Bernanke en de 'schuimige onderstromen'

De Bel20 kiest na twee makke dagen weer voor winst, al is die winst krap, nu de Europese beurzen dieper wegzinken. Beleggers vissen Umicore en Belgacom na koopadviezen weer op.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Koen Lambrecht, Kurt Vansteeland en Jan De Schamphelaere. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: Daarmee gaan we er hier een einde aan maken. We onthouden vandaag vooral dat er voorlopig nog geen einde komt aan de zondvloed aan goedkoop geld die de markten overspoelt. Bernanke vertrouwt het economische herstel in de VS nog niet genoeg om al aan de stimuluskraan te raken.

Morgen staat er een rits macro-economisch nieuws op de agenda, met onder meer PMI-indicatoren over de industrie in China, de eurozone en de VS. Ook op bedrijfsvlak staat er heel wat te gebeuren. Er zijn jaarcijfers van Gimv en SABMiller, kwartaalresultaten van Keyware en een resem algemene vergaderingen, met als belangrijkste waarschijnlijk die van Delhaize, waar topman Pierre-Olivier Beckers zijn vermoedelijk laatste optreden als ceo maakt. Tot morgen!

17.35 uur: De Bel20 is met 0,4 procent winst de dag uitgegaan, gestut door Umicore (+2,7%) en Delhaize (+1,5%). Ook elders in Europa staan gelijkaardige winsten op de borden bij de slotbel. Met dank aan Bernanke en zijn niet aflatende stimulus.

17.29 uur: Centrale bankiers hebben duidelijk iets met schuim. Ook Bernankes voorganger Alan Greenspan had het liever daarover dan over zeep- of andere bellen. In 2005, toen de eerste zorgen over de oververhitte Amerikaanse vastgoedprijzen opdoken, sprak Greenspan liever over 'schuimpkopjes' (pockets of froth) dan over een voldragen zeepbel.

17.23 uur: Een beetje concreter over Bernanke en de 'asset prices'. De Fed-voorzitter meent dat de aandelenmarkten nog steeds gelijke tred houden met de onderliggende economische fundamenten. Hij ziet nog geen bubbels, maar spreekt wel over 'schuimige onderstromen' (frothy undercurrents). Een bijzonder enigmatische uitdrukking, en daar wordt bijzonder vrolijk over gedaan op Twitter:

 

I feel like baristas and central bankers are the only two professions where "frothiness" is a frequent concern. #Fed— Michael Crittenden (@CritterDJ) May 22, 2013

 

 

 

I would like to officially coin the saying "frothy undercurrent." It is as irrational/nonsensical a term as this market can be!— Herb Greenberg (@herbgreenberg) May 22, 2013

 

17.18 uur: Bernanke verklaarde in het Congres dat hij nog niet echt nieuwe zeepbellen ziet in de prijzen van bepaalde activa, waaronder vastgoed. Hij reageert daarmee op stemmen hier en daar dat de vastgoedmarkt in bepaalde, weliswaar zeer kleine, delen van de VS weer lijkt te verhitten. Bernanke sust, met andere woorden, alleen heeft de Fed niet echt een vlekkeloze voorgeschiedenis op dat vlak:

 

Bernanke's sanguine view of asset prices may be right, but the Fed thought that in 2005 as well— Matthew C. Klein (@Matthew_C_Klein) May 22, 2013

 

17.08 uur: De analisten van Citigroup hebben een nieuwe groeimarkt in de farma-industrie geïdentificeerd. Ze verwachten veel van een nieuwe generatie kankergeneesmiddelen, die inpikt op de kracht van het menselijke immuunsysteem. De markt van dergelijke geneesmiddelen zou de komende 10 jaar jaarlijks 35 miljard dollar aan verkopen kunnen opleveren. Daarmee zitten de analisten boven de marktconsensus. En als ze gelijk hebben, zou deze geneesmiddelencategorie lucratiever zijn dan die van de cholesterolmiddelen.

Twee farmabedrijven zijn het verst gevorderd in de ontwikkeling van een dergelijk middel. Het gaat om Roche en Bristol-Myers Squibb. Beide bedrijven krijgen dan ook een koopadvies opgekleefd.

17.02 uur: Nog even terugkomen op Delhaize, gezien door de ogen van de analisten van ABN Amro. Conclusie: het werk van Roland Smith, de nieuwe topman van de Amerikaanse divisie van de retailer, wordt bijzonder gewaardeerd. Zijn 'Britoviaanse' aanpak van de kostenbasis van de Amerikaanse activiteiten werpt namelijk vruchten af. En die activiteiten blijven tot nader order de bulk van de bedrijfswaarde van Delhaize uitmaken.

Dat neemt niet weg dat Delhaize gestaag blijft timmeren aan een voetafdruk die het bedrijf minder afhankelijk moet maken van de Amerikaanse markt. In Griekenland, bijvoorbeeld, blijft Delhaize ondanks de zware crisis marktaandeel winnen. De groep heeft nu al een vijfde van de Griekse retailmarkt in handen:

16.56 uur: De conclusie die we mogen trekken uit de getuigenis van Fed-voorzitter Ben Bernanke: de stimuluskraan blijft gewoon open staan.

16.36 uur: Onze chat gemist met William De Vijlder? U kan hem nog helemaal herlezen op Bear&Bull. De collega's van tijd.tv hadden met hem een gesprek in de marge van de sessie:

'Tijd om uit de beleggersbunker te komen'

16.27 uur: Opnieuw goed nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt:

 

Existing U.S. home sales highest in almost three-and-a-half years reut.rs/18i1ado— bernadette baum (@bernadettebaum) May 22, 2013

 

16.17 uur: Collega Kurt Vansteeland volgt het optreden van Fed-voorzitter Ben Bernanke op Capitol Hill. Hij had wel wat geduld nodig, laat hij weten: 'Met dank aan langdradige parlementsleden in het Joint Economic Committee van het Congres duurt het exact een kwartier eer Ben Bernanke eindelijk zijn toespraak kan voorlezen.'

15.53 uur: De discussie over hoeveel belastingen Apple in de VS betaalt, blijft nazinderen. De NY Daily News vat het wel heel scherp in deze cartoon:

15.44 uur: De vraag of en wanneer de Fed moet beginnen met zijn enorme stimulusprogramma van 85 miljard dollar per maand af te bouwen, is bijzonder actueel in de VS. De meeste centrale bankiers zijn echter bang voor de gevolgen van een te abrupt einde van dat programma. Dat wordt wel heel poëtisch gesteld door Richard Fisher van Dallas:

 

Quote of the day “We don’t want to go from Wild Turkey to cold turkey overnight” said Richard Fisher president of the Dallas Federal Reserve— FxMacro (@fxmacro) May 22, 2013

 

15.41 uur: Dat de beurs soms cynisch kan zijn, is geweten. Maar bij het Amerikaanse dataopslagbedrijf NetApp maken ze het wel erg gortig. Onder druk van een activistische aandeelhouder krikt NetApp zijn aandeleninkoopprogramma op tot een totaal van 3 miljard dollar. Het bedrijf start ook met de uitkering van een kwartaaldividend van 15 dollarcent per aandeel. Nochtans zwemt het bedrijf niet meteen in het geld. Om kosten te besparen verdwijnen 900 banen bij NetApp.

15.23 uur: De Amerikaanse telecomoperator Sprint Nextel lijkt een grote stap te hebben gezet in de richting van de overname van Clearwire, de operator van draadloos internet. Sprint probeert de tegenbieder, Dish Networks, de loef af te steken met een bod van 3,40 dollar per aandeel. Datzelfde Dish Networks aast bovendien ook op een overname van Sprint, maar moet daarbij concurreren met het Japanse Softbank.

De raad van bestuur van Clearwire heeft nu zijn steun uitgesproken voor het bod van Sprint. Dat is 'het beste bod dat voorligt voor het bedrijf', klinkt het. Op 30 mei moeten de aandeelhouders zich uitspreken.

15.00 uur: De 3D-hype duurt voort. Collega (en volleerd violist) Koen Lambrecht meldt dat er nu al ook een 3D-viool is:

De eerste 3D-viool

14.42 uur: PSA Peugeot Citroën zaait onrust in Frankrijk met de aankondiging dat naast de fabriek van Aulnay, mogelijk ook de vestiging van Meudon-la-Forêt dichtgaat. Bij die laatste operatie zouden echter geen banen verloren gaan: de 660 werknemers kunnen in andere vestigingen aan de slag. Vooral in het 10 km verder gelegen Vélizy, maar ook in Poissy en Vesoul.

Meudon houdt zich bezig met het ontwikkelen van concepten en met engineering. Er werken 342 kaderleden, 263 technici en 55 arbeiders. PSA wil Meudon sluiten om ‘de geografisch implanting in de Parijse regio te rationaliseren’. De gebouwen zouden worden verkocht.

PSA zit midden in een grootscheepse herstructurering, waarbij tussen mei 2012 en mei 2014 meer dan 11.200 banen worden geschrapt. De zwaarste ingreep is de sluiting van de fabriel van Aulnay in 2014. Het aandeel zakt 1,6 procent.

14.40 uur: De ambitieuze Amerikaanse plannen die Exmar dinsdag op de jaarvergadering schetste, stuwen het aandeel 4,5 procent hoger. Ook de koersdoelverhoging door KBCS (zie 09.34 uur) helpt een handje.

14.36 uur: Belgacom krijgt dankzij het Londens zetje (zie 12u06) een stevige boost en herstelt 2,5 procent. De HSBC-analist vindt de zware prijzenslag in mobilofonie nu voldoende in de koers verrekend, met fors lagere consensusprognoses voor de operationele kasstroom. Het beurshuis denkt dat Belgacom zijn dividend tot 1,7 euro bruto zal verlagen, wat echter nog steeds een dividendrendement van bruto meer dan 9 procent is. En bovendien heeft Belgacom van alle ex-monopolisten in Europa de gezondste balans.

14.14 uur: Opmerkelijke comeback in de Amerikaanse politiek. Daar stapt Anthony Weiner in de race om de sjerp van New York City:

 

Het hing al in de lucht: Anthony Weiner, de onderbroektweeter, forceert een comeback en doet mee aan de burgemeestersverkiezingen in NYC— Roel Verrycken (@RoelVerrycken) May 22, 2013

 

14.05 uur: Tavares, het vehikel rond Transics-topman Walter Mastelinck, blijft aandelen Transics (stabiel op 7,50 euro) oprapen. Dat geeft de site van de financiële waakhond FSMA aan. (zie foto) Sinds maart gaat het om ruim 24.000 aandelen, wat het totaal in 2013 op bijna 50.000 brengt. De aankopen krikken het belang van Tavares op tot 74,5 procent.

Nog 43.000 aandelen - en tegen dit tempo zowat een halfjaar - te gaan en de 75 procentkaap sneuvelt. Wie dat belang in handen heeft, kan bepaalde zaken nog makkelijker door de raad van bestuur krijgen. Tavares zag eind januari af van de beursexit van Transics, na fel weerwerk van de minderheidsaandeelhouders.

13.45 uur: De euroscepsis zit diep bij de nieuwe IJslandse regering. De beslissing in januari om de gesprekken over lidmaatschap van de EU te bevriezen, wordt voor onbepaalde duur verlengd. Thor Skulason, adviseur van aanstaand premier Sigmundur David Gunnlaugsson, wil een referendum houden om te bepalen of de gesprekken weer opgepikt zullen worden. Een datum daarvoor is er evenwel nog niet. Het resultaat ervan lijkt wel voor de hand te liggen, aangezien een meerderheid van de IJslanders niets van Europa wil weten.

13.13 uur: Kleine herschikking aan het topmanagement van de Halse retailer Colruyt. Daar verdwijnt commercieel directeur Jean-Pierre Roelands wat meer naar de achtergrond. Als directeur winkelconcepten gaat hij ondersteuning bieden aan operationeel directeur Frans Colruyt, die vorig jaar zijn comeback maakte bij de groep. Roelands taken worden overgenomen door Luc Rogge, momenteel nog directeur-generaal van Colruyt.

12.34 uur: Gisteren hadden we het over de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot. Die waren in belangrijke mate te danken aan het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt. Dat duwde ook sectorgenoot Lowe's de hoogte in. Beleggers gingen ervan uit dat als Home Depot profiteert, dan ook zijn kleinere concurrent. Onterecht, zo blijkt nu. Lowe's miste de analistenverwachtingen. De eerstekwartaalwinst klokte af op 43 dollarcent per aandeel, waar analisten hadden gerekend op 51 cent. De redenen: het koude voorjaar, en vooral de sterke concurrentie van Home Depot. Die begint zijn kleinere broer met andere woorden plat te knijpen.

12.06 uur: Intussen is ook het HSBC-rapport over Belgacom in onze schoot beland en dat laat weinig aan onduidelijkheid te over: 'How to play the Belgian market? Buy Belgacom.' Het Londense beurshuis laat er zijn licht schijnen over de Belgische telecommarkt. 'Sinds augustus vorig jaar heerste er een prijzenoorlog op de Belgische markt voor mobiele telefonie', schrijft analist Nicolas Cote-Colisson. Die oorlog werd volgens HSBC veroorzaakt door drie belangrijke gebeurtenissen: 1) de intrede van prijsbreker Telenet op de mobiele markt, 2) nieuwe wetgeving die contracttermijnen beperkt tot zes maanden en 3) de regulator die fors snoeide in de roaming- en terminatietarieven.

Om de bikkelharde concurrentie van Telenet te counteren snoeiden de gevestigde spelers Belgacom, Mobistar en Base (KPN) fors in hun tarieven. Maar de prijzenoorlog lijkt nu ten einde, zegt Cote-Colisson. Hij ziet vandaag immers weinig verschillen tussen het tariefaabod van Telenet en de gevestigde spelers. Uit zijn contacten met de operatoren na de Q1-cijfers bleek bovendien dat 'niemand de markt verder wil destabiliseren'.

Hoe bespeel je de Belgische markt volgens HSBC? Koop Belgacom. Hoewel hij het koersdoel voor het semi-overheidsbedrijf verlaagt van 25 naar 21 euro, gelooft Cote-Colisson dat er aardig wat potentieel in het aandeel zit na de recente koersval. Hij geeft vijf redenen: Het eigen netwerk van Belgacom, een troef nu mobiele en vaste telefoniediensten naar elkaar convergeren, het Europees beleid dat opnieuw investeringsvriendelijk wordt, het einde van de prijzenoorlog, een waardering die iets onder het Europees gemiddelde ligt en last but not least: een aantrekkelijk dividendrendement. Cote-Colisson gaat er van uit dat Belgacom zijn dividend knipt tot 1,7 euro per aandeel, maar dat betekent nog steeds een dividendrendement van 9,7 procent.

Pro memorie: tegen zijn gewoonte in heeft Belgacom nog niets gelost over het dividend van 2013. Vorig jaar betaalde de telecomspeler een dividend van 2,18 euro, maar niemand gelooft nog dat het dit jaar evenveel zal uitkeren. Cote-Colisson merkt trouwens op dat Belgacom zijn sterke balans kan gebruiken (lees extra schulden aangaan) om een hoger dividend uit te betalen.

11.35 uur: Om 12 uur start onze chat met William De Vijlder, beursstrateeg bij BNP Paribas IP, over de tikkende tijdbom die de eurozone toch nog wel is. U wordt verwacht op Bear&Bull om mee te doen! 

11.27 uur: ABN Amro vindt Delhaize weer koopwaardig. Het koersdoel verhoogt van 39 tot liefst 57 euro. De analisten, Robert Jan Vos en Wim Gille, voeren daar meerdere redenen voor aan. Ze verwachten dat alle divisies van de groep duidelijk beter gaan presteren in vergelijking met de moeilijke jaren 2011 en 2012.

Bovendien menen ze dat het management te conservatief is in zijn prognoses voor de creatie van vrije kasstromen. Delhaize mikt op op 500 miljoen euro per jaar in de periode 20013-2015, de analisten achten 565 miljoen euro per jaar haalbaar. Met al die zaken in het achterhoofd beschouwen ze het aandeel als ondergewaardeerd. Het aandeel wint woensdagvoormiddag zowat 1 procent tot 50,25 euro.

10.59 uur: Ajax schittert op Euronext Amsterdam. Het aandeel schiet 8 procent omhoog. Gisteravond meldde Ajax dat trainer Frank De Boer zijn contract als trainer van de club heeft verlengd tot de zomer van 2017. Onder De Boer werd Ajax drie jaar na mekaar kampioen.

10.52 uur: Slecht nieuws uit het VK:

Wow. Dreadful UK retail sales figures, -1.3% in April. The biggest fall in a year. Economists had expected no change.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 22 May 13

 

10.47 uur: Belgacom en Umicore winnen meer dan 2 procent dankzij positieve analistenrapporten van respectievelijk HSBC en Rabo Securities. Ook Delhaize (+1,4%) profiteert van een koopadvies bij ABN Amro.

09.34 uur: KBC Securities trekt zijn koersdoel voor Exmar op van 9 tot 10,50 euro en behoudt het koopadvies. Op de algemene vergadering was de algemene toon optmistisch: het management rekent op nieuwe projecten in zowel het segment LNG-infrastructuur (liquefactie en hervergassing) als in de offshore-divisie. Bovendien zijn de vrachttarieven voor VLGC's (grote gastankers) op de spotmarkt recent gestegen tot ongeveer 50.000 dollar per dag.

Op de AV herhaalde Exmar ook dat het de mogelijkheid onderzoekt om een MLP te lanceren in New York, waarin de LNG-tankers zouden worden ondergebracht. Exmar zou 60 procent in de beursgenoteerde entiteit in handen houden. In de toekomst zouden er nieuwe projecten kunnen in ondergebracht worden eens ze cash genereren. Met deze MLP wil de groep tegelijk waarde ontsluiten en geld binnenkrijgen om de verdere groei in het segment LNG-infrastructuur te financieren.

In de offshore-sector produceert de eerste Opti-Ex sinds april meer dan 35.000 vaten per dag. Dat betekent dat Exmar een bonus krijgt van 1 dollar per vat boven die drempel.

Exmar stijgt 3,75 procent tot 8,29 euro. 

09.20 uur: De Bel20 gaat 0,3 procent hoger naar 2.743 punten en noteert nu 19 procent boven het dieptepunt van 14 november, 2.300,68 punten. Umicore vertaalt het koopadvies van Rabo (zie post van 8u08) in 2 procent winst.

08.47 uur: Ratingnieuws op Euronext Brussel:

Ratingnieuws : #Belgacom krijgt een overwegen mee van HSBC (eerder was dat neutral), en #Umicore krijgt een Koopadvies van Rabo— Tom Simonts (@TSimonts) 21 May 13

 

08.18 uur: Tom Simonts vat het belangrijkste nieuws op Euronext Amsterdam samen. 

3 opvallers: #Imtech vraagt bonussen terug van ex-directeurs, CEO #KPN koopt 333,406 aandelen & het KD #Ahold gaat +12% tot €14 bij Barclays— Tom Simonts (@TSimonts) 21 May 13

 

08.08 uur: Rabo Securities zet Umicore op de kooplijst en verhoogt het koersdoel tot 40 euro. Het beurshuis zit nog upside tot 47 à 50 euro op een termijn van drie jaren.

'De recente waarschuwing van het management dat 2013 een minder jaar zal worden, toont dat Umicore niet immuun is voor de Europese economie. Maar we geloven dat dit een opportuniteit is om in het aandeel en dit langetermijngroeiverhaal te stappen', klinkt het. Umicore is dit jaar al met 14 procent gezakt terwijl concurrent johnson Matthey en de Bel20 met zo'n 10 procent zijn gestegen.  'Een koers/winst-verhouding van 15 is niet weinig maar het is in lijn met het historisch gemiddelde en het geeft nog voldoende upside op lange termijn.' De analist merkt nog op dat de schuldratio (schuld tegenover ebitda) zeer laag is waardoor extra dividenden en de inkoop van eigen aandelen mogelijk zijn.

07.54 uur: Kort overzicht van het nieuws gisteravond op Euronext Brussel:

Howard Gutman, momenteel ambassadeur van de Verenigde Staten in ons land, wordt deze zomer bestuurder bij Exmar.  Door de boom van de schalie-olie en het schaliegas zullen de Verenigde Staten de komende jaren ook lng beginnen exporteren. Als gastankerrederij hoopt Exmar daarvan een graantje te kunnen meepikken. Howard Gutman, politicus van Democratische signatuur, zou een handje kunnen helpen om die expansie te realiseren. 'Zijn hulp zou ons door de verschillende kantoren en wandelgangen van het Witte Huis kunnen leiden', klonk het gisteren op de aandeelhoudersvergadering. 

Vastgoedbevak Ascencio heeft voor 20 miljoen euro drie nieuwe handelspanden gekocht in Cormontreuil, nabij Reims.

Ger Van Jeveren, CEO van Arseus, heeft zijn belang in het bedrijf opgedreven tot meer dan 3 procent. Dat blijkt uit een participatiemelding. Dat is het gevolg van de uitoefening van aandelenopties. Daarmee is hij de op drie na grootste aandeelhouder, na Waterland Private Equity, de vennootschap van Marc Coucke en BNP Paribas Investment Partners.

 

07.58 uur: Het extreem harde beleid van de Bank of Japan heeft intussen al perverse effecten op de obligatiemarkt, schrijft collega Pierre Huylenbroeck. Door de volatiliteit hebben al enkele grote bedrijven gepland obligatie-uitgiftes ingetrokken.  Indien bedrijven zich niet meer op de obligatiemarkt als financieringsbron wagen, dreigt dat de economische heropleving in de kiem te smoren.

07.51 uur: Krijgt Daniel Loeb, de hedgie van Third Point, zijn zin bij Sony? De Raad van Bestuur zal zich alvast buigen over diens voorstel om een deel van de entertainmentactiviteiten af te splitsen, zo melden verschillende media.  Sony ging nog eens 7 procent de hoogte in. Sinds Loeb zijn voorstel midden mei wereldwkundig maakte, steeg het aandeel al met zo'n 20 procent.

07.40 uur: 'De Japanse economie toont de eerste tekenen van herstel', liet de Bank of Japan weten in een mededeling. De Bank of Japan blijft bij haar plan om paardenmiddelen in te zetten voor de reanimatie van de Japanse economie, ook al demonstreert de forse rentestijging de risico's. In zes weken tijd schoot de tienjarige rente van overheidsobligaties van 0,45 naar 0,88 procent, een verschil van 96 procent.

07.30 uur: Goeie morgen. Vandaag is het uitkijken naar de toespraak van Ben Bernanke in het Congres. Daar licht hij vandaag zijn beleid toe. Het is dan ook uitkijken naar zijn opmerkingen over de manier waarop het stimulusprogramma voor de Amerikaanse economie wordt voortgezet. 

Vanavond krijgen beleggers nog extra inzicht in het huidige beleid van de Fed wanneer de notulen van de vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) van 1 mei worden vrijgegeven.

In eigen land wordt in de namiddag het cijfer van het consumentenvertrouwen verwacht. Een maand geleden bleek de consument in een iets betere stemming dan gevreesd en was het consumentenvertrouwen wat hersteld tegenover het pessimisme van maart. De vrees voor een stijging van de werkloosheid was in april merkelijk getemperd. Afwachten of die goede luim bewaard is, na de recente berichten over een verwachte nulgroei, of volgens sommigen nog lichte krimp dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud