1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 duikt onder 4.000 punten

Sterke Duitse groeicijfers gaven de euro een stevige boost en zetten zo ironisch genoeg de Europese beurzen op verlies. De Bel20 dook weer onder 4.000 punten.
 • Aedifica bevestigt dividendprognose

  Ook Aedifica kwam nabeurs nog met een kwartaalupdate. De vastgoedgroep zag de huurinkomsten in het eerste kwartaal van haar boekjaar 26 procent stijgen tot 21,8 miljoen euro. Dat is beter dan de eigen prognoses, maar iets minder dan waar KBC Securities op rekende.

  Aedifica bevestigt de doelstelling om dit jaar zijn dividend met 11 procent te verhogen tot 2,50 euro bruto.

 • Orderboekje Jensen nog altijd goed gevuld

  De maker van industriële wassystemen Jensen zag de omzet in het derde kwartaal 5,3 procent stijgen tot 78,5 miljoen euro. Dat is in lijn met de eerste jaarhelft. Over de eerste negen maanden dikte de omzet 5,5 procent aan tot 252 miljoen euro.

  Het orderboek is 14,8 procent beter gevuld dan eind september vorig jaar. Rekening houdend met de al afgewerkte producten, dikte het bestelboekje 17,1 procent aan. Voor heel 2017 herhaalt Jensen de vage prognose van ‘hogere jaaropbrengsten’.

 • En morgen? Coupon van KBC en update van Sioen

  We ronden hier af. Met de boodschap dat de Bel20 ook morgen een technische handicap geeft. Na het interimdividend van AB InBev vandaag gaat er morgen bij KBC een interimdividend van 1 euro bruto van de koers af. Nabeurs komen onder meer Sioen, Atenor en Qrf met een kwartaalupdate. Tot dan!

 • Bel20 duikt weer onder 4.000 punten

  De slotbel: de Bel20 liet 0,6 procent liggen tot 3.984 punten. AB InBev sloot mede onder druk van het interimdividend van 1,60 euro bruto die van de koers ging 2,85 euro of 2,8 procent lager op 97,65 euro.  

 • Melexis-rivaal trekt een spurtje

  In Frankfurt gaat Infineon 2,7 procent hoger naar 23,94 euro. De Duitsers behoren net als het Belgische Melexis tot de wereldwijde topvijf van autosensoren.

  Net als Melexis laat ook Infineon weten dat de tuimelende dollar afgelopen kwartaal een hap uit de omzet nam, maar voor het pas begonnen boekjaar 2017/18 rekent CEO Reinhard Ploss opnieuw op een sterke toename van de omzet met zo'n 9 procent. Dit dankzij de aanhoudend sterke vraag naar autochips, vooral dan het deelsegment van elektrische en zelfrijdende auto's. 

  Opvallend The Wall Street Journal stipt in zijn Heard on the Street-column aan dat de Duitse chipfabrikant na een stevige rit dit jaar tegen 25 keer de verwachte winst bepaald geen koopje meer is, maar niettemin vergeleken met andere 'elektrische beleggingen' zoals Umicore nog 'relatief goedkoop' is. 

 • Altice steeds dieper onderuit

  Wat begon met een vrij milde winstwaarschuwing op vrijdag 3 november is tien dagen later uitgemond in de helft beurswaarde voor Altice . De in Amsterdam genoteerde kabel- en telecomgroep van de ondernemer Patrick Drahi incasseerde een reeks adviesverlagingen van beurshuizen, die gealarmeerd zijn door de zwakke prestaties in de thuismarkt Frankrijk (zie post van 9u47). De koersval beloopt intussen 15 procent. 

  .De Franse malaise brengt de enorme schuldenberg - bijna 50 miljard euro - in het vizier, want die moet worden afbetaald met het geld dat binnenstroomt. De schulden bedragen 5,5 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda). Dan helpt het niet als het management waarschuwt dat de ebitda in 2018 minder snel zal stijgen dan verwacht.

 • Wall Street start met verlies

  Het is nu wel duidelijk dat het eenrichtingsverkeer hoger van Wall Street even gestopt is. Ook vandaag raakt de Dow Jones niet van de grond, de Europese beurzen diepen het verlies uit. De Bel20 zakt 0,5 procent en duikt zo weer onder 4.000 punten. 

  ©REUTERS

 • 'Instap Cigrang goede zaak voor Euronav'

  Volgens Ludovic Saverys, financieel directeur van CMB en bestuurder bij Euronav , is de instap van de familie Cigrang in het kapitaal van de tankerrederij een goede zaak. Naar de precieze bedoeling van de intrede heeft hij het raden.

 • Verkeerde interpretatie oorzaak minicrash Celyad

  Er is een verklaring opgedoken voor de duik van 15,3 procent die het aandeel Celyad maandag maakte. Volgens financieel directeur Patrick Jeanmart begon alles met een document dat Celyad vorige week online zette.

  In een bedrijfspresentatie was op slide 10 het effect te zien van Celyads geneesmiddel CYAD 01 op drie leukemiepatiënten. De balk die de evolutie van de eerste patiënt beschrijft, stopt op een bepaald ogenblik omdat de persoon in kwestie uit het onderzoek stapte. Volgens Jeanmart werd de stop echter door sommige beleggers verkeerdelijk geïnterpreteerd als een overlijden van die patiënt.

  ©Celyad

  Dat zorgde voor paniek bij kleine beleggers, paniek die zich als een lopend vuurtje verspreidde op diverse beursfora.

  De hoge volumes die maandag werden opgetekend, schrijft Jeanmart toe aan kwantitatief beheerde fondsen die volgens een wiskundig model werken.

  Analisten hebben voorlopig geen wijzigingen aangebracht aan hun adviezen of koersdoelen. 

 • Duurdere euro weegt op beurzen

  Op de middag blijven de Europese beurzen licht in het rood. De EuroStoxx50 zakt 0,2 procent, de Bel20 0,1 procent. De meeste druk in de Brusselse index komt van AB InBev . Meer leest u in onze beursspiegel.

  De aandelenmarkten in Europa kunnen het negatieve sentiment dat eerder vandaag in Azië heerste, niet van zich afschudden. De Duitse economie blijft op volle toeren draaien en dat doet de euro stijgen ten opzichte van de dollar, met 0,45 procent. De Europese eenheidsmunt noteert zo op haar hoogste peil in meer dan twee weken.

  U hebt nog de topflop te goed:

  Celyad

  +5,89%

  Avantium

  -1,83%

  Biocartis

  +4,54%

  Jensen Group

  -1,85%

  Co.Br.Ha

  +4,00%

  Texaf

  -1,91%

  Sioen

  +1,96%

  Solvac

  -0,15%

  Econocom

  +1,61%

  AB InBev

  -2,55%

  Exmar

  +1,55%

  KKO

  -3,19%

  Euronav

  +1,52%

  ASIT Biotech

  -5,68%

 • Nederlandse centrale bank duwt Flow Traders naar dieptepunt

  Een van de grootste dalers op het Nederlandse Damrak is Flow Traders . De handelaar in trackers valt terug naar een dieptepunt. Gisterenavond kondigde de Nederlandse centrale bank aan dat de kapitaalvereisten voor partijen die voor eigen rekening handelen, zoals Flow Traders, strenger worden. De communicatie creëert volgens ING veel onzekerheid, omdat de precieze details nog niet bekend zijn.

 • Meer vertrouwen in Duitse economie

  De ZEW-index, die het vertrouwen van analisten en grote beleggers in de Duitse economie uitdrukt, steeg deze maand tot 18,7 van 17,6 in oktober. De index bleef wel onder de verwachting (20 volgens Reuters). 

 • Eurozone groeit als verwacht

  De economische groei in de eurozone is in het derde kwartaal met 0,6 procent gegroeid tegenover het tweede kwartaal. Dat is pal op de verwachting van economen.

  Dankzij de op volle toeren draaiende Duitse economie blijft de eurozone op schema om de hoogste jaarlijkse groei in tien jaar neer te zetten. Met dank aan het monetaire stimulusbeleid van de ECB en de wereldwijde groei.

 • AXA snoeit in zijn kosten

  AXA , Europa's twee grootste verzekeraar na Allianz, kondigde op zijn investeerdersdag in Parijs kostenbesparingen aan.

  De groep gaat de komende twee jaar 300 miljoen euro besparen door de kosten voor de centrale functies met een vierde te verminderen. Dat betekent een versnelling van de geplande kostenbesparing van 2,1 miljard euro tegen 2020.

  AXA haalt 84 procent van zijn winst in tien landen. Daarnaast mikt de verzekeraar op het marktleiderschap in zes landen met veel potentieel waaronder China, Brazilië en Mexico. De focus op die belangrijkste landen leidt tot minder middelen in de 26 kleinere landen - zoals Griekenland en Luxemburg - waar AXA ook actief is.

  De groepsstructuur wordt hertimmerd rond vijf regio's en enkele belangrijke activiteiten als AXA Investment Managers. Topman Thomas Burberl (44) snoeit in het aantal managementlagen. Hij plant voorts 200 miljoen euro per jaar uit te trekken voor 'innovatie'.

  AXA brengt binnenkort zijn Amerikaanse activiteiten naar de beurs, bleek gisteren uit een mededeling van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De Amerikaanse poot gaat door het leven als AXA Equitable Holdings en zal een portefeuille van 600 miljard dollar beheren. De waarde van de entiteit wordt door Les Echos op 10 à 15 miljard dollar geschat. AXA behoudt na de beursgang de meerderheid van de aandelen. 

  De verzekeraar bevestigde ook zijn eerdere ambities voor 2020: een rendement van 12 à 14 procent op zijn kapitaal (ROE) en een jaarlijkse stijging van de winst per aandeel met 3 tot 7 procent.

 • Exmar en Vopak

  Beurswijzer.com had een uitvoerig gesprek met het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak en daarin kwam ook de in april afgesprongen samenwerking met Exmar ter sprake. Exmar wou zijn LNG-opslag- en –hervergassingsactiviteiten verkopen aan Vopak – wat zou toelaten de schuldenlast van de groep te verlichten – maar de Amerikaanse partner van Exmar, Excelerate Energy, stak daar een stokje voor. De Amerikanen, die de meeste hervergassingsschepen van Exmar bezitten, wilden niet ‘dat de Nederlandse structuur onder een andere dan de Belgische vlag zou varen’, vertelde Exmar-topman Nicolas Saverys toen.

  Nu krijgen we ook de visie van Vopak: ‘De deal is afgesprongen omdat niet aan alle voorwaarden werd voldaan. Voor een aantal van de hervergassingsinstallaties had men een partner en die moesten ook met een verkoop akkoord gaan. En dat heeft Exmar niet voor elkaar gekregen. En ik verwacht niet onmiddellijk dat zij dat alsnog geregeld zouden krijgen, maar zeg nooit ‘nooit’.' Vopak geeft te verstaan dat het nog steeds interesse heeft in drijvende opslag- en hervergassingseenheden omdat ze op die manier kleinschaliger te werk kunnen gaan in sommige gebieden.

 • Zwitsers verhogen koersdoel X-Fab

  Credit Suisse trekt het koersdoel voor X-Fab , het zusterbedrijf van Melexis, op van 6 tot 6,75 euro. Analist Achal Sultania heeft na de derdekwartaalcijfers zijn omzet- en ebitda-verwachtingen voor 2017, 2018 en 2019 opgetrokken. Hij blijft zich evenwel afvragen of X-Fab wel de guidance voor 2019 (qua omzet en ebitda) zal halen gelet op de lage omzetgroei in de Franse fabriek. Zijn ramingen voor 2019 liggen onder de consensusverwachting. Dat verklaart ook waarom de analist bij zijn 'underperform'-advies blijft.

 • Centraal bankiers discussiëren in Frankfurt

  De centraal bankiers van het VK, de eurozone, Japan en de VS zijn vandaag te gast in Frankfurt. Ze nemen er deel aan de ‘Central Bank Communications Conference’. Vanaf 11 uur wisselen ze van gedachten over het communicatiebeleid van centrale banken. Live te volgen.

 • Koersval Altice duurt voort

  Op de Amsterdamse beurs komt er voorlopig geen einde aan de neergang van Altice . Vorige week kromp de koers met 30 procent ineen, vandaag gaat er nog eens 7 procent af.

  De achtste daling op rij duwt het aandeel naar het laagste peil sinds 2014. Sinds begin dit jaar verloor de telecom- en mediagroep 46 procent. 

  Morgan Stanley verlaagde zijn verwachtingen voor de cash flow van Altice. Het koersdoel van het beurshuis gaat een derde omlaag van 20,50 tot 13,50 euro.

  De analisten stellen dat de cashgeneratie lijdt onder de hoge schuldenberg van 49,6 miljard euro en de jongste koersval. Met de rentetarieven die stilaan weer omhoog gaan, kunnen die schulden een molensteen worden voor het bedrijf.

  Eind vorige week nam oprichter Patrick Drahi weer de teugels in handen om het vertrouwen van de markt en de investeerders terug te winnen. CEO Michel Combes werd de laan uit gestuurd en Drahi wordt weer voorzitter van de raad van bestuur. Voorlopig maakt die ingreep weinig indruk.

  Altice verloor afgelopen kwartaal op zijn thuismarkt Frankrijk zowat 75.000 breedbandklanten.

 • AB InBev ex interimdividend

  AB InBev is vanmorgen de grootste daler in de Bel20: het aandeel zakt momenteel 1,6 procent. Dat is niet verwonderlijk: het bierconcern noteert zonder het recht op het interimdividend. AB InBev maakte op 26 oktober bekend een interimdividend van 1,60 euro bruto uit te keren over het boekjaar 2017.

 • Europese beurzen eensgezind hoger

  Europa's 600 grootste aandelen gaan 0,1 procent hoger.

  De Bel20 wint 0,3 procent. De grootste steun komt van KBC (+0,4%), dat in de sterindex het grootste gewicht (13,5%) heeft.

  Euronav gaat een halve procent hoger na de instap van de scheepvaartfamilie Cigrang.

 • Cigrang bouwt belang op in Euronav

  Euronav meldt in een transparantieverklaring dat Châteauban een belang van 5,15 procent heeft opgebouwd in de tankerrederij.

  Châteauban is een Luxemburgse holding die deel uitmaakt van de CLdN-Cobelfret-groep die actief is in bulkscheepvaart, ro/ro-scheepvaart en havenbehandeling.

  Een en ander betekent dat er nu twee Antwerpse scheepvaartfamilies in het kapitaal zitten: Saverys en Cigrang.

 • Vlakke beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen weinig veranderd openen, geven de futures aan. Ze wezen aanvankelijk op een lagere start maar het sterke Duitse groeicijfer heeft daar verandering in gebracht.

  Een trader op de beursvloer in New York ©AFP

 • Duitse economie sterker dan verwacht

  De Duitse economie is in het derde kwartaal met 0,8 procent gegroeid tegenover het tweede kwartaal. Toen was 0,6 procent groei gemeld. De 0,8 procent groei is de grootste in drie kwartalen en duidelijk beter dan verwacht (0,6%).

  Het groeicijfer toont aan dat de Bundesbank gelijk had met haar voorspelling dat het sterke groeimomentum ook in de tweede jaarhelft zou aanhouden. De Duitse economie is op weg om haar beste prestatie sinds 2011 neer te zetten. Aangezien Duitsland de economische motor is van de eurozone, is dat ook goed nieuws voor de rest van de muntzone.

  De Duitse economie blijft goed op dreef. ©REUTERS

 • Fors meer winst voor RWE

  Het Duitse energieconcern RWE heeft over de eerste negen maanden van het jaar 2,2 miljard euro winst geboekt tegen een vlak resultaat in de overeenkomstige periode van 2016. RWE profiteerde van hogere energieprijzen maar ook van een fiscale meevaller.

  De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 9 procent tot 4,2 miljard euro, vooral dankzij betere handelsprestaties,lagere kosten bij distributiedochter innogy en een betere benutting van de gascentrales.

  RWE bevestigt de vooruitzichten voor het hele jaar. Het concern verwacht een gezuiverde ebitda tussen 5,4 en 5,7 miljard euro en een gezuiverde nettowinst tussen 1,0 en 1,3 miljard, maar stelt dat de resultaten aan de bovenkant van beide vorken zullen uitkomen.

 • TopBio1 verkleint belang in Biocartis

  TopBio1, een vennootschap die op de Kaaimaneilanden is gevestigd, heeft haar belang in Biocartis laten zakken tot onder 3 procent. Dat blijkt uit de openbaarmaking van een transparantiekennisgeving van het Mechelse bedrijf. In april 2015 was TopBio1 boven 3 procent gestegen, leert een eerdere kennisgeving. TopBio1 heeft nu geen stemrechtverlenende effecten of stemrechten meer in Biocartis. Wie achter TopBio1 zit, is niet duidelijk.

 • Hoe sterk is de Duitse economie gegroeid?

  Vandaag is het uitkijken naar de cijfers over de Duitse economische groei in het derde kwartaal. Voor de hele eurozone verschijnen er herziene cijfers om 11 uur. Dan krijgen we ook inzage in de ZEW-index die het vertrouwen van de investeerders in Duitsland weergeeft.

  In het VK staan om 10.30 uur inflatiecijfers op het programma, die wellicht een beeld geven over welke impact het goedkope pond heeft op de prijs van ingevoerde producten.

  In Brussel komen Aedifica en Jensen-Group met een kwartaalupdate. Voor de verhuurder van zorgcentra Aedifica verwacht KBC Securities een stijging van het netto-rente-inkomen met 28,5 procent tot 22,3 miljoen euro, gedreven door externe expansie en een stijging van de huurprijzen met een half procent. De bezettingsgraad van 98,7 procent zou nog iets moeten verbeteren. Het is ook uitkijken of Aedifica de dividendprognose van 2,50 euro herhaalt.

  Voor Jensen-Group kregen we geen prognoses binnen. In het eerste halfjaar steeg de omzet van de maker van industriële wassystemen met 5,5 procent. De brutobedrijfswinst spurtte 20,9 procent hoger.

 • Lagere Chinese beurzen

  De Chinese overheid houdt minder strak vast aan economische groei, omdat ze aantal problemen – onder meer de zware luchtvervuiling en de hoge schuldenlast - aanpakt. Dat bleek andermaal op het jongste congres van de Communistische Partij en komt nu ook tot uiting in economische data die onder de verwachtingen blijven.

  De Chinese kleinhandelsverkopen stegen met 10 procent jaar op jaar in oktober, iets minder dan verwacht (+10,4%). De industriële productie liet een groei van 6,2 procent zien waar economen op 6,3 procent rekenden. Ook de investeringen in vaste activa kwamen onder de verwachtingen uit. Zij groeiden met 7,3 procent tegen een verwachte 7,4 procent. Geen grote missers, maar de trend is wel duidelijk: een meer gematigde groei.

  Samen met een stijgend rendement op Chinees staatspapier weegt de afkoelende economie op de beurzen. Hongkong gaat nog licht hoger, maar Shanghai (-0,25%) en Shenzhen (-0,6%) kleuren rood. In Sydney (-0,9%) is het verlies nog groter. China is een cruciale afzetmarkt voor Australische grondstoffen.In Tokio ging de Nikkei225 tijdens de sessie op en neer, om nu licht hoger (+0,1%) te noteren. De beurs van Seoel blijft stabiel.

  Reclame voor het 19de Congres van de Communistische Partij in een shoppingcenter in Peking. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content