1. Markten Live
 2. Live blog
live

Nyrstar op halfjaarrecord

De Bel20 sloot met een klein verlies, volledig te wijten aan Engie. Op de brede markt zette Fountain zijn neergang verder. Apple zorgt nagenoeg in zijn eentje voor een - weliswaar bescheiden - daling van de Dow.
 • Goedenavond

  Beste lezer, we gaan afronden. De agenda voor morgen is redelijk goed gevuld

  DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017
  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Kleinhandelsomzet augustus, 4 uur
  - Industriele productie augustus, 4 uur
  Europa:
  - ACEA: auto-inschrijvingen juli en augustus, 8 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Bank of England: rentebesluit, 13 uur
  Verenigde Staten:
  - Inflatie augustus, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - ASIT biotech: halfjaarresultaten, 7 uur
  - Montea: kapitaalverhoging met voorkeurrecht tegen 41 euro per aandeel. 6 bestaande aandelen geven recht op 1 nieuw. T.e.m. 21 september. 
  Verenigde Staten:
  - Oracle: resultaten eerste kwartaal 2017/18, nabeurs, 22 uur


 • WDP verhoogt kapitaal

  Net als logistieke vastgoedgroep Montea verhoogt concullega WDP zijn kapitaal, al gebeurt dat op een heel andere manier. Bij WDP gaat het om de afronding van de aankoop van een site in Zonhoven. Die overname wordt gerealiseerd door de uitgifte van 192.873 nieuwe aandelen voor een bedrag van circa 17 miljoen. De uitgifteprijs bedraagt 90,15 miljoen euro per aandeel. Dat is 5,17 euro onder de slotkoers van vandaag. WDP zakte met 0,3 procent.

 • Bel20 beperkt verlies

  De Brusselse sterindex knabbelde in het laatste handelsuur wat van zijn verlies weg en sloot slechts 0,15 procent lager. Galapagos (+1,6%) behield de koppositie, Aperam (-2,2%) dat deelde in de nagenoeg volledig grondstoffenmalaise, eindigde als rode lantaarn. AlphaValue herhaalde bovendien zijn afbouwen-advies voor de inoxproductent. Engie (-1,5%) tekende in zijn eentje voor de achteruitgang van de Bel20.

  Op de brede markt zette Nyrstar (+0,85%) - ondanks de problemen voor de grondstoffenaandelen - zijn opmars verder. Het staat nu op zijn hoogste niveau in exact 6 maanden, al bedraagt het verlies sinds het jaarbegin nog steeds 18 procent. Fountain zet zijn vrije val verder met een verlies van 5,9 procent en is op weg om een centjesaandeel te worden.

  Dit waren de grootste stijgers en dalers:

  Top   Flop  
  4Energy Invest +7,69% Ablynx -1,86%
  Connect Group +3,64% Aperam -2,15%
  Asit Biotech +3,04% Iep Invest -2,17%
  E&Z Bebig +2,64% Curetis -2,88%
  Thrombogenics +2,44% Spadel -3,71%
  Celyad +2,11% Fountain -5,88%
  Biocartis +1,84% Option -5,88%

   

 • Leonard Green witte ridder van Nordstrom?

  De stichtende familie van Nordstrom heeft durfkapitalist Leonard Green & Partners geselecteerd om één van de grootste kledingdetailhandelaars van de beurs te halen. De familie en Leonard Green werken aan een formeel bod voor de komende weken, aldus een bron aan Reuters. In de handel voor beurs schoot Nordstrom al bijna 10 procent hoger. Na ruim een uur handel in Wall Street wint Nordstrom ruim 11 procent en is daarmee de sterkste stijger van de S&P 500.

  De Nordstrom-familie bezit 31,2 procent van de grootwarenhuisketen en is al lang op zoek naar een partner om de groep van de beurs te halen. Nordstrom zit net als andere retailers in slechte papieren omdat detailhandelaars in kleding het steeds moeilijker krijgen om op te boksen tegen onlinewinkels. Leonard Green zou met 1 miljard dollar op de proppen komen, bij de banken zou 7 tot 8 miljard dollar geleend worden om het bod te financieren. Noch de familie noch de durfkapitalist gaven commentaar bij het bericht.

 • Consolidatie in gezondheidszorg VS

  Ziekteverzekeraar Centene Corp betaalt 3,75 dollar om Fidelis Care over te nemen en maakt zo zijn intrede in de gigantische markt van New York. De big Apple was nog één van de witte vlekken voor de groep uit St. Louis die al ziekteverzekeringsplannen aanbiedt in de meeste regio's van de Verenigde Staten. Fidelis is een non-profitorganisatie die 1,6 miljoen leden telt en zowel Medicaid, als Medicare en Obamacare-plannen aanbiedt. Volgens Centene zal de deal onmiddellijk een positieve impact op de resultaten hebben en de markt lijkt dat te geloven: het aandeel is de sterkste stijger van de S&P 500.

  Protest eerder deze zomer tegen de mogelijke afschaffing van Obamacare nabij het Congres. ©EPA

 • Dollar wint terrein tegen euro

  De euro noteert weer wat lager tegenover de dollar, volgens analisten een gevolg van de 'meevallende' schade van Irma maar vooral van een toenemend geloof in de markt dat de belastinghervorming van Donald Trump er eindelijk aankomt.

 • Technologie weegt op Wall Street

  Met een verlies van 1,1 procent is technologie de slechtst presterende sector van de S&P 500, de brede aandelenindex in New York. Apple (159 dollar, -1,2%) zorgt met een verlies van 1,1 procent in zijn eentje voor de rode cijfers van de Dow Jones.

  Omdat de olieprijs blijft aansterken - dit keer komt er weer 0,5 procent bij tot ruim 54,5 dollar per Brent-vat - is de sterke prestatie van de energiesector (+0,8%) geen verrassing.

  Het rendement op tienjarig Duitse overheidspapier blijft stijgen, de vierde dag op een rij, tot 0,404 procent en dat speelt in de kaart van de financiële sector. De Duitse rente staat nu op haar hoogste peil in bijna een maand.

  Op de Europese beurzen is Vivendi (+2,4%) - dat profiteert van een adviesverhoging door UBSde sterkste stijger van de Euro Stoxx 50 en Engie (-1,9%) de hekkensluiter. De Fransen bekleden daarmee zowel de eerste als de laatste plek in de Europese sterindex.

  In de brede Stoxx 600 maakt chemiebedrijf Covestro (+4,3%) , een vroegere Bayer-dochter, het mooie weer. Het voorbije jaar werd de producent van coatings, kleefproducten en polyurethaan meer dan de helft duurder.

 • Evenveel winnaars als verliezers in Bel20

  De Brusselse aandelenindex verliest twee uur voor het slot 0,2 procent. Er zijn evenveel aandelen die stijgen als aandelen die dalen. Galapagos (+1,1%) leidt de dans, Engie (-2,02%) sluit de rij en is in zijn eentje - door zijn grote gewicht - verantwoordelijk voor het verlies van de Bel20. Op de brede markt staat Connect Group (+3,6%) nog steeds op kop, Curetis (-4,5%) sluit de rij. Dit zijn de grootste stijgers en dalers:

  Top   Flop  
  Connect Group +3,64% Aperam -1,54%
  Asit Biotech +2,81% Engie -2,02%
  E&Z Bebig +2,64% Iep Invest -2,17%
  Argen-X +1,92% Roularta -2,52%
  Genkyotex +1,74% Fountain -3,36%
  Biocartis +1,60% Option -4,41%
  Nyrstar +1,44% Curetis -4,52%

   

 • Dow Jones start in het rood

  Zoals verwacht zijn de belangrijkste indexen in New York met verlies gestart. De Dow Jones gaat 0,1 procent lager, net als de S&P 500. Maar na nauwelijks enkele minuten klimt de Dow nipt naar winst. Het ziet er dus naar uit dat er vandaag wat volatiliteit mag verwacht worden in Wall Street.

   

 • Pond verzwakt opnieuw

  De Britse munt was dinsdag nog aangesterkt nadat bleek dat de inflatie sneller steeg dan verwacht wat de hoop deed groeien dat de Britse centrale bank neigt naar een renteverhoging. De Bank of England vergadert morgen. Maar vandaag bleek dat de Britse lonen niet verder zijn gestegen in de periode mei-juli wat kan wegen op de consumptie en dus de economische groei. Het pond verliest nu terrein tegenover de euro. 

 • Markt treurt om vertrekkende CEO

  Na tien jaar aan het roer gestaan te hebben van de Zweedse bouwgroep Skanska, houdt CEO Johan Karlstrom het in april volgend jaar voor bekeken. De beleggers vinden dat blijkbaar jammer, want het aandeel verliest in Stockholm 1,4 procent terwil de OMX-index van de Zweedse hoofdstad stabiel blijft.

 • Wall Street op weg naar lagere opening

  Volgens de futures, termijncontracten voor de aankoop of verkoop van aandelen, opent Wall Street straks een fractie lager. De Nasdaq zou vooral last hebben van een daling van het Apple-aandeel dat in de handel voor beurs al 0,8 procent verloor. Apple verloor gisteren al terrein maar dat verlies werd meer dan gecompenseerd door de bank- en grondstoffenaandelen. Bovendien roert Noord-Korea zich opnieuw. De Dow zou 0,06 procent lager starten, de S&P 500 0,15 procent, de Nasdaq 0,2 procent.

 • Apple en de toekomst

  Apple verloor gisteren 0,4 procent in New York nadat het aandeel sinds begin juli zo'n 20 dollar duurder was geworden. Analisten plaatsen intussen al vraagtekens bij de nieuwe producten die gisteren werden voorgesteld - en ook bij de productenportefeuille op langere termijn.

 • Apple vloert Swatch

  Het aandeel van de Zwitserse uurwerkenfabrikant Swatch krijgt vandaag op zijn donder. In Zürich verliest het 3,4 procent tot 376,40 Zwitser frank. Beleggers verkopen hun aandelen Swatch omdat ze vrezen dat de nieuwe versie van de Apple Watch voor extra concurrentie zal zorgen. De Series 3 kan bellen en berichten versturen zonder hulp van een smartphone.

  Daarmee is de nieuwe Apple Watch mogelijk een ‘game changer’, meent analist Jon Cox van Kepler Cheuvreux. ‘Het is een gevecht voor een plaatsje aan de pols en sublieme functionaliteit versus een eenvoudig kwartsuurwerk. In veel gevallen zal het kwartsuurwerk verliezen.’

 • De bankier en de bitcoin - 2

  De uitlatingen van Jamie Dimon roepen al direct vragen op. JPMorgan Chase experimenteert zelf met virtuele munten.

 • De bankier en de bitcoin

  Voor wie het nog niet ontdekt heeft op onze site: Jamie Dimon, de topman van JPMorgan Chase, heeft geen goed woord over voor de bitcoin. De virtuele munt is volgens hem bedrog en een systeem dat zal crashen.

  ©REUTERS

 • Engie duwt Bel20 in het rood

  De Europese beurzen noteren lichtjes hoger. Euronext Brussel blijft achter: de Bel20 verliest 0,2 procent en dat komt vooral door Engie , dat na de sterke zomerrally wat last heeft van winstnemingen. Meer over de Brusselse beurs leest u hier.

  De topflop ziet er als volgt uit:

  Connect Group

  +3,64%

  Umicore

  -1,29%

  Eckert & Ziegler Bebig

  +2,64%

  Orange Belgium

  -1,33%

  Biocartis

  +1,89%

  Wereldhave Belgium

  -1,34%

  ASIT Biotech

  +1,87%

  Engie

  -1,45%

  Agfa-Gevaert

  +1,83%

  EVS

  -1,77%

  Fagron

  +1,49%

  Fountain

  -3,36%

  Sioen

  +1,28%

  Curetis

  -3,61%

 • Olieprijs klimt verder

  De olieprijs is al een tweetal weken aan het stijgen en doet er vandaag nog eens 0,55 procent bij tot 54,57 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn de wereldwijde olie-overschotten aan het afnemen door een robuuste vraag en de lagere productie van de OPEC en andere olielanden. Investeerders verwachten dat de markten krapper zullen worden en dat de olieprijs licht zal stijgen, schrijft het IEA in zijn maandrapport. Het agentschap trekt zijn raming van de groei van de vraag in 2017 op van 1,5 tot 1,5 miljoen vaten per dag.

  De affakkeltoren van een productieplatform in de Golf van Mexico ©Bloomberg

 • Seadrill vraagt Chapter 11 aan

  Seadrill , een grote verhuurder van boorplatforms, heeft in de Verenigde Staten Chapter 11 aangevraagd. Daarmee is het bedrijf, dat gecontroleerd wordt door scheepvaartmagnaat John Fredriksen, beschermd tegen zijn schuldeisers.

  Intussen is al een herstructurering uitgewerkt waarbij de bestaande aandeelhouders de pineut zijn. Een consortium van investeerders pompt, samen met banken en verschillende obligatiehouders, meer dan 1 miljard dollar vers geld in Seadrill. Dat moet toelaten de vloot te behouden, en schuldeisers en personeel te betalen. Bestaande aandeelhouders verwateren fors: zij zullen in het nieuwe Seadrill slechts een belang van 2 procent hebben. De banken hebben ermee ingestemd om kredietlijnen voor een totaal bedrag van 5,7 miljard dollar met 5 jaar te verlengen.

  Seadrill hoopt dankzij de verbeterde kapitaalstructuur sterk genoeg te staan om weer volop mee te spelen als de markt herstelt. Het was ooit ’s werelds grootste aanbieder van boor- en productieplatforms voor offshore olie- en gaswinning. Net als veel dienstverlenende bedrijven aan de offshore sector kwam Seadrill in de problemen door de halvering van de olieprijs in 2015.

 • Degroof Petercam hervat opvolging Tigenix

  Het biotechbedrijf krijgt van analist Ricky Bhajun een koopadvies en een koersdoel van 1,41 euro. Hij wijdt een uitgebreid rapport aan Tigenix waarin hij vanzelfsprekend veel aandacht besteedt aan Cx601, het potentiële geneesmiddel om perianale fistels te behandelen bij mensen die lijden aan de zieke van Crohn. Hij schat de piekverkopen voor dit celtherapiemiddel op 940 miljoen euro voor de VS en de EU samen. 

 • Bayer verkoopt bijkomend belang in Covestro

  Bayer heeft voor 1,2 miljard euro aandelen Covestro verkocht. Ze werden overgelaten aan institutionele beleggers, die 63,25 euro per aandeel neertelden. Dat is 3,7 procent onder de slotkoers van Covestro van dinsdag.

  Covestro is het voormalige Bayer MaterialScience, dat twee jaar geleden werd afgesplitst. Het bedrijf maakt onder meer coatings, kleefproducten en polyurethaan. De aandelen stegen het voorbije jaar liefst 56 procent.

  Met de huidige verkoop maakt Bayer de band met Covestro nog wat losser en krijgt het extra geld in kas om de geplande (maar nog niet goedgekeurde) overname van Monsanto te financieren. Die omstreden transactie zal 66 miljard dollar kosten en de financieringskracht van Bayer zwaar op de proef stellen.

 • 'Juncker wil eurozone uitbreiden'

  De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, houdt momenteel zijn 'State of the European Union'. Volgens de Frankfurter Allgemeine, die blijkbaar inzage kreeg van zijn speech, wil hij onder meer de euro in alle EU-landen invoeren, of anders gezegd de eurozone uitbreiden. Hij wil ook dat de Schengenzone groter wordt.

 • Lichte verliezen in Europa

  De EuroStoxx50 is 0,1 procent lager geopend. Op Euronext Brussel zit de Bel20 op dezelfde lijn. De bewegingen in de index zijn voorlopig klein.

 • ING verhoogt koersdoel Aedifica

  Aedifica , dat zich vooral toelegt op rusthuizen, krijgt van de analisten Jaap Kuin en Jason Ball een koersdoel opgeplakt van 80 euro tegen 77 euro tot dusver. Het advies blijft op 'houden' staan.

  Aedifica staat op het punt kritieke massa te verwerven in Duitsland en Nederland, schrijven de ING-analisten. De uitvoering van het externegroeiplan wordt uitdagend, maar het management slaat zich tot dusver aardig uit de slag. Als alles wat in de pijplijn zit, gerealiseerd wordt, zal de vastgoedportefeuille aandikken tot 1,9 miljoen euro.

  Dat zou zich moeten vertalen in een snelle winstgroei. Aedifica rekent voor 2017/2018 op een stabiele winst per aandeel van 3,15 euro en een dividend van 2,50 euro, maar zou daar best kunnen boven gaan, denken de analisten, gelet op de geplande investeringen. Voor de komende drie jaar rekenen zij op een gemiddelde winstgroei van ongeveer 12 procent per jaar. Omdat Aedifica bijna altijd perfect geprijsd wordt, blijft het advies 'houden'.

 • Naar licht lagere start in Europa

  Afgaand op de futures zullen de Europese beurzen licht lager van start gaan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de min.

 • Montea verhoogt kapitaal, Ethias wordt nieuwe aandeelhouder

  Montea , specialist in logistiek vastgoed, voert een kapitaalverhoging door van maximum 68 miljoen euro. De bijkomende middelen moeten dienen om de groeistrategie te financieren. Montea plant voor 79 miljoen euro investeringen, waardoor de reële waarde van de vastgoedportefeuille zal stijgen tot 696 miljoen euro.

  De kapitaaloperatie gaat gepaard met ingrijpende veranderingen in de aandeelhoudersstructuur. Ethias neemt immers 2,9 miljoen toewijzingsrechten van familie De Pauw en Belfius Insurance over. Op die manier zal Ethias een nieuwe aandeelhouder worden.

  Van de kapitaaloperatie is al 30,5 miljoen euro toegezegd door Ethias, Patronal Life en Federale Verzekeringen.

 • Biocartis en Genomic ontiwkkelen borstkankertest

  Biocartis en Genomic Health , de wereldleider inzake genomische diagnostische testen, gaan samenwerken om een IVD-versie (in vitro diagnose) te maken van een veel gebruikte test voor borstkanker in een vroeg stadium. Het gaat om de Oncotype DX Breast Recurrence Score-test, die de activiteit van 21 genen in het borsttumorweefsel onderzoekt. Met die gepersonaliseerde informatie kan dan een op maat gemaakte behandeling worden uitgewerkt. De test kan onder meer voorspellen of chemotherapie nuttig is.

  Door van de test ook een versie te maken die draait op het Idylla-platform, het minilabo voor moleculaire diagnostiek van Biocartis, wil Genomic Health de test breder verspreiden en toegankelijker maken. 'Wij geloven dat onze strategische samenwerking met Biocartis ons in de positie brengt adoptie en markttoegang wereldwijd te versnellen, alsmede samenwerkingsmogelijkheden te verbreden met farmaceutische bedrijven die op zoek zijn naar diagnostische oplossingen met de mogelijkheid om testen te ontwikkelen en deze wereldwijd aan te bieden via een gedecentraliseerde structuur', zegt Frederic Pla, chief business and product development officer van Genomic Health, in een persbericht.

  Genomic hoopt de IVD-versie van de test in 2019 klaar te hebben voor lancering in Europa. De test zou eerst in Frankrijk en Duitsland beschikbaar zijn.

 • Sterk Wall Street, schaars gevulde agenda

  De Bel20 heeft zijn zomerse inzinking helemaal verteerd. Dinsdag piepte de Brusselse beursbarometer even boven 4.000 punten, om uiteindelijk op 3.995 punten af te vlaggen. Het is van mei geleden dat de Brusselse beursbarometer nog eens boven die grens kon afsluiten. Daarna hadden speculatie over een sneller dan verwachte exit voor het stimulusbeleid van de Europese Centrale Bank en een daaraan gekoppelde stevige remonte van de euro op het beleggerssentiment gewogen.

  Nu lijken die zorgen wat weg te ebben. Meer nog: beleggers zetten in op een 'niet te warm, niet te koud' scenario met een Europese economie die vaart wint, maar niet sterk genoeg is om de ECB snel naar de handrem te doen grijpen.

  Voor vandaag kan Wall Street mogelijk inspiratie bieden: daar tikte de Dow Jones (+0,3% tot 22.118,86 punten) voor het eerst sinds begin augustus op een record af, met dank aan een sterke prestatie van Goldman Sachs.

  Voor het overige oogt de agenda vrij schaars gevuld: bedrijfsnieuws is er nauwelijks en ook het macro-economisch nieuws kondigt zich met louter cijfers over de Europese industriële productie niet echt stemmingbepalend aan.

  De laatste loodjes van de Brusselse halfjaarcijfers leveren doorgaans trouwens slecht nieuws op. Na Exmar vrijdagavond biechtte dinsdagochtend Fountain verliescijfers op over het eerste halfjaar. De specialist in warmedrankautomaten tuimelde dik 8 procent naar een nieuw diepterecord.

 • Chinese investeerders zien het helemaal zitten

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen klimmen verder, al zijn de winsten niet algemeen. Wall Street sloot dinsdag met nieuwe records en dat zet sommige beleggers tot voorzichtigheid aan. Zij vragen zich af of de beurzen niet te ver zijn doorgestegen en of de bedrijfsresultaten wel de huidige standen rechtvaardigen.

  De beurs van Tokio presteert het best in Azië met 0,5 procent winst voor de Nikkei225. Seoel wint 0,3 procent. Sydney (+0,05%) trappelt ter plaatse en dat geldt ook voor de Chinese beurzen. De hoofdindexen van Shanghai en Shenzhen noteren wel op het hoogste peil in 20 maanden. De Chinese economie toont voorlopig geen tekenen van verzwakking en een index die het investeerdersvertrouwen meet, steeg tot 58,6 punten, meteen het hoogste niveau sinds januari 2016.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content