1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beurzen wachten op Fed en ECB

De Europese beurzen zakten licht, daags voor de Britse verkiezingen. In Brussel genoot Recticel van een koopadvies. Colruyt speelde zijn winst van gisteren helemaal kwijt.
 • That's all folks!

  We ronden hier af voor vandaag. Hier krijgt u nog een samenvatting van de Amerikaanse beursdag.

  Morgen verwelkomen we u opnieuw.

  Hier alvast een greep uit de agenda:

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Industriële productie oktober, 11.00 uur
  • Europese Centrale Bank: rentebesluit, 13.45 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  • Parlementsverkiezingen

  BEDRIJVEN

  België:

  • Bone Therapeutics: buitengewone algemene vergadering, 10.00 uur
  • Solvac: bekendmaking tweede interimdividend, 18.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Adobe Systems: resultaten vierde kwartaal 2018/2019, nabeurs
 • Geplaagd Boeing-toestel zal niet meer vliegen in 2019

  De nieuwe baas van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) Steven Dickson stelt dat de geplaagde Boeing 737 MAX dit jaar niet meer zal vliegen. Dat zei Dickson tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden.'

  Er moeten nog een aantal procedures doorlopen worden die enige tijd in beslag zullen nemen', zei Dickson. 'Als je alles bij elkaar optelt, dan kan het cetificatieproces tot in 2020 duren.'

  Boeing  koerst in New York 1 procent lager. • Nationale Bank in Bel Mid-index

  Het aandeel Nationale Bank wordt op 23 december opgenomen in de Bel Mid-index. Dat heeft Euronext meegedeeld. De handel in het aandeel Nationale Bank is toegenomen en daardoor komt het in aanmerking voor opname in de index, zegt Pascal Brabant, de woordvoerder van Euronext Brussel.

  Exmar en Sioen degraderen op 23 december van de Bel Mid-index naar de Bel Small-index.

 • Brussel vlagt lager af

  De Bel20 sloot 0,2 procent lager op 3921 punten.

  Toppers van de dag:

  • Greenyard : +5%
  • Keyware: +4,6%
  • Elia : +3,8 procent - wat een stevige sprong is voor het immer stabiele nutsbedrijf. We konden geen reden voor de koerssprong achterhalen. De volumes waren niet hoger dan gebruikelijk.
  • Recitcel: +3,5%
  • Kiadis: +3%

  Floppers van de dag:

  • Colruyt: -7,3%
  • Abo Broup: -7,2%
  • Nyrstar: -6,9%
  • Zenitel: -3,3%
  • Xior: -3,2%
 • Marktenchat: Wat te verwachten van Christine Lagarde?

  Donderdagmiddag om 12 uur kunt u deelnemen aan onze wekelijkse chat. Marktenredacteur Serge Mampaey zal het onder meer hebben over de eerste rentevergadering van voorzitter Christine Lagarde van de ECB, maar uiteraard kunt u ook vragen stellen over andere marktenonderwerpen. 

 • Indian summer treft kinderketen

  The Children's Place  is met een koersverlies van 18 procent de grootste daler op Wall Street. De keten in kinderkleding en -accessoires moest slechte cijfers over het derde kwartaal opbiechten en stuurde tegelijk een winstwaarschuwing uit voor het hele boekjaar. Boosdoener is het warme herfstweer in de Verenigde Staten waardoor kinderen hun zomerkledij tot ver in oktober konden dragen, aldus CEO Jane Elfers in een persbericht.

  The Children's Place lijdt ook onder het dalende bezoek aan shoppingcentra, waar het gros van zijn 960 Amerikaanse winkels gevestigd is.

  Het aandeel staat sinds januari op 30 procent verlies.

 • Colruyt ziet koerswinst verdampen

  Colruyt  duikt steeds dieper. De supermarktgroep staat om 16 uur op 6,3 procent verlies. Op dit moment vindt in Halle de analistenmeeting plaats over de halfjaarcijfers die Colruyt maandag nabeurs bekendmaakte.

  Gisteren kende het aandeel nog zijn grootste intradagwinst in elf weken en sloot het 4,5 procent hoger. Die winst is nu dus weer weggevaagd.

 • Aarzelende opening in New York

  De Amerikaanse aandelenbeurzen blijven dichtbij huis. De Dow Jones levert 0,10 procent in. De Nasdaq wint 0,17 procent.

  GameStop  keldert met 15 procent na slechte cijfers.

  Children's Place  krijgt een dreun van 18 procent. De speciaalzaak in baby- en kinderspullen moest een stevige winstdaling opbiechten. 

  Chevron  verliest 0,8 procent na een stevige waardevermindering op aardgasprojecten.

  Autoverzekeraar Progressive Corp.  levert 5 procent in na cijfers.

 • Wall Street opent vlak in afwachting van Fed

  Dat leren de futures. De S&P 500 wijst op een openingswinst van 0,1 procent. De futures op de Dow Jones wijzen op een licht verlies van -0,1 procent. De Nasdaq opent naar verwachting 0,2 procent hoger. 

 • Bodem is zoek voor GameStop

  GameStop  keldert met 12 procent in de Amerikaanse voorbeurshandel. De keten in videospelletjes zag zijn omzet in het derde kwartaal met een kwart terugvallen. Het moest een kwartaalverlies slikken van 83 miljoen dollar. 

  De videogame-industrie maakt een drastische omwenteling door, vergelijkbaar met de cd's in de vroege jaren 2000. Fysieke schijfjes moeten in sneltempo plaats ruimen voor digitale downloads.

  De keten kondigde in september nog de sluiting van 200 vestigingen aan. Ze probeert het tij te keren door winkels om te vormen tot sociale ontmoetingsplaatsen voor gamers.

  Het aandeel verloor 76 procent sinds januari. 

  GameStop wil zijn winkels omvormen tot ontmoetingsplaatsen voor gamers. ©EPA

 • Chevron plant tot 11 miljard dollar waardeverminderingen

  De Amerikaanse oliereus Chevron gaat waardeverminderingen doorvoeren op activa voor een bedrag van 10 tot 11 miljard dollar. Het gaat vooral om aardgasprojecten die minder waard geworden zijn door de daling van de aardgasprijs. Dat is op zijn beurt te wijten aan de overvloedige productie van schalie-olie en schaliegas in de VS.

  Chevron kondigde ook een herstructurering van zijn activiteiten aan. Bepaalde gasactiva gaan mogelijk de deur uit omdat ze minder rendabel zijn geworden. Het concern gaat zich concentreren op een beperkt aantal velden, vooral in Kazachstan en het zuiden van de VS. Het investeringsvolume blijft volgend jaar stabiel op 20 miljard dollar.

 • Voor wat hij waard is...

  ...de jongste poll van marktonderzoeker Opinium over de parlementsverkiezingen in het VK:

  Conservatieven : 45%

  Labour: 33%


 • De drijvers op Euronext Brussel vandaag?

  U verneemt ze hier

 • Credit Suisse verlaagt winstdoelstelling

  Credit Suisse heeft zijn voornaamste rendabiliteitsdoelstelling voor dit en volgend jaar neerwaarts bijgesteld. De Zwitserse financiële groep verwijst naar de handelsspanningen en de negatieve rente. Het rendement op eigen tastbaar vermogen (ROTE) zal dit jaar hoger zijn dan 8 procent. Eerder stond de doelstelling op 10 à 11 procent.

  Credit Suisse zei ook verlies te verwachten voor de takken investment banking en kapitaalmarkten. Het aandeel verliest 0,3 procent in Zürich.

 • Bank of America vindt Orange Belgium koopwaardig

  De Belgische telecommarkt staat voor een mogelijke concurrentiële disruptie. Daarbij heeft Orange Belgium de rol van uitdager op zich genomen. Het bedrijf belooft dure bundels te ontvlechten, zegt David Wright, analist van Bank of America.

  Hij trekt zijn koersdoel voor Orange Belgium op van 22,60 tot 31,80 euro. Zijn advies stijgt van 'neutral' (houden) naar 'buy'.

  De analist wijst erop dat Orange Belgium ook aanzienlijke waarde kan realiseren dankzij de netwerkdeelovereenkomst met Proximus. Het bedrijf zou ook zendmasten kunnen verkopen.

  Voor Proximus en Telenet heeft BofA een 'underperform'-advies, wat zoveel is als verkopen.

 • Berenberg trekt koersdoel Galapagos op

  Deze aanpassing dateert al van dinsdag, maar komt ons pas nu ter ore. Berenberg-analist Patrick R. Trucchio heeft zijn koersdoel voor Galapagos verhoogd van 195 naar 225 euro. Zijn advies blijft 'kopen'.

 • Goede verkoop levert Inditex meer winst op

  Inditex, het Spaanse textielconcern boven ketens als Zara, Massimo Dutti en Stradivarius, heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 1,17 miljard nettowinst geboekt. Dat is 14 procent meer dan een jaar eerder. De toename is deels te danken aan de toepassing van een nieuwe boekhoudnorm.

  Over de eerste negen maanden (februari – oktober) nam de omzet met 7,5 procent toe tot 19,8 miljard euro, in lijn met de verwachting van analisten. De groei is te danken aan goed onthaalde collecties, de organische groei van de winkels en de online-verkoop, zet Inditex. Cijfers over dit laatste kanaal geeft het bedrijf niet.  De nettowinst over de eerste negen maanden veerde 12 procent op tot 2,7 miljard euro.

  Inditex handhaaft de verwachting over het hele boekjaar een vergelijkbare omzetgroei van 4 à 6 procent te realiseren. Het aandeel wint 1,3 procent in Madrid.

  Het logo van een Zara-winkel in hartje Madrid ©REUTERS

 • Kepler voegt Fagron en Ontex toe aan Europese selectielijst

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux komt woensdag met zijn 'European SMID Caps Selected List' voor 2020 en daar staan twee Belgische nieuwkomers op: Fagron en Ontex.

  De specialist in magistrale bereidingen Fagron wordt omschreven als een aantrekkelijk defensief groeiaandeel. Onder meer de hoge zichtbaarheid op de winst, de solide cashconversie, leidende marktposities en waardescheppende overnamestrategie krijgen lof. Kepler Cheuvreux verwacht de komende drie jaar een organische omzetgroei van 7 procent en een groei van de brutobedrijfswinst (ebitda) van gemiddeld 10 procent.

  Ontex nam Kepler vrijdag al op in zijn 'Consumer Best Ideas'. Het beurshuis denkt dat de operationele winstmarge van de luierproducent sterker zal herstellen dan waar de markt rekening mee houdt. Dit herstel wordt gedreven door lagere productiekosten en het kostenbesparingsprogramma. De waardering blijft bij de huidige koersniveaus extreem onder druk, klinkt het nog.

 • KBCS trekt koersdoel Argenx op

  2020 wordt een nieuwsrijk jaar voor Argenx , met onder meer resultaten van het fase 3-onderzoek met efgartigimod voor de spierziekte myasthenia gravis naast diverse andere onderzoeksresultaten. De biotechanalisten van KBC Securities, Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse, hebben op basis daarvan hun model geüpdatet.

  Zij komen tot een nieuw koersdoel van 159 euro per aandeel (tegen voorheen 130 euro) en handhaven hun koopadvies. Ze kennen een waarde van 100 euro per aandeel toe aan efgartigimod, 16 euro aan cusatuzumab, 8 euro aan de pijplijn en 30 euro aan de cash.

  Dit alles levert Argenx meteen een plaatsje op in de nieuwe ‘Dynamic Top Pick List’ van KBC Securities.

 • KBCS zet Recticel op kooplijst

  KBC Securities trekt zijn advies voor Recticel op van ‘bijkopen’ tot ‘kopen’ en geeft de schuimrubberproducent een plaatsje in zijn nieuwe ‘Dynamic Top Pick List’.

  Nadat Recticel in het voorjaar een ongevraagd bod van Kingspan op zijn isolatietak afwees, is er nog ruimte voor strategisch nieuws in de nabije toekomst, zegt analist Wim Hoste. Het desinvesteringsproces van de tak Automotive Interiors loopt immers. Hoste sluit ook niet uit dat het hele verhaal met Kingspan de relatie met partner Greiner in de joint venture Eurofoam dusdanig heeft veranderd dat het de aanzet geeft tot een strategische verandering in Soepelschuim.

  De analist acht het ook niet onmogelijk dat Recticel in de komende jaren evolueert naar een zuivere isolatiespeler. Zo’n transformatie zou aanzienlijke bijkomende aandeelhouderswaarde kunnen creëren want vanuit een som-der-delenperspectief is Recticel stevig ondergewaardeerd, zegt Hoste. Hij komt in zijn raming op 10,4 euro per aandeel en zet zijn koersdoel op 10 euro.

 • Klein openingsverlies in Brussel

  De Euro Stoxx 50 zakt 0,1 procent bij opening en de Bel20 doet hetzelfde.

  Rond volgende bedrijven was er nieuws:

  • Retail Estates haalt 75 miljoen euro op met een obligatie-uitgifte en zakt 0,4 procent.
  • Ahold Delhaize investeert 480 miljoen dollar in zijn Amerikaanse aanvoerketen en daalt 0,8 procent.
  • Recticel krijgt een koopadvies van KBC Securities (hierover zo dadelijk meer) en veert 1,8 procent op.
  • Argenx zit op schema om nog deze maand de fase 3-studie met efgartigimod in ITP te starten. Het aandeel, dat dinsdag op een nieuw record sloot, wint 0,3 procent.
 • Moody's somberder over Europese banken

  Het kredietwaardigheidsagentschap Moody's verlaagt zijn vooruitzichten voor de Europese banken van stabiel naar negatief. Door de economische verzwakking zullen de leningkwaliteit en de winstgevendheid verslechteren, waarschuwt Moody's.

  Bovendien zal in de eurozone het aanhoudend ultrasoepel beleid van de ECB de al zwakke rendabiliteit verder uithollen.

  Ook voor Britse banken zijn de vooruitzichten negatief, maar dat heeft vooral met de brexit en de bijbehorende onzekerheid te maken. Hierdoor moeten de banken in moeilijker omstandigheden werken en zal de vraag naar leningen vertragen.

  Voor de banken in Noord-, Midden- en Oost-Europa evenals voor het GOS blijft de outlook voor de banken op 'stabiel' staan. De omgeving blijft er ondersteunend, aldus Moody's.

 • 'Europese beurzen openen licht hoger'

  Dat suggereren de futures. 

 • KBC Securities presenteert nieuwe ‘Dynamic Top Pick List’

  Het beurshuis heeft zijn vroegere ‘Top Pick List’ en ‘Dynamic Top Pick List’ samengevoegd in een enkele ‘New Dynamic Top Pick List’. Op de lijst komen alleen aandelen voor die KBC Securities koopwaardig acht en die een opwaarts potentieel van meer dan 10 procent hebben.

  De lijst wordt maandelijks geëvalueerd en jaarlijks in december herzien. KBC Securities benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de lijst een modelportefeuille weerspiegelt.

  De ‘Dynamic Top Pick List’ voor 2020 omvat 10 large caps (marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard euro) en 5 small caps (marktkapitalisatie van minder dan 1 miljard euro).

  De weerhouden large caps zijn: AB InBev, Aedifica, Argenx, ASML, Basic-Fit, CFE, D’Ieteren, ING, Orange Belgium en UCB. De uitverkorenen onder de small caps zijn Agfa, Fugro, PostNL, Recticel en Sipef.

  De Top Pick List van afgelopen jaar presteerde goed, zeker wat de large caps betreft. Zij gingen in groep 23,6 procent hoger en klopten daarmee zowel de AEX (met 4,1%) als de Bel20 (met 5,7%). De prestatie van de selectie van small caps was een tegenvaller. Het verlies van 7,6 procent was te wijten aan Biocartis, Exmar en Sioen.

 • Argenx op schema voor fase 3-studie met efgartigimod voor ITP

  Argenx heeft de resultaten van het afgeronde fase 2-onderzoek met het kandidaat-geneesmiddel efgartigimod ter behandeling van ITP (idiopathische trombocytopenische purpura) gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad 'American Journal of Hematology'. Dat meldt het biotechbedrijf in een persbericht.

  ITP is een aandoening waarbij patiënten een te lage hoeveelheid bloedplaatjes in hun bloed hebben. De ziekte is erg moeilijk te behandelen. Tijdens het fase 2-onderzoek werd efgartigimod goed verdragen en werd een bemoedigende respons genoteerd na een beperkte blootstelling aan het middel.

  Argenx heeft nu alles in gereedheid gebracht voor een fase 3-studie. Dat onderzoek zit op schema en zal nog deze maand starten. Daarbij wordt zowel een intraveneuze inspuiting met efgartigimod getest, als een intraveneuze injectie gevolgd door een onderhuidse 'onderhoudsinjectie'.

  Efgartigimod wordt ook nog onderzocht voor andere auto-immuunziekten zoals myasthenia gravis, pemphigus vulgaris (PV) en CIDP. Het fase 3-onderzoek voor de spierziekte myasthenia gravis loopt en de resultaten worden in de tweede helft van 2020 verwacht. Voor PV loopt een fase 2-onderzoek waarvan de resultaten in de eerste helft van 2020 worden verwacht. Voor de zeldzame zenuwziekte CIDP zal nog voor eind dit jaar een fase 2-onderzoek starten.

 • Beursgang Aramco stevent af op succes

  Om 7u30 is een veiling gestart in Aramco-aandelen, die de eigenlijke beursgang om 8u30 Belgische tijd voorafgaat. De veiling wijst op een sterke stijging van het aandeel straks. De biedprijzen liggen op 35,2 rial, tegenover een introductieprijs van 32 rial. Dat komt overeen met een beurswaarde van 1.880 miljard dollar. 

  10 procent is de maximale stijging van het aandeel vandaag, volgens de regels van de beurs van Riaad. 

 • Ahold Delhaize investeert 480 miljoen dollar in VS

  Ahold Delhaize USA pompt 480 miljoen dollar in verbeteringen van zijn bevoorradingsketen op de Amerikaanse oostkust. De investering kadert in de nieuwe strategie voor de komende drie jaar. Het is de bedoeling dat de Amerikaanse bevoorradingsketen volledig geïntegreerd wordt en zelf voor haar distributie kan instaan.

  Concreet zal Ahold Delhaize USA drie distributiecentra overnemen van C&S Wholesale Grocers en twee bijkomende centra leasen. Daarnaast gaat de retailer investeren in twee volledig geautomatiseerde diepvriescentra die in het noordoosten en de Mid-Atlantic zullen worden gebouwd.

  Door de distributie volledig in eigen handen te nemen zullen de Amerikaanse activiteiten de kosten drukken, producten sneller in de rekken krijgen, de relaties met leveranciers kunnen verbeteren, en de beschikbaarheid en versheid van producten voor de klanten verbeteren, aldus een persbericht.

  Zonder de 'overgangskosten' zal de impact op de onderliggende bedrijfswinst van Ahold Delhaize USA neutraal zijn in 2020 en 2021, en voor 60 miljoen dollar positief zijn in 2022. Vanaf dan wordt op een positieve impact van meer dan 100 miljoen dollar per jaar gerekend.

  De 'overgangskosten' zullen de komende drie jaar naar schatting 160 miljoen dollar bedragen. Zij zullen in 2020 en 2021 een negatieve impact hebben van telkens 50 miljoen dollar op de onderliggende bedrijfswinst, en van 60 miljoen in 2022.

  Ahold Delhaize stipt nog aan dat de investering geen ingrijpende impact zal hebben op de resultaten van 2019. De op 6 november gegeven outlook blijft dus behouden.

 • Prosus komt in AEX

  Op maandag 23 december verdwijnt Takeaway uit de AEX. De plaats van de maaltijdbezorger wordt ingenomen door Prosus , laat Euronext weten.

  Takeaway krijgt wel een plaatsje in de AMX, de Amsterdam Midkap Index. TomTom moet daar baan ruimen en verhuist naar de AScX, de Amsterdam Small Cap Index. Ook Vivoryon wordt opgenomen in de AScX.

 • Retail Estates haalt 75 miljoen op

  Even terugspoelen naar dinsdagavond. Dan deelde Retail Estates mee dat het 75 miljoen euro heeft opgehaald met een private plaatsing van obligaties. De opbrengsten zullen worden aangewend voor verdere groei. De obligatie-uitgifte zal ook de gemiddelde looptijd van de schulden wat verlengen.

 • Onzekerheid

  Goedemorgen! Wall Street sloot dinsdag lichtjes lager. De drie toonaangevende indexen verloren 0,1 procent. Beleggers bleven aan de zijlijn met het rentebesluit van de Federal Reserve voor de boeg. Bovendien blijft het onzeker of de Verenigde Staten op 15 december effectief bijkomende douanetarieven gaan invoeren op een nieuw pakket Chinese goederen, waaronder smartphones.

  Volgens verschillende bronnen zouden de VS die tarieven uitstellen, maar een officiële bevestiging kwam er niet. Mogelijk krijgen we donderdag meer nieuws wanneer president Trump zijn handelsteam ontmoet. De VS en China werken nog steeds aan een tussentijds handelsakkoord, waarbij China meer Amerikaanse landbouwproducten zou kopen en de VS hun importtarieven wat zouden afbouwen.

  Dezelfde onzekerheid zien we vandaag in Azië, waar Tokio licht lager noteert en Hongkong, Shanghai en Seoel beperkte winsten kunnen voorleggen.

  Een trader bekijkt koersen op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud