1. Markten Live
 2. Live blog
live

Euronav op twee maanden 50 procent hoger

De beurzen koersen hoger, dankzij sprankels hoop rond de brexit en het Chinees-Amerikaans handelsconflict. Jefferies zet KBC op de kooplijst, Euronav zet zijn najaarsrally voort.
 • Bel20 vlagt licht hoger af, Sucraf halveert

  De slotbel: de Bel20  tikt een bescheiden 0,4 procent hoger af op 3.607 punten. Het opvallendste aandeel was de microcap Sucraf . Die werd voor het eerst sinds 18 september verhandeld, 290 stuks. Het aandeel halveerde tot 1,08 euro, nadat de beursschelp bij de vorige transactie ruim verdubbeld was. Terug naar af dus. 

  Sucraf is een lege beursschelp sinds de holding door een nationalisering haar belang in een Congolese suikerrietplantage verloor.

  Sucraf is voor 75 procent in handen van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 . Die is op zoek naar nieuwe activiteiten die via Sucraf naar de beurs zouden kunnen worden gebracht.

  Op de algemene vergadering in juni viel te vernemen dat zich in de eerste jaarhelft ‘twee serieuze partijen’ hebben gemeld waarmee verkennende gesprekken werden gevoerd. Toen was er nog niets concreets en was ook onduidelijk of de gesprekken tot enig resultaat zouden leiden.

 • Griekenland haalt gratis geld op

  Ja, Griekenland. U leest u er hier meer over. 

 • Lira onderuit na Turkse inval

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan meldt vandaag dat zijn leger de Syrische grens is overgestoken. Met het offensief wil het land de koerden aan zijn grens terugdrijven en een bufferzone creëren van 31 kilometer. 

  De lira duikt tegenover de euro van 6,38 naar 6,44. De Turkse munt doet het al een aantal dagen slecht, beleggers wisten dat de inval eraan zat te komen.

  Ook de Turkse beurs heeft last van de inval. De hoofdgraadmeter BIST100 krijgt een tik van 1,8 procent.

 • Aramco: 'volledige olieproductie vanaf eind november'

  De grootste olieproducent ter wereld, het Saoedische Aramco, denkt dat de productie weer volledig is tegen eind november. Dat meldt CEO Amin Nasser tegen de zakenzender CNBC.

  'Vanaf dat moment zullen we weer 12 miljoen vaten per dag aan olie oppompen. Dat is onze maximale productie', zegt Nasser. Saoedi-Arabië zit in het oliekartel OPEC en heeft afgesproken niet meer te zullen produceren dan dat limiet. De productiebeperkingen zijn volgens het kartel nodig om de tanende vraag naar olie te compenseren. 

  De vraag naar olie zwakt af door de wereldwijde groeivertraging en de toenemende handelsspanningen.

  De prijs van een vat Brent olie stijgt met 0,9 procent naar 58,74 dollar per vat.

 • Euronav op twee maanden 50 procent hoger

  Nog even de opmars van Euronav  in beeld (zie ook post van 10u36). De olierederij profiteert volop van de sterke stijging van de tankertarieven en is sinds het dieptepunt half augustus exact 50 procent gestegen. De Baltic Dirty Tanker Index, die de tarieven op 12 internationale tankerroutes samenvat, is deze maand al met bijna 45 procent gestegen en sinds 1 september verdubbeld.

 • Amerikaanse beurs opent hoger

  Wall Street begint hoger aan de dag. De Dow Jones wint 0,6 procent, de S&P500 klimt 0,7 procent en de Nasdaq veert 0,8 procent op.

  Beleggers reageren positief op een bericht van het persbureau Bloomberg. Daarin staat dat China bereid is om een gedeeltelijke handelsdeal te accepteren zolang de VS maar geen invoerheffingen meer oplegt.

 • Levi Strauss klopt verwachtingen

  Jeansfabrikant Levi Strauss heeft een behoorlijk derde kwartaal achter de rug. De omzet groeide met 4 procent tot 1,45 miljard dollar dankzij een goede verkoop in Europa (+14%) en Azië (+9%) en ook een groei van 10 procent van de online verkoop. In de belangrijke thuismarkt (de VS) was er echter een daling van 3 procent, te wijten aan toenemende concurrentie.

  De nettowinst kwam 4 procent lager uit dan een jaar eerder op 124 miljoen dollar. In het derde kwartaal van 2018 was er een belastingmeevaller. De gezuiverde winst per aandeel van 31 cent is wel iets hoger dan verwacht (28 cent).

 • American Airlines ziet MAX pas in 2020 weer vliegen

  American Airlines Group , de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, heeft de annulatie van alle vluchten met de Boeing 737 MAX verlengd tot 15 januari. De luchtvaartautoriteiten zijn nog steeds bezig met het onderzoeken van de softwarewijzigingen die Boeing heeft aangebracht.

  American Airlines hoopt dus dat de 737 MAX-toestellen vanaf 16 januari weer de lucht in kunnen. Andere gebruikers van het toestel hanteren andere data: Southwest Airlines heeft de vluchten met de MAX geannuleerd tot 5 januari, United Airlines tot 19 december.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Praet roept critici ECB op tot kalmte

  De kritiek van sommige voormalige bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) op het jongste pakket stimuleringsmaatregelen is oprecht maar zou beter aan bod komen in een echte discussie. Dat zegt Peter Praet, de voormalige hoofdeconoom van de ECB en een trouwe aanhanger van ECB-voorzitter Mario Draghi.

  'Ik kan de frustratie begrijpen, maar mensen moeten kalm blijven', zegt Praet. 'Dit soort lawaai op het einde van het mandaat (van Draghi) is niet behulpzaam.' Draghi wordt op 1 november opgevolgd door Christine Lagarde, de voormalige topvrouw van het International Monetair Fonds.

 • Handelsspanningen bekoelen, futures stijgen

  De Amerikaanse futures noteren momenteel stevig hoger. De future op de Dow Jones staat 0,8 procent in de plus, die op de S&P500 0,9 procent.

  De handelsgesprekken tussen de VS en China worden donderdag op hoog niveau hervat. Ondanks nieuwe Amerikaanse sancties, liet China weten dat het ook een partieel akkoord zou kunnen aanvaarden. Het land lijkt vooral de economische schade te willen beperken, merkt Bloomberg op.

 • FSMA waarschuwt voor Kuvera Global

  De beurstoezichthouder FSMA waarschuwt het publiek voor de activiteiten van Kuvera Global.  Zij biedt applicaties en opleidingen aan voor het traden in forex, virtuele munten en aandelen. Kuvera richt zich vooral op jongeren. De leden van Kuvera krijgen voordelen naarmate zij nieuwe leden aanwerven. 

  FSMA wijst erop dat Kuvera niet over een vergunning beschikt om financiële diensten aan te bieden. 'Bovendien vertoont het door Kuvera voorgestelde systeem kenmerken van een pyramidesysteem', zegt FSMA. 

 • Ook nieuws rond handelsconflict helpt beurzen hoger

  Er is nog een tweede reden waarom de beurzen plots hoger schoten. Volgens Bloomberg zou China nog steeds bereid zijn ook een gedeeltelijk handelsakkoord te sluiten met de Verenigde Staten. Dit ondanks het feit dat Washington een reeks Chinese bedrijven en instellingen op een zwarte lijst heeft geplaatst omdat ze – met de onderdrukking van minderheden als de Kazakken en de Oeigoeren – de mensenrechten zouden schenden.

 • Griekenland leent tegen negatieve rente

  De Griekse overheid heeft vandaag schatkistpapier met een looptijd van 13 weken uitgegeven. Dat deed het voor het eerst tegen een negatieve rente: -0,02 procent.

  Op de veiling van 7 augustus moest de overheid nog een rente betalen van 0,1 procent.

  De negatieve rente is te danken aan het lage renteklimaat. Dat is ontstaan door de slechte verwachtingen van investeerders over de Europese economie. Ook de extra stimulus die de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs aankondigde draagt bij aan het lagerenteklimaat in de eurozone.

 • Mogelijke toegeving EU rond brexit doet beurzen opveren

  De Europese beurzen veren op door politiek nieuws rond de brexit. Volgens The Times is de Europese Unie bereid tot een belangrijke toegeving in het brexit-akkoord. Er zou een mechanisme worden ingebouwd waardoor Noord-Ierland na een bepaald aantal jaren uit de ‘backstop’ zou kunnen stappen.

  De backstop is een regeling waarbij Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de douane-unie tot een oplossing is gevonden om fysieke grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland te vermijden. Voor veel Britten is de backstop onverteerbaar.

  De Euro Stoxx 50 zag de winst na het nieuws bijna verdubbelen: de winst ging van 0,6 naar 1,1 procent.

 • Turkse inval in Syrië weegt op beurs Istanboel

  Turkse troepen zijn de grens met Syrië overgestoken. Ze willen de Koerden in het noorden van Syrië verdrijven. De beurs van Istanboel, die eerste vlak noteerde, dook na het nieuws een half procent in het rood. De op handen zijnde invasie houdt de Borsa Istanbul 100 Index al de hele week in het rood.

  Een Turks pantservoertuig op weg naar de grens met Syrië. ©AFP

 • Dollar zakt licht tegenover euro

  De Amerikaanse dollar verliest momenteel 0,3 procent tot 0,9102 euro. Mogelijk is er een verband met de aankondiging van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank haar balans weer groter zal maken. Volgens Powell gaat het niet om QE, maar beurswatchers hebben daar zo hun twijfels bij.

 • Euronav stoomt door

  Aan de klim van Euronav  komt voorlopig geen einde. De tankerrederij wint nog eens ruim 2 procent. Het aandeel is stilaan op weg naar 10 euro, een peil dat sinds april 2016 niet meer werd aangetikt.

  Euronav profiteert volop van de sterke stijging van de tankertarieven. De Baltic Dirty Tanker Index, die de tarieven op 12 internationale tankerroutes samenvat, is deze maand al met bijna 45 procent gestegen en sinds 1 september verdubbeld.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Benoît de Blieck

  Donderdagmiddag kunt u chatten met CEO Benoît de Blieck van Befimmo. Vragen achterlaten kan hier.

 • Enkele opvallende koersbewegingen na één uur handel

  KBC  wint 1,4 procent na het koopadvies van Jefferies (zie post 8u09).

  Mithra  wint ruim 3 procent na de aangekondigde start van de fase 3-studie met Donesta (post 7u39)

  In Amsterdam stijgt Takeaway.com  ruim 1 procent na de trading update (zie post 7u26).

 • Plastic Omnium zakt fors na winstwaarschuwing

  De Franse fabrikant van kunststofonderdelen voor auto’s Plastic Omnium heeft zijn financiële doelstellingen voor 2019 neerwaarts bijgesteld. Hij verwacht wel nog een hogere brutobedrijfswinst (ebitda) dan in 2018, maar de operationele winstmarge zal slecht ongeveer 6 procent bedragen. In het eerste halfjaar bedroeg de marge nog 6,6 procent.

  Plastic Omnium lijdt onder de problemen op de automarkt en de wereldwijd lagere autoproductie. Bij de verlaagde prognose speelt vooral een bedrijfseigen probleem mee: problemen bij de opstart van een nieuwe fabriek in Greer, South Carolina. ‘De problemen hebben te maken met de omvang van de fabriek, de complexiteit van de processen en het opdrijven van de volumes sinds de zomer 2019’, klinkt het in een persbericht.

  In de eerste negen maanden groeide de omzet van Plastic Omnium met 17 procent tot 6,85 miljard euro. Bij vergelijkbare bedrijfsomvang en constante wisselkoersen bleef de omzetgroei beperkt tot 2,7 procent. Dat is 8,7 procentpunten beter dan de automobielproductie die naar schatting met 6 procent kromp, merkt Plastic Omnium op.

  Plastic Omnium heeft drie vestigingen in ons land: Herentals (brandstoftanks), Ninove (afvalcontainers) en Vorst.

 • Beurzen openen zonder richting

  Na 1 minuut handel noteert de Euro Stoxx 50 onveranderd. De Bel20  zakt 0,1 procent.

 • Superboete voor Johnson & Johnson - Aandeel nabeurs onderuit

  Johnson & Johnson is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een boete van 8 miljard dollar wegens gebrekkige communicatie over een van de neveneffecten - borstontwikkeling bij mannen - van zijn medicijn Risperdal. Het aandeel ging nabeurs 1,5 procent lager.

  Lees hier ons artikel.

 • FSMA insidertransacties: Aankopen Tessenderlo, verkopen Exmar

  CEO Nicolas Saverys van Exmar heeft via het vehikel Saverex 25.329 aandelen verkocht tegen 5,22 euro, goed voor een totaal bedrag van 132.278 euro. Nicolas Saverys is een regelmatige verkoper van Exmar-aandelen.

  Omgekeerd zagen we Luc Tack (via Verbrugge/Picanol) een stevige aankoop verrichten in Tessenderlo . Tack kocht maandag 33.086 aandelen Tessenderlo voor 27,96 euro per stuk, of voor een totaalbedrag van 925.028 euro. Tack koopt regelmatig aandelen Tessenderlo, waardoor zijn belang dit jaar dit boven 46 procent is uitgestegen.

 • Rosier stevent op verliesjaar af

  Rosier   gunde dinsdagavond als allereerste beursgenoteerd bedrijf beleggers een update over de resultaten per 30 september. 

  De resultaten van de meststoffenproducent waren maar zozo. De omzet is in de eerste negen maanden wel met 22,3 procent gestegen, maar er was een operationeel verlies van 5,4 miljoen euro. Netto dook Rosier 4,2 miljoen in het rood.

  Het vierde kwartaal zou beterschap moeten brengen, maar Rosier verwacht over het hele jaar toch een negatief bedrijfsresultaat. In 2018 was er al een bedrijfsverlies van 4,3 miljoen euro.

  Rosier is voor 77,47 procent in handen van de Oostenrijkse chemiegroep Borealis.

 • 'Europese beuzen openen stabiel'

  Dat impliceren de futures.

 • 'Prospectus beursgang Aramco verschijnt voor eind oktober'

  De oliegigant Aramco wil voor het einde van de maand - mogelijk op 25 oktober - een prospectus publiceren voor een mogelijke beursgang. Dat melden bronnen aan Bloomberg en The Wall Street Journal.

  De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman wil 1 à 2 procent van de aandelen naar de beurs van Tadawul brengen. In november mogen institutionele beleggers hun interesse kenbaar maken. Op basis van die interesse wordt beslist of de beursgang in Tadawul doorgaat tegen eind november of begin december.

  Het is bekend dat Mohammed bin Salman Aramco 2.000 miljard dollar waard acht. In 2018 gingen de beursplannen van Aramco de koelkast in, omdat deze waardering niet haalbaar bleek. Toplui van Aramco en analisten vinden een waardering van 1.500 miljard dollar realistischer.

  Na de notering in Tadawul, volgt dan een internationale beursgang in 2020 of 2021, met de bedoeling tot 5 procent van de aandelen publiek te laten verhandelen.

 • Wellington bezit 8 procent van UCB

  De Amerikaanse vermogensbeheerder en investeringsconsultant Wellington Management Group heeft zijn belang in UCB opgetrokken tot 8,01 procent. In een vorige kennisgeving stemde het belang overeen met slechts 2,63 procent van het aandelenkapitaal van UCB.

  BlackRock heeft zijn belang in UCB dan weer licht verminderd, van 5,08 tot 4,94 procent.

  Wellington dook begin deze week ook op als grote aandeelhouder van Galapagos . De Amerikanen controleren tegenwoordig 5,56 procent van het biotechbedrijf.

 • Jefferies zet KBC op 'kopen'

  Het beurshuis Jefferies verhoogt het advies voor KBC  naar 'kopen' en krikt ook het koersdoel op van 66,2 naar 70 euro. Volgens Jefferies heeft de markt te veel aandacht voor de impact van de lage rente en te weinig voor bijvoorbeeld de groei van de Tsjechische divisie.

  Het beurshuis Citi voegt er in een andere rapport aan toe dat de banken in de Benelux hun netto-rentemarge beter kunnen beheren dan de collega's in Europa. 'Bovendien behoren Benelux-banken tot de best gekapitaliseerde van Europa.'

 • Kinepolis bekroond tot 'Onderneming van het Jaar'

  Bioscoopgroep Kinepolis is dinsdagavond uitgeroepen tot ‘Onderneming van het Jaar’.  Topman Eddy Duquenne mocht de trofee in ontvangst nemen uit de handen van koning Filip. Kinepolis maakte de voorbije twee jaar enkele kwantumsprongen met de overname van het Canadese Landmark in 2017 en van tien cinemacomplexen van MJR in de VS vorige maand.

  In een interview zegt Duquenne dat er nog ruimte is voor bijkomende overnames. En dat ze in de toekomst mogelijk ook pizza’s en hotdogs gaan serveren in België.

 • Oxurion op oftalmologiecongres in San Francisco

  Oxurion geeft donderdag een business en klinische update op de Ophthalmology Innovatiion Summit in San Francisco, laat het bedrijf weten in een persbericht. Daarbij zal de focus liggen op THR-149 en THR-687, twee kandidaat-geneesmiddelen om diabetisch maculair oedeem (DME) te behandelen.

  De positieve fase 1-resultaten met THR-149 zal Oxurion ook voorstellen op de jaarvergadering van de American Academy of Ophthalmology.

 • Bekaert geeft retailobligaties uit

  Staaltechnologiegroep Bekaert  geeft tot 200 miljoen euro aan retailobligaties uit met een looptijd van zeven jaar. De intekenprijs ligt op 101,875 procent van de nominale waarde en de brutocoupon ligt op 2,75 procent. Dat geeft een jaarlijks nettorendement van 1,639 procent.

  Inschrijven kan vanaf vrijdag. De begeleidende bankiers zijn BNP Paribas Fortis, ING en KBC.

  Lees hier ons artikel en klik hier voor het 112-pagina's tellend prospectus.

 • Mithra begint fase 3-studie met Donesta

  Mithra , het Luikse farmabedrijf dat zich toelegt op geneesmiddelen voor vrouwen, is gestart met het fase 3-onderzoek rond Donesta, een middel tegen opvliegers. De eerste patiënte is gerekruteerd. In totaal wil Mithra 2.200 vrouwen rekruteren in de leeftijdscategorie 40-65 jaar.

  Het onderzoek, dat de naam 'E4 Comfort Phase III' draagt, zal twee jaar duren en omvat twee luiken: een in Noord-Amerika (VS en Canada) en een in 12 landen in Europa, Rusland en Zuid-Amerika. De rekrutering voor het eerste luik is nu gestart, die voor het tweede luik begint in december.

  Als de resultaten meevallen, zou Mithra in 2023 een aanvraag tot marktlancering voor Donesta kunnen indienen. Ook voor Donesta is het bedrijf van plan om commerciële partnerschappen aan te gaan.

 • UCB presenteert psoriasisonderzoek in dermatologieconferentie

  UCB stelt dezer dagen een hele reeks onderzoeksresultaten rond psoriasis voor op het EADV-congres (European Academy of Dermatology and Venerology) in Madrid. Het gaat onder meer om de resultaten van het drie jaar lang behandelen van psoriasis met Cimzia en van het vier jaar lang behandelen van psoriatische artritis, eveneens met Cimzia.

  UCB zal ook nieuwe tussentijdse resultaten (na 60 weken) bekendmaken van het fase 2-onderzoek met bimekizumab ter behandeling van haar- en nagelpsoriasis. Daarbij gaat ook aandacht naar de levenskwaliteit van psoriasispatiënten.

 • Takeaway.com ziet bestellingen 87 procent stijgen

  Takeaway.com  zag de bestellingen in het derde kwartaal met 87 procent toenemen, tegenover de zelfde periode vorig jaar. Dat maakt de groep bekend in een trading update. De groep behandelde 41,6 miljoen bestellingen. De groei is zowel te danken aan organische groei als aan overnames. Tijdens de eerste negen maanden van het jaar kwamen er 76 procent meer bestellingen binnen.

  Takeaway.com deelt ook mee dat het de overname van het Londense Just Eat tegen het jaareinde verwacht af te ronden.

 • Boeing levert slechts 63 vliegtuigen in derde kwartaal

  De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing heeft in derde kwartaal 63 toestellen voor de burgerluchtvaart geleverd. Dat is amper een derde van een jaar eerder, toen 190 jets werden opgeleverd.

  In september ging het slecht om 26 commerciële vliegtuigen tegen 87 een jaar eerder. In de eerste negen maanden halveert het leveringsvolume tot 302 toestellen.

  Boeing zit in moeilijkheden doordat alle toestellen van het type 737 MAX wereldwijd aan de grond staan na twee opeenvolgende crashes kort na het opstijgen. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de toestellen – na een update van de software – weer zullen mogen vliegen. Het is onwaarschijnlijk dat een testvlucht die tot certificering moet leiden, vóór eind november plaatsvindt.

  Opvallend is dat Boeing in september wel een bestelling kreeg voor een 737 MAX, maar dan wel in zakenjetversie. Het is de eerste bestelling voor het toestel sinds juni, toen IAG, de groep boven British Airways, het voornemen bekendmaakte 200 exemplaren van de 737 MAX te kopen.

  Boeings 737 MAX van Southwest Airlines staan op een parking in Victorville, Californië. ©AFP

 • Scheppen de notulen van de Fed duidelijkheid?

  Mogen we na enkele zwakke macro-economische cijfers nog meer renteverlagingen verwachten in de VS? Mogelijk scheppen de notulen van de laatste Fed-vergadering vanavond meer duidelijkheid.

  Powell zei dinsdagavond in een speech dat de Federal Reserve ‘heel snel’ zijn balans zal vergroten. Op die manier wil hij de recente problemen in het financieel systeem aanpakken. Hij zinspeelde niet op bijkomende renteverlagingen.

 • Verstandhouding verslechtert

  Goedemorgen! Het nieuws dat dinsdag op de aandelenmarkten speelde, werkt ook vandaag nog door. De handelsspanningen tussen de VS en China lopen verder op. En dat net de hervatting van de onderhandelingen op hoog niveau hoop op een doorbraak en een akkoord had gewekt.

  De verstandhouding tussen Washington en Peking verslechtert echter zienderogen. De VS plaatsten maandag Chinese technologiereuzen op een zwarte lijst, omdat ze de mensenrechten zouden schenden.

  De Aziatische beurzen zien het allemaal met lede ogen aan. Tokio en Hongkong zakken 0,7 procent, Sydney 0,8 procent. Shanghai (-0,1%) biedt beter weerstand. De beurs van Seoel is dicht.

  Traders in actie op de beursvloer van de New York Stock Exchange. De Dow Jones sloot dinsdag met 1,2 procent verlies. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud