat het een belabberd kwartaal achter de rug had. We houden straks vooral die koers in de gaten.

 • Goeiemorgen

  Na 4 mooie dagen stabiliseren de Aziatische beurzen, al doet Shenzhen (+0,6%) er toch nog een schepje bovenop. De recente rally verloor al een beetje momentum in de late uurtjes op Wall Street (+0,2%) gisteravond.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud