1. Markten Live
 2. Live blog

Balta struikelt, Bel20 beperkt verlies

De Europese beurzen verloren woensdag een half procent. President Trump herhaalde zijn dreigement importheffingen in te stellen op Europese auto's. Dat Balta fabrieken moet verkopen, zorgde voor ontzetting.
 • Donderdag = ECB-dag!

  We draaien de knop om en zien u graag morgenvroeg terug. Dan kijken de markten vooral uit naar het rentebesluit van de ECB, of liever naar het commentaar van voorzitster Christine Lagarde.

  DONDERDAG 23 JANUARI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Europese Centrale Bank: rentebesluit , 13.45 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Euronav: buitengewone algemene vergadering, 11.00 uur
  • Econocom: omzet 2019, 17.45 uur
  • Quest for Growth: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Frankrijk:

  • Genkyotex: inschrijving op kapitaalverhoging. 3 aandelen geven recht op 1 nieuw, tegen 2,02 euro. Tot 3 februari .

  Nederland:

  • Sligro: jaarresultaten, 07.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Intel: resultaten vierde kwartaal, nabeurs, 22.00 uur
 • Picanol: volgende week info over financiële impact cyberaanval

  In een beknopt persbericht laat Picanol weten dat de productieactiviteiten sinds maandagmorgen stap voor stap zijn herstart. De groep verwacht dat begin volgende week de meeste afdelingen opnieuw operationeel zullen zijn.

  In de loop van volgende week zal Picanol meer details kunnen geven over de financiële impact van de cyberaanval. Daarna zal, in samenspraak met de FSMA, de notering van het aandeel Picanol worden hervat. Die notering is opgeschort sinds dinsdag 14 januari.

 • ‘De markt is klaar voor een correctie'

  We komen nog even terug op het (intraday) record van de DAX. Bloomberg merkt op dat dergelijk record blijkbaar voorspellende waarde heeft. In de voorbij twintig jaar werd elk record van de DAX gevolgd door een daling in de daaropvolgende maanden en jaren.

  ‘De markt is klaar voor een correctie’, meent Daniel Kerbach, CIO van Merck Finck Privatbankiers. ‘We kenden een lange en steile klim, de volatiliteit is extreem laag en waarderingen zijn uitgerekt’, vertelde hij aan Bloomberg. Of er nu een sterke terugval komt, durft hij echter niet voorspellen.

  Een correctie van 5 tot 15 procent beschouwt Christophe Ohme van DWS Investment echter als normaal en goed mogelijk. Hij wijst erop dat een breder cyclisch herstel momenteel ontbreekt, waardoor een correctie goed mogelijk is.

  Om de puntjes op de i te zetten: de DAX bereikte vandaag op 9.22 uur een tussentijdse recordstand van 13.640,06 punten. De index sloot echter 0,3 procent lager op 13.515,75 punten. Wat de slotstanden betreft is het record van 23 januari 2018 (13.559,60 punten) nog steeds niet gesneuveld.

 • Europese beurzen sluiten in de min

  De beurzen in Europa zijn gemiddeld 0,5 procent lager gesloten. In Italië dreigt politieke onrust na het opstappen van Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging. In Davos herhaalde president Trump het dreigement importtarieven in te stellen op Europese wagens. Er was ook wat hoogtevrees nadat de DAX tussentijds een nieuw record aantikte.

  In Brussel bleef de schade beperkt. De Bel20 sloot 0,1 procent lager op 4.015,71 punten. Onder de zwaargewichten bleven ING (-0,4%) en AB InBev (-0,7%) achter. De grootste verliezen waren voor Aperam (-1,5%), Umicore (-1,6%) en Galapagos (-1,65%).

  Op de brede markt zaten ASIT biotech (-12,2%) en Balta (-11,7%) in de kelder.

 • Jefferies verlaagt winstprognose voor Solvay

  Het beurshuis Jefferies reageert daarmee op de nog grotere vertraging voor de Boeing 737 MAX. De Amerikaanse vliegtuigbouwer denkt nu dat de MAX – waarvan alle exemplaren wereldwijd aan de grond staan – in juli mogelijk weer mag vliegen.

  Als dat het geval is, zal Boeing eerst toestellen uit zijn fikse voorraad van vermoedelijk een 400-tal toestellen leveren. De analisten van Jefferies verwachten dat het productieritme in het vierde kwartaal 21 toestellen per maand zal bereiken, om in de tweede helft van 2022 te klimmen tot circa 57.

  Op basis van de vertraagde productie van de MAX, waarvoor Solvay composietmaterialen levert, verlaagt Jefferies zijn winstprognose voor 2020 met 0,40 euro tot 8,05 euro per aandeel. Het advies blijft ‘kopen’, het koersdoel 120 euro.

 • Sequana Medical wil tot 18 miljoen ophalen

  Bij Sequana Medical , de maker van pompjes om bij lever- en andere ziekten overtollige vloeistoffen uit het lichaam te evacueren, is een private plaatsing aan de gang. Het bedrijf geeft nieuwe aandelen uit die geplaatst worden bij de referentie-aandeelhouders, bij institutionele en andere investeerders. Het is de bedoeling met de kapitaaloperatie tot 18 miljoen euro op te halen.

  De versnelde bookbuildingprocedure loopt momenteel. Zodra ze is afgerond zal Sequana de resultaten bekendmaken. Dan zullen we ook weten tegen welke prijs de nieuwe aandelen zijn geplaatst. De laatste koers vóór de opschorting van de notering was 7,22 euro.

  Neomed en LSP, de hoofdaandeelhouders van Sequana, en enkele andere privé-investeerders steunen de operatie en zullen samen intekenen voor 2,75 miljoen euro. Daarnaast heeft een private investeerder die 'een ervaren ondernemer en investeerder in medische apparatuur' is toegezegd voor 5 miljoen euro aandelen te kopen.

  Bij de kapitaalverhoging treden KBC Securities en Van Lanschot Kempen Wealth Management op als 'joint global coordinators' en 'joint bookrunners'. Belfius Bank en Kepler Cheuvreux fungeren ook als 'joint bookrunner' en Mirabaud Securities als 'lead manager of the offering'.

 • Tesla meer waard dan Volkswagen

  Op Wall Street gaat Tesla  opnieuw gierend uit de startblokken: de pionier in elektrische auto's gaat 4 procent hoger naar 565 dollar, een record. Sinds CEO Elon Musk in oktober verrassend nettowinst én positieve cashflow aankondigde gaat het hard, zeker in combinatie met  een recordverkoop over 2019. Tot groot jolijt van Musk zelf

  Met een beurswaarde die voor het eerst meer dan 100 miljard dollar bedraagt, of omgerekend 92,5 miljard euro, is Tesla nu ook voor het eerst groter dan de Duitse autogigant Volkswagen , de groep boven merken als Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda en Seat. 

  Volkswagen verkocht vorig jaar net geen 11 miljoen auto's, Tesla 367.500.

 • Notering Sequana Medical opgeschort

  Het aandeel Sequana Medical is sinds 15.30 uur tijdelijk geschorst op Euronext Brussel. Dat gebeurt op vraag van het bedrijf zelf en tot de resultaten van een private plaatsing van aandelen bekend zijn.

 • Dow Jones opent 0,2 procent hoger

  Zoals verwacht gaan de Amerikaanse beurzen bij opening hoger. De Dow Jones noteert na twee minuten handel 0,2 procent in de plus, de S&P500 0,3 procent.

 • Amerikaanse futures stevig in de plus

  De Amerikaanse beurzen zullen hoger aan de handelsdag beginnen, geven de futures aan. De future op de Dow Jones noteert 0,3 procent hoger, die op de S&P500 0,4 procent die die op de Nasdaq Composite zelfs 0,65 procent.

  De zorgen over het Chinese longvirus zijn verdwenen, nu meer en meer overheden maatregelen nemen om de verspreiding tegen te gaan.

 • NN IP's risicoaversie-index op meerjarig dieptepunt

  De risicoaversie-index van vermogensbeheerder NN Investment Partners is gedaald tot 27. Dat is de laagste stand sinds januari 2018 en niet ver meer verwijderd van het dieptepunt van de laatste 20 jaar. In het eerste kwartaal van 2005 - een paar jaar voor de financiële crisis dus - zakte de index onder 20.

  De index meet de risicoaversie van aandelenbeleggers wereldwijd op een schaal van 0 tot 100.

  NN IP merkt op dat verscheidene indicatoren het beleggen in aandelen ondersteunen. Economische indexen zijn onverwacht verbeterd. Volgens hoofdstrateeg Patrick Moonen van NN IP zijn de verwachtingen voor de bedrijfsresultaten bovendien dermate laag dat ze gemakkelijk geklopt kunnen worden in het lopende resultatenseizoen. Wereldwijd lijkt de maakindustrie ook te herstellen, terwijl het Amerikaans-Chinees handelsconflict niet langer escaleert.

 • J&J boekt hoger dan verwachte winst

  Johnson & Johnson (J&J) kwam net met resultaten over het vierde kwartaal.

  De farmareus zag de omzet met 1,7 procent groeien naar 20,75 miljard dollar (18,72 miljard euro). De omzet was redelijk in lijn met de door beursanalisten voorspelde omzet van 20,8 miljard dollar. 

  De winst per aandeel kwam uit op 1,88 dollar. Aandelenkenners rekenden op een winst van 1,87 dollar.

  De farmatak van J&J zag de omzet met 3,5 procent klimmen tot 10,54 miljard dollar. De verkopen van de consumentendivisie groeide wat minder hard met 0,9 procent tot 3,5 miljard dollar. De tak die medische apparatuur verkoopt rapporteerde een omzet van 6,63 miljard dollar, een krimp met 0,5 procent. 

  De maker van populaire consumentenmerken als Nicorette (nicotinepleisters) en Listerine (mondspoelmiddel) zag verder zijn proceskosten flink dalen van 1,29 naar 0,3 miljard dollar. Het bedrijf is betrokken bij talloze rechtzaken. Zo zou het babypoeder op basis van talk dat J&J verkoopt kanker veroorzaken en zou de groep mede verantwoordelijk zijn voor de opiatencrisis in de VS.

  De VS heeft een groot probleem met opiaten (zware pijnstillers). Uit cijfers van de Amerikaanse overheid blijkt dat er dagelijks 46 mensen sterven in de VS aan een overdosis van voorgeschreven opiaten. Vorige maand werd bekend dat Johnson & Johnson 572 miljoen dollar moet betalen omdat het concern medeverantwoordelijk zou zijn voor de opiatencrisis. 

  Beleggers lijken toch niet onder de indruk van de cijfers. Het aandeel gaat voorbeurs 1,1 procent lager.

 • Burberry trekt jaarprognose op

  De Britse luxegroep Burberry heeft ondanks de onrust in Hongkong een goed derde kwartaal (van zijn gebroken boekjaar 2019/20) achter de rug. De verkoop groeide met 3 procent tot 719 miljoen pond. De collecties van ontwerper Riccardo Tisci, die in maart 2018 Christopher Bailey opvolgde met als opdracht een nieuwe wind te laten waaien in het eerbiedwaardige huis, vielen in de smaak en lieten toe de prijzen op te trekken.

  Voor het hele boekjaar rekent Burberry nu op een eencijferige groei van de inkomsten bij constante wisselkoersen. Tot dusver mikte de groep op een stabiele omzet. De aangepaste operationele winstmarge zou stabiel blijven ‘ondanks de impact van de onrust in Hongkong’.

  Modellen dragen creaties van Burberry voor lente en zomer 2020 tijdens de London Fashion Week. ©AFP

 • Euronext Brussel: AB InBev krijgt extra kopwind

  Voor een samenvatting van de Brusselse beursdag klikt u best hier!

 • Engie-CEO op weg naar de exit?

  Bij nutsgroep Engie  lijkt CEO Isabelle Kocher op weg naar de exit. In een interview met zakenzender BFM voerde voorzitter Jean-Pierre Clamadieu bepaald geen hartstochtelijk pleidooi voor 'zijn' CEO. 'Een perfect pleidooi betaat niet' (...) 'De groep moet een nieuwe fase in haar transformatie aansnijden'. Lees: de dagen van Kocher zijn geteld. 

 • Daimler haalt jaarprognoses niet

  De Duitse auto- en vrachtwagenbouwer Daimler stelt teleur. De bedrijfswinst halveerde vorig jaar van 11,1 tot 5,6 miljard euro, blijkt uit voorlopige cijfers. Dat is slechter dan de al fors verlaagde verwachtingen.

  Door het dieselschandaal heeft de maker van Mercedes nog eens 1,5 miljard euro provisies in de cijfers van 2019 opgenomen, om juridische kosten en eventuele boetes te betalen.

  In de autotak daalde de bedrijfswinst van 7,2 naar 3,7 miljard euro. De bedrijfswinstmarge nam een duik van 7,8 naar 4 procent. Dat is lager dan bij de massaproducent Peugeot. Mercedes moest tienduizenden dieselwagens in Duitsland terugroepen, wat aan de marges vrat. De kleine tak bestelwagens dook voor 2,4 milajrd euro euro in het rood, terwijl die in 2018 nog 300 miljoen euro winst maakte.

 • Mithra onder druk

  Het aandeel Mithra  ging deze ochtend tot 7 procent lager. Mogelijk zijn beleggers opgeschrikt door artikels in Le Vif en de Sudpresse-kranten. Bronnen lieten aan de kranten weten dat het Luikse parket een onderzoek is gestart naar een verdachte aandelentransactie.

  Samuel Di Giovanni, directeur van het bewakingsbedrijf Protection Unit, kocht volgens het artikel voor 1 miljoen euro aandelen Mithra. Het parket onderzoekt of Di Giovanni dat deed op verzoek van CEO François Fornieri, om zo de meldingsplicht bij de FSMA te ontlopen. Fornieri heeft op zijn beurt geïnvesteerd in Protection Unit.

  Bij de collega's van L'Echo spreekt Fornieri over een heksenjacht. 'Ik heb 13 miljoen aandelen Mithra. Denkt u nu echt dat ik zo'n constructie zou opstellen om bijkomend 40.000 aandelen te verwerven? Dit slaat op niets.'

 • Hoe beleggen in palladium?

  De hausse van de prijs van palladium verhoogt de interesse van sommige beleggers voor het edelmetaal. Hoe kan je erin investeren en wat zijn de risico’s?

 • 'Impact hogere alcoholboetes in Vietnam op AB InBev is groot'

  De impact van de strengere alcoholwet in Vietnam op AB InBev is niet te onderschatten, waarschuwt ING. Sinds 1 januari is de verkoop er met een kwart gezakt omdat er veel hogere boetes gelden voor wie teveel drinkt en daarna achter het stuur kruipt. De politie schreef sinds Nieuwjaar al 6.200 van die hoge boetes uit.

  De Vietnamese biermarkt groeide de voorbije vijf jaar gemiddeld 8,9 procent per jaar in omzet (gemeten in dollar) en was in 2018 goed voor 17,3 miljard dollar. De premiumbieren groeiden in die periode met 19,4 procent nog een pak meer, en vertegenwoordigen er liefst 46 procent van de markt. In dat duurdere segment is AB InBev actief.

  'Hoewel AB InBev pas de nummer 8 is op de Vietnamese markt met een volume van minder dan 1 procent, is het de nummer twee in de tak van snelgroeiende en superpremiumbieren,' zegt analist Reginald Watson. 'Wij schatten dat Vietnam in 2018 goed was voor 4,4 procent van de geconsolideerde groepsomzet van AB InBev en 8,5 procent van de winst voor belastingen.'

  'Vietnam vormt een nieuwe naam in de lijst van voormalige snel groeiende markten die nu erg mager presteren. Het voegt zich bij Nigeria, China, India en Brazilië.'

  ING is niet enthousiast over het AB InBev-aandeel, met een koersdoel van 54,92 euro en een 'houden'-advies.

 • ING verlaagt advies Balta

  Analist Maxime Stranart van ING knipt zijn advies voor Balta van 'kopen' naar 'houden'. Hij zet tevens flink het mes in het koersdoel. Dat gaat van 10,50 naar 3 euro, wat nog altijd een opwaarts potentieel van 9,5 procent geeft ten opzichte van de slotkoers van dinsdag.

  Stranart denkt dat veel slecht nieuws al in de koers verwerkt zit. 'Daarom verwachten wij dat de brutobedrijfswinst dit jaar gaat herstellen. Dat herstel zal aangedreven worden door versoepeling in de materiaalprijzen, nadat ze met 40 procent zijn gestegen sinds het derde kwartaal van 2017. Daarnaast voorzien we lagere kosten voor het e-commerceplatform voor de verkoop van matten.'

  De analist zegt dat de huidige korting van 30 procent op sectorgenoten terecht is. 'De schuldgraad blijft hoog tegen 4,2 keer de brutobedrijfswinst. Daardoor is de korting gerechtvaardigd. Wij blijven aan de zijlijn staan totdat er overtuigende kwantitatieve doelstellingen komen voor het herstructureringsplan NEXT.'

  Het aandeel daalt 7,5 procent.

 • Trump: 'Dow zou 10.000 punten hoger staan zonder Fed'

  De Amerikaanse president Donald Trump herhaalt in een interview met zakenzender CNBC vanuit Davos de kritiek op de Federal Reserve. Trump vindt dat de rente in de VS te hoog staat, zeker in vergelijking met andere landen. Zonder Fed zou de Dow Jones nog een pak hoger staan en zou de Amerikaanse groei 4 procent aantikken, meent Trump.

 • KBC Securities: 'Blij dat Biocartis de samenwerking uitbreidt'

  Analiste Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities is te spreken over het nieuws dat Biocartis de samenwerking met met AstraZeneca opvoert (zie post 7u13). 'We zijn blij om te zien dat Biocartis meer met AstraZeneca gaat samenwerken in de competitieve markt voor vloeibare biopsietesten.'

  De Mechelse diagnosticagroep klimt 2,3 procent.

 • 'De balans van Balta is een kernzorg'

  Voor analist Wim Hoste van KBC Securities is de balans van Balta een kernzorg. 'Met de verkoop van de twee fabrieken kon Balta een lening terug betalen die in september 2020 zou aflopen. We denken dat het bedrijf momenteel geen beroep kan doen op de publieke schuldmarkt, getuige daarvan is notering van de belangrijkste obligatie van het bedrijf (met vervaldatum in september 2022) aan 93.6% van de nominale waarde. Dat impliceert een rente van meer dan 10% op die obligatie.  Met een nettoschuld van 329 miljoen euro aan het einde van het derde kwartaal die 4 keer groter is dan de brutobedrijfswinst is de balans van Balta een kernzorg voor beleggers.'

  De analist reageert hiermee op het nieuws dat Balta twee fabrieken verkoopt (zie post 8u).

  Het aandeel daalt bijna 9 procent.

 • ASML koopt voor 6 miljard euro eigen aandelen in

  We gaan in dit artikel dieper in op de cijfers die de Nederlandse chipmachinemaker ASML vandaag presenteerde.

 • Kepler over Balta: 'Dit is de laatste optie'

  Analist Loïc De Smet reageert op het nieuws dat Balta twee fabrieken verkoopt aan bankiers (zie post 8u). 'Dit is de laatste optie voor een industrieel bedrijf. De onderneming blijft onder druk staan door onder andere de brexit, de hoge inputkosten en de vertraging in de e-commerce-activiteiten in de VS.'

  Het aandeel Balta keldert 8,5 procent.

 • Dax op record

  De Dax-index  gaat bij opening 0,3 procent hoger tot 13.601 punten. Daarmee overstijgt de Duitse beursgraadmeter het vorige hoogtepunt van 23 januari 2018 (13.559,6 punten). 

 • NIBC: 'Orders ASML vallen tegen'

  Analist Edwin de Jong van NIBC zegt dat de orders van de chipmachinemaker ASML wat tegenvallen. 'Het aantal bestellingen kwam in het vierde kwartaal uit op 2,4 miljard euro tegenover 5,1 miljard in het derde kwartaal. Dat kan vandaag leiden tot een slechter sentiment rond het aandeel. Maar de vooruitzichten blijven duidelijk, want ASML ontving 45 bestellingen voor EUV-systemen in 2019 terwijl de jaarlijkse productiecapaciteit maar 30 eenheden is. Verder zien we herstel voor de geheugenchipmarkt later dit jaar.'

  Het aandeel verliest 1,2 procent.

 • De opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Europese beurzen zijn net gemiddeld 0,1 procent hoger geopend.

  • ASML verliest 1,6 procent. De Nederlandse chipmachinemaker scoorde in lijn met verwachtingen en kondigde daarnaast een stevig aandelenopkoopprogramma aan (zie post 7u25)
  • Vranken-Pommery Monopole gaat 1,3 procent lager. De omzet van de champagneverkoper valt stevig terug.
  • Unilever trappelt ter plaatse. De voedingsreus krijgt een adviesverlaging van Berenberg (zie post 8u11).
  • Alstom  wint 2 procent. Volgens Bloomberg houdt het Canadese Bombardier gesprekken met Alstom over een fusie van de spooractiviteiten. 
  • Prosus  zakt 3 procent na de verkoop van 22 miljoen aandelen (goed voor 1,5 miljard euro) door Naspers. Die laatste behoudt een belang van 72,5 procent. 
 • Bel20 start in de plus - Balta onderuit

  Onze favoriete sterrenmix opent zojuist met een winst van 0,1 procent. 

  • Biocartis stijgt 2,6 procent. De Mechelse diagnosticagroep heeft een zogeheten 'master samenwerkingsovereenkomst' afgesloten met de Britse groep AstraZeneca (zie post 7u13)
  • Bone Therapeutics  verliest 2,4 procent. De botspecialist heeft in 2019 minder cash verbrand dan verwacht (zie post 7u32)
  • Balta zakt 3,7 procent. De Belgische tapijtenproducent verkoopt twee fabrieken aan bankiers. 'Voor een industrieel bedrijf is een sale & leaseback van fabrieken een duidelijke vorm van noodfinanciering', oordeelt Kepler (zie post 8u).
 • Netflix nabeurs hoger, ondanks teleurstellende prognoses

  Netflix steeg gisteren nabeurs met 2 procent na beter dan verwachte winst- en omzetcijfers over het vierde kwartaal. De prognoses vallen wel tegen. Voor het eerste kwartaal van 2020 voorziet Netflix 7 miljoen betalende abonnees, tegenover een analistenprognose van 7,86 miljoen.

 • Europese beurzen op naar groene openingszetten

  De beurzen op het oude continent gaan straks 0,4 procent hoger openen, als we de futures mogen geloven.

 • Unilever krijgt adviesverlaging

  Unilever gaat van het kooplijstje van Berenberg. Het beurshuis verlaagt het advies voor de voedingsreus van 'kopen' naar 'houden'. Daarnaast knipt Berenberg het koersdoel van 60 naar 55 euro.

 • Balta verkoopt twee fabrieken aan bankiers

  De Belgische tapijtenproducent maakt via de opmerkelijke transactie 42 miljoen euro cash vrij, waarmee het een deel van de uitstaande schulden aflost.

  Via een sale-and-lease back operatie hevelt Balta  twee van zijn vijf Belgische productiesites over naar drie van zijn voornaamste huisbanken, meldde het beursgenoteerde bedrijf dinsdagavond in een persbericht. Het betreft voor alle duidelijkheid enkel het vastgoed op de sites, niet de machines, stocks of andere activa. 

  Met de opbrengst lost Balta vervroegd een krediet van 35 miljoen euro - daterend uit 2017 - af dat het in september van dit jaar terug moest betalen. 

   In 2014 werd de fabriek in Oudenaarde op een gelijkaardige manier te gelde gemaakt. Deze keer gaat het over de site in Tielt en deels die in Sint-Baafs-Vijve, de bakermat van Balta. 'De keuze is op die twee gevallen in functie van het bedrag dat we wilden ophalen', zegt Bram Decroix, verantwoordelijke voor investor relations. Balta heeft een overeenkomst om de sites na de verkoop tien jaar te huren. 

  Het is erg uitzonderlijk dat een industriebedrijf productievestigingen verkoopt aan zijn bankiers om cash vrij te maken. Het geeft aan dat Balta, dat in ons land ongeveer 2.800 werknemers telt en één van de belangrijkste werkgevers van West-Vlaanderen is, diep moet gaan om het hoofd boven water te houden.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Omzet valt stevig terug bij Vranken

  Vranken-Pommery Monopole  haalde vorig jaar 10 procent minder omzet uit de verkoop van champagne. Dat maakte de groep gisteren nabeurs bekend. Begin 2019 kwamen met de zogeheten EGALIM-wet nieuwe regels in voege die de mogelijkheden tot promoties in de Franse supermarkten beperkten. Op 30 maart kennen we de impact van de omzetdaling op het onderste lijntje van de resultatenrekening. In de toekomst wil Vranken beterschap brengen door enerzijds in te zetten op premiumisering (duurdere dranken) en anderzijds internationalisering.

  Lees hier ons artikel. 

 • Bone Therapeutics verbrandt minder cash dan verwacht

  Bone Therapeutics  heeft in 2019 11,5 miljoen euro cash verbrand. Dat is minder dan de eigen prognose tussen 12 en 13 miljoen euro. Eind vorig jaar zat er nog 8,6 miljoen euro in kas. 'We hebben nog voldoende cash om onze doelstellingen tot het derde kwartaal van 2020 te realiseren', stelt Bone. 

  Bone is actief in stamceltechnologie voor de behandeling en preventie van botbreuken. Begin dit jaar verwacht Bone de eerste patiënten te recruteren voor een fase 3-studie met JTA-004, een injectie voor de behandeling van knieartrose. 

  Op 11 maart publiceert Bone volledige jaarresultaten. 

  We hebben genoeg cash tot het derde kwartaal van 2020.
  Bone Therapeutics

 • ASML scoort in lijn met verwachtingen

  ASML komt zojuist met cijfers over het laatste kwartaal van 2019.

  De Nederlandse chipmachinemaker zag de omzet in het vierde kwartaal uitkomen op 4 miljard euro. Dat is iets hoger dan de 3,93 miljard die analisten hadden verwacht.

  De winst per aandeel stijgt van 1,87 naar 2,70 euro. Marktvorsers rekenden hier op een iets hogere winst van 2,72 euro. 

  Verder ziet het bedrijf de omzet in het eerste kwartaal van 2020 uitkomen tussen 3,1 en 3,3 miljard euro en voorziet het een brutomarge tussen 46 en 47 procent.

  De chipmachinefabrikant stelt voorts een dividend voor van 2,40 euro per aandeel, een toename met 14 procent. Daardoor komt het slotdividend voor 2019 neer op 1,35 euro. Aandeelhouders worden daarnaast in de watten gelegd door een nieuw opkoopprogramma: ASML zal de komende drie jaar voor 6 miljard euro aan aandelen opkopen.

  Lees hier verder.

  ©ANP

 • Biocartis voert samenwerking op met AstraZeneca

  De Mechelse diagnosticagroep Biocartis  heeft een zogeheten 'master samenwerkingsovereenkomst' afgesloten met de Britse groep AstraZeneca. 'De overeenkomst maakt gezamenlijke projecten mogelijk van op Idylla gebaseerde testen ter ondersteuning van de farmaproducten van AstraZeneca.' Het eerste project in dit kader is een vloeibare biopsiestudie.

  Biocartis en AstraZeneca werkten al samen rond biomarker testing voor longkankerpatiënten. 

 • ASML trapt af

  Het Nederlandse technologiebedrijf trapt het Europese cijferseizoen af. Zeggen dat de verwachtingen hoog liggen is als zeggen dat Roger Federer best aardig tennist: een understatement.

  Lees hier onze vooruitblik.

 • Aziatische beurzen herstellen

  Goedemorgen! Duwde het coronavirus gisteren de Aziatische beurzen in het rood, dan zien we vandaag een herstelbeweging. Gisterenavond was Wall Street nochtans in het rood afgesloten, nadat een eerste Amerikaanse patiënt met het coronavirus in het ziekenhuis werd opgenomen. 

  De Japanse Nikkei225 wint 0,7 procent, de Hongkongse Hang Seng veert 1,2 procent op, de Chinese CSI300 staat met 0,3 procent in het groen en de Koreaanse Kospi klimt 1,3 procent.

  ©Boris Roessler/dpa

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud