1. Markten Live
 2. Live blog

Argenx maal twee in een week

Nadat ster van de week Argen-X achteloos 231 miljoen in plaats van 150 miljoen vers geld binnenkreeg, gaat ook Bone Therapeutics met de pet rond bij beleggers. De Europese beurzen zakken licht, maar de Bel20 houdt kranig stand.
 • Morgen op de agenda

  Naast de cruciale beslissing voor Tigenix (hieronder in de blog) staat ook nog het volgende op de agenda voor de laatste handelsdag van de week. Wij zijn er dan opnieuw, u toch ook?

  ECONOMIE/FINANCIEN

  • Belgie: Handelsbalans oktober, 15 uur
  • Eurozone: Handelsbalans oktober, 11 uur
  • Japan: Ondernemersvertrouwen (Tankan) vierde kwartaal, 0.45 uur
  • Verenigde Staten: Industriele productie november, 15.15 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie:

  •  Sapec: overnamebod aan 60 euro per aandeel door Soclinpar. Laatste dag.
  •  Solvac: notering ex tweede interimdividend 2,14 euro bruto
  •  Xior: buitengewone algemene vergadering, 10 uur
 • Bel20 is dan toch gemiddeld

  De Bel20 kon lang weerstaan aan de zwaartekracht, en bleef dankzij inspanningen van Colruyt en Bekaert boven nul terwijl andere Europese indexen ruim een half procent verloren. In de late handel voegde de Brusselse beurs zich alsnog bij de rest.

  Top Flop
  Argen-X+19,45%Kiadis Pharma-2,12%
  Balta Group+3,81%Exmar-2,86%
  Colruyt+3,03%Orange Belgium-3,31%
  CFE+1,90%Option-4,08%
  Bekaert+1,58%Thrombogenics-4,48%
  Vastned Retail Belgium+0,86%Miko-6,43%
  VGP+0,79%TiGenix-10,51%

 • Fat finger?

  Even snel als het aandeel van Tigenix tot 19 procent lager dook, herstelde het alweer. Meer dan 5 miljoen stuks werden vandaag al verhandeld, gemiddeld zijn er dat nog geen 1 miljoen. Meestal wordt deze gril van de beurskoers toegeschreven aan een 'fat finger', een typfout bij het invoeren van een order. Computeralgoritmen en wakkere daytraders zijn er dan als de kippen bij om zo'n misser uit te vlakken.

  Al is er bij Tigenix ook iets aan de hand: morgen valt de beslissing van het Europees geneesmiddelenagentschap over cx601, het potentiële geneesmiddel tegen anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. Dat verklaart de hoge volumes en de nervositeit in de markten. Enkele minuten nadat we het screenshot hierboven namen, staat Tigenix alweer 10 procent lager.

 • Argen-X van 25 naar 50 euro op een week

  In de namiddaghandel springt Argen-X nog maar eens in de schijnwerpers, met een koerswinst van ruim 11 procent tot bijna 50 euro. Eind vorige week stond nog maar de helft op de teller.

 • Amerikaanse futures

  De futuresmarkten rekenen op een kleine stijging van de grote indexen in New York. Dat betekent een nieuw rondje verse records, Enkel de Nasdaq-index noteert zowat een half procent onder de piek van enkele dagen geleden.

 • De nieuwe prognoses van de ECB

  De centrale bank verwacht iets meer van de eurozone dan drie maanden geleden. Hieronder de verse vooruitzichten van de cijferaars uit Frankfurt:

  SeptDec
  20172,22,4
  20181,82,3
  20191,71,9
  2020 1,7

  En ook de ontwaarding van het geld heeft wat meer momentum gevonden volgens de ECB. Die mikt op een inflatie van dicht bij, maar minder dan 2 procent per jaar.

  SeptDec
  20171,51,5
  20181,21,4
  20191,51,5
  2020 1,7

 • Kleine private plaatsing bij Bone

  Bone Therapeutics geeft nieuwe aandelen uit om in totaal 8 miljoen euro op te halen. De handel zal geschorst blijven terwijl de plaatsing loopt, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het snel gaan. De kersverse Russische partner samen met twee bestaande aandeelhouders alvast tekenen voor de helft van de kapitaalinjectie. Die twee andere zijn SRIW, zeg maar de Waalse evenknie van private equity-belegger Gimv, en de federale participatiemaatschappij FPIM.

  In het persbericht laat Bone weten dat het met deze al bij al bescheiden kapitaalronde zijn kosten tot eind 2018 kan dekken. Deze ochtend kon sectorgenoot Argen-X nog een geslaagde kapitaalronde van 231 miljoen afronden. Het was eigenlijk maar op zoek naar 150 miljoen. Bone geniet momenteel niet de status die Argen-X bij beleggers heeft, maar toch is de kans groot dat de markten meer geld aanbieden dan Bone Therapeutics zoekt. Afhankelijk van het resultaat vandaag - en de uitgifteprijs per aandeel - zal Bone Therapeutics al relatief snel opnieuw vers geld zoeken volgend jaar.

 • Wél vuurwerk in Oekraïne

  Terwijl de Britse en de Europese collega's voor het status quo kiezen, is er wél actie in Oekraïne. Daar stijgt de basisrente in één trek een vol procentpunt naar .. 14,5 procent. 

 • Bone Therapeutics geschorst

  Het aandeel kan niet langer verhandeld worden, laat de FSMA weten. Bone heeft zelf de stopzetting van de handel gevraagd en zal binnenkort met een persbericht komen.

 • Bank of England opteert voor status quo

  Na de renteverhoging van vorige maand is het geen grote verrassing: de Britse centrale bankiers laten het beleid ongemoeid. 

 • Teva knipt 14.000 banen weg

  Niet 7.000 zoals eerder aangekondigd, maar 14.000 jobs staan op de tocht bij de Israëlisch-Amerikaanse farmagigant Teva. Dat kondigde de groep net aan. De wereldmarktleider in generische geneesmiddelen heeft zwaar te lijden onder de scherpe prijzenslag op de cruciale Amerikaanse markt. Het gevolg is een krimpende cashflow, terwijl Teva tegelijk door een dure overname van de generische Allergan-tak een zware schuldenberg torst. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

 • UCB: curb your enthousiasm

  Echt wild wordt Degroof Petercam niet van het onderzoeksnieuws bij UCB . Analiste Stéphanie Put stipt aan dat de biofarmaciegroep nog jaren onderzoekswerk voor de boeg heeft om potentieel bimekizumab tegen 2022 op de markt te brengen. Ze merkt ook op dat de markt waarop UCB met het middel op mikt, nu al behoorlijk bezet is. Zo zijn reuzen als Novartis en Merck al in het segment actief. Novartis' Cosentyx is al op de markt voor exact de drie indicaties waar ook UCB op werkt, namelijk psoriasis, psoriasis-artritis en AS. 

  Bijgevolg blijft de analiste bij haar 'houden'-advies en koersdoel van 68 euro, met een oog op de 'weinig gevulde pijplijn aan producten in een late onderzoeksfase, vraagtekens over de goedkeuring van osteoporosemiddel Evenity de concurrentie van biosimilars (generische versies van biotechmedicijnen, red.) en het naderende einde van patentbescherming'. 

 • Europese economie boomt

  Het verrassend forse herstel van de Europese economie was één van dé thema's van 2017 en de eurozone lijkt het jaar in stijl te eindigen: met een extra groeispurt. Dat leert alvast de invloedrijkste vinger aan de pols van de Europese economie: de Markit-barometer van het ondernemersvertrouwen. Die graadmeter stijgt tot 58 punten, het hoogste peil in zeven jaar. 

  'Het groeirapport over het vierde kwartaal belooft een pareltje te worden', zegt ING-econoom Bert Colijn in een reactie. 'Markit suggereert dat de groei nog versneld is, vergeleken met de 0,6 procent in het derde kwartaal'. 

 • Balta 15 procent boven dieptepunt

  Het is een kwestie van perspectief: tegenover het dieptepunt van exact een week geleden (7,515 euro) noteert Balta dankzij koopadviezen van ING en KBC Securities nu op een winst van 15 procent. Maar na de eerdere mokerslag ten gevolge van een forse winstwaarschuwing noteert de tapijtenfabrikant nog altijd 35 procent onder de intekenprijs van juni (13,25 euro). 

 • Colruyt krabbelt wat overeind

  Na de zware dreun gisteren krabbelt Colruyt wat overeind: de supermarktketen herstelt 2,6 procent naar 42,48 euro en is zo de belangrijkste stijger in de Bel20. Colruyt zag over de eerste helft van het gebroken boekjaar de winstmarges fors krimpen, de forse inkoop van eigen aandelen helpt wel de schade voor het aandeel op de beurs te beperken. 

 • Matte reactie bij UCB

  UCB zakt spijts de opsteker rond het onderzoek naar bimekizumab 1,3 procent naar 64,02 euro. Daarbij wel de kanttekening dat UCB deze maand al een stevige rally boekte, na koopadviezen van Morgan Stanley en - gisteren - KBC Securities

  'We verwachtten de onderzoeksresultaten rond bimekizumab voor de behandeling van spondylitis ankylopoetica pas in het eerste kwartaal van 2018. De sneller dan verwachte resultaten zijn dan ook een positieve verrassing en geven aan dat UCB van plan is snel te schakelen met bimekizumab.

  UCB zal begin 2018 ook de resultaten aankondigen van de tweede testfase van bimekizumab bij de behandeling van psoriasis-artritis, nog in 2018 start de derde en laatste klinische testfase voor zware psoriasis. 

 • Bel20 glijdt weer onder 4.000 punten

  De openingsbel: met een miniem verlies van 0,1 procent glijdt de Bel20 weer nipt onder de weerbarstige grens van 4.000 punten. UCB blijft na de recente remonte vrij onbewogen bij de opsteker rond bimekizumab en het aandeel Argenx komt even tot rust na de stratoferische klim van de voorbije dagen, nu de kapitaalronde op Nasdaq afgerond is. 

 • Een Franse hedgie met neus voor overnamedeals

  Ook al stuurde Gemalto gisterenavond kandidaat-overnemer Atos wandelen, uitde eerdere koersstijging sloeg de Franse hefboomfondsbeheerder Boussard & Gavaudan Partners munt. En die Parijse hedgie sprong al eerder met succes op Refresco, vóór de private-equityspeler PAI met een hoger bod op de bottelaar kwam. 

 • Europese beurzen naar licht lagere start

  De Europese beurzen lijken op weg naar een licht lagere start. Afgaand op de futures stevenen Bel20 en andere Europese indexen gaan op een klein verlies van zo'n 0,3 procent bij de openingsbel. 

  ©REUTERS

 • Een spiekbriefje voor de ECB-vergadering vandaag ...

  ... maar zoals gezegd, verwacht dit keer geen vuurwerk. ING-econoom Carsten Brzeski denkt dat voorzitter Mario Draghi vooral zichzelf gaat feliciteren met het gevoerde beleid. 

 • UCB komt met sterke testresultaten voor bimekizumab

  Er rolt nieuws binnen van bij UCB . In de tweede klinische testfase boekt de biofarmaciegroep goede resultaten voor de bestrijding van spondylitis ankylopoetica (een gewrichtsontsteking in de wervelkolom, in het Engels afgekort tot AS) met het potentiële middel bimekizumab. Een significant deel van de ruim 300 AS patiënten boekte een duidelijke verbetering na 12 weken behandeling, terwijl er geen onverwachte bijwerkingen optraden. 

  Eerder dit jaar meldde UCB ook al goed nieuws bij de testen voor de behandeling van zware psoriasis met hetzelfde middel. Die testen gaan eerstdaags de derde en laatste klinische testfase in. 

  De hoopgevende testresultaten voor bimekizumab zijn een opsteker voor UCB. Dit voorjaar kreeg het aandeel nog een enorme dreun na teleurstellende onderzoeksresultaten voor Evenity, het potentiële osteoporosemiddel van de groep. Die tegenvaller wakkerde bij beleggers de onrust aan over de opvolging van het huidige trio sterproducten van de groep, die in de loop van komend decennium hun patentbescherming verliezen, een onrust die de jongste weken wat wegebde

 • Chinese centrale bank verrast met renteverhoging

  Het is met een verhoging van 5 basispunten eerder symbolisch, maar niettemin een verrassing: in het spoor van de Amerikaanse collega verhoogde deze ochtend ook de Chinese centrale bank de rente. Peking lijkt daarmee vooral de boodschap te willen sturen dat de verstrakking van het beleid zich ook in 2018 zal doorzetten. 

 • Nog op de beleggersradar deze ochtend

  Nog op de beleggersradar donderdag, naast Argenx:

  • Rentevergadering van de Europese Centrale Bank: echt veel vuurwerk verwachten beleggers niet, dat was er de vorige keer toen voorzitter Mario Draghi de stimulus met negen maanden - tot september 2018 - verlengde. Het interessantst beloven de nieuwe economische prognoses te worden. Daar zullen ook de eerste ramingen voor 2020 bij zitten en dus ook de vraag of de ECB minstens tegen dan verwacht de inflatiedoelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') te halen. 
  • D'Ieteren: de holding kreeg een stevige dreun op de Brusselse beurs, na de winstwaarschuwingen dinsdagavond. Wie op de beleggersdag woensdag meer duidelijkheid verwachtte over hoe CEO Axel Miller de berg cash denkt te spenderen, kwam van een kale reis terug
  • Cofinimmo zet de expansie in Duitsland voort met de aankoop van twee nieuwe zorgcentra.
  • Digitaal beveiliger Gemalto stuurt kandidaat-overnemer Atos wandelen
 • Argenx casht stevig op beleggersenthousiasme

  200 miljoen euro of de helft meer dan gepland. Zoveel tankte Argenx bij met de kapitaalronde op Nasdaq. En dat tegen 52 dollar, ruim drie keer de 17 dollar waartegen de Gentenaars in het niet zo verre verleden - mei dit jaar - naar Nasdaq trokken. Dit met dank aan het enorme beleggersenthousiasme rond het biotechbedrijf na de doorbraak in het onderzoek naar een zeldzame spierziekte. 

 • Wall Street zwaait Yellen met 68ste record uit

  Goedemorgen! Janet Yellen zwaaide woensdagavond af als voorzitster van de Amerikaanse centrale bank met een derde renteverhoging van 2017 en de boodschap dat er zonder dramatische plotwendingen voor 2018 nog drie meer in de pijplijn zitten. 

  Maar zeggen dat Wall Street opschrok van die 'getelefoneerde' rentestap, was de waarheid geweld aandoen. De Dow Jones stelde voor de 68ste (!) keer dit jaar het slotrecord scherper, nu het er naar uitziet dat president Trump nog voor kerst zijn handtekening kan zetten onder de langverwachte belastingverlaging.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content