1. Markten Live
 2. Live blog

CFE kreunt onder 2 Nederlandse verkoopadviezen

De Brusselse beurs eindigt de dag met een minuscuul verlies. Zowel ABN Amro als ING zet het advies voor bouwgroep CFE op 'verkopen'. Dat woog ook op de koers van Ackermans & van Haaren.
 • Tot morgen

  Dadelijk blikken we terug op de beursdag met een opgefriste beursspiegel. Dit zijn de agendapunten voor morgen, de laatste beursdag van de week.

  ©REUTERS

  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Handelsbalans december
  Verenigde Staten:
  - Inflatie december, 14.30 uur
  - Kleinhandelsomzet december, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Dalenys: openbaar overnamebod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. T.e.m. 22 januari.
  - Sapec: heropening van het overnamebod door Soclinpar aan 60 euro per aandeel. Tot 23 januari.
  - Warehouses Estates Belgium: notering ex dividend 3,45 euro bruto
  Verenigde Staten:
  - BlackRock: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs, 12.30 uur
  - JPMorgan Chase: resultaten vierde kwartaal, 12.45 uur
  - Wells Fargo: resultaten vierde kwartaal, 14 uur

 • Brussel eindigt in het (licht)rood

  De Bel20 kwam even boven water maar eindigt de dag met een fractie verlies. Het duurde behoorlijk lang voor de pijnlijke koersdaling voor CFE ook doorsijpelde in de beurskoers van hoofdaandeelhouder Ackermans & van Haaren . De investeringsmaatschappij uit Antwerpen is daarmee de sterkste daler van de Brusselse index.

  Top Flop
  Campine+8,00%Argen-X-2,17%
  Connect Group+3,28%Picanol-2,32%
  Option+2,68%Leasinvest-2,69%
  Iep Invest+2,48%Thrombogenics-4,07%
  IBA+2,40%Fountain-4,42%
  Biocartis+2,19%CFE-11,99%
  VGP+1,92%Curetis-17,09%

 • Olie sluipt naar 70 dollar

  De prijs voor een vat Brent-olie, de Europese graadmeter voor de waarde van het zwarte goud, nadert dag na dag de 70 dollar.

  De stijging beloopt al 13 procent sinds begin december, en brengt de olieprijs naar het hoogste peil in drie jaar. De productiebeperkingen van de OPEC, het verbond tussen een rist grote olieproducerende landen onder leiding van gigant Saoedi-Arabië, lijken door te sijpelen in de tarieven voor een vat nieuwe olie. De laatste scheut optimisme kwam er gisteren van lager dan verwachte voorraden in de VS, en ook de productie lag lager dan verwacht. Hoe hoger de prijs wordt, hoe zinvoller het wordt voor schalieolie-producenten om hun installaties opnieuw te laten draaien.

 • Boeing helpt Dow naar nieuw record

  De vliegtuigbouwer tilt de Dow Jones naar een nieuw record. Ook de rest van de aandelenmarkten veren op na een off-day gisteren. Toen kregen de markten plots even rillingen toen geruchten de ronde deden over China dat minder of geen Amerikaanse overheidsschulden meet zou kopen. Vandaag lijkt het optimisme over de belastinghervorming van de regering terug van weggeweest. De verkoopgolf in treasuries - Amerikaanse staatsobligaties, doorgaans beschouwd als een van de veiligste beleggingen op aarde - ging ook liggen. De Amerikaanse tienjaarsrente viel een fractie terug na de opstoot van gisteren, naar het hoogste peil in bijna een jaar (2,6 procent).

 • Amerikaanse futures

  ©AFP

  Na het eerste (lichte) dagverlies sinds nieuwjaar zijn de Amerikaanse beurzen volgens de futuresmarkten klaar voor een nieuwe tocht richting recordkoersen. De grote indexen zouden tot 0,2 procent stijgen in de eerste handelsminuten.

 • Ook ING zet CFE op 'verkopen'

  Er is een verklaring voor de wel erg forse koersval van CFE : de Brusselse bouwgroep krijgt niet alleen van ABN Amro een verkoopadvies, maar ook van ING. Daar gaat de rating van 'houden' naar 'verkopen'. Het koersdoel wordt eveneens bijgeschaafd en zakt van 124 tot amper 110 euro.

  Analist Tijs Hollestelle titelt zijn rapport 'Do not be hypnotised by the rotating blades'. De redenen waarom hij stevig de schaar zet in CFE zijn evenwel verschillend van die van zijn collega's van ABN Amro.

  Twee zaken maken Hollestelle bezorgd. In de eerste plaats was de ongeziene omzetgroei van DEME vooral te danken aan de inkomsten uit offshore windprojecten. Die kunnen echter een verwaterend effect hebben op de operationele winstmarges. De ING-analist zit daardoor met zijn ebitda-ramingen (brutobedrijfswinst) voor 2018 en 2019 respectievelijk 9 en 11 procent onder de consensusramingen van Bloomberg.

  Een tweede reden voor de adviesverlaging heeft met Van Laere te maken. Hollestelle heeft er steeds voor gepleit DEME een meer prominente rol te geven bij CFE, omdat de markten het baggerconcern - door de cycli heen - hoger waarderen dan de algemene bouwactiviteiten. De beslissing van CFE om Van Laere, een bouwbedrijf uit de stal van Ackermans & van Haaren, over te nemen was voor de analist dan ook een negatieve verrassing. Hij verhuist CFE meteen naar de Benelux-lijst van 'minste favorieten'.

  Voor het nieuwe koersdoel van 110 euro hanteert Hollestelle een multiple van 6 keer EV/ebitda (bedrijfswaarde op brutobedrijfswinst) voor DEME en 4,5 keer voor CFE Contracting, de bouwactiviteiten.

 • Bel20 weer op het droge

  De verliezen in Europa zijn grotendeels weggewerkt en de EuroStoxx50 noteert weer stabiel. In Brussel laat de Bel20 een kleine winst optekenen. Die is vooral te danken aan de bankaandelen KBC en ING , die niet langer op verlies staan. De oorzaak van de (voorzichtige) kentering is de Europese Centrale Bank.

 • Notulen ECB doen euro en rente opveren

  De Europese Centrale Bank (ECB) zegt dat ze haar communicatie over het monetair beleid misschien al vroeg in 2018 zal veranderen. Dat blijkt uit de notulen van de jongste bestuursvergadering. De boodschap doet de euro en langetermijnrente opveren.

  Maar de ECB beklemtoont dat voorzichtigheid nodig blijft. Ze wil voorkomen dat een bijsturing van de communicatie de euro en/of langetermijnrente fors doet stijgen.

 • De toestand na de middag

  De Europese beurzen blijven dit bij huis. Kort na 13u zijn de dagwinsten als volgt verdeeld over Europese sectoren:

  SectorindexKoers (in %)
  Euro STOXX Basic Resources0,74
  Euro STOXX Oil & Gas0,58
  Euro STOXX Chemicals0,57
  Euro STOXX Utilities0,45
  Euro STOXX Insurance0,45
  Euro STOXX Industrial Goods & Services0,33
  Euro STOXX Banks0,14
  Euro STOXX Retail-0,15
  Euro STOXX Technology-0,32
  Euro STOXX Construction & Materials-0,37
  Euro STOXX Telecommunications-0,75
  Euro STOXX Media-0,86
  Euro STOXX Travel & Leisure-1,3

  In Brussel zijn Ackermans & van Haaren, Colruyt en Proximus de sterkste dalers binnen de Bel20. Zij dalen bijna een procent. Aperam is het enige aandeel dat met meer dan een procent kan stijgen.

  Top Flop
  Campine+8,00%Bone Therapeutics-2,31%
  Connect Group+7,10%Miko-2,40%
  Option+2,68%Orange Belgium-2,42%
  Ablynx+2,70%Van de Velde-2,98%
  IBA+2,28%Fountain-4,42%
  Biocartis+1,75%CFE-8,40%
  Zenitel+1,49%Curetis-17,84%

 • Europese industrie goed op dreef

  De industriële productie in de eurozone is in november met 1 procent gestegen tegenover de maand oktober. Dat is beter dan verwacht: analisten hadden maar 0,8 procent verwacht. Jaar op jaar bedroeg de groei 3,2 procent.

  Opnieuw een sterk cijfer in een reeds jubelende datastroom uit de eurozone, luidt het commentaar van ING-econoom Peter Vanden Houte. Hij verwacht ook voor december een sterk cijfer. 

 • Warme oktobermaand speelt Marks & Spencer parten

  Bij de stevige dalers in Europa is vandaag Marks & Spencer terug te vinden. De legendarische Britse retailer, die al jaren aan een turnaround werkt, liet weten dat de verkoop van kleding, huishoudartikelen en voeding gedaald is in het laatste kwartaal van 2017. De hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk en de beperkte loongroei spelen een rol, maar ook het warme weer in oktober. De verkoop verbeterde wel in de aanloop naar Kerstmis. Marks & Spencer kampt echter met hevige concurrentie van zowel webshops als bakstenen retailers.

  In de periode oktober-december, het derde kwartaal van Marks & Spencers boekjaar, viel de vergelijkbare voedingsverkoop met 0,4 procent terug. Dat was slechter dan de daling met 0,1 procent in het voorgaande kwartaal maar beter dan analisten hadden verwacht (-1,1%).

  Voor kleding en huishoudartikelen was de verkoopdaling groter – 2,8 procent – maar analisten hadden nog slechter verwacht (-3,4%).

  ©REUTERS

 • Degroof Petercam laat koersdoel Van de Velde zakken

  Van de Velde realiseerde vorig jaar 1 procent meer omzet, maar op vergelijkbare basis was de prestatie zwak, zegt analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam. Dat is te wijten aan de groothandel, die in de eerste helft ook al zwak scoorde qua omzetgroei. In de retailactiviteit, lange tijd het probleemkind, lijkt het - zonder rekening te houden met wisselkoersen - wel iets beter te gaan met 4,2 procent groei over het hele jaar tegen 3 procent in de eerste jaarhelft. 'Deze resultaten bevestigen de trendommekeer die we reeks in de eerste jaarhelft zagen', zegt de analiste.

  De groothandelsactiviteit levert hogere marges op dan retail, maar zal dit jaar minder bijdragen door een negatief mix-effect. Bovendien moet Van de Velde in de tweede jaarhelft nog enkele 'projectkosten' in rekening brengen. Debruyne verlaagt daarom haar raming voor de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) verder tot 54,4 miljoen euro, wat 12 procent minder is dan over 2016 werd behaald. Het gevolg is dat haar koersdoel zakt van 50 tot 47 euro. Haar advies blijft 'houden'.

 • ‘DEME heeft nood aan grote baggerorders'

  Zwakke orderinname op zowel de baggermarkt als in de offshore windparkenbouw is de hoofdreden waarom ABN Amro zijn advies voor CFE in een ruk laat zakken van ‘kopen’ tot ‘verkopen’ en zijn koersdoel verlaagt van 145 tot 120 euro. De Brusselse bouwgroep is het moederbedrijf van baggeraar DEME, die voor het gros van de omzet en winst van CFE tekent.

  De baggermarkt zit momenteel op bodemniveaus, zeggen analisten Thijs Berkelder en Philip Ngotho, en daardoor zal de ebitda-marge (brutobedrijfswinst op omzet) van DEME terugvallen tot onderaan de normale vork van 16 tot 20 procent. Daardoor zien zij de winst over 2017 met 10 procent afnemen tot 139 miljoen euro, om dit jaar nog eens 7 procent lager te gaan tot 130 miljoen. Pas in 2019 en 2020 verwachten ze weer winstgroei bij DEME.

  De analisten verwachten op korte termijn niet direct een herstel van de baggermarkt en zijn ook meer op hun hoede inzake offshore windprojecten. Ze denken daarom dat het aandeel CFE over een jaar zal noteren tegen 5,5 tot 6 keer de voor 2019 verwachte brutobedrijfswinst (ebitda), 11 tot 12 keer de bedrijfswinst (ebit) en dat de koerswinstverhouding dan 15 à 16 zal bedragen. Dat brengt hen bij een koersdoel van 120 euro. Zij sluiten niet uit dat de koers tijdelijk terugzakt tot 110 euro tot duidelijk is hoe de vooruitzichten voor 2018 zijn.

 • Groei Duitse economie versnelt tot 2,2 procent

  De Duitse economie is vorig jaar met 2,2 procent gegroeid, maakt het Statistisches Bundesamt bekend. Dat is een duidelijke versnelling tegenover 2016, toen 1,9 procent groei werd opgetekend. De economie van onze oosterburen is daarmee al acht jaar op rij aan het groeien.

  Dankzij de sterke economie stijgt het begrotingsoverschot tot 1,2 procent. Het is het vierde opeenvolgende jaar dat Duitsland een begrotingsoverschot boekt.

  Bondskanselier Angela Merkel geniet van een goed glas bier. ©EPA

 • Engie profiteert nog snel van lage rente

  De Franse nutsgroep heeft 'de aantrekkelijke marktvoorwaarden' te baat genomen om 1 miljard euro op te halen met een hybride obligatie. Engie zal op de 'perpetual' achtergestelde obligatielening slechts een coupon van 1,375 procent betalen. Dat is volgens het bedrijf de laagste rente ooit voor een hybride bedrijfsobligatie.

  De nieuwe lening vervangt twee andere waar een veel hogere rente aan vast hing: een obligatielening van 600 miljoen euro waarop 3,875 procent moest worden betaald en een obligatielening van 600 miljoen pond met een coupon van 4,625 procent.  

 • Bayer casht fors na koersstijging Covestro

  Bayer  heeft een pakket van 1,8 miljard euro aan Covestro-aandelen verkocht. Daarmee daalt het belang van de Duitse chemiereus in zijn voormalige plasticdochter van 24,6 procent naar 14,2 procent. Bayer heeft aangegeven dat het op middellange termijn volledig wil vertrekken uit Covestro .

  Bayer profiteert van de recente koersopstoot bij Covestro: het aandeel ging de voorbije drie maanden een kwart hoger. Het geld kan Bayer gebruiken voor de geplande overname van de Amerikaanse gewasbeschermingsgigant Monsanto .  

  Patrick Thomas, de ceo van Covestro

 • Bitcoin lager door Zuid-Korea

  Het Zuid-Koreaaanse ministerie van Justitie werkt aan een wet om de handel in virtuele munten als de bitcoin te verbieden. Dat zorgde eerder vandaag voor grote onrust op de (internationale) handelsplatformen voor cryptomunten. De koers van de bitcoin viel terug van ongeveer 15.000 dollar tot iets boven 13.000 dollar, om later weer te herstellen tot 13.500 dollar.

  De Zuid-Koreaanse politie en belastingsambtenaren vielen ook binnen bij plaatselijke wisselkantoren voor virtuele munten. Zij worden verdacht van belastingontduiking. Een eventueel verbod op de handel in virtuele munten moet wel een meerderheid halen in het parlement.

  De bitcoin en andere cryptomunten zijn razend populair in Zuid-Korea als beleggingsinstrument om snelle, forse winsten te behalen. Omdat de munten er moeilijk te verkrijgen zijn, betalen Zuid-Koreanen een premie van circa 30 procent in vergelijking met andere landen.

 • Europese beurzen openen fractie hoger

  In de eerste handelsminuten wint de EuroStoxx50 0,1 procent; De Bel20 , die woensdag goed stand hield dankzij het grote gewicht van de banken in de index, blijft nagenoeg stabiel (-0,02%). Grootste daler in Brussel is momenteel CFE , dat een verkoopadvies kreeg van ABN Amro.

 • ABN Amro zet CFE op 'verkopen'

  Analist Thijs Berkelder van ABN Amro schrapt CFE van de kooplijst en geeft de Brusselse bouwgroep meteen een verkoopadvies. Zijn koersdoel schroeft hij terug van 145 tot 120 euro. Daarmee zit hij aan de onderkant van de actuele koersdoelrange van analisten, die loopt van 120 tot 151 euro. CFE is het moederbedrijf van DEME.

 • Naar licht hogere start in Europa

  De future op de EuroStoxx50 noteert 0,2 procent in de plus, wat op een licht positieve opening van de Europese beurzen wijst. Woensdag zetten ze een stapje terug (-0,4%) na vijf opwaartse handelsdagen en een sterke start van het jaar.

  Het hart van de beurs van Frankfurt ©REUTERS

 • Care Property in nieuw project in Middelkerke

  Ook die nieuws van woensdagavond hebben we nog niet mee. Care Property Invest gaat voor het OCMW van Middelkerke een groep van assistentiewoningen bouwen bestaande uit 60 wooneenheden. 'Assistentiewoningen Welzijnshuis' wordt gerealiseerd in het centrum van de kustgemeente en vlak bij het strand. De totale investeringskosten worden geraamd op 8,2 miljoen euro. 

  Het bedrijf zal het project financieren met middelen uit de kapitaalverhoging van oktober 2017. Die operatie bracht 72 miljoen euro op 'Met deze gunning zal Care Property Invest maar liefst 143,5% van het opgehaalde kapitaal geïnvesteerd hebben', zegt CEO Peter Van Heukelom in een persbericht.

  Care Property wil zijn vastgoedportefeuille verder uitbreiden met zorgvastgoed, niet alleen in België maar ook in andere Europese landen.

 • Fagron gaat cannabisproducten verdelen

  Nog nieuws van woensdagavond. Fagron sluit een deal met het Canadese Cannimed Therapeutics om diens medicinale cannabisproducten te verdelen in 17 landen. De focus ligt eerst op Duitsland, waar het gebruik van cannabis (op doktersvoorschrift) voor medicinale doeleinden vorig jaar werd gelegaliseerd. 

 • Van de Velde trapt resultatenseizoen af met stabiele omzet

  Van de Velde is traditioneel de eerste om de boeken te openen over het afgelopen jaar. Deze ochtend meldt de lingeriegroep dat de omzet met 1 procent is gestegen tot 208,7 miljoen euro.
  De omzet in sommige landen werd gedrukt door valutaschommelingen want bij constante wisselkoersen zou de omzet 1,8 procent hoger uitgekomen zijn, merkt het bedrijf op. De vergelijkbare omzet daalde met 0,7 procent tot 205,3 miljoen euro maar bleef stabiel bij constante wisselkoersen. De wholesalemarkt (-0,3 procent) trekt de goede resultaten van de retailverkoop (+4,2 procent) wat omlaag.

  Er worden geen verdere toelichting gegeven bij de omzetcijfers. Voor meer details over de verkoop van de lingeriemerken Marie Jo, PrimaDonna en Andres Sarda is het wachten tot 27 februari.

 • Zes beursintroducties op komst in 2018

  2017 was inzake nieuwkomers een mager jaar voor Euronext Brussel, maar 2018 ziet er een stuk beter uit. Niet minder dan zes bedrijven zouden de stap naar de beurs wagen. De grootste operatie van het jaar wordt wellicht Belfius, maar we mogen ons ook verblijden op de komst van de Antwerpse chemiedistributeur Azelis, twee biotechbedrijven (Apitope en Promethera), een technologiebedrijf en een vastgoedvennootschap rond hotels.

 • Winstnemingen in Azië

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen zetten een stap terug nadat woensdag het meest ‘oververkochte’ niveau in 20 jaar werd bereikt. Daarmee lijkt de Nieuwjaarsrally als een pudding in elkaar te zakken. De overkoepelende MSCI Asia Pacific Index verliest 0,5 procent.

  Marktpartijen hebben het over winstnemingen na een uitstekend 2017 en een sterke start van het jaar. De onderliggende fundamentals voor de Aziatische markten blijven volgens hen gezond.

  In Hongkong noteert de Hang Seng-index met een miniem verlies (-0,05%), maar het is wel de eerste daling in 13 dagen. De beurs van Hongkong heeft haar langste rally sinds 1969 achter de rug.

  In Tokio zakt de Nikkei225 0,6 procent. De yen blijft op een hoog peil tegenover de dollar en er is ook ongerustheid omdat de Japanse centrale bank dinsdag haar aankopen van langlopende obligaties voor het eerst in twee jaar heeft verminderd.

  De Chinese beurzen noteren gemengd met 0,2 verlies in Shanghai en 0,2 procent winst in Shenzhen. Na negen winstdagen nemen beleggers winst, onder meer op vastgoed- en energiewaarden. Berichten dat Chinese functionarissen zouden aanbevolen hebben de aankoop van Amerikaanse staatsobligaties terug te schroeven werden min of meer ontkend: daarbij zou ‘een verkeerde bron’ geciteerd zijn.

  De eerste handelsdag van het jaar in Tokio werd in stijl gevierd. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content