1. Markten Live
 2. Live blog

Credit Suisse schrijft Telenet naar record

De Brusselse beurs zette haar nieuwjaarsklim voort, met Telenet op kop. IBA was na de vierde waarschuwing in zeven maanden echter alle krediet kwijt.
 • Bel20 vlagt 1 procent hoger af

  De slotbel: de Bel20 ging gezwind 1 procent hoger naar 4.097 punten, aangevoerd door Telenet . Het overzicht van de beursdag leest u hier, we zijn er uiteraard maandag terug voor een verse blog. Fijn weekend en tot dan!

  We ronden af met de belangrijkste afspraken voor komende week:

  Kan Van de Velde zijn omzet prikkelen?

  Donderdagochtend opent lingeriegroep Van de Velde als eerste Belg de boeken van het vierde kwartaal. Het bedrijf achter Marie Jo en PrimaDonna toont enkel omzetcijfers, en die zouden volgens de analistenverwachting niet meteen oogverblindend zijn. De omzet over heel 2017 zou stabiel blijven op 207 miljoen euro, na een kleine terugval in 2016.

  In het eerste halfjaar daalde het verkoopcijfer in de 83 eigen winkels met 1,1 procent, terwijl de groothandelsomzet 1,6 procent steeg. Van de Velde kondigde stevige investeringen in marketing en sales aan om de omzetgroei weer aan te zwengelen, wat op korte termijn de winstgevendheid onder zal zetten.

  Hoe zwaar weegt rente op JPMorgan Chase?

  Vrijdag trapt JPMorgan Chase het resultatenseizoen van de Amerikaanse banken af. Ook het door schandalen geplaagde Wells Fargo opent die dag de boeken, net als PNC Financial Services en vermogensbeheerder BlackRock. De banksector in de VS heeft te lijden onder de vlakkere rentecurve, wat de rentemarge van banken onder druk zet.

  De sector hoopt dan maar op een boost via deregulering en de recent goedgekeurde belastingverlaging. Voor JPMorgan Chase rekenen analisten gemiddeld op een winst per aandeel van 1,63 dollar (+0,6% op jaarbasis), terwijl de omzet in het vierde kwartaal op 25,7 miljard dollar (+5,4%) zou moeten uitkomen.

 • Credit Suisse schrijft Telenet naar record

  Sterkste stijger in de Bel20 is Telenet , met en spurt van 3,6 procent naar de recordkoers van 61,30 euro. Met dank aan de fanmail uit Londen.

  Volgens Credit Suisse gaat de telecom- en mediagroep de sterke trend van 2017 in 2018 doorzetten. En mogen de aandeelhouders in februari een stevig dividend van bruto 4 euro per aandeel verwachten. Het advies blijft 'kopen', het koersdoel gaat van 61 naar 63 euro

  De analisten verwachten ook dat Telenet dankzij de extra mobiele data in zijn Wigo-bundel (toegevoegd midden vorig jaar) postpaid marktaandeel zal afsnoepen van Proximus én Orange - 1 procentpunt per jaar in 2018-2020. Vandaag zijn mobiele klanten die overstappen van Proximus en Orange naar Telenet/BASE niet altijd tevreden van het netwerk. Tegen eind dit jaar zien de analisten die kwaliteitskloof weggewerkt.

  Een verstrenging van de kabelregulering kan roet in het eten gooien. Maar zelfs als het groothandelstarief wordt verlaagd van 15 tot 10 euro per maand ziet Credit Suisse amper een impact van 1 procent op de verwachte brutowinst (ebitda) in 2020.

  Als Telenet postpaid klanten wint, is dat natuurlijk slecht nieuws voor Orange . Het kost de operator volgens de analisten ook meer (marge) om meer data aan zijn bundels toe te voegen dan Telenet en Proximus.

  Wat breedband en televisie betreft, mikt Credit Suisse tegen 2020 op een marktaandeel van 5 procent. Orange maakt zich hard dat het dubbele mogelijk is.

  Bovendien schatten de analisten de impact van het wegvallen van de verhuurcontracten (netwerk) van Telenet en Lycamobile hoger in dan de rest van de analisten. Om die redenen verlaagt Credit Suisse het koersdoel voor Orange Belgium van 18 naar 16 euro. Het advies blijft 'verkopen'.

  Voor Proximus blijft het advies eveneens 'verkopen' en het koersdoel 21 euro. De analisten verwachten verlies van mobiele klanten aan Telenet en aanhoudende druk van Orange op de breedbandverbindingen.

 • IBA: 'Varian koopt marktaandeel, tegen onhoudbare marge'

  We belden ook even met IBA . CEO Olivier Legrain kregen we niet aan de lijn, die is on the road. Jean-Marc Bothy, hoofd strategie, stond ons wel te woord.

  Waarom heeft IBA zijn prognoses niet sneller ingeslikt?

  Bothy: 'De voorbije drie jaar was de visibiliteit wel goed. Normaal krijgen we op het einde van het jaar nog heel wat orders binnen. Dat was in 2017 dus niet het geval. Maar de belangrijke impact van de vier hangende deals verschuift naar dit jaar, de contracten gaan niet in rook op.'

  IBA heeft niet alleen last van een vertragende markt. Rivaal Varian haalde vorig jaar meer deals binnen en snoepte marktaandeel af.

  Bothy: 'Het klopt dat Varian meer contract binnenhaalde. Maar duik in zijn jaarcijfers en u zal zien dat het bedrijf marktaandeel koopt. Varian sloot zijn gebroken boekjaar in september af met 96 miljoen euro verlies op protontherapie. De Amerikanen boeken 9 procent brutomarge op hun behandelingscentra, dat is onhoudbaar. (Ter vergelijking: IBA boekte in de eerste jaarhelft een brutomarge van 12,6 procent om zijn protontherapie-aanbod, red.)

  Geniet CEO Olivier Legrain nog het vertrouwen van de raad van bestuur?

  Bothy: 'Indien dat niet het geval zou zijn, had u het al geweten.'

 • Wall Street start op recordhoogte

  De openingsbel op Wall Street. En ook al is het nog een paar dagen wachten op het volgende duizendtal, met een winstje van 0,2 procent is de Dow Jones goed op weg alweer een vers record neer te zetten. 

  ©REUTERS

 • 'Iets met crypto'

  De bedrijfstop van de frisdrankmaker Long Island Iced Tea heeft besloten dat ze nog niet genoeg hebben genoten van de populariteit van alles met de naam blockchain. De website van Long Blockchain leert ons niets meer dan toen de naamsverandering werd aangekondigd.

  Het bedrijf is duidelijk nog steeds op zoek naar een manier om 'iets met crypto' te beginnen doen, in plaats van ijsthee te bottelen. Voor informatie over de kapitaalronde moet u wel nog steeds surfen naar longislandicedtea.com.

 • Futures Wall Street

  De futuresmarkten rekenen nog steeds op stijgende aandelenmarkten, maar zijn wat minder ambitieus na het banenrapport. Voor zowel de Dow, de S&P500 als de Nasdaq Composite rekenen de handelaars op stijgingen van 0,4 à 0,5 procent. Dat is genoeg voor - u raadt het al - verse absolute recordkoersen.

  ©AFP

 • Amerikaanse banenrapport

  De euro stijgt en de Amerikaanse rente valt licht terug na het Amerikaanse banenrapport. Er kwamen 148.000 banen bij in de privésector in december, terwijl uit de rondvraag van Bloomberg een verwachting van 190.000 kwam. De cijfer voor november werden opwaarts bijgesteld. De uiterst lage werkloosheidsgraad van 4,1 procent bleef vorige maand stabiel.

 • 'IBA is alle geloofwaardigheid kwijt'

  Volgens ING-analist Giel-Jan Triest is IBA  na de vierde winstwaarschuwing in minder dan een jaar de resterende geloofwaardigheid op het vlak van communicatie helemaal kwijt. ‘Het zal nog meer vragen doen rijzen over IBA’s concurrentiepositie en de vertraging van de markt.’ Het bedrijf had sneller de prognoses op de middellange en lange termijn moeten inslikken, vindt de analist. ‘Nu compenseert het opnieuw slecht nieuws met een contract.’
   
  ‘Kort samengevat kent IBA meer concurrentie in een vertragende markt’, zegt Triest. De Amerikaanse rivaal Varian haalde afgelopen jaar meer contracten binnen waardoor diens marktaandeel tot 26 à 27 procent is gestegen, versus 40 procent voor IBA (voorheen 44%).

  Varian combineert prothontherapie - precisietechnologie voor zeer specifieke tumoren (o.a. kinderhersenen en dichtbij vitale organen als het hart en nieren) – met de twee tot vijf keer goedkopere conventionele radiotherapie. IBA daarentegen biedt de conventionele behandelingen aan via een partner, Electa. Varian heeft ook een beter software-aanbod, vindt Triest. Verder profiteert Varian ook van de goedkopere dollar versus de euro.
   
  Naast de scherpere concurrentie kampt IBA ook met een tragere instroom van contracten. De Amerikaanse markt heeft last van Obamacare die besparingsgewijs drukt op de gezondheidsuitgaven en de verzekeraars duwen de patiënten naar de goedkopere radiotherapie in plaats van de dure protontherapie. En de Chinese markt, waar IBA veel van verwachtte, viel stil in de aanloop naar het Volkscongres eind vorig jaar.
   
  Triest vindt tot slot dat IBA te agressief mensen heeft aangeworven om in te spelen op de verwachte groei. In 2016 trok het bedrijf 400 extra ingenieurs aan om de projecten in goede banen te leiden. ‘Door de bouwvertragingen komen ook de onderhoudscontracten trager op gang. Daardoor zit IBA nu met werknemers die weinig bijbrengen aan de resultaten.’

  De analist overweegt zijn advies ('houden') en koersdoel (34,50 euro) aan te passen. Zijn collega's bij KBC Securities en Degroof Petercam deden dat al. Bij de eerste ging het koersdoel van 26 naar 23 euro - het advies blijft 'houden'. Degroof Petercam raadt beleggers sinds vanmorgen aan het aandeel te verkopen. Het koersdoel werd verlaagd van 23,3 naar 14,9 euro.

 • Scorebord

  Het middagoverzicht staat hier. Dit zijn de grootste stijgers en dalers van het moment:

  Top Flop
  TiGenix+74,11%Ascencio-1,40%
  Thrombogenics+6,44%Leasinvest-1,42%
  Campine+4,55%Wereldhave Belgium-2,05%
  CFE+4,13%Home Invest Belgium-1,98%
  Connect Group+4,12%Xior-2,98%
  Biocartis+3,50%Miko-3,20%
  Argen-X+2,83%IBA-18,96%

 • Tigenix +70%

  De markten bouwen een veiligheidmarge in, en blijven voorlopig onder de biedprijs van 1,78 euro per aandeel Tigenix. Het aandeel knalt van 98 eurocent naar 1,7 euro kort nadat de handel in het aandeel werd geopend, op het middaguur. Om de biedprijs te bereiken is een stijging van 81,4 procent nodig tegenover de slotkoers van donderdagavond.

 • Inflatie eurozone licht verzwakt

  In december bedroeg de inflatie in de Europese muntunie 1,4 procent. Daarmee zakt de geldontwaarding van 1,5 procent op jaarbasis in november.

  ©EPA

  De inflatie binnen de eurozone staat daarmee weer een stapje verder van het doel van de Europese Centrale Bank. Die mikt al jaren op een doel van 'dicht bij maar minder dan 2 procent'. De toediening van goedkoop geld, die de massale aankoop van obligatieleningen, werd in 2017 verlaagd van 60 naar 30 miljard euro per maand. Deze bescheiden terugval van de belangrijkste parameter voor de ECB kan dienen als argument om de volgende stap niet te snel te zetten.

 • Tigenix schiet uit de startblokken om 12u

  De handel in Tigenix blijft nog opgeschort tot het middaguur. Daarna valt te verwachten dat het aandeel als een pijl de lucht in schiet, richting de biedprijs van 1,78 euro. Dat bod krijgt een grote kans op slagen toegedicht van verschillende analisten. Een voor een trekken ze dan ook hun koersdoel op tot 1,78 euro.

 • IBA trapje lager bij Degroof

  IBA had al weinig fans over. Na de nieuwste pessimistische update van de producent van protontherapiecentra zakt het advies bij Degroof Petercam van houden naar 'afbouwen'.

  Het koersdoel zakt van 23,3 euro naar 14,9 euro. In juli vorig jaar, net na het eerste winstalarm, bedroeg het koersdoel over 12 maanden nog 31,5 euro.

 • Greenyard ongeschonden na afgesprongen Amerikaanse deal

  De bedrijfstop van Greenyard zal niet tevreden zijn dat de overname van Dole is afgesprongen, maar voor beleggers zit dat anders. Het aandeel kan 's ochtends zelfs een procent stijgen. Vermoedelijk zijn zij opgelucht dat hun bedrijf geen kapitaalverhoging of schulduitgifte moet doen om een prooi te kunnen overnemen die grofweg dezelfde jaaromzet haalt als Greenyard zelf.

  'Gezien de omvang en de schuldgraad van Dole zelf, bood de overname een pak financiële uitdagingen voor Greenyard,' merken de specialisten van KBCS op. 'Maar overnames zitten in het DNA van Greenyard. Schaalgrootte is belangrijk in deze consoliderende sector.'

  'De overname van Dole had alles veranderd voor Greenyard,' klinkt het bij Thijs Hoste van Degroof Petercam. 'Maar dit toont dat Greenyard fusies gedisciplineerd aanpakt.' Hoste handhaaft zijn bijkopen-advies en koersdoel van 22,5 euro. 'Sterke groei van de winst per aandeel zit in de kaarten, dankzij organische groei en verdere overnamesynergieën.'

 • Nóg een klap voor IBA

  Beleggers appreciëren niet dat IBA een negatieve bedrijfswinst neerzette in 2017. Het Waalse wonderkind leek jarenlang te blijven groeien tot in de hemel. Die reputatie ligt na vier deprimerende persberichten op een dik half jaar definitief aan diggelen.

  IBA had gerekend op een knaller van een vierde kwartaal om de jaarcijfers nog wat kleur te geven. Minstens vijf contracten had het bedrijf nog willen tekenen voor oudejaarsavond. 'Tussen de derdekwartaalresultaten en het einde van het jaar kwamen er geen aankondigingen die de geloofwaardigheid van de prognose voor 2017 ondersteunden,' haalt analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities aan. Dat laatste had aan de markt moeten signaleren dat IBA zijn eigen doelstelling niet zou halen. Die boodschap was niet aangekomen, en dus schoten beleggers vanochtend in een kramp. IBA is - net als bij de vorige waarschuwingen - de sterkste daler op de Brusselse beurs. Het aandeel noteert nu twee derden lager dan de topkoers van nog maar zeven maanden geleden.

 • Quiksilver neemt Billabong over

  Het financieel geplaagde Australische surfmerk Billabong heeft ingestemd met een overname door Boardriders, de eigenaar van het Amerikaanse concurrende merk Quiksilver. De aandeelhouders van Billabong moeten in maart nog instemmen met de deal.

  Boardriders is quasi volledig in handen van de Amerikaanse investeerder Oaktree Capital Management. Die heeft momenteel reeds 19 procent in handen van Billabong en is zo reeds de grootste aandeelhouder. Het bod werd begin december uitgebracht.

  Boardriders telt 1 Australische dollar neer per aandeel, wat de producent van surfkleding waardeert op 198 miljoen Australische dollar, of omgerekend 128,7 miljoen euro. In 2007 was Billabong op zijn piekniveau nog 3,8 miljard Australische dollar waard.

 • Europese beurzen zetten opmars voort

  De winsten in Europa bedragen nu om en bij de 0,3 procent. Na de puike prestatie van gisteren wordt er dus niet veel geld van tafel genomen. In Brussel neemt Bpost de leiding binnen de Bel20. Het aandeel krijgt een hoger advies (kopen) en koersdoel (33,75 euro) van Barclays. De analist van dienst impliceert een koerspotentieel van bijna een derde in de komende 12 maanden. Ontex is een van de zeldzame dalers.

  De koersreactie op de mislukte overname door Greenyard is onbestaande. Het persbericht van IBA sorteert meer effect. Het Waalse groeiaandeel bij uitstek is zijn reputatie volledig kwijt. De handel in Tigenix blijft voorlopig opgeschort. KBC Securities verhoogde alsvast het koersdoel naar de biedprijs van Takeda: 1,78 euro. Dat impliceert een koerssprong van meer dan 80 procent, die zich waarschijnlijk later vandaag voltrekt.

 • Tigenix opgeschort

  Tigenix heeft ook een notering op Wall Street ©Tigenix

  De FSMA laat weten dat de handel in Tigenix vanmorgen niet van start gaat om 9u, bij de openingsbel op de Brusselse beurs. De beurswaakhond wil dat het persbericht over de overname door Takeda zo breed mogelijk verspreid raakt voor de beurskoers als een pijl omhoog schiet, vermoedelijk tot net onder of op de overnameprijs van 1,78 euro per aandeel.

 • Greenyard-deal afgeketst

  De overname van het Amerikaanse Dole door Greenyard gaat niet door. Dat laat CEO Marleen Vaesen weten.

  Zo dadelijk meer.

 • Rally gaat gewoon door

  Na een topdag op de Europese beurzen en een nieuwe recordreeks in New York - De Dow Jones brak er door de 25.000 punten - wijzen de futures erop dat de Europese indexen er nog eens een dik procent bij doen op de laatste beursdag van de week. Ondertussen ging de beurs van Tokio alvast het weekend in op zijn hoogste peil in 26 jaar. Daarvoor had het maar twee dagen nodig; in Japan bleef de beurs gesloten tot en met woensdag.

  De beurs van Tokio stond al ruim een kwarteeuw niet meer zo hoog. ©REUTERS

  De Nikkei ging op die twee dagen 4,2 procent hoger, de beste weekprestatie sinds juli.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect