1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beurzen boeken stevige remonte

Nieuwe handelshoop levert de Europese beurzen na drie verliesdagen stevig herstel op. Twee dissonanten wel: Befimmo staat onder druk na de private plaatsing van een pak aandelen, Orange kan op de beleggersdag niet overtuigen.
 • OPEC en veren

  Na een uitstekende beursdag blazen we goedgemutst de aftocht. Morgen verwelkomen we u alle in vroegte opnieuw.

  Dan vergadert het oliekartel OPEC in Wenen over een verlenging van de productiebeperkingen in 2020. Het wordt allicht de topproducent binnen de OPEC, Saoedi-Arabië, die met de pluimen gaat lopen. Morgen kennen we immers ook de introductieprijs van staatsoliebedrijf Aramco.

  Volgens ingewijden zou de prijs voor de beursgang (IPO) vastgeprikt worden op het maximum van de vork van 30 tot 32 riyal (7,21 tot 7,69 euro). Daarmee zou de IPO de grootste ooit worden en breken de Saoedi's het record dat op naam staat van de Chinese internetreus Alibaba.

  Prettige avond! Of in het Arabisch: !أتمنى لك أمسية سعيدة

  Saoedisch olieminister Khalid al-Falih wacht een drukke dag morgen. De OPEC blaast verzamelen in Wenen en we komen de introductieprijs van Aramco te weten. ©REUTERS

 • Brits pond op hoogste peil in twee jaar

  Het Brits pond is woensdag tegenover de euro gestegen naar het hoogste peil sinds mei 2017, omdat beleggers speculeren op een overwinning van de Conservatieven bij de parlementsverkiezingen van volgende week donderdag. De Britse munt noteerde om 18 uur op 0,8458 pond per euro, tegenover 0,8529 dinsdag.

 • Colruyt lijft Fiets! in

  Colruyt  wordt voor 100 procent eigenaar van Fiets!. De groep verwierf eerder dit jaar een meerderheidsparticipatie van 75 procent in de fietsspeciaalzaak en nam toen de optie om de resterende aandelen over te nemen.

  Fiets! telt 12 fietswinkels in België. 

  'De markt voor elektrische fietsen groeit sterk en Fiets! is een jong en dynamisch bedrijf. We geloven dat de integratie in Colruyt Group zal bijdragen tot de rendabele groei van de keten', stelt Dieter Struyve, directeur non-food in het persbericht. 

  Financiële details zijn niet bekendgemaakt. 

 • Expedia trekt fors hoger na plotse shake-up

  Bij technologiebedrijf Expedia Group  kondigen de CEO en de financieel directeur hun ontslag aan na een clash met bestuursvoorzitter Barry Diller. Beleggers onthalen die shake-up op applaus.

  Hier leest u waarom.

 • What's cooking on Wall Street?

  In Europa zit de handelsdag er op, maar in de VS gaat het beursfeestje nog even door.

 • Brussel vlagt stevig hoger af

  Yes! Na drie verliesdagen sloot de beurs van Brussel met stevige winst. De Bel20 vlagt 1,2 procent hoger af op 3890 punten.

  De kampioenen:

  • Asit Biotech: +8,8%
  • Fountain: +6,9%
  • Brederode: +3,7%
  • Umicore: +3,6%
  • Melexis +3,2%

  De duupjes:

  • Vandevelde: -2,1%
  • Befimmo : -1,9%
  • Envipco: -1,9%
  • Sequana Medical: -1,5%
  • Advicienne: -1,4%
 • Google-moeder trekt hoger na afscheid oprichters

  Google-moederconcern Alphabet wint 1,2 procent op Wall Street. De oprichters van Google, Sergey Brin en Larry Page, zetten een stap terug bij het bedrijf. 

  Sundar Pichai, de topman van Google, wordt ook de baas bij Alphabet.

 • J&J: 'Geen asbest in Johnson's babypoeder'

  Johnson & Johnson   meldt dat recente tests aantonen dat er geen asbest zit in Johnson's babypoeder. De Amerikaanse farmawaakhond had eerder dit jaar sporen van asbest aangetroffen in het talkpoeder. De multinational moest in oktober duizenden flacons met talkpoeder terugroepen in de VS.

  Twee onafhankelijke laboratioria hebben 155 productstalen getest en daaruit blijkt dat het product vrij is van asbest, laat J&J weten op zijn website.

  Het aandeel gaat 1,22 procent hoger.

  Johnson's Baby Powder is vrij van asbest, meldt J&J. ©REUTERS

 • 'Aramco tegen topkoers naar de beurs'

  De Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco overweegt de prijs voor de beursgang (IPO) vast te leggen op het maximum van de vork van 30 tot 32 riyal (7,21 tot 7,69 euro), zeggen ingewijden. Daarmee zou de IPO de grootste ooit worden. Aramco neemt morgen een beslissing over de prijs waartegen het naar de beurs trekt.

  De overheid verkoopt 1,5 procent van de aandelen en zou tegen een prijs van 32 riyal 25,6 miljard dollar ophalen. Tot dusver was de beursgang van Alibaba de grootste. De Chinese e-commercegigant haalde 25 miljard dollar op in 2014. De verwachte introductieprijs van 32 riyal waardeert Aramco op 1.710 miljard dollar of 1.541 miljard euro.  

 • Amerikaans banenrapport valt tegen

  Loonstrookverwerker ADP maakte bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november met 67.000 banen is toegenomen. Economen hadden op 135.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerekend.

  De cijfers van ADP lopen vooruit op het banenrapport dat de overheid vrijdag publiceert. Daarin worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen.

 • Wall Street opent positief

  In New York zijn de beurzen postief geopend. De Dow Jones trekt 0,46 procent hoger, de Nasdaq wint 0,43 procent, de S&P500 0,6 procent.

  Salesforce  wordt lager gestuurd na een magere vooruitblik. De aangepaste winst zou tussen 0,54 en 0,55 dollar per aandeel moeten uitkomen en de omzet op 4,75 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een iets hogere aangepaste winst van 0,61 dollar.  Het cloud-softwarebedrijf trekt 4 procent lager. 

  Expedia Group  is op de Nasdaq een opmerkelijke stijger met 6 procent winst. Het technologiebedrijf gericht op websites voor de reisindustrie kondigt het ontslag aan van zijn CEO Mark Okerstrom en CFO Alan Pickerill aan na een clash met bestuursvoorzitter Barry Diller. Het moederbedrijf boven onder meer Trivago en HomeAway meldt tegelijk dat het een aandeleninkoop start. 

 • Tegoeden op spaarboekjes stijgen heel lichtjes

  De inlagen op gereglementeerde spaarboekjes zijn in oktober met 28 miljoen euro gestegen naar 278,4 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De toename van de spaartegoeden is te danken aan de uitbetaling van de getrouwheidspremie. De banken storten de getrouwheidspremie op de eerste dag van elk kwartaal.

 • Beurshuis Leleux doet nieuwe overname

  De Brusselse beursvennootschap Leleux Associated Brokers koopt een onderdeel van Aion, het vroegere Banca Monte Paschi Belgio. Aion concentreert zich op zijn bankactiviteiten en stoot daarom zijn investeringsactiviteiten voor particulieren af. Leleux was een logische keuze omdat het al jaren outsourcingsoplossingen levert aan Aion.

  Leleux deed al meerdere overnames. Het nam een jaar geleden sectorgenoot Van Glabbeek over. De groep werd in 1928 opgericht en is de grootste onafhankelijke Belgische beursvennootschap. Leleux heeft ruim 30 kantoren in België, meer dan 130 personeelsleden en zo'n 13.000 particuliere klanten.

 • ‘Trump wil Kerstfeest niet verstoren'

  Peter Boockvar, hoofd investeringen (CIO) bij Bleakley Advisory Group, denkt dat de VS uiteindelijk de nieuwe importheffingen op Chinese producten, die voor 15 december gepland zijn, zullen uitstellen. President Trump wil immers het Kerstfeestje van Wall Street niet verstoren, zei hij aan CNBC. De feestdagen ingaan met een sterke markt en een sterke economie is een prioriteit voor Trump.

  Over 2020 maakt Boockvar zich meer zorgen. Zelfs als er geen bijkomende tarieven worden ingevoerd en de handelsoorlog een oplossing krijgt, zal het niet opnieuw een superjaar worden voor aandelen, gewoon omdat ze te duur zijn geworden.

  Aandelen op Wall Street noteren momenteel tegen 19 keer de voor 2019 verwachte winst. Om die multiple te kunnen bevestigen, moet de winstgroei in 2020 versnellen. ‘We weten dat voor heel 2019 de winsten hoogstens vlak zullen uitvallen en waarschijnlijk iets lager.’

 • Uw vragen voor CEO Marnix Galle van Immobel

  Donderdag om 12 uur hebben we topman Marnix Galle te gast van Immobel. U kan nu al vragen stellen, we publiceren een selectie van uw posts tijdens de chat die donderdag start om 12 uur. 

 • Marktenchat: 'Laat u niet meeslepen door de waan van de dag'

  Herlees hier onze marktenchat met Serge Mampaey van afgelopen middag.

 • Ryanair schroeft zomergroeiplannen terug

  Ryanair heeft zijn groeiprognose voor volgende zomer verlaagd. De Boeing 737 MAX, die wereldwijd sinds maart aan de grond staat, is de boosdoener.

  De grootste lagekostenmaatschappij van Europa verwacht nu in het volgende boekjaar (april 2020 – maart 2021) 156 miljoen reizigers te vervoeren. Die prognose stoelt op de verwachting dat Ryanair in de zomer over 10 bijkomende MAX-toestellen kan beschikken, de helft minder dan waar de maatschappij tot dusver op rekende.

  Doordat er minder vliegtuigen dan verwacht zullen beschikbaar zijn, zal Ryanair zijn basissen in Nürnberg (Duitsland) en Stockholm Skavsta (Zweden) sluiten en op enkele andere hubs de zomercapaciteit verminderen.

 • Olieprijs gaat bijna 2 procent hoger

  Na een week van dalende prijzen wordt een vat Brent-olie vandaag 1,9 procent duurder tot 61,99 dollar.

  De klim heeft te maken met het positieve klimaat op de beurzen – door hernieuwde hoop op een Amerikaans-Chinese handelsdeal -, met een groter dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden en met de verwachting dat de OPEC haar productiebeperkingen zal handhaven.

  De OPEC vergadert donderdag in Wenen; vrijdag schuiven ook de bondgenoten van de OPEC+ (in de eerste plaats Rusland) aan. De OPEC+ beperkt al sinds 2017 haar productie om de olieprijs te stutten. Die beperking wordt vermoedelijk behouden om de forse olieproductie van de VS te compenseren.  

 • Airbus klopt Boeing weer op thuismarkt

  Airbus heeft een bestelling van 50 toestellen van het type A321XLR binnengehaald. Dat is in se niet zo belangrijk, wél van wie het order afkomstig is: de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines. Die is een trouwe klant van Boeing, maar kiest dit keer toch voor Airbus.

  United wil de Airbus-vliegtuigen vanaf 2024 inzetten ter vervanging van zijn Boeings 757-200, een toestel dat al 15 jaar niet meer gebouwd wordt. Boeing heeft nog steeds niet beslist of het een ‘new midmarket airplane’ (of NMA) zal ontwikkelen, een toestel van vergelijkbare grootte (170-240 passagiers) dat lange afstanden kan vliegen.

  Daarom kiest de Amerikaanse maatschappij nu voor de nieuwe XLR van Airbus, die in 2023 zijn debuut moet maken. Bijkomende troef van dat toestel is dat het brandstofverbruik zowat 30 procent lager zal zijn (per zetel) dan bij concurrerende vliegtuigen van de vorige generatie.

  Eerder kozen ook American Airlines en JetBlue Airways al voor de XLR.

  Een computersimulatie van de Airbus A321XLR ©Airbus

 • Japans staatsfonds maakt het shorters moeilijker tot jolijt van Musk

  Het Japanse staatspensioenfonds GPIF stopt met het uitlenen van aandelen aan hedge funds. Via het verkopen van geleende aandelen kunnen hefboomfondsen speculeren op een daling van een aandeel. Het GPIF heeft omgerekend 1.400 miljard euro onder beheer. Volgens Financial Times rijft GPIF jaarlijks ruim 270 miljoen euro aan commissies binnen door aandelen uit te lenen.

  Het nieuws werd op Twitter verwelkomd door Elon Musk, die met Tesla ook geregeld geviseerd wordt door shorters.

 • Care Property krijgt hoger koersdoel bij Degroof Petercam

  Vastgoedanalist Herman van der Loos van Degroof Petercam trekt zijn koersdoel voor Care Property Invest (CPI) op van 28 tot 31 euro. Hoewel dit nieuwe koersdoel maar weinig opwaarts potentieel (5,5%) biedt, behoudt hij toch zijn 'bijkopen'advies. De redenen hiervoor zich de nog steeds deftige waarderingsmultiples en de waarschijnlijke opname in de EPRA-index.

  Rekening houdend met recente overnames en de verwachte lagere schuldkosten heeft de analist zijn winst-per-aandeelschattingen voor de periode 2019-2021 licht verhoogd. Hij wijst erop dat een aanzienlijk deel van de laatste overnames projecten zijn, waarvan de positieve impact maar gradueel zal zijn en pas in 2021/22 ten volle tot uiting zal komen.

 • ‘VS en China dichter bij handelsdeal'

  Ondanks de verhitte retoriek van de laatste dagen komen de Verenigde Staten en China dichter bij een handelsakkoord, vernam Bloomberg van bronnen dicht bij de onderhandelingen. De twee grootmachten bekijken nu vooral welk part van de importheffingen wordt teruggeschroefd in een ‘fase één-akkoord’. De spanningen rond Hongkong en Xinjiang (waar de Oeigoeren wonen) zouden zo’n akkoord niet in de weg staan.

  Volgens de bronnen moet uit de uitspraken die president Trump dinsdag in Londen deed, niet worden afgeleid dat de onderhandelingen stokken. Trump sprak immers voor de vuist weg, klinkt het.

  Steeds volgens Bloomberg verwachten Amerikaanse onderhandelaars dat een ‘fase één-akkoord’ met China kan worden afgerond nog vóór de Amerikaanse importheffingen worden opgetrokken, wat op 15 december is gepland.

  Zaken die nog moeten opgelost worden, zijn onder meer de garantie dat China Amerikaanse landbouwproducten zal afnemen en welke tarieven precies kunnen verminderd worden.

  De Europese beurzen reageren opgetogen en winnen meer dan een procent.

 • Europese dienstensector sterker dan verwacht

  De dienstensector in de eurozone blijft gezapig groeien. De PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) voor november komt in de definitieve lezing uit op 51,9. Dat is minder dan in oktober (52,2) maar beter dan door economen verwacht (51,5).

  De samengestelde PMI, voor industrie en diensten samen, bleef in november stabiel op 50,6. Dat is iets meer dan de eerste lezing van 50,3, maar is weinig comfortabel aangezien de grens tussen groei en krimp (50) niet ver verwijderd is.

 • Befimmo haalt uiteindelijk 69 miljoen op

  U leest over de kapitaalronde via deze link meer. 

 • Degroof Petercam trekt koersdoel Ahold Delhaize licht op

  Fernand de Boer laat zijn koersdoel stijgen van 25 tot 26 euro nadat Ahold Delhaize een nieuwe aandeleninkoopprogramma aankondigde. De analist geeft toe dat hij ietwat ontgoocheld was toen bij de derdekwartaalresultaten die aankondiging uitbleef.

  Het nieuwe inkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro betekent dat ongeveer 4 procent van de huidige marktkapitalisatie zal worden ingekocht. De Boer trekt daarom zijn winst-per-aandeelverwachting voor 2020 op van 1,81 tot 1,84 euro en voor 2021 van 1,85 tot 1,92 euro.

  Hij blijft bij zijn koopadvies. Ahold Delhaize is niet alleen een leidende voedingsretailer met nummer 1- of 2-posities in de regio's waar de groep actief is, maar ook een cashgeneratiemachine, cash die bovendien wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

 • Europese dochters Goldman en JPMorgan onder toezicht ECB

  De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley en UBS als gevolg van de brexit belangrijke activiteiten zullen verhuizen van het Verenigd Koninkrijk naar de eurozone. Daarom vallen Goldman Sachs Bank Europe, JPMorgan AG, Morgan Stanley Europe Holding en UBS Europe sinds kort onder het direct toezicht van de ECB.

 • KBC Securities blijft kritisch over Befimmo

  Volgens Wido Jongman, analist van KBC Securities, komt de private plaatsing bij Befimmo  niet als een complete verrassing. Het management gaf al aan een keuzedividend te overwegen, wat erop wijst dat het cash in de hand wil houden.

  ‘Jammer genoeg werden de nieuwe aandelen geplaatst met een discount van 12 procent tegenover de netto-actiefwaarde, waardoor de netto-actiefwaarde per aandeel verwatert’, merkt Jongman op.

  Door de operatie stijgt ook het aantal aandelen op basis waarvan de EPRA-winst per aandeel wordt berekend, met circa 4,9 procent. Hij zal die verwatering toepassen in zijn modellen.

  De analist herhaalt dat hij niet gelukkig is met de huidige ‘businesscase’ van Befimmo. Hij verwacht dat het de komende jaren moeilijk zal zijn om het dividend af te dekken. De leegstand veroorzaakt door grote herontwikkelingsprojecten weegt zwaar op de omzet, en desinvesteringen en huurverliezen helpen evenmin om de druk te verlichten.

  Hij blijft bij zijn ‘afbouwen’-advies en koersdoel van 47 euro.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met hoofdmoten Befimmo, Ageas en 'Sint Proximus', op smaak gebracht met Ahold Delhaize en X-Fab. 

 • Orange zakt naar laagste peil in drie maanden

  Het aandeel Orange  gaat vandaag tot 4,5 procent lager in een reactie op de analistendag. Eerder berichtten we over de verkoop van de Spaanse zendmasten. Het beurshuis Jefferies had meer verwacht. 'Het gaat om slechts 1.500 zendmasten op een totaal van 40.000.' Verder leidt ook het voorziene minimumdividend van 0,70 euro niet tot enthousiasme. 'De consensusverwachting voor het dividend lag op 0,75 euro in 2020 en op 0,80 euro in 2021.' Met andere woorden: de markt had een verhoging van het minimumdividend verwacht.  

 • Eerste winst in vier dagen voor Europese beurzen

  Even een roundup: de Europese beurzen gaan voor het eerst in vier dagen hoger, na drie dagen gepieker over escalerende handelsoorlogen. De Bel20  moet het door het Sinterklaasdividend van Proximus met 0,2 procent winst stellen, maar de Euro Stoxx50  laat zonder coupongeknip een winst van een half procent optekenen. 

  ©AFP

 • KBC Securities verlaagt koersdoel X-Fab

  Marcel Achterberg, analist van KBC Securities, laat zijn koersdoel voor de chipproducent X-Fab  zakken van 5 tot 4,50 euro. Zijn advies blijft op ‘houden’ staan.

  De derdekwartaalresultaten van X-Fab waren gemengd volgens de analist, met onder meer een omzetdaling van 21 procent voor de autoproducten en een bedrijfsverlies van 6,1 miljoen dollar.

  De prognose voor het vierde kwartaal was echter zwak. X-Fab rekent op een omzet van 111-118 miljoen dollar (was nog 130,5 miljoen in het derde kwartaal) en een ebitda-marge tussen 1 en 7 procent (was 9,7 procent in het derde kwartaal). De zwakke autoverkoop zet het management ertoe aan de productie langer stil te leggen tijdens de kerstperiode.

  Achterberg heeft zijn ramingen verlaagd in functie van de zwakke vooruitzichten. ‘Het lopende kwartaal wordt opnieuw moeilijk en de visibiliteit op een betekenisvol herstel blijft laag aangezien de automobielsector met verschillende kopwinden kampt.’  

 • Kepler Cheuvreux vindt Ahold Delhaize geen koopje meer

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux verlaagt het advies voor supermarktketen Ahold Delhaize  van 'kopen' naar 'houden', met een koersdoel van 23,2 euro. Dit vooral na de sterke recente koersrally.

  Kepler Cheuvreux wacht op een duidelijk herstel bij de Amerikaanse keten 'Stop & Shop' om weerpositiever te worden over Ahold Delhaize ©Bloomberg News

  'Het bedrijf had een moeilijke start van 2019 met de stakingen in de Verenigde Staten, maar kon dankzij opgedreven kostenbesparingen toch de doelstelling voor de vrije kasstroom op 1,8 miljard euro houden', merken de Kepler-analisten op. 'Sinds de zomer was er een koersherstel en is ons koersdoel bereikt. Met een vrije kasstroom die 7 procent van de beurskoers beloopt, vinden het aandeel nu billijk gewaardeerd, in afwachting van een sterk herstel bij de Amerikaanse dochter Stop & Shop', is de conclusie. 

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert met een winst van 0,2 procent. 

  Opvallende koersbewegingen: 

  • In Parijs maakt het strategisch plan van Orange  geen indruk. Het aandeel tuimelt 4 procent (post 7u52).
  • Dan wordt het strategisch plan van cateraar Elior  veel beter gesmaakt: +10%. Het bedrijf wil de komende twee jaar 350 miljoen euro 'teruggeven' aan de aandeelhouder. 
  • De crash van de dag komt op rekening van M&C Saatchi  in Londen. Het reclamebureau halveert na een winstalarm. 
 • Euronext Brussel opent fractie lager

  De Bel20 zakt 0,1 procent bij de opening en doet daarmee slechter dan het gros van Europa (+0,2%). De oorzaak is coupongeknip bij Proximus. 

  Rond volgende bedrijven is er nieuws: 

  • Ageas haalt 750 miljoen euro op met de uitgifte van achtergestelde schuldeffecten. Het geld dient om de oude kapitaalinstrument FRESH terug te kopen.
  • Ahold Delhaize gaat ook volgend jaar voor 1 miljard euro eigen aandelen inkopen.
  • Befimmo heeft met de private plaatsing van 1,27 miljoen eigen aandelen 69 miljoen euro opgehaald.
  • Proximus noteert vandaag zonder het recht op het interimdividend (50 cent bruto).
  • Gimv neemt deel aan een financieringsronde bij het Franse biotechbedrijf Imcheck Therapeutics.
  • Bois Sauvage heeft 8.012 eigen aandelen vernietigd.
 • Notering Befimmo wordt hervat

  De notering van Befimmo , die dinsdagmiddag werd opgeschort vanwege een kapitaaloperatie, wordt om 9 uur hervat, laat de FSMA weten. Befimmo heeft zopas een persbericht gepubliceerd op zijn website, stellen wij vast.

 • Olieprijs verstevigt in aanloop naar OPEC-meeting

  De prijs van een vat Londense Brent-olie gaat 0,6 procent hoger tot 61,19 dollar. Dat is de eerste stijging in zes sessies. Begin vorige week zaten we nog rond 64 dollar. 

  De handelaars kijken uit naar de OPEC-meeting die morgen plaatsvindt in Wenen. Een dag later is er nog een bijeenkomst van de zogeheten OPEC+, met onder meer Rusland erbij.

  De Iraakse minister van Olie zei gisteren bij zijn aankomst in Wenen dat een bijkomende afbouw van de OPEC-productie met 400.000 vaten per dag noodzakelijk is, in een reactie op de zwakke olievraag. 

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Marnix Galle (Immobel)

  Donderdagmiddag kunt u chatten met Marnix Galle, de sterke man achter Immobel. Een vraag achterlaten, kan hier al. 

 • Australische economie groeit trager dan verwacht

  De Australische economie groeide in het derde kwartaal met 0,4 procent tegenover het tweede kwartaal. Dat is minder dan verwacht (+0,5%). Vooral de consumptie ontgoochelde met een groei van amper 0,1 procent, terwijl de bouw een krimp kende. De voornaamste motoren van de expansie waren overheidsuitgaven en export. 

  In een reactie op de BBP-cijfers verzwakte de Aussie. Een euro is nu 1,625 Australische dollar waard, tegenover 1,618 dollar gisteren. 

 • Ahold Delhaize gaat voor 1 miljard euro aandelen opkopen

  Ahold Delhaize lanceert een nieuw aandeleninkoopprogramma. De Nederlands-Belgische retailer wil volgend jaar 1 miljard euro uitgeven aan de inkoop van eigen aandelen.

  'Het behoud van een evenwichtige benadering tussen het financieren van groei in belangrijke kanalen en het uitkeren van overtollige liquiditeit aan de aandeelhouders maakt deel uit van het financiële raamwerk van Ahold Delhaize en ondersteunt zijn Leading Together-strategie', staat in een persbericht.

  Het is de bedoeling via de inkoop van eigen aandelen het kapitaal van Ahold Delhaize te verminderen door alle verworven aandelen - of een deel ervan - te vernietigen, klinkt het voorts.

  De inkoop van aandelen Ahold Delhaize zal gebeuren op de open markt en door tussenpersonen. Dat maakt het mogelijk zowel tijdens open als gesloten perioden aandelen te verwerven. Een 'closed period' is bijvoorbeeld de periode voor de bekendmaking van resultaten. 

  Ahold Delhaize zal regelmatig rapporteren over de voortgang van het inkoopprogramma.

  Ahold Delhaize had ook voor 2019 een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. Eind november had de groep daarvan al 957,15 miljoen afgewerkt.

  Het nieuwe inkoopprogramma komt niet als een verrassing aangezien het bestaande binnenkort - eind dit jaar - afloopt. De meeste analisten hadden al een aankondiging over een nieuw inkoopprogramma verwacht bij de derdekwartaalresultaten, maar die bleef uit. Omdat de inkoop al begin volgend jaar kan beginnen, moest Ahold Delhaize er wel voor het einde van het jaar over communiceren. Het uitblijven van die communicatie zou negatief onthaald zijn door de markt, hadden analisten eerder laten verstaan. 

 • Europese beurzen stevenen af op hogere opening

  Volgens de huidige stand van de futures opent de Euro Stoxx 50 straks met een winst van een halve procent.

 • Relatie VS/China kan nog verslechteren door nieuwe wet

  De spanning tussen de Verenigde Staten en China riskeert verder op te lopen. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag een wet aangenomen die China verantwoordelijk stelt voor de vermeende mensenrechtenschendingen jegens moslimminderheden. Het gaat dan vooral om de Oeigoeren, waarvan er honderdduizenden zijn opgepakt en ondergebracht in heropvoedingskampen.

  Het wetsvoorstel werd in september al aangenomen door de Senaat. Als de versies van het Huis en de Senaat met elkaar zijn verzoend, wordt de tekst voorgelegd aan president Trump. De wet zou het mogelijk maken sancties uit te vaardigen tegen Chinese regeringsfunctionarissen.

  Voor de handelsbesprekingen tussen de VS en China is de nieuwe wet geen goede zaak. President Trump zei dinsdag in Londen dat hij een handelsakkoord mogelijk pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen ziet.

 • Orange verkoopt zendmasten voor 260 miljoen euro

  De Franse telecomgroep Orange  , de hoofdaandeelhouder van Orange Belgium , houdt vandaag een investeerdersdag. Het belangrijkste nieuws is allicht de verkoop van 1.500 zendmasten in Spanje voor 260 miljoen euro aan de Spaanse nichespeler Cellnex. 

  De koers van ons aandeel reflecteert de waarde niet van onze infrastructuur.
  Stéphane Richard
  CEO Orange

  Orange wil verder 1 miljard euro besparen tegen 2023. Over deze periode wil de groep minimaal een dividend betalen van 0,70 euro. 

 • Befimmo plaatst aandelen tegen 54,50 euro

  De notering van Befimmo op Euronext Brussel werd dinsdagmiddag opgeschort. Al snel werd duidelijk dat het vastgoedbedrijf verse middelen ophaalde met de plaatsing van eigen aandelen bij ‘gekwalificeerde investeerders’.

  Bloomberg vernam dat Befimmo 1,27 miljoen aandelen heeft verkocht aan 54,50 euro per aandeel. Die prijs houdt een korting in van 3,71 procent tegenover de koers net voor de opschorting (56,60 euro). De opbrengst van de operatie bedraagt aldus 69,2 miljoen euro, geld dat zal gebruikt worden voor overnames. Befimmo mikte op 60 à 80 miljoen euro.

 • Proximus knipt interimdividend

  Proximus  noteert vandaag zonder het recht op een interimdividend van 50 cent bruto. Toeval of niet: morgen knipt aartsrivaal Telenet  een dividend van 57 cent bruto. 

 • Zuid-Korea bevestigt recordboete voor Qualcomm

  Het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof blijft er bij dat Qualcomm een recordboete van 873 miljoen dollar moet betalen voor onfaire handelspraktijken. Die houden verband met het niet respecteren van patenten en met de verkoop van chips voor modems.

  Qualcomm had beroep aangetekend tegen de veroordeling uit 2016, maar dat mocht niet baten. Volgens rechter Noh Tae-ak van het hooggerechtshof oefende Qualcomm een ‘significante invloed’ uit op fabrikanten van mobiele telefoons, ofwel door onfaire relaties met die bedrijven, ofwel door hen afhankelijk te maken van zijn producten.

  Het Amerikaanse technologiebedrijf ligt in heel wat landen onder vuur wegens het schenden van patenten en onfrisse handelspraktijken.

 • Gimv neemt deel aan financieringsronde Imcheck

  Het Franse biotechbedrijf Imcheck Therapeutics zit al sinds 2017 in de portefeuille van Gimv . In een financieringsronde haalt het nu 53 miljoen dollar op. De ronde wordt geleid door Pfizer Ventures en Bpifrance, maar krijgt ook de steun van een consortium van nieuwe investeerders gespecialiseerd in life sciences en van het bestaande investeerderssyndicaat (waaronder Gimv). Hoeveel Gimv precies investeert, is niet bekendgemaakt.

  Imcheck ontwikkelt therapieën voor kanker en auto-immuunziekten op basis van innovatieve antistoffen. Het klinisch onderzoek rond een eerste kandidaat-geneesmiddel (ICT01) is voorzien voor 2020. De opgehaalde middelen zijn bestemd om dat eerste onderzoek te financieren.

 • Voor al uw gokjes: de euro

  Zo stond het niet meteen in het script, 20 jaar geleden. De euro  moest als Europese eenheidsmunt een belangrijke reservemunt in de wereld worden. Maar de euro is na tien jaar nul- of subzerobeleid minder dan ooit een favoriete belegging in de wereld, eerder omgekeerd: de euro is één van de favoriete munten om schulden aan te gaan en zo gokjes te financieren, schrijft Deutsche Bank in een studie.

 • Brin & Page zwaaien af bij Alphabet

  Sergej Brin en Larry Page, het oprichtersduo van Google, zwaaien nu ook af bij Google-moederbedrijf Alphabet . Dat kondigt het duo zelf in een blogpost aan. Dat betekent meteen dat Google-CEO Sundar Pichai nu ook CEO van Alphabet en dus van de 'moonshots' zoals zelfrijdende auto's (Waymo) wordt.

  Larry Page en Sergej Brin, de oprichters van Google/Alphabet, in 2008 ©REUTERS

  Pas op: weg zijn Brin & Page zeker niet: ze blijven via de lettersoep van Alphabet-aandelen stevig de controle over 'hun' bedrijf houden, of Wall Street dat nu leuk vindt of niet

 • .. en Befimmo tankt 80 miljoen bij

  De vastgoedgroep verkoopt eigen aandelen in portefeuille aan een groep investeerders. Befimmo  beschikt over een pak eigen aandelen in portefeuille die het mondjesmaat te gelde kan maken, sinds een juridische fusie met het volle dochterbedrijf Beway. Het recente koersherstel van het aandeel, van nauwelijks 50 euro aan het begin van de zomer tot rond 57 euro nu, maakt het interessant een deel van die stukken nu op de markt te slijten. 

 • Ageas haalt vlot 750 miljoen euro op ...

  Verzekeraar Ageas  haalde gisteren vlotjes driekwart miljard op met de uitgifte van achtergestelde schuldeffecten, voluit - haal even diep adem - 'Perpetual Subordinated Fixed Rate Resettable Temporary Write-Down Restricted Tier 1 Notes'. Met de uitgifte kan de groep andere, oudere, hybride schuldeffecten ('FRESH') opkopen. 

 • Eindejaarsrally haalt Sinterklaas niet

  Goedemorgen! Zo voorspoedig november verliep op de aandelenmarkten, zo 'bumpy' is december. Op Wall Street sloot de Dow Jones  gisteren een derde dag op rij in het rood, eerder op de dag was de Brusselse beurs   hetzelfde lot beschoren. Deze ochtend noteert ook het gros van de Aziatische aandelenmarkten lager. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Tijd Connect