1. Markten Live
 2. Live blog

Amazon heeft nieuwe superfan

De Europese beurzen gingen licht hoger. Recticel werd beloond voor goede halfjaarresultaten. Ook de cijfers van RTL Group werden gesmaakt. Op Wall Street profiteerde Amazon van een superkoersdoel.
 • Tot morgen... voor heel wat resultaten

  We ronden hier af, bedankt voor het lezen.

  Morgen is het onder meer uitkijken naar de halfjaarcijfers van Sioen, nabeurs. Kan de textielgroep een herstel in de brutomarge realiseren?

  'Wij verwachten sterke cijfers in alle afdelingen en met een omzetgroei van 9,8 procent', zegt Berenberg. Het beurshuis kijkt uit naar de brutomarge, of het verschil tussen omzet en productiekosten, in verhouding tot de omzet. 

  'De marge zakte in 2017 van 52,3 naar 49,1 procent. Een teken van herstel zou bewijzen dat Sioen hogere grondstofprijzen kan doorrekenen', zegt Berenberg. 

  De rest van de agenda van morgen:

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Belgie:
  - Inflatie augustus

  Duitsland:
  - Inflatie augustus, 14 uur

  Eurozone:
  - Ondernemersvertrouwen en consumentenvertrouwen augustus, 11 uur

  Verenigde Staten:
  - Inflatie (maatstaf Fed) juli, 14.30 uur
  - Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie juli, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:
  - Atenor: halfjaarresultaten, 17.45 uur
  - Bone Therapeutics: halfjaarresultaten, 7 uur
  - D'Ieteren: halfjaarresultaten, 17.45 uur
  - EVS: resultaten tweede kwartaal, 7 uur
  - Keyware: halfjaarresultaten, 17.45 uur
  - MDxHealth: halfjaarresultaten, 7 uur
  - Neufcour: halfjaarresultaten, 17 uur
  - Resilux: halfjaarresultaten , 17.45 uur
  - Sioen: halfjaarresultaten, 17.45 uur

  China:
  - PetroChina: resultaten tweede kwartaal

  Verenigde Staten:
  - Dollar General: resultaten tweede kwartaal 2017/2018

 • Brussel sluit onveranderd

  De Bel20 bleef hangen op 3.817 punten.

  Grootste daler is Brussel was Balta (-3,5%), grootste stijger Connect Group met meer dan 4 procent winst.

 • Superkoersdoel voor Amazon

  Het beurshuis Morgan Stanley is de nieuwste superfan van Amazon  . Het koersdoel stijgt van 1.850 naar 2.500 dollar. Dat impliceert een waardering van 1.200 miljard dollar. Het advies luidt uiteraard kopen. Geen enkele andere analist op Amazon (het zijn er 41) heeft een hoger koersdoel. Amazon wint 1,4 procent.

  'Amazon geniet van snelgroeiende inkomstenstromen met hoge marge, met name in advertenties, abonnementen en clouddiensten. Dat zal de rendabiliteit verder opdrijven en zorgen voor hogere winstprognoses', zegt analist Brian Nowak.

 • Belabberd juni voor fondsen

  In juni kenden Europese beleggingsfondsen een netto-uitstroom van 25 miljard euro. Sectorvereniging Efama wijt dit aan de wispelturige markten en politieke (handels)spanningen.

 • Wall Street opent gemengd

  Ook de Amerikaanse beurzen weten moeilijk richting kiezen. De Dow Jones  staat na een kwartier handel 0,1 procent in het verlies, de Nasdaq  staat op 0,2 procent winst.

 • Payton Planar op record

  Payton Planar Magnetics , het Israëlische high-tech-bedrijf dat op Euronext Brussel noteert, bereikt vandaag met 6,25 euro zijn hoogste koers ooit. Het is de vierde stijgingsdag op rij.

  Payton Planar maakte dinsdagavond bekend een leveringscontract voor magnetische componenten te hebben afgesloten met een vooraanstaande leverancier aan de automobielsector. Het contract heeft een totale waarde van 46 miljoen dollar, gespreid over 7 jaar. De componenten zijn bestemd voor hybride en elektrische voertuigen.

  Het aandeel Payton Planar is sinds begin dit jaar al met 76 procent gestegen. De grootste sprongen kwamen er na 16 augustus. Toen kondigde het bedrijf sterke halfjaarcijfers aan. De omzet kwam ruim de helft hoger uit dan een jaar eerder, op 22,1 miljoen dollar. De bedrijfswinst ging maal 2,6 en de nettowinst schoot van 1,95 naar 5,2 miljoen dollar.

 • Tack koopt Tessenderlo bij

  Via zijn beleggingsvehikel Verbrugge NV heeft Luc Tack de voorbije dagen weer aandelen Tessenderlo Group bijgekocht. Op 27 augustus kocht hij drie pakketten: 274.244 aandelen tegen 31,32 het stuk, 7.000 aandelen tegen 31,85 euro en 4.300 aandelen tegen 32 euro. Tack profiteerde van de koerszwakte na de winstwaarschuwing van een week geleden.

  Volgens de website van Tessenderlo had Verbrugge NV op 19 december vorig jaar 36,72 procent van Tessenderlo in handen.

 • KKO op Afrikaans landbouwevent

  KKO International , de Franse groep die in Ivoorkust een innovatieve, grootschalige cacaoplantage aan het realiseren is, is een van de bedrijven die een presentatie geeft op het landbouwevent ‘6th Commercial Farm Africa’, dat op 16 en 17 oktober plaatsvindt in Marrakesh (Marokko).

  Aan het event nemen landbouwmultinationals deel, leveranciers van ‘agritech’, investeerders en commerciële landbouwconsultants deel. De bijeenkomst streeft ernaar de Afrikaanse landbouw te moderniseren en meer waarde uit de keten te halen.

  KKO zal er uitleggen hoe het probeert de cacaoproductie in Ivoorkust te moderniseren. Die is nu vooral kleinschalig en gebeurt door kleine boeren. Industriële cacaoplantages – die wel bestaan voor palmolie en rubber – zijn er eigenlijk niet.

  Arbeiders rapen cacaobonen samen in een magazijn in het zuiden van Ivoorkust. ©REUTERS

 • Een uitgebreide spiegel...

  ... van de Brusselse beurs kunt u hier lezen.

 • KBC betaalt lagere boete in Hongarije

  K&H, de Hongaarse dochter van de Belgische bank en verzekeraar KBC  moet de lokale concurrentiewaakhond een lagere boete betalen voor kartelafspraken dan eerder was voorzien. Bijna vijf jaar geleden legde de Hongaarse kartelautoriteit elf banken een miljoenenboete op omdat ze zouden hebben samengespannen. De elf banken, waaronder dus K&H, zouden huiseigenaars hebben ontmoedigd om hun ongunstige woonleningen in vreemde valuta af te kopen aan gunstige voorwaarden.

  K&H kreeg toen een boete opgelegd van 983 miljoen forint, of zo'n 3 miljoen euro op basis van de huidige wisselkoers. De betrokken banken gingen in beroep en zien hun boetes nu flink verlaagd, meldde de lokale toezichthouder vorige week. K&H moet niet langer 983 miljoen forint betalen , maar 780 miljoen euro. Omgerekend naar euro is dat 2,4 miljoen, wat dus betekent dat de Hongaarse dochter van KBC ongeveer 600.000 euro minder zal moeten ophoesten dan voorzien. 

 • Koersdoel Balta zakt bij Degroof Petercam

  Na de conference call met het management heeft Degroof Petercam-analiste Nathalie Debruyne haar ramingen voor Balta voor de periode 2018-2020 verlaagd. Ze verwacht andermaal een moeilijk kwartaal voor de tapijtengroep en wijst ook op de aanhoudend uitdagende marktomstandigheden.

  Haar koersdoel zakt van 8 tot 5 euro, wat neerkomt op een waardering van 4,6x voor de verhouding bedrijfswaarde op brutobedrijfswinst (ebitda) voor 2019. Ze beseft dat dit een discount van 30 procent betekent tegenover (gediversifieerde) sectorgenoten, maar dat lijkt haar gerechtvaardigd gezien de lage visibiliteit, de riskante gefocuste positionering en de momenteel 'gestretchte' balans.

  Het probleem voor Balta is dat het bedrijf actief is in het verkeerde marktsegment, betoogt Debruyne. Er is een structurele trend naar harde bevloering en Balta zou eigenlijk - zoals concurrenten als Mohawk en Victoria met succes hebben gedaan - moeten diversifiëren in die richting. Door de gestretchte balans is dat echter geen optie en zit er niet anders op dat de bestaande activiteiten te herstructureren om zo de marges te verbeteren.

  De analiste vraagt zich ook af of een overname van Balta misschien opwaarts potentieel kan inhouden voor de aandeelhouder. Mohawk werd reeds als potentiële overnemer genoemd, maar die groep heeft geen overnames in zachte bevloering nodig en bovendien zou Bentley Milles in de VS de concurrentie-autoriteiten om onderzoek verzoeken. Ook Victoria, dat door een voormalige Balta-manager wordt geleid, werd als mogelijke geïnteresseerde vernoemd. Of Balta een prooi wordt, blijft uiterst speculatief, aldus Debruyne. 'Balta zou nog lager kunnen gaan vooraleer het de aandacht van een koper trekt.'

 • Ajax haalt Champions League

  In Amsterdam staat Ajax op winst nadat de enige beursgenoteerde Nederlandse voetbalclub zich voor de groepsfase van de Champions League wist te plaatsen – en dat voor het eerst sinds 2014. Ajax heeft daarmee uitzicht op de vetpotten van de wedstrijd onder Europese topclubs. Van 40 miljoen euro is de club al zeker.

  Twee Ajax-spelers uiten hun vreugde tijdens de heenmatch tegen Dynamo Kiev. ©ANP Pro Shots

 • ‘Campbell niet (langer) in de etalage'

  Het aandeel Campbell Soup sloot dinsdag 2,1 procent lager in New York. Volgens de New York Post is de iconische soepmaker niet langer van plan zichzelf te verkopen. Eerder was er speculatie over een overname, waarbij de naam van Kraft Heinz viel. Activist Dan Loeb is ontevreden met de gang van zaken en probeert al enige tijd de familie Campbell, die 41 procent bezit, te overtuigen het bedrijf in de etalage te zetten. Dat zou nu dus niet gebeuren.

 • Pernod Ricard niet beloond

  De Franse sterkedrankengroep Pernod Ricard boekte in zijn gebroken boekjaar 2017/18 een stabiele omzet van 8,96 miljard euro, vooral door ongunstige wisselkoersen. Zonder wisselkoerseffecten was er 6 procent groei. Pernod Ricard profiteerde vooral van de succesvolle cognacverkoop in China.

  De winst uit voortgezette activiteiten kwam 1,5 procent lager uit op 2,36 miljard euro. Organisch was er wel 6,3 procent winst.

  De nettowinst steeg met 13 procent tot 1,57 miljard euro. Volgens topman Alexandre Ricard is de hogere winst vooral te danken aan lagere financiële kosten en schuldvermindering. Aandeelhouders krijgen een dividend van 2,36 euro per aandeel, 17 procent meer dan over het voorgaande boekjaar.

  De groep streeft voor het boekjaar 2018/19 naar een organische groei tussen 5 en 7 procent van de winst uit voortgezette activiteiten.

  Pernod Ricard heeft een portefeuille van 350 merken met als grote namen de champagne Mumm, de cognac Martell, de whisky’s Jameson, Chivas, Ballantin’s en Aberlour, en de vodka Absolut.

  Voor de negatieve koersreactie geven analisten meer dan een uitleg: volgens de een is de (nochtans verhoogde) winstprognose aan de zwakke kant, volgens een ander speelt de hoge waardering.

  Chivas, een van de grote whiskymerken uit de portefeuille van Pernod Ricard ©REUTERS

 • Turkse lira verzwakt verder

  Voor de derde dag op rij gaat de lira weer onderuit. Tegenover de dollar en de euro gaat er nog eens 1,2 procent af.

  Nadat Moody’s de rating voor Turks staatspapier had verlaagd van Ba2 tot Ba3 met een negatieve outlook, heeft het kredietwaardigheidsagentschap nu ook de ratings van 20 financiële instellingen in het land neerwaarts aangepast.

 • Kleine winsten in Europa

  De Europese beurzen gaan voorzichtig hoger in de vroege handel. De EuroStoxx50 wint 0,1 procent bij opening, de Bel20 zit op dezelfde golflengte. In de Brusselse index zijn er voorlopig geen uitschieters. Op de brede markt gaan Recticel en RTL Group hoger na de publicatie van goede resultaten.

 • Aston Martin trekt naar Londen

  Dinsdag raakte bekend dat, in navolging van het grote succes van Ferrari , ook Aston Martin naar de beurs trekt. Vandaag laat het iconische Britse sportwagenmerk weten dat het overweegt naar de beurs van Londen te trekken. Een definitieve beslissing zou rond 20 september worden genomen. Zowat een kwart van de aandelen zou worden verkocht.

  Een schaalmodel van de Aston Martin DB5 die in de James Bond-film Skyfall werd gebruikt ©AFP

 • Vlakke opening op til

  De Europese aandelenmarkten staan voor een vlakke opening, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert nagenoeg onveranderd. Dinsdag was het al kalm in New York en eerder vandaag zochten de Aziatische beurzen richting.

 • Mnuchin maakt zich geen zorgen over rentecurve

  Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, maakt zich voorlopig geen zorgen over de convergentie van de korte en lange rente in de VS. Sommige beleggers en investeerders zien in de afvlakkende rentecurve een signaal dat een recessie op komst is.

  In een interview met CNBC zei Mnuchin dinsdag dat hij perfect kan leven met de vlakke rentecurve, aangezien de Amerikaanse overheid langetermijnschuldpapier uitgeeft. Hij zei ook dat hij de rentecurve niet als een voorspeller van economische groei beschouwt.

 • Goed kwartaal voor RTL Group

  Het Luxemburgse mediaconcern RTL Group heeft een goed tweede kwartaal - en eerste halfjaar - achter de rug. In het tweede kwartaal steeg de omzet me 3,6 procent tot 1,63 miljard euro. De impuls kwam vooral van de digitale activiteiten en van het televisieproductiehuis FremantleMedia. De 4,7 procent-stijging van de brutobedrijfswinst wordt dan weer toegeschreven aan RTL Nederland en Groupe M6. Netto houdt RTL Group 207 miljoen euro winst over tegen 183 miljoen euro een jaar eerder.

  RTL keert over het eerste halfjaar een interimdividend van 1 euro per aandeel uit en bevestigt zijn jaarprognose (tussen 2,5 en 5 procent omzetgroei en nagenoeg stabiele ebitda).

  Het gebouw van RTL Nederland in Hilversum ©ANP

 • Berenberg schudt aan Greenyard-boom

  De analisten James Targett en Fintan Ryan van Berenberg verlagen hun advies en koersdoel voor Greenyard . Hun rating zakt van 'kopen' naar 'houden', hun koersdoel van 11,50 naar 9 euro. De hoofdreden hiervoor is de lagere rendabiliteit van het Fresh-segment (verse groenten en fruit) als gevolg van concurrentiële druk.

  Over de andere problemen waar Greenyard momenteel mee kampt, lijken ze zich minder zorgen te maken. Ze merken op dat het tot dusver een moeilijk jaar was voor Greenyard en zijn aandeelhouders. 'Een mislukte overname van Dole, extreme weersomstandigheden en een listeria-gebonden terugroepingsactie hebben hun tol geëist voor de rendabiliteit en de aandelenkoers', klinkt het. Dat zijn echter eenmalige zaken, of zaken die de hele sector treffen.

  De Berenberg-analisten zijn wel niet gerust in de schulden van Greenyard. Als de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) volgend jaar met 25 procent zakt, stijgt de schuldgraad (nettoschuld op ebitda) tot circa 4x en daarmee riskeert de groep convenanten te breken. Het management neemt echter actie om de schulden te verminderen.

  Targett, Ryan en Edwards blijven hoe dan ook in Greenyard geloven. Ze denken dat Greenyards distributiemodel zal zegevieren op de Europese fruit- en groentemarkt. Wegens de onzekere vooruitzichten op korte termijn voor de winst en de schuldenlast laten hebben ze echter hun winstprognoses aangepast. 

 • Argenx stapje vooruit in Japan

  Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Argenx heeft feedback gekregen van de Japanse gezondheidsautoriteit voor het geplande Fase 3-onderzoek met efgartigimod (ARGX-113) voor de behandeling van de ernstige spierziekte myasthenia gravis. Als de resultaten van het Fase 3-onderzoek, waaraan 150 patiënten verspreid over Japan, Noord-Amerika en Europa zullen deelnemen, positief zijn, zal Argenx een aanvraag indienen om het middel in Japan op de markt te mogen brengen. Japan is volgens Argenx 'een erg belangrijke potentiële markt'. 

 • Fors meer winst bij Recticel

  Schuimrubberproducent Recticel maakt - zoals verwacht - mooie resultaten bekend over het eerste halfjaar. De omzet groeide met 4 procent ondanks moeilijke markten voor (slaap)comfort en ongunstige wisselkoersen. De brutobedrijfswinst zonder eenmalige elementen (rebitda) ging 12,1 procent hoger. Nog forser is de sprong van de nettowinst: plus 30,7 procent tot 18,7 miljoen euro.

  Over de verkoop van de Automobiel-divisiies is er geen speciaal nieuws. De procedures werden in het eerste kwartaal gestart en lopen volgens plan.

  Voor heel 2018 verwacht Recticel een verdere groei van omzet en rebitda.

 • Goedemorgen!

  We beginnen de dag met een blik oostwaarts. Daar laten de Aziatische beurzen een verdeeld beeld zien. Er zijn beperkte winsten in Sydney, Tokio, Seoel en Hongkong. Op het Chinese vasteland gaat het dan weer lager.

  Beleggers proberen de jongste ontwikkelingen in het handelsbeleid van de regering-Trump in te schatten, zeggen marktpartijen. De VS en Mexico bereikten maandag een aangepast handelsakkoord, maar het is onduidelijk hoe de gesprekken met China evolueren.

  De Europese beurzen lieten dinsdag lichte verliezen optekenen. Autobouwers en grondstoffenaandelen gingen wel hoger op het nieuws over het Amerikaans-Mexicaanse handelsakkoord. De Amerikaanse beurzen bleven dan weer dicht bij huis. De Dow Jones sloot 0,1 procent in de plus.

  Traders zijn druk in de weer op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud