1. Markten Live
 2. Live blog

Dow Jones knalt door 25.000 punten

De Europese beurzen koppelden (eindelijk) hun karretje aan de wereldwijde beursrally. Op Wall Street vliegen de records in het rond.
 • 't Is gebeurd

  Zo dadelijk frissen we de beursspiegel van deze middag op. Hier geven we de agenda van morgen weer. Dan zijn we er opnieuw, met een verse marktenblog.

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Eurozone: Inflatie december, 11 uur

  Verenigde Staten:

  • Werkgelegenheid en werkloosheid december, 14.30 uur
  • Handelsbalans november, 14.30 uur- Fabrieksbestellingen november, 16 uur
  • ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) december, 16 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  • Dalenys: openbaar overnamebod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. T.e.m. 22 januari.
  • Sapec: heropening van het overnamebod door Soclinpar aan 60 euro per aandeel. Tot 23 januari.
 • Europa op tempo

  De wereldwijde aandelenrally heeft nu ook duidelijk Europa bereikt. Met een dagwinst van 1,3 procent beleefde de Bel20 een hoogdag. De grootste bijdragen kwamen van zwaargewichten KBC e, Engie. Cofinimmo was de enige noemenswaardige daler, Galapagos verloor een fractie. Dit zijn de grootste dalers op de hele continumarkt:

  Top Flop
  Option+21,90%Home Invest Belgium-1,52%
  E&Z Bebig+4,47%TiGenix-1,80%
  CFE+3,28%IBA-1,80%
  Solvac +2,69%Campine-2,65%
  Genkyotex+2,57%Banimmo-2,80%
  Xior+2,54%Connect Group-3,95%
  Keyware+2,29%Argen-X-6,25%

 • Recorddag

  De Dow blijft netjes boven de 25.000 punten zweven, en ook de andere grote indexen stijgen vandaag naar nieuwe all time highs. Ze worden daarbij geholpen door een paar bekende namen.

 • Wiet-aandelen verliezen evenwicht

  Verschillende Noord-Amerikaanse cannabisbedrijven zien hun beurskoersen vandaag een stevige duik maken. Namen als Canopy Growth , Aphria , MedReleaf, Cannabis Science, Terra Tech en Aurora Cannabis beleven een rotdag nu de federale overheid niet langer beslissingen van enkele staten door de vingers wil kijken.

  De bedrijven waren groot geworden dankzij de legalisering in verschillende Amerikaanse staten. Onder president Obama was het federale beleid om dit te laten gebeuren. Daar komt nu een einde aan, althans volgens een artikel dat Associated Press donderdag verspreidt.

  Volgens AP zal justitieminister Jeff Sessions voortaan en nieuw beleid uitstippelen. Dat bestaat eruit dat rechters naar eigen goeddunken de wet op marijuana gebruik mogen interpreteren. De 'lakse' beleidsnota uit 2013 zou daarmee vervallen.

  In de acht staten waar cannabis voor recreatief gebruik nu gelegaliseerd is, loopt de samengetelde verwachte jaarlijkse belastingopbrengst op tot boven de 1 miljard dollar.

 • Proximus belooft klanten beterschap

  Proximus-topvrouw Dominique Leroy beloofde vanmorgen op Radio 2 dat de groep dit jaar beter voor haar klanten zal zorgen dan in 2017.

  De promotie met het tv-toestel leverde veel klachten op en klanten die overstapten naar nieuwe packs kampen nog altijd met facturatieproblemen. '2018 moet beter. Maar het zal nog een tijdje duren vooraleer alles opgelost raakt', zei Leroy.

 • Europese beurzen koppelen karretje aan mondiale rally

  Het duurde even, maar op de derde beursdag nemen de Europese beurzen dan toch enthousiast deel aan de wereldwijde beursrally.

  De Euro Stoxx50, de korf steraandelen uit de eurozone, gaat 1,4 procent hoger, op de Brusselse beurs klimt de Bel20 goed 1 procent.

 • Intel blijft afglijden

  Chipreus Intel  krijgt een nieuwe tik na de ontdekking van de grote beveiligingsrisico's van zijn chips en die van concurrenten. Het aandeel verliest ruim 4 procent, nadat er gisteren al meer dan 3 procent afging.

  Security-onderzoekers van onder meer Google en enkele universiteiten hebben fouten ontdekt in het ontwerp van computerchips die gemaakt worden door ’s werelds grootste fabrikanten: Intel, AMD en ARM.

  Door de ontwerpfouten kunnen hackers in theorie informatie, zoals wachtwoorden, bemachtigen die op het niveau van die chips bewaard wordt.

 • Barco overweegt Noorse activiteiten naar Kortrijk te verhuizen

  Technologiegroep Barco onderzoekt de verhuis van de productie van zijn Noorse dochter Projectiondesign naar het Kortrijkse hoofdkwartier. De lokale R&D en business development activiteiten zouden dan weer versterkt worden.

  Barco nam het bedrijf eind 2012, begin 2013 in twee stappen over. De Noren ontwerpen en produceren  compacte projectoren voor professionele markten zoals opleidingscentra en attracties (musea en pretparken), wetenschappelijke visualisatie, samenwerkingszalen en controlekamers.

  De verhuis - die er komt om de productie efficiënter te maken - heeft betrekking op 75 werknemers.

 • Wall Street start hoger

  De Dow Jones wint 0,3 procent en staat op een zucht van de 25.000 punten. De S&P 500 wint 0,3 procent.

 • Dow op weg naar snelste duizendtal

  23 dagen na 24.000 lijkt de Dow Jones goed op weg ook de grens van 25.000 punten te slopen. Dat zou dan het snelste duizendtal ooit zijn. Om van 20.000 naar 21.000 te gaan had de beursbarometer in maart 2017 nog 24 dagen nodig, in mei 1999 was ook 24 dagen nodig om van 10.000 naar 11.000 punten te gaan.

  Daarbij natuurlijk de kanttekening dat de duizendtallen altijd makkelijker worden. Van 1.000 naar 2.000 is een klim van 100 procent, van 24.000 naar 25.000 is slechts een spurtje van goed 4 procent. 

 • Europese beurzen bouwen winst nog uit

  Met dank aan de stevige rally in de olie- en grondstoffenprijzen bouwen de Europese beurzen hun winst uit: de Bel20 staat nu op 1 procent winst, voor de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - is er 1,4 procent stijging. 

 • Palladiumprijs piekt

  De prijs voor palladium is in Londen tot 1.100 dollar per ounce gestegen, een record. Dit dankzij de sterke vraag naar het edelmetaal voor gebruik in katalysatoren voor benzinewagens. En de vraag naar benzinewagens boomt, in tegenstelling tot die voor diesel. Daardoor kampt de palladiummarkt al jaren met aan aanbodtekort en slinken de voorraden zienderogen. 

  Umicore - dat in tandem met palladium in records grossiert (zie post van 11u27) -  is samen met Johnson Matthey en BASF-dochter Engelhard marktleider in katalysatoren, maar profiteert toch vooral via zijn recyclagetak van de waardestijging van palladium. Het is een van de edelmetalen die de groep in Hoboken uit afgedankte elektronica puurt.

 • Intel-CEO verkocht eind november helft van zijn aandelen

  Dat Intel-CEO Brian Krzanich eind november 14 miljoen dollar cashte door de helft van zijn stukken te verkopen, staat los van het bericht dat bugs in Intel-chips computers jarenlang kwetsbaar maakten voor hackers. Maar de Financial Times merkt op dat de timing wel bijzonder ongelukkig was. Krzanich besliste tot de verkopen eind oktober, terwijl onderzoekers Intel op de hoogte brachten van de bugs in juni. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier, met focus op Solvay, Umicore, Argenx en Option. 

 • Umicore stelt record (nog maar eens) scherper

  Umicore  laat een plus van 0,5 procent zien en stelt zo met 41,04 euro nog eens het record scherper. De materialengroep was als hofleverancier van kathodematerialen voor herlaadbatterijen via de sneller dan verwachte doorbraak van elektrische auto's de best presterende Bel20'er in 2017 en lijkt die prestatie nog eens dunnetjes te zullen overdoen in 2018.

  Deutsche Bank becijfert dat de afdeling 'Energy & Surface Technologies', jarenlang het kleine broertje bij Umicore, dankzij de batterijmaterialen de winstbijdrage over 2017 met 53 procent kon opkrikken tot 125 miljoen euro. Daarmee zou de bedrijfstak in de buurt komen van de klassieke grote twee: bij katalysatoren zou de winstbijdrage 4 procent stijgen tot 159 miljoen, bij recyclage voorspelt analist Tim Jones een groei van 10 procent tot 138 miljoen. 

  Globaal mikt de Deutsche Bank-analist op een 15 procent hogere bedrijfswinst van 404 miljoen euro of 1,80 euro per aandeel. Ook voor 2018 rekent Jones op een gelijkaardige groei. Toch blijft hij bij een 'houden'-advies en koersdoel van 39 euro. 'Na de scherpe koersstijging van het voorbije jaar is het aandeel tegen 28 keer de verwachte nettowinst voor 2018 geen koopje meer', klinkt het omfloerst. 

 • Hongarije is er: volledige tewerkstelling

  Of we het nu als voorbeeldnatie naar voor moeten schuiven, laten we diplomatisch in het midden maar met een werkloosheidsgraad van 3,8 procent heeft Hongarije in tegenstelling tot Vlaanderen nu in de feiten volledige tewerkstelling. Meer nog: de krapte op de arbeidsmarkt belooft er volgens ING een groot probleem te worden. 

 • Het pond, dé verrassing van 2018?

  ING-strateeg Viraj Patel denkt dat het Brits pond misschien wel dé verrassing van 2018 kan worden. 'Wij zien twee katalysatoren om het negatieve sentiment rond het pond te laten omslaan', luidt het. 'Een akkoord (tussen Brussel en Londen, red.) over een overgangsperiode voor brexit in het eerste kwartaal van 2018 en een positieve verrassing van de Britse economie'. Daarom denkt Patel dat sterling tot 1,40 dollar kan herstellen (van 1,35 nu) en tot 0,85 à 0,86 per euro (van 0,89 nu). 

  Een heropleving van het pond zou ook welkom zijn. Voor Balta, maar zeker ook voor Lotus Bakeries dat mede door het zwakke pond vorig jaar voor het eerst in 16 (!) jaar de Bel20 niét klopte

 • Londen 'viert' Fat Cat Thursday

  De Britse pensioenfondsfederatie becijferde dat het vandaag 'Fat Cat Thursday' is. De gemiddelde CEO van een FT100-bedrijf heeft namelijk op 4 januari al evenveel verdiend als de gemiddelde werknemer op een heel jaar. 

 • Christmas from Hell voor Debenhams

  De Britse warenhuisketen Debenhams waarschuwt in een korte mededeling dat de cruciale kerstverkopen minder goed dan verhoopt worden en dat ook in de periode na kerstmis de verkopen onder de verwachtingen bleven, ondanks margevretende kortingen. Het resultaat is niet geheel verrassend een oplawaai bij de start van de handel in Londen: minus 20 procent. 

 • Bel20 start met half procent winst

  De openingsbel: zoals verwacht doen de Europese beurzen mee aan de globale beursrally en trekt ook de Bel20 een half procent hoger naar 4.025 punten. Sterkste stijger is Solvay , dat van SocGen een koopadvies meekrijgt. Het koersdoel gaat van 105 naar 135 euro. 

 • Europese beurzen doen mee aan wereldwijde polonaise

  Naar het voorbeeld van de records op Wall Street en de Japanse beurs die op het hoogste peil in 26 jaar afklokte, lijken ook de Europese beurzen op weg naar een stevige start. De futures wijzen voor Bel20 en voor Euro Stoxx50 op een winst van zo'n 0,3 à 0,4 procent bij de openingsbel. 

  De stieren (optimisten) zijn tegenover de beren (pessimisten) duidelijk in de meerderheid bij de start van beursjaar 2018 ©REUTERS

 • Dow 25.000?

  Beleggers met wat kilometers op de teller zullen zich nog herinneren dat 'Dow 36000' eind 1999 in volle dotcomgekte verscheen en het werk - niet echt een hoogtepunt van de hedendaagse literatuur - voor 1,99 dollar op Amazon kan gekocht worden. Aan 36.000 zijn we nog niet, maar tegen het huidige tempo zou 's werelds oudste beursbarometer vandaag nog de grens van 25.000 punten kunnen slopen. 

 • Pharming zet flink wat schulden om in aandelen

  De Nederlandse biotechspeler Pharming heeft het gros van de uitstaande converteerbare obligaties afgelost, door ze ofwel om te zetten in nieuwe aandelen ofwel cash uit te betalen. Dat laat de ook bij Vlaamse beleggers populaire groep weten. 

  Door de conversie staan er nu nog slechts voor 0,8 miljoen obligaties uit en stijgt het aantal uitstaande aandelen met 25,4 miljoen stuks tot 579 miljoen. De cashvoorraad is een nog steeds comfortabele 56 miljoen euro. 

  Boekhoudkundig heeft de conversie ook z'n voordelen, in de vorm van een minder volatiele resultatenrekening. Ironisch genoeg moest Pharming door de vervijfvoudiging van zijn aandeel boekhoudkundige minwaarde boeken, omdat door de stijging van het aandeel ook de uitstaande schuldenlast (via de converteerbare obligatie) toenam. 

  Het belangrijkste actief van Pharming is Ruconest, een middel tegen acute aanvallen van het erfelijk anigooedeem, een zeldzame ziekte waarbij het weefsel opzwelt. 

 • Iran en poolwervel jagen olieprijs hoger

  Alsof de onzekerheid rond Iran en de stevige vraag van een synchroon boomende wereldeconomie niet genoeg was, krijg de olieprijs nog een extra zetje. Met dank aan de poolwervel die een langdurige koudegolf over grote delen van Noord-Amerika heeft losgelaten.

  Tegen zaterdag zal de temperatuur in New York City overdag niet boven minus 10 komen, in Boston en Montréal is dat respectievelijk minus 15 en minus 22. Daar komt vandaag langs grote delen van de Amerikaanse oostkust, vooral dan in New England, ook nog eens een sneeuwstorm bij. 

  Voeg daarbij een oliekartel OPEC dat de jongste tijd opvallend veel productiediscipline aan de dag legt en je hebt de verklaring waarom een vat Brent-Noordzeeolie nu 68 dollar per vat kost, de hoogste koers sinds eind 2014. Idem voor de 62 dollar voor een vat Amerikaanse West Texas-olie. 

 • Tesla gaat onder de lat door, aflevering XXIV

  Je kunt het nauwelijks nog een verrassing noemen, maar Tesla heeft over het vierde kwartaal zijn beloftes niet kunnen inlossen. De bouwer van elektrische auto's leverde afgelopen kwartaal slechts 1.550 Model 3's af. Dat is minder dan een derde van de 5.200 stuks waar Wall Street op rekende, terwijl CEO Elon Musk zich in juli nog sterk maakte dat er tegen december 20.000 stuks per maand van het instapmodel van de band zouden rollen. Niet dus. 

 • Beurs van Tokio zet 2018 in met verse piek sinds 1992

  Goedemorgen! Na de verse recordregen op Wall Street woensdagavond is ook de beurs van Tokio na de lange nieuwjaarsbreak niet geheel verrassend stevig uit de startblokken geschoten. De Nikkei schoot 3,3 procent hoger naar 23.506 punten, een koers die voor het laatste exact 26 jaar geleden op de bordjes stond. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content