1. Markten Live
 2. Live blog

Beste beursdag in drie jaar

De EuroStoxx50 steeg met ruim 4 procent. De hoop op een akkoord over Griekenland stijgt. De Europese telecomsector staat in rep en roer na een nieuw miljardenbod.
 • Goed nieuws voor Bone Therapeutics

  Bone Therapeutics boekt vooruitgang in zijn zoektocht naar een behandeling van osteoporose. Zeven patiënten zijn de stamceltherapie intussen gestart en het lijkt de goede richting uit te gaan. Dat blijkt uit de eerste gegevens, verzameld 72 uur na de behandeling. 

  Het Waalse biotechbedrijf heeft een stamceltherapie ontwikkeld om osteoporose te behandelen. Osteoporose is een aandoening die leidt tot verlies van botmassa, broosheid van de beenderen en een verhoogd risico op botbreuken. Bestaande behandeling gaan de verdere botafbouw tegen, maar stimuleren geen nieuwe botopbouw. Bone Therapeutics hoopt dat probleem op te lossen. 

  Bij de behandeling haalt Bone Therapeutics stamcellen uit de patiënt, herprogrammeert die tot botcellen en spuit die dan opnieuw het lichaam in. Uit de eerste observaties blijkt dat die cellen na inspuiting zich inderdaad 'naar de gewenste locatie' begeven, namelijk naar de botten. Of de cellen daar ook daadwerkelijk gaan doen wat ze moeten doen, namelijk bot opbouwen, is nog niet duidelijk. Dat heeft zijn tijd nodig en de resultaten daarvan zullen later gecommuniceerd worden.

   Osteoporose is potentieel de grootste markt voor Bone Therapeutics, maar het onderzoek zit al bij al nog in een vroeg stadium. Twee andere stemcelbehandelingen (niet-helende botbreuken en osteonecrose) zijn al verder gevorderd. 

 • ©De Tijd

 • Wall Street opent positief

  Wall Street leek vorige week niet echt wakker te liggen van het Griekse schouwtoneel, en dat is vandaag niet anders. Terwijl de Europese beurzen 2 tot 3 procent stijgen, nu een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers in zicht is, houden de Dow Jones en Nasdaq het op een winst van ongeveer 0,7 procent.

 • Ferrero aast op Britse pralinemaker

  De Italiaanse snoepfabrikant Ferrero, bekend van onder meer Nutella en Ferrero Rocher, heeft een vriendschappelijk overnamebod gelanceerd op zijn Britse sectorgenoot Thorntons. Ferrero biedt 145 pence (2 euro) voor elk aandeel van Thorntons. Daarmee wordt het Britse bedrijf op net geen 112 miljoen pond (156 miljoen euro) gewaardeerd.

  Ferrero heeft zich al verzekerd van een overname van 34,5 procent van de aandelen van Thorntons, die in handen zijn van het management. De overige aandelen willen de Italianen verwerven via een verplicht bod in cash dat geldt tot 13 juli. De raad van bestuur van Thorntons steunt het bod.

  ©rv

 • Belegger ligt niet wakker van Colruyt-boete

  Kort na het hervatten van de handel dook Colruyt zo'n halve procent in het rood. Het aandeel speelde daarmee zijn dagwinst (+1,23%) volledig kwijt. Inmiddels noteert het aandeel alweer 0,3 procent hoger. Delhaize, dat ook genoemd wordt in de kartelzaak, wint 1,9 procent.

 • Handel Colruyt herstart om 13.15 uur

  De handel in het Colruyt-aandeel wordt om 13.15 uur hervat. Delhaize, dat ook een boete van 24,9 miljoen euro kreeg opgelegd, werd niet geschorst, omdat de publicatie van de boete minder gevolgen heeft voor de cijfers van de groep. Delhaize had immers al een voorziening aangelegd voor de boete, die niet zo fel afweek van de boete zelf.

  Colruyt zag zich genoodzaakt zijn winstprognose voor het voorbije boekjaar in te slikken, als gevolg van de kartelboete. Het ging in het geval van Colruyt dus om de bekendmaking van gereglementeerde info, vandaar dus ook de schorsing.

 • Colruyt slikt prognose in na boete

  Colruyt bevestigt in een persbericht dat de supermarktgroep een kartelboete van 31,6 miljoen euro moet betalen. Colruyt, dat morgenavond nabeurs met resultaten over het boekjaar 2014/2015 naar buiten komt, laat weten dat die boete nog in die cijfers zal worden opgenomen. 'Door dit feit kan Colruyt Group niet langer haar vooruitzicht handhaven dat het resultaat van 2014/15 dat van het vorige boekjaar zal evenaren of licht overschrijden', klinkt het.

 • 174 miljoen euro boete voor supermarkten en producenten

  Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft een monsterboete van 174 miljoen euro opgelegd aan een groep supermarkten en fabrikanten voor hun betrokkenheid bij prijsafspraken met verzorgingsproducten in de periode 2002-2007. De zwaarste boete is voor Carrefour, dat 36,3 miljoen euro moet betalen. Daarna volgen Colruyt (31,6 miljoen), Procter&Gamble (29,1 miljoen) en Delhaize (24,9 miljoen).

 • Handel in Colruyt opgeschort

  De handel in het aandeel Colruyt is opgeschort, in afwachting van een persbericht van de Halse supermarktgroep. Zit er nieuws aan te komen over de kartelzaak waarin de groep onder meer wordt genoemd? Eind mei wist het persagentschap Bloomberg nog te melden dat er snel een uitspraak zat aan te komen in de kartelzaak waarin 17 Belgische supermarktketens en producenten betrokken zouden zijn. Ook Delhaize, Carrefour en Cora werden toen genoemd.

 • Mooi weer in Athene

  In ieder geval op de beurs. Doen de Europese het in het algemeen goed, Athene spant de kroon met 8,3 procent winst voor de ASE-index. De Griekse banken - die nog eens extra noodkredieten van de ECB zouden krijgen - zijn de sterkste stijgers. De winsten voor National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias en Alpha Bank bedragen 15 procent en meer.

  ©Photo News

 • Een reisagentschap van Kuoni in Zürich ©REUTERS

  De Zwitserse reisorganisator Kuoni verkoopt zijn Europese touroperatoractiviteiten aan de Duitse REWE Group, meer bepaald aan diens gespecialiseerde divisie DER Touristik. Die laatste neemt ook de reisagentschappen over in Zwitserland, het VK, Scandinavië, Finland en de Benelux. In België is op dat vlak vooral het merk Koning Aap bekend. De verkochte activiteiten waren vorig jaar goed voor een omzet van 2 miljard Zwitserse frank. Kuoni kondigde begin dit jaar aan te willen stoppen als touroperator en voortaan te focussen op diensten aan professionals uit de reissector. Het aandeel stijgt iets sterker dan de beurs van Zürich (+1,7%).

 • Koersbepalend zal dit nieuws niet zijn, maar het is wel opmerkelijk. Bpost lanceerde in september vorig jaar CycloSafe, een innovatief systeem om fietsen te registreren, op te sporen en terug te bezorgen aan de eigenaar. Na 10 maand blijkt dat bpost in staat is om deze dienst 'efficiënt uit de bouwen', alleen is de vraag bij de consument onvoldoende om ermee door te gaan. Bpost stopt dus met CycloSafe, laat het bedrijf weten in een persbericht.

 • Degroof volgt Cofinimmo weer

  Degroof hervat de opvolging van Cofinimmo met een koopadvies en een koersdoel van 106 euro. De opvolging was opgeschort naar aanleiding van de kapitaalverhoging (met 285,4 miljoen euro), die op 12 mei was afgerond. Door die operatie en een eerdere private plaatsing (van 190 miljoen euro in maart) is de schuldgraad van de vastgoedvennootschap gedaald van 48,04 tot 40,4 procent, merkt Jean-Marie Caucheteux op. Dat betekent dat Cofinimmo nu veel beter geplaatst is om (grote) overnames te doen, in het bijzonder in het segment van de rust- en verzorgingstehuizen in Nederland en Duitsland.

 • Winsten worden nog groter

  De Europese indexen zijn in het eerste handelsuur verder doorgestegen. De Euro Stoxx 50 , de CAC40 en de DAX winnen nu meer dan 3 procent. Het positief onthaal van de nieuwe Griekse voorstellen brengt de markten in een euforische stemming. Vanuit ECB-hoek is bovendien te horen dat de noodkredieten voor de Griekse banken worden opgetrokken. Dat zou al beslist zijn.

  Ecb Raises Emergency Funding Cap For Greek Banks - Banking Source— cigolo (@cigolo) 22 jun. 2015

  Temidden al het gejubel toch weer een valse noot: de Grieken zouden verkeerde documenten hebben opgestuurd. Maar dramatisch zou dat niet zijn.

  ECB-voorzitter Draghi is intussen ronkende verklaringen aan het afleggen.

  *DRAGHI SAYS EURO AREA NEEDS `QUANTUM LEAP' IN INTEGRATION— lemasabachthani (@lemasabachthani) 22 jun. 2015

  De aandelen gaan over een breed spectrum hoger. Qua sectoren springen vooral telecom – dankzij het bod van Altice op Bouygues Telecom – en automobiel in het oog. BMW en Daimler stijgen 4 procent of meer.

 • Bij Lufthansa is de bemiddeling in het pilotenconflict mislukt. De pilotenvakbond UFO zei zaterdag niet meer te willen onderhandelen en gaat zich vandaag beraden over verdere acties. Lufthansa verklaarde zich wel bereid de onderhandelingen te hervatten. Het conflict draait rond lonen en pensioenen. Het aandeel Lufthansa deelt voorlopig in de algemene euforie op de beurzen.

 • Hoger koersdoel voor Tessenderlo

  KBC Securities trekt zijn koersdoel voor Tessenderlo Group op van 28 tot 34 euro. Analist Wim Hoste handhaaft zijn houden-advies. Met zijn koersdoelverhoging reageert de analist op de succesvolle uitgifte van twee reeksen obligaties. De emissie leverde het maximaal beoogde bedrag van 250 miljoen euro op, verdeeld over 192 miljoen voor de obligatie over 7 jaar en 58 miljoen voor de obligatielening met een looptijd van 10 jaar.

  Met deze uitgifte is er visibiliteit op een groot deel van de financieringsbehoeften in de komende 7 tot 10 jaar, merkt Hoste op. Hij heeft zijn winstmodel aangepast, rekening houdend met lagere financiële lasten en zijn operationele verwachtingen voor Agro lichtjes opwaarts bijgewerkt vanwege de goede markt voor kaliumsulfaatmeststoffen.

 • Ook in Brussel gaat het hard, met momenteel 1,7 procent winst voor de Bel20. De grootste winsten in de Bel20 zijn voor KBC , Delta Lloyd , GDF Suez en Proximus . Deze laatste profiteert van de verdere consolidatie in de telecomsector. Op de brede markt speelt het Griekse Viohalco zich in de kijker.

 • Miljardenbod op Bouygues Telecom

  Altice , de holding van de miljardair Patrick Drahi, heeft een overnamebod uitgebracht op Bouygues Telecom via haar dochter Numericable-SFR. De raad van bestuur van Bouygues komt dinsdag bijeen om over het ‘ongevraagd bod’ te beraadslagen. In het kader van die mogelijke transacties komt ook al een derde speler in actie: Iliad, de eigenaar van Free. Die zou al exclusieve onderhandelingen hebben opgestart met Numericable-SFR over de overname van bepaalde activa van Bouygues Telecom.

  Geen enkele partij zegt iets over de hoogte van het bod van Numericable-SFR, maar AFP vernam uit goede bron dat het om 10 miljard euro gaat.

  De Franse regering is alvast tegen het overnameproject gekant. Economieminister Emmanuel Macron vreest negatieve gevolgen voor ‘de tewerkstelling, de investering en de goede dienstverlening aan de consumenten’.

  Beleggers zijn bijzonder enthousiast: zowel Altice als Bouygues winnen meer dan 10 procent. Iliad moet nauwelijks onderdoen. Ook telecomspelers die niet rechtstreeks bij de manoeuvres van Drahi betrokken zijn, zitten in de lift.

  De Frans-Israëlische mediamagnaat Patrick Drahi lanceert een aanval op Bouygues Telecom. ©AFP

   

 • Europese beurzen schieten hoger

  De Europese beurzen zijn met stevige winsten van start gegaan. De markten rekenen er duidelijk op dat er een doorbraak komt in het Griekse dossier. Van verschillende kanten zijn er positieve reacties op de jongste voorstellen van Tsipras - al moet hij die ook nog in eigen land verkocht krijgen.

  De Euro Stoxx 50 wint meer dan 2 procent, en dat geldt ook voor de beurzen van Parijs en Frankfurt. De Bel20 wint anderhalf procent, Londen houdt het bij 1 procent.

 • Apple buigt voor Swift

  Na de middag is het aandeel Apple in het oog te houden. De Amerikaanse technologiereus plooit immers voor folk- en popster Taylor Swift. Op 30 juni lanceert Apple de streamingdienst Apple Music in een honderdtal landen en om de lancering extra in de verf te zetten is het gebruik ervan tijdens de eerste drie maanden gratis. Een logisch gevolg daarvan is dat ook de artiesten in die periode geen rechten zouden krijgen. Dat schoot bij Taylor Swift in het verkeerde keelgat en ze hield een vlammend betoog om dat aan te klagen. Met succes, want Apple gaat de artiesten nu toch royalties betalen voor de streaming. Taylor Swift staat op nummer 64 in de Forbes-lijst van ’s werelds ‘machtigste vrouwen’.

  Don't mess with taylorswift13. #Apple gaat artiesten zelf betalen tijdens lanceringsperiode Apple Music. tijd.be/ondernemen/med... tijd— KimEvenepoel (@KimEvenepoel) 22 jun. 2015

 • Europese beurzen gaan hogere opening tegemoet

  Aan de jongste Griekse voorstellen hangt duidelijk meer vlees dan aan de vorige. De Franse minister van Economie, Financiën en Industrie, Pierre Moscovici, reageerde alvast positief. De precieze inhoud van de de voorstellen is nog niet bekend.

  #ΕU's Moscovici says he's optimistic on agreement with #Greece. "Greek proposals serious" ~Europe1 | #Greece blog → bit.ly/GreeceEZSummit...— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) 22 jun. 2015

  De Aziatische beurzen reageerden alvast positief. In Tokio en Seoul stegen de indexen, evenals in Taiwan. De beurzen op het Chinese vasteland zijn vandaag gesloten wegens het Dragon Boat Festival. Ook de Europese futures noteren hoger en de euro wint terrein.

 • Uitkijken naar Amerikaanse economie en Colruyt

  Wat staat er verder nog op het programma vandaag en verder deze week?

  Om 16 uur krijgen we cijfers over de verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten in de maand mei. Die update is belangrijk in het kader van de eerste Amerikaanse renteverhoging sinds 2006. Veel waarnemers denken aan september voor de langverwachte beleidswijziging, maar dat zal dus afhangen van hoe de Amerikaanse economie in tussentijd evolueert. Ook dinsdag zijn er cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt; dan gaat het over de verkoop van nieuwe woningen. Donderdag volgt dan het inflatiecijfer en dat zal grotendeels bepalend zijn voor wanneer de Fed de rente verhoogt.

  Dinsdag nabeurs komt Colruyt met de cijfers voor zijn gebroken boekjaar tot 31 maart. Twee vragen primeren. Ten eerste is het afwachten of de warenhuisketen wist te profiteren van de stakingen bij concurrent Delhaize. Ten tweede houden analisten vooral scherp in de gaten of Colruyt zijn marges op peil kon houden in het steeds drukkere Belgische retaillandschap. Met zijn ‘laagste prijzen’-politiek is Colruyt immers verplicht de promoties van concurrenten te volgen. Aan de hand van de marges zullen analisten bepalen of de premie waaraan Colruyt noteert, nog gerechtvaardigd is.

  Dinsdag publiceert het onderzoeksbureau Markit zijn invloedrijke PMI-index, een indicator voor het ondernemersvertrouwen, gedistilleerd uit een rondvraag bij de aankoopmanagers van grote bedrijven. Het cijfer geeft een indicatie over hoe het herstel in de eurozone evolueert. In mei daalde de index voor de tweede maand op rij naar 53,4 punten. Een getal boven 50 wijst op een groei van de economie, maar die lijkt dus te vertragen. Volgens economen was de eurozone in het tweede kwartaal op weg naar een groei van 0,4 procent. De vraag zal zijn hoeveel de Griekse besognes aan het vertrouwen knaagden.

 • Nieuwe voorstellen Tsipras positief onthaald

  Goedemorgen allemaal! Hoeft het nog gezegd, dit is een cruciale dag voor de eurozone - en bij uitbreiding voor de hele wereldeconomie. Vandaag moet er een definitieve oplossing worden gevonden voor Griekenland. Dat gebeurt in verschillende fases.

  Als 'prelude' deed Griekenland zondag zijn schuldeisers nieuwe voorstellen, die volgens Martin Selmayr, de kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, een goede basis vormen voor verder overleg. Dat maakte hij alvast duidelijk in een tweet.

  New Greek proposal received by JunckerEU, Lagarde, ecb. Good basis for progress at tomorrow's EuroSummit. In German: "eine Zangengeburt".— Martin Selmayr (@MartinSelmayr) 22 jun. 2015

  Om 11 uur zit de Griekse premier Alexis Tsipras, die sinds zondagavond in Brussel is, samen met Commissievoorzitter Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde, ECB-voorzitter Mario Draghi en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Om 15 uur is er dan een Eurogroep, met daarin de ministers van Financiën. Later op de avond nodigt de Pool Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, de staatshoofden en regeringsleiders uit voor een speciale Europese top.

  De ECB vergadert vandaag eveneens over een verhoging van de noodhulp aan de Griekse banken. Die zien massaal geld wegstromen omdat de Grieken geld van hun rekeningen halen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud