1. Markten Live
 2. Live blog

Engie trekt Bel20 in de plus

De Europese beurzen ruilden eerder verlies voor winst. In de Brusselse Bel20 gaf Engie de doorslag.
 • Bel20 finisht 0,2 procent hoger

  De slotbel. De Bel20 vlagde uiteindelijk 0,2 procent hoger af. Dit vooral dankzij Engie . De Franse nutsgroep won 3 procent. Beleggers zijn opgelucht dat de 99,9 miljoen aandelen die de Franse overheid verkocht tegen een relatief kleine korting op de beurskoers een afnemer vonden.  

 • De Fed: toen waren ze nog met drie

  Met het ontslag van Stanley Fischer is de normaal gezien zevenkoppige raad van bestuur nu herleid tot drie. 

 • Nummer twee van Fed neemt ontslag

  Nou, dat is bepaald een verrassing. Stanley Fischer, de nummer twee van de Federal Reserve, kondigt zijn ontslag aan. 

 • Er zijn nog centrale banken die de rente durven verhogen

  U denkt dat alle centraal bankiers watjes zijn die de rente niet durven verhogen? Fout! De Canadese centrale bank verhoogt voor de tweede keer in korte tijd de rente, wat de Canadese dollar tegenover de Amerikaanse naamgenoot een stevige boost geeft. 

 • Kaalslag in online reissector op Wall Street

  Grootste uitschuiver op Wall Street is voor de vergelijkingssector Trivago. Die tuimelt 28 procent. Het hoe en waarom leest u hier

 • Rust keert terug op Wall Street

  Na de appelflauwte van gisteren, is het weer business as usual op Wall Street. De Dow Jones gaat 0,3 procent hoger naar 21.812 punten. 

  ©REUTERS

 • Britse bedrijfssolden lokken nog geen kopers

  Nog een brexit-voorspelling die niet uitgekomen is: de koersval van het Brits pond heeft nog geen massa's overnamebiedingen op Britse bedrijven ontketend. Integendeel: na een piek dankzij het miljardenbod op ARM Holdings is een fusiegolf weer een kabbelend beekje geworden. 

 • Europese beurzen kiezen voor winst

  De indexverliezen in Europa zijn even voor 14 uur verdwenen. De EuroStoxx50 wint 0,3 procent. Ook de Bel20 noteert met een kleine winst. De Amerikaanse futures noteren intussen positief - de future op de Dow Jones staat 0,2 procent in de plus - wat op een positieve start wijst.

  Een andere (of bijkomende) verklaring is dat Barclays erg positief is over Europese aandelen. Volgens de Britse bank heeft de recente correctie als gevolg van de sterke euro een koopgelegenheid geschapen. Dat geldt vooral voor Europese bedrijven die binnen het continent actief zijn en van de sterkere economische groei zullen profiteren.

  Traders in de weer op de beurs van Frankfurt ©REUTERS

 • Knoeit Facebook met zijn cijfers?

  De cijfers die Facebook opgeeft om adverteerders te lokken, stroken niet met de werkelijkheid. Op de website waarop Facebook advertentieruimte verkoopt, zegt het socialenetwerkbedrijf dat het een potentieel bereik heeft van 41 miljoen mensen in de VS in de leeftijdscategorie 18-24 jaar.

  Kletskoek, meent analist Brian Wieser van Pivotal Research Group, die erop wijst dat er volgens de jongste volkstelling vorig jaar maar 31 miljoen Amerikanen in die leeftijdsklasse waren. Ook voor de categorie 25-34 jaar stroken de cijfers van Facebook niet met de volkstelling volgens Wieser.

  Facebook reageerde dat de opgegeven bereikcijfers ‘met opzet’ niet overeenkomen met tellingsgegevens omdat advertentiebereikcijfers ‘bedoeld zijn om in te schatten hoeveel mensen in een bepaald gebied een advertentie zouden kunnen zien die een onderneming zou plaatsen. Het is niet de bedoeling dat ze overeenstemmen met bevolkingsramingen of volkstellingen.’ Een uitleg die nergens op slaat, als u het mij vraagt.

  Klein detail: Wieser heeft een verkoopadvies voor Facebook.

 • Naar vlakke start in New York

  De Amerikaanse beurzen staan voor een vlakke opening, daags nadat ze flinke verliezen optekenden als reactie op de Noord-Koreaanse kernbomtest en de stoere taal die president Trump daarop sprak.

  De VS hebben overigens nog meer zorgen: orkaan Irma raast in het Caraïbisch gebied en zou ook Florida aandoen. Het zuiden van het land bekomt nog van de doortocht van Harvey die aan meer dan 60 mensen het leven kostte en immens schade aanrichtte.

  Vanavond publiceert de Fed zijn Beige Book, dat al leidraad dient voor de volgende rentevergadering van de centrale bank. Dinsdag drukten drie beleidsmakers van de Fed hun twijfel uit over verdere rendeverhogingen.

  Beleggers krijgen ook de Amerikaanse handelsbalans voorgeschoteld. Vermoedelijk is het handelstekort in juli groter geworden tegenover juni.

 • Planbureau verhoogt inflatieverwachting 2017

  Het Planbureau verwacht dat de gemiddelde jaarinflatie dit jaar op 2,1 procent zal uitkomen. De vorige raming (van begin juli) bedroeg 2,0 procent. Voor 2018 zou de inflatie verzwakken tot gemiddeld 1,2 procent. Ter vergelijking: in 2016 bedroeg de gemiddelde jaarinflatie 1,97 procent en in 2015 0,56 procent.

  ©Jonas Roosens

  Het Federaal Planbureau raamt de gemiddelde wisselkoers van euro voor 2017 op 1,14 dollar. Die zou stijgen tot 1,22 dollar in 2018.

  De olieprijs zal volgend jaar nagenoeg stabiel blijven. Voor dit jaar gaat het Planbureau uit van gemiddeld 51 dollar per vat, voor 2018 van 52 dollar.

 • Derde verliesdag op rij in Europa

  Ook rond de middag blijven de Europese beurzen met verlies kampen. Het is al hun derde verliesdag op rij; de aanstoker was Noord-Korea. De EuroStoxx50 zakt 0,3 procent en de Bel20 doet dat ook. De meeste druk op de index zetten Umicore , KBC en Solvay . Een uitgebreid verslag van de bewegingen in Brussel vindt u hier.

  De topflop ziet er als volgt uit:

  Curetis

  +4,54%

  Xior

  -2,16%

  Exmar

  +2,29%

  Fluxys Belgium

  -2,29%

  Montea

  +1,49%

  Picanol

  -2,38%

  Euronav

  +1,44%

  Keyware

  -3,15%

  Celyad

  +1,42%

  4Energy Invest

  -3,70%

  Aedifica

  +1,41%

  Co.Br.Ha

  -3,75%

  Engie

  +1,32%

  Hamon

  -17,89%

 • 'Gebrek aan opwaarts potentieel bij KBC'

  Wij hebben het rapport van Berenberg over KBC Groep in handen gekregen. Grosso modo wordt het advies om twee redenen verlaagd van 'kopen' tot 'houden': de hoge waardering en de nieuwe overname-ambities. Tegenover zijn Europese sectorgenoten noteert KBC met een premie van 20 procent. Vanwege het businessmodel en de voorzichtige risicobenadering van KBC is een kwaliteitspremie gerechtvaardigd, zeggen analisten Andrew Lowe en Iro Papadopoulou, maar een verdere stijging verwachten ze niet. Bovendien kunnen kosten en margedruk de toekomstige wpa-groei beperken. 'Wij hebben het moeilijk om opwaarts potentieel te vinden', klinkt het.

  Intussen lijkt de goesting toe te nemen om weer overnames te doen en dat kan de uitkering van kapitaal aan de aandeelhouders afremmen of uitstellen. Een eventuele overname van Belfius zou strategisch zinvol zijn, meent Berenberg, maar er zijn hordes te nemen. Kostensynergieën kunnen immers gehinderd worden door het gesyndiceerd Belgisch personeel. En het wordt ook niet eenvoudig om groen licht te krijgen van de mededingingsautoriteit voor dergelijke deal. De analisten achten daarom de kans groter dat KBC kleinere overnames zal doen in andere kernmarkten zoals Ierland, Hongarije of Slovakije.

 • Lager advies voor Aedifica bij Degroof Petercam

  Aedifica , de specialist in zorgvastgoed, maakte over het boekjaar 2016/2017 sterke resultaten bekend die iets beter waren dan verwacht. Voor het huidige boekjaar stelt het bedrijf een stabiele courante winste per aandeel van 3,15 euro in het vooruitzicht. Analist Jean-Marie Caucheteux van Degroof Petercam gaat zijn model aanpassen op basis van deze guidance. Dat brengt hem ertoe zijn koersdoel op te trekken van 84 tot 85 euro. Tegelijk laat hij zijn rating zakken van 'kopen' tot 'bijkopen'.

 • Degroof Petercam zet Retail Estates hoger

  Het beurshuis trekt zijn advies voor Retail Estates op van 'houden' tot 'bijkopen'. Het koersdoel blijift op 81 euro staan. De adviesverhoging gebeurt om waarderingsredenen, zegt analist Herman van der Loos. Hij wijst op de zwakke prestatie van het aandeel dit jaar (+0,8%). Dat kan te maken hebben met de algemene flauwte van Belgische vastgoedaandelen dit jaar of met de recente expansie van Retail Estates in Nederland - die hij echter als een positieve evolutie ziet. 'Retail Estates blijft in onze ogen een van de beste retailaandelen die wij volgen in termen van groei en kwaliteit van de winst', zegt de analist nog. 

 • Nieuwe huurovereenkomsten voor Montea

  Nieuws van dinsdagavond maar we geven mee want het aandeel reageert licht positief. Montea heeft drie nieuwe huurovereenkomsten gesloten, één in Frankrijk en twee in België, voor een totaal van 21.200 m². Het gaat enerzijds om een unit van 6.000 m² van het logistiek platform te Camphin-en-Carembault die op lange termijn (9 jaar) wordt verhuurd aan Danone. De investeringswaarde van deze deal bedraagt 11,2 miljoen euro en zal vanaf april 2018 voor Montea een huurinkomen genereren van 740.440 euro per jaar.

  Op de site in Milmort gaat Montea een gebouw van 9.900 m² voor 9 jaar verhuren aan Parker Hannifin Manufacturing Belgium, producent en distributeur van onderdelen voor de mobiele, industriële en ruimtevaartsector. Deze overeenkomst zal vanaf augustus 2017 jaarlijks 283.000 opbrengen.

  In Willebroek heeft Montea tot slot een tweede huurovereenkomst gesloten met Nippon Express Belgium. Voor het 5.300 m² grote gebouw op het park 'De Hulst' zal Nippon Express Belgium jaarlijiks (vanaf september 2017) 263.000 euro neertellen.

  ‘Het is goed nieuws dat Montea de bezettingsgraad van zijn portefeuille weet te verbeteren en zijn huurdersbasis uitbreidt’, meent analist Alexander Makar van KBC Securities. Hij behoudt zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 45 euro.

 • Engie koopt hersteller van oorlogsbodems

  De Franse nutsgroep Engie doet op het eerste gezicht een merkwaardige overname: via dochter Endel Engie wordt ze eigenaar van CNN MCO, een bedrijf dat zich toelegt op het onderhoud en beheer van alle soorten oorlogsschepen. Het in 2008 opgerichte CNN MCO staat onder meer in voor het onderhoud van 50 schepen van de Franse marine en Franse douane, maar ook buitenlandse mogendheden kunnen een beroep doen op de diensten van het bedrijf.

  Met ruim 5.600 medewerkers en meer dan 2.500 klanten is Endel Engie de Franse marktleider inzake industrieel onderhoud. Met de overname van CNN MCO wordt Engie het nummer twee in Frankrijk voor onderhoud van militaire vaartuigen.

  Een Frans patrouillevaartuig dat door CNN MCO werd onderhouden en hersteld ©CNN MCO

 • Wat zegt Draghi?

  ING-econoom Carsten Brzeski verwacht dat ECB-voorzitter Mario Draghi donderdag in zijn commentaar bij het rentebesluit een voorzichtig evenwicht zal zoeken tussen twee zaken: de eerste duidelijke allusie op de nakende ‘tapering’ (de vermindering van het opkoopprogramma) en het aanslaan van een ‘duifachtige’ toon om de wisselmarkten te kalmeren. De sterke euro – plus 12,5 procent tegenover de dollar sinds midden april – begint immers een probleem te vormen voor Europese bedrijven die ook buiten de eurozone actief zijn.

 • Texaf ziet nettowinst kelderen

  De nettowinst van de investeringsmaatschappij Texaf , die in Congo actief is in vastgoed en een zandsteengroeve, is in het eerste halfjaar met 88 procent gekelderd. De vastgoedactiviteit blijft het goed doen maar de activiteit in de zandsteengroeve Carrigrès is met nog eens 47 procent (in waarde) gedaald. Texaf zag zich verplicht een forse waardevermindering (van 3,4 miljoen euro) te boeken op Carrigrès, wat het zwakke winstcijfer verklaart.

 • Bel20 opent half procent lager

  De Europese beurzen zijn zoals verwacht met verlies aan de handelsdag begonnen. De EuroStoxx50 verliest 0,7 procent in de vroege handel, de Bel20 een half procent. In Brussel krijgt Hamon een klap van 13 procent. Het aandeel was met een kwart gestegen in de aanloop naar de halfjaarresultaten, maar die vielen niet zo mee.

 • Berenberg haalt KBC van kooplijst

  Berenberg verlaagt het advies voor KBC Groep van 'kopen' tot 'houden'. Tegelijk stijgt het koersdoel van 60 tot 65 euro. We hopen later vandaag het rapportje in handen te krijgen.

 • Naar rode start in Europa

  De Europese beurzen zullen met verlies van start gaan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,4 procent in het rood. Wall Street sloot dinsdag 1,1 procent lager en de Aziatische beurzen kleuren ook overwegend rood. Het is nog steeds de vrees voor een escalatie op het Koreaans schiereiland die speelt. 

  De Amerikaanse lange rente zakte ook na uitspraken van Fed-gouverneur Lael Brainard. Hij zei dat de Fed moet wachten met het verhogen van de Amerikaanse rente tot er zekerheid is dat inflatie, die nu duidelijk onder het streefdoel (van 2 procent) zit, zal opveren. De lagere rente woog in New Yord op de financiële aandelen.

 • MDxHealth versterkt directieteam met uroloog

  MDxHealth , de Belgisch-Amerikaanse specialist in moleculaire diagnose, heeft Michael K. Brawer aangesteld als 'chief medical officer'. Brawer is uroloog van vorming, doceerde urologie en pathologie, en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de medische industrie. Hij werkte onder meer bij Myriad Genetics, GTx, Tokai Pharmaceuticals en Threshold Pharmaceuticals, telkens in het domein van de urologie. MDxHealth maakte vooral naam met zijn testen om prostaatkanker te detecteren.

 • ING geeft Xior hoger koersdoel

  Xior , de specialist in studentenhomes, krijgt een overwegend positief rapport van de ING-analisten Jaap Kuin en Jason Ball. Die hebben lof voor het groeiverhaal van Xior, dat eind juni voor bijna 150 miljoen euro aan projecten in de pijplijn had zitten. De wpa-groei (winst per aandeel) zal na 2018 overigens versnellen, verwachten de analisten. Het bedrijf behoudt zijn wpa-verwachting van 1,40 euro en door de recente kapitaalverhoging zal de wpa volgend jaar relatief stabiel blijven, al kunnen nieuwe overnames de cijfers natuurlijk aandikken.

  Het aandeel Xior schoot de voorbije dagen meer dan 10 procent hoger nadat bekend raakte dat het aandeel wordt opgenomen in de EPRA Europe-index. 'We behouden een 'houden'-rating met een verhoogd koersdoel van 40 euro, omdat we geloven dat de onderneming aantrekkelijk oogt op basis van de multiples voor zijn voltooide pijplijin, maar een tikkeltje duur is op korte termijn, gelet op de recente sprong van het aandeel', aldus de ING-analisten. 

 • De sprong van Hamon

  Beleggers stuurden de voorbije dagen Hamon vooruitlopend op de halfjaarcijfers ruim een kwart hoger. 'The audacity of hope', zullen we maar zeggen. Want de Waalse engineeringgroep, specialist in fabrieksschouwen en rookgaszuiveringssystemen, heeft een lange geschiedenis van winstwaarschuwingen. Daarbij vallen met de regelmaat van de klok zoveel lijken uit de kast, dat we stilaan van een massagraf kunnen spreken. Vóór de speculatieve hausse van de voorbije dagen was het aandeel weggezakt naar 2,58 euro, een ruime halvering op een jaar tijd en de laagste koers sinds 2004.

  Wie hoopte op beterschap, zal trouwens van een kale reis terugkomen. Hamon blijft ondanks de doorgevoerde kostenbesparingen diep in het rood, leert het halfjaarrapport. Door een 'verslechtering op een aantal contracten' zakte bij een 5 procent lagere omzet de brutomarge van 14 naar 9 procent. Daardoor dook het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) 10,8 miljoen euro in het rood, niet veel minder dan het verlies van 12,4 miljoen een jaar eerder.

  Netto was er ondanks de meerwaarde van 22 miljoen op de verkoop van een Amerikaanse dochter een verlies van 11,5 miljoen of 0,51 euro per aandeel.

  Hamon even daar gelaten, belooft de Brusselse beurshandel woensdag vrij kalm te blijven. Beleggers zitten immers al met hun hoofd bij de ECB-vergadering van donderdag. Die wierp dinsdag zijn schaduw vooruit met lagere rentes en tegenwoordig betekenen die lagere rentes ook lagere bankaandelen en dus ook een handrem op de Bel20.

  Nog op de beleggersagenda woensdag:

  • Aedifica : de specialist in zorgvastgoed krikte de winst per aandeel over het boekjaar tot 30 juni met 30 procent op en deed zo beter dan verwacht.
  • Engie : de Franse staat gaat een pakket van bijna 100 miljoen aandelen - goed voor een belang van 4,1 procent in de nutsreus - verkopen.
 • Moon zoekt steun bij Poetin

  Goedemorgen! We openen deze blog met een blik oostwaarts. De Aziatische beurzen gaan weer overwegend lager. Ze zijn nog steeds in de ban van Noord-Korea, dat onverminderd doorgaat met zijn kernwapenprogramma. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in trok woensdag naar Vladivostok om hulp te zoeken bij zijn Russische collega Vladimir Poetin. Die sprak zich eerder uit tegen sancties tegen Noord-Korea omdat die niets uithalen en het regime alleen op stang jagen.

  Wall Street gaf dinsdag ook het slechte voorbeeld. De Dow Jones sloot met 1,1 procent verlies. De Amerikaanse beurzen waren maandag dicht en konden dus pas gisteren reageren op de Noord-Koreaanse test van een zware kernbom.

  Na Tokio en Seoel zijn de verliezen in Azië nu vooral voor Hongkong (-1%) en in mindere mate voor Shanghai (-0,3%). In Hongkong zijn het vooral financiële en vastgoedaandelen die onder druk staan, twee sectoren die het recent beter deden dan de markt en nu het voorwerp zijn van winstnemingen. De beurs van Seoel noteert 0,3 procent lager terwijl Tokio nagenoeg stabiel blijft.

  Traders en financiële vaklui aan het werk op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content