1. Markten Live
 2. Live blog

'Bod op Ablynx is fair en houdt steek'

Deutsche Bank denkt dat een overname van Ablynx door Novo Nordisk een goed idee zou zijn, maar bekijkt de zaak wel vanuit het perspectief van de Denen. De hele biotechsector stond voor de tweede dag op rij in de kijker in Brussel.
 • Nog een fijne avond!

  We trekken er een streep onder voor vandaag. Morgenvroeg loodsen we u opnieuw doorheen de financiële markten en het bijbehorend economisch en bedrijfsnieuws. Hopelijk gebeurt er meer dan de agenda laat uitschijnen, want die is feitelijk leeg.

 • AMD lager door update-problemen

  Nog even terug naar New York, waar Advanced Micro Devices stevig onderuit gaat. De schuldige blijkt onrechtstreeks Microsoft te zijn.

  Twee zwakke plekken in de beveiliging van computerchips, die ‘Meltdown’ en ‘Spectre’ werden gedoopt, probeert de softwaregigant weg te werken met software-updates. Een aantal computers waarbij Windows draait op chips van AMD bleek echter onbruikbaar nadat updates van Microsoft werden geïnstalleerd. Volgens Microsoft is dat te wijten aan de documentatie die zijn ingenieurs kregen van AMD. Microsoft is intussen gestopt met de updates tot de problemen effectief kunnen worden opgelost.

 • Aedifica bouwt zorgresidentie in Roosendaal

  De specialist in vastgoed voor senioren Aedifica gaat in Roosendaal, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, een zorgresidentie realiseren met 26 eenheden. Het bedrijf gaat 6 miljoen euro investeren in de herontwikkeling van een voormalig schoolgebouw. Het project moet klaar zijn in het eerste kwartaal van 2019. Het brutohuurrendement wordt geraamd op 6,5 procent.

  Topman Stefaan Gielens steekt niet onder stoelen of banken dat Aedifica nog meer gaat investeren in Nederland. 'Andere investeringen zullen nog volgen', klinkt het.

 • Ablynx opnieuw primus in Brussel

  De Europese beurzen hebben dinsdag hun Nieuwjaarsrally voortgezet. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,2 procent in de plus. Het sentiment zat goed na de publicatie van positieve economische data. De werkloosheid in de eurozone is vorige maand teruggevallen tot het laagste peil sinds begin 2009 en de Duitse industriële productie veerde weer op in november. Ook de zwakkere euro hielp sommige aandelen een handje. 

  In Brussel sloot de Bel20 0,7 procent in de plus. De meeste opwaartse kracht kwam van de zwaargewichten AB InBev (+0,9%), KBC (+0,6%) en ING (+0,6%). De grootste procentuele winst viel Bekaert (+3,2%) ten deel. Slechts twee aandelen in de index kleurden rood, Engie (-0,1%) en Cofinimmo (-1,2%).

  Ablynx was andermaal de sterkste stijger op de brede markt, met 13,6 procent winst en een koers (35 euro) die al ruimschoots boven de biedprijs van Novo Nordisk uitkomt. Dat wijst er op dat beleggers op een hoger bod of zelfs een tegenbod speculeren.

 • Leleux zet Balta op 'houden'

  Na de zwakke resultaten over het derde kwartaal en de winstwaarschuwing van eind november verloor tapijtenproducent Balta meer dan 25 procent van zijn waarde. Analist Dirk Peeters van Leleux Associated Brokers meent dat we nu op niveaus zijn aanbeland die rechtvaardigen om het aandeel te 'houden'. Hij geeft Balta een koersdoel mee van 9,50 euro, maar beschouwt het wel als een aandeel met een hoog risico. 

 • Target beloond voor verhoogde prognose

  In New York wint Target ongeveer 2,5 procent nadat de discounter zijn omzet- en winstverwachting voor 2017 opschroefde na sterke verkopen tijdens de eindejaarsperiode. De vergelijkbare omzet steeg in november en december met 3,4 procent, terwijl het bedrijf hoogstens 2 procent had verwacht.

  Voor het hele jaar 2017 rekent Target nu op een omzetgroei van meer dan 9 procent en een winst per aandeel van 4,64 tot 4,74 dollar tegen voorheen 4,40 tot 4,60 dollar. 

 • Vlotte start in New York

  Zoals verwacht zijn de Amerikaanse beurzen positief van start gegaan. De Dow Jones wint 0,3 procent in de eerste handelsminuten, de S&P500 gaat 0,2 procent omhoog. Marktpartijen verwachten dat beleggers een vrij afwachtende houding zullen aannemen bij gebrek aan wegwijzers. Pas wanneer het resultatenseizoen op toeren komt, zal daar verandering in komen.

 • Wall Street houdt nieuwjaarsrally vol

  De Amerikaanse futures wijzen op kleine winsten op de beurzen van New York, de Nasdaq100 en de S&P500 zouden 0,2 procent stijgen, de Dow 0,3 procent.

  ©HH / Erik van't Woud

 • Britse bouwgroep maant aan tot kalmte

  Het Britse Carillion loopt al een tijdje in het visier van de Londense beurswaakhond. Die vraagt zich af of het bedrijf zijn investeerders correct informeerde over een scherpe daling van de winst na het Brexit-referendum. Midden vorig jaar crashte het aandeel van bijna 200 pond naar minder dan 60 pond na een zeer scherpe winstwaarschuwing.

  ©REUTERS

  De bouwer van onder meer spoorlijnen ontvangt later deze maand een nieuwe CEO en worstelt ondertussen met de herfinanciering van zijn schuld. In november verbrak het net niet de convenanten die het had gesloten om bankleningen te verkrijgen.

  Maandag leken de markten plots een voorschot te nemen op goed nieuws, en ging het aandeel 30 procent hoger. Het bedrijf was er vanmorgen als de kippen bij om te zeggen dat het 'niet op de hoogte is van ontwikkelingen die deze koersstijging onderbouwen'. Ook het onderzoek van de Financial Conduct Authority loopt nog, bij deze weet ook iedereen dat daar geen doorbraak zit aan te komen. Dat hebben beleggers begrepen: het aandeel zakt vandaag opnieuw bijna 12 procent.

 • Wachten op Hamon

  De Waalse engineeringgroep Hamon werkt volop aan de geplande kapitaalverhoging. Volgens voorzitter Philippe Bodson wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de prospectus. Alleen de prijs waartegen de nieuwe aandelen zullen worden aangeboden, ligt nog niet vast. Het aandeel Hamon blijft intussen geschorst. 

 • Proximus: panne en compensatie

  Het telecombedrijf Proximus gaat zijn tv-klanten compenseren voor de panne van maandagavond. Zij moesten het toen anderhalf uur lang zonder televisie stellen door een stroomstoring in een van de datacenters van Proximus.

 • De tankermarkt in 2017 en 2018

  2017 was een uitdagend jaar voor tankerrederijen. Er waren te veel tankers beschikbaar in verhouding tot de te transporteren volumes en dat zette druk op de vrachttarieven en de scheepsprijzen. Supertankers (VLCC’s) behaalden een gemiddeld vrachttarief van nauwelijks 10.500 dollar per dag, zowat 65 procent minder dan in 2016; Suezmax tankers zagen het gemiddeld vrachttarief halveren, aldus scheepsmakelaar Allied Shipbroking.

  De supertanker Ann, die DHT Holdings in maart vorig jaar verkocht in het kader van een vlootvernieuwingsprogramma. ©rv

  Hoe de toestand in 2018 evolueert, zal vooral van twee zaken afhangen: hoeveel nieuwe tankers worden opgeleverd en hoeveel oude tankers worden gesloopt. Volgens een andere scheepsmakelaar, Gibson, wordt het opnieuw een druk jaar inzake nieuwe schepen. De oplevering van 40 miljoen ton (dwt) aan tonnage staat gepland, terwijl 35,5 miljoen ton werd opgeleverd in 2017. Deze cijfers behelzen zowel olietankers als productentankers (die geraffineerde producten vervoeren). Gibson wijst er op dat het lang niet zeker is dat alle geplande opleveringen ook zullen plaatsvinden. Om tal van redenen kan er vertraging zijn. Bij de VLCC’s werd vorig jaar bijvoorbeeld van 11 procent de oplevering uitgesteld, bij de Suezmax tankers was dat 21 procent.

  Euronav , dat door de overname van Gener8 Maritime ’s werelds grootste tankerrederij is geworden, slaagt er doorgaans in hoger dan gemiddelde vrachttarieven te bekomen voor zijn schepen. Dat is te danken aan de jonge vloot, de kwaliteitsvolle dienstverlening, een goede en steeds actuele kennis van de markt, en ook aan onderhandelingsknowhow.

 • Ablynx ziet meer marktpotentieel in capla

  Op de J.P. Morgan Health Conference in San Francisco kwam Edwin Moses, de CEO van Ablynx , maandag aan het woord. Hij reageerde kort op het overnamevoorstel van Novo Nordisk – dat de raad van bestuur van Ablynx duidelijk onvoldoende vindt en heeft verworpen – en kwam ook met nieuwe cijfers over caplacizumab, het geneesmiddel om de zeldzame bloedziekte TTP te behandelen. Tot dusver ging Ablynx uit van een marktpotentieel van 800 miljoen voor capla, maar het bedrijf heeft dat nu opgetrokken tot 1,2 miljard euro.

 • 'Bod van Novo Nordisk is fair'

  In een analistenrapport over Novo Nordisk herhaalt Deutsche Bank zijn koopadvies voor de Deense farmagigant. Ons interesseert natuurlijk vooral de insteek over het Ablynx-verhaal.

  'Novo maakte zijn bod publiek om de onderhandelingen te kunnen forceren. Afhankelijk van hoe dat verloopt verwachten we dat het bod nog hoger gaat. Voor aandeelhouders van Novo Nordisk zou dat niet significant zijn,' stelt hoofdanalist Tim Race. Voor Ablynx maakt dat laatste net wél het verschil. Hij stelt verder nog dat de deal strategisch zeer zinvol is voor de overnemer, die momenteel geen enkele expertise over nanobodies in huis heeft. 'Daarom is de deal een goeie strategische zet voor Novo Nordisk.' Vanuit Belgisch perspectief duidt dat ook de interesse van de Denen. Hoezeer zij zullen aandringen blijft voorlopig pure speculatie.

 • 'Aankoop in Nederland zit WDP als gegoten'

  Degroof Petercam reageert goedkeurend op de overname van 280.000 m² Nederlandse bouwgrond, verspreid over drie percelen. 'De aankoop past perfect in de strategie van WDP om te groeien in Nederland met een aanpak waarbij het projecten bouwt die precies op maat van de klant zijn,' stelt analist Jean-Marie Caucheteux. 'De prijs van 203 euro per vierkante meter lijkt redelijk, en is nog steeds onder de prijzen die we zagen voor 2010. Er is nog geen leasingcontranct ondertekend met klanten. Maar de onderhandelingen lopen dus verwachten we dat de plannen binnenkort concrete vorm aannemen.' Het koersdoel gaat van 92 naar 93 euro, het advies blijft staan op 'houden' vanwege het grote verschil tussen de beurswaarde, die hoger is dan de totale waarde van het vastgoed.

  De nieuwe, voorlopig lege percelen, vertegenwoordigen 4 procent van het totale grondbezit van WDP. Volgens die graadmeter is WDP na de transactie even groot in Nederland als in België.

 • Zwitserse centrale bank boekt recordwinst

  De Zwitserse centrale bank zegt dat ze in 2017 een recordwinst van 54 miljard Zwitserse frank (46 miljard euro) heeft geboekt. Zowat 90 procent van de winst is te danken aan meerwaarden op de beleggingen in buitenlandse obligaties en aandelen. De euro steeg in 2017 met 9 procent tegenover de Zwitserse frank. De centrale bank heeft veel euro's gekocht om de koers van de Zwitserse frank omlaag te duwen.

  De te verdelen winst bedraagt 69 miljard frank, omdat de centrale bank nog een zogenaamde distributiereserve heeft. De centrale bank is van plan een dividend van 15 frank per aandeel uit te betalen, het wettelijk maximum. De overheden ontvangen 2 miljard frank: 1 miljard uit de winst en 1 miljard extra omdat de reserve voldoende groot is. De federale overheid ontvangt 667 miljoen frank en de kantons 1,33 miljard.

  De Zwitserse centrale bank is een beursgenoteerde onderneming. De aandeelhouders zijn onder meer de kantons en kantonnale banken. Er zijn ook 2.000 private aandeelhouders, maar hun stemrecht is erg beperkt.

 • Hoger koersdoel voor Ablynx

  Het is u misschien niet ontgaan dat er gisteren heel wat drukte ontstond rond een vijandig bod op Ablynx. KBC Securities reageerde meteen door het koersdoel op te trekken naar de biedprijs, die daarna formeel werd afgewezen door Ablynx zelf. Vandaag stijgt ook het koersdoel bij Degroof Petercam, tot boven de prijs van het afgeslagen bod.

  Analiste Stéphanie Put trekt haar koersdoel op van 17,5 naar 32,5 euro, en denkt luidop na over een beter bod op Ablynx. Gisteren volgde het Amerikaanse beurshuis Jeffries trouwens dezelfde redenering. 'Ablynx verwees naar een onderwaardering en de ingewikkelde uitbetaling (huidige aandeelhouders kunnen nog 2,5 euro opstrijken als twee belangrijke onderzoeken goed vorderen),' stelt Put. 'Een bod in 100% cash zal volgens ons vlotter bespreekbaar zijn. Daarnaast zou er ook een bod kunnen komen van Merck of Sanofi, waarmee Ablynx al verregaande samenwerkt.'

 • Altice hoogvlieger in Amsterdam

  Altice , de schuldenrijke kabelgroep van de Franse miljardair Patrick Drahi, scheidt de Europese van de Amerikaanse activiteiten . Het vereenvoudigt de structuur, luidt het en de Amerikaanse poot gaat op die manier niet langer gebukt onder de zorgen over de Europese activiteiten. Met name in Frankrijk heeft Altice het lastig om nieuwe klanten aan te trekken.

  Beleggers reageren euforisch. Ze duwden het aandeel in het begin van de sessie tot ruim 9 procent hoger. Ondertussen is de winst afgekalfd tot 5 procent op 9,91 euro. Niet iedereen vindt de opsplitsing namelijk een goede zet.

  'In plaats van één schuldenzware groep zijn er nu twee bedrijven met een schuldenberg', is de sceptische reactie van de analisten van Raymond James. Altice USA torst een nettoschuld van 5,8 keer de brutowinst of ebitda. Bij Altice Europe bedraagt de ratio 5,4. Door de opsplitsing zien de analisten voorts de potentiële synergieën wegvallen, bijvoorbeeld op het vlak van internationale mediarechten.

  Altice-topman Drahi gaf voorts aan dat hij op korte termijn geen plannen heeft om activiteiten te verkopen - om zijn schuldenberg af te bouwen - of te kopen, om zijn Amerikaanse poot te versterken. De twee bedrijven blijven overigens onder controle van de Franse miljardair.

  De analisten van Raymond James zien in de opsplitsing op langere termijn wel een opportuniteit om de Europese poot aan één van de Franse concurrenten, Iliad of Bouygues, te verkopen. 'Op de middellange termijn zien we dat niet gebeuren, aangezien Drahi dan met verlies zou moeten verkopen.'

  Door de zorgen over de immense schuldenberg zag Altice vorig jaar ruim de helft van zijn beurswaarde (-54%) in rook opgaan.

 • Bezos is rijkste ooit

  Volgens het team dat de miljardairslijst van Bloomberg bijhoudt is Jeff Bezos, de oprichter en CEO van Amazon.com, deze week rijker geworden dan Bill Gates (Microsoft) ooit is geweest. Sinds Bloomberg een team cijferaars had aangesteld om 's werelds rijksten in de smiezen te houden was Gates de enige die boven 100 miljard dollar ging. Tijdens de dotcom-hype op de beurzen aan het einde van vorige eeuw piekte zijn vermogen op iets meer dan 101 miljard. Recent kreeg Gates gezelschap van Bezos in de club van 13 cijfers, na een onophoudelijke koersstijging van Amazon in de laatste jaren. Niet veel later viel Bezos de nieuwe rijkste mens ter wereld terug naar 90 miljard.

  Jeff Bezos (Amazon.com) werd maandag de rijkste mens ooit, rijker dan zijn voorganger Bill Gates (Microsoft) ooit was. ©ZUMAPRESS.com

  In de eerste dagen van Nieuwjaar ging het Amazon-aandeel nog eens ruim 6 procent hoger. Dat was het laatste duwtje dat nodig was om maandag op een persoonlijk vermogen van 105 miljard dollar te komen. Dat maakt van de Amazon-topman de rijkste mens in de recente geschiedenis.

  Voetnoot: Bloomberg hanteert nominale bedragen in zijn rijkenlijst. Rekening houdend met inflatie was Gates in 1999 wèl rijker dan Bezos vandaag is, zoals lezer (en ex-hoofdredacteur) Pierre Huylenbroeck opmerkt in de commentaarsectie van deze blog. Zo zijn er nog een paar voorbeelden, zoals John Rockefeller die ruim een eeuw geleden als eerste ooit een miljard dollar bij elkaar schraapte. Pierre mag een traktatie claimen op de volgende jamboree van onze redactiecel Beleggen.

 • De toestand

  De Bel20 kan 0,2 procent stijgen: Bpost, Colruyt en Aperam zijn voorlopig de sterkst stijgende indexleden. Bpost kreeg gisteren een koopadvies van Barclays en Colruyt bewees nog maar eens dat het een bodem onder de koers legt door bij iedere koersdip eigen aandelen in te slaan. Het aandeel is al ruim een jaar aan het afkalven, maar zo bewaart het toch nog een deel van zijn reputatie als defensieve belegging.

  Ondertussen vormt IBA het spiegelbeeld van Ablynx: na een pandoering die volgde op een verkoopadvies van ING, zakt het aandeel vandaag nog verder weg.

 • Ablynx weer primus

  Na het overnamebod op Ablynx gisteren - door het management afgedaan als een 'fundamentele onderwaardering' - rukt het aandeel opnieuw op. Het laat de biedprijs van Novo Nordisk daarmee verder achter zich, en is meteen de sterkste stijger van het moment.

  Net als gisteren loopt het enthousiasme over op de rest van de sector. Ook ASIT Biotech, Thrombogenix, Celyad en Mithra gaan er stevig op vooruit in de ochtendlijke handel. Ook Curetis en Biocartis gaan hoger, maar die hadden respectievelijk gisteren en vandaag zelf wat te melden. Galapagos valt lichtjes terug na de opstoot van gisteren, die uitgelokt werd door positieve restresultaten en nog verder aangevuurd door het sfeertje rond Belgische biotech.

  'Het bod van Novo Nordisk op Ablynx en de overname van Tigenix door Takeda doen beleggers duidelijk hopen op meer transacties,' zegt sectoranaliste Stéphanie Put van Degroof Petercam daarover. 'Biotechbedrijven timen hun updates en nieuws ook graag rond het jaarlijkse biotechcongres van JPMorgan.'

  De JPMorgan Health Care Conference begon gisteren in San Francisco. 450 bedrijven dingen er naar de aandacht van de aanwezige specialisten. Enkele Belgen staan er mee te drummen: Ablynx, Galapagos, Argenx, Biocartis, Curetis en UCB tekenen present. Biotechbedrijven hebben er sowieso al een handje van weg om de aandacht naar zich toe te trekken met (zeer) frequente persberichten. Voor deze week en komende week bent u alvast gewaarschuwd.

 • Europese futures: gemengd

  De futuresmarkten wijzen op winsten in o.a. Madrid en Milaan, maar dichter bij huis is het beeld gemengd. Voor de Britse beurs verwachten beleggers een stijging tot 0,2 rpocent, de Franse CAC40, de AEX in Amsterdam en de Euro Stoxx 50 zouden een fractie in het rood gaan kort na de openingsbel.

 • Colruyt shopt bij zichzelf

  De warenhuisketen staat er stilaan om bekend opportunistisch gebruik te maken van koersverzwakkingen van het eigen aandeel. Vorige week spendeerde het bijna 12 miljoen aan meer dan 270.000 eigen aandelen. Sinds de piek boven 54 euro midden 2016 zit de koers gevangen in een neerwaartse trend. Teleurstellende resultaten en downgrades van analisten leveren bovendien nog eens scherpe koersvallen op.

  Colruyt staat er al veel langer om bekend schuldenavers te zijn. Eind september stond er bijna 500 miljoen euro cash geparkeerd op de wachtrekening van het bedrijf.

 • Japan nog steeds op 26-jarige piek

  De beurs van Tokio sluit dinsdag de deuren met een winst van 0,6 procent tot 23.849.99 punten. Dat niveau zagen we niet meer sinds de eerste helft van 1992.

 • WDP even groot in Nederland als in België

  De bouwer/uitbater van opslagruimtes WDP heeft 280.000 Nederlandse vierkante meters bijgekocht. Daar betaalt het 57 miljoen euro voor.

 • 'We verwachten hoger (tegen)bod'

  We vissen nog even de mening van Jeffries over het bod op Ablynx op, dat pas gisteravond in de liveblog verscheen:

  Jefferies-analist Peter Welford laat zijn licht schijnen over het bod van Novo Nordisk op Ablynx: 'Ablynx heeft meer waarde, en we kunnen ons inbeelden dat er een tegenbod komt' stelt hij luid en duidelijk. Caplacizumab, de enige molecule van Ablynx die alle klinische testfases al doorstond, geeft hij 90% kans op een piekomzet van 500 miljoen dollar per jaar. Daarnaast werken de onderzoekers uit Gent nog aan andere potentiële geneesmiddelen.

  'Er zijn synergievoordelen voor Novo als het Capla mag commercialiseren. Daarom lijkt 28 euro per aandeel (zonder de 2,5 euro per aandeel mijlpaalbetalingen) maar een slappe poging,' denkt Welford. 'Het gaat maar om 3,8 keer de piekverkopen, cash en de rest van de onderzoekspijplijn niet meegerekend.'

  Caplaziumab verandert alles voor Ablynx, herhaalt Welford. Hij schat in dat een goedkeuring van de Europese geneesmiddelenregulator binnen kan vallen in het derde kwartaal van dit jaar. 'Niet veel later kan het bedrijf dan zijn aanvraag indienen bij de Amerikaanse FDA, voor een lancering in de VS in de eerste jaarhelft van 2019. Als Ablynx Capla zelf naar de markt brengt zal dat enorm veel winst opleveren.'

 • Goeiemorgen!

  Het is vandaag uitkijken naar de verdere koersreactie van Ablynx na het vijandig bod van de Zweedse farmareus Novo Nordisk. Gisteren stuurden beleggers het aandeel al voorbij de biedprijs (28 euro + 2,5 euro mijlpaalbetalingen). 
  Het bod deed ook alle andere biotechbedrijven op de Brusselse beurs een hoge vlucht nemen. De uitschieter kwam van Curetis dat een derde hoger schoot. De Duitse producent van minilabo’s voor moleculaire diagnose staat dicht bij een doorbraak in de Verenigde Staten.
  Vandaag rapporteert Samsung Electronics, in smartphoneland de grote rivaal van Apple, voorlopige jaarcijfers. 
  Macro-economisch krijgen beleggers een update van de Duitse industriële productie en de werkloosheid in de eurozone.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect