1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 zakt weer onder 3.500 punten

De Europese beurzen verloren maandag lichtjes terrein. De Duitse Ifo-barometer wijst op een aanhoudend kwakkelende economie. D'Ieteren gaf gas na een koopadvies van ING, Ontex ging onderuit.
 • Graag tot morgen!

  We besluiten onze liveblog met de agenda voor dinsdag. Twee events trekken de aandacht: de algemene vergadering van Nyrstar en een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.

  DINSDAG 25 JUNI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • ECB-directielid Benoît Coeuré spreekt op ISDA-diner in Frankfurt, 19.15 uur

  Verenigde Staten:

  • Huizenprijzen (Case-Shiller) april , 15.00 uur
  • Verkoop nieuwe woningen mei, 16.00 uur
  • Consumentenvertrouwen (Conference Board) juni, 16.00 uur
  • Fed-voorzitter Jerome Powell houdt toespraak over economie voor Council on Foreign Relations in New York, 19.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.
  • Nyrstar: algemene vergadering, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • FedEx: resultaten vierde kwartaal 2018/2019, 22.15 uur
 • Europese beurzen sluiten met verlies

  Het zwakke Duitse ondernemersvertrouwen (via de Ifo-indicator) duwde maandag de Europese beurzen in het rood. En dat aan het begin van een spannende week waarin de Amerikaanse en de Chinese presidenten elkaar ontmoeten en zullen proberen hun handelsgeschil bij te leggen. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,3 procent in de min.

  De Bel20 verloor 0,2 procent. De grootste verliezen waren voor Umicore (-4,4%) en Ontex (-4,4%), maar de grootste druk kwam van de bankwaarden: KBC zakte 1,4 procent en ING 1,6 procent. AB InBev is het favoriete aandeel van Belgische analisten voor de tweede jaarhelft en won 0,5 procent. Op de brede markt profiteerde D'Ieteren van een bijzonder lovend rapport en koopadvies van ING.

 • Roubini reageert op Trump

  Deze mooie reactie van de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini op de recente Fed-tweets van Trump (zie post 14.54 uur) willen we u niet onthouden.

 • Wall Street blijft dicht bij huis

  Onze Wall Street-spiegel staat stil bij de farmasector en een nieuwe blunder van FedEx.

 • Belgische ondernemers somberder

  Het ondernemersvertrouwen in ons land is in juni voor de derde maand op rij gedaald. De indicator komt uit op -4,9 punten, laat de Nationale Bank weten, tegen -3,6 in mei. Het vertrouwen verslechterde in alle sectoren (verwerkende nijverheid, dienstverlening aan bedrijven en bouw), behalve in de handel waar het opvallend verbeterde.

 • Klap voor Bristol-Myers Squibb

  Bristol-Myers Squibb gaat bijna 6 procent lager in New York. Het farmaconcern stelt de afronding van de overname van Celgene uit. In plaats van het derde kwartaal zal het nu eind 2019 of begin 2020 worden.

  Bristol kondigde in januari aan Celgene over te nemen voor 74 miljard dollar, vooral om zijn positie in kankerbehandelingen te versterken. Als de operatie slaagt, gaat het om de grootste overname ooit in de farmasector. De Amerikaanse concurrentie-autoriteiten doen echter moeilijk. Daarom heeft Bristol nu voorgesteld Otezia, een middel van Celgene om psoriasis te behandelen, van de hand te doen.

 • Bitcoin flirt met 11.000 dollar in nasleep van Libra

  De cryptomunt bitcoin nam tijdens het weekend de kaap van 11.000 dollar, een koers die alweer 15 maanden geleden was. Bitcoin ging zowat 20 procent hoger sinds Facebook vorige week zijn plannen voor de digitale munt Libra bekendmaakte. De Libra voedt het optimisme dat cryptomunten zoals de bitcoin voor een doorbraak staan.

  In 2017 stuwde een hype rond cryptomunten de bitcoin naar bijna 20.000 dollar. Maandagnamiddag noteert de bitcoin rond 10.800 dollar

 • Wall Street fractie hoger van start

  In lijn met de futures zijn de beurzen in New York licht hoger van start gegaan. De hoop van beleggers is gevestigd op de ontmoeting tussen de presidenten Trump en Xi later deze week. Mogelijk vinden de twee een oplossing voor de impasse waarin de handelsbesprekingen zitten.

  De Dow Jones wint 0,2 procent in de eerste handelsminuten, de S&P500 0,1 procent. Het vooruitzicht op een renteverlaging door de Fed deed de S&P500 vorige week een nieuwe recordhoogte bereiken.

 • Zimbabwe slaat Amerikaanse dollar in de ban

  Of het land er zijn chronisch inflatieprobleem mee kan intomen, is zeer twijfelachtig. Zimbabwanen hebben immers simpelweg geen vertrouwen in de waardevastheid van de eigen munt, de 'RTGS dollar'. Die noteerde volgens Bloomberg op de grijze markt in Harare tegen 13 RTGS per Amerikaanse dollar, terwijl de officiële koers 6,32 RTGS per Amerikaanse dollar is. 

 • De leeglopende agenda van de AV van Nyrstar

  De agenda voor de lang uitgestelde algemene aandeelhoudersvergadering van Nyrstar  morgen ziet er steeds leger uit.

  Dit weekend haalde de zinkgroep al onder druk van een kritische beurswaakhond FSMA de goedkeuring van de jaarrekening van de agenda, nu hebben ontevreden kleine aandeelhouders via een kort geding afgedwongen dat ook er ook niet over de kwijting en verloning van het management zal gestemd worden. Die kwijting komt er pas op een latere vergadering, nadat beleggers extra informatie ter beschikking hebben gekregen. 

 • Alstom ziet solotoekomst met vertrouwen tegemoet

  De Franse treinconstructeur Alstom deed maandag zijn financiële doelstellingen voor de komende drie jaar uit de doeken en daaruit spreekt vertrouwen. Vier maanden geleden stak de Europese Commissie een stokje voor de geplande fusie met Siemens Mobility en dus moet Alstom nu op eigen kracht verder.

  In zijn nieuw strategisch plan wil Alstom meer gewicht geven aan diensten als het (erg rendabel) onderhoud van het spoorwegmaterieel en signalisatie. Beide activiteiten tekenden vorig jaar voor 35 procent van de omzet, wat tegen 2023 naar 40 procent zou moeten gaan.

  Alstom wil ook meer de nadruk leggen op ‘schone tractie en energie-efficiëntie’ door materieel aan te bieden dat tegen 2025 een kwart minder energie verbruikt dan vandaag.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Ontex tuimelt naar diepterecord

  De grootste daler is Ontex  , dat 6 procent inlevert en met 12,81 euro op een nieuw diepterecord noteert. De luierfabrikant is aangeschoten wild sinds hij in mei niet alleen met een winstwaarschuwing kwam, maar het management op de daaropvolgende beleggersdag in Londen ook nog eens volledig de mist in ging

  Het aandeel Ontex noteeert nu 40 procent onder het peil van vlak voor de waarschuwing en 30 procent onder de intekenprijs (18 euro) bij de beursgang goed vijf jaar geleden. 

  Het beurshuis Morgan Stanley bleef ondanks die afstraffing Ontex vorige week als een van de 'favoriete verkooptips' onder de Europese midcaps naar voren schuiven. 'Ontex heeft het moeilijk om over te schakelen van producent van witte producten naar een speler in merkproducten. De risico's zijn veelvuldig: grote concurrentie, de uitvoering van het herstructureringsplan en volatiele grondstoffen- en valutaprijzen in combinatie met een lage prijszettingsmacht', klonk het. 

  Die sombere adviezen inspireren duidelijk shorters, beleggers die speculerend op een koersdaling geleende aandelen verkopen. Uit de jongste meldingen op de site van de beurswaakhond FSMA blijkt dat de Amerikaanse reus Blackrock intussen 1,9 procent van de aandelen Ontex geshort heeft. 

 • D'Ieteren zet turbo op na koopadvies ING

  De grootste stijger op de Brusselse beurs is D'Ieteren , met een spurtje van 5,9 procent naar 39,40 euro. ING trekt het advies voor de holding op van 'houden' naar 'kopen' en verhoogt het koersdoel fors, van 43 naar 58 euro. 

  'Ongeliefd en vergeten', vat analist David Vagman samen. 'De ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden, red.) bedraagt maar 3,5 keer de brutobedrijfswinst, de vrije kasstroom beloopt 14 procent van de beurswaarde en het aandeel noteert tegen een korting van 48 procent op de intrinsieke waarde, die we op 73 euro per aandeel becijferen', klinkt het.

  De markt houdt volgens de analist ook totaal geen rekening met de meer dan 1 miljard cash op de rekening. Het risico dat het management die cash niet oordeelkundig spendeert, zit dus wel heel ruim in de koers verrekend. Bovendien negeren beleggers volgens het rapport ook de goede vooruitzichten van het kroonjuweel, de autobeglazingsdochter Belron (Carglass).

 • Ook nummer twee Indiase centrale bank stapt op

  Zes maanden nadat de gouverneur van de Indiase centrale bank zijn ontslag gaf uit onvrede met de groeiende politieke druk op het monetaire beleid, stapt ook vicegouverneur Viral Acharya op. Hij heeft het over 'onherroepelijke persoonlijke redenen'. Hij had nog zes maanden te gaan, wat zijn voortijdige vertrek de nodige signaalfunctie geeft.

  Acharya staat bekend om zijn sterke pleidooien voor de onafhankelijkheid van de centrale bank. Die staat serieus onder druk sinds de regering-Modi in de aanloop naar de recente verkiezingen steeds duidelijker maakte dat de centrale bank een soepeler beleid moest voeren, ook in haar aanpak van probleemkredieten in het financieel systeem.

  De vorige gouverneur, Urjit Patel, trok in december de deur achter zich dicht. Omdat hij en Acharya bekend stonden als haviken, verwachten analisten dat het monetair beleid eerder zal versoepelen. De nieuwe gouverneur, de door premier Narendra Modi aangestelde bureaucraat Shaktikanta Das, verlaagde de rente al en versoepelde de financiële regelgeving.

 • Beurzen spelen winst kwijt na Ifo-resultaten

  Na de sterke start spelen de Europese beurzen hun winst kwijt. De belangrijkste vinger aan de pols van de Duitse economie - de Ifo-enquête - wijst op een verdere afkoeling. 

 • VEB eist opheldering over koerssprong Fastned

  De Nederlandse beleggersvereniging VEB vraagt Euronext opheldering over het op zijn zachtst gezegd bewogen beursdebuut van Fastned . De uitbater van snellaadpalen voor elektrische auto's vervijfvoudigde vrijdag het Amsterdamse debuut: de slotkoers beliep 52,99 euro, tegenover een intekenprijs van 10 euro. 

  De VEB stipt aan dat de beleggersinteresse voor de eerste notering nochtans niet bijster groot was. Ze ziet in de koersexplosie eerder een teken van een te klein aanbod dan een te grote vraag. 'Ruim 80 procent van de aandelen zit onder controle van Fastned-oprichter Bart Lubbers en CEO Michel Langezaal.'

  De rest was voor de notering op Euronext verhandelbaar op de kleine Nxchange-beurs. Aangezien veel van die stukken nog niet administratief waren overgeheveld naar Euronext, vraagt de VEB zich af of de beurzenuitbater zijn eigen regels wel gevolgd heeft: minstens 5 procent van de uitstaande aandelen moet vrij verhandelbaar zijn. 

  Op de tweede beursdag tuimelt Fastned 16 procent naar 44,50 euro. Wat nog altijd een verviervoudiging is tegenover de intekenprijs. 

 • Straaltje hoop voor Deceuninck in Turkije?

  De lang uitgesponnen stembusslag voor de burgemeester van Istanboel is eindelijk voorbij. Vorige maand stuurde Deceuninck  nog een winstwaarschuwing uit door de aanslepende politieke onzekerheid in het land. Turkije is de belangrijkste winstmotor van de de producent van pvc-profielen en leverde over 2018 de helft van de brutobedrijfswinst aan. 

  'Het einde van de verkiezingen in Istanboel is een eerste positief signaal', merkt ING op. 'Het wijst op potentieel beterschap vanaf de tweede jaarhelft'. Over het eerste kwartaal keek Deceuninck in Turkije aan tegen een krimp van de omzet en de brutobedrijfswinst (ebitda) van respectievelijk 30 en 60 procent. 

 • Top en flop Brusselse beurs

  Dit zijn op dit ogenblik de vijf grootste stijgers van de Brusselse beurs:

  • Genkyotex +5%
  • Celyad +3,5%
  • Balta +3,1%
  • D'Ieteren +3,2%
  • Oxurion +2,6%

  En de vijf grootste dalers:

  • MDxHealth -3,4%
  • Picanol -3%
  • ASIT -2,4%
  • Nyrstar -2,3%
  • Fluxys Belgium -1,9%
 • Storingen beurskoersen op de site

  Door problemen bij onze dataleverancier zijn er op dit ogenblik geen real-time beurskoersen op onze website. Gelieve ons voor het ongemak te verontschuldigen.

 • Positieve start Europese beurzen, Daimler onderuit

  De openingsbel: de Europese beurzen blijven dicht bij huis, met een Bel20  die op lichte winst noteert. In Frankfurt koerst Daimler  bij de opening bijna 4 procent lager na een verse winstwaarschuwing

 • Kepler Cheuvreux start opvolging Sipef met verkoopadvies

  Kepler Cheuvreux start de opvolging van Sipef  met een koersdoel van 43 euro en een verkoopadvies. Volgens het beurshuis kampt de plantagegroep met de combinatie van lage palmolieprijzen en forse investeringen voor de uitbreiding van het palmolieareaal. 'Voor die investeringen is 360 miljoen dollar nodig tot 2023', stipt Kepler aan. Intussen zal door overaanbod op de markt de prijs en dus ook de cashflow laag blijven.

  'Het gevolg is dat de schulden 2,5 keer de brutobedrijfswinst zullen belopen tegen eind 2019.' Een kleine schok voor een groep die tot voor kort schuldenvrij was. Mogelijk valt de verkoop van activa daarom niet uit te sluiten. Het beurshuis denkt dat die mogelijk tot 110 miljoen dollar in het laatje kan brengen. 

 • KBC: 'Gimv heeft nu oorlogskas van 400 tot 450 miljoen'

  Nu Gimv vlotjes een kwart miljard heeft opgehaald, raamt KBC Securities de oorlogskas - na uitkering van het dividend op 3 juli - op 400 tot 450 miljoen euro. Bij het afsluiten van het boekjaar beschikte de investeringsmaatschappij al over 276 miljoen euro nettocash, sindsdien raamt de beurshuis de investering in Alro op 30 miljoen en die in Smart Battery Solutions op 25 miljoen. 

  'Dit geeft ons de kans een grote investering te doen', erkennen de analisten van KBC Securities. Toch denken ze niet dat het zo'n vaart zal lopen. 'We denken eerder dat de groep haar liquiditeit zal aanwenden om toekomstige investeringen te financieren.' Met andere woorden: met minder exits dan de voorbije jaren toch evenveel nieuwe investeringen en opvolgingsinvesteringen blijven doen. 

 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  Ook de Europese beurzen lijken in afwachting van de G20-bijeenkomst eind deze week voorlopig niet echt kleur te bekennen: afgaande op de belangrijkste futures zullen de Bel20  en de EuroStoxx50  bij de openingsbel vlak tot licht hoger noteren. 

 • De pizza is bij de AEX afgeleverd

  Vanaf vandaag in de Nederlandse sterindex AEX: de maaltijdkoerier Takeaway.com . Het aandeel is uitstekend bezig sinds de groep haar grote Duitse rivaal overnam en er zo een einde kwam aan een geldverslindende prijzenslag op die cruciale markt. Takeaway noteert nu op 78 euro, ruim een verdrievoudiging tegenover de intekenprijs van september 2016 (23 euro). 

 • Belgische rente sloft naar nul

  Even een blik op de obligatiemarkten: daar blijft de Belgische rente naar nul sloffen, met een daling van 2 basispunten naar 0,1 procent. Vorige week ontlokte voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank een nieuwe koopgolf op de obligatiemarkten, met de boodschap dat er een verse stimulus op komst is

 • Over de Aziatische markten kunnen we kort zijn ...

  ... er is weinig beweging te merken in de aanloop naar de G20-top in het Japanse Osaka eind deze week. Daar staat een ontmoeting gepland tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping en beleggers hopen op een doorbraak in het etterende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. 

 • Gimv heeft kwart miljard al op zak

  Wie op het schuldpapier van Gimv  wou intekenen en even niet oplette, is eraan voor de moeite. De investeringsmaatschappij heeft na één dag de beoogde 250 miljoen euro opgehaald

  Het aandeel Gimv sloot vrijdag op 56,30 euro, een zucht verwijderd van de piek van februari 2017 (56,79 euro) en een premie van 8 procent op de boekwaarde van 52 euro per aandeel. 

 • Carrefour blaast aftocht uit China

  De kwakkelende Franse retailreus Carrefour  verlaat na bijna een kwarteeuw China. De groep verkoopt 80 procent van Carrefour China aan de Chinese groep Suning, in een transactie die de Chinese dochter op 1,4 miljard euro waardeert. Carrefour China haalde vorig jaar op 3,6 miljard euro omzet een uiterst bescheiden brutobedrijfswinst (ebitda) van 66 miljoen euro. Carrefour behoudt een minderheidsbelang van 20 procent. 

  Eerder zetten ook het Britse Tesco en het Amerikaans Walmart een punt achter hun Chinees avontuur. Westerse ketens verkeken zich op de snelle opmars van online kruideniers in de Volksrepubliek, zoals Freshippo van de e-commercereus Alibaba en JD.com. 

 • Op de agenda deze week

  Gelet op de winstwaarschuwing van Daimler belooft het een serieuze test voor het beleggersvertrouwen in de sector te worden: vrijdag trekt de vrachtwagenpoot van Volkswagen naar de beurzen van Frankfurt en Stockholm. U leest hier wat nog op de beleggersagenda staat.

 • Daimler waarschuwt, deel III

  Het wordt een kwalijke gewoonte: een winstwaarschuwing van Daimler . De Duitse autoreus waarschuwt dat de winst over 2019 zal tegenvallen. De reden is het prijskaartje voor het dieselschandaal.

  Overheidsonderzoeken naar en maatregelen om de uitstoot van dieselauto's te verminderen drukken de winst in het tweede kwartaal en heel 2019 met 'meerdere honderden miljoenen', waardoor de bedrijfswinst dit jaar in lijn met die van 2018 zal liggen. 

  Pro memorie: 2018 was al een dramatisch jaar voor de Mercedes-bouwer, met een bedrijfswinst die na twee waarschuwingen - in oktober en in juni - met bijna een kwart kromp naar 11,1 miljard euro. 

  De waarschuwing is meteen ook een eerste opdoffer voor de nieuwe CEO Ola Kallenius, die dit voorjaar de legendarische Dieter Zetsche opvolgde.

 • De winnende tiercé: AB InBev, Solvay en Kinepolis

  Goedemorgen! Na de bewogen rit over de eerste jaarhelft: met welke aandelen moet u de tweede jaarhelft ingaan? AB InBev, Kinepolis en Solvay, luidt het oordeel van de Belgische analisten. U leest er hier meer over. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n