1. Markten Live
 2. Live blog

Kritische rapporten halen Nyrstar en Bekaert onderuit

Op een sowieso somber gestemde Brusselse beurs sorteerden kritische analistenrapporten grote impact bij Bekaert en Nyrstar. En zakte Bpost onder de intekenprijs van vijf jaar geleden.
 • Greenyard zakt dieper weg

  Greenyard gaat na het lagere koersdoel van KBC Securities (zie post van 11u53) - een uitvloeisel van de zoals verwachte zwakke jaarcijfers - 3,1 procent lager naar 14,52 euro. Dat is het laagste peil sinds eind 2016.

 • Don't cry for me ...

  En de Argentijnse peso? Wel die blijft ook na de deal met het IMF tuimelen. De munt noteert nu op 25 per dollar, een vers diepterecord. 

 • Speculatie rond de iPhone-verkoop, deel XVIII

  Het wordt een beetje vermoeiend, maar na de recente recordrally bij Apple duiken weer geruchten op over een wat tegenvallende verkoop van de iPhone. De Japanse zakenkrant Nikkei, doorgaans goed geïntroduceerd bij de lokale toeleveranciers van de Californische IT-reus, schrijft dat Apple aangeeft dat er in de tweede helft van dit jaar zo'n 20 procent minder componenten nodig zullen zijn dan een jaar eerder. 

  Niet dat beleggers zich daar veel aan storen, maar bij zo'n berichten hoort altijd een grote disclaimer. Het 'ecosysteem' van Apple omvat honderden bedrijven over heel de wereld - inclusief Solvay - en daar zich op krijgen is het mindere nattevingerwerk. Apple-CEO Tim Cook waarschuwde zelf in 2013 de waarde van zo'n 'supply channel checks': 'Het is goed om je vragen te stellen bij eender welke gerucht over bestellingen. En zelfs als één bepaald cijfer klopt, dan nog zou het onmogelijk zijn om in te schatten wat dat ene cijfer betekent voor de hele toeleveringsketen'. 

  Deze disclaimer kan niet beletten dat het aandeel Apple vandaag 1,5 procent lager gaat naar 190,48 dollar. 

 • Iep Invest koopt ruim 4 procent van Accentis bij

  De holding Iep Invest heeft de voorbije dagen een groot pakket aandelen van de vastgoedvennootschap Accentis bijgekocht. Dat blijkt uit insidermeldingen aan de beurswaakhond FSMA. Iep kocht 26,15 miljoen aandelen voor bijna 1,1 miljoen euro buiten de beurs om, en kocht nog 361.036 stukken op de beurs voor bijna 15.000 euro. Het is jaren geleden dat Iep nog Accentis-aandelen verwierf.

  Iep Invest had al 50,12 procent van de aandelen van Accentis in handen. De recente aankopen komen overeen met 4,17 procent van het kapitaal van Accentis. De enige andere grote aandeelhouder van Accentis is zakenman Joris Ide, met een belang van iets meer dan 10 procent. 

 • Wall Street start met handrem op

  De openingsbel op Wall Street: de Dow Jones doet het even wat kalmer aan en laat 0,2 procent liggen op 25.218 punten. 

  ©REUTERS

 • Bekaert bijna 10 procent lager

  De staaltechnologiegroep keldert na een lager koersdoel bij ING met 9,1 procent tot 30,12 euro. De beurswaarde krimpt daarmee met 182 miljoen euro.

  Het is het grootste verlies sinds eind juli vorig jaar. Het aandeel staat nu op het laagste punt in ruim twee jaar.

 • Bpost na vijf jaar terug naar start

  Bel20'er Bpost is onder zijn beursintroductieprijs van 14,50 euro gedoken. Het postbedrijf trok vijf jaar geleden, juni 2013, naar de Brusselse beurs.

 • Xior hoger na kapitaalverhoging

  Xiors kapitaalverhoging van 134 miljoen euro is helemaal afgerond.

  Na de private plaatsing bleven nog meer dan 500.000 rechten over om in te tekenen op de nieuwe aandelen van 31 euro per aandeel. Daarvan werden er in de aanvullende ronde nog 257.352 geplaatst.

  De netto-opbrengst van de verkoop van die rechten of scrips bedraagt 1,74 euro per recht.

  De handel in het aandeel is om 14 uur hernomen, Xior  wint 1,5 procent tot 35 euro.

 • De één zijn dood is de ander zijn brood

  De Chinezen profiteren voluit van de Amerikaanse sancties tegen de Russische aluminiumreus Rusal. Die sancties duwen de prijzen omhoog, wat de Chinese export van aluminium in mei naar het hoogste niveau in drie jaar tilde.

  China is 's wereld grootste producent van aluminium.

  Rusal zag sinds de sancties van Trump bijna een derde van zijn beurswaarde verdampen.

 • BeursTips: 'Socfin krijgt klacht aan zijn been'

  De Luxemburgse plantageholding Socfin, met 192.000 hectare een van de grotere beursgenoteerde spelers in tropische landbouw, hield op 30 mei zijn algemene vergadering. Volgens het blad BeursTips – dat aanwezig was – verliep die vergadering behoorlijk woelig. Voor een keer was er geen protest van ngo’s voor het hotel waar de AV plaatsvond, maar er waren wel ‘morrende en colluderende aandeelhouders’.

  Het gaat om BeursTips en om Patrick Millecam, beheerder van het investeringsfonds Value Square Equity World, die zich blijkbaar ontpoppen als activisten. Zij zijn al langer ontevreden over de Luxemburgse beursnotering en over ‘de 1970’s stijl van communiceren’. Het probleem met de beurs van Luxemburg is dat weinig banken en makelaars er elektronische toegang toe hebben. Een en ander resulteert volgens BeursTips in een koers die al jaren achterloopt op sectorgenoten.

  Op de AV uitte BeursTips zijn ongenoegen tegenover voorzitter Hubert Fabri en stelde Millecam een hele reeks (schriftelijke) vragen, die netjes werden beantwoord. Samen oefenen ze nu zachte druk uit opdat Socfin ook twee onafhankelijke bestuurders zou benoemen. Momenteel zitten in de raad van bestuur geen onafhankelijke bestuurders, hoewel dat volgens de code van de beurs van Luxemburg verplicht is. Als Socfin zich niet aanpast, krijgt het eerstdaags een klacht aan zijn been, waarschuwt BeursTips. 

  Volgens Patrick Millecam gaat het voorlopig niet om een formele klacht. 'Wij proberen op een vriendschappelijke manier hetzelfde te bereiken', zei hij desgevraagd.

  Socfin heeft twee referentieaandeelhouders: de Belgische zakenman Hubert Fabri, die rechtstreeks en onrechtstreeks 54,24 procent in handen heeft, en zijn Franse collega Vincent Bolloré met in totaal 38,75 procent. De free float is dus beperkt tot 7 procent. Naast Socfin noteren ook de twee dochterbedrijven Socfinaf en Socfinasia, waarin de plantages in respectievelijk Afrika en Azië zijn ondergebracht.  

 • Lager koersdoel voor Greenyard

  KBC-Secrities-analist Alan Vandenberghe verlaagt zijn koersdoel voor Greenyard  van 19 tot 17 euro. Hij behoudt zijn 'houden'.

  Op een analistenvergadering naar aanleiding van de jaarcijfers gaf de groente- en fruitgroep aan dat de 'fresh'-volumes daalden omdat één Duitse discountklant overstapte naar een concurrent. De marges bleven wel stabiel. In 'long fresh' speelde de beschikbaarheid  van  producten  parten,  maar 
  verbeterde de marge voor bevroren producten, aldus de analist.

  Vandenberghe verlaagde zijn omzetverwachting  voor  2018  met  0,5  à  1 procent, zijn winstprognose (rebitda) komt 3 procent lager uit.  

 • Winstalarm bij PCB

  De farmagroothandel PCB waarschuwde donderdagavond dat het boekjaar 2017/18 (afgesloten op 31 maart) in het rood zal eindigen. PCB verwacht een nettoverlies dat kan oplopen tot 7,2 miljoen euro. De oorzaak is een last van 7,2 miljoen euro die enerzijds te wijten is aan een herstructureringsprovisie en anderzijds aan kosten voor de integratie van Belmedis en de voormalige PCB-dochter Pharma Belgium.

  PCB onderging vorig jaar ingrijpende veranderingen. Referentie-aandeelhouder OCP bracht zijn belang in het farmadistributiebedrijf Belmedis, dat werd ondergebracht in McKession Belgium, in PCB in, een operatie die gepaard ging met een kapitaalverhoging. Sindsdien is PCB voor 95,64 procent in handen van OCP en Brugefi Invest, twee Franse dochters van de Amerikaanse groep McKesson. OCP zal in de tweede helft van 2018 een openbaar bod – feitelijk een uitkoopbod - lanceren op de aandelen die het nog niet bezit.

  Volgens OCP zullen de eenmalige elementen bij PCB geen impact hebben op het bepalen van de squeeze-out-prijs. De kosten waren reeds voorzien ‘in de vooropgestelde toekomstige synergieën’ die voortspruiten uit de integratie van de activiteiten van Belmedis en Pharma Belgium, luidt het.  

 • 'Op korte termijn geen fusie van Deutsche Bank en Commerzbank'

  Met die woorden duwt Deutsche Bank-voorzitter Paul Achleitner de aandelen van zijn bank  en Commerzbank  dieper in het rood dan de andere Europese banken.

  Volgens Duitse media heeft Achleitner de voorbije maanden gesproken met verschillende grootaandeelhouders van Commerzbank.

 • Kempen haalt ING van zijn kooplijst

  De druk op de Italiaanse obligaties maakt dat de Europese bankaandelen (-1%) vandaag bij de grootste dalers staan. In de Bel20 verliest KBC 0,7 procent tot 66, 16 euro.

  ING glijdt verder weg, 1,3 procent tot 11,60 euro. Het beurshuis Kempen haalde het aandeel van zijn kooplijst. Het koersdoel is 12,20 euro.

 • Succesvolle kapitaalverhoging bij de kotmadam

  De kapitaalverhoging van Xior is een succes. Aandeelhouders schreven in op ruim 4 nieuwe aandelen, hetzij 94 procent van het totale aanbod.

  De 514.705 aandelen waar niet op werd ingetekend, worden via een versnelde private plaatsing verkocht. Dat gebeurt tegen dezelfde prijs van 31 euro per aandeel als bij het initiële aanbod. 

  De betaling, levering en notering van de nieuwe aandelen gebeurt op 12 juni.

  In afwachting van de resultaten van de volledige verkoop (dus ook de scrips of de rechten waar niet op werd ingetekend) werd de handel in Xior opgeschort.

 • Hoger koersdoel bezorgt Mithra grootste winst

  Bij KBC Securities heeft analiste Sandra Cauwenberghs heeft haar model voor het Luikse farmabedrijf Mithra een update gegeven. Omdat er in het derde kwartaal resultaten verwacht worden over de fase III-test voor de antivruchtbaarheidspil Estelle in Europa/Rusland. In de VS en Canada worden de resultaten begin volgend jaar verwacht.

  Cauwenberghs: 'De volgende stap is de reglementaire goedkeuring en commercialisering van het geneesmiddel waarvoor het bedrijf een strategische partner wil aantrekken.'

  De analiste kijkt ook uit naar de update van de anticonceptiering MyRing, waarvan de commerciële lancering in Europa gepland is in het huidige tweede kwartaal en in de VS begin volgend jaar.

  Cauwenberghs waardeert Estelle  en  Donesta (een middel tegen opvliegers in de menopauze) elk op 10 euro per aandeel en MyRing op 4 euro. Het verwachte potentieel van het labo-productiecentrum CDMO nabij Luik trok de analiste op. Alles samen resulteert dat in een koersdoel van 35 euro, tegen 27 euro voordien. Het koopadvies blijft behouden.

  Het hoger koersdoel mist zijn effect niet. Mithra is met bijna 6 procent winst de grootste stijger op een dalende Brusselse beurs.

 • Bekaert en Nyrstar onderuit

  Beide aandelen verliezen zowat 5 procent.

  Bekaert  kreeg een lager koersdoel van ING.

  Nyrstar gaat onderuit na een kritisch rapport van ABN AMRO. Het koersdoel gaat van 5,5 naar 4 euro en het verkoopadvies blijft intact.

  'De markt onderschat het werkelijke schuldniveau en risicoprofiel van Nyrstar', luidt het bij de Nederlandse analisten. 'Uit onze analyse van het prospectus van september 2017 blijkt dat het bedrijf gebruikmaakte van een factoringfaciliteit van 70 miljoen euro, goed voor 13 procent van de huidige beurswaarde. Dat weet beleggers en investeerders nog niet omdat het nooit is vermeld in de kwartaalupdates of jaarverslagen.'

  ABN AMRO frist zijn model op met de extra schuld van 70 miljoen, wat een negatieve invloed heeft op de waardering. 'De hoge schuldgraad maakt Nyrstar uiterst kwetsbaar maakt voor eventuele tegenvallers, terwijl het bedrijf tegelijkertijd aan het begin van een lange en uitdagende ramp-up staat van zijn smelterij in Port Pirie.'

 • 'Duitse economie en Mannschaft in hetzelfde bedje ziek'

  In sombere tijden is er altijd nog Duitsland, de groeimotor en sterkhouder van Europa. Maar er zijn geen zekerheden meer, 's lands industriële productie viel in april onverwacht terug - met 1 procent. Analisten hadden op een groei van 0,25 procent gemikt.

  Gisteren vielen de industriële bestellingen in Duitsland ook al terug, met 2,5 procent. Ook daar gingen economen uit van een stijging.

  Na een zwak eerste kwartaal kondigt het tweede kwartaal zich dus ook niet goed aan voor Europa's motor. 'Het lijkt wel op een hardnekkige kater', zegt ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski.

  'Het wordt steeds moeilijker om de zwakke activiteit te verklaren door weerseffecten, de timing van vakanties, griep of stakingen. Het lijkt erop dat de groeivooruitzichten almaar meer hinder ondervinden van beperkingen van het aanbod. Zowel de machines en arbeid bevinden zich op hun hoogste niveau ooit en dat zijn beperkende factoren voor de productie. De beste en gemakkelijkste manier om vooruit te komen is meer investeren om de productiecapaciteit op te drijven.'

  Brzeski trekt tot slot de parallel met Die Mannschaft. De uittredende wereldkampioen trekt naar het WK in Rusland zonder dit jaar één wedstrijd te hebben gewonnen.

  De analist gaat overigens dankzij de lage voorraden en de hoge capaciteitsbezetting nog altijd uit van een opleving van de industriële activiteit.

 • Europa kleurt rood

  De Bel20 start 0,8 procent lager, de pan-Europese Stoxx 600 laat 0,6 procent liggen.

  Beleggers hebben geen reden tot feesten. De G7 in Canada belooft een geruzie te worden tussen de VS en de andere 6 sterke economieën. Volgende week vergaderen de Amerikaanse en Europese centrale banken over een verstrakking van het monetair beleid.

  En in Italië blijft de langetermijnrente stijgen, van 3,04 tot 3,09 procent. De euro zakt 0,2 procent tot 1,1775 dollar.

 • Lager koersdoel voor Bekaert

  ING -analist Stijn Demeester heeft zijn model voor de staaltechnologiegroep aangepast. Aanleiding is het dichtdraaien van de subsidiekraan voor zonnepanelen in China.

  De Chinese zonnepanelenmarkt kan daardoor 30 à 40 procent terugvallen tegenover vorig jaar. 'Voor Bekaert kan dat resulteren in prijsdruk en een moeilijkere verkoop van zijn nieuwe diamantzaagdraad', zegt Demeester. Bekaert houdt sowieso al rekening met een halvering van de prijs van de zaagdraad over de komende twee jaar. Zaagdraad was in 2016 goed voor 4 procent van Bekaerts omzet en 10 procent van de bedrijfswinst (rebit).

  Demeester gaat niet langer uit van een belangrijk herstel van de verkoop van zaagdraad in de tweede jaarhelft. Daarnaast verlaagt hij, na de verslechterende verkooptrend in het eerste kwartaal, ook zijn verwachtingen voor de 100%-dochter Bridon Bekaert Ropes Group (11 procent van de totale omzet).

  En last but not least is de ING-analist ook op zijn hoede voor de 25%-importtaks die de VS op staal heft. Voorlopig heeft Bekaert daar geen last van aangezien het 90 procent van zijn walsdraad uit Brazilië invoert en dat land door Donald Trump wordt ontzien. Maar met de Amerikaanse president weet je nooit hoe het verder uitdraait, daarom verlaagt Demeester zijn winstverwachtingen (rebit) voor de Noord-Amerikaanse poot in 2018 en 2019 met zowat 5 miljoen.

  Dat alles resulteert in een respectievelijk 7 en 6 procent lagere winstverwachting (ebit) voor dit en volgend jaar. De recurrente bedrijfswinstmarge ziet de analist eind dit jaar op 7 procent afklokken. Bekaert mikte initieel op 7,3 procent, een stabilisering tegenover vorig jaar, maar in de laatste kwartaalupdate werd die prognose weggelaten.

  De lagere winstverwachtingen leiden tot een verlaging van het koersdoel van 47 tot 43 euro. Het koopadvies blijft intact.

 • GBL-participatie valt na 31 jaar uit CAC40

  Cementreus LafargeHolcim verdwijnt na 31 jaar uit de de Parijse sterindex CAC40. Luxegroep Hermès neemt de plaats in van de GBL-belegging.

  LafargeHolcim is goed voor 13,3 procent van de portefeuille van GBL, volgens de jongste berekeningen van KBC Securities. Dat is de vierde participatie van de holding, na Imerys (17,7%), Adidas (16,3%) en Pernod Ricard (14,1%).

 • IMF stut Argentinië met 50 miljard dollar

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft donderdag een akkoord bereikt met de Argentijnse regering van president Mauricio Macri over een lening van 50 miljard dollar.

 • Tokio sluit mooie winstweek lager af

  Beleggers namen wat gas terug na vier winstdagen op rij. Verder werd uitgekeken naar de G7-top die de komende twee dagen wordt gehouden in Canada en de belangrijke beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week.

  De Nikkei-index zakte 0,6 procent. Over heel de week vergaarde de Japanse hoofdindex 2,5 procent winst, de grootste weekwinst in elf weken.

  Op macro-economisch vlak bleek dat de Japanse economie in het eerste kwartaal voor het eerst sinds 2015 is gekrompen. Economen verwachten echter dat het om een tijdelijke dip gaat.

  Ook elders in het Verre Oosten gingen de beurzen omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,4 procent lager en de beurs in Shanghai zakte 1,5 procent ondanks een sterker dan verwachte groei van de Chinese export en import in mei. Sydney daalde 0,1 procent en Seoul leverde 0,7 procent in.

 • Gimv en Top Brands kopen burgerketen Ellis

  De twee investeerders en CEO Thierry Canetta willen verder groeien in België, Nederland en Frankrijk, de drie markten waar Ellis Gourmet al actief is.

 • De Tijd voorspelt: Brazilië wereldkampioen, België eruit in kwartfinale

  Even wat reclame maken.

  De Tijd lanceert voor de start van het WK in Rusland volgende week een online data-tool die alle ploegen en wedstrijden doorlicht nog voor ze gespeeld zijn.

 • Naar lagere opening in Europa

  De Europese beurzen wacht een lagere opening als we afgaan op de futures die 0,4 à 0,8 procent lager staan.

  Met de G7-top in Canada die zich verre van constructief aankondigt en rentevergaderingen van de ECB en de Fed volgende week hebben weinig beleggers zin om posities in te nemen.

 • IBA verkoopt zeldzame cyclotron in de VS

  IBA heeft een deal binnen, maar het is geen duur protontherapiesysteem. Het gaat om een Cyclon 70-deeltjesversneller van 16 à 20 miljoen  dollar.

  De Cyclon 70 laat toe om het jaar rond radioactieve isotopen te produceren, die gebruikt worden bij de diagnose van cardiovasculaire en andere ernstige aandoeningen.

  'Dit is goed nieuws voor de divisie 'andere versnellers', oordelen de KBC Securities-analisten die hun 'opbouwen' en koersdoel van 23,5 euro herhalen. Die afdeling zag de omzet vorig jaar met 26 procent dalen tot 40,2 miljoen euro. 'Vandaag maken die versnellers 14 procent van de totale omzet uit en dit contract kan de omzet van de divisie met 10 procent doen stijgen.'

  IBA heeft tot op vandaag nog maar drie van die deeltjesversnellers verkocht: in Frankrijk in 2011, in de VS in 2015 en de derde is in opbouw in Rusland.

 • Familie Bert zakt onder 50 procent bij Kinepolis

  344.525 stuks. Dat is het aantal eigen aandelen dat Kinepolis  dit jaar al, voor 19,4 miljoen euro, ingekocht heeft. De bioscoopuitbater had eind 2017 al 132.346 eigen stukken en bezit nu 476.871 aandelen, goed voor een belang van 1,74 procent in zichzelf.

  De inkopen verklaren meteen de wat vreemde mededeling die gisterenavond op de site van Kinepolis floepte. De controlerende familie Bert is - samen met Kinepolis zelf - door de verkoop van stukken door Joost Bert onder de meldingsdrempel van 50 procent gezakt. Vreemd, wat volgens het jaarverslag over 2017 controleerden Joost Bert, de familiale holding Kinohold en Kinepolis maar 48,92 procent en zaten ze dus al onder die drempel.

 • Goedemorgen!

  Wat staat er vandaag op de beleggersradar?

  • De uitbater van zorgvastgoed Aedifica stelt na drie deals in vier dagen voor de herfst een verse grote kapitaalronde in het vooruitizcht, om de sterke expansie in Duitsland en Nederland te financieren. De handel wordt vandaag hervat, nadat die donderdagmiddag geschorst werd voor een private plaatsing van aandelen om de jongste deal te financieren.
  • Proteostatis Therapeutics, een rivaal van Galapagos in het onderzoek naar taaislijmziekte, verloor op Wall Street een derde van zijn beurswaarde na teleurstellend nieuws over de prille fase van het onderzoek. Galapagos zelf profiteerde echter niet van het nieuws. Grote rivaal Vertex heeft een voorsprong opgebouwd en het nieuws onderstreept vooral hoe complex het onderzoek is en hoe moeilijk het dus voor alle spelers is om een doorbraak te boeken.
  • De Italiaanse lange rente stak gisteren weer duidelijk de neus boven 3 procent, wat nog eens onderstreept dat de beleggersonrust over de plannen van de populistische regeringsploeg in Rome nog niet geluwd is. En dit is des te zorgwekkender omdat er nu een vervaldatum op het stimulusbeleid van de Europese Centrale Bank staat. Dat stimulusprogramma, waarbij Frankfurt sinds maart 2005 voor 2.400 miljard euro schulden opkocht, verdoofde de voorbije jaren alle potentiële zorgen over de structurele problemen in de eurozone.
  Een trader op de Londense beurs. ©Reuters

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud