1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 is primus in Europa

Onder aanvoering van Solvay en AB InBev was de Bel20 koploper in Europa. Beleggers waren optimistisch dankzij het verbeterde Duitse beleggersvertrouwen. Na de Zwitserse ratingknips gisteren, krijgt Solvay een welgekomen koopadvies. AB InBev betaalt 200 miljoen voor Craft Brew Alliance.
 • Fijne avond!

  We drukken op de knop en zetten onze blog stil voor vandaag. Morgenvroeg zijn we terug van de partij.

  WOENSDAG 13 NOVEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Industriële productie september, 11.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  • Inflatie oktober, 10.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Inflatie oktober, 14.30 uur
  • Fed-voorzitter Jerome Powell houdt toespraak voor commissie-Economie van het Congres , 17.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Aedifica: trading update eerste kwartaal 2019/2020
  • KBC: notering ex interimdividend 1 euro bruto
  • Qrf: update derde kwartaal, 17.45 uur

  Duitsland:

  • Deutsche Wohnen: resultaten derde kwartaal

  Verenigde Staten:

  • Cisco Systems: resultaten eerste kwartaal 2019/20, 22.30 uur
 • Nieuwe topman bij Global Graphics

  Global Graphics , de Britse maar op Euronext Brussel noterende specialist in prepress-systemen, heeft een nieuwe topman. Mike Rottenbom is tot CEO benoemd ter vervanging van Gary Fry, die aangekondigd had dat hij eind dit jaar zou stoppen. Rottenbom, die momenteel voorzitter en CEO is van Hybrid Software, treedt op 1 januari in dienst.

 • Kiadis Pharma stopt met meest gevorderd middel

  Kiadis Pharma stopt met de verdere ontwikkeling en het fase 3-onderzoek van ATIR101, zijn verst gevorderd middel. Het Nederlandse biotechbedrijf gaat volledig focussen op de ontwikkeling van zijn NK-celtherapieplatform (natural killer). Kiadis gaat ook herstructureren, waarbij het personeelsbestand zal halveren.

 • Aedifica zet opmars in Duitsland voort

  Aedifica  verwerft 2 bestaande rusthuizen in Duitsland, in Saterland-Ramsloh (deelstaat Nedersaksen) en in Lüdenscheid (deelstaat Noordrijn-Westfalen). Het gaat ook een nieuw rust- en verzorgingstehuis bouwen in Bremervörde (eveneens Nedersaksen).

  Het gaat om drie sites bedoeld voor senioren met een hoge zorgbehoefte met een totale capaciteit van 234 bedden.

  De totale investering bedraagt 35 miljoen euro.Aedifica mikt op een intieel huurrendement van 5 procent.

 • Mooie winstdag voor Europese beurzen

  De Europese beurzen hebben na de pauze van maandag de eindejaarsrally hervat en sloten gemiddeld 0,55 procent in de plus.

  In Brussel won de Bel20 0,8 procent tot 3.898,48 punten. Dit waren opvallende bewegingen:

  • Solvay veerde 4,6 procent op dankzij een koopadvies van Berenberg, inclusief een hoger koersdoel.
  • Melexis won 3,15 procent in het zog van sectorgenoot Infineon (+6,8%), die met beter dan verwachte resultaten kwam.
  • Balta zakte 3,5 procent.
  • Bpost verloor1,9 procent nadat het post- en pakjesbedrijf een adviesverlaging kreeg van RBC Capital Markets.
 • Spaanse beurs krijgt klappen na links voorakkoord

  Terwijl de Europese beurzen mooie winsten optekenen, krijgt de beurs van Madrid klappen. De IBEX 35, waarop de 35 grootste Spaanse bedrijven noteren levert 1 procent in.

  Beleggers zijn niet opgezet met de coalitiegesprekken. Twee dagen na de verkiezingen heeft de sociaal-democratische partij PSOE van premier Pedro Sanchez een voorakkoord bereikt met de linkse partij Unidos Podemos om een linkse regering te vormen. De partijen hebben 21 zetels tekort voor een absolute meerderheid en zoeken de steun van andere linkse partijen en de regionale nationalisten uit Catalonië en Baskenland.

  De Spanjaarden trokken zondag voor de vierde keer in evenveel jaar naar de stembus omdat coalitiegesprekken telkens vastliepen. In april liepen onderhandelingen tussen PSOE en Podemos nog vast over de invulling van de ministerposten.

  De banken Bankia en Caixabank tekenen verliezen op tot 6 procent.

  Socialistisch premier Sanchez (rechts) bereikte een akkoord met Podemos-leider Pablo Iglesias (links) om een regering te vormen. ©REUTERS

 • Robeco ziet twee scenario's voor 2020

  De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco gaat ervan uit dat de economische groei volgend jaar aanhoudt en dat de stierenmarkt aan de laatste etappe begint van de klim die al bijna tien jaar duurt.

  Onderwerpen als de brexit en de handelsoorlogen, die dit jaar het nieuws domineerden, ziet Robeco meer naar de achtergrond verschuiven. Een harde brexit wordt wellicht vermeden en de VS en China zullen vermoedelijk een basis-handelsakkoord sluiten. De financiële omstandigheden blijven ook gunstig met het soepel monetair beleid van de centrale banken. Robeco acht ook de kans klein dat de Amerikaanse economie volgend jaar in een recessie belandt.

  Maar wat als dit toch gebeurt? Dat is er volgens Robeco geen middenweg en zal het serieus de verkeerde kant op gaan. De vermogensbeheerder acht het dan niet onmogelijk dat de aandelenmarkten meer dan 20 procent kelderen. In dit scenario zullen de bedrijfswinsten verder verzwakken en zullen zwakke bedrijven omvallen. De werkloosheid zal oplopen en de consumentenbestedingen dalen.

 • Rockwell Automation knalt hoger

  Het aandeel Rockwell Automation vliegt met 13 procent hoger. De automatiseringspecialist wist positief te verrassen.

  De winst per aandeel daalde met 4 procent van 2,10 naar 2,01 dollar, maar was niettemin 8 dollarcent hoger dan analisten dachten. De verkopen kwamen uit op 1,73 miljard dollar, hoger dan marktverwachting van 1,65 miljard.

  Voor 2020 voorspelt het bedrijf een winst per aandeel van tussen de 8,70 en 9,10 dollar. 

 • Al 10.000 inschrijvingen voor de Beursrally

  Op 18 november gaat de beleggerswedstrijd van De Tijd van start. Nu al kunt u naar hartenlust oefenen.

  Schrijf u in via deze link.

 • Chileense peso naar nieuw dieptepunt

  De Chileense peso kent zijn grootste dagverlies sinds 2011. De munt zakt nog eens met 3,5 procent ten opzichte van de dollar nadat ze gisteren al een historisch dieptepunt bereikte. De antiregeringsprotesten in het land zijn nu bijna een maand aan de gang.

  De straatprotesten in Chili zijn hun vierde week ingegaan. ©AFP

 • CBS begaat blooper

  CBS gaat met 2,8 procent onderuit. Het mediabedrijf presenteerde tegenvallende kwartaalresultaten.

  Het bedrijf zag de omzet stijgen met 1 procent tot 3,3 miljard dollar. Dat was minder dan de 3,36 miljard dollar waar analisten op rekenden. 

  De nettowinst per aandeel kelderde van 1,29 naar 0,85 dollar. De nettowinst was wel iets hoger dan verwacht.

  Vooral de winst in de entertainmentdivisie viel flink terug. Dat kwam door de grote investeringen die het bedrijf deed in nieuwe tv-series en programma's. 

  CBS gaat onderuit na zwakke kwartaalcijfers. ©Bloomberg

 • 'Moeilijk voor Bpost om winst in 2020 stabiel te houden'

  In dit artikel gaan we dieper in op de adviesverlaging voor Bpost  .

 • D.R. Horton overtreft verwachtingen

  D.R. Horton overtrof met zijn resultaten de analistenverwachtingen. Het aandeel wint 3,4 procent.

  De nettowinst steeg met 8,4 procent tot 505,3 miljoen dollar, waardoor de winst per aandeel op 1,35 dollar uitkwam. Analisten voorspelden een winst per aandeel van 1,25 dollar. 

  De omzet steeg met 11,7 procent naar 5,04 miljard dollar, waar beurskenners uitgingen van 4,86 miljard dollar. 

  Ook de vooruitzichten zijn goed. Het bedrijf ziet de huizenverkopen in 2020 uitkomen tussen de 60.000 en 61.000 huizen, terwijl analisten met 59.737 huizen rekenden. Ook de omzetprognose was boven verwachting, de omzet zal volgens D.R. Horton tussen de 18,5 en 19 miljard dollar bedragen.

 • Wall Street opent vlak

  In New York is de openingsbel geluid. De Dow Jones en de S&P500 blijven nagenoeg stabiel. Beleggers blijven aan de zijlijn tot president Trump zijn voordracht voor The Economic Club of New York heeft gehouden. Daarin zal in, zo hoopt men althans, duidelijkheid scheppen over hoe het zit met de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen. Mogelijk stelt Trump ook de invoerheffingen op Europese auto's uit.

  Trump speecht om 12 uur EST, dat is om 18 uur Belgische tijd. 

 • AB neemt speciaalbrouwer Craft Brew Alliance over

  AB InBev neemt de Amerikaanse brouwer van speciaalbieren Craft Brew Alliance over. Dat gebeurt tegen 16,50 dollar per aandeel, ruim het dubbele van de beurskoers.

  De beslissing is opmerkelijk. In augustus had AB InBev gezegd de brouwer niet te zullen overnemen. AB InBev bezit al 31,2 procent in CBA en had het recht om een bod op de andere aandelen te lanceren, maar verzaakte daar eerst aan. AB InBev zou in ruil een boete aan CBA betalen.

  Lees hier verder.

 • Advance Auto Parts in panne

  Advance Auto Parts (AAP) crasht 7,3 procent.

  De koersdaling is in ieder geval niet te wijten aan de kwartaalwinst. Want de verkoper van auto-onderdelen wist deze op te krikken tot 2,10 dollar per aandeel, een toename met 11 procent. Analisten hadden op een winst van 2,05 dollar gerekend. 

  Ook de omzet steeg met 1,6 procent tot 2,3 miljard dollar harder dan verwacht. Maar het waren de vergelijkbare verkopen die tegenvielen, deze groeiden lager dan verwacht uit op 1,2 procent. 

 • Disney+ maakt langverwacht debuut

  In de VS en Canada is Disney+ gelanceerd, het langverwachte streamingplatform waarmee Disney  marktleider Netflix  naar de kroon wil steken. In Europa is de streamingdienst voorlopig alleen in Nederland beschikbaar.

  De bibliotheek bestaat onder meer uit alle films van Disney, animatiestudio Pixar, Star Wars en Marvel en dertig seizoenen van hitserie The Simpsons. Daarnaast gaat Disney+ in hoog tempo nieuwe content lanceren. Zo is vanaf vandaag de eerste aflevering van The Mandalorian beschikbaar, een spin-off van de Star Wars-films waar fans reikhalzend naar uitkijken.

  De lancering ging gepaard met een aantal technische mankementen. Een honderdtal gebruikers meldde dat de app bij eerste gebruik dienst weigerde, anderen rapporteerden dan weer dat enkele seizoenen van The Simpsons in een verkeerd beeldformaat stonden.Maar al met al verliep de lancering zonder grote problemen.

  Disney+ stapt in de markt aan een abonnementsprijs van 7 dollar per maand. Het mikt binnen de 5 jaar op 90 miljoen gebruikers wereldwijd.

  Het aandeel wint 1 procent voorbeurs.

 • Wall Street in de ban van visolie

  Amarin , een biofarmabedrijf uit New Jersey, racet 20 procent hoger in de voorbeurshandel. De Amerikaanse farmawaakhond laat weten dat het zich donderdag buigt over de doeltreffendheid van Amarin's enige middel Vascepa. Vascepa is een geneesmiddel op basis van omega-3 vetzuren, onttrokken uit visolie.

  Het middel kreeg markttoelating in 2012 maar Amarin streeft een ruimere marktlicentie waarbij het middel ook ingezet kan worden als preventieve behandeling tegen hartaanvallen en beroertes bij hartpatiënten.

 • Nederland heeft akkoord over stikstof

  Er is in Nederland eindelijk een akkoord over stikstof. De coalitiepartijen gaan maatregelen nemen om de stikstofcrisis op te lossen.

  Het is nog niet duidelijk welke afspraken er zijn gemaakt, waardoor het ook onduidelijk is of het akkoord goed nieuws is voor bouwbedrijven als BAM en VolkerWessels . Volgens bronnen zouden er wel snelheidsverlagingen zijn afgesproken voor de Nederlandse snelwegen.

  Nederland is op dit moment in de ban van de stikstofkwestie. Stikstofverbindingen die het verkeer, de industrie en de landbouw uitstoten, bedreigen de biodiversiteit van de erkende natuurgebieden. In een poging de uitstoot van stikstof terug te dringen, hanteren de provincies van onze Noorderburen een strenge stikstofregeling. Hierdoor zijn er voor honderden bouwprojecten geen vergunningen, zodat deze nu stil liggen. Daarom werd er in Den Haag druk overleg gevoerd over de kwestie. Inmiddels is het dus tot een akkoord gekomen.

  Het aandeel BAM wint 2,9 procent, VolkerWessels gaat 5,7 procent hoger. Bij deze laatste moet worden opgemerkt dat het een uitkoopbod van 22,50 euro heeft ontvangen van de familieholding Reggeborgh. 

 • AbbVie lanceert grootste obligatie-uitgifte van 2019

  De Amerikaanse farmagroep AbbVie wil met een obligatie-uitgifte 27 of 28 miljard dollar (25 miljard euro) ophalen om de overname van de Ierse sectorgenoot Allergan te helpen financieren. Dat meldt het persbureau Bloomberg. Het wordt de grootste uitgifte van bedrijfsobligaties van dit jaar en de vierde grootste ooit. AbbVie bereikte in juni een akkoord over de overname van Allergan voor 63 miljard dollar.

 • McDonaldsleverancier lijdt onder brand

  Tyson Foods , de grootste vleesleverancier aan fastfoodketens McDonalds, Burger King en Wendy's keldert met 8 procent in de voorbeurshandel. De pluimvee en runderproducent uit Arkansas zag zijn winst in het boekjaar dat op 30 september eindigde, stevig terugvallen naar 1 dollar per aandeel, ten opzichte van 1,47 dollar per vorig jaar.

  Een brand legde een aanzienlijk deel van de productiecapaciteit van rundsvlees lam en zorgde voor een stevige terugval in de verkoop. Voor varkensvlees en kip zijn de cijfers wel positief.

  Tyson Foods is bij de sterkste presteerders dit jaar op Wall Street. Het aandeel staat op 55 procent jaarwinst.

  Een brand in een groot slachthuis in Kansas zet een domper op de resultaten van Tyson Foods. ©Tyson Foods

 • Shurgard doet overname in Nederland

  Opslagspecialist Shurgard  koopt een vestiging over van zijn concurrent Inbox Storage. Het betreft een vestiging in Gouda van drie etages met 575 opslagunits die langs de A12 tussen Rotterdam en Utrecht ligt.

  Shurgard telt 6,7 miljoen euro voor het gebouw neer en mikt op een rendement tussen acht en tien procent. Het heeft nu 62 zogenaamde 'self-storage'-centra in Nederland. 

  Het bedrijf heeft een hoofdzetel in Luxemburg maar noteert op de beurs van Brussel.

 • De beursexit van VolkerWessels

  We gaan dieper in op de beursexit van het Hollandse bouwaandeel VolkerWessels (zie post 8u07) in dit artikel.

 • Lonza krijgt klap na plots vertrek CEO

  De Zwitserse geneesmiddelenproducent Lonza verliest 6 procent op de beurs van Zürich na het plotse vertrek van zijn CEO Marc Funk.Bestuursvoorzitter Albert Baehny, de voormalige CEO van toiletproducent Gerberit, wordt interim-CEO.

  Het is de tweede keer in minder dan een jaar tijd dat Lonza zijn CEO ziet vertrekken. Eerder nam ook Richard Ridinger afscheid van het bedrijf.

  Funk verlaat het bedrijf zogenaamd om persoonlijke redenen. 'Twee CEO's die op minder dan een jaar tijd het hazepad kiezen, doet toch vermoeden dat er één en ander loos is', zegt Daniel Buchta, analist bij Vontobel.

  Onder Funk begon Lonza aan een herstructurering waarbij het zijn afdeling die chemische coatings produceert, wil afsplitsen van zijn klassieke geneesmiddelenactiviteiten.

  In 2017 legde Lonza 5,5 miljard dollar op tafel voor Capsugel, de capsuleproducent met een belangrijke vestiging in Bornem.

  CEO Marc Funk heeft het maar 8 maand volgehouden bij Lonza. ©REUTERS

   
 • AEX kruipt richting 600 punten

  Doet ie het of doet ie het niet? De AEX, de sterindex  op de Amsterdamse beurs pierewaait opnieuw richting 600 punten, een peil dat het niet meer heeft bereikt sinds 2001.

  Beleggers trekken zich op aan het sterk verbeterde Duitse beleggersvertrouwen dat de vrees voor een recessie smoort.

 • Recessie, welke recessie?

  De recessievrees maakt plaats voor 'FOMO', de angst dat beleggers het beursfeestje zullen missen. Dat is althans de conclusie van de jongste enquête die Bank of America Merrill Lynch maandelijks houdt bij fondsenmanagers.

  Van de bevraagde fonsenmanagers  verwacht 6 procent dat de wereldeconomie volgend jaar zal versterken. Dat blijft een kleine minderheid, maar het is wel een stijging van 43 procent ten opzichte van bevraging in oktober. Het is eveneens de sterkste verbetering van het sentiment in de geschiedenis van de enquête.

  Ook verwacht meer dan de helft (52 procent) van de bevraagde fondsenmanagers dat aandelen de best presterende activaklasse zullen zijn in 2020, gevolgd door grondstoffen (21 procent) en cash (10 procent).

  Lees hier meer.

  Recessievrees ruimt plaats voor 'FOMO', de angst dat beleggers het beursfeestje zullen missen.

 • Barry Callebaut onderuit na verkoop groot belang

  Jacobs Holding, de referentieaandeelhouder van Barry Callebaut, heeft een belang van 10,02 procent in de Zwitserse cacao- en chocoladegroep verkocht. Daardoor is het belang van de investeringsmaatschappij gedaald tot 40,06 procent.

  Een belang van 2,85 procent werd verkocht aan het Canadese pensioenfonds Ontario Teachers’ Pension Plan. De resterende 7,17 procent werd via een versnelde plaatsing aan diverse investeerders verkocht tegen 1.915 Zwitserse frank per aandeel. Jacobs Holding is niet van plan zijn belang verder af te bouwen en wil referentieaandeelhouder blijven.

  Het aandeel Barry Callebaut, dat maandag op 2.086 frank sloot, staat onder druk en verliest 6,8 procent tot 1.944 frank.

  Barry Callebaut levert chocolade aan grote groepen als Nestlé, Unilever of Mondelez, maar ook aan professionele chocolatiers en patissiers. ©Barry Callebaut

 • Blokhandel in Van de Velde

  Van de Velde  valt niet op met de koersbeweging (minus 0,4 procent rond de middag), wel met het handelsvolume: 61.900 stuks, dik twaalf keer het gemiddelde dagvolume van zo'n 5.000 stuks over het voorbije jaar. Volgens data van Bloomberg flitste er om 9u24 een blokorder van 60.000 stuks over de schermen. 

 • Duits beleggersvertrouwen sterk in de lift

  De ZEW-index, die peilt naar het investeerdersvertrouwen, is in november gestegen naar -2,1. In oktober stond de barometer nog op -22,8.

  Het sentiment onder investeerders is veel sterker verbeterd dan de verwachting. Economen bevraagd door Reuters gingen uit van -13. De dip in de Duitse economie, die het dit jaar hard te verduren heeft, lijkt daarmee uitgebodemd.

  'De groeiende hoop op een langdurige oplossing voor de handelsoorlog en het vooruitzicht op meer internationale rechtzekerheid voor bedrijven verklaren de scherpe remonte', zegt Achim Wambach, voorzitter van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW).

 • O jee, IMCD

  IMCD maakt bokkensprongen op de Amsterdamse beurs. De Rotterdamse groothandel in chemicaliën leverde eerst 8 procent in na kwartaalresultaten, maar staat rond het middaguur weer op winst.

  In de eerste negen maanden van 2019 zag het bedrijf zijn brutobedrijfswinst toenemen met 12 procent naar 175,7 miljoen euro. De omzet klom naar 2,06 miljard.

  Toch zijn analisten teleurgesteld, met name over de zwakke prestatie in Europa, Turkije en Afrika waar de brutowinst verder afkalft.

  De eerste jaarhelft was al zwak, en het derde kwartaal brengt geen herstel, ondanks een verminderde impact van de Brexit op de voorraadniveaus, stelt ING-analist Quirijn Mulder. De analist behoudt zijn 'houden'-advies bij een koersdoel van 65 euro.

  Piet van der Slikke, CEO van IMCD 'De dalende vraag in Europa speelt ons parten.' ©ANP

 • Iliad spurt hoger na nieuws over aandelenterugkoop

  Zijn bedrijfsnaam waardig, zorgt Iliad  voor het heldenepos van de dag op de Europese beurzen. Met een koerssprong van 20 procent is het Franse telecombedrijf op dit moment de sterkste stijger.

  Het aandeel spurt hoger na nieuws dat Iliad 11,7 miljoen aandelen, goed voor twintig procent van zijn uitstaande kapitaal, gaat terugkopen. Via de aandeleninkoop wil de oprichter van het bedrijf, de Franse miljardair Xavier Niel, zijn greep op Iliad versterken. Zijn bod bedraagt 120 euro per aandeel, goed voor een premie van 26 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

  Na de operatie zou het belang van Niel in Iliad stijgen van 52 procent naar 72 procent.

  Xavier Niel, de oprichter van internetprovider Iliad, wil zijn greep op het bedrijf versterken. ©REUTERS

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Osram vraagt steun voor derde overnamepoging AMS

  De noodlijdende verlichtingsproducent Osram  roept zijn aandeelhouders op in te stemmen met het overnamebod van de Oostenrijkse chipproducent AMS. Die is intussen al aan een derde poging bezig om Osram in te lijven.

  Dat het bod de steun krijgt van het management, kan een belangrijke doorbraak zijn in de maandenlange overnamestrijd. Het management stemt in nadat AMS een jobgarantie voor het personeel tot 2020 voorziet.

  Het bod bedraagt 4 miljard euro (41 euro per aandeel) en loopt tot december.

 • Bekaert neemt aanloop naar beleggersdag

  Bekaert  koerst 1,6 procent hoger op 28,10 euro. De staaltechnologiegroep geeft vrijdag niet alleen een kwartaalupdate, maar houdt in het hoofdkantoor - de Bekaertstraat in het West-Vlaamse Zwevegem - ook een beleggersdag

  In de aanloop houdt ING-analist Stijn Demeester zijn koopadvies. 'Het aandeel is dit jaar al 28 procent hersteld, dankzij de lichte ontspanning in de handelsoorlog, de remonte van conjunctuurgevoelige aandelen, de behoorlijke resultaten in de eerste jaarhelft en een succesvolle verlenging van de looptijd van de schulden. De beleggersdag kan dat momentum versterken, met meer klaarheid rond de doelstelling om de winstmarge op termijn weer naar 7 à 8 procent op te krikken.'

 • Nissan verwacht slechtste boekjaar sinds 2008

  Nissan stuurt een stevige winstwaarschuwing de wereld in. Voor het boekjaar 2019-2020, dat in maart eindigt, verwacht de autobouwer een bedrijfswinst van 150 miljard yen (1,2 miljard euro). Eerder werd nog uitgegaan van 230 miljard yen (1,9 miljard euro).

  In de periode juli tot en met september, waarover het bedrijf resultaten bekendmaakte, zag Nissan zijn winst met 70 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

  Nissan is na Toyota de grootste autobouwer van Japan, maar het bedrijf kampt met tegenvallende verkopen. Naast een reorganisatie, waarbij wereldwijd 12.000 jobs verdwijnen, zal de nieuwe CEO Makoto Uchida ook de beschadigde relatie met de Franse partner Renault  moeten herstellen. De verhouding tussen de twee bedrijven verslechterde toen voormalig topman Carlos Ghosn een jaar geleden opgepakt werd op verdenking van fraude.

  Renault levert 1,9 procent in.

 • Infineon vlamt na kwartaalrapport

  Op de beurs van Frankfurt vlamt Infineon , één van de belangrijkste rivalen van Melexis in autochips. De groep kwam met iets beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal tot 30 september. De omzet steeg tegenover het voorgaande kwartaal 2 procent, terwijl de winstmarge boven 15 procent bleef. 

  Voor het lopende boekjaar blijft het management wel vrij voorzichtig: een marktherstel zou er niet niet komen vóór de tweede jaarhelft. Niet vóór april, met andere woorden. 

 • RBC: 'In 2020 volgt het zware werk voor Bpost'

  Bpost  koerst 1,7 procent lager naar 11,19 euro. De meevallende kwartaalresultaten van vorige week waren goed voor een opluchtingsrally in het postaandeel, maar na die rally verlaagt RBC Capital Markets het advies van kopen naar houden. 

  Volgens analist Ruairi Cullinane is het probleem niet 2019, wel 2020. Analisten rekenen voor komend jaar dankzij opgestarte kostenbesparingen op een stabiele winst, maar dat belooft een uitdaging te worden. Dat herstel is al verrekend in de huidige beurskoers - die sinds nieuwjaar 40 procent gestegen is - terwijl er nog steeds risico's overblijven. 'Het grote personeelsverloop aan de top vergroot nog die risico's,' merkt de analist op. 

  Voor 2019 rekenen analisten gemiddeld op 319 miljoen bedrijfswinst. Dat is een daling met ruim 100 miljoen of een kwart tegenover de 424 miljoen over boekjaar 2018 en zelfs 37 procent onder de 502 miljoen over 2017. Voor 2020 mikken analisten gemiddeld op grosso modo een stabilisatie, tot 315 miljoen euro. 

 • Ex-CEO casht half miljard op Uber

  U leest het hier

 • De eindejaarsrally in tweede versnelling

  De openingsbel: de eindejaarsrally wordt hervat, zij het in tweede versnelling. De Bel20  gaat in lijn met de Europese collega's 0,3 procent hoger naar 3.884 punten. 

 • Europese beurzen op weg naar bescheiden remonte

  Na de vlakke rit gisteren, lijken de Europese beurzen rijp om de eindejaarsrally bescheiden te hervatten. Afgaand op de belangrijkste aandelenfutures zouden Bel20  en Euro Stoxx50  zo'n 0,2 procent hoger openen. 

  ©AFP

 • VolkerWessels verdwijnt (opnieuw) van de beurs

  22,20 euro per aandeel cash. Dt is de prijs die de familieholding Reggeborgh biedt om bouwbedrijf VolkerWessels opnieuw van de beurs te halen, leert een mededeling. Dat is iets meer dan de 21,75 euro per aandeel die eerder circuleerde.

  Nu is er dus een akkoord. Pikant detail: de uitkooprijs is iets lager dan de 23 euro waartegen de familie Wessels hun bouwbedrijf in het voorjaar van 2017 naar de beurs brachten. En dat was een bisnummer: de familie had in 1989 de aannemer al op het Damrak laten noteren, om de groep in 2003 een eerste keers van de beurs te halen. 

  Lees hier meer.

 • Berenberg over Solvay: 'Onderschat de CEO niet'

  Na de dubbele Zwitserse ratingknip gisteren, zal de fanmail bij Solvay  welkom zijn: Berenberg, dat een jaar geleden de opvolging van de chemiereus startte met een lauw advies, verhoogt die rating nu naar 'kopen'. Het koersdoel gaat van 102 naar 120 euro. 

  'Als we de som van de onderdelen becijferen, is Solvay van alle grote chemiebedrijven in Europa nu de meest ondergewaardeerde', stelt analist Sebastian Bray. 'De matte reactie op de strategische update van CEO Ilham Kadri (vorige week, red.) is een belangrijke reden waarom het aandeel nog altijd tegen een hoge korting op de sector noteert'. 

  De huidige waardering die beleggers op Solvay plakken - een ondernemingswaarde die slechts 7 keer de brutobedrijfswinst beloopt - is voor de Berenberg-analist te laag. Bray: 'Laat u niet misleiden door die strategische update, de desinvesteringen zijn op komst. Mevrouw Kadri heeft meer dan een decennium ervaring in het verhogen van de rendabiliteit van chemiebedrijven voorafgaand aan een verkoop. Het meest recent bij schoonmaakbedrijf Diversey, waar de winstmarge op vijf jaar van 7 naar 13 procent ging.'

  Bray vermoedt dat Kadri zal willen vermijden afdelingen met een teleurstellende return tegen bodemprijzen te verkopen, maar eerst de return zal opkrikken om dan een goede prijs te kunnen vangen. 

 • Hoe zit het met vertrouwen in Duitse economie?

  Als beleggers vandaag fors zouden reageren op de Duitse ZEW-indicator kunnen we een beetje over een cirkelredenering spreken: die ZEW meet namelijk het ... beleggersvertrouwen in de Duitse economie. Vertrouwen dat recent logischerwijs een deukje kreeg. Of de Duitse economie net als de Britse een recessie heeft kunnen vermijden, weten we donderdagochtend.

  Door de autocrisis zijn er op dit ogenblik vooral veel vraagtekens over de Duitse economie. In die optiek is het uitkijken naar de cijfers van twee autogerelateerde bedrijven deze ochtend, chipproducent en Melexis-rivaal Infineon en autotoeleverancier Continental. 

  De Duitse economie anno 2019: een groot vraagteken

 • Time-out voor de eindejaarsrally

  Goedemorgen! Op Wall Street bleef de Dow Jones  gisteren net als de Europese beurzen  dicht bij huis. In Brussel mocht Barco wel voor het eerst sinds ... 2 juli 1998 een record bijschrijven. Een trend die zich na de recente eindejaarsrally doorzet, met een vrij vlakke beursdag in het Verre Oosten deze ochtend. 

  Kopen? Verkopen? Beleggers weten het even niet meer goed. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Tijd Connect