1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beurzen zien eindejaarsrally stokken

De Europese beurzen gaven de eerdere winst bij de slotbel prijs, mede door een terug aansterkende euro. Ackermans & van Haaren genoot van de stevige meerwaarde die in de pijplijn zit, Greenyard kreeg een bolwassing.
 • En morgen? Gimv en de Europese economie

  We ronden hier af met een vooruitblik op de dag die komt. Voorbeurs zijn er resultaten van Gimv over het per 30 september afgesloten halfjaar. Het aandeel heeft er tot nog toe een vlak 2017 op zitten. Dat is niet zozeer door de operationele gang van zaken bij de investeringsmaatschappij, wel vonden analisten en beleggers het bij de piekkoers in mei het aandeel behoorlijk duur worden. Bij een koers van 56,7 euro noteerde Gimv tegen een premie van meer dan 20 procent op de jongste gepubliceeerde netto-actiefwaarde. Een stevige waardering, aangezien de meeste holdings tegen een korting noteren. Intussen is door een terugval van de koers de premie gehalveerd tot zo'n 10 procent. 

  Voorts is er ook belangwekkend macro-economisch nieuws, met de invloedrijkste vinger aan de pols van de eurozone. Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert donderdag zijn indicator van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de zogenaamde PMI-indicator in november voor de tweede opeenvolgende maand daalt: met 0,2 punt naar 55,8 punten. Maar dat blijft een hoog cijfer, die consistent is met een stevig groeitempo van zo'n 0,6 procent in het lopende kwartaal. 

 • Europese beurzen geven winst weer prijs

  De slotbel, met een aansterkende euro die in de late handel nog stevig op het sentiment woog. De Bel20 vlagde uiteindelijk een fractie lager af, de Euro Stoxx50 liet 0,4 procent liggen. 

  ©REUTERS

 • HP Enterprises krijgt klop na exit Whitman

  Na de exit van topvrouw Meg Whitman krijgt Hewlett-Packard Enterprises klop. De specialist in hard- en software voor bedrijven duikt 9 procent lager naar 12,85 dollar. 

 • Duikvlucht Hamon wint snelheid

  Hamon koerst nog eens 9,5 procent lager op 1,90 euro, uiteraard een vers dieptepunt. Sinds de engineeringgroep een bedelronde van 70 miljoen euro aankondigde, is het aandeel in vrije val.

  Om een idee te geven: bij de huidige beurskoers moeten Hamon al 37 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven worden om 70 miljoen op te halen. En dat is 1,7 keer de 21,3 miljoen stuks die nu uitstaan. En dat is dus nog zonder rekening te houden met de gebruikelijke korting waartegen zo'n kapitaalronde 'van moetens' gebeurt, om aandeelhouders over de streep te trekken.

 • Wall Street last even een pauze in

  Na nog maar eens een record dinsdag, mag het niet verbazen dat Wall Street heel even op adem komt. Bij opening noteert de Dow Jones vlak op 23.588 punten. Even herinneren dat er donderdag geen handel is voor Thanksgiving en Wall Street vrijdag - de klassieke aftrap van de eindejaarsverkopen - al om 13 uur lokale tijd (19 uur onze tijd).

 • Royal Dutch moet aandeelhouder niet meer op de pof verwennen

  Herinner u dat we een tijd geleden in de Rekenmeester schreven dat Royal Dutch Shell moest lenen om zijn royale dividend - de oliereus is in absolute bedragen de grootste dividendbetaler ter wereld - te kunnen blijven uitkeren? Welnu, er is goed nieuws: volgens de jongste prognoses is de verwachte vrije kasstroom voor het eerst in jaren groter dan de dividenduitkering. 

 • Uitkijken naar Hewlett Packard Enterprise

  Dinsdagavond raakte bekend dat Meg Whitman haar functie als CEO van Hewlett Packard Enterprise neerlegt. Ze wordt in februari opgevolgd door voorzitter Antonio Neri. In de nabeurshandel verloor het aandeel HPE tot 6 procent.

  HPE is bekend voor zijn computerservers die via de cloud diensten verlenen. Het bedrijf werd in 2015 afgesplitst van HP, dat op hardware (pc’s en printers) focust. Tijdens haar bewind deed Whitman heel wat activa van de hand en sneed ze tienduizenden banen weg.

 • Europese beurzen breiden winsten uit

  De winsten in Europa zijn op de middag stevig aangedikt. Gemiddeld stijgen de beurzen nu een half procent, in Brussel, Milaan en Madrid nog iets meer.

  De Amerikaanse futures noteren in de plus (+0,2% voor de future op de Dow Jones), onder meer dankzij de stijgende olieprijs. Morgen is Wall Street dicht om Thanksgiving te vieren; vrijdag – Black Friday – is er een halve dag handel.

  Vanavond staan in de VS de Minutes op het programma, de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed. De meeste analisten en economen verwachten dat de Fed volgende maand opnieuw de rente met 25 basispunten verhoogt. Mogelijk zijn er aanwijzingen in de Minutes terug te vinden die dat bevestigen.

  Fed-voorzitter Janet Yellen sprak gisteren dubbelzinnige taal over de evolutie van de inflatie. Enerzijds bleef ze bij haar voorspelling dat de Amerikaanse inflatie binnenkort zal opveren, anderzijds waarschuwde ze dat de kans bestaat dat de prijzen nog jaren laag blijven.

  De recente klim van de aandelenbeurzen wereldwijd wordt toegeschreven aan de sterk groeiende wereldeconomie, de verwachting van goede bedrijfsresultaten en de voorliefde van beleggers voor technologiewaarden.

  President Trump schenkt een kalkoen genade. ©AFP

 • Olieprijs op hoogste peil in 2,5 jaar

  De olieprijs stijgt verder door. Een vat Brent kost nu 63,22 dollar, 1 procent meer dan dinsdagavond. Dat is het hoogste peil sinds juni 2015.

  De voornaamste reden voor de nieuwe klim zijn problemen met de Keystone-pijpleiding, die Canadese olie (uit teerzanden) naar de Verenigde Staten brengt. De pijpleiding werd vorige week gesloten na een olielek in South Dakota waarbij 5.000 vaten olie weglekten, en draait voorlopig slechts op 15 procent van zijn capaciteit.

  De prijsstijging wordt ook ondersteund door een daling van de Amerikaanse olievoorraden en door de OPEC-vergadering van 30 november in Wenen. Daar zullen de OPEC-landen bespreken of ze hun productiebeperking nog langer zullen volhouden dan maart 2018.

  Olievervuiling in South Dakota, veroorzaakt door een lek in de Keystone-pijpleiding. ©REUTERS


 • Prijzenoorlog in Spanje doet Thomas Cook kelderen

  Thomas Cook Group is vandaag de pineut in Europa. Het aandeel verliest meer dan 10 procent van zijn waarde. De reisorganisator kampt met hevige concurrentie op de Spaanse markt en dat weegt op de (Britse) winstmarges.

  Touroperators en luchtvaartmaatschappijen hebben hun capaciteit in Spanje en andere bestemmingen in het westen van de Middellandse Zee opgedreven omdat er – door de vrees voor terreuraanslagen – minder interesse is in reizen naar Tunesië, Egypte en Turkije. Dat heeft echter tot een prijzenslag geleid onder touroperators die in Spanje actief zijn. Tegelijk hebben de Spaanse hotels van de groeiende vraag geprofiteerd om hun prijzen op te trekken. De marges staan hierdoor van twee kanten onder druk.

  De jaarresultaten die Thomas Cook over het boekjaar 2016/2017 bekendmaakte, waren nochtans niet slecht. De omzet groeide met 9 procent op vergelijkbare basis tot 9 miljard pond dankzij de goede gang van zaken in Griekenland en op verre bestemmingen. Ook de herstellende vraag naar reizen naar Turkije en Egypte hielp een handje. De operationele winstmarge daalde van 3,9 tot 3,7 procent. De nettowinst kwam uit op 12 miljoen pond tegen 1 miljoen een jaar eerder.

  Het strand en de skyline van Benidorm ©REUTERS


 • Degroof Petercam knipt in koersdoel Greenyard

  Het halfjaarrapport van Greenyard was geen hoogvlieger. Tekorten aan sommige groenten en een moeilijke prijszetting wogen zowel op de omzet (-2,4%) als de marges.  Analist Thijs Hoste verwacht beterschap in de tweede helft van het boekjaar 2017/2018, al is het onzeker of de zwakte uit de eerste helft helemaal kan worden goedgemaakt. Hij denkt wel dat de de courante brutobedrijfswinst (rebitda) stevig zal groeien. De analist gaat zijn ramingen voor de twee jaarhelft lichtjes aanpassen en zijn koersdoel laten zakken van 24 tot 22,5 euro. Zijn advies blijft 'bijkopen'.  

 • Coucke en Kaesteker breiden belang in Smartphoto uit

  Zakenmannen Marc Coucke en Etienne Kaesteker hebben de voorbije dagen hun belang in de fotospecialist Smartphoto uitgebreid. Coucke kocht via zijn vennootschap Alychlo 186.256 aandelen bij, goed voor een bedrag van 298.437 euro. Hij betaalde tot 1,64 euro per aandeel. Sinds Coucke vorig jaar in Smartphoto stapte, breidde hij zijn participatie uit tot ongeveer 14 procent van het kapitaal.

  Kaesteker, de stichter van de kledingketen E5-Mode, kocht via Shopinvest 56.589 aandelen voor een bedrag van 86.664 euro, aan prijzen van 1,63 en 1,64 euro. De kledingondernemer zit al jaren in het kapitaal van Smartphoto.

  Smartphoto legt zich steeds meer toe op fotocadeaus als posters, kalenders, tassen, kussens en andere producten met gepersonaliseerde foto's. ©Thomas De Boever

 • Menopauzemiddel Mithra langer houdbaar

  Mithra liet vanmorgen in een persbericht weten dat het middel Tibelia tot 36 maanden goed blijft. Concurrerende middelen die tibolone bevatten, kunnen hoogstens 24 maanden bewaard worden. Tibelia is een generische versie van Livial en wordt gebruikt om menopauzale symptomen te verminderen en osteoporose te voorkomen.

  De langere houdbaarheid van Tibelia is zowel handig voor geneesmiddelendistributeurs als voor patiënten, die minder vaak op consultatie moeten. Tibelia is reeds op de markt in het VK, Spanje, Nederland, Italië en Zweden. In de komende maanden wordt het middel nog in andere landen gelanceerd.

 • Galapagos zet nieuwe stap in onderzoek taaislijmziekte

  Galapagos is begonnen met een Fase 1 studie met GLPG3221, een nieuwe 'C2 corrector' die zal dienen in de drievoudige combinatiebehandeling voor taaislijmziekte (cystische fibrose, mucoviscidose) die het biofarmabedrijf aan het ontwikkelen is. Het doel is na te gaan of GLPG3221 veilig is, goed wordt verdragen en wat de medicijneigenschappen zijn. Het onderzoek loopt in een Belgisch ziekenhuis. GLPG3221 is de tweede C2 corrector die Galapagos test. 

 • KBCS trekt koersdoel AvH op

  Analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities verhoogt na de trading update zijn koersdoel voor Ackermans & van Haaren van 145 tot 150 euro. Zijn advies blijft ‘houden’.

  Duinslaeger heeft het over een ‘goede update’. Hij verwijst onder meer naar de omzetgroei van 27,6 procent bij DEME (onderdeel van CFE), de groei van de beheerde activa bij Delen en Bank J. Van Breda, en de goede resultaten van Leasinvest. De verkoop van NMP aan het Antwerpse Havenbedrijf brengt niet alleen een kapitaalwinst van 21 miljoen euro op, maar zal ook ruimte scheppen voor het management om zich met andere zaken bezig te houden. Hij raamt de netto actiefwaarde van AvH op 152,31 euro per aandeel. 

 • Europese beurzen fractie hoger

  De Europese beurzen noteren met kleine winsten in de vroege handel. De EuroStoxx50 noteert na acht minuten 0,2 procent in de plus, de Bel20 stijgt 0,3 procent. Grote bewegingen in de Bel20 zijn er voorlopig niet. De aandelen Ackermans & van Haaren en CFE reageren positief op de trading updates. De halfjaarcijfers van Greenyard worden minder gesmaakt.

 • Jaarrekening Value8 eindelijk goedgekeurd

  Value8 , de Nederlandse specialist in lege beursschelpen, laat in een brief aan de aandeelhouders weten dat de jaarrekening over 2016 na enkele aanpassingen is goedgekeurd door de accountant. Persartikelen over BK Group, een van de kleinere participaties van Value8, hadden twijfel gezaaid bij de accountant. Na 'onafhankelijk feitenonderzoek', dat pas eind oktober kon worden afgerond, bleek 'dat de berichten in de media over BK ongefundeerd waren', schrijft CEO Peter Paul de Vries.

  Value8 wijzigt ook zijn dividendvoorstel. Er is geen mogelijkheid meer om het dividend in cash te ontvangen, alleen in aandelen. Per 100 bestaande aandelen krijgen aandeelhouders er 8 nieuwe bij, tenminste als het voorstel wordt goedgekeurd op de aandeelhoudersvergadering.

  Value8 is de referentie-aandeelhouder van Sucraf, dat ooit een belang had in een Congolese suikerrietplantage maar nu een lege beursschelp is.

 • ‘Uniper schrapt 2.000 banen'

  Het Duitse energiebedrijf Uniper gaat tegen eind 2018 ongeveer 2.000 arbeidsplaatsen, 14 procent van zijn totale werknemersbestand, schrappen. Dat zegt financieel directeur Christopher Delbrueck in de Rheinische Post.

  Uniper kondigde vorig jaar aan voor 400 miljoen euro besparingen te plannen, maar had nog niet aangegeven hoeveel banen daarbij zouden sneuvelen.

  Uniper ontstond begin 2016 als een afsplitsing van E.ON. Dat concern bracht toen zijn centrales die op fossiele brandstoffen draaien en zijn tradingactiviteiten onder in Uniper.

 • Licht hogere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen naar verwachting vlak tot licht hoger openen. Van dezelfde euforie als in New York dinsdag of in Azië vandaag lijkt dus geen sprake. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de plus.

  Traders aan de slag in Frankfurt ©REUTERS

 • Gimv investeert in huisdierartikelen

  De investeringsmaatschappij Gimv  koopt voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang in AgroBiothers, een Europese groep die accessoires en hygiëne- en verzorgingsartikelen voor huisdieren produceert en verdeelt.

  De famlie Jenoudet, tot nu toe de enige eigenaar van AgroBiothers, blijft aan boord. CEO Julien Jenoudet herinvesteert 'significant' in de nieuwe constructie boven het bedrijf en blijft de groep leiden.

  De Franse groep realiseert een omzet van bijna 65 miljoen euro, stelt ruim 250 werknemers tewerk en verdeelt zijn 4.000 producten in meer dan twintig landen.

  'Dankzij de evoluerende Europese regelgeving voor hygiëne- en verzorgingsproducten zijn de perspectieven voor organische groei goed', stelt Gimv. AgroBiothers ambieert bovendien externe groei. Door een actieve rol te spelen in de consolidatie op een vooralsnog gefragmenteerde Europese markt, wil het bedrijf zijn marktaandeel vergroten en zijn productgamma verbreden.

 • Combinatie Akzo Nobel met Axalta gaat niet door

  De fusiegesprekken tussen Akzo Nobel en Axalta Coating Systems zijn afgesprongen. Akzo Nobel wou zich door de combinatie met het Amerikaanse lakbedrijf wapenen tegen een overname, maar dat is dus niet gelukt.

  Als reactie op het nieuws bracht Nippon Paint terstond een overnamebod uit op Axalta, vernam Reuters. Nieuws dat nog niet officieel werd bevestigd. Grootste aandeelhouder van Axalta is Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett.

 • AvH verkoopt Antwerpse pijpleidingen

  Uit de kwartaalupdate van Ackermans & van Haaren leren we dat de investeringsmaatschappij de Nationale Maatschappij der Pijpleidingen (NMP) heeft verkocht aan het Havenbedrijf Antwerpen. Dat levert AvH 45 miljoen euro op.

 • Orderboek CFE boven 5 miljard

  De bouwgroep CFE , waartoe baggeraar DEME behoort, heeft in het derde kwartaal iets minder gepresteerd dan verwacht. Dat komt vooral door uitstel bij de start van bouwprojecten. Het orderboek dikt aan tot meer dan 5 miljard euro.

  CFE realiseerde in het derde kwartaal een omzet van 794,8 miljoen euro, leert een kleine berekening. Dat is merkelijk minder dan analisten hadden verwacht: KBC Securities rekende op 823 miljoen euro, Degroof Petercam zelfs op 933 miljoen euro.

  Baggeraar DEME kende een druk kwartaal. Vooral GeoSea, de divisie die offshore projecten uitvoert, had de handen vol met de voltooiing van de plaatsing van 42 monopiles van het windpark Rentel, gelegen voor de Belgische kust.

  De lager dan verwachte omzet is vooral te wijten aan Contracting, zeg maar de bouwactiviteiten van CFE. Over de eerste negen maanden viel de omzet met 11,6 procent terug, een daling die bijna helemaal te wijten is aan het uitstel van de start van verscheidene opdrachten.

  Positief is dat het orderboek van CFE in het derde kwartaal is aangedikt tot 5,1 miljard euro van 4,9 miljard eind juni. De groei is vooral te danken aan DEME, dat in het derde kwartaal verscheidene belangrijke contracten won, onder meer voor drie onderzeese kabels tussen windparken en de Belgische kust, de herontwikkeling van de oude haven van Doha in Qatar, en de nieuwe sluis van Terneuzen.

  CFE bevestigt de vooruitzichten voor het hele jaar: een beduidend hogere omzet, al zal de groei minder sterk zijn dan aanvankelijk verwacht door vertragingen bij zowel DEME als Contracting, en een nettowinst in lijn met 2016. DEME zal een omzet van ongeveer 2,5 miljard euro realiseren en een ebitda-marge 'in de buurt van het historisch gemiddelde' (tussen 16 en 20 procent). Contracting zal een lagere omzet en een hoger bedrijfsresultaat boeken en de tak Vastgoedontwikkeling zal een 'historisch hoge' nettowinst behalen.

 • Hang Seng boven 30.000 punten

  Goedemorgen! Correctie, welke correctie? Wall Street heeft de terugval van vorige week helemaal verteerd. De Dow Jones én de Nasdaq Composite lieten dinsdag verse records optekenen. De winsten waren te danken aan optimisme over de beloofde belastinghervorming en over de bedrijfsresultaten. Goldman Sachs verhoogde bovendien zijn prognose voor de Amerikaanse koerswinsten in 2018.

  De Aziatische beurzen gaan vanmorgen door op dat elan. De meest in het oog springende prestatie vinden we in Hongkong terug: de Hang Seng index stijgt 0,8 procent en doorbreekt de grens van 30.000 punten. Daarmee noteert de index op zijn hoogste peil in tien jaar.

  Ook elders staan er winsten op de koersborden. In Tokio wint de Nikkei225 0,5 procent, de Koreaanse Kospi gaat 0,4 procent hoger en in Shanghai is er 0,4 procent winst.

  Gezellige drukte op de beursvloer van New York ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content