1. Markten Live
 2. Live blog

Euronext Brussel trappelt ter plaatse

De Europese beurzen zetten hun stimulusrally rustig voort, ondanks de oplopende rente in de Verenigde Staten. In Brussel blonken Greenyard en Bekaert uit.
 • Fijne avond!

  Wij zetten er een punt achter voor vandaag. Geniet van de huiselijke warmte en graag tot morgen!

  DINSDAG 09 FEBRUARI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  • Handelsbalans december, 08.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Sioen: overnamebod aan 23 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 18 februari.

  Duitsland:

  • TUI: resultaten eerste kwartaal 2020/2021
  • Qiagen: resultaten vierde kwartaal

  Frankrijk:

  • Total: resultaten vierde kwartaal, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • DuPont: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs
  • Twitter: resultaten vierde kwartaal, 22.00 uur
  • Cisco Systems: resultaten tweede kwartaal 2020/21, 22.00 uur
 • Corona knaagt aan resultaten Vastned Retail Belgium

  Vastned Retail Belgium , de verhuurder van winkelpanden in topsteden als Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge, heeft vorig jaar gevoelig geleden onder de coronacrisis. De huurinkomsten daalden van 19,2 tot 16,7 miljoen euro. Dat is deels te wijten aan huurkwijtscheldingen, deels aan de verkoop van een retailpark in oktober 2019.

  De EPRA-winst komt uit op 12,4 miljoen euro, wat 2,3 miljoen minder is dan in 2019. Behalve aan de lagere huurinkomsten is dit ook te wijten aan een voorziening voor mogelijke bijkomende huurkwijtscheldingen en aan hogere vastgoedkosten. Per aandeel bedraagt de EPRA-winst 2,44 euro tegen 2,90 euro in 2019.

  Het bedrijf gaat een brutodividend van 2,05 euro per aandeel uitkeren. In 2019 stroomde er 2,90 euro bruto per aandeel naar de aandeelhouders.

  In het vierde kwartaal heeft Vastned Retail Belgium een niet-strategisch retailpark in Schaarbeek verkocht voor 8,2 miljoen euro en daarop een meerwaarde van 1,5 miljoen gerealiseerd. Het bedrijf deed ook een baanwinkel in Balen van de hand voor 1,6 miljoen euro.

  De focus van het management blijft dit jaar gericht op de tijdige inning van de huurgelden en het behouden van een stabiele bezettingsgraad, luidt het in een persbericht.

 • Sterke jaarresultaten bij Lotus Bakeries

  De Oost-Vlaamse koekjesbakker Lotus Bakeries heeft in 2020 zijn omzet met 8,3 procent opgekrikt tot 663,3 miljoen euro. De groei van het eerste halfjaar heeft zich dus in de tweede jaarhelft doorgezet en is voornamelijk te danken aan Lotus Biscoff, dat een tweecijferige groei kende. In het laatste kwartaal was er ook een sterkere vraag door voorraadopbouw bij Britse klanten.

  De winst houdt min of meer gelijke tred. De recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) stijgt met 9,8 procent tot 135,7 miljoen euro, de nettowinst gaat met 8,9 procent omhoog tot 82,5 miljoen euro. Beleggers kunnen rekenen op een dividend van 35,5 euro bruto per aandeel. Dat is ruim 10 procent meer dan wat over 2019 was uitgekeerd (32 euro).

  Een opvallend nieuwsje is dat Lotus voor de tak Natural Foods International een nieuw hoofdkantoor opricht in Zwitserland.

 • Europese beurzen sluiten licht hoger

  De Euro Stoxx 50 is 0,3 procent hoger gesloten, de breed samengestelde Stoxx Europe 600 won eveneens 0,3 procent.

  De Bel20 moest het met heel wat minder stellen: de Brusselse index eindigde 0,04 procent in de min op 3.832,50 punten. De druk kwam vooral van Argenx (-2,3%), KBC (-0,8%) en AB InBev (-1,3%). Aperam (+3,6%), Barco (+3,1%) en Sofina (+2,4%) reden op kop.

 • Oliewaarden en banken stuwen Wall Street

  Vanzelfsprekend komen Tesla en Hasbro ook aan bod in onze Wall Street-spiegel.

 • Tirol Europees epicentrum voor Zuid-Afrikaanse variant

  We komen even met wat virusnieuws. In Tirol zijn er bijna 500 bevestigde en vermoedelijke gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Oostenrijk waarschuwt daarom zijn burgers niet naar Tirol te reizen. Het probleem met de Zuid-Afrikaanse variant is dat de bestaande vaccins er veel minder tegen beschermen.

  Het is de tweede keer dat Tirol coronagelinkt negatief in het nieuws komt. Vorig jaar was het skioord Ischgl in Tirol een van de superverspreiderplaatsen. Van daaruit verspreidde het virus zich in hoog tempo over heel Europa, wat tal van landen in een volledige lockdown deed belanden.

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen openen met winst. De Dow Jones en de S&P500 noteren na anderhalve minuut 0,4 en 0,5 procent hoger. De Nasdaq Composite doet er 0,6 procent bij.  

 • Rush op speelgoed speelt Hasbro in de kaart

  Ouders hebben in het vierde kwartaal veel meer uitgegeven aan speelgoed en spelletjes om hun thuiszittende of online-onderwijs genietende kroost bezig te houden, blijkt uit de vierdekwartaalcijfers van Hasbro . De omzet van de Amerikaanse speelgoedfabrikant steeg met 21 procent tot 1,72 miljard dollar. Analisten hielden rekening met 1,69 miljard dollar.

  De nettowinst halveerde echter ruimschoots tot 105,2 miljoen dollar, van 267,3 miljoen dollar een jaar eerder. De oorzaak is te zoeken bij hogere verkoop-, distributie- en administratieve kosten, terwijl de overname van Entertainment One ook gepaard ging met 34,7 miljoen dollar aan lasten. Entertainment One is het bedrijf achter Peppa Pig, een succesvolle Britse tekenfilmreeks voor kleuters.

  De gezuiverde nettowinst van 1,27 dollar per aandeel was wel hoger dan verwacht (1,14 dollar).

  Peppa Pig maakt sinds de overname van Entertainment One eind 2019 ook deel uit van het universum van Hasbro. ©rv

 • Naar hogere start in New York

  De Amerikaanse futures noteren gemiddeld 0,4 procent hoger. We mogen er dus van uitgaan dat Wall Street positief van start zal gaan.

  Beleggers rekenen er steeds meer op dat het enorme steunpakket van president Biden door het Congres zal geraken. De verdere uitrol van de vaccinatiecampagne voedt bovendien de hoop op een verdere normalisering van het maatschappelijk leven en de economie.

 • Tesla pompt 1,5 miljard dollar in bitcoin

  De bouwer van electrische wagens Tesla heeft 1,5 miljard dollar in bitcoin geïnvesteerd. Dat leert een mededeling bij de Securities & Exchange Commission. Tesla deelt ook mee dat het in de toekomst bitcoin mogelijk zal aanvaarden als betaalmiddel.

  In een reactie schiet de prijs voor een bitcoin richting 44.000 dollar, een nieuwe recordhoogte. Tesla zelf gaat voorbeurs 2 procent hoger.

  Volg hier onze verslaggeving.

 • Mijnbouwers profiteren van hogere grondstofprijzen

  De prijzen van koper en andere grondstoffen zitten in de lift door hoop dat in de VS de Democraten het stimuluspakket van president Biden, goed voor 1.900 miljard dollar, zonder de hulp van de Republikeinen door het Congres zullen proberen loodsen. Volgens de Democraten is extra steun meer dan nodig nu het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt sputtert – zoals vrijdag uit het banenrapport bleek.

  Een en ander speelt de aandelen van mijnbouwconcerns in de kaart. Anglo American wint 4,1 procent, Rio Tinto 3,4 procent en Glencore 2,6 procent.  

 • Blokorder in Sioen

  Even meegeven dat om 11u17 een blokorder van 40.560 stuks Sioen  over de schermen flitste, tegen 22,70 euro.

  Pro memorie: op dit ogenblik loopt het overnamebod van de familie op de specialist in technisch textiel. 

  Om na het overnamebod de resterende aandeelhouders meteen te kunnen uitroken - in juridische term een 'vereenvoudigd uitkoopbod' - zijn wettelijk twee voorwaarden nodig:

  • De familie moet 95 procent van de aandelen in handen krijgen tijdens het bod. Er staan 19,78 miljoen stuks Sioen uit, dat zijn er dus 18,79 miljoen. De familie heeft nu al 12,91 miljoen aandelen in handen. 
  • Daarbovenop moet de familie ook nog eens 90 procent van de 6,69 miljoen stukken die bij het brede publiek (de free float) zitten in handen krijgen. Dat is potentieel een zwaardere dobber en betekent in de feiten dat een uitrookbod maar kan als de familie 96,62 procent van aandelen in handen krijgt
 • GameStop herstelt van slechtste week

  Vrijdag sloot GameStop 19 procent in de plus nadat de populaire beleggingsapp Robinhood de handelsbeperkingen op alle aandelen had opgeheven. Straks kan daar nog wat bij komen wanneer Wall Street opent, tot vreugde van de echte believers. In de voorbeurshandel gaat de verkoper van videogames alvast 11 procent hoger. Daarmee zou GameStop verder herstellen van zijn slechtste week ooit, waarin het aandeel zowat 80 procent kelderde.

  De normalisering van de handel heeft ook te maken met het geringer aantal shorters die in GameStop zitten. Door de plotse stijging van de koers moesten diverse beleggers die short zaten in het aandeel, hun posities sluiten – met forse verliezen tot gevolg.

 • CEO praat Greenyard hoger

  Met dank aan het interview met CEO Marc Zwaaneveld trekt Greenyard  nu 4,5 procent hoger naar 6,55 euro. Beleggers zijn niet alleen gerustgesteld dat de omzetgroei structureel is, maar ook dankzij de belofte van Zwaaneveld dat hij ook na de herstructurering van de groep aan boord blijft (zie post van 9u36). 

 • Nog meer tekenen van inflatie ...

  ... de olieprijs die boven 60 dollar piept (zie post van 8u21). En ook heel veel 'zachte' grondstoffen - zoals graan - hebben de jongste maanden stevige winst geboekt.

 • Amerikaanse 30-jarige rente piept boven 2 procent

  De Amerikaanse dertigjarige rente tikt voor het eerst sinds februari vorig jaar 2 procent aan. De bijhorende koersval van langlopend Amerikaans staatspapier is vooral omdat beleggers vrezen dat hun coupon aangevreten zal worden door oplopende inflatie.

  President Biden heeft op dit ogenblik een fors extra stimuluspakket van 1.900 miljard dollar in de steigers staan. Ook bij 'bevriende' Democratische economen is er hier en daar twijfel of zo een tapijtbombardement aan vers geld de beste manier is om de pandemie te blijven kampen. Harvard-econoom Larry Summers vreest voor het risico op oplopende inflatie bij een later dit jaar oververhittende economie, wat minister van Financiën Janet Yellen met klem ontkent. 

  'Het is moeilijk om géén inflatie te zien in een pakket dat vooral kortetermijnstimulus zal opleveren', zegt Deutsche Bank-strateeg Jim Reid. 'Of de inflatie zich nu in goederen, lonen of beurskoersen zal manifesteren, er zal onvermiijdelijk een impact zijn'. 

  Of de inflatie zich nu in goederen, lonen of beurskoersen zal manifesteren, er zal onvermiijdelijk een impact zijn
  Jim Reid
  Deutsche Bank

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier, met focus op de stevige rally van Bekaert sinds november:

 • CEO Nordea bekritiseert ECB-beleid over dividenden

  Twee jaar geleden verhuisde de Scandinavische bank Nordea de hoofdzetel van Stockholm naar Kopenhagen. Naar eigen zeggen wou Nordea de strengere Zweedse regulering ontvluchten. Het gevolg is dat Nordea onder de dividendbeperkingen valt die de Europese Centrale Bank (ECB) oplegt. Op dat vlak is de ECB strenger dan de Zweedse regelgever. Nordea mag onder het huidige regime slechts 15 procent van de winst in 2019 en 2020 als dividend uitbetalen.

  'Onze beslissing om te verhuizen, is nog steeds de juiste beslissing', zegt Nordea-CEO Frank Vang-Jensen in een gesprek met Bloomberg. Maar Vang-Jensen bekritiseert wel het ECB-beleid over dividenden. 'Scheer niet iedereen over dezelfde kam. Er zijn zeer goede tools beschikbaar waarmee je de sterkte van een bank kan meten.'

  Analist Esbjorn Lundevall van SEB noemt de ontwikkeling ironisch. 'Nordea wou met de verhuis eigenlijk genereuzere dividenden mogelijk maken. Maar door corona mag het vandaag van de ECB minder uitbetalen, dan wanneer de zetel in Stockholm was gebleven.'

 • Argenx neemt (klein beetje) gas terug

  Na de kwantumsprong van vorige week neemt Argenx  een beetje gas terug. Het biotechaandeel laat 1,8 procent liggen tot 301,80 euro, nog steeds 25 procent hoger sinds nieuwjaar. 

  Lees hier ons portret van CEO Tim Van Hauwermeiren. 

 • Sofina boven 300 euro

  Het aandeel Sofina  is voor het eerst boven 300 euro gegaan. Woensdag werd de holding voor het eerst 10 miljard euro waard.

  Pro memorie: volgens de jongste nieuwsbrief beliep de netto-actiefwaarde van de Boël-holding per eind december 255 euro per aandeel. Bijgevolg noteert het aandeel nu tegen een premie van 18 procent. 

  Lees hier onze analyse over Sofina. 

 • Degroof Petercam krikt koersdoel Bekaert op

  Bekaert  heeft er samen met alle autogerelateerde aandelen een stevige rally opzitten, met een klim van bijna 40 procent sinds de verrassend positieve kwartaalupdate in november. Bovendien weet de Oostenrijkse iCEO Oswald Schmid met zijn stevige kostenbesparingen analisten te charmeren, waarbij onlangs nog de productie van Chinese diamantdraad - ooit het goudhaantje van de groep - op de schop ging. 

  Toch handhaaft Degroof Petercam-analist Frank Claassen zijn koopadvies. Hij denkt dat de rally nog niet voorbij is en verhoogt zijn koersdoel van 32 naar 38 euro. Hij raamt dat Bekaert de winstmarge over de tweede jaarhelft opgekrikt heeft naar 7,8 procent, van 5,2 procent over het eerste halfjaar. 

  De CEO van Bekaert heeft op de beleggersdag van 10 maart ruimte om de doelsteling voor de winstmarge te verhogen
  Frank Claassen
  Degroof Petercam-analist

  'Dit lijkt ten eerste het gevolg een sterke heropleving van de verkoopsvolumes, in het bijzonder in staalkoord (om autobanden te versterken, red.). Wij denken dat Bekaert dankzij een goede beschikbaarheid van walsdraad (de belangrijkste grondstof van staalkoord, red.) marktaandeel gewonnen heeft van kleinere rivalen', schrijft de analist.  

  'Ten tweede levert Schmid een goede job in het combineren van Covid-19 besparingen met structurele besparingen door bijvoorbeeld verlieslatende fabrieken te sluiten'. Claassen denkt dat de CEO op de beleggersdag van 10 maart ruimte heeft om de doelstelling voor de winstmarge van 7 naar 8 procent te verhogen.

 • CEO Greenyard: 'Onze omzet groeide niet door covid, maar door partnerschappen'

  Fruit- en groenteverkoper Greenyard trekt 0,6 procent hoger tot 6,31 euro. Het voorbije weekend kon u een interview lezen met co-CEO Marc Zwaaneveld. Volgens hem is de omzet van Greenyard vorig jaar niet gestegen door covid, maar wel door partnerschappen met supermarken. De hogere verkoop aan supermarkten - dankzij covid - werd immers gecompenseerd door een lagere verkoop aan horeca en voedingsbedrijven. Zwaaneveld zegt verder dat er nog verbetering mogelijk is op vlak van logistiek, transport en ook commerciële samenwerking. 

  'We zijn blij te lezen dat het grootste deel van de groei te danken is aan de stragische shift, en niet aan Covid-19', reageert KBC securities. 'Dat belooft het beste voor de toekomst. En dat Zwaaneveld bij Greenyard wil blijven, moet beleggers geruststellen die vreesden dat hij na de transformatie zou vertrekken.'

  We kunnen nog winnen door onze aankoopdienst strakker te regelen en ons transport beter te coördineren. Er is ook meer samenwerking mogelijk met bestaande klanten.
  Marc Zwaaneveld
  CEO Greenyard

  Lees hier het interview. 

 • Chipdeals zetten ook Melexis op winst

  Melexis , dat vorige week met erg sterke cijfers en dito voorutzichten uitpakte, blijft in de lift zitten met een winst van 1,7 procent naar 97 euro. De fabrikant van autochips nadert zo een recordhoogte. 

  An sich heeft dat weinig te maken met de resultaten, wel met het fusiegeweld in de sector. Vrijdag profiteerde Melexis al van het bericht in de Italiaanse zakenkrant Milano Finanza als zou het Frans-Italiaanse STMicroelectronics azen op een grote deal

  Maandag is er opnieuw een paukenslag in de sector: Dialog Semiconductor, een Brits bedrijf met notering in Frankfurt, krijgt een bod van bijna 5 miljard euro in de bus van het Japanse Renesa (zie posts van 8u53 en 7u57).

  Kepler Cheuvreux handhaaft het 'houden'-advies voor Melexis. 'Het bod waardeert Dialog op 14 keer de verwachte bedrijfswinst voor 2023, Melexis noteert tegen 26 keer de consensus voor 2023'. 

 • Kepler over dividenden van KBC en ING

  Kepler Cheuvreux heeft na de rapportering van twee Europese grootbanken - het Zweeds-Finse Nordea en het Franse BNP Paribas - zijn dividendprognose voor KBC  en ING  - de twee banken uit de Bel20 - bijgespijkerd.

  Voor KBC rekent het beurshuis bij de jaarvergadering dit voorjaar op een dividend van bruto 0,51 euro per aandeel, het 'minimale dividend' dat de ECB toelaat. In het vierde kwartaal zou er dan als de beperkingen wegvallen een 'inhaalcoupon' - plus voorschot op 2021 - van 4,68 euro per aandeel komen. Globaal dus goed voor 8,5 procent rendement. 

  Bij ING zou het minimale dividend dit voorjaar 0,11 euro belopen, gevolgd door een inhaaldividend - plus voorschotdividend over 2021 - van 0,96 euro in het najaar. Samen 1,07 euro ofte 13,7 procent brutorendement bij de huidige koers. 

  Kepler Cheuvreux handhaaft het koopadvies voor ING en het verkoopadvies voor KBC. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 0,5 procent.

  Dialog schiet 17 procent hoger na een Japans overnamebod (post 8u53). Ook andere chipaandelen profiteren zoals STMicroelectronics dat 2 procent hoger gaat. Vrijdag meldde een Italiaanse krant dat STMicroelectronics een kandidaat-overnemer is.

  AkzoNobel  gaat tot 2 procent hoger omdat het zich terugtrekt uit een biedoorlog (post 8u06).

  Veolia zakt een half procent na het vijandig bod op Suez . Suez zakt zelf 0,2 procent tot 17,22 euro. Dat is ruim 4 procent onder het bod van Veolia.

  AstraZeneca  opent een half procent lager. Zuid-Afrika zet de uitrol van het coronavaccin tijdelijk stop omdat het onvoldoende zou beschermen tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

 • Bel20 zet rally op kousenvoeten voort

  De openingsbel: de Bel20  koerst 0,3 procent hoger naar 3.845 punten. 

 • Dialog valt in Japanse handen

  Dialog  heeft zonet een persbericht verstuurd waarin het zich akkoord verklaard met een overname door het Japanse Renesas. Het bod impliceert een premie van 20 procent op de slotkoers van vrijdag (meer info, post 7u57). 

 • Beleg als een Britse lord

  Nog een fijne leestip. Wie gespreid wil beleggen, van een rijke geschiedenis houdt en toch mee wil zijn met de moderne trends op de beurs, kan terecht bij de Britse investmenttrusts. Die zijn vergelijkbaar met de vele holdings op de Brusselse koerslijst.

 • 'Geen gesprekken met Apple': Hyundai en Kia onderuit

  Opvallendste dalers op de beurs van Zuid-Korea: Hyundai Motor (-6%) en dochter Kia Motors (-15%). De twee ontkenden in reactie op hardnekkige geruchten gesprekken te voeren met Apple rond zelfrijdende auto's. 

 • Olieprijs steekt neus boven 60 dollar

  Voor het eerst in meer dan een jaar ging de prijs van de Londense Brent deze morgen even boven 60 dollar per vat. De combinatie van een herstellende vraag naar olie en een beperkt aanbod geeft de olieprijs steun. 

  Het is vooral in China dat de vraag naar olie in de lift zit. Shell-CEO Ben Van Beurden verklaarde vorige week dat de brandstofverkopen in China terug in een 'significante groei' zitten. De koudegolf in de VS en Europa geeft een impuls aan de vraag naar stookolie en gas. Verder anticiperen beleggers op een hogere vraag naar olie zodra de wereldeconomie normaliseert dankzij het vaccinatieprogramma.

  Qua aanbodzijde, lijken de afspraken binnen OPEC+ goed stand te houden. 

 • AkzoNobel trekt zich terug uit biedoorlog

  Verfgroep AkzoNobel wil de Scandinavische concurrent Tikkurila niet meer kopen. De beslissing van de Belgische CEO Thierry Vanlancker komt er na een hoger bod van het Amerikaanse PPG. PPG verhoogde vorige week het bod naar 34 euro per aandeel, terwijl AkzoNobel 31,25 euro per aandeel bood.

  AkzoNobel gaat nu verder eigen aandelen inkopen. Er loopt een programma van 300 miljoen euro. De groep mikt op een schuld/ebitda ratio van 1 à 2. 

  We hebben duidelijke prioriteiten en criteria voor kapitaalallocatie.
  Thierry Vanlancker
  CEO AkzoNobel

  Volg hier onze verslaggeving.

 • Miljardendeal op til in chips

  Het Japanse Renesas Electronics is 'in vergevorderde gesprekken' om de chipontwerper Dialog Semiconductor te kopen voor 4,9 miljard euro, of 67,5 euro per aandeel cash. Dat is een premie van 20 procent op de slotkoers van vrijdag. Dialog Semiconductor is een Brits bedrijf met een notering op de beurs van Frankfurt.

  Dialog was sinds begin dit jaar al 25 procent gestegen, onder meer door overnamespeculatie. Bloomberg berichtte als eerste over de overnamegesprekken, waarna Dialog noodgedwongen een persbericht verstuurde. 'Er is geen zekerheid dat er een bod komt. We zullen verder communiceren als dat gepast is', klinkt het bij Dialog.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De EuroStoxx50 opent straks 0,8 procent hoger. Dat voorspellen de futures.

 • Beursweekboek: Lofzang aan het bedrijf van de 1 procent

  Voor wie het beursweekboek nog niet gelezen heeft, collega Kurt Vansteeland zoomde in op Melexis  en op Ontex .

  Lees het hier

 • 'Het wordt gevaarlijk voor echte shorters, en dat is een ramp'

  Shortselling, speculeren op een koersdaling, ligt onder vuur nu Reddit-beleggers clashen met shortende fondsen. Lernout & Hauspie-shorter Marc Cohodes betreurt dat opportunistische collega’s zijn stiel bederven én steunt de Reddit-revolte. ‘Ik haat het als de kleine man bedrogen wordt.’

  Lees hier ons interview met Marc Cohodes.

 • Lotus Bakeries nabeurs: de lat ligt op Melexis-hoogte

  Even meegeven dat Lotus Bakeries  vandaag nabeurs de resultaten over 2020 vrijgeeft. En dus niet voorbeurs, zoals we vrijdag verkeerdelijk meldden. 

  De belegger moet dus iets langer in spanning blijven. Duidelijk is dat net als bij Melexis vorige week de lat na een verse recente koersrally hoog ligt. 

  44
  Biscoff-rally
  Het aandeel Lotus klopte in 2020 voor de 17de keer in 19 jaar de Bel20 en noteert nu tegen 44 keer de verwachte winst over 2020

  Het aandeel sloot vrijdag op 4.220 euro, een record (zie grafiek). Bij die koers waarderen beleggers de koekjesfabrikant op 3,44 miljard euro. Dat is 5,3 keer de door analisten gemiddeld geraamde omzet over 2020 (652 miljoen) en 44 keer de geraamde nettowinst van 78 miljoen euro. 

  De koekjesbakker kwam afgelopen zomer - spijts de pandemie en de lockdowns - met sterke resultaten over de eerste jaarhelft. Het aandeel klopte over 2020 voor de 17de keer in 19 jaar de Bel20. Een perfecte staat van dienst die intussen dus ook weerspiegeld wordt in een beurskoers die de perfectie benadert.

  Lotus kondigde eind vorig jaar aan dat zijn iconisch koekje voortaan ook in België verkocht zal worden onder de internationale merknaam 'Biscoff' in plaats van 'speculoos', wat in eigen land even voor opschudding zorgde

 • Franse afvaloorlog: Veolia lanceert vijandig bod op Suez

  De Franse Milieugroep Veolia lanceert een bod van 18 euro per aandeel op alle aandelen van de sectorgenoot Suez . Het bod volgt op een bijeenkomst van de raad van bestuur van Veolia zondag, waarna de groep een persbericht verstuurde.

  Veolia benadrukt dat de aangeboden prijs een premie inhoudt van 75 procent op de koers van Suez op 30 juli 2020. Net ervoor kondigde Engie een strategische herziening aan van zijn belang in Suez. Op 5 oktober nam Veolia het 29,9 procent belang van Engie in Suez over.

  De raad van bestuur van Suez staat negatief tegenover het bod van Veolia. Het kondigde vorige maand aan witte ridders te hebben gevonden. Een Frans-Amerikaanse combinatie wil eveneens 18 euro per aandeel bieden

  Volg hier onze verslaggeving.

 • 5 favoriete aandelen van Pieter Tolk

  De algemeen directeur van Selectum tipt onder meer op de achtergebleven aandelen Barco  en Euronav .

  Lees hier meer. 

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Verschillende Belgische bedrijven komen deze week met resultaten op te proppen, te beginnen met Lotus vandaag nabeurs. Het zwaartepunt ligt op donderdag met onder meer KBC, Telenet en Umicore. 

  Lees hier onze vooruitblik op de beursweek.

 • Stimulushoop jaagt Aziatische beurzen hoger

  Goedemorgen! De beurzen in het Verre Oosten kleuren unaniem rood en dat is in de regio de kleur van de winst. In Japan, China en Zuid-Korea is er in het spoor van Wall Street vrijdag 1 à 2 procent winst. Dit met dank aan de hoop dat Washington een fors tweede stimuluspakket zal doordrukken, iets wat minister van Financiën Janet Yellen zondag nog eens onderstreepte

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud