1. Markten Live
 2. Live blog

Banken duwen Bel20 in het rood

Banken krijgen een tik(je) nu de ECB van plan lijkt de stimulus slechts héél langzaam terug te draaien. Bpost en Biocartis vallen in Brussel meest op: de eerste wordt bij groeiende scepsis over de Radial-deal door ING van de kooplijst gehaald, de tweede krijgt een stevig koopadvies van Berenberg.
 • Agenda

  We duiken bijna het weekend in, en zien u graag maandag terug. Dan moet u niet verschieten dat de koers van Umicore halveert, want het aandeel wordt gewoon in twee gesplitst. Verder staat er nog het volgende op de agenda:

  MAANDAG 16 OKTOBER 2017

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie: Handelsbalans augustus, 15 uur
  China:
  - Inflatie september, 3.30 uur
  Eurozone:
  - Handelsbalans augustus, 11 uur

  ©AFP


  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Care Property Invest: kapitaalverhoging met voorkeurrecht tegen 16,80 euro per aandeel. 7 aandelen geven recht op 2 nieuwe. Tot 23 oktober. 
  - Umicore: aandeel in twee gesplitst
  - VGP: secundair openbaar aanbod tegen 55 a 63 euro per aandeel. Tot 25 oktober. 
  Verenigde Staten: Netflix: resultaten derde kwartaal, 22 uur

  DINSDAG 17 OKTOBER 2017

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland: Beleggersvertrouwen (ZEW) oktober, 11 uur
  Europa:
  - ACEA: auto-inschrijvingen september, 8 uur
  Verenigd Koninkrijk: Inflatie september, 10.30 uur
  Verenigde Staten: Industriele productie september, 15.15 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Care Property Invest: kapitaalverhoging met voorkeurrecht tegen 16,80 euro per aandeel. 7 aandelen geven recht op 2 nieuwe. Tot 23 oktober. 
  - VGP: secundair openbaar aanbod tegen 55 ? 63 euro per aandeel. Tot 25 oktober. 
  Verenigde Staten:
  - Goldman Sachs: resultaten derde kwartaal, 13.30 uur
  - IBM: resultaten derde kwartaal, nabeurs, 22 uur
  - Johnson & Johnson: resultaten derde kwartaal, 12.45 uur
  - Morgan Stanley: resultaten derde kwartaal, 13 uur
  - UnitedHealth Group: resultaten derde kwartaal, voorbeurs

  WOENSDAG 18 OKTOBER 2017

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Verenigde Staten:
  - In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen september, 14.30 uur
  - Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Barco: trading update derde kwartaal, 7.30 uur
  - Care Property Invest: kapitaalverhoging met voorkeurrecht tegen 16,80 euro per aandeel. 7 aandelen geven recht op 2 nieuwe. Tot 23 oktober. 
  - TINC: algemene vergadering
  - VGP: secundair openbaar aanbod tegen 55 ? 63 euro per aandeel. Tot 25 oktober. 
  Nederland:
  - Akzo Nobel: resultaten derde kwartaal, 7 uur
  - ASML: resultaten derde kwartaal , 7 uur
  Verenigde Staten:
  - Alcoa: resultaten derde kwartaal, nabeurs
  - American Express: resultaten derde kwartaal, nabeurs
  - eBay: resultaten derde kwartaal, nabeurs, 22.15 uur
  Zweden: Atlas Copco: resultaten derde kwartaal, 12 uur

 • Dagverlies en weekwinst voor de Bel20

  Op de valreep liet de Bel20  zich nog in een minuscuul winstje door de vingers glippen. Vergeleken met eind vorige week noteert de sterindex wel 0,55 procent hoger. Het effect van de dalende bankaandelen kwam de index vandaag niet te boven: zowel ING als KBC kosten de index punten, en neutraliseren daarmee de stijging van het derde zwaargewicht genaamd AB InBev.

  Hieronder de grootste stijgers en dalers van de dag:

  Top Flop
  Genkyotex+17,33%Bone Therapeutics-1,33%
  Asit Biotech+6,98%Kiadis Pharma-1,45%
  Biocartis+5,24%Bpost-1,54%
  Fountain+4,17%Galapagos-1,85%
  E&Z Bebig+3,68%CFE-1,99%
  Smartphoto+2,83%4Energy Invest-3,17%
  Curetis+2,52%Connect Group-4,23%

 • Laatste dag van Fed-topper Fischer

  De ondervoorzitter van de Amerikaanse centrale bank, die begin september verraste door zijn ontslagbrief in de dienen, ruimt vandaag al zijn bureau op. In een afscheidsinterview bevestigt hij de consensus op de markten dat een renteverhoging in december waarschijnlijk is.

 • Wall Street op record

  De drie grote indices tikken een nieuw intraday-record aan. Financiële aandelen zetten nog steeds een rem op de prestaties van de aandelenkorfjes, maar de energiesector compenseert dat.

 • Banken duwen Bel20 in het rood

  Dat ondanks de klim van AB InBev (zie vorige post) de Bel20 in het rood staat is te wijten aan KBC en ING , die samen een kwart van de beursbarometer vertegenwoordigen. De grootbanken staan onder druk door de dalende Europese lange rentes, als gevolg van berichten dat de Europese Centrale Bank in iets getemperde vorm nog een hele tijd de stimulus zal voortzetten. En zoals de jongste wel vaker is sturen beleggers Pavloviaanse de banken lager als de rente zakt en vice versa

 • Sabca-grootmoeder zwaarste daler in Londen

  GKN Plc , dat onderdelen voor vliegtuigen en auto's maakt, is met een verlies van 10 procent de grootste daler van de FTSE100, de belangrijkste Londens aandelenindex. De groep kwam met teleurstellende kwartaalcijfers. 'De prestaties van onze Noord-Amerikaanse divisie waren niet geweldig en de verbetering waarop we bij het begin van het jaar hadden gerekend hebben zich niet doorgezet', aldus CEO Nigel Stein.

  GKN was sinds het brexit-referendum al één van de slechtst presterende aandelen in Londen.

  Maar problemen in de VS zijn niet de enige verklaring: de groep heeft ook twee claims aan zijn broek in de divisies luchtvaart en aandrijving. Daarvoor provisioneert GKN in het vierde kwartaal 40 miljoen pond. Nog eens 15 miljoen moet opzij gezet worden na een herziening van voorraden en vorderingen bij de fabriek in Alabama.

  GKN kocht ruim twee jaar geleden Fokker Technologies voor 706 miljoen euro. Daardoor kwam Sabca , waarvan Fokker 43,6 procent controleert, ook deels onder de GKN-paraplu. Meerderheidsaandeelhouder van de Belgische ontwerper en bouwer van vliegtuig- en ruimtevaartonderdelen is Dassault met 53,3 procent. 

 • Wall Street: groen!

  Na een pechdagje op Wall Street starten de grote indexen in New York unisono in het groen. De winsten blijven wel beperkt tot 0,1 à 0,2 procent voor de Dow Jones, de S&P500 en de Nasdaq100. De bankaandelen verliezen voor de tweede dag op rij.

 • AB InBev slaat munt uit recordrally dochter AmBev

  AmBev, de Braziliaanse dochter van AB InBev waar de Leuvense gigant 54 procent van controleert, is de jongste weken en maanden aan een indrukwekkende race bezig en tikte gisteren op een record af. Dit dankzij de rugwind van de sterkere Braziliaanse real in combinatie met de heropleving van de lokale economie na jaren crisis.

  Credit Suisse benadrukte recent in een koopadvies voor zowel moeder als dochter de sterke vooruitzichten van AmBev: een grotere marktaandeel in Brazilië nu de twee enige rivalen (Heineken en Kirin) er fuseren en sterke groei in Argentinië nu AmBev er weer het merk Budweiser controleert. 

  ©Bloomberg

 • Het beroemdste servietje uit de economische wetenschap? Fake news!

  Het is zonder twijfel het beroemdste servietje uit de economische wetenschap: dat waarop econoom Arthur Laffer zijn fameuze curve tekende om aan te tonen dat vanaf een bepaald belastingsniveau een hoger tarief minder belastinginkomsten oplevert. Wat schrijft de New York Times nu? Dat servietje is een kopie, niet 'the real thing'. 

  Volgens de overlevering tekende Laffer de curve op een servietje van een bar om een medewerker van president Gerald Ford te overtuigen dat de regering de belastingen moest verlagen. Laffer zegt nu dat hij wel degelijk tekende op de serviet die bewaard wordt in het Smithsonian, maar dat dat een kopie is die hij maakte op vraag van journalist Jude Wanniski. Die wou een souvenir van de beruchte avondlijke ontmoeting.

  Met andere woorden: het Smithsonian heeft het origineel niet in huis. 'Kijk hoe netjes het er uit ziet', zegt Laffer in een reactie. 'Zeg me hoe je dat zo netjes zou kunnen doen laat in de avond, na een glas wijn.'

 • easyHotel op recordhoogte

  Sinds begin oktober is de hotelgroep easyHotel, waarvan de groep Easygroup Holdings met stichter Haji-Ioannou nog steeds de grootste aandeelhouder is, aan een opmerkelijke klim bezig. Over de middag noteerde het boven 112 pence, zijn hoogste peil ooit.

  Eerder deze week liet de groep weten dat de jaarcijfers iets beter zullen zijn dan verwacht. Voorzitter Jonathan Lane kocht diezelfde dag ook 105.000 aandelen tegen 93,5 pence. De twee beurshuizen die easyHotel Plc volgen - Liberum en Investec - hebben een koersdoel van 120 en 135 pence. En allebei een koopadvies

  Sinds begin deze maand werd het aandeel een derde duurder, de winst sinds begin dit jaar bedraagt 19 procent.

   

 • Dollar zakt door tegenvallende Amerikaanse cijfers

  De Amerikaanse inflatie is in september gestegen naar 2,2 procent, tegenover 1,9 procent in augustus. Energie werd flink duurder na de doortocht van orkaan Harvey in oliestaat Texas. Economen hadden echter nog iets meer inflatie voorspeld: 2,3 procent. Ook de consumptie viel tegen. De kleinhandelsverkopen stegen weliswaar met een forse 1,6 procent. Maar eonomen hadden een toename met 1,7 procent voorspeld.

  De grootste omzetstijging in twee jaar was een gevolg van de orkanen Harvey en Irma. Amerikanen kochten veel auto's om de door de stormen vernielde auto's te vervangen. Ze spendeerden ook meer aan duurdere benzine.

  De dollar reageerde negatief op de zwakker dan verwachte Amerikaanse cijfers. Daardoor stijgt de euro van 1,181 naar 1,187 dollar. De obligatiekoersen stijgen, omdat er iets minder kans is dat de centrale bank in december de rente zal verhogen. Het rendement van tienjarige Amerikaanse staatsobligaties daalde van 2,33 naar 2,28 procent.

 • Wells Fargo valt uit de toon

  Na relatieve meevallers bij JPMorgan, Citigroup en Bank of America, zijn de cijfers van Wells Fargo  door aanslepende juridische zorgen wél een tegenvaller. 

 • AB InBev trekt Bel20 in de plus

  Even een update: in de middaghandel kiest de Bel20 voor winst met een klim van 0,3 procent tot 4.080 punten, uiteraard een nieuwe piek sinds begin 2008. De winst komt er vooral dankzij zwaargewicht AB InBev , die 0,8 procent hoger koerst. Ontex is de grootste stijger, met dank aan ABN AMRO dat de opvolging van de luierfabrikant met een koopadvies hervat. 

 • Recordhandel in Biocartis

  Dat met Berenberg Biocartis voor het eerst ook op de radar van Londense beurshuizen komt, laat zich voelen in het handelsvolume met tot nog toe 545.000 verhandelde stuks - 25 keer het gemiddelde dagvolume over het voorbije jaar - beleeft de diagnosespecialist zijn drukste beursdag ooit, als we even abstractie maken van de eerste twee beursdagen in april 2015. 

 • Ook Bank of America komt met geruststellende cijfers

  Net als JPMorgan en Citigroup gisteren, legt ook Bank of America ondanks de zwakke marktenzaal degelijke resultaten voor.

 • Wunderwuzzi haalt Weense beurs uit winterslaap

  Veruit de sterkst presterende Europese beurs dit jaar? Wenen! Met dan aan 'wonderboy' Sebastian Kurz. U leest u er hier alles over

  Sebastian Kurz, held van de Weense beurs

 • Aftellen naar de ECB

  Nog een kleine twee weken en we weten eindelijk wat de plannen van Mario Draghi zijn voor de langzame exit uit het stimulusbeleid. Collega Wouter Vervenne laat nu al zijn licht schijnen over de verschillende scenario's

  ©REUTERS

 • Bitcoin nu meer waard dan Goldman Sachs

  Een nieuwe dag, een vers record voor de digitale munt bitcoin. Waarmee alle bitcoins samen nu meer waard zijn dan Goldman Sachs: 97 miljard dollar. 

 • 'Don't Know' for prime minister!

  Dit vat de lamentabele politieke toestand in het Verenigd Koninkrijk en de brexit-chaos goed samen. Gevraagd naar wie de Britten als premier verkiezen haalt 'Don't Know' het op huidig premier Theresa May en Jeremy Corbyn, 'Her Majesty's Most Loyal Opposition'. 

 • Nog méér fanmail voor Biocartis

  Biocartis krijgt nog méér fanmail. Degroof Petercam herhaalt in een eveneens lijvige update het koopadvies en het koersdoel van 17 euro. Ook hier schrijft analiste Stéphanie Put dat het bedrijf met de nieuwe CEO Herman Verrelst op een keerpunt zit. 'Wij denken dat Biocartis de juiste maatregelen neemt - op eigen kracht en via partnerschappen met spelers als Amgen, Thermo Fisher en Genomic Health - om zijn commerciële slagkracht te vergroten.'

  De analiste rekent er ook op dat de lancering van de MSI-test in 2018 een belangrijke groeimotor wordt. MSI staat voor 'microsatellite instability'. Met die MSI-testen kan kanker in een vroeg stadium worden opgespoord. De huidige technieken voor MSI testing zijn echter duur, complex en nemen veel tijd in beslag. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie werkt aan een volledig geautomatiseerde MSI test op het Idylla-platform van Biocartis. 

 • Umicore-splitsing maakt eind aan anachronisme

  Even meegeven dat Umicore maandag zijn aandeel in twee splitst. Het aandeel zal dan alvast optisch minder duur ogen. Het aantal aandeel stijgt van 112 naar 224 miljoen, de beurskoers halveert normaal gezien van de huidige 75 euro naar zo'n 38 euro.

  Maar dat is niet de hoofdreden van de operatie: de splitsing maakt een eind aan één van de fijnste anachronismen van de Brusselse beurs. Namelijk dat de materialengroep het enige aandeel was dat 'zondigde' tegen het basisprincipe 'één aandeel, één stem'. Bij Umicore telde elk aandeel tot nog toe twée stemmen. Even democratisch natuurlijk, maar een anachronisme dat nog dateerde uit de tijd dat Umicore Union Minière was en onderdeel van het imperium van wijlen Generale Maatschappij. 

  ©IMAGEGLOBE

 • Voltabox zoemt uit de startblokken

  In Frankfurt kent Voltabox een stevige start: de producent van batterijsystemen voor elektrische bussen opende op 30 euro, een kwart boven de intekenprijs van 24 euro. 

 • Vers bloed op Brusselse beurs?

  Wie weet mogen we in 2018 vers bloed verwelkomen op de Brusselse beurs: volgens Bloomberg overweegt private-equitygroep Apax de Antwerpse verdeler van speciaalchemie Azelis naar de beurs te brengen

 • Hoge vlucht Umicore lokt shorters

  Niet iedereen is er van overtuigd dat de seriële recordkoersen van Umicore kunnen blijven duren. Volgens het overzicht van beurswaakhond FSMA zijn er nu al twee fondsen die een serieuze gok nemen op een terugval van de koers. Deze ochtend werd bekend dat het Franse Capital Fund Management sinds 11 oktober 0,50 procent van de aandeel heeft geshort, vorige week dook al een andere 'wiskundebelegger' WorldQuant - uit de Amerikaanse hedgiehoofdstad Greenwich - op die speculerend op een koersdaling 0,6 procent van de aandelen geleend heeft.

  De materialengroep moet met een winst van 38 procent sinds nieuwjaar slechts nipt de duimen leggen voor Galapagos (+44%) als Bel20-kampioen. 

 • Bel20 raakt niet uit 'neutraal'

  De Europese beurzen starten in neutraal. De Bel20 zakt een fractie naar 4.069 punten, de Euro Stoxx50 koerst een fractie hoger. 

  Bpost zakt na de adviesverlaging van ING bijna 3 procent, Biocartis trekt na het koopadvies van Berenberg 3,6 procent hoger. 

  ©Bloomberg

 • Europese beurzen naar vlakke start

  Net als de voorbije dagen is er aan bedrijfsnieuws geen gebrek, maar dat vertaalt zich niet in doldrieste toestanden op de beurs: ook vandaag lijken de Europese beursindexen als Bel20 en Euro Stoxx50 op basis van de futures op weg naar een min of meer vlakke start. 

 • Miljardendeal in Duitse chemiesector

  Een stevige deal op vrijdag in Duitsland: BASF telt 5,9 miljard euro cash neer voor een belangrijk deel van de agrochemiepoot van rivaal Bayer

  Voor Bayer is zowel de deal als de cash welkom: de chemiereus is bezig de Amerikaanse gigant Monsanto over te nemen en moet om de kartelwaakhonden over de streep te krijgen én de financiering rond te krijgen flink wat activa in de etalage zetten. 

 • ING: 'Radial-deal Bpost lijkt geen waarde te creëren'

  Bij analisten groeit de scepsis over de grootste overname ooit van Bpost : maandag trok de Belgische postbode 700 miljoen euro uit voor de Amerikaanse e-commercespecialist Radial. ING haalt Bpost van de kooplijst. Het advies luidt nu 'houden', het koersdoel gaat van 25,80 naar 24,20 euro.

  Analist Marc Zwartsenburg toont zich opvallend kritisch over de deal. Hij erkent dat de deal 'potentieel een succesvol e-commerceplatform kan zijn', MAAR:

  • We hebben moeite met de strategische en operationele logica, gelet op het beperkte marktaandeel van Radial, de 'winner-takes-all' kenmerken van de markt de afwezigheid van een bewezen staat van dienst.
  • De cijfers werken voor ons niet aangezien, op basis van de voorspellingen van Bpost, Radial op middellange termijn geen waarde lijkt te creëren tenzij Radial beter dan verwacht zou presteren of er minder risico's dan gedacht zijn.-
  Bpost-CEO Koen Van Gerven is er nog niet in geslaagd een kritisch analistenheir van de logica van de Radial-deal te overtuigen ©REUTERS

 • Berenberg start opvolging Biocartis met koopadvies

  Berenberg start de opvolging van Biocartis met een 'kopen'-advies en een stevig koersdoel van 16,50 euro. In een lijvig rapport van dik 100 pagina's met de kop 'Groei in zijn DNA' is het beurshuis erg enthousiast over de langetermijnvooruitzichten van de specialist in zaklabo's.

  'Ook al zijn de vooruitzichten op korte termijn hoogst onzeker, wij geloven dat het bedrijf over een periode van 2 tot 3 jaar kritisch massa kan bereiken en voorspellen tegen 2020 120 miljoen inkomsten', schrijft analist Jakob Berry. 'Op dat ogenblik zal het bedrijfsmodel ook break-even draaien. En eenmaal het omslagpunt bereikt is verwachten we dat de hoge rendabiliteit van de kernactiviteit aan de oppervlakte komt.'

  Biocartis legt sinds de beursgang in 2014 eigenlijk een vrij stabiel groeipad voor met zijn Idylla-zaklabo, maar daar drapeert de immer manisch-depressieve belegger een zeer grillige koers over

  Biocartis trok in 2014 naar de beurs van Brussel ©Kristof Vadino

 • Berenberg start opvolging Biocartis met koopadvies

  Berenberg start de opvolging van Biocartis met een 'kopen'-advies en een stevig koersdoel van 16,50 euro. In een lijvig rapport van dik 100 pagina's met de kop 'Groei in zijn DNA' is het beurshuis erg enthousiast over de langetermijnvooruitzichten van de specialist in zaklabo's.

  'Ook al zijn de vooruitzichten op korte termijn hoogst onzeker, wij geloven dat het bedrijf over een periode van 2 tot 3 jaar kritisch massa kan bereiken en voorspellen tegen 2020 120 miljoen inkomsten', schrijft analist Jakob Berry. 'Op dat ogenblik zal het bedrijfsmodel ook break-even draaien. En eenmaal het omslagpunt bereikt is verwachten we dat de hoge rendabiliteit van de kernactiviteit aan de oppervlakte komt.'

  Biocartis legt sinds de beursgang in 2014 eigenlijk een vrij stabiel groeipad voor met zijn Idylla-zaklabo, maar daar drapeert de immer manisch-depressieve belegger een zeer grillige koers over

 • WDP, het aandeel van de rijzende zon

  Met (veel) gevoel voor overdrijving kunnen we zeggen dat WDP een zonnepanelenspecialist is die in de marge ook nog aardig bezig is in logistiek. De marktleider in logistiek vastgoed investeert nog eens 25 miljoen voor de plaatsing van 100.000 extra zonnepanelen in Nederland

  In 2016 haalde WDP al 8,4 miljoen euro uit de zonnepanelen, of 8 procent van alle inkomsten. Daarmee zijn zonnepanelen een nog grotere bron van inkomsten dan de belangrijkste klanten, zoals Kühne & Nagel (6,5% van de inkomsten) en Greenyard (6%).

 • Europese IPO's komen op gang

  Vandaag maken twee bedrijven hun debuut op de Europese beurzen. In Frankfurt is het uitkijken naar Voltabox. Dat is een producent van batterijsystemen voor elektrische bussen en industriële voertuigen zoals vorkheftrucks.

  Voltabox hoopt uiteraard in te spelen op de grenzeloze beleggershonger naar alles dat inspeelt op de doorbraak van elektrische auto's. Een honger die in Brussel Umicore steeds hoger stuwt en Aumann , een specialist in koperen bedrading voor elektrische voertuigen, ruim deed verdubbelen sinds zijn Frankfurtse IPO. 

  In Parijs debuteert zoals we gisteren vermeldden Biom'Up. Met de beursgang haalt de Franse specialist in chirurgiebenodigdheden 38 miljoen euro op. De intekenprijs van 10,5 euro per aandeel waardeert het bedrijf op 113 miljoen, stipt KBC Securities aan. Analist Cédric Duinslaeger raamt bijgevolg het Gimv-belang van 12 à 12,6 procent op 14 miljoen euro, een bescheiden 1 procent van de totale portefeuille van de investeringsmaatschappij. 

 • Nikkei op 'fast' track naar piek

  Goedemorgen! Dat Wall Street gisterenavond eens géén record liet bijtekenen, deert beleggers in Azië niet. Vooral in Japan houdt de hausse aan. De Nikkei liet woensdag al zijn hoogste slotkoers sinds 1996 optekenen en gaat op dat elan door met een klim van goed 1 procent.

  Dit keer werd de grondstof aangeleverd door het absolute zwaargewicht in de index: de kledinggigant Fast Retailing, eigenaar van de hippe keten Uniqlo. Fast ging na de publicatie van sterke resultaten 6 procent hoger. De groep voorspelt dat ze dit boekjaar voor het eerst meer omzet in het buitenland dan op de thuismarkt zal boeken, vooral dankzij het enorme succes in China. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content