1. Markten Live
 2. Live blog

Banken boven in Brussel

De Bel20 sloot 0,4 procent hoger, in lijn met de andere Europese beurzen. De winst was vooral te danken aan de bankwaarden KBC en ING. Toppers waren Smartphoto en Biocartis.
 • Tot morgen!

  We trekken er een streep onder en begroeten u graag morgen weer. Dit staat ons onder meer te wachten:

  VRIJDAG 08 DECEMBER 2017
  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Handelsbalans november
  Duitsland:
  - Loonkosten derde kwartaal, 8 uur
  - Handelsbalans oktober, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - Werkgelegenheid en werkloosheid november, 14.30 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) december, 16 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Sapec: overnamebod aan 60 euro per aandeel door Soclinpar. Tot 15 december.
  - Warehouses Estates Belgium: jaarresultaten 2016/2017, 16.30 uur

 • Europese beurzen sluiten met 0,3 procent winst

  In Brussel eindigde de Bel20 0,4 procent hoger op 3.994,73 punten. De bankwaarden KBC (+2,3%) en ING (+2%) trokken de kar, samen met Proximus (+1,6%), dat van overnamespeculatie genoot. De grootste druk op de index kwam van Bpost (-3,3%), dat ex interimdividend noteerde, UCB (-1,6%) en AB InBev (-0,9%). Bij het bierconcern werkte het verkoopadvies J.P. Morgan nog na.

 • BAV Dexia keurt omzetting preferente aandelen goed

  Op een BAV van Dexia is de omzetting goedgekeurd van de preferente aandelen die werden aangehouden door de Belgische en de Franse staat. De preferente aandelen worden omgezet in gewone aandelen. Als compensatie ontvangen de Belgische en de Franse staat winstbewijzen met Contingent Liquidation Rights, zodat ze hun recht op preferentiële uitkering bij de vereffening van Dexia behouden.

  De preferentiële aandelen moesten worden omgezet om te voldoen aan de bankreglementering.

 • Grote deal voor Befimmo

  Voor 116 miljoen euro neemt Befimmo het gebouw aan de Kunstlaan 56 in Brussel over van AXA Belgium. Dit gebouw, Arts 56 genaamd, is uitstekend gelegen en biedt hedendaagse diensten en faciliteiten. Het heeft een totale kantooroppervlakte van 21.000 m³ en is momenteel verhuurd aan een tiental 'tophuurders'. De bezettingsgraad bedraagt 98 procent. De jaarlijkse brutohuurprijs bedraagt 5,2 miljoen euro, laat Befimmo weten in een persbericht.

 • Cofinimmo strikt eerste nieuwe huurder voor Belliard 40

  Het vastgoedbedrijf Cofinimmo laat weten dat van het kantoorgebouw in de Belliardstraat 40 in Brussel, een innovatief herontwikkelingsproject, al bijna 60 procent van de oppervlakte is verhuurd. Het gebouw moet in het eerste kwartaal van 2018 klaar zijn.

  Het was al bekend dat de lobbyisten CEFIC en PlasticsEurope er hun intrek zouden nemen. Zij komen echter over van een ander gebouw van Cofinimmo. Er is wel een eerste nieuwe huurder voor Belliard 40: International Workplace Group, het vroegere Regus. Die zal er een 'Spaces' coworkingruimte van 4.355 m² openen.

 • Beste dag voor Biocartis in een jaar

  De Mechelse specialist in moleculaire diagnose Biocartis herstelde vandaag van de zware klappen van de voorbije dagen: het aandeel veerde 7,1 procent op tot 11,74 euro.

  De recente tuimelperte was te wijten aan de kapitaalverhoging van 80 miljoen euro die Biocartis heeft heeft doorgevoerd. De operatie ging niet alleen gepaard met een verwatering van 14 procent voor bestaande aandeelhouders, bovendien werden de nieuwe aandelen verkocht - privaat geplaatst - tegen 12,50 euro per aandeel. Toen de kapitaalverhoging op 28 november bekend raakte, stond het aandeel op een piekkoers van 13,85 euro.

  We moeten tot 22 december 2016 teruggaan om nog eens een koerssprong van vergelijkbare grootte terug te vinden.

 • Amerikaanse beurzen op winst

  In New York gaat het de goede kant op, al zijn de indexwinsten beperkt. Vooral de Nasdaq (+0,5%) boert goed dankzij chipproducenten en fabrikanten van sportkleding. Meer in onze Wall Street-spiegel.

 • Lululemon springt hoger

  Als een hoppende yogi in meditatie schiet het aandeel Lululemon meer dan 7 procent hoger op de Nasdaq. Lululemon Athletica, fabrikant van yogapakjes en andere sportieve outfit, maakte woensdag nabeurs beter dan verwachte derdekwartaalresultaten bekend en verhoogde meteen zijn prognose voor het hele jaar.

  ©Lululemon

  De gezuiverde winst over het derde kwartaal (tot 29 oktober) bedroeg 56 cent per aandeel waar analisten 52 cent hadden verwacht. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 8 procent, eveneens meer dan verwacht (5,2%).

  Voor het hele boekjaar 2017/2018, dat loopt tot 29 januari, rekent Lululemon nu op een gezuiverde winst per aandeel van 2,45 tot 2,48 dollar tegen voorheen 2,35 tot 2,42 dollar. De hogere winstprognose ontkracht de vrees dat de sportartikelenmarkt zou verzwakken en geeft het bedrijf ook een verse impuls nu het belangrijke eindejaarsseizoen voor de deur staat. 

 • Wall Street vlak van start

  De Dow Jones en de S&P500 bewegen amper in de eerste handelsminuten. De Nasdaq Composite gaat wel licht hoger, dankzij koerswinsten voor chipfabrikant Broadcom en yogapakjesmaker Lululemon .

  Traders aan de slag op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©REUTERS

 • Anheuser-Busch reserveert 40 Tesla-trucks

  Anheuser-Busch, onderdeel van AB InBev en brouwer van Budweiser, laat 40 exemplaren van de nieuwe volelektrische vrachtwagen van Tesla opzijzetten. Dat meldt The Wall Street Journal. Het gaat wellicht om de grootste bestelling die Tesla tot dusver heeft binnengekregen voor de Semi, die normaal gesproken in 2019 op de markt komt.

  De Amerikaanse brouwer wil zijn bier met elektrische trucks verdelen om te besparen om de brandstofkosten en minder te vervuilen. Het is nog niet duidelijk of Anheuser-Busch de vrachtwagens gaat kopen of leasen.

  Vorige maand kreeg Tesla al bestellingen voor de Semi binnen van Wal-Mart Stores en vlootuitbater J.B. Hunt. Ook DHL, onderdeel van Deutsche Post , en de Canadese vrachtwagenparkbeheerder Fortigo Freight Services hebben al Tesla Semi’s op proef besteld.

  De Tesla Semi, die vanaf 2019 wordt gebouwd ©Photo News

 • Amerikaanse futures: gemengd

  De futuresmarkten twijfelen wat over welke richting Wall Street straks uit gaat. Futurescontracten gekoppeld aan de brede S&P500 gaan gemiddeld uit van een stabiele opening, de Nasdaq zou tot 0,3% vooruit gaan terwijl de Dow Jones-index 0,2 procent zal verliezen.

 • GE schrapt 12.000 banen in elektriciteitscentraletak

  Het Amerikaanse conglomeraat General Electric beleeft moeilijke tijden. De jongste ingreep is een forse afslanking van GE Power, de divisie die traditionele elektriciteitscentrales op steenkool of gas bouwt. Daar verdwijnen 12.000 arbeidsplaatsen, wat in 2018 een besparing van 1 miljard dollar moet opleveren. Door de omslag naar groene stroom is de vraag naar steenkool- en gascentrales teruggevallen.

  De zwaarste klappen vallen in Zwitserland en Duitsland. In Zwitserland verliest bijna een derde van de 4.500 werknemers zijn baan, in Duitsland 16 procent van het personeel. In het VK gaan zowat 1.100 jobs verloren.

  General Electric is zichzelf volop aan het omvormen tot een meer gefocuste groep. Activiteiten als verlichting, transport, industriële oplossingen en elektriciteitsnetwerken gaan de deur uit. GE is ook van plan zijn belang van 62,5 procent in het offshoredienstenbedrijf Baker Hughes van de hand te doen.

 • Proximus springt omhoog

  Geruchten over de Nederlandse sectorgenoot KPN maken van Proximus plots te sterkste stijger in de Bel20, een dag nadat het sinterklaasdividend van de koers ging. Volgens Bloomberg zou de aankomende CEO van KPN opnieuw willen kijken naar buitenlandse overnames, na een jarenlange periode van desinvesteringen. Maximo Ibarra neemt in april het roer in handen bij KPN.

 • Scorebord

  De tussentijdse samenvatting van deze blog staat nu op onze (vernieuwde!) website.

  Top Flop
  Biocartis+6,75%Brederode-1,57%
  Smartphoto+6,72%Picanol-2,00%
  Argen-X+2,30%Connect Group-2,32%
  TiGenix+2,15%Keyware-2,33%
  KBC Bankverz.+2,05%Euronav-2,87%
  VGP+2,02%Bpost-3,62%
  RealDolmen+1,92%Curetis-4,16%

  Hierboven de grootste stijgers en dalers van het moment. De holding Brederode, dat nabeurs de boeken opendoet, verschijnt plots onderaan het klassement.

 • VW geeft gas

  Het aandeel Volkswagen veert rond 13 uur 2,6 procent op. Nochtans werd een manager in de VS tot 7 jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal. Volkswagen kreeg vandaag echter een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux, van 190 tot 220 euro. Bovendien heeft het aandeel een moeilijke week achter de rug: in vier handelsdagen verzwakte de koers met 6,8 procent.

 • Grootste aandeelhouder wordt grootste klant

  Trafigura, de grondstoffenmultinational die al lang nauwe banden smeedt met het van oorsprong Belgische Nyrstar , wordt vanaf 2019 de grootste klant van het zinkbedrijf.

  Volgens het vakblad Metal Bulletin vervalt na 2018 de deal die Glencore een claim garandeert op het gros van de output van Nyrstars zinkconcentraat. Voor handelaren in zink is een stevige toevoer van verse voorraden mooi meegenomen. De zinkprijs verdubbelde in de afgelopen twee jaar. De nieuwe deal met Glencore werd volgens Metal Bulletin al op 20 juli van dit jaar ondertekend.

  Nyrstar is een van de grootste zinksmelters ter wereld. ©Nyrstar

  Glencore verliest volgens ingewijden de marketingrechten op zink uit de fabrieken van Nyrstar in het Amerikaanse Clarksville en de smelterij in Hobart, op het eiland Tasmanië onder Australië. De hudige deal omvat 3% van de jaarlijkse productie van zuiver zink, daarmee is het de grootste van zijn soort.

  Trafigura neemt nu over, en benut zo zijn stevige voet tussen de deur bij Nyrstar in het eigen voordeel. De handelaar in olie, mineralen, en metalen bezit bijna een kwart van alle Nyrstar-aandelen. De oorspronkelijke deal met Glencore was op een gelijkaardige manier tot stand gekomen. Ooit had Glencore een belang van bijna 7,8 procent in Nyrstar, maar die moest het onder druk van de Europese Commissie verkopen, opdat het zou mogen fuseren met het Zwitserse Xstrata.

 • 7 sixpacks per seconde

  AB InBev heeft deze week de grootste brouwerij van Oost-Azië geopend. De brouwerij ligt in Putian, een kuststad ongeveer halverwege tussen Hong Kong en Sjanghai, ter hoogte van Taiwan. Daar zullen 160.000 blikjes bier per uur van de band rollen, of meer dan zeven sixpacks per seconde. Zo wil AB InBev helpen de dorst te lessen van China's groeiende middenklasse.

  Een Aziatisch biermerk van AB InBev. ©BLOOMBERG NEWS

 • Bod op Ladbrokes

  Het overnamebod van de gokgroep GVC op Ladbrokes was geen enorme verrassing, deze zomer liepen gesprekken daarover al eens op een sisser af. Toen kwam er geen akkoord over de waardering van beide bedrijven, maar dat probleem is nu uitgepraat. Wie gisteren een gokje waagde op (het aandeel) Ladbrokes  zal zich dat vandaag niet beklagen.

 • Warehouses Estates trapje lager bij Degroof Petercam

  De rating van Degroof Petercam voor de specialist in logistiek vastgoed Warehouses Estates Belgium zakt van 'bijkopen' naar 'houden'. Het advies zakt omdat de beurskoers het koersdoel van analist Herman van der Loos benadert. 'Een kleine stijging is niet slecht ondanks de barslechte prestaties van de meeste beheerders van retailvastgoed,' oordeelt hij. Vrijdagavond publiceert WEB jaarresultaten (tot en met september), en analist Herman van der Loos legt de lat wat lager. Hij verwacht een bezettingsgraad van 95 procent in plaats van 97 procent voordien. 'De grootste onzekerheid is de bezettingsgraad sinds maart, toen een historisch dieptepunt van 92,2 procent werd bereikt. De bezetting is de laatste maanden behoorlijk volatiel geworden.'

 • Koopadvies voor Solvay

  Market moving is het koopadvies van het Italiaanse Equita SIM voorlopig niet: Solvay verliest deze voormiddag een klein beetje terrein. Met een ambitieus koersdoel van 160 euro over 12 maanden is analist Massimo Bonisoli wel plotsklaps de grootste believer van het aandeel. Deze week verving JPMorgan zijn koopadvies nog door 'houden'. Nu komt de teller volgens Bloomberg opnieuw op 9 koopadviezen te staan.

 • Smartphoto in de schijnwerpers

  De smallcap Smartphoto maakt wel vaker grote sprongen. De beperkte handelsvolumes zorgen er immers voor dat er geen enorme orders nodig zijn om de koers omhoog of omlaag te doen schieten. Vandaag gaat het scherp omhoog. Twee grote aandeelhouders die niet al te nauwkeurig op de precieze koers letten, zijn al wekenlang aan het bijkopen. Etienne Kaesteker (E5 Mode) en Marc Coucke (Omega Pharma, Fagron, ...) kopen, door de beperkingen van het kleine handelsvolume, mondjesmaat aandelen bij. Kaesteker kwam al in 2011 aan boord, Coucke's investeringsvehikel Alychlo in de tweede helft van 2016.

 • Biotech herstelt

  Bij de grootste stijgers van het moment zitten een rist biotechaandelen die een moeilijke paar dagen achter de rug hebben, zoals Celyad, Biocartis en Argen-X. Ook Mithra gaat hoger na de verkoop van Mithra France.

 • Europese beurzen zoeken richting

  Op de bordjes verschijnen vanochtend verwaarloosbare Europese winsten. In Brussel gaat de Bel20 nipt 0,1 procent hoger. Op de continumarkt zijn Balta (+1,6%) en Biocartis (+5%) twee opgemerkte stijgers. Zij zaten de voorbije dagen meermaals bij de sterkste dalers.

  Top Flop
  Option+5,26%Jensen Group-0,88%
  Biocartis+3,10%Curetis-0,92%
  Smartphoto+2,86%PCB-1,08%
  Zenitel+2,51%Bone Therapeutics-1,96%
  Argen-X+2,30%Euronav-2,41%
  Celyad+2,00%Bpost-3,66%
  Balta Group+1,94%Spadel-3,72%

 • Sinterklaascoupon Bpost

  Voor u zich zo dadelijk afvraagt wat er aan de hand is met Bpost : het aandeel noteert vanaf 9u zonder het recht op een brutodividend van 1,06 euro. Anders gesteld: het aandeel begint aan de dag met een achterstand van ruim 4 procent. De couponknip kost de Bel20 precies 0,08 procent of 3,2 punten.

 • Europese futures: groen

  De futuresmarkten wijzen om een bescheiden winst in de eerste handelsminuten. De Euro Stoxx50 zou 0,3 procent hoger gaan, en de andere grote indexen zouden dat voorbeeld moeten volgen.

 • Mithra verkoopt Franse afdeling

  Het farmabedrijf Mithra laat weten dat het haar Franse filiaal verkocht heeft. Dochterbedrijf Mithra France zal in de toekomst nog jaarlijkse royalties en andere inkomsten delen met Mithra.

 • Bitcoin = $14.000+

  Terwijl u lag te slapen raasde de koers van de bitcoin verder omhoog. Zowel de grens van 13.000 dollar als die van 14.000 dollar werden afgelopen nacht gesloopt. We beginnen stilaan te overwegen om niet meer elke 1.000 dollar te melden in deze liveblog. Omgerekend is een bitcoin vandaag meer dan 12.000 euro waard.

  Een aanzuigeffect bij de believers zal er waarschijnlijk iets mee te maken hebben. Maar ondertussen groeit ook het koor van non-believers: 'Nooit zo'n verticale grafiek als die van bitcoin gezien. Gevaarlijk'

 • Goeiemorgen!

  De Bel20 kan vandaag opnieuw ex dividend-druk ondervinden, dit keer van Bpost. Het postbedrijf noteert zonder het recht op het interimdividend. Dat bedraagt over de eerste tien maanden van het jaar precies evenveel als over de overeenkomstige periode van 2016, met name 1,06 euro bruto.

  Net zoals bij Proximus, dat woensdag de coupon van het interimdividend knipte, is het dividend bij Bpost van belang voor de grootste aandeelhouder: de Belgische staat. Die controleert 51,04 procent van Bpost en 53,51 procent van Proximus, en de dividenden van beide ondernemingen zijn een stabiele en welgekomen bron van inkomsten.

  Brederode, de gediversifieerde holding van de familie Van der Mersch, komt nabeurs met een trading update over het derde kwartaal. De halfjaarresultaten van Brederode waren erg sterk dankzij de goed presterende beurzen. Het derde kwartaal was voor de beurzen wel iets minder. In zijn kwartaalupdate staat Brederode doorgaans stil bij zowel de beursgenoteerde aandelen uit de portefeuille als bij de activiteit in private equity.

  Er staat slechts een macro-economische cijfer op de agenda: de Duitse industriële productie. Economen verwachten dat ze in oktober met 0,9 procent is gestegen, na de verzwakking met 1,6 procent in september (een prestatie die overigens volgde op een erg sterke maand augustus waarin de industriële productie met 2,6 procent toenam).

  De Europese beurzen sloten woensdag gemiddeld 0,25 procent lager. Europa deelde in de verkoopgolf die over Azië rolde, maar de indexverliezen werden kleiner toen Wall Street stand bleek te houden. In Brussel verloor de Bel20 een half procent. De Dow Jones sloot 0,2 procent in de min.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content