1. Markten Live
 2. Live blog
live

Banken vieren feest

Banken en grondstoffen stimuleren wereldwijd de aandelenindexen. In het spoor van de stijgende Aziatische markten, sloten ook alle Europese beurzen hoger, met uitzondering van Londen dat last had van het stijgende pond. Wall Street opende met een kleine winst.
 • Goedenavond

  We sluiten af, tot morgen. De agenda voor woensdag is eerder dunnetjes, met onder meer de industriële productiecijfers en werkgelegenheidscijfers voor de eurozone. Na de middag worden in de VS de productieprijzen bekendgemaakt.

 • Atenor krijgt nieuwe huurders in Boedapest

  De vastgoedontwikkelaar uit Ter Hulpen verwelkomt twee nieuwe huurders in zijn kantorencampus Vaci Greens in Boedapest. Accenture trekt in in gebouw B dat dan voor 95 procent verhuurd zal zijn, General Electric Water gaat een deel huren van gebouw A waardoor ook dat complex voor 95 procent verhuurd zal zijn. Beide gebouwen had Atenor al verkocht, toch 'zullen deze extra huurcontracten een positieve impact hebbenop de resultaten van 2017', aldus de ontwikkelaar. Atenor sloot vandaag nagenoeg onveranderd op 47,49 euro.

 • Ahold Delhaize haalt 750 miljoen euro op

  Ahold Delhaize heeft vandaag een obligatielening uitgegeven van 750 miljoen euro. Het is de eerste obligatie sinds de fusie.

  De obligaties met een looptijd van 7 jaar werden verkocht aan Europese institutionele beleggers tegen 99,474 procent van de nominale waarde en ze bieden een coupon van 0,875 procent. De obligaties krijgen een beursnotering in Amsterdam.

  De opbrengsten van de obligatie dienen voor algemene doeleinden.

 • Bestuurder weg bij Befimmo

  En vastgoedgroep Befimmo, de specialist van kantoorgebouwen op toplocaties, ziet Barbara De Saedeleer vertrekken als bestuurder omdat ze 'zeer recentelijk werd gevraagd om een uitvoerende functie in een andere groep te vervullen'. De raad van bestuur zal de nodige maatregelen treffen 'om mevrouw De Saedeleer zo spoedig mogelijk te vervangen', luidt het. Befimmo sloot 0,6 procent lager op 53,04 euro.

 • Overnametrein Aedifica stoomt door

  Na beurs kondigde zorgvastgoedgroep Aedifica nog maar eens overnames aan. Dit keer gaat het om twee zorgresidenties in Nederland, één bestaande in Den Haag (28 bedden), één nog te bouwen in Beegden, nabij Roermond (19 bedden). De residenties kosten resp. 8,5 en 5 miljoen euro en leveren allebei een brutohuurrendement op van 6,5 procent. Ze worden gefinancierd door bankleningen.

  De site in Den Haag wordt uitgebaat door de groep Martha Flora, een specialist in hoogwaardige dementiezorg, aldus een mededeling van Aedifica. Het huurcontract loopt over 25 jaar. De toekomstige residentie nabij Roermond wordt voor 20 jaar verhuurd en zal uitgebaat worden door de Compartijn-groep waarmee Aedifica al elders samenwerkt.

  Sinds de kapitaalverhoging in maart investeerde Aedifica al voor 403 miljoen euro.

  Het aandeel sloot vanavond op 80,16 euro, een verlies van 0,6 procent. Alle vastgoedaandelen hadden wat last van een stijgende rente.

 • Bel20 blijft onder 4.000 punten

  Alle Europese beurzen behalve Londen sloten hoger, gemiddeld met iets meer dan een half procent. De Euro Stoxx won 0,5 procent dankzij de financiële aandelen, de bredere Stoxx Europe 600 steeg 0,55 procent. De Bel20 slaagde er dan toch niet in boven de grens van 4.000 punten te eindigen maar ging wel 0,4 procent hoger tot 3.995 punten. Op de valreep ging Umicore (+1,98%) ING weer voorbij als sterkste stijger van de Bel20, Colruyt sloot met een verlies van 2,04%. Op de brede markt was Ter Beke (+3,2%) de primus en koste de Deense affaire aan Fountain 8,5 procent verlies. Dit waren de grootste stijgers en dalers:

  Top   Flop  
  Ter Beke +3,19% Econocom -2,16%
  EVS +2,39% Ablynx -2,68%
  KBC Ancora +2,49% Colruyt -2,04%
  Exmar +2,53% Roularta -3,07%
  Celyad +2,99% Hamon -3,47%
  ING +1,88% Connect Group -3,51%
  4Energy Invest +2,04% Fountain -8,46%

   

 • Financiële aandelen trekken beurzen hoger

  Banken en verzekeringen duwen wereldwijd de aandelenindexen hoger nu blijkt dat de kosten veroorzaakt door Irma lager zullen uitvallen dan eerst gevreesd. De top drie van de Euro Stoxx 50 bestaat volledig uit financiële groepen met op kop Deutsche Bank , gevolgd door Société Générale en BNP Paribas . De Dow Jones dankt zijn winst grotendeels aan Goldman Sachs Group  . De licht stijgende rente, het goede nieuws over de aantrekkende economie in China en de verbetering van de schuldenpositie van de Volksrepubliek hebben allicht ook een positief effect.

   

 • Apple plots in het rood

  Ondanks een positieve start en hoge verwachtingen bij de aankondiging van de nieuwe iPhone binnen enkele uren, gaat het Apple-aandeel plots een half procent lager, terwijl de Nasdaq lichtjes stijgt.

 • Goldman Sachs neemt Dow op sleeptouw

  Goldman Sachs Group Inc  maakte vandaag zijn groeistrategie bekend die de omzet drie jaar lang met 5 miljard dollar zou doen stijgen. De groei zou gerealiseerd worden los van de ontwikkeling van de markt. Niet alle analisten geloven in de slaagkansen.

  'De strategie is gericht op het binnendringen in nieuwe markten en klantenbestanden, buiten de traditionele sterke segmenten van de groep. Daarom zijn we sceptisch over de kansen  dat het management zijn doelstellingen zal halen', aldus KBW-analist Brian Kleinhanzl.

 • Dow opent kwart procent hoger

  De Dow Jones is van start gegaan met een winst van 0,25 procent, ook de S&P 500 gaat een kwart procent hoger en bereikt zo een nieuw record. Apple, dat straks uitpakt met zijn nieuwe iPhone, wordt zoals verwacht ook duurder. Voorlopig wint het aandeel een derde van een procent. Intussen lopen de winsten in Europa verder op. De Euro Stoxx 50 staat nu al 0,7 procent hoger, net als de Bel20. 

 • K + N breidt stevig uit in Geel

  De Zwitsers-Duitse expediteur Kühne + Nagel heeft zijn logistieke site in Geel uitgebreid van 45.000 naar 77.000 m2. Geel functioneert als Europesese en mondiale hub voor de goederen die K + N opslaat, behandelt en vervoert voor rekening van derden. Op de site is nu ook een speciale farmazone, de logistieke behandeling van geneesmiddelen is een sterk groeiende transporttak in ons land, ook op de luchthaven van Zaventem.

  De site in Geel

  De koers van het aandeel in Zurich wordt uiteraard niet beroerd door die aankondiging, maar K + N is hoe dan ook één van de best presterende Europese aandelen uit de traditionele sectoren. Het steeg sinds begin dit jaar met ruim 30 procent. De analisten zijn verdeeld: een klein derde vindt het nog koopwaardig, evenveel willen het de deur uit, ruim een derde adviseert te blijven zitten.

  Het gemiddeld koersdoel van die 26 analisten ligt met 156 frank nu al wel circa 20 frank onder de huidige koers.


 • Bel20 blijft flirten met 4.000-grens

  De aandelen op de Brusselse beurs noteren minder dan 3 uur voor het slot nog steeds ruim een half procent hoger, een evolutie die helemaal in lijn ligt met de rest van Europa. Binnen de Bel20 trekt Umicore (+1,9%) de kop omdat het mee profiteert van de hausse van alles wat met elektrische auto's te maken heeft. Colruyt (-2,8%) heeft de rode lantaarn van Ontex overgenomen. Intussen blijft Ter Beke profiteren van zijn nieuwe overname en krijgt Hamon slaag voor tegenvallende cijfers. De sterkste stijgers en dalers op de brede markt zijn:

  Top   Flop  
  Ter Beke +4,06% PCB -1,58%
  EVS +3,07% Home Invest Belgium -1,77%
  Celyad +2,93% Ontex -1,90%
  Curetis +2,92% Sipef -1,86%
  Thrombogenics +2,42% Roularta -2,01%
  Exmar +2,16% Colruyt -2,91%
  Avantium +2,14% Hamon -4,21%

   

 • Lithiumproducenten in trek

  De aandelen van mijnbouwers en lithiumproducenten zijn in trek, nu China zich steeds meer afkeert van auto's met fossiele brandstoffen. Zaterdag had Xin Guobin, de Chinese vice-minister van industrie en informatietechnologie, gezegd dat de overheid werkt aan een tijdschema om een einde te maken aan de productie en de verkoop van auto's die rijden op benzine, diesel of gas. De Global X Lithium & Battery Tech ETF ging deze voormiddag met ruim 5 procent hoger, de grootste dagsprong in meer dan 6 jaar. 

 • Olie op hoogste peil in bijna 5 maanden

  Voor het eerst in vier maanden is de olieproductie van de OPEC, dat zijn de landen die olie produceren en uitvoeren, gedaald. Dat komt omdat de meeste leden nu eindelijk de eerder afgesproken productiebeperkingen respecteren. OPEC onderhandelt momenteel trouwens over een verlenging van die zelf opgelegde beperking na maart 2018.

  De prijs voor een vat Brent-olie stijgt kort na de middag met 0,7 procent tot 54,21 dollar. Het is geleden van 18 april dat olie nog zo duur was. Sinds het dieptepunt van 44,82 dollar einde juni steeg de prijs dus met meer dan een vijfde.

   

 • Apple in de schijnwerpers

  De futures van de Amerikaanse aandelen wijzen op een licht hogere opening van Wall Street binnen twee uur. Eén van de uitblinkers wordt ongetwijfeld Apple, nu al 's werelds grootste bedrijf in beurswaarde. Enkele uren later stelt het bedrijf zijn nieuwe iPhone voor. Volgens CNBC kan het aandeel met meer dan 10 procent stijgen tot 180 dollar. In het geval van een 'stieren' scenario ziet Morgan Stanley Apple  op termijn zelfs doorstoten naar 253 dollar tegen eerder 203 dollar.

 • Oostenrijk zorgt voor obligatieprimeur

  Oostenrijk bereidt de uitgifte voor van een staatsobligatie met een looptijd van 100 jaar. Het is de eerste keer dat dergelijk schuldpapier verkocht wordt op de markten in de eurozone

   

 • Noors staatsfonds 1.000 miljard dollar waard

  Het grootste overheidsfonds ter wereld, het Noorse Governement Pension Fund Global, was daarnet even meer dan 1.000 miljard dollar waard of 7.851 miljard in kronen. Dat is het gevolg van stijgende aandelenkoersen en een duurdere euro. Het fonds werd opgericht in 1998 om een spaarpot aan te leggen voor de latere generatie met inkomsten uit de olie- en gasindustrie. Met een waarde van één biljoen dollar is het fonds nu 2,5 keer groter dan het Noorse bruto binnenlands product (bbp). 

 • Hoge inflatie geeft pond vleugels

  De sterk oplopende inflatie in het Verenigd Koninkrijk voedt de speculatie over een renteverhoging door de Bank of England. En meteen krijgt ook het felgeplaagde pond sterling een boost. 

  BoE-gouverneur Mark Carney met een biljet van 5 pond ©AFP

 • Hamon nadert diepterecord

  Hamon gaat nog eens 3,5 procent lager naar 2,50 euro en nadert zo een vers diepterecord. De fabrikant van koelsystemen kwam vorige week met een dramatisch halfjaarrapport

 • Zwitserse centraal bankiers lopen op eieren

  De SNB , de centrale bank van Zwitserland, vergadert donderdag over haar monetaire politiek. De verwachting is dat de rente onveranderd blijft. Sinds de laatste rentebeslissing is de frank vijf procent gedaald tegenover de dollar. De Zwitserse frank is dus niet langer 'zwaar overgewaardeerd', maar SNB-gouverneur Thomas Jordan zal allicht niet in die bewoordingen spreken donderdag om te vermijden dat er weer kopers opdagen. 

 • Uitdovende Irma helpt beurzen

  Nu de spanningen rond Noord-Korea een beetje wegebben en de schade veroorzaakt door Irma in de VS iets minder dramatisch lijkt te worden dan gevreesd, klimmen de beurzen wereldwijd naar een hoger niveau

 • Bryan Garnier schrapt Ahold Delhaize van kooplijst

  Het beurshuis Bryan Garnier verlaagt de rating voor Ahold Delhaize van 'kopen' naar 'neutraal'. Het koersdoel zakt van 24 naar 19 euro. De reden is de dreiging die uitgaat van het door Amazon.com overgenomen Whole Foods . Volgens een Amerikaans onderzoeksbureau is het aantal klanten van Whole Foods de voorbije weken fors gestegen, zeker nadat de keten forse prijsverlagingen doorvoerde. Dat kan wegen op de omzet van de Amerikaanse winkels van Ahold Delhaize. Daarnaast wijzen de analisten op de tegenwind van de valutamarkten. De dure euro speelt de resultaten parten.

 • Britse inflatie knabbelt aan koopkracht

  Met 2,9 procent kwam de Britse inflatie in augustus alweer boven de verwachting uit. En dus blijft de als gevolg van het tuimelende pond hoge inflatie aan de koopkracht van de gemiddelde Brit knabbelen, aangezien de lonen minder sterk stijgen. 

 • En daar is de 4.000

  Met een piekje van 4.001,10 punten piepte de Bel20 zojuist voor het eerst sinds mei boven de grens van 4.000.

 • 4.000 punten, we zijn er bijna ...

  Nog goed 1 puntje:

 • Ter Beke en de achterkant van de enveloppe

  Ter Beke laat rond de financiële details van de serie overnames niet het achterste van de tong zien, maar Degroof Petercam-analist doet op de spreekwoordelijke achterkant van een enveloppe toch een effort om de impact te becijferen.

  'Als we een overnamesom van 40 miljoen nemen voor Zwanenberg en 44 miljoen voor KK Fine Foods, dan becijferen we dat de nettoschulden tegen 2018 2,25 keer de ebitda (brutobedrijfswinst) zal belopen. We ramen de winstmarges van Zwanenberg en KK Fine Foods met respectievelijk 6,5 en 10 procent iets onder die van Ter Beke's eigen afdelingen Vleesverwerking en Bereide Maaltijden. Met die veronderstellingen komen we aan een winstbijdrage voor 2018 van 20 à 25 procent.'

  Hoste vindt Ter Beke tegen 13 keer de verwachte winst voor 2018 niet duur, maar blijft gezien de beperkte visibiliteit van Ter Beke het advies op 'houden' zetten. 

 • Credit Suisse geeft AB InBev een zetje

  AB InBev  is al een tijd vastgeroest rond 100 euro maar trekt nu een mini-spurtje van 0,7 procent naar 102,10 euro. Credit Suisse handhaaft in een update over 's werelds grootste brouwer het 'bijkopen'-advies en koersdoel van 118 euro. Analist Sanjeet Aujla verhoogt de winstprognoses voor 2018 en 2019 met ongeveer 1,5 procent. Twee factoren spelen daarbij een rol:

  • Brazilië: 'We verwachten dat AB InBev marktaandeel terugwint, nu de enige rivalen Heineken en Kirin - goed voor 19 procent marktaandeel - op hun fusie aan het focussen zijn. Bovendien zou de prijszetting moeten verbeteren vanaf het derde kwartaal, net op het ogenblik dat ook de rugwind uit wisselkoersen aanwakkert.' 
  • Argentinië: 'Vorige week nam AB InBev de marketing van Budweiser in Argentinië weer over van CCU (een Chileense brouwer, red.), in ruil voor vijf kleinere biermerken. We denken dat deze deal de katalysator kan zijn van verdere groei en hogere marges onder de AB InBev-vleugels, zeker omdat er ruimte is om Budweiser te combineren met de sterke positie van Stella in Argentinië.'
 • ECB-directeur waagt zich op politiek terrein

  In een open brief aan het Duitse beleggersblad Börsen-Zeitung neemt ECB-directeur Benoît Coeuré een duidelijk politiek standpunt in. Namelijk: er moet dringend meer politieke integratie in de eurozone komen.

  Enkele citaten:

  Ten tweede moeten we er niet langer mee wachten om zoals bij de bankenunie een ernstig debat te voeren over een sterkere integratie en nieuwe instellingen.
  Ten eerste moeten wel zien of onze bestaande instellingen gewapend zijn tegen de uitdagingen waarmee we kampen (..) We moeten niet de illusie koesteren dat de huidige conjunctuuropleving alle wonden zal helen.

 • Beurzen starten met winst

  De Europese beurzen gaan in het spoor van Wall Street hoger. De Bel20 klimt 0,3 procent, voor de Euro Stoxx50 is er 0,4 procent winst.

  De grootste stijger is Umicore , met een winst van 1,6 procent tot 67,91 euro. De materialengroep lijkt net als alle spelers in de sector munt te slaan uit het bericht dat ook China van plan is klassieke verbrandingsmotoren te verbieden. Umicore surft als belangrijk toeleverancier van materialen voor herlaadbatterijen al een tijd op het beleggersenthousiasme rond elektrische auto's

 • Bel20 heeft 4.000 punten weer in het vizier

  Een blik op de belangrijkste futures leert dat de Europese beurzen op weg zijn naar een prima start. Zowel Bel20 als Euro Stoxx50 zouden bij de openingsbel een winst van zo'n 0,3 procent laten optekenen.

  Voor de Brusselse beursbarometer is dat voorlopig net niet genoeg om voor het eerst sinds mei weer de neus boven 4.000 punten te steken. 

  ©BELGA

 • Rabobank stapt helemaal uit Van Lanschot Kempen

  Rabobank heeft zijn belang van 9,7 procent in zakenbank Van Lanschot Kempen verkocht. De verkoop verliep tegen 25,10 euro per stuk - een korting van een kleine 5 procent op de slotkoers maandag - levert de grootbank iets meer dan 100 miljoen op. 

 • Deense fraude duwt Fountain in het rood

  De kwakkelende koffiespecialist Fountain  komt met voorlopige cijfers over het halfjaar tot 30 juni en weerom is het geen goed nieuws. Netto dook de groep 0,44 miljoen euro of 0,10 euro per aandeel in het rood, tegenover 0,33 miljoen winst een jaar eerder. 

  De omzet zakte met een tiende tot 14,02 miljoen, de brutobedrijfswinst halveerde bijna tot 0,74 miljoen euro.

  Boosdoener is - naast de onverminderd krimpende verkoop - fraude bij de Deense dochter, die Fountain tot een afboeking van 0,3 miljoen euro noopte. 

 • Ter Beke rijgt overnames aan elkaar

  Nauwelijks is een grote Nederlandse deal aangekondigd of Ter Beke strijkt neer in het Verenigd Koninkrijk: met de Britse cateringspecialist KK Fine Foods zouden de Oost-Vlamingen 40 miljoen euro omzet toevoegen. 

  ©BELGA

 • Aziatische beurzen stevig hoger

  Goedemorgen! In het spoor van Wall Street - waar de S&P500 een vers record liet optekenen - gaan ook de Aziatische beurzen hoger, de Japanse Nikkei op kop. Die trekt een sprintje van 1,8 procent. Beleggers tobben minder over Noord-Korea en zijn ook opgelucht dat de doemscenario's voor de orkaan Irma uitgebleven zijn. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content