1. Markten Live
 2. Live blog

Eerste test voor nieuwjaarsrally

Wall Street zit op koers voor het eerste dagverlies van 2018. Bankaandelen houden de Bel20 overeind, omdat die sector baat heeft bij hogere lange rentestanden. KBC Securities trekt zijn koersdoel voor Ablynx op tot 40 euro.
 • Agenda

  We gaan er uit met de agenda van morgen. Voorbeurs kijken we vooral uit naar de stand van de omzetmotor bij Van de Velde. Die ging recent voor het eerst sinds de beursgang aan het sputteren.

  DONDERDAG 11 JANUARI 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Economische groei en begrotingssaldo 2017 , 10 uur
  Eurozone:
  - Industriele productie november, 11 uur
  - Europese Centrale Bank: notulen vergadering van 14 december , 13.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Dalenys: openbaar overnamebod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. T.e.m. 22 januari.
  - Sapec: heropening van het overnamebod door Soclinpar aan 60 euro per aandeel. Tot 23 januari.
  - Van de Velde: omzet 2017, 7 uur

 • Slotbel Europa

  De Bel20 wint 0,4 procent of bijna 17 punten. ING en KBC dragen respectievelijk 16 en 17 punten, en trekken de index dus op eigen houtje op het droge. Bijna alle andere aandelen laten dagverliezen optekenen. Buiten de index valt de scherpe stijging van Curetis op. 

  Top Flop
  Curetis+46,86%Keyware-1,89%
  Campine+8,70%Xior-2,00%
  MDxHealth+7,48%Avantium-2,08%
  IBA+4,13%Econocom-2,31%
  Bone Therapeutics+3,43%Kiadis Pharma-2,32%
  ING+3,13%Celyad-2,53%
  KBC Bankverz.+2,86%Ontex-4,83%

 • Scorebord

  De deelindexen van de Euro Stoxx 600 duiden waar de verliezers en de zeldzame winnaars van de dag zich bevinden:

  SectorindexKoers (in %)
  Euro STOXX Banks2,47
  Euro STOXX Insurance0,72
  Euro STOXX Oil & Gas-0,03
  Euro STOXX Basic Resources-0,03
  Euro STOXX Industrial Goods & Services-0,24
  Euro STOXX Retail-0,56
  Euro STOXX Construction & Materials-0,76
  Euro STOXX Travel & Leisure-0,97
  Euro STOXX Media-1,18
  Euro STOXX Chemicals-1,2
  Euro STOXX Technology-1,24
  Euro STOXX Utilities-1,38
  Euro STOXX Telecommunications-1,85

 • 'Bijna zeker dat crypto-verhaal slecht afloopt'

  Een van de beroemdste beleggers ter wereld kwam gisteren naar de studio van CNBC om het te hebben over de promotie van zijn mogelijke opvolgers. Terloops had Buffett het ook over de manische koersverlopen van cryptomunten in de afgelopen weken en maanden.

  Warren Buffett (87) is de derde rijkste mens op aarde. ©Bloomberg

  'Wanneer het gebeurt of hoe of wat dan ook, dat weet ik niet,' zei hij over de toekomst van cryptomunten. 'Maar ik kan met quasi zekerheid zeggen dat het een slecht eine zal kennen.'

  'Ik zou de boel nooit willen shorten,' bleef hij terughoudend. 'Maar als ik een vijfjarige put-optie zou kunnen kopen op alle cryptomunten, zou ik dat graag aannemen.' Met zo'n hypothetische optie zou de beursgoeroe in de komende vijf jaar de onderliggende munten kunnen verkopen aan een vastgelegde prijs. Hij impliceert dat er geld te verdienen valt voor een verkoper die de prijzen van vandaag kan vastklikken voor de (middel)lange termijn.

 • Openingsbel New York

  ©REUTERS

  • Dow -0,2%
  • S&P500: - 0,2%
  • Nasdaq: -0,3%
 • Amerikaanse futures: rood

  De sfeer uit Europa dreigt zo dadelijk over te waaien op Wall Street. De futuresmarkten wijzen op verliezen van zo'n half procent. Opmerkelijk: de dominante technologie-aandelen die de Nasdaq al zo lang naar records stuwen, staan het sterkst onder druk.

 • Eerste test voor Nieuwjaarsrally

  De stijgende rente weegt op sectoren waar bedrijven doorgaans hoge schulden aanhouden. Telecom, vastgoed en nutsbedrijven zijn bij de grootste verliezers. De banken houden de Be20 nog steeds overeind, als een van de weinige Europese beursindexen.

 • Tanker Sanchi blijft branden

  De Iraanse olietanker Sanchi, die zaterdagavond op zowat 300 kilometer voor de kust van Shanghai, in aanvaring kwam met een Chinees vrachtschip en vuur vatte, staat nog steeds in brand. De reddingsdiensten probeerden de brand met schuim te blussen, maar dat leidde tot een explosie. Ze hebben zich nu teruggetrokken omdat er te veel gevaar is. In het gebied zweven giftige gassen en is het bovendien stormachtig. De tanker had een lading van 136.000 ton condensaat aan boord, een product dat lichter is dan aardolie, maar ook erg toxisch en ontplofbaar.

  De Chinese overheid wil de lading helemaal laten uitbranden om zo zeevervuiling te voorkomen. In de regio waar de twee schepen botsten zijn er belangrijke visgronden. Het uitbranden zou een maand kunnen duren.

  De uitbater van de Sanchi, National Iranian Tanker Company (NITC), is dan weer vooral bezorgd om de 32 opvarenden, 30 Iraniërs en 2 Bengalezen. Na de ontploffing werd één lichaam teruggevonden; van de 31 anderen is er geen spoor. NITC-woordvoer Mohsen Bahrami sluit niet uit dat de zeelieden nog in leven zijn in een afgeschermd deel van de tanker. De bemanning van het Chinese vrachtschip, dat met een lading Amerikaans graan op weg was naar China, kon gered worden.

  Eventuele impact op de markten is voorlopig moeilijk in te schatten. De olieprijs stijgt verder door, maar dat is eerder aan de productiebeperking door de OPEC en gedaalde Amerikaanse olievoorraden te wijten. De aandelen van de tankerrederijen Euronav en Frontline staan al vier dagen onder druk, dus al van voor de ramp plaatsvond. Een hogere olieprijs kan wel de vraag afremmen, wat in minder olietransporten kan resulteren.

  ©REUTERS

 • Olieprijs op hoogste peil in ruim 3 jaar

  De olieprijs stijgt verder door nadat er gisteren al 1,5 procent bij kwam. Voor een vat Brent-olie wordt nu 69,18 dollar neergeteld, 0,5 procent meer dan dinsdagavond. Dat is de hoogste prijs sinds december 2014.

  Daarmee zet de klim die midden vorig jaar begon zich door. De olieprijs gaat hoger door de verlenging van het productiebeperkingsakkoord van de OPEC, maar ook door krimpende voorraden, onder meer in de VS. De wereldwijde rally van de aandelen heeft beleggers er bovendien toe aangezet te investeren in olie-futures.

  Een jaknikker boven een oliebron in de Amerikaanse staat Oklahoma. ©REUTERS

 • Kepler Cheuvreux start opvolging Retail Estates

  Het Franse beurshuis geeft Retail Estates een 'houden'-advies en een koersdoel van 74 euro.

 • Het overzicht van de Brusselse beurs

  ... leest u door hier door te klikken.

 • Banken houden Bel20 recht

  Terwijl de Europese beurzen gemiddeld 0,3 procent prijsgeven, laat de Bel20 een kleine winst optekenen. Dat is te danken aan het grote gewicht van de financials, die opveren door de stijgende (lange) rente. Als het verschil tussen de korte en de lange rente toeneemt, stijgen de winstmarges van banken. Zowel ING als KBC wint ruim anderhalf procent. Ook elders in Europa staan banken in het zonnetje.

 • Gimv stapt uit Mackevision

  Gimv heeft zijn belang in Mackevsion, een Duitse specialist inzake CGI (computer generated imagery) verkocht aan de Amerikaanse (maar in Ierland gevestigde) consulting en professioneledienstengroep Accenture. De Vlaamse investeringsmaatschappij stapte in 2014 in Mackevsion, dat sindsdien een sterke internationale expansie kende en zijn omzet zag verdrievoudigen.

  De investering in Mackevision leverde Gimv over de hele periode een rendement op dat het langetermijngemiddelde van de groep ruim overtreft. Op 30 september 2017 was er een positieve impact op het eigen vermogen van 0,7 euro per aandeel Gimv. 

 • Curetis wint meer dan 80 procent in een week

  Aan de kop van het Brusselse peloton staat vandaag Curetis , een aandeel dat deze week al vaker de kop trok. Het Duitse moleculairediagnosebedrijf, dat in Amsterdam zijn hoofdnotering heeft maar ook in Brussel noteert, schiet fors hoger – tot 30 procent en meer. Curetis maakte vanmorgen een strategische alliantie bekend met een grote Chinese genomicaspecialist. Het bedrijf stelt (een deel van) zijn technologie ter beschikking en wordt daarvoor op verschillende manieren vergoed. Op hoeveel Curetis mag rekenen, is evenwel niet duidelijk.

  Maandag was er al een gelijkaardige koersopstoot (van 32,5%) nadat het bedrijf liet weten binnenkort een Amerikaanse beslissing te verwachten over de commercialisering van zijn minilabo Unyvero en het patroon om infecties van de lagere luchtwegen te detecteren.

  Sinds maandagmorgen is de koerswinst daardoor opgelopen tot meer dan 80 procent.

 • Ontex lijdt onder J.P. Morgan

  Grootste daler in Brussel is vanmorgen Ontex . J.P. Morgan herhaalde zijn ‘underweight’-advies (wat zoveel is als ‘verkopen’) en koersdoel van 25 euro voor de fabrikant van hygiëneproducten.

  Voor zo ver we konden achterhalen is dit geen nieuws aangezien het Amerikaanse beurshuis steeds een ‘underweight’-advies hanteerde voor Ontex en zijn koersdoel al begin november liet zakken van 28 tot 25 euro. Het rapport zelf hebben we voorlopig niet in handen, dus over de concrete bewoording kunnen we niets zeggen. 

 • KBCS zet koersdoel Ablynx op 40 euro

  Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities trekken hun koersdoel voor Ablynx op van 28 tot 40 euro. Dat is meteen het hoogste koersdoel van alle beurshuizen die Ablynx volgen en een flink eind boven het basisvoorstel van Novo Nordisk.

  De analisten  doen dat na de opeenvolgende succesvolle gebeurtenissen bij het Gentse biotechbedrijf: de goede Fase 3-resultaten voor caplacizumab, de notering op Nasdaq, het verhoogde marktpotentieel voor capla.

  Het jaar 2018 startte bovendien met een (tweede) overnamevoorstel van Novo Nordisk. Het Deense bedrijf staat bekend voor zijn franchise in hemofilie waarbij capla perfect zou passen.

  Hoewel capla de voornaamste waardemotor is bij Ablynx, heeft het bedrijf een reeks strategische samenwerkingen met grote farmaspelers op andere therapeutische domeinen waar groei in zit die niet stroken met de portefeuille van Novo Nordisk.

  Op basis van de potentiële waarde van capla en de overige klinische activa die voortspruiten uit de Nanobody-knowhow trekken Cauwenberghs en Van Steenhuyse hun advies voor Ablynx op tot 40 euro.

  Hun ‘bull case scenario’ gaat uit van een volledige overname van Ablynx. Zij zien echter ook als mogelijkheid dat capla zou overgekocht worden door een grotere farmaspeler, wat Ablynx dus cash zou opleveren. Een derde mogelijkheid is dat alles bij het oude blijft en Ablynx zelf capla verder ontwikkelt en op de markt brengt.  

 • Europa licht lager, Brussel licht hoger

  De Europese beurzen openen met lichte verliezen (EuroStoxx50 - 0,2%). In Brussel blijft de Bel20 min of meer stabiel. In de index zit er voorlopig weinig beweging. Sterkste stijger is Curetis , dat een samenwerking met een Chinees bedrijf concreet gestalte geeft.

 • Naar lagere opening in Europa

  Ook in Europa zullen de beurzen vandaag vermoedelijk een pauze inlassen. De future op de EuroStoxx50 staat 0,1 procent in het rood.

 • Curetis start samenwerking met Chinezen

  De Duitse fabrikant van zaklabo’s Curetis gaat zijn strategische alliantie met het Chinese MGI concreet gestalte geven. Beide partijen sloten in september vorig jaar een voorakkoord, dat nu wordt omgezet in twee overeenkomsten: een ‘Supply and Authorization Agreement’ en een ‘R&D Collaboration and Service Agreement’.

  Het is de bedoeling om de technologie van Curetis inzake het voorbereiden van monsters en de ‘next generation sequencing’ (NGS)-technologie van MGI met elkaar te integreren om zo een volledig geautomatiseerde workflow te creëren. Op die manier zou elk klinisch staal kunnen onderzocht worden op infectieziekten en weerstand tegen antibiotica.

  MGI zal Curetis vergoeden voor de technologie-overdracht en royalty’s betalen op de verkoop van producten. De partners maken geen financiële details bekend.

  Curetis en MGI onderzoeken ook verdere samenwerking, zowel inzake onderzoek en ontwikkeling als op commercieel vlak.

  MGI is een onderdeel van BGI Group, een van ’s werelds grootste genomica-organisaties.

 • ‘D'Ieteren wil 40% elektrische auto's verkopen in 2025'

  Onze collega Benjamin Everaert van L’Echo had naar aanleiding van het Autosalon een gesprek met Denis Gorteman, de CEO van D’Ieteren Auto. Daaruit lichten we het volgende:

   

  • D’Ieteren Auto streeft ernaar dat zijn verkoop tegen 2025 voor 35 tot 40 procent uit elektrische auto’s bestaat. Het grootste deel zullen echte e-auto’s zijn, geen hybrides dus. Dat is meer dan Volkswagen zelf beoogt (20 tot 25%), wat te maken heeft met de korte afstanden die de meeste bestuurders dagelijks rijden, waardoor België uiterst geschikt is voor elektrisch rijden.
  • Voor het opladen van de batterijen biedt D’Ieteren Finance met e-Moby reeds een elektrische wagen en een intelligente kabel aan. Daarmee kan de werkgever de thuis opgeladen stroom voor zijn rekening nemen.
  • D’Ieteren wil nog verder gaan en de aankoop van een e-auto koppelen aan zonnepanelen en een huisbatterij.
 • Consonance verkoopt te vroeg

  Consonance CapMan heeft zijn belang in Ablynx de voorbije maanden wat afgebouwd en dook daarbij op 5 januari onder de drempel van 5 procent. Bij de vorige melding van 11 oktober controleerde de investeerder in healthcare-bedrijven nog 5,04 procent, nu nog 4,66 procent.

  Het lijkt erop dat Consonance te vroeg heeft verkocht: sinds het (tweede) overnamevoorstel van Novo Nordisk op Ablynx maandag bekend raakte, won het aandeel liefst 65 procent.

 • WDP mikt op sterke groei in Roemenië

  De specialist in logistiek vastgoed WDP wil tegen 2020 zijn vastgoedportefeuille in Roemenië ruimschoots verdubbelen van circa 230 miljoen nu tot 500 miljoen. Daartoe versterkt WDP het kapitaal van zijn Roemeense entiteit. De joint venture met Jeroen Biermans evolueert van 51/49 naar 80/20 en wordt omgedoopt van WDP Development RO in WDP Romania.

 • Aziatische beurzen overwegend rood

  De rally die de Aziatische beurzen naar recordhoogten heeft gestuwd, valt vandaag wat stil. Beleggers proberen de impact te verwerken van een opstoot van de rendementen op staatspapier. Die is te wijten aan lagere inkopen van obligaties door de centrale banken, stijgende grondstoffenprijzen en de nakende afbouw van de gigantische balans van de Federal Reserve.

  Het rendement op tienjarig Amerikaans staatspapier schommelt momenteel rond 2,55 procent, het hoogste niveau sinds maart. Dat zette obligatieveteraan Bill Gross ertoe aan om dinsdag het woord ‘berenmarkt’ in de mond te nemen.

  In Tokio verliest de Nikkei225 0,2 procent, onder meer doordat de yen voor de tweede dag op rij verstevigde. Een gevolg van het feit dat de Japanse centrale bank iets minder overheidsobligaties gaat opkopen.

  In Seoel is er 0,3 procent verlies, in Sydney 0,6 procent en in Shanghai 0,3 procent. De beurs van Hongkong (+0,2%) houdt voorlopig stand.

  Het jaar is begonnen met een ware Nieuwjaarsrally. Dat bracht de strategen van Morgan Stanley tot de verklaring dat de stierenmarkt voor aandelen nu het stadium van euforie heeft bereikt.

  Bij de start van het nieuwe jaar bidden zakenlui voor voorspoed voor hun bedrijven en de Japanse economie aan het Kanda Myojin-schrijn in Tokio. ©EPA

 • Goedemorgen!

  We moeten het vandaag met een lege agenda stellen: geen economische data en evenmin bedrijfsnieuws. Donderdag komt er normaal gezien meer leven in de brouwerij met de omzetcijfers van lingeriegroep Van de Velde.

  Dit alles betekent zeker niet dat het een saaie beursdag hoeft te worden. Het is vooreerst uitkijken naar Ablynx: stijgt de koers – die met 35 euro al een heel eind boven het overnamevoorstel van Novo Nordisk staat – verder door? Verhogen de Denen hun biedprijs? Of komen andere partijen zich moeien?

  We kijken ook nog steeds uit naar nieuws over de kapitaalverhoging van Hamon. Voorzitter Philippe Bodson zei gisteren dat de prospectus zo goed als klaar is. Intussen is de notering van de Waalse fabrikant van koeltorens nog steeds opgeschort.

  Aedifica maakte dinsdagavond een nieuw project in Nederland bekend. In Roosendaal gaat het bedrijf een zorgresidentie realiseren op basis van een bestaand schoolgebouw. De totale investering beloopt ongeveer 6 miljoen euro.

  En Michèle Sioen, de CEO van de fabrikant van industriële weefsels Sioen Industries, heeft de titel van ‘Manager van het Jaar’ in de wacht gesleept.

  Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen zetten dinsdag de Nieuwjaarsrally voort. In Europa bleef de klim beperkt tot 0,2 procent. Met 0,7 procent winst deed de Bel20 een stuk beter. In New York verschenen nieuwe recordstanden op de schermen en tikte de Dow Jones 0,4 procent hoger af.

  Pakistaanse beursmakelaars houden aandelenkoersen in het oog in Karachi. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content