1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 kleurt rood

Terwijl de Europese beurzen gemengd noteren, presteert de Bel20 ondermaats met een verlies van bijna 1 procent. EVS scoort met de belofte jarenlang een royaal dividend uit te keren, Kinepolis ontgoochelt met een minieme dividendverhoging van 1 (pro)cent.
 • Agenda morgen

  De week begon rustig, piekte vandaag - we zetten nu onze tanden in de cijfers van Jensen en Home Invest Belgium - en bolt morgen uit richting het weekend.

  ECONOMIE/FINANCIEN

  • Belgie: Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) februari, 15 uur
  • Duitsland: Ondernemersvertrouwen (Ifo) februari, 10 uur
  • Japan: Inflatie januari, 0.30 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  • Elia: jaarresultaten 2018, 8 uur
  • Montea: kapitaalverhoging met voorkeurrecht tegen 56,20 euro per aandeel. 9 aandelen geven recht op 2 nieuwe. T.e.m. 28 februari.
  • Rosier: jaarresultaten 2018, 17.45 uur
 • John Porter: 'Dit jaar komt er een interim-dividend bij Telenet'

  Deze middag hadden we op de redactie Telenet-CEO John Porter te gast voor de CEO Talks. Een samenvatting van de chat met De Tijd-lezers leest u hier

 • Bel20: -0,8%

  Galapagos was de grootste daler van de dag in de sterindex. Het biotechbedrijf publiceert jaarcijfers na de sluiting van Wall Street. Een vooruitblik publiceerden we deze namiddag.

 • PREVIEW: Uitkijken naar het dividend van Elia

  Elia  komt morgen voorbeurs met resultaten op de proppen. Beleggers verwachten wel wat. Het aandeel steeg het voorbije jaar met 32 procent tot meer dan 63 euro. Daarmee is Elia een van de uitblinkers in Brussel. 

  De beheerder van het hoogspanningsnet heeft zelf de verwachtingen opgevoerd met een tradingupdate eind november, toen Elia de jaarwinstprognose licht verhoogde dankzij de goede gang van zaken in Duitsland. Het rendement van 50Hertz kwam iets boven de verwachte 10 à 12 procent uit. Elia trok vorig jaar het belang in 50Hertz op van 60 naar 80 procent en legde daarvoor een slordige 1 miljard euro op tafel. 

  De opbrengsten van Elia worden bepaald door de regelgever - Elia heeft geen concurrenten, precies daarom geldt het bedrijf als een van de weinige overgebleven goedehuisvaderaandelen op de Brusselse beurs. Beleggers in Elia kijken daarom vooral uit naar het dividend. Over 2017 keerde de groep 1,62 euro dividend uit. De Belegger verwacht een verhoging naar 1,65 euro. 

 • Adverteerders stuiptrekken bij zweem van pedofilie in YouTube-commentaren

  YouTube-moeder Alphabet heeft het moeilijk op de beurs vandaag en verloor tot 2 procent in de vroege handel. In de krant Financial Times verscheen dat verschillende giga-adverteerders zoals Nestlé, Disney en Epic Games (bekend van het computerspel Fortnite) niet langer advertentiedollars uitgeven aan het grootste videoplatform ter wereld.

  De aanleiding is telkens gelijkaardig: de merken willen niet verschijnen voor (onschuldige) filmpjes met daarin jonge kinderen. De commentaarsectie daarvan trekt soms volwassenen aan met soms dubieuze bedoelingen. Zij slagen erin om de algoritmes van YouTube die commentaren screenen te omzeilen, en zo andere video's met elkaar te delen waarin af en toe naakte kinderen te zien zijn.

  In veel gevallen hielpen de algoritmes van YouTube die zich baseren op het kijkgedrag van gebruikers om dezelfde video's aan dezelfde groep mensen aan te raden. Daar willen de adverteerders ver van weg blijven. 'Een extreem laag aantal van sommige van onze advertenties werden getoond bij video's waar ongepaste commentaren werden gedeeld,' communiceerde Nestlé via een persbericht. Het zal niet langer adverteren tot het van YouTube zekerheden krijgt.

  Een gelijkaardig scenario speelde zich twee jaar geleden af toen Amerikaanse telecomreuzen als Verizon en AT&T zich terugtrokken van YouTube, om zeker niet te verschijnen in de buurt van extremistisch propaganda. AT&T kreeg excuses van YouTube, en keerde pas in 2019 terug naar het platform met zijn advertenties.

  YouTube probeert kort op de bal te spelen, en reageerde tegenover FT dat het in de afgelopen 48 uur 400 kanalen offline haalde, op basis van de commentaren die eronder verschenen. Bij miljoenen video's met minderjarigen erin ging de commentaarsectie potdicht.

 • Galapagos zit financieel in comfortzone

  Straks om 22 uur publiceert Galapagos  jaarresultaten. De verwachtingen zijn allesbehalve verontrustend: Galapagos zit in een comfortzone en heeft voldoende cash om de toekomst aan te kunnen. Lees hier onze vooruitblik. 

 • De beleggerspresentatie van EVS en Kinepolis ...

  ... over de jaarresultaten 2018 is door beide bedrijven zoals het hoort netjes online gezet. Die van EVS is hier te vinden en die van Kinepolis hier

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  Kort voor de openingsbel op Wall Street wijst de handel in futures erop dat beleggers zich voorbereiden op een daling van 0,1 à 0,2 procent van de Amerikaanse aandelen in de eerste handelsminuten van de dag. Ondertussen is het beursgemiddelde in de eurozone opnieuw positief na een appelflauwte rond de middag.

 • Sequana Medical zakt achtste dag in negen

  Same old, same old: Sequana Medical zakt 2,8 procent naar 6,30 euro en noteert nu 26 procent onder de intekenprijs van vorige week maandag. Sinds de beursgang sloot het biotechbedrijf elke dag lager, met uitzondering van één onveranderd slot. 

 • ECB-toppers liggen meer wakker van handelsoorlog

  Uit een samenvatting van de vergadering van de ECB-gouverneurs op 24 januari die net verscheen blijkt dat de toppers van de Europese Centrale Bank de gevolgen van het handelsconflict tussen de VS en China hoger inschatten.

  'Er waren zorgen bij sommige leden (van de raad der gouverneurs) over een oplopende impact van het handelsprotectionisme en een verdere escalatie van handelsconflicten op de globale toekomst. Er werd opgemerkt dat de Chinese import eind 2018 veel lager was dan verwacht, wat waarschijnlijk de negatieve gevolgen weergeeft van de handelsspanningen tussen de VS en China. Daarbovenop blijven de risico's acuut rond het vertrek van het VK uit de EU.'

 • Voor het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen!

 • Silicon Valley verwent personeel met gebradeerde aandelen

  Amerikaanse start-ups met beursplannen tonen twee heel verschillende gezichten. Terwijl ze extern een hoge waardering op hun bedrijf proberen te kleven om maximaal te cashen bij hun beursgang, hanteren ze intern sombere inschattingen om medewerkers zo goedkoop mogelijk aandelen te kunnen geven. Dat levert die laatsten een aardige bonus op als ze na de beursintroductie hun aandelen verzilveren tegen de hogere marktprijs. Dat toont een onderzoek van de zakenkrant The Wall Street Journal.

  De zakenkrant analyseerde 68 beursintroducties (IPO) tussen september 2016 en augustus 2018, waarbij in de twaalf maanden voor de IPO personeelsleden opties kregen om het eigen aandeel te kopen. Dat gebeurde tegen een totale waardering van 1,5 miljard dollar, terwijl de 'faire' waardering volgens een academisch model op 2,2 miljard dollar uitkwam. Het personeel kreeg zo een korting van 32 procent. Tegenover de koers bij de IPO liep de korting op tot 1,3 miljard dollar of 46 procent.

 • Over de prille lente voor de Europese economie ..

  ... leest u hier meer, met dank aan collega Wouter Vervenne. 

 • Britse nutsgroep Centrica keldert

  Centrica , de grootste gasleverancier in het VK en een van de grootste elektriciteitsbedrijven in het land, maakt in Londen een forse tuimeling na het uitsturen van een winstalarm. Net als andere nutsbedrijven is Centrica zwaar getroffen door een nieuwe Britse wet die een verlaging van de standaardtarieven voor gas en elektriciteit oplegt. De groep kampt ook met uitvallende kernreactoren.

  Om bij te sturen is Centrica van plan bepaalde onderdelen te verkopen en voor 750 miljoen pond kostenbesparingen door te voeren. Daarbij zullen dit jaar ook 1.500 tot 2.000 banen verdwijnen.

  Analisten vrezen dat de slechte vooruitzichten tot een verlaging van het dividend zullen leiden. RBC Europe denkt dat over 2019 nog 8 pence zal worden uitgekeerd tegen 12 pence over 2018.

 • Het ochtendhumeur van UCB

  Bij opening noteerde UCB  dik 5 procent lager, maar intussen heeft de biofarmaciegroep die dip volledig weggewerkt. 

 • Cofinimmo strikt tophuurder voor Quartz-kantoor

  U leest er via deze link meer over. 

 • Teken van leven voor de Europese economie?

  Het Europese ondernemersvertrouwen is in februari licht hersteld, mogelijk een signaal dat de economie na de sterke afkoeling in de loop van 2018 stilaan uitbodemt. Er gaapt wel een wijde kloof tussen de diensten- en de maaksector, het gevolg van de problemen voor de Duitse economie van de handelsoorlogen.

 • Insecten in het bos

  Bois Sauvage neemt voor 10 miljoen euro deel aan een grote kapitaalronde bij Ynsect (eigenlijk met trema op de Y), een Franse insectenkweker. Ynsect haalt in totaal 125 miljoen dollar op om zijn productie uit te breiden.

  Het bedrijf gaat in Frankrijk 's werelds grootste insectenboerderij bouwen met een jaarcapaciteit van 20.000 ton proteïnen afkomstig van meelwormen. Mogelijk komt er in een volgende fase ook een productievestiging in Noord-Amerika.

  De proteïnen van Ynsect zijn bestemd voor de sterk groeiende aquacultuur- en veevoedermarkten. Door meelwormen in te schakelen kan het gebruik van vismeel in dierenvoeding worden verminderd en kunnen de natuurlijke rijkdommen van de oceanen beter beschermd worden.

  De bijproducten van Ynsect kunnen dienen als meststof.

 • Recessie-indicator bijna op kritiek punt

  'Hij zit er nooit naast', is de manier waarop Joseph Lavorgna van Americas at Natixis zijn indicator, het Amerikaanse werkloosheidscijfer, omschrijft. Volgens de hoofdeconoom belandde de Amerikaanse economie sinds 1948 altijd in een recessie als de werkloosheidsgraad vanaf zijn dieptepunt met een half procentpunt toenam.

  En we zitten nu dichtbij dat punt. Het werkloosheidscijfer van februari kwam uit op 4 procent. Dit is 30 basispunten boven het laagtepunt van 3,7 procent. Hoewel het punt dichtbij komt, acht de econoom de kans maar één op drie dat de economie in een recessie belandt. Hij denkt dat de werkloosheid in de komende maanden weer daalt.

 • Steenkooloorlog tussen China en Australië

  De relaties tussen China en Australië lijken verder te verslechteren. De douane in grote Chinese havens heeft voor onbepaalde tijd een verbod op Australische steenkool ingesteld.

  Bovendien wordt het importvolume voor steenkool in de betrokken havens (Dalian, Bayuquan, Panjin, Dandong en Beiliang) beperkt tot 12 miljoen ton. In 2017 voerde de regio nog circa 13 miljoen ton in, wat overeenstemt met 7 procent van de Chinese steenkoolimport.

  Volgens de douane gaat het om een milieumaatregel, maar er is duidelijk meer aan de hand. Er zijn al langer spanningen tussen Australië en China, de voornaamste handelspartner van Australië. Down Under is er grote bezorgdheid dat Peking zich mengt in de Australische politiek, media en universiteiten. De Australische overheid heeft daarom een strengere wetgeving op buitenlandse inmenging ingevoerd.

  Australië besliste in augustus ook Huawei te schrappen al leverancier van mobiele netwerken van de volgende generatie, om veiligheidsredenen, wat de woede van Peking aanwakkerde.

  Een bulkschip wacht op een lading steenkool voor de Australische kust. ©David Gray

 • ECB boekt 1,6 miljard winst over 2018

  Nog meer resultaten, dit keer van de Europese Centrale Bank. Die sloot 2018 af met een stevige 1,6 miljard euro nettowinst. In dit artikel gaan we dieper in op de cijfers van de ECB.

 • Acacia Pharma valt wat terug

  Na de scherpe klim in het ijle gisteren valt Acacia Pharma  een beetje terug: het Britse biotechbedrijf zakt 6 procent naar 1,82 euro en noteert bijna op de helft van de 3,60 euro waartegen het bedrijf vorig jaar naar de Brusselse beurs trok. 

 • AP Moller-Maersk onderuit na zwakke winstprognose

  AP Moller-Maersk, de Deense groep boven ’s werelds grootste containerrederij, maakte over 2018 vrij goede resultaten bekend, maar de vooruitzichten vallen tegen. In 2018 steeg de omzet met 26 procent, onder meer door de overname van de Duitse rederij Hamburg Süd, tot 28,4 miljard dollar. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 3,8 miljard dollar, wat mooi in het midden van de eigen verwachtingsvork (3,6-4,0 miljard) is. De bedrijfswinst (ebit) daalde echter van 641 tot 627 miljoen dollar door een waardevermindering als gevolg van de opname van Hamburg Süd.

  Het nettoresultaat verbeterde fors: van een verlies van 1,2 miljard dollar ging het naar een winst van 3,2 miljard dollar. In 2017 was er echter een last van 1,75 miljard dollar op Maersk Drilling, terwijl er in 2018 een boekwinst van 2,6 miljard dollar was op de verkoop van Maersk Oil aan Total.

  Voor 2019 verwacht AP Moller-Maersk een ebitda van ongeveer 4 miljard dollar en dat is een pak minder dan waar analisten tot dusver op rekenden volgens Bloomberg, met name 4,77 miljard dollar. Het aandeel verloor tot 10 procent op de beurs van Kopenhagen en noteert nu 8,5 procent in de min.

  In een apart persbericht laat AP Moller-Maersk weten door te gaan met de afsplitsing van Maersk Drilling. De entiteit zou vanaf 4 april apart moeten noteren op de beurs van Kopenhagen.

  Containers van Maersk in de haven van Le Havre ©AFP

 • Atlético deelt Juve ook op de beurs een tik uit

  Na de 2-0 nederlaag in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Champions League bij Atlético, krijgt het aandeel Juventus op de beurs van Milaan een tik van 10 procent. De 'Oude Dame' was echter slim genoeg om vorige week, vóór de verplaatsing naar Madrid, vlotjes 175 miljoen euro op te halen met de allereerste obligatie-uitgifte. 

 • Straks ook exegese van de notulen van de ECB

  Juicht, centralebankwatchers! Na de exegese van de notulen van de vorige bijeenkomst van de Amerikaanse centraal bankiers, kunnen jullie straks in de hersenpan van de Europese centraal bankiers blikken. 

 • Meer achtergrond bij de resultaten van Kinepolis ...

  ... leest u hier

 • Hoe onthalen beleggers de cijfers?

  Een overzicht van de bedrijven die over 2018 de boeken openden, mét link naar de resultaten:

 • Europese beurzen starten met de handrem op

  Veel beweging laten de Europese beurzen bij de openingsbel niet zien, met een Bel20  en een Euro Stoxx50  die dicht bij het nulpunt blijven. 

 • Kempen haalt Ageas van de verkooplijst

  Het beurshuis Kempen krikt na de jaarcijfers van Ageas  het advies voor de verzekeraar op van 'verkopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat van 42 naar 46 euro. 

 • Europese beurzen op weg naar licht hogere start

  De Europese beurzen lijken in het spoor van Wall Street gisteren op weg naar een gezapig hogere start. De belangrijkste futures wijzen op een winst van zo'n 0,2 à 0,3 procent voor de Bel20  en de Euro Stoxx50  bij de openingsbel. 

  ©REUTERS

 • Meer achtergrond bij het jaarrapport van EVS ...

  ... leest u hier

 • De wereldwijde Powell-rally in beeld

  Dankzij de bocht van de Amerikaanse centrale bank hebben de beurzen er wereldwijd een sterke rally opzitten. En piept de MSCI-wereldindex - de wereldwijde korf steraandelen - nu weer boven 500 punten. 

 • Montea lanceert kapitaalronde van 160 miljoen

  Samen met de jaarresultaten over 2018 lanceert Montea  een forse kapitaalronde van 160 miljoen euro. Een complete verrassing is dat niet: sinds de vorige kapitaalronde - minder dan anderhalf jaar geleden - zette de specialist in logistiek vastgoed een indrukwekkende expansie neer, terwijl er nog eens voor 83 miljoen nieuwe investeringen in de pijplijn zitten. 

  Vanaf morgen tot 28 februari kunnen aandeelhouders per 9 aandelen intekenen op twee nieuwe, tegen de vriendenprijs van 56,20 euro per aandeel. Dat is een korting van 17 procent op de slotkoers van gisteren (67,40 euro). De korting beloopt 11 procent rekening houdend met het inschrijvingsrecht en het dividend over 2018 die deze avond van de koers af gaan. 

 • Kinepolis: bovenste lijntje boomt, onderste lijntje krimpt

  Kinepolis  haalde over het boekjaar 2018 een omzet van 475,9 miljoen euro, iets beter dan de 470 miljoen waar de analisten van KBC Securities op rekenden. Dat is een stijging van 34 procent tegenover 2017, met dank aan de overname van de Canadese bioscoopketen Landmark. 

  De opbrengst per bezoeker van die Canadese keten is wel lager dan die van de Europese bioscopen van Kinepolis. Daarom stijgt de brutobedrijfswinst (ebitda) minder uitgesproken, met 14 procent naar 119 miljoen euro. Dat cijfer ligt in lijn van de verwachting. De ebitda (brutobedrijfswinst) per bezoeker kromp door Landmark met bijna een vijfde van 4,12 naar 3,34 euro. 

  Door de hogere rentelasten als gevolg van de Canadese deal zakt de nettowinst naar 47,4 miljoen euro of 1,75 euro per aandeel. Ook dat is in lijn met de verwachtingen. Het dividend stijgt met 1 procent, tot bruto 92 cent per aandeel. 

 • Deceuninck scoort beste winstmarge in decennium

  De fabrikant van pvc-bouwprofielen Deceuninck  sloot 2018 af met een omzet van 674,2 miljoen, zoals verwacht een kleine daling (-2%) tegenover 2017. De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg echter met 6 procent naar 72,4 miljoen euro. Dat is beter dan verwacht: analisten rekenden gemiddeld op 70,5 miljoen euro. Met 10,8 procent belandde de winstmarge op het hoogste peil sinds de financiële crisis van 2008.

  De bedrijfswinst stijgt met 15 procent naar 43,9 miljoen. Netto klom de winst met 13 procent naar 15,6 miljoen euro of 11 cent per aandeel. Deceuninck gunt zijn aandeelhouders een dividend van 3 cent per aandeel, stabiel vergeleken met die over het boekjaar 2017.

 • EVS belooft tot 2022 stevig dividend

  Voor het eerst sinds de beursgang in 1998 ziet EVS  de omzet in een even jaar, traditiegetrouw sterke jaren dankzij grote sportevenementen als de Olympische Spelen en het EK of WK voetbal, krimpen. Over 2018 zakte de omzet iets sterker dan de analisten verwachtten, met 2 procent tot 116,1 miljoen euro. Door een sterke kostencontrole zijn de bedrijfswinst en de nettowinst wel iets beter dan verwacht. 

  Pierre De Muelenaere, interim-CEO van EVS ©Frédéric Pauwels / HUMA

  Voor 2019 rekent de Luikse beeldserverproducent niet echt op beterschap: voorzitter en interim-CEO Pierre De Muelenaere rekent voor 2019 op een omzet van 100 à 120 miljoen euro. Daarbij moet een sterke tweede jaarhelft een zwakkere eerste compenseren. 

  In afwachting dat de groeimotor weer aanslaat, krijgen de aandeelhouders - inclusief de recentelijk aan boord gekomen 'verankeraars' Belifus en AvH - wachtgeld. De Muelenaere belooft nu al tot in 2022 een dividend van bruto 1 euro per aandeel uit te keren. Bij de huidige beurskoers (iets meer dan 20 euro) is dat een rendement van bruto 5 procent. 

  De Muelenaere grijpt ook nog op een andere manier in: vanaf dit jaar zijn er geen kwartaalresultaten meer, alleen halfjaarlijkse cijfers met tussendoor korte updates over het eerste en derde kwartaal. 

 • ... en Leasinvest profiteert van het boomende Luxemburg

  In de vastgoedsector gaat het heel wat beter met Leasinvest . Dat verhoogt na de recente dealkoorts het dividend over het boekjaar 2018 met 2 procent naar 5,10 euro bruto, met dank aan het boomende groothertogdom

 • Qrf snijdt fors in dividend ...

  Na het horrorjaar 2018 hakt Qrf  stevig in het dividend. De uitkering zakt met 40 procent naar 0,80 euro bruto per aandeel. De specialist in binnenstadswinkels heeft te lijden onder een aanslepend conflict met zijn belangrijkste huurder (H&M) en onder de crisis in de winkelstraten door de opmars van de e-commerce. 

  Dat vertaalde zich in een zelden geziene afstraffing op de beurs. Qrf noteert bij de huidige beurskoers (14,80 euro) tegen een korting van 36 procent op de intrinsieke waarde (23,11 euro per eind december). Dat is du jamais vu voor de sector, aangezien de meeste vastgoedgroepen tegen een premie op hun intrinsieke waarde noteren. 

 • Lichte winst voor Aziatische beurzen

  Met de boodschap van de Fed, zeker over het einde van van de balanskrimp, kunnen Aziatische beleggers best leven. De meeste aandelenmarkten in het Verre Oosten boeken lichte winst, al blijft de focus wel op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. 

 • Fed bergt renteplannen (nog) niet definitief op

  Goedemorgen! We trappen af met gisterenavond. Beleggers keken reikhalzend uit naar de notulen van de jongste bijeenkomst van de Federal Reserve. Logisch: die bijeenkomst - eind januari - zette een turbo op de nieuwjaarsrally omdat voorzitter Jerome Powell zijn Grote Bocht vervolmaakte  door te signaleren dat er geen renteverhogingen meer zouden komen. 

  De notulen leerden dat Powell nog niet alle collega's overtuigd heeft dat er geen verhogingen meer komen. Waar wel iedereen uit is, is dat de Fed geen dollars meer uit de markt zal zuigen door zijn balans in te krimpen. De Grote Drooglegging zal tegen eind dit jaar dus voorbij zijn. 

  Fed-voorzitter Jerome Powell ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect