1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street jojoot tussen winst en verlies

Wall Street kan vandaag moeilijk kiezen tussen winst en verlies. Door de beperkte verliezen in New York halveerden de Europese beurzen hun verliezen. Brussel sloot 2,5 procent lager.
 • Tot morgen

  We houden het voor bekeken nu Wall Street voorlopig in rustiger vaarwater is terechtgekomen. De Dow wint 0,3 procent, de Nasdaq verliest 0,6 procent.

  Bedankt voor het lezen. Tot morgen voor een drukke resultatendag:

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Duitsland:
  - Industriele productie december, 8 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:
  - Dalenys: uitkoopbod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. Tot en met 23 februari.
  - Fagron: jaarresultaten 2017, 7 uur
  - Hamon: inschrijving op kapitaalverhoging. 1 aandeel geeft recht op 6 nieuwe, tegen 0,5 euro per stuk. Tot 9 februari.
  - Intervest Offices & Warehouses: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Melexis: jaarresultaten 2017, 7 uur
  - Orange Belgium: jaarresultaten 2017, 7 uur

  Frankrijk:
  - Sanofi: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur
  - Vinci: jaarresultaten 2017, 17.45 uur

  Italie:
  - UniCredit: resultaten vierde kwartaal

  Japan:
  - Softbank: resultaten derde kwartaal 2017/18, 7 uur

  Nederland:
  - ABN AMRO: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - NXP Semiconductor: resultaten vierde kwartaal

  Verenigd Koninkrijk:
  - Glaxo SmithKline: resultaten vierde kwartaal, 13 uur
  - Rio Tinto: jaarresultaten 2017, 8 uur

  Verenigde Staten:
  - Tesla Motors: resultaten vierde kwartaal, 22 uur

 • Brussel sluit 2,5 procent lager

  Sterindex Bel20 opende vanmorgen 3,7 procent lager. De beperkte verliezen op Wall Street deden de neergang enigszins ombuigen. Op het einde van de sessie bedroeg het verlies nog 2,5 procent.

  Grootste dalers in de Bel20 werden Aperam (-3,9%) en Telenet (-3,8%).

  Bekaert was het enige aandeel dat overeind bleef, de staaldraadspecialist sloot onveranderd.

 • PREVIEW Fagron - Hoe zit het nog in Wichita?

  De leveranciers van apothekers boekte vorig jaar vermoedelijk 2,8 procent omzetgroei en 5,2 procent winstgroei.

  Hoe ver staat de zoektocht naar een nieuwe CEO? Beleggers kijken uit naar een update.

  En hoe zit het met de nieuwe vestiging van Wichita, waar Fagron in opdracht van ziekenhuizen steriele bereidingen (denk onder aan gevulde injectiespuiten) zal klaarmaken. De vestiging werd in het voorjaar opgestart, en Fagron verwacht dat die binnen drie à vijf jaren 100 miljoen euro omzet zal halen. Maar voor beleggers is het nog steeds gissen hoe snel de ramp-up van de productie verloopt. Hoeveel contracten zijn er al getekend? Hoeveel producten zijn al geleverd? Het blijft tot op vandaag een grote onbekende.

 • PREVIEW Orange Belgium - Hoeveel tv-klanten volgen er nog?

  Ook Orange Belgium  publiceert morgenochtend zijn vierdekwartaal- en jaarcijfers. Ook hier is de outlook meer van tel dan de resultaten.

  Het is uitkijken of topman Michaël Trabbia een nieuwe doelstelling vooropstelt voor de bundel met digitale televisie en breedband.

  Afgelopen jaar werden zoals beloofd 100.000 klanten gelokt. Voornamelijk prijsbewuste consumenten die het aanbod van Proximus en Telenet te duur vinden.

  Vraag is hoe groot die vijver nog is. En op hoeveel klanten Trabbia dit jaar dus mikt.

 • PREVIEW Melexis - Uitkijken naar de vooruitzichten

  Melexis , de specialist in chips voor de autosector, maakt woensdagmorgen om 7 uur de resultaten over het vierde kwartaal en heel 2017 bekend. Analisten verwachten goede cijfers maar zijn vooral benieuwd naar de vooruitzichten.

 • De Dow weer in het rood

 • GM neemt autobouwers op sleeptouw

  General Motors gaat vlot hoger na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De rest van de sector volgt gezwind.

 • Dow bouwt winst uit

  Terwijl u even een kop koffie ging halen, bouwde de Dow Jones de winst uit tot 1,5 procent ...

 • Misschien is het wel het moment om 'Short VIX' te gaan ...

  De volatiliteit verdwijnt even snel als ze kwam:

 • Vier minuten later: verlies Dow gehalveerd

  Even geduld en de Dow noteert slechts 1 procent lager meer. Het gaat rap. 

  ©AFP

 • Dow start met 2 procent verlies

  Waar we met spanning naar uitkeken: de openingsbel op Wall Street. De Dow Jones opent met 2 procent verlies. 

 • Handelstekort VS op hoogste peil in negen jaar

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in 2017 met 12 procent gestegen naar 566 miljard dollar, het hoogste peil sinds 2008. Dat is een tegenvaller voor president Donald Trump, die het handelstekort wil verminderen.

 • Accell in vrije val

  In Nederland duikt fietsenmaker Accell 2,7 procent lager naar 21,85 euro. Daarmee noteert Accell ruim 10 euro of een derde onder het indicatieve bod dat Pon in april vorig jaar uitbracht. Het management van Accell stuurde de rivaal echter meteen wandelen, omdat het bod Accell niet naar waarde zou schatten. Dat bleek later toch een beetje overmoedig, gelet op de Amerikaanse problemen die de groep later in 2017 moest opbiechten

 • De indrukwekkende volatiliteitspiek in beeld ...

  Het is en blijft onwaarschijnljk, die plotse overgang van kabbelende beurshandel naar extreem volatiele handel. Deze tweet met beeld van de VIX-piek spreekt boekdelen:

 • Bekendmaking winnaars Beursrally

  Even een dienstmededeling. De winnaars van de Beursrally, de beurswedstrijd van De Tijd en L’Echo, zijn bekend. Ze ontvangen hun prijs op woensdag 21 februari. Bij die gelegenheid delen ze in een interview hun geheimen met de lezers van De Tijd.

 • GM klopt prognoses

  We zouden het bijna vergeten, maar er zijn ook nog 'gewone' kwartaalcijfers. Vandaag is bijvoorbeeld General Motors aan zet. De grootste Amerikaanse autobouwer presteert beter dan verwacht, al is er - zoals andere Amerikaanse bedrijven - wel boekhoudkundig verlies omdat door de belasthervormingen de overdragen verliezen op de balans minder 'waard' zijn als toekomstige aftrekposten.

 • En Wall Street? Take your pick.

  Voorlopig wijzen de futures op een lagere opening op Wall Street. Maar als we gisteren één iets hebben geleerd, is dat het geen goed idee is te snel conclusies te trekken. Want de toestand kan snel veranderen. 

 • Credit Suisse: 'Wij waren het niet'

  Het spelletje zwartepieten kan beginnen. Logischerwijs probeert iedereen nu te achterhalen wie zware verliezen heeft geleden op beleggingsproducten gelinkt aan de 'angstbarometer' VIX. De Zwitserse grootbank Credit Suisse zegt alvast geen verliezen te hebben geleden op - even ademhalen - 'VElocity Shares Daily Inverse VIX Short Term ETN's'.

  Credit Suisse is de emittent van dit op zijn zachtst gezegd eerder risicovolle beleggingsproduct

  Wie meer over 'XIV' wil weten, kunnen wij deze 'thread' op Twitter van WSJ-reporter Charles Forelle aanbevelen:

 • Jan Callewaert verkoopt pakket Option-aandelen

  Jan Callewaert, de oprichter van het zieltogende beursgenoteerde technologiebedrijf Option , heeft een pakket van ruim 1 miljoen aandelen van de Leuvense onderneming van de hand gedaan.

 • VIX: de comeback kid

  Volatiliteit is terug van lang weggeweest, leert de angstbarometer VIX.

 • 'Short VIX': de slechtste belegging van 2018

  Met dank aan de toen nog kabbelende beurshandel was 'short VIX' - de facto gokken dat de volatiliteit laag zou blijven - een zeer lonende strategie in 2017. In 2018 daarentegen krijgen de vele hefboomfondsen die als lemmingen deze strategie volgden, rake klappen.

  Dat bewijst deze grafiek van de ProShares Short VIX ETF, een beursgenoteerd instrument waarmee beleggers in één muisklik op een aanhoudend lage volatiliteit kunnen speculeren. We hebben zo een vermoeden dat een paar hefboomfondsen gisteren aardig wat verliezen hebben moeten slikken. 

 • Cryptomunten zetten vrije val voort

  De cryptocurrencies blijven maar naar beneden denderen. De honderd grootste cryptomunten gingen het afgelopen etmaal gemiddeld zo'n 25 procent omlaag. De afgelopen 24 uur daalde Bitcoin , nog steeds de grootste cryptomunt, met 23 procent.

  De grens van 6.000 dollar is in zicht, amper een dag nadat de munt onder de 7.000 dollar zakte. Het is de zoveelste etappe in de rit bergafwaarts die op 17 december 2017 - toen werd een recordkoers van 20.000 dollar gehaald - van start ging.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • De weinig begeesterende update van Curetis

  Curetis  zakt 3,5 procent naar 6,62 euro. De Duitse groep die net als Biocartis gespecialiseerd is in draagbare zaklabo's stelde nog maar eens teleur met de update over 2017. Uiteindelijk telt Curetis nu 175 geïnstalleerde Unyvero's. Dat is ruim onder de 200 die initieel voor eind 2017 vooropgesteld waren, al had Curetis die doelstelling al uitgesteld tot het einde van het eerste kwartaal. 

  'De onverwachte update biedt weinig positief nieuws', vat Degroof Petercam-analiste Stéphanie Put samen. 'Met een kapitaalronde die er aan komt, een grotere cash burn en tegenvallende commerciële resultaten zien we weinig redenen om op korte termijn onze inschatting te veranderen'. Ze handhaaft logischerwijs haar 'houden'-advies en koersdoel van 5,90 euro. 

 • Orange Belgium op het laagste peil sinds juni 2015

  Orange Belgium zakt 2 procent tot 16,06 euro. Niet spectaculair dus, maar wel de laagste koers sinds juni 2015. Dat Telenet via dochter BASE een vijfjarig contract met Voomobile afsloot is niet onverwacht, maar wel een tegenvaller voor de nummer drie van de Belgische telecomwereld. 'Orange Belgium heeft waarschijnlijk gestreden voor het contract met Voo maar verloren. Dat bewijst dat BASE een serieuze rivaal wordt in het zuiden van het land', schrijft analist David Vagman van ING. Hij handhaaft het advies op 'houden', met een koersdoel van 16,40 euro.

 • Bekaert, de groene scheut van de Bel20

  De Bel20 kleurt niet meer collectief rood: met Bekaert verschijnt een eerste groen scheutje ...

 • Marktenchat om 12 uur

  Ongerust over de markten? Of ziet u vooral opportuniteiten? Chat om 12 uur met redacteur Kurt Vansteeland, u kan uw vragen nu al stellen. 

 • Melexis bewijst dat 'crisis' met 'opportuniteiten' rijmt

  Zoals bij elke plotse verkoopgolf duiken er onvermoede kansen op voor de alerte belegger die het hoofd koel weet te houden. Zo dook Melexis kort na opening zo'n 10 euro of 12 procent lager naar 72 euro. Wie doen durfde instappen, heeft nu bij een koers van 80,60 euro ... 12 procent winst. 

 • Toyota boekt meer winst dan verwacht dankzij de VS

  Toyota heeft voor de derde keer dit gebroken boekjaar zijn winstverwachting verhoogd. Dat heeft de Japanse automaker te danken aan goede prestaties in de Verenigde Staten waar het meer auto's verkocht dan verwacht. Vooral de vernieuwde Camry-sedan en de SUV RAV4 zijn een regelrechte hit. De Camry was vorig jaar zelfs de bestverkochte auto in de VS.

  De Toyota Camry is de bestverkochte auto in de VS. ©Toyota

  Dat compenseerde kleine dalingen in de verkopen in Japan en Europa ruimschoots. Voor heel het boekjaar 2018 verwacht Toyota nu 10,3 miljoen auto's te verkopen. In november lag die verwachting nog op het niveau van het vorige boekjaar: 10,25 miljoen voertuigen. Toyota denkt ook dat het dit jaar meer dan ooit aan onderzoek en ontwikkeling gaat uitgeven met een geraamde besteding van in totaal circa 1.100 miljard yen (8,1 miljard euro). De Japanners gaan meer onderzoek doen naar elektrische voertuigen, maar geven ook geld uit aan kunstmatige intelligentie.

  Toyota had een grote voorsprong bij de ontwikkeling van hybride auto's maar is die de afgelopen jaren kwijtgeraakt. Ook verkoopt het concern op dit moment nog geen enkele volledig elektrische auto.

  Op die gebieden wil topman Akio Toyoda dat zijn bedrijf een leidende positie gaat innemen. Na het derde kwartaal gaat de Japanse automaker uit van een nettowinst voor het hele jaar van 2.400 miljard yen (17,8 miljard euro). De omzet in de eerste negen maanden steeg met 8 procent naar 21.800 miljard yen. In diezelfde periode van april tot en met december ging de nettowinst met meer dan 40 procent omhoog tot 2.000 miljard yen.

   

 • BNP Paribas beperkt de schade

  Ook al vallen de resultaten van BNP Paribas wat tegen, het hogere dividend compenseert duidelijk. Het aandeel BNP gaat slechts een bescheiden 1 procent lager op 64,71 euro. 

 • TomTom onderuit

  Neen, het is vandaag niet het moment om met tegenvallende resultaten te komen. Dat mag navigatiespecialist TomTom ondervinden. Het aandeel duikt in Amsterdam 9 procent lager naar 7,65 euro. 

 • Bel20 dringt verliezen terug

  Even de statistieken van de Bel20 er bijgehaald (sinds de lancering in 1991). Met een daling van 2,23 procent beloven we op dit ogenblik de 215de grootste daling ooit. Om een en ander toch een beetje in perspectief de plaatsen. Dit zijn de tien grootste dalingen in de geschiedenis van de beursbarometer. Waar je meteen ziet hoe uitzonderlijk 2008 wel was:

 • Verliezen lopen beetje terug

  Net als op Wall Street gisteren wordt het ook voor de Europese belegger vandaag bepaald geen gezapig ritje. De Bel20 noteert nu nog 2,7 procent in het rood, tegenover 3,7 procent verlies bij de openingsbel. Toch blijft de 'heatmap' van de Bel20 universeel rood kleuren. 

 • Telenet beperkt de schade dankzij Waalse deal

  De kleinste daler in de Bel20 is Telenet t, dat slechts 1,6 procent inlevert tot 60 euro. Dit dankzij de vijfjarige deal met het Waalse Voomobile, Telenet zet zo een belangrijke stap richting de langverwachte overname van zijn Waalse tegenhanger Voo, zoals u hier kunt lezen

 • Bel20 bij opening 3,7 procent in het rood

  Zoals verwacht is het geen fijne aanblik bij de start van de Europese beurshandel: de Bel20 ging bij opening 3,7 procent lager, ook elders in Europa staan gelijkaardige verliezen op de bordjes. Alle aandelen noteren in het rood, al beperkt Telenet de schade na de deal met Voomobile tot 1,6 procent. 

 • Naar verlies van zo'n 3 procent bij de openingsbel

  Afgaand op de futures, gaan Bel20 , Euro Stoxx50 en de andere Europese beursbarometers bij de start dik 3 procent in het rood gaan. 

  ©AFP

 • Alliantie tussen Telenet en Nethys/Voo

  Niet dat het op een dag als vandaag veel impact zal hebben op de koersvorming, maar Telenet sluit een belangrijke deal met Voomobile, de mobiele tak van operator VOO. De komende vijf jaar huurt Voomobile het netwerk van Telenet/Base. Tot nog toe was Orange Belgium de 'huisbaas' van de mobiele operator. 

 • Op weg naar rode Europese start

  De futureshandel is pas gestart, maar de eerste indicaties wijzen op een verlies van zo'n 3 à 4 procent. 

 • Bitcoin 70 procent onder de piek

  Wie denkt dat de aandelenmarkten het wat lastig heeft, moet eens de bitcoingrafiek checken. Een exacte piek is moeilijk vast te prikken, maar tegen de bijna 20.000 dollar half december noteert de virtuele munt intussen zo'n 70 procent lager. 

 • Het overzicht van de toestand ...

  ... leest u hier. Met de boodschap dat de huidige volatiele handel contrasteert met de bijna akelig kalme handel vorig jaar, toen de beurzen vrijwel zonder noemenswaardige terugval in een rechte lijn hoger gingen. Die kalme handel leverde toen vanuit Amsterdam deze fijne reportage op. 

 • En de gouden plak gaat naar ... goud

  Mocht u er nog aan twijfelen: goud blijkt dezer dagen een iets meer waardevaste belegging dan bitcoin. 

 • BNP Paribas krikt dividend op, winst valt wat tegen

  Het zal beleggers in het aandeel deze ochtend waarschijnlijk niet echt veel milder stemmen, maar BNP Paribas krikt het dividend over 2017 met 12 procent op. De nettowinst bleef in het vierde kwartaal wel iets achter op de verwachtingen. 

 • Aziatische beurzen duiken fors lager

  Neen, we schrijven niet de Aziatische beurzen deze ochtend 'in het rood' duiken. Om de eenvoudige reden dat de markten in het Verre Oosten groen kleuren bij verlies en rood bij winst. Maar 'kleuren groen' in de kop zou op deze dag wat vreemd ogen. 

  Bref: stevige verliezen in Azië dus. Niet echt een verrassing na de tuimelperte van Wall Street de avond er voor. In Tokio duikt de Nikkei  5,6 procent lager naar 21.412 punten. Let wel: net als op Wall Street is enige relativering aan de orde: vergeleken met een jaar geleden noteert de Nikkei nog altijd 13 procent hoger. Idem voor de Hang Seng in Hong Kong: die zakt 4 procent, maar houdt tegenover 6 februari 2017 nog steeds een alleraardigste 32 procent winst over. 

 • IJzingwekkende avondsessie op Wall Street

  Goedemorgen! Wie al een jaar wachtte op goedkopere koersen om in te stappen, kijkt dezer dagen met plezier naar de schermen.

  De rest van de beleggerswereld keek gisterenavond daarentegen met afgrijzen naar Wall Street, waar de Dow Jones die op nog geen tien minuten 800 punten of zo'n 3 procent extra in het rood dook. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud