1. Markten Live
 2. Live blog

Brussel halveert dagverlies

Nadat Wall Street aarzelend voor winst koos, halveerden de dagverliezen in Europa. Biocartis en Balta maakten nog maar eens een flinke duik.
 • Agenda

  We ronden af, en zien u graag morgenochtend terug. Dit staat er donderdag op de agenda:


  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland: Industriele productie oktober, 8 uur


  BEDRIJVEN
  Belgie:

  • Bpost: notering ex interimdividend 1,06 euro bruto
  • Brederode: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
  • Sapec: overnamebod aan 60 euro per aandeel door Soclinpar. Tot 15 december.
 • Het verdict

  Bijna een hele dag lang noteerde Colruyt als enige Bel20-er in het groen en bedroeg het groepsverlies zowat om en bij de 1 procent. Dat dagverlies halveerde kort na de openingsbel op Wall Street. In totaal eindigden 8 Bel20-ers boven het nulpunt.

  Top Flop
  Keyware+1,90%Argen-X-3,91%
  Option+1,79%Balta Group-3,95%
  Ontex+1,16%Euronav-4,41%
  Wereldhave Belgium+1,03%Celyad-4,47%
  Gimv+0,69%Thrombogenics-4,94%
  Warehouse Estates+0,66%Hamon-5,08%
  D'Ieteren+0,65%Biocartis-6,32%

 • Walmart past bedrijfsnaam aan

  ©REUTERS

  De grootste bakstenen retailketen van de VS laat in februari het woord 'Stores' vallen uit zijn bedrijfsnaam. Wal-mart Stores verandert dan in Walmart, de naam die ook (zonder koppelteken) boven de ingang van al hun winkels staat. Toch verstaat u dit beter als een focus wèg van die winkels, richting de groeiende divisie ecommerce van Walmart. De keten spendeerde al enorme sommen geld om grote concurrent Amazon bij te benen met online verkopen. Die heet trouwens voluit amazon.com. Dat laat geen twijfel bestaan over de focus van dat bedrijf, ook al kocht het met Whole Foods ook een hele reeks Amerikaanse winkelvestigingen.

 • Biocartis en Balta in de hoek waar de klappen vallen

  Twee aandelen die in de afgelopen dagen al fors daalden, horen vandaag opnieuw bij de sterkste dalers. Biocartis valt na een opmerkelijke rally in het aandeel bijna helemaal terug. Het bedrijf kondigde vorige week twee nieuwe darmkankertests aan, en maakte daarna gebruik van de piekende beurskoers om voor 80 miljoen euro nieuwe aandelen te slijten bij grote investeerders. Zij kregen een korting, en betaalden 12,5 euro per stuk. Vandaag zijn die aandelen al minder dan 11 euro waard. Een nieuwe samenwerking met Amgen om de Amerikaanse farmaregulator FDA mild te stemmen kon het tij niet keren.

  Bij Balta is iets helemaal anders aan de hand, maar ook dat bedrijf verliest vandaag alweer een aanzienlijke brok van zijn beurswaarde. Sinds de grootste tapijtenfabrikant van Europa een winstalarm afvuurde, nota bene kort na een resultatenpublicatie waar er nog geen vuiltje aan de lucht leek, blijft het aandeel klappen krijgen. Het aandeel moet nog 1 euro minder waard worden om tot op de helft van de introductieprijs (13,25 euro) van juni dit jaar te zakken. ING herhaalde dinsdag zijn koopadvies, maar zette wel het mes in het koersdoel, dat zakte van 17 naar 10,5 euro over 12 maanden.

  6,625 euro
  6,625 euro
  Als een aandeel Balta tot deze prijs zakt, is het bedrijf de helft minder waard dan bij de beursintroductie.

 • Wall Street worstelt met nulpunt

  De beurzen in New York gaan slechts lichtjes lager. Ongeveer terzelfdertijd zien we ook de dagverliezen in Europa wat teruglopen. De AEX in Amsterdam staat nu nog maar 0,3 procent lager dan gisteravond, de Bel20 won wat terrein tot een dagverlies van 0,8 procent. Een voor een zien we na Colruyt ook Engie ne Telenet in het groen noteren. AB InBev daarintegen diept het verlies verder uit tot 2 volle procenten. Dat maakt het samen met de koersdip van de bankaandelen KBC en ING extra moeilijk voor de index om richting het nulpunt te sluipen.

 • Olie-IPO in het middenoosten

  We hebben het al vaak gehad over de beursgang van Saudi Aramco, die opnieuw en opnieuw vertraging oploopt. De beursgang zou als het echt meezit een totale transactiewaarde van 2.000 miljard dollar hebben, en daarmee de grootste IPO ooit worden.

  Daarmee vergeleken is de beursgang van Abu Dhabi National Oil, dat zijn retaildivisie afsplitst en 10 procent ervan naar de beurs brengt, klein bier. Toch moet die kleine free float - de verhouding tussen de vrij verhandelbare aandelen en het totale aantal aandelen - meer dan 900 miljoen dollar in het laatje brengen. Het is de eerste IPO in vijf jaar op de beurs van Abu Dhabi, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten.

 • Amerikaanse futures: rood

  De trend van de dag lijkt niet te gaan keren bij de openingsbel in New York. De futuresmarkten wijzen richting kleine verliezen van 0,2 tot 0,3 procent voor de grote indexen.

 • Scorebord

  De Bel20, die gisteren nipt opnieuw onder de 4.000 punten zakte, verliest vandaag al een vol procent, ofwel 40 punten. 8 daarvan komen op de rekening van zwaargewicht AB InBev. Colruyt is de enige stijger, en rapporteert volgende week dinsdag over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar. Dit zijn de grootste stijgers en dalers van het moment:

  Top Flop
  Asit Biotech+3,25%Argen-X-3,31%
  Curetis+1,87%Balta Group-3,34%
  Fluxys Belgium+1,33%Nyrstar-3,42%
  Keyware+1,22%Biocartis-3,68%
  Colruyt+0,82%Ter Beke-3,80%
  Ahold Delhaize+0,76%Celyad-3,92%
  D'Ieteren+0,50%Bone Therapeutics-4,29%

 • Wachten op stijgende rente

  Veel beurswatchers hebben het al een tijd lang over hun verwachting van een gestage stijging van de rentestandend, nu de ECB zich stapsgewijs terugtrekt uit obligatieland. Voorlopig is daarvan nog weinig te zien.

  • De Duitse tienjaarsrente op 6 december vorig jaar? 0,37%
  • De Duitse tienjaarsrente vandaag? 0,31%
 • Brussel zakt bijna 1 procent

  Klik hier door naar het middagoverzicht. Bekaert noteert 30 procent onder zijn piek van het voorjaar.

  De andere Europese aandelen verliezen gemiddeld 0,6 procent. Het grotere verlies in Brussel is te wijten aan Proximus dat vandaag zonder zijn dividend noteert.

 • Degroof optimistisch over Cofinimmo

  Het advies voor de vastgoedvennootschap (GVV) Cofinimmo stijgt van 'houden' naar 'bijkopen' bij Degroof Petercam, het koersdoel is nu 116,5 euro in plaats van 110,5 euro voordien. 

  Door het tegenzittende beursklimaat is dat vandaag niet te zien aan de koers. Cofinimmo boert 0,1 procent achteruit tot 108,85 euro, maar is daarmee wel een van de beste drie aandelen in de Bel20.

 • Houden-advies voor VGP

  Nadat het topduo van VGP een grote brok van hun aandelen te gelde maakte met behulp van enkele zakenbanken, komt JPMorgan met een vers advies over de specialist in logistiek vastgoed in centraal Europa. 'Houden', luidt dat advies, met een bijhorend koersdoel van 65 euro over 12 maanden.

 • Ook VolkerWessels hard onderuit

  Niet alleen BAM krijgt klappen in Amsterdam. Dat geldt ook voor VolkerWessels . Die aannemer heeft in tegenstelling tot de rivalen een reputatie voor strak kostenbeheer, maar gaat nu toch ook de mist in. Ook hier betreft de waarschuwing de nieuwe zeesluizen in IJmuiden. Het aandeel tuimelt 13 procent. 

 • En BAM? Don't ask.

  Het zat er aan te komen na de knoert van een winstwaarschuwing. In Amsterdam verliest de niet zo koninklijke BAM meer dan een vijfde van zijn beurswaarde bij opening. 

 • Stevig verlies voor Europese beurzen

  De openingsbel. En zoals verwacht stevig verlies: de Bel20 zakt 0,9 procent, de Euro Stoxx50 gaat eenzelfde percentage lager. Proximus gaat in lijn met het interimdividend dat er vandaag van de koers afgaat 1,9 procent lager naar 28,36 euro. 

 • ASIT Biotech: geen nieuws is ook geen goed nieuws

  ASIT Biotech probeert nog voor eind dit jaar na eerder zwaar teleurstellend nieuws over het lopend onderzoek broodnodige cash bijeen te schrapen en dat valt duidelijk af te lezen uit het aantal persberichten dat het biotechbedrijfje uitstuurt. Deze ochtend was er een persbericht over de aanvraagprocedure in de Verenigde Staten voor de voorbereiding van tests rond het graspollenmiddel gp-ASIT, een middel dat in Europese tests erg ontgoochelend scoorde. Dat de notoir strenge Amerikaanse farmawaakhond FDA 'slechts enkele bijkomende opmerkingen' formuleerde, heet een 'belangrijke stap vooruit' te zijn. 

 • Europese beurzen op weg naar rode start

  De Europese beurzen staan voor een rode start, in het spoor van de Aziatische collega's. De indexfutures wijzen op een verlies van zo'n 0,5 à 1 procent voor de Brusselse Bel20 en de Euro Stoxx50 , de korf Europese steraandelen, bij de openingsbel.

  ©EPA

 • BAM. Nomen est omen.

  In Amsterdam belooft het een beroerde dag te worden voor BAM . De aannemer waarschuwt dat hij de kosten voor sluizenwerken in IJmuiden verkeerd ingeschat heeft. Daardoor is er zwaar verlies in het vierde kwartaal en zullen de resultaten over heel 2017 achterblijven bij die in 2016. Een koude douche, zeker omdat BAM in het verleden al vaker projecten serieus onderschat heeft

  De nieuwe sluizen zijn belangrijk voor de toekomst van de Amsterdamse haven, aangezien ze bij voltooiing grotere schepen ook bij laag water veilig door het Noordzeekanaal moeten loodsen. 

 • En bitcoin? 12.000 and counting.

  Tulpenbollen of niet, de bitcoinhype blijft maar duren. We zitten intussen aan 12.000 dollar voor de digtale munt, met dank aan de nakende lancering van bitcoinfutures. Eén analist voorspelt op Bloomberg 50.000 dollar. Wie biedt meer? 

 • Oppenheimer rukt op in kapitaal Biocartis

  Biocartis heeft er een nieuwe belangrijke aandeelhouder bij, na de forse kapitaalronde van eind november. Het Amerikaanse Oppenheimer heeft nu een belang van 5,09 procent en overschrijdt dus de meldingsdrempel van 5 procent. 

  Oppenheimer is één van de grotere fondsengroepen van de Verenigde Staten en is onderdeel van verzekeraar MassMutual. Of Oppenheimer al in het kapitaal van de specialist in zaklabo's zat is niet duidelijk, wel overschrijdt de vermogensbeheerder voor het eerst de eerste meldingsdrempel van 3 procent.

 • Dan krijgt Wall Street eindelijk zijn cadeau ...

  ... is het weer niet goed. Goldman Sachs vreest dat de belastingverlaging die president Donald Trump snel hoopt door te voeren de Federal Reserve er toe aanzet twee extra renteverhogingen door te voeren. 

 • Sinterklaas weegt (een beetje) op de Bel20

  Vandaag komt de Sint langs in Brussel. Sint van dienst is Dominique Leroy; Proximus keert namelijk een interimdividend van 0,50 euro bruto uit en noteert zonder het recht daarop. Dat couponnetjesgeknip maakt de Bel20 bij de start 2,3 punten afhandig, een kleine handicap dus. 

  Dominique Leroy gunt de aandeelhouders van Proximus vandaag een Sinterklaascoupon. ©BELGA

 • Aziatische beurzen collectief in het rood

  Goedemorgen! We trappen de dag af met een blik op Azië. Daar tobben beleggers over de koperprijs, die gisteren in Londen dik 4 procent tuimelde naar 6.543 dollar per ton. Het rode metaal heeft de bijnaam 'Dr Copper', omdat hij door de vele industriële toepassingen gezien wordt als een soort polsslag van de wereldeconomie.

  Een verre van perfecte polsslag, maar beleggers zien niettemin in de appelflauwte een signaal dat niet alles peis en vree is met de Chinese economie. In Japan gaat de Nikkei bijna 2 procent in het rood, ook elders is er stevig verlies. In Hong Kong nemen beleggers gretig winst op hoogvliegers: zo tuimelt autobouwer Geely, de eigenaar van Volvo, bijna 9 procent. Dat oogt spectaculair, maar sinds begin dit jaar is de koers nog altijd ruim verdrievoudigd. 

  Koersschermen bij een beursmakelaar in Sjanghai ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content