1. Markten Live
 2. Live blog
live

Ablynx schiet biedprijs voorbij

De Gentenaren zijn niet onder de indruk van de overnameprijs die het Deense Novo Nordisk biedt. Beleggers plakken gretig een nóg hogere prijs op het aandeel. De hele biotechsector profiteert mee van het tweede bod op twee beursdagen.
 • Agenda

  We sluiten af, en beginnen er over een dikke twaalf uur opnieuw aan met een nieuwe liveblog.

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Handelsbalans november, 8 uur
  - Industriele productie november, 8 uur
  Eurozone: Werkloosheid november, 11 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Dalenys: openbaar overnamebod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. T.e.m. 22 januari.
  - Sapec: heropening van het overnamebod door Soclinpar aan 60 euro per aandeel. Tot 23 januari.
  - Warehouses Estates Belgium: algemene vergadering

  • Zuid-Korea: Samsung Electronics: voorlopige jaarresultaten
 • Bel20 +0,4%

  De Brusselse beursbarometer sluit de eerste handelsdag van de week positief af, net als de rest van de Europese beurzen. Auto-aandelen en grondstoffenbedrijven waren de grootste winnaars op het oude continent. In Brussel blonk vooral biotech uit. Galapagos was de grootste stijger in de Bel20, na positieve resultaten over een onderzoek dat nog in een prille fase zit. Daarnaast laaide ook de koorts rond biotech op na het tweede overnamebod op twee beursdagen. Na Takeda dat Tigenix wil kopen, deed Novo Nordisk ook een (vijandig) bod op Ablynx.

  Het laatste ongewilde bod op de Brusselse beurs dateert al van 2005, toen Belgacom Telindus inlijfde. In 2015 was er het Chinese conglomeraat Fosun dat als hoofdaandeelhouder een gooi deed naar de private bank Kleinwort Benson. Dat was formeel niet vijandig maar werd wel als dusdanig gezien omdat andere grootaandeelhouders tegen waren.

 • 'We verwachten hoger (tegen)bod'

  Jefferies-analist Peter Welford laat zijn licht schijnen over het bod van Novo Nordisk op Ablynx: 'Ablynx heeft meer waarde, en we kunnen ons inbeelden dat er een tegenbod komt' stelt hij luid en duidelijk. Caplacizumab, de enige molecule van Ablynx die alle klinische testfases al doorstond, geeft hij 90% kans op een piekomzet van 500 miljoen dollar per jaar. Daarnaast werken de onderzoekers uit Gent nog aan andere potentiële geneesmiddelen.

  'Er zijn synergievoordelen voor Novo als het Capla mag commercialiseren. Daarom lijkt 28 euro per aandeel (zonder de 2,5 euro per aandeel mijlpaalbetalingen) maar een slappe poging,' denkt Welford. 'Het gaat maar om 3,8 keer de piekverkopen, cash en de rest van de onderzoekspijplijn niet meegerekend.'

  Caplaziumab verandert alles voor Ablynx, herhaalt Welford. Hij schat in dat een goedkeuring van de Europese geneesmiddelenregulator binnen kan vallen in het derde kwartaal van dit jaar. 'Niet veel later kan het bedrijf dan zijn aanvraag indienen bij de Amerikaanse FDA, voor een lancering in de VS in de eerste jaarhelft van 2019. Als Ablynx Capla zelf naar de markt brengt zal dat enorm veel winst opleveren.'

 • Nieuwe voorzitter Ablynx

  De voorzitter van Ablynx neemt uitgerekend vandaag ontslag als raadsvoorzitter. Peter Fellner zal vervangen worden door Bo Jesper Hansen.

 • De toestand

  Kort voor de slotbel verzwakt Ablynx lichtjes tot nèt boven de biedprijs van Novo Nordisk. De Bel20 heeft geen nood aan de opstoot van de volledige biotechsector om een goeie dag te hebben, al levert Galapagos wel de grootste bijdrage aan de koersstijging van de beursindex. In de VS kon de Nasdaq ondertussen een kleine dagwinst loswrikken, de Dow Jones en de brede S&P500 blijven voorlopig onder nul, en bereiken dus geen nieuwe recordkoersen.

  Dit zijn de sterkste stijgers en dalers op de Brusselse beurs, een half uur voor de beurs sluit:

  Top Flop
  Ablynx+44,34%Texaf-1,30%
  Curetis+34,02%Balta Group-1,43%
  Asit Biotech+7,63%Sioen Industries-1,44%
  Thrombogenics+6,54%Smartphoto-1,90%
  EVS+5,43%E&Z Bebig-2,13%
  Fountain+4,63%Immobel-2,14%
  Genkyotex+4,57%Option-9,96%

 • GoDown

  Een GoPro-actiecamera kan tegen een stootje, maar dit is van het goede teveel.

  ©REUTERS

  Na een omzetwaarschuwing voor het vierde kwartaal van vorig jaar, en de aankondiging van een herstructurering, volgt een oplawaai voor de koers die toch al gedecimeerd was sinds de beursgang. De koersgrafiek schetst geen mooi plaatje, niet op korte en ook niet op lange termijn.

  De koers van GoPro bereikt alweer een nieuw dieptepunt.

 • Frenetieke handel in Ablynx

  Als een van de bekendste biotechbedrijven die ook met de regelmaat van de klok persberichten uitsturen, wordt Ablynx sowieso al druk verhandeld. Gemiddeld verhandelden de markten 235.000 stukken per dag sinds begin 2017. Het zit er dik in dat er vandaag ruim tien keer zoveel aandelen van eigenaar verwisselen. Na iets meer dan een uur handelen staat het handelsvolume al op 2,1 miljoen stuks.

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  Net voor de openingsbel in New York wijzen de futuresmarkten op kleine verliezen van 0,1% voor de grote beurzen op Wall Street.

 • Ablynx: +47%

  Na de heropening van de handel is het drummen om aandelen van Ablynx op de kop te kunnen tikken.

  ©Pieter Suy

  Het duurde 9 volle minuten voor een evenwichtskoers verscheen op de bordjes. Het aandeel schiet plotsklaps de biedprijs (28 euro + potentieel 2,5 euro mijlpaalbetaling) voorbij. Ablynx zelf liet vanmiddag weten niet onder de indruk te zijn van dat bedrag. De koers stijgt nu van 21,2 euro vrijdagavond naar 31,4 euro nu.

 • Autowaarden geven opnieuw gas

  De aandelen van Europese autobouwers doen het ook vandaag weer opvallend goed. De koerswinsten zijn te danken aan de goede vooruitzichten voor de sector dit jaar. Renault snelt in de vroege namiddag 1,3 procent vooruit, BMW wint 1, 5 procent en Daimler 1,1 procent.

  ©Daimler

  Daimer maakte bekend dat Mercedes in 2017 de fakkel als grootste premiummerk heeft overgenomen van BMW dankzij de verkoop van 2.289.344 wagens, 9,9 procent meer dan in 2016. China was met een verkooptoename van 25 procent de sterkst groeiende markt en ook Mercedes’ grootste markt tout court.

  Na de erg sterke rally van vorige week ging Fiat Chrysler Automobiles vanmorgen nog iets hoger, waarbij het aandeel zijn hoogste koers ooit bereikte. De opstoot was te danken aan een rapport van Morgan Stanley waarin een mogelijke afsplitsing van Jeep werd gesuggereerd. Intussen zijn er wat winstnemingen en verliest FCA 0,3 procent. 

 • Notering Ablynx wordt om 15 uur hervat

  De notering van Ablynx op Euronext Bruxxel, die sinds 9 uur is opgeschort, wordt om 15 uur hervat, laat de FSMA weten. Ablynx publiceerde zopas een persbericht waarin het overnamevoorstel van Novo Nordisk ontoereikend wordt genoemd.

 • Ablynx vindt voorstel Novo Nordisk onvoldoende

  Het persbericht van Ablynx als reactie op het (tweede) overnamevoorstel van Novo Nordisk is binnen. Dat voorstel onderwaardeert Ablynx 'en zijn sterke vooruitzichten voor aanhoudende groei en waardecreatie' fundamenteel, meent de raad van bestuur, die zich liet bijstaan door financiële en juridische adviseurs.

  Ablynx geeft ook nog mee dat het eerste overnamevoorstel van Novo Nordisk, uitgebracht op 7 december, 26,75 euro per aandeel bedroeg en dat dit unaniem werd verworpen door de raad van bestuur.

  Ook in het tweede bod ziet de raad van bestuur niets. Topman Edwin Moses maakt zich sterk dat Ablynx 'enorm opwaarts' potentieel heeft. Hij verwijst naar het positieve Fase 3- onderzoek voor caplacizumab en naar twee lopende Fase 2-onderzoeken. Hij gelooft sterk in de verdere uitvoering van het strategisch plan, wat 'aanzienlijk meer waarde' zal opleveren voor de aandeelhouders dan het voorstel van Novo Nordisk.

 • Europese consumenten positiever gestemd

  Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in december verbeterd. De index steeg van 0,0 in november naar 0,5 vorige maand.

  Ook de index die het economisch vertrouwen weergeeft, kwam hoger uit. Hij steeg van 114,6 in november naar 116 in december. Dat was hoger dan verwacht.

 • Degroof Petercam geeft Galapagos hoger koersdoel

  Analiste Stéphanie Put laat haar koersdoel voor Galapagos stijgen van 96 tot 98 euro na de gunstige resultaten van het Fase 1b-onderzoek met het potentiële artrosemiddel GLPG1972. De kans dat GLPG1972 doorgroeit tot een effectief medicijn schat ze nu op 20 procent. Ze wijst er op dat artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening is, met een marktwaarde van 4 miljard dollar in 2016. Haar advies blijft 'kopen'.

 • Europese beurswinsten lopen op

  Rond de middag winnen de Europese beurzen gemiddeld 0,4 procent. De Bel20 doet iets beter met 0,6 procent winst. Dat is vooral aan vier aandelen te danken: ING , Galapagos , Umicore en Engie . Een uitgebreid verslag van de Brusselse beurs leest u hier.

  En zo ziet de topflop er uit:

  Curetis

  +27,88%

  Biocartis

  -1,21%

  ASIT Biotech

  +7,89%

  Viohalco

  -1,28%

  Thrombogenics

  +6,28%

  Kinepolis

  -1,40%

  Argen-X

  +5,53%

  SmartPhoto

  -1,51%

  MDxHealth

  +5,28%

  Exmar

  -3,02%

  EVS

  +4,61%

  KKO

  -3,30%

  Bone Therapeutics

  +4,08%

  IBA

  -8,76%

 • RTL neemt Scandinavisch online videonetwerk over

  RTL Group heeft de overname afgerond van United Screens, het voornaamste multi-platform netwerk (MPN) in de Scandinavische landen. De Luxemburgse mediagroep versterkt daarmee haar positie als belangrijkste Europese aanbieder van online video.

  United Screens kan bogen op 500 miljoen ‘video views’ per maand op YouTube en is via sociale media trendsettend in muziek, lifestyle en entertainment. RTL legde omgerekend 12,4 miljoen euro op tafel voor het in Stockholm gevestigde bedrijf en is van plan aansluitend 2,6 miljoen te investeren in verdere groei.

  ‘De overname van United Screens past binnen RTL’s Total Video-strategie en versterkt zijn MPN-aanwezigheid in Europa’, zegt analist Ruben Devos van KBC Securities. 

 • Hele biotech in goeden doen

  De Deense interesse voor een van de Belgische biotechparels zet de hele sector in lichterlaaie. Sterkste stijger is Curetis , dat voorbeurs met goed nieuws kwam over de lancering van zijn minilabo en luchtwegentest in de VS. Winsten tussen 2 en ruim 7 procent zijn er voorts voor Celyad , Kiadis , Galapagos , Genkyotex , Bone Therapeutics , Argenx , ASIT biotech en Thrombogenics .

 • Waarom Novo Nordisk op Ablynx aast

  De Denen willen met het Belgische Ablynx hun afdeling bloedziekten versterken. Hier leest u er meer over. Het aandeel Novo Nordisk beweegt overigens maar weinig: in Kopenhagen ging het aanvankelijk licht lager, maar nu staat er 0,1 procent winst op het bord.

 • Hoger advies voor Umicore bij JPMorgan

  In de Bel20 is Umicore een van de beter presterende aandelen vandaag en dat heeft met JPMorgan te maken. Het Amerikaanse beurshuis heeft zijn advies voor de Belgische groep opgetrokken van 'neutral' tot 'overweight'. Tegelijk verdubbelt analist Chetan Udeshi zijn koersdoel ruimschoots: het gaat van 21,50 naar 48 euro. Dat is een stevig koersdoel: het is het hoogste van alle analisten die Umicore volgen. Volgens Bloomberg ligt het ongeveer een derde boven het gemiddelde koersdoel van het analistenheir. 

 • KBC zet koersdoel Ablynx op 28 euro

  De analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities zijn niet verrast over het bod van Novo Nordisk. Het caplacizumab-programma van Ablynx sluit immers perfect aan bij de jarenlange ervaring van de Denen op het vlak van bloedziekten. Bovendien heeft Ablynx nog verscheidene andere middelen in de pijplijn.

  Ze trekken hun koersdoel op van 19,50 tot 28 euro, in lijn met het overnamebod. Dat wijst er op dat zij verwachten dat het bod - eventueel nog aangepast - uiteindelijk zal slagen. Op basis van het totale potentieel van Ablynx' pijplijn gaan zij hun hele ‘investment case’ trouwens herbekijken. Vanzelfsprekend behouden ze hun koopadvies.

 • Sydney kreunt onder hitte

  We schreven al dat de beurs van Sydney vandaag weinig bewoog. De S&P/ASX200-index sloot 0,1 procent in de plus. De hitte zou wel eens een rol kunnen spelen, want Sydney heeft af te rekenen met een hittegolf en is dezer dagen zelfs de warmste plaats op de planeet. In de voorstad Penrith werd zondagnamiddag een piektemperatuur gemeten van 47,3 graden. Dat bij een vochtigheidsgraad tussen 80 en 90 procent.

 • Europese beurzen zetten rally voort

  De EuroStoxx50 wint kort na de openingsbel 0,4 procent, de Bel20 0,5 procent. De biotechaandelen staan andermaal in de belangstelling na het vijandig overnamevoorstel van Novo Nordisk op Ablynx . In de Bel20 is Galapagos de sterkste stijger, op de brede markt schiet Curetis hoger.

 • Curetis boekt vordering in VS

  Het onderzoek naar het Unyvero System - het minilabo van Curetis - en de LRT cartridge (voor het diagnosticeren van infecties van de lagere luchtwegen) door de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA vordert. Curetis en de FDA hebben in het laatste kwartaal van 2017 overeenstemming bereikt over een reeks voorwaarden waaraan moet worden voldaan.  Oliver Schacht, de CEO of Curetis, verwacht binnenkort een besluit van de FDA over de De Novo-aanvraag (minilabo en LRT cartridge).

  Intussen heeft Curetis een commercieel team uitgebouwd in de VS vanuit zijn basis in San Diego.

 • Stevige klim op komst in Europa

  De Europese beurzen zullen hoger van start gaan, afgaand op de futures. De future op de EuroStoxx50 staat momenteel 0,4 procent in de plus.

  Het jaar 2018 nam een vliegende start en die trend lijkt door te zetten. Het is wel afwachten hoe macro-economische cijfers zullen uitpakken. Om 11 uur krijgen we alvast het ondernemers- en het consumentenvertrouwen in de eurozone.

 • ING zet IBA op verkopen

  ING-analist Giel-Jan Triest kent geen genade met IBA na de nieuwe winstwaarschuwing van vrijdag. Hij verlaagt zijn advies van 'houden' naar 'verkopen'. Zijn koersdoel wordt meer dan gehalveerd en zakt van 34,50 naar 15 euro.

  Zelfs na vier winstwaarschuwingen ziet Triest nog neerwaarts risico voor de aandelen. Hij geeft daarvoor liefst vijf redenen op:

  1. De protontherapiemarkt blijft slapjes, vooral in de VS en Azië.
  2. De concurrentie (van Varian) blijft agressief en zet druk op prijzen en marges.
  3. Het herstel van de marges in de protontherapiedivisie zal tijd vergen gezien de lagere orderinname in 2017 en de investeringen in personeel.
  4. De vergelijkingsbasis voor Dosimetry is moeilijk in 2018.
  5. Onzekerheid en een verbrijzeld track record zullen op de koers wegen nadat IBA zijn langetermijnprognose inslikte.

  Triest heeft zijn ramingen neerwaarts herzien. Hij verwacht een rebit van -1,7 miljoen euro voor 2017 en rekent op 23 miljoen in 2018 en 38 miljoen in 2019. 

 • Notering Ablynx opgeschort

  In afwachting van de publicatie van een persbericht is de notering van Ablynx opgeschort. Dat heeft alles te maken met het vijandig overnamevoorstel van Novo Nordisk.

 • Bernstein knipt in advies Umicore

  Het advies van Bernstein voor de materiaaltechnologiegroep Umicore zakt van 'outperform' tot 'market perform'. Meer info hebben we voorlopig niet.

 • Aziatische beurzen hoger voor start resultatenseizoen

  Naar het voorbeeld van Wall Street vrijdag gaan de Aziatische beurzen vandaag overwegend hoger. Beleggers lijken er van uit te gaan dat de vooruitzichten voor economische groei en bedrijfswinsten voldoende sterk zijn om de hoog opgelopen koersen te rechtvaardigen.

  Terwijl de Chinese en Australische beurzen dicht bij huis blijven, laat Seoel 0,6 procent winst optekenen en ook de beurs van Mumbai stijgt ongeveer een half procent. De beurs van Tokio is dicht ter gelegenheid van de ‘Coming of Age Day’.

  Deze week krijgen we resultaten-updates van onder meer Samsung Electronics en verschillende Japanse retailers en industriële bedrijven.

  Schaatsers trainen in een Samsung-outfit ter voorbereiding van de Olympische Winterspelen in PyeongChang. ©ANP

 • Osteoporosemiddel UCB stap verder

  De lancering van romosozumab, het geneesmiddel van UCB ter behandeling van osteoporose, staat een stap verder in Europa. Het EMA, het Europese geneesmiddelenagentschap, heeft de aanvraag voor het middel aanvaard. Het was al bekend dat UCB romosozumab op de markt wil brengen onder de merknaam Evenity.

  De aanvaarding van de MAA (Marketing Authorization Application) voor romosozumab is gebaseerd op drie verschillende Fase 3-onderzoeken. In een daarvan, ARCH, was aan het licht gekomen dat het middel bij sommige patiënten het risico op hart- en vaataandoeningen verhoogt. Toen dat in mei vorig jaar bekend raakte, werd UCB zwaar afgestraft op de beurs. Een klap die het aandeel niet meer te boven kwam. UCB blijft echter geloven in het potentieel van romosozumab.

 • Artrosemiddel Galapagos slaagt in Fase 1

  Galapagos maakt positieve voorlopige resultaten bekend van een Fase 1b-onderzoek met het potentiële geneesmiddel GLPG1972 voor de behandeling van artrose. Het onderzoek werd uitgevoerd in de Verenigde Staten bij 30 patiënten tussen 50 en 75 jaar die leden aan knie- en/of heupartrose, en dit gedurende vier weken. Het middel bleek veilig en werd goed verdragen. Bovendien was er meer dan 50 procent afname in de biomarker voor de afbraak van kraakbeen.

  Galapagos bereidt nu samen zijn partner Servier een wereldwijd Fase 2-onderzoek voor. Dat zal naar verwachting later dit jaar van start gaan.

  Tot op heden is er geen behandeling beschikbaar die de voortgang van artrose afremt. De bestaande behandelingen bestrijden alleen de symptomen.   

 • Vijandig bod van Novo Nordisk op Ablynx

  Novo Nordisk, ’s werelds grootste specialist in behandelingen van diabetes, lanceert een overnamebod op Ablynx . Het Deense farmaconcern biedt tot 30,50 euro per aandeel in cash waarvan 28 euro en een ‘contingent value right’ dat kan oplopen tot 2,50 euro per aandeel. Het bod waardeert Ablynx op ongeveer 2,6 miljard euro en houdt een premie van 66 procent in ten opzichte van de gemiddelde koers van de laatste drie maanden (18,39 euro).

  Edwin Moses, de CEO van Ablynx ©Karoly Effenberger

  Uit een persbericht blijkt dat Novo Nordisk als sinds december toenadering zoekt tot Ablynx, die tot dusver werd afgeketst. Op 7 december werd al een eerste overnamevoorstel gedaan en probeerden de Denen een discussie met de raad van bestuur op gang te brengen, echter tevergeefs. Het nieuwe bod ligt 14 procent hoger dan het eerste.

  De interesse van Novo Nordisk is gewekt door het potentiële geneesmiddel caplacizumab als behandeling voor de zeldzame bloedziekte aTTP. Capla oogstte goede resultaten in het Fase 3-onderzoek Hercules, zo raakte begin oktober bekend. Ablynx werkt momenteel aan de aanvragen voor markttoelating in Europa en de VS.

 • Record in zicht in Amsterdam

  De Brusselse Bel20 heeft nog een heel eind - zo’n 16 procent - te gaan, maar in Amsterdam is het bijna prijs. De AEX, de korf van 25 steraandelen, trok vrijdag 0,7 procent hoger naar 558,16 punten. Daarmee noteert de AEX nu op het hoogste peil sinds oktober 2007. Meer nog: het tienjaarse recordpeil van 561,9 punten, neergezet op 16 juli 2007, is nog minder dan 1 procent verwijderd.

  Voor het echte record van de AEX - 701,56 punten - moeten nog een eind verder terug gaan in de tijd. Dat was in volle dotcomgekte op 4 september 2000.

  In Brussel tikte vrijdag Telenet op een record af, na een lovend rapport van Credit Suisse. Aan bedrijfsnieuws geen gebrek vlak voor het weekend: Greenyard zag de miljardendeal met Dole afketsen, IBA ging keihard onderuit na de vierde waarschuwing in zeven maanden en Tigenix schoot hoger na een overnamebod van Takeda.

  Traditiegetrouw start de beursweek met een schaars gevulde agenda, maar later op de week zijn dit de belangrijkste beleggersafspraken:

  1 Kan Van de Velde zijn omzet prikkelen?

  Donderdagochtend opent lingeriegroep Van de Velde als eerste Belg de boeken van het vierde kwartaal. Het bedrijf achter Marie Jo en PrimaDonna toont enkel omzetcijfers, en die zouden volgens de analistenverwachting niet meteen oogverblindend zijn. De omzet over heel 2017 zou stabiel blijven op 207 miljoen euro, na een kleine terugval in 2016.

  In het eerste halfjaar daalde het verkoopcijfer in de 83 eigen winkels met 1,1 procent, terwijl de groothandelsomzet 1,6 procent steeg. Van de Velde kondigde stevige investeringen in marketing en sales aan om de omzetgroei weer aan te zwengelen, wat op korte termijn de winstgevendheid onder zal zetten.

  2 Hoe zwaar weegt rente op JPMorgan Chase?

  Vrijdag trapt JPMorgan Chase het resultatenseizoen van de Amerikaanse banken af. Ook het door schandalen geplaagde Wells Fargo opent die dag de boeken, net als PNC Financial Services en vermogensbeheerder BlackRock. De banksector in de VS heeft te lijden onder de vlakkere rentecurve, wat de rentemarge van banken onder druk zet.

  De sector hoopt dan maar op een boost via deregulering en de recent goedgekeurde belastingverlaging. Voor JPMorgan Chase rekenen analisten gemiddeld op een winst per aandeel van 1,63 dollar (+0,6% op jaarbasis), terwijl de omzet in het vierde kwartaal op 25,7 miljard dollar (+5,4%) zou moeten uitkomen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content