1. Markten Live
 2. Live blog
live

Europese beurzen sluiten in het groen

Niet alleen Argenx smeedt het ijzer als het gloeiend is: ook WDP haalt 'overnight' 200 miljoen op. De beursrally zette zich voort.
 • Tot morgen!

  Het zit erop voor ons vandaag, maar morgen zijn we er weer met vers nieuws, verse filmpjes (zoals de panda vandaag) en gifjes! Hier nog de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 05 FEBRUARI 2021

   ECONOMIE/FINANCIËN

   Duitsland:

  Fabrieksbestellingen december, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  Werkgelegenheid en werkloosheid januari, 14.30 uur

  Handelsbalans december, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Sioen: overnamebod aan 23 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 18 februari.

  Orange Belgium: jaarresultaten 2020, 07.00 uur

  China:

  Kuaishou Technology: eerste notering van Chinese video-app op de beurs van Hong Kong

  Frankrijk:

  BNP Paribas: resultaten vierde kwartaal, 07.00 uur

  Vinci: jaarresultaten 2020, 07.30 uur

  Sanofi: resultaten vierde kwartaal, 07.30 uur

  Italie:

  • Intesa Sanpaolo: resultaten vierde kwartaal

 • Quest for Growth ziet intrinsieke waarde groeien

  De intrinsieke waarde van de privak Quest for Growth is eind januari gestegen naar 9,40 euro van 9,14 euro eind december. De beurskoers bedraagt nu 7,02 euro, waardoor het aandeel met een korting van ongeveer 25 procent noteert.

 • Befimmo heeft nieuwe CEO

  In afwachting van het einde van de laatste ambtstermijn van Benoît De Blieck, kondigt vastgoedspeler Befimmo zojuist aan dat Jean-Philip Vroninks de nieuwe CEO wordt. De aandeelhouders moeten zijn  benoeming wel nog goedkeuren de aandeelhoudersvergadering in april.

  Vroninks is momenteel uitvoerend bestuurder bij Jones Lang Lasalle België-Luxemburg en heeft onder andere bij Citibank in Brussel en bij KPMG gewerkt. 'Dankzij deze loopbaan heeft Jean-Philip een lange ervaring opgebouwd met het leiden van multidisciplinaire teams in een dienstenbedrijf', klinkt het bij Befimmo.

 • Dochter Atenor verkoopt gebouw

  De vastgoedspeler Atenor zegt net in een persbericht dat TBMB, een Nederlandse vennootschap waar het bedrijf eind 2020 een participatie van 50 procent van de aandelen heeft verworven, de Oosttoren van het project The Stage in Den Haag (Nederland) verkoopt. 

  TBMB is de eigenaar van de eigendomsrechten en de ontwikkelingsrechten van het project gelegen op de hoek van de Verheeskade. Dit project omvat de afbraak van de bestaande verouderde gebouwen. Het gaat om 520 studentenwoningen en 387 appartementen. 

 • De Bel20 sloot 0,7 procent hoger op 3.813 punten. De hoogvliegers waren Barco , KBC en Argenx . De laagvliegers waren WDP , Colruyt en Aedifica .

  De Europese beurzen sloten met een gemiddelde winst van 0,8 procent.

 • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... leest u HIER!

  ©REUTERS

 • ... en ook andere Reddit-aandelen zakken

  We hadden het er net al even over dat het Reddit-aandeel GameStop vandaag weer omlaag duikt, maar ook andere aandelen die populair zijn bij de Reddit-pagina Wallstreetbets gaan in de ramsj. Het met schulden overladen bioscoopaandeel AMC ging voorbeurs nog stevig hoger, maar dondert nu meer dan 10 procent lager. Het aandeel BlackBerry levert met 2,1 procent een stuk minder in, maar gaat ook lager. 

  Maar uiteraard maken de hardcore GameStop-fans zich geen zorgen:

 • GameStop daalt verder...

  Het aandeel GameStop is de afgelopen dagen 70 procent van zijn waarde verloren. Ook vandaag gaat het weer ruim 9 procent lager. Het zit ook niet bepaald mee, want de grote GameStop-man op Reddit, met de bizarre nickname 'Deepfuckingvalue' (tja, wij kunnen er ook niets aan doen), is gestopt met zijn dagelijkse updates. Daarnaast is ook Elon Musk opgehouden met te tweeten over het aandeel. 'Alles ist vorbei', lijkt het:

 • 'Apple heeft bijna deal met Hyundai-Kia'

  Het aandeel Apple gaat 1,5 procent hoger. De zakenzender CNBC meldt op basis van bronnen dat de techreus dicht bij een deal zit met Hyundai-Kia om elektrische auto's te produceren. De 'Apple Car' die door een team van Apple wordt ontwikkeld, moet tegen 2024 in productie gaan, maar sommige bronnen zeggen dat het later kan worden.

  Voor Apple kan een uitstap op de automarkt zeer lucratief zijn, benadrukt analiste Katie Huberty van Morgan Stanley. 'De markt voor smartphones is 500 miljard dollar groot en Apple heeft ongeveer een derde van die markt in handen. De mobiliteitsmarkt is 10.000 miljard dollar groot, waardoor Apple slechts 2 procent marktaandeel nodig heeft om inkomsten te genereren die vergelijkbaar zijn met die van de iPhone.'

  De auto's zouden volledig autonoom rijden. 'De eerste Apple-auto's zullen niet ontwikkeld zijn om een chauffeur te hebben', zei een bron. 'Het zullen autonome e-auto's worden.' Dat kan betekenen dat de auto's kunnen dienen voor robottaxibedrijven, waardoor het straatbeeld drastisch kan veranderen.

 • GameStop-zeepbel geknapt?

  Collega Bas van der Hout gaat in op de vraag of de GameStop-zeepbel geknapt is nu het aandeel 70 procent onder zijn piek noteert.

  GameStop-zeepbel geknapt?

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen gaan glimmend van start. De Dow Jones blinkt met 0,2 procent, de S&P500 schittert met 0,3 procent en de Nasdaq shined met een winst van 0,6 procent.

 • PayPal ziet winst stijgen door pandemie

  De betaalspecialist PayPal gaat voorbeurs bijna 6 procent hoger nadat hij mooie resultaten kon voorleggen over het vierde kwartaal. PayPal draaide een winst per aandeel van 1,08 dollar, 29 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. De markt ging uit van een winst per aandeel van 1 dollar. De omzet steeg met 23 procent naar 6,12 miljard dollar, terwijl analisten 6,09 miljard hadden voorzien.

  'PayPal heeft een recordprestatie geleverd in 2020. Zowel grote als kleine bedrijven zijn meer gedigitaliseerd in de pandemie', zegt CEO Dan Schulman. 'In dit historische jaar hebben we het aantal plaatsen waar we als betaalmiddel geaccepteerd worden fors zien toenemen, waardoor onze 377 miljoen klanten nog meer redenen hebben om ons platform te gebruiken.'

 • Amerikaanse beurzen op naar hogere opening

  De futures vertellen ons dat Wall Street dadelijk hoger opent. De Dow Jones zou 0,2 procent winnen, de S&P500 zou 0,3 procent klimmen en de Nasdaq zou opveren met 0,4 procent.

 • Lotus Bakeries rondt nieuwe kaap

  Lotus Bakeries rondt een nieuwe kaap. De koekjesbakker komt voor het eerst boven 4.000 euro en noteert op 4.090 euro.

  Het Lembeekse familiebedrijf heeft in de VS een kassucces beet met Biscoff, zijn gindse merknaam voor speculoos. Maandag komt Lotus Bakeries met resultaten.

 • FSMA-insidermeldingen: Charles Beauduin koopt voor 8,3 miljoen euro Barco's

  Een insidermelding van formaat: voorzitter Charles Beauduin kocht op 1 februari via zijn vehikel Titan Baratto 487.909 aandelen Barco tegen 16 euro per stuk. Dat is goed voor een investering van 7,8 miljoen euro. Eind januari kocht hij een pakket van 34.109 aandelen tegen ongeveer dezelfde prijs. In totaal kocht Beauduin 522.018 aandelen, goed voor een investering van 8,35 miljoen euro. 

 • Bank of England waarschuwt voor verse krimp

  De Britse centraal bankiers vrezen dat de Britse economie door de nieuwe lockdowns dit kwartaal zo'n 4 procent zal krimpen, een contrast met hun optimistischer prognoses van november. Toch komt er voorlopig geen extra stimulus. En dus gaan de blikken nu naar Her Majesty's Treasury en meer bepaald naar minister van Financiën Rishi Sunak, die op 3 maart de begroting voorstelt en onder grote druk staat met extra steunmaatregelen te komen.

 • Even deze moraalboost tussendoor ...

  (mocht u zich afvragen hoe wij elke ochtend fris en monter deze blog aftrappen)

   

 • Unilever en Shell duwen AEX in het rood

  In Amsterdam kleurt de AEX (licht)rood door de twee klassieke Nederlands-Britse zwaargewichten. Shell  laat na een vlakke start 1,6 procent liggen. De oliegigant kon niet inspireren met zijn kwartaalrapport en een (iets) hoger dividend is voor beleggers een magere troost

  Verrassender is Unilever , dat spijts een ogenschijnlijk degelijk rapport (zie post van 8u17) 4 procent lager koerst. De consumptiereus knoopt weliswaar weer aan met omzetgroei, maar door de toenemende advertentiekosten vielen de winstmarges wat tegen. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus op Melexis, WDP en het 'WDP in reverse' Euronav. 

 • Sterke euro? Dat is so last week ...

  Herinner u toen ECB-bestuurder Olli Rehn zich in volle stratosferische GameStop-klim zorgen maakte over ... de appreciatie van de euro? 

  Wel, beste Olli: fear not. Zorgen over de dure euro zijn so last week. Bloomberg stipt aan dat veel beleggers - die tot voor kort massaal 'long' zaten in de eenheidsmunt en short in de dollar - hun posities wat aan het terugdraaien zijn. Dit mogelijk omdat ten eerste de hooggespannen verwachtingen voor een groot stimuluspakket van Amerikaans president Joe Biden getemperd zijn en ten tweede omdat de inflatie in de eurozone mogelijk iets te snel dood is verklaard en dus ook de verwachtingen voor ever more stimulus van de ECB iets té overspannen. 

 • Melexis krijgt hoger koersdoel van Kepler Cheuvreux

  Het beurshuis zette in november zijn rating voor Melexis op 'houden'. Sindsdien steeg de koers met 28 procent, waardoor Melexis een van de best presterende namen in de autochipsector was.

  De analist verwacht dat het winstmomentum erg sterk blijft. Hij verhoogt zijn bedrijfswinstramingen voor 2021 en 2022 opnieuw met respectievelijk 8 en 6 procent. Hij trekt zijn koersdoel op van 70 naar 95 euro op basis van lagere kapitaalkosten (WACC), hogere marges en zijn hogere ramingen.

  Melexis noteert met een premie tegenover zijn sectorgenoten, geeft de Kepler Cheuvreux-analist toe. Toch behoudt hij zijn houdenrating wegens de positieve winstvooruitzichten en omdat hij geen negatieve elementen ziet.

 • Liberum Capital haalt Melexis van de kooplijst

  Liberum Capital verhoogt na de sterke jaarcijfers het koersdoel van Melexis  van 85 naar 98 euro. Maar omdat de beurskoers sinds november 40 procent hoger gevlamd is, gaat het advies van 'kopen' naar 'houden'. 

  Er zullen de komende twaalf maanden betere instapmomenten komen en we raden langetermijnbeleggers aan daarop te wachten
  Janardon Menon
  Liberum Capital

  'We denken dat het management met de prognose van 15 à 20 procent omzetgroei in 2021 nog te conservatief is', schrijft analist Janardon Menon. 'We denken eerder aan ruim 20 procent. Door de naar verwachting sterke groei van de autoproductie denken we dat het geen twee maar de klassieke vier kwartalen zal duren voor de autosector de voorraden weer heeft aangevuld.'

  En toch 'maar' een houdenadvies, simpelweg omdat de koers intussen al veel meer dan de conservatieve prognose verrekend heeft. 'Het aandeel noteert tegen 35 keer onze verwachte nettowinst voor 2022. Er komen betere koopmomenten. We raden de langetermijnbeleggers aan daarop te wachten.'

 • Kepler Cheuvreux trekt koersdoel Euronav op

  Kepler Cheuvreux kijkt over de zwakke vierdekwartaalresultaten van Euronav heen en verhoogt zijn koersdoel van 10,50 naar 11,80 euro. Het advies blijft 'kopen'.

  De analist blijft structureel optimistisch over de tankersector op basis van de Amerikaanse olie-uitvoer en het lage orderboek voor tankers. De lagere vraag naar olie ten gevolge van de coronapandemie heeft de Amerikaanse olieproductie doen afnemen, maar heeft ook duidelijk gemaakt dat de VS een olie-uitvoerder blijven. De olieproductie is met 2 miljoen vaten per dag gedaald, terwijl de uitvoer stabiel bleef.

  Naarmate de vraag naar olie weer begint aan te trekken, zal de overzeese handel volgen zodra een eind is gekomen aan de drijvende opslag van aardolie. Iets wat de Kepler-analist in de eerste jaarhelft ziet gebeuren.

  Hij rekent op betere vrachttarieven vanaf de herfst. Voor dit jaar verwacht hij een (gemiddeld) VLCC-vrachttarief van 23.000 dollar per dag. In 2022 zou dat moeten stijgen naar 45.000 dollar en in 2023 naar 57.000 dollar.

 • AB InBev investeert 1 miljard dollar in VS

  Anheuser-Busch, de Amerikaanse dochter van AB InBev, maakte woensdag bekend dat het de komende twee jaar meer dan 1 miljard dollar investeert in zijn productievestigingen. Het is de bedoeling de productie van 'hard seltzers' op te drijven. Hard seltzers, alcoholische frisdranken met een fruitsmaak die minder calorieën bevatten dan bier, zijn erg populair geworden in de VS. Sinds 2016 verdubbelt de winkelverkoop jaar na jaar. Tijdens de coronacrisis is de groei nog versneld.

  Anheuser-Busch stapte vrij laat in de hard seltzer-business, maar plant een inhaalbeweging. Op termijn wil het de marktleiders White Claw en Truly (Boston Beer Company) inhalen. ‘We moeten meer seltzercapaciteit bouwen zodat we aan de groeiende vraag kunnen beantwoorden’, zei CEO Michel Doukeris aan Reuters.

  De AB InBev-dochter investeert dit jaar bijna 400 miljoen dollar in zijn grootste twaalf brouwerijen en meer dan 100 miljoen dollar in nieuwe blikjesafvullijnen. De vraag naar drank in blik en flesjes voor eenmalig gebruik is toegenomen nu cafés en restaurants minder vaten en herbruikbare flessen gebruiken.

  Bud Light Seltzer is een van de hard seltzers in het gamma van AB InBev.

 • KBCS neemt Xior in favorietenlijst op

  KBC Securities voert enkele wijzigingen door aan zijn Dynamic Top Pick List, zijn korf favoriete Beneluxaandelen zeg maar. Elia en HAL Trust gaan eruit, Xior komt erin.

  Het advies voor Xior , de verhuurder van studentenkoten, is ‘kopen’, het koersdoel staat op 59 euro. Dat biedt 17,8 procent opwaarts potentieel.

  ‘We zien een opwaarts potentieel voor de koers. De aandelen zijn nog altijd niet volledig hersteld van de koersval na de coronauitbraak. Dat weerspiegelt naar onze mening de vrees van de markt voor een toenemende leegstand door een lagere vraag van buitenlandse/internationale studenten. We denken dat dat onterecht is’, luidt het.

  Analist Wido Jongman ziet drie factoren die de vraag naar studentenhuisvesting kan stuwen: de democratisering van het onderwijs, de geringe corona-impact in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar en de mobiliteit van internationale studenten. Over het algemeen verwacht hij maar een beperkte impact van de coronacrisis op de verhuur van studentenkoten. Hij gaat uit van een stabiele bezetting.

  Elia werd in september aan de lijst toegevoegd en heeft sindsdien zeer goed gepresteerd.

  Voor HAL Trust ligt het enigszins anders. Analist Michiel Declercq denkt dat een voortzetting van de GrandVision-deal wel wat waarde kan ontsluiten, maar dat de discount op een hoog niveau zal blijven wegens de herinvesteringsrisico’s. Hij verlaagt daarom zijn koersdoel van 145 naar 135 euro. (Ter herinnering: het brillenbedrijf EssilorLuxottica wil GrandVision, dat voor 76,72 procent in handen is van HAL Trust, overnemen, maar koper en verkoper kibbelen al maanden over van alles.)

 • Meer uitleg bij Shell ...

  ... leest u hier

  4,5%
  Weduwen en wezen
  Bij de huidige koers biedt Royal Dutch Shell, het 'aandeel voor weduwen en wezen', een dividendrendement van bruto 4,5 procent

 • Deutsche Bank trekt koersdoel Melexis op

  Na de prima kwartaalcijfers trekt Deutsche Bank het koersdoel voor Melexis op van 80 naar 85 euro. Het advies blijft 'houden'.

  Melexis rapporteerde een sterke vierdekwartaalomzet en gaf een positieve guidance voor het eerste kwartaal. Het bedrijf waarschuwde echter dat de trend in 2021 kan matigen, zodat de omzetgroei over het hele jaar op 15 tot 20 procent kan uitkomen, zegt analist Robert Sanders.

  Hij leidt daaruit af dat Melexis al bezorgd is over overmatig bestellen en dat het eerste kwartaal wel eens het hoogste omzetcijfer van het hele jaar kan opleveren. Hij wijst erop dat de guidance van Melexis impliceert dat de omzet in de tweede jaarhelft slechts met 7 procent jaar op jaar groeit, in lijn met het historische groeicijfer.

 • He's back, b*tches

  Woensdag nog kondigde Elon Musk een Twitter-pauze aan. 24 uur later is de Tesla-topman alweer van de partij. Hij stuurde enkele tweets waarin hij de digitale munt dogecoin, met een Shiba Inu-hond als symbool, via memes aanprijst.

  Dogecoin knalde daarop de hoogte in naar 4 dollarcent, zijn hoogste peil ooit.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 0,2 procent. 

  TomTom maakt de uitschuiver van de dag: -14 procent. De navigatiespecialist duikt een kwart miljard euro in het rood en verwijst daarvoor naar de lockdowns. 

  Unilever  krijgt een tik van 4,6 procent na een lager dan verwachte jaarwinst (post 8u17).

  Shell wint 0,3 procent ondanks een monsterverlies (post 8u48). 

  Infineon verliest 1,5 procent ondanks een verhoging van de jaaromzetprognose (post 8u45). 

  Bayer  schiet ruim 5 procent hoger na een schikking van Roundup-zaken in de VS. 

  Deutsche Bank zakt bijna 1 procent ondanks de eerste jaarwinst in zes jaar (post 8u52). 

  Het automatiseringsconcern ABB verliest in Zürich 3,4 procent na een kwartaalverlies. 

  De farmareus Roche verliest 2,5 procent na jaarcijfers. 

  Nokia blijft in Helsinki stabiel na de kwartaalcijfers (post 8u58). 

 • Bel20 opent in het groen | Euronav | Sequana | Mithra | Argenx | Cofinimmo | Melexis | WDP

  De Bel20 opent met 0,3 procent winst. 

  Euronav zakt 2,5 procent na een verlieslatend kwartaal (post 8u16). 

  Sequana schiet 9 procent hoger na de verwerving van patenten in de VS en de EU (post 7u49). 

  Mithra  wint 2,4 procent na de aanstelling van de zeventiger Leon Van Rompay als interim-CEO. 

  Argenx wint opnieuw 2,9 procent. De groep haalde op Wall Street 1,15 miljard dollar op (post 7u14).

  Cofinimmo  noteert vlak na de afsplitsing van de kantoren (post 7u05). 

  Melexis zakt 3 procent. Infineon verhoogt de jaarprognose (post 8u45), maar Qualcomm waarschuwt voor bevoorradingsproblemen in de sector (post 8u41). 

  WDP verliest 3 procent na het ophalen van 200 miljoen euro. Dat koersverlies komt overeen met de korting waartegen de private plaatsing gebeurde.

 • Nokia ziet omzetdaling in 2021

  De telecomproducent Nokia, een liefhebber onder Reddit-beleggers, verwacht dit jaar een omzet tussen 20,6 en 21,8 miljard euro. Analisten dachten aan 21,5 miljard euro, leren de consensuscijfers van de nieuwsdienst Bloomberg. De operationele winst van Nokia kwam in het vierde kwartaal uit op 1,1 miljard euro, wat beter is dan verwacht door analisten (955 miljoen euro). 

  2021 wordt een uitdaging, vooral door het verlies aan marktaandeel en de prijserosie in Noord-Amerika.
  Pekka Lundmark
  CEO Nokia

 • Eerste jaarwinst voor Deutsche Bank sinds 2014

  113 miljoen euro. Zoveel winst heeft Deutsche Bank vorig jaar gemaakt, na vijf opeenvolgende verliesjaren. De winst is vooral te danken aan de zakenbank, die profiteerde van de levendige marktactiviteit. 'We zitten in een positief momentum en dat momentum houdt aan in 2021. Dat geeft ons vertrouwen voor de rest van het jaar', zegt financieel directeur James von Moltke in een gesprek met de nieuwsdienst Bloomberg. 

 • Monsterverlies voor Shell

  Onverwacht is het niet, maar het blijft toch knipperen met de ogen: Royal Dutch Shell  sloot het boekjaar 2020 af met netto een verlies van 21,7 miljard dollar, een record. 

  De Nederlands-Britse oliereus is in 2020 midscheeps getroffen door de perfecte storm op de oliemarkt, die de Amerikaanse olieprijs in april even onder nul duwde. Die crisis dwong Shell, als royaal dividendbetaler 'het aandeel voor weduwen en wezen', voor het eerst sinds WO II het mes in het dividend te zetten.  

  Over het eerste kwartaal van 2021 ontvangen beleggers een dividend van bruto 17,35 dollarcent, een stijging van 4 procent tegenover het vierde kwartaal. 

 • Infineon verhoogt omzetjaarprognose

  De Duitse chipproducent Infineon verhoogt de omzetprognose voor het boekjaar 2020/2021 van 10,5 naar 10,8 miljard euro. In het eerste kwartaal - dat bij de Duitse groep loopt van begin oktober tot eind december - profiteerde Infineon naar eigen zeggen vooral van de sterke vraag in de autosector. Het herstel in de autosector hielp het aandeel van Infineon vorig jaar al 55 procent hoger.

  'Chips zijn meer dan ooit nodig. We monitoren de risico's in verband met de bevoorrading', zegt CEO Reinhard Ploss (zie post 8u41).  

 • Qualcomm waarschuwt voor chiptekort | Aandeel nabeurs onderuit

  De Amerikaanse groep Qualcomm nam gisteren nabeurs een duik van 7 procent. CEO Steve Mollenkopf waarschuwt voor een chiptekort. 'De bevoorrading zal krap blijven tijdens de hele eerste helft van 2021', klinkt het bij Qualcomm. Meer details over de bevoorradingsperikelen geeft Qualcomm niet. Qualcomm is onder meer de grootste producent van chips voor smartphones.

  Als we meer chips zouden kunnen produceren, dan zouden we meer verkopen.
  Steve Mollenkopf
  CEO Qualcomm

 • Unilever: omzet beter, winst lager dan verwacht

  Het tegenwoordig volledig Britse levensmiddelenconcern Unilever , denk aan Knorr-soep en Rexona-deodorant, maakt een organische omzetgroei bekend over het vierde kwartaal van 3,5 procent tot 12,1 miljard euro. Dat cijfer ligt hoger dan de consensusprognose (+3,2%). Unilever zag een stevige groei van de vraag naar plantaardige voeding en naar schoonheidsproducten en wil daar nog meer op inzetten. 

  Over heel 2020 realiseert Unilever een nettowinst van 5,58 miljard euro, bijna dezelfde winst als in 2019. Analisten hadden een stijging tot 7,01 miljard euro verwacht.

  Unilever blikt optimistisch vooruit. De groep pikt de precoronadoelstelling weer op van van een jaarlijkse onderliggende omzetgroei van 3 tot 5 procent. De winst zou nog sneller moeten stijgen. 'We zijn 2021 goed begonnen', zegt CEO Alan Jope.

 • Euronav duikt in het rood in vierde kwartaal

  Zoals verwacht was het vierde kwartaal van 2020 een moeilijke periode voor tankerrederij Euronav . De vrachttarieven voor olietankers stonden stevig onder druk door een combinatie van factoren: een lagere olieconsumptie als gevolg van de coronabeperkingen, een lagere aanvoer van ruwe olie door de productiebeperkingen van de OPEC+-landen en een overaanbod van tankertonnage.

  Voor Euronav resulteerde dat in een kwartaalverlies van 58,7 miljoen dollar. Dat is meer dan de 41,7 miljoen dollar die analisten volgens Bloomberg hadden verwacht.

  Hugo De Stoop, de CEO van Euronav, ziet niet meteen beterschap: 'De markt blijft onevenwichtig waarbij te veel schepen op te weinig ladingen jagen'. Het ziet er naar uit dat de vrachttarieven onder druk zullen blijven tot de vraag naar aardolie herstelt. Dat is nauw gelinkt aan de vaccinatie die vanaf het tweede kwartaal op grote schaal zou moeten gebeuren.

  Over heel 2020 boekt Euronav wel een superresultaat, dankzij de megawinsten in het eerste halfjaar: een nettowinst van 472,8 miljoen dollar, ruim vier keer zoveel als in 2019.

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  De Euro Stoxx 50 zal volstrekt stabiel openen, voorspellen de futures. 

 • Sequana krijgt patenten in VS en EU

  In een persbericht laat Sequana Medical weten dat het zowel in de Verenigde Staten als in de Europese Unie de benodigde patenten heeft verkregen voor zijn alfapump DSR-programma. De alfapump is een pompje dat overtollig vocht wegpompt bij mensen met levercirrose, kwaadaardige ascites (waterbuik waarbij kankercellen in het vocht zitten) of hartfalen. DSRstaat voor ‘direct sodium removal’.

  De zopas verkregen patenten - we besparen u de codenummers - gelden voor het gebruik van de alfapump bij hartfalen.

  Volgens CEO Ian Crosbie gaat Sequana nu ook de mogelijkheid onderzoeken om de alfapump DSR-therapie toe te passen bij vochtophoping door nierfalen dat al dan niet behandeld wordt met hemodialyse.

 • Leon Van Rompay interim-CEO bij Mithra

  Een paukenslag toch bij Mithra : sectorveteraan Leon Van Rompay - voor beleggers met wat kilometers op de teller bekend van Docpharma - wordt interim-CEO van het Waalse farmabedrijf, leert een persbericht

  Van Rompay volgt François Fornieri op. Fornieri moest een stap opzij zetten door het onderzoek van het Luikse parket naar zijn mogelijke betrokkenheid in de affaire rond de intercommunale Nethys.  

 • Argenx-teller stopt op 1,15 miljard

  Een heel grote verrassing is het niet gelet op de koopgolf, maar bij de kapitaalronde van Argenx  is de volledige overtoewijzingsoptie - het extra pakket aandelen dat de begeleidende banken kunnen slijten bij een grote vraag - uitgeoefend. 

  En dus haalt CEO Tim Van Hauwermeiren een coole 1,15 miljard dollar (omgerekend 956 miljoen euro) op. 

 • Treinbestuurder wint Beursrally met gouden portefeuille

  De winnaar van onze Beursrally is bekend: Pieter Eysermans, in de wedstrijd bekend onder de nickname Ximilianpi. Eysermans slaagde erin een portefeuille op te bouwen met grote winnaars als Fastned, Palantir en Tesla.

  Lees hier ons interview met de winnaar van de Beursrally, editie 2020/2021.

 • ... en brengt zo een fiscaal gunstiger dividend dichter bij

  ... en vergroot zo de kans dat binnenkort 60 procent van de portefeuille uit zorgvastgoed bestaat, wat de groep toelaat een fiscaal gunstiger dividend uit te keren. De fiscus zou dan nog slechts 15 procent roerende voorheffing innen in plaats van 30 procent. 

 • Cofinimmo splitst kantoren af ...

  Belangrijk nieuws gisteren na de slotbel: de vastgoedgroep Cofinimmo  splitst haar kantorenportefeuille af ... 

 • Auto1 op de startbaan in Frankfurt

  Op de beurs van Frankfurt debuteert straks Auto1 , een specialist in de onlineverkoop van tweedehandswagens. De intekenprijs van de totnogtoe verlieslatende groep is vastgelegd op 38 euro, de bovenkant van de prijsvork, en waardeert Auto1 op een stevige 1,8 miljard euro.

  Over het bedrijfsmodel van Auto1 lees je meer in deze analyse van collega Lukas Vanacker.  

 • Wat te verwachten van Euronav straks?

  U leest het hier, met dank aan collega Koen Lambrecht. 

 • WDP haalt vlotjes 200 miljoen op

  Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren is een meester in het ijzer smeden terwijl het gloeiend is, maar laten we in dit meesterschap ook Joost Uwents van WDP  niet vergeten. De CEO van de marktleider in logistiek vastgoed haalde overnight 200 miljoen op met een beperkte korting op de beurskoers, inspelend op de sterke jaarcijfers en dito vooruitzichten

  -3,3%
  Korting
  WDP verkocht bij grote beleggers 6,84 miljoen nieuwe aandelen tegen 29,25 euro. Dat is een korting van 3,3 procent op de jongste beurskoers.

 • Beursrally last even pitstop in

  Goedemorgen! Na enkele dagen rally is het tijd voor een pitstop: op Wall Street bleef de Dow Jones  gisteravond dicht bij huis en ook in het Verre Oosten kleuren de koersenborden groen, wat in die regio de kleur van lagere koersen is.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud