1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten stevig hoger

De Europese beurzen herstelden nadat de Amerikaanse tienjaarsrente daalde. Ter Beke en PostNL werden beloond voor hun dividendbelofte.
 • De Wall Street leest u...

  ... HIER!

 • Morgen: Zenitel

  Dat was de blog voor vandaag! Morgen zijn we terug met een nieuwe. Als voorbereiding voor morgen leest u hier de vooruitblik voor Zenitel  , want morgen start het bod op dat bedrijf.

  DINSDAG 02 MAART 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  Inflatie februari, 11.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Xior: inschrijving op kapitaalverhoging. 5 aandelen geven recht op 1 nieuw, tegen 42,5 euro. Tot 4 maart.

  Zenitel: overnamebod aan 23,25 euro per aandeel door House of Thor. Tot 1 april.

  Duitsland:

  Hellofresh: resultaten vierde kwartaal

  Luxemburg:

  Aperam: notering ex kwartaaldividend 0,4375 euro bruto

  Nederland:

  Kiadis: overnamebod aan 5,45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 12 april.

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 sloot 1,8 procent hoger op 3.830 punten. De toppers waren Aperam , AB InBev en Sofina . De floppers waren Cofinimmo en Colruyt .

  De Europese beurzen klommen 1,9 procent.

 • Citi: 'bitcoin kan gebruikt worden in internationale handel'

  Toch opvallend nieuws over de bitcoin. Citigroup zegt namelijk dat de digitale munt op een 'kantelpunt' staat en dat het op een dag mogelijk gebruikt wordt voor internationale handel nu. Dat zegt de zakenbank nu bedrijven als Tesla en PayPal de munt willen aanvaarden als betaalmiddel en centrale banken bekijken hoe ze hun eigen digitale munten kunnen uitgeven. 

  'Er is een groot aantal risico's en obstakels die in de weg staan van de vooruitgang in de bitcoin. De toekomst van de munt is dus nog altijd onzeker, maar de ontwikkelingen die op korte termijn volgen zullen een beslissende rol spelen nu het digidukaat op het kantelpunt staat van acceptatie door de bredere maatschappij of een speculatieve implosie.'

  Onlangs kocht de autobouwer Tesla 1,5 miljard dollar aan bitcoins en gaf het aan dat het de munt in de toekomst wil accepteren als betaalmiddel. Ook de Amerikaanse bank Bank of New York Mellon kondigde onlangs aan om een geïntegreerde dienst aan te bieden voor digitale activa. Verder was er in de afgelopen weken een heel legertje CEO's en CFO's die de munt omarmden. 

  De bitcoin stijgt 7,5 procent.

  De bitcoin staat op een kantelpunt tussen brede acceptatie en speculatieve implosie.
  Citigroup

 • Cruiser haalt 1,5 miljard op

  De cruisemaatschappij Royal Caribbean wil 1,5 miljard dollar ophalen met een kapitaalronde. Het wil aandelen aanbieden tussen een prijs van 90 en 93 dollar. De opbrengsten zal het bedrijf gebruiken voor normale bedrijfsdoeleinden. Het aandeel verliest een kleine 0,3 procent op het nieuws.

  Met het uitgeven van nieuwe aandelen wil het bedrijf profiteren van recente koersstijgingen. Het aandeel is sinds nieuwjaar met 25 procent gestegen na enthousiasme over het gestegen aantal boekingen. De onderneming zei op 22 februari dat het aantal boekingen sinds begin dit jaar 30 procent hoger ligt dan in de maanden november en december. 

  Royal Caribbean zit nog altijd in zwaar weer door de coronacrisis. Daardoor liggen de cruiseschepen van het bedrijf aan de ketting. Het zal waarschijnlijk nog maanden duren voordat de groep zijn werkzaamheden weer op een relatief normale manier kan voortzetten.

 • Aankoopkosten industrie stijgen fors

  Een indicator van de prijzen die de Amerikaanse industrie betaalt voor grondstoffen en andere aankopen is in februari gestegen naar het hoogste peil sinds juli 2008. Dat blijkt uit de maandelijkse peiling van het Institute for Supply Management (ISM). De prijs van onder meer olieproducten en koper is de jongste weken sterk gestegen en er bestaat een tekort aan halfgeleiders. Toch steeg de activiteit van de Amerikaanse industrie in februari het meest in drie jaar.

  Ook de Europese industrie worstelt met een forse stijging van de aankoopkosten, blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau IHS Markit. De leveringstermijnen voor grondstoffen en sommige onderdelen zijn toegenomen. Vooral Duitse, Nederlandse en Oostenrijkse bedrijven kampen met moeilijkheden. Maar dankzij de stijgende vraag kan de industrie de hogere kosten gedeeltelijk doorrekenen in de verkoopprijzen.

  De cijfers over stijgende aankoopkosten kunnen de inflatieverwachtingen verder doen toenemen. Hogere inflatie- en groeiverwachtingen hebben de jongste weken de langetermijnrente sterk doen stijgen in de VS en Europa.

 • Brill glanst na Duitse overname

  Op de beurs van Amsterdam is het kleine Koninklijke Brill de ster van de dag. De Leidse uitgever van wetenschappelijke werken neemt het Duitse Vandenhoeck & Ruprecht Verlage over.

  'Vandenhoeck & Ruprecht is Brills Duitse tweelingbroer: een zeer lange familietraditie, een uitstekende reputatie onder auteurs en wetenschappers en leidend in de geesteswetenschappen', stelt CEO Peter Coebergh van Brill.

  Door de overname komt er 10 miljoen euro omzet per jaar bij. De deal maakt van Brill één van de leidende uitgevers in historische en theologische werken in Duitsland, met meer dan 850 nieuwe boektitels per jaar en een portefeuille van een zeventigtal tijdschriften.

 • Exxon Mobil krijgt activist in raad van bestuur

  Exxon Mobil wint bijna 5 procent na het nieuws dat de activistische belegger Jeff Ubben zich bij de raad van bestuur zou voegen. Het vehikel van Ubben, Inclusive Capital Parnters, zal een belangrijk aandeel nemen in het oliebedrijf. Ubben zou ook ruggensteun krijgen van het hefboomfonds D.E. Shaw. 

  Naast Ubben komt ook de voormalige financiële topman van Comcast Mike Angelakis bij de raad van bestuur. 'We verwelkomen de nieuwe bestuurders. Het zal ons helpen om een leidende rol te spelen in de energietransitie.' Het bedrijf staat al even onder druk door zijn investeerders. Zij willen dat de onderneming zich sneller omvormt naar een bedrijf dat minder CO2 uitstoot.

  Daarom kondigt Exxon ook aan dat het 3 miljard dollar wil investeren in het inperken van de uitstoot. Het heeft tot doel om tegen 2025 de uitstoot van de groep met 20 procent te verlagen ten opzichte van de niveaus in 2016. 

  Exxon Mobil was tien jaar geleden nog het grootste bedrijf ter wereld, maar werd eind augustus uit de industriegraadmeter Dow Jones gegooid. De onderneming werd toen vervangen door het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce. Exxon had daarvoor bijna 100 jaar in de Dow Jones gezeten.

 • ECB koopt minder obligaties ondanks rentevrees

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week via haar pandemieprogramma (PEPP) slechts voor 12 miljard euro obligaties gekocht, tegenover 17,2 miljard de week ervoor. Dat is opmerkelijk, omdat verscheidene ECB-bestuurders signaleerden dat ze zich zorgen maken over de snelle stijging van de langetermijnrente. Extra obligatieaankopen kunnen de rentestijging afremmen.

  Een woordvoerder van de ECB merkte op dat de netto-aankopen zijn gedaald, omdat er meer obligaties op vervaldag kwamen. Bovendien houden de weekcijfers geen rekening met de aankopen van donderdag en vrijdag, omdat transacties pas na twee dagen worden afgewikkeld en in de boeken verschijnen.

 • Johnson & Johnson wint na goedkeuring vaccin

  De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson (J&J) wint 1,2 procent nadat het vaccin van het bedrijf is goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA

  Uit studies blijkt dat het J&J-vaccin voor 85 procent werkzaam is tegen een ernstige covidbesmetting en voor 66 procent tegen milde symptomen. De beschermingsgraad tegen hospitalisaties en sterfgevallen stemt met 100 procent nog hoopvoller. Dat zou betekenen dat wie besmet raakt niet meer in het ziekenhuis belandt of sterft aan Covid-19. De leveringen van het vaccin starten dinsdag al.

  'Het vaccin is misschien minder effectief vergeleken met die van Moderna en Pfizer, maar het zal nog altijd een zeer goed gereedschap zijn om de coronacrisis aan te pakken', zegt epidemiologe Zoe Hyde van de Universiteit van West-Australië. 'Wat dit vaccin een game-changer maakt is het feit dat er maar één dosis nodig is. Daardoor kan het vaccin sneller worden verspreid, zodat de epidemie in de VS sneller zal eindigen.

 • Amerikaanse beurs opent groen

  Wall Street is groen aan de dag gestart. De Dow Jones klimt 1,3 procent, de S&P500 veert 1,5 procent op en de Nasdaq wint 1,7 procent. 

  De beurzen gaan hoger nu de Amerikaanse tienjaarsrente wat is teruggevallen. Vandaag staat de rente op 1,43 procent, waarmee deze 3 basispunten lager staat dan vrijdag. Vorige week piekte de Amerikaanse tienjaarsrente op 1,6 procent op donderdag, waardoor aandelen lager gingen.

  Een hogere rente zorgt ervoor dat de huidige waarde van toekomstige winsten daalt. Vooral technologiewaarden hebben daar last van omdat hun waardering vooral gestoeld is op toekomstige winsten.

  Verder stuwt ook de Amerikaanse goedkeuring van het vaccin van Johnson & Johnson de beurzen.

 • Amerikaanse bedrijven profiteren van lagere Europese rente

  Verscheidene Amerikaanse bedrijven hebben de jongste dagen obligaties in euro uitgegeven om te profiteren van de lagere rente in Europa. Coca-Cola lanceerde maandag obligaties met een looptijd van acht jaar en een rendement dat 40 basispunten hoger is dan de swaprente, een soort interbankenrente. Dat betekent dat de drankenproducent geld leent tegen een rente van minder dan 0,3 procent.

  Ondernemingen met een hoge kredietwaardigheid kunnen in euro geld lenen tegen een rente van minder dan 0,5 procent. Als ze papier in dollar uitgeven moeten ze vaak meer dan 2 procent rente betalen. Het renteverschil tussen de VS en Europa is de jongste weken gestegen, omdat de groei- en inflatieverwachtingen vooral aan de overkant van de Atlantische Oceaan zijn toegenomen.

 • Scottish Mortgage verkocht voor miljard Tesla-aandelen

  De Britse trust Scottish Mortgage , beheerd door de investeringsboetiek Baillie Gifford, heeft in januari een groot pak Tesla-aandelen verkocht, voor de beurskoers van de Amerikaanse maker van elektrische auto's een flinke tik kreeg. Het belang van Tesla in de miljardenportefeuille zakte van 8,9 naar 5,1 procent. Volgens schattingen dumpte Scottish Mortgage voor ongeveer 1 miljard dollar Tesla-aandelen. 

  Het gaat om de eerste verkoop van Tesla-aandelen op waarderingsgronden door de beheerders James Anderson en Tom Slater. Beide zouden volgens de Britse pers niet te spreken zijn over de recente belegging van Tesla in bitcoin, wat het risicoprofiel van het aandeel doet toenemen.

 • Olieprijs in de lift

  De prijs van een vat Brent-olie klimt met 1,3 procent tot 65,23 dollar. Ook de Amerikaanse WTI-olie zit in de lift, met 1,2 procent tot 62,23 dollar. Specialisten zien drie factoren die de prijs van het zwarte goud hoger jagen: de verder vaccinatie-uitrol, optimisme over de economische groei en de verwachting dat deze twee elementen tot een krapper evenwicht tussen vraag en aanbod zullen leiden.

 • Europese fabrieken draaien op volle toeren

  De activiteit van de Europese fabrieken is in februari verder gestegen, met dank aan een aantrekkende vraag. Dat blijkt uit de PMI (indicator van de aankoopdirecteurs), opgesteld door IHS Markit.

  Volgens de definitieve lezing veerde de PMI voor de maakindustrie in februari op tot 57,9 van 54,8 in januari. Dat is beter dan de flashlezing (57,7) en een van de hoogste cijfers in de 20-jarige geschiedenis van de indicator.

 • Duitse inflatie stijgt tot 1,3 procent

  Volgens voorlopige cijfers is in Duitsland de consumptieprijsindex in februari met 0,7 procent gestegen tegenover januari. Jaar op jaar bedraagt de stijging 1,3 procent, wat meer is dan verwacht (1,2%). In januari stond de Duitse inflatie nog op 1,0 procent. De stijging is vooral te wijten aan hogere energieprijzen.

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... focust onvermijdelijk op AB InBev en Ter Beke, en vindt u hier terug.

 • Netflix scoort op Golden Globes

  Netflix  is een van de winnaars van de Golden Globes geworden, toch vooral met de serie 'The Crown'. Die won de Golden Globe voor beste televisiedramaserie.

  In totaal kaapte Netflix 10 prijzen in de wacht, 6 in de categorie televisie, 4 in de categorie cinema. Afwachten of het aandeel Netflix daar straks ook kan van profiteren. In de voorbeurshandel gaat het alvast 1,5 procent hoger.

   

   

  .

 • Degroof Petercam over PostNL: 'Brutodividendrendement van 8 procent'

  Degroof Petercam herhaalt na de jaarcijfers van PostNL  het koopadvies en het koersdoel van 4 euro. De analist wijst erop dat PostNL de prognoses voor 2021 verhoogt terwijl die nog maar dateerden van januari, met dank uiteraard aan de pakjesboom. PostNL rekent nu op een bedrijfswinst (rebit) tussen 205 en 225 miljoen euro, tegenover een vorige prognose van meer dan 185 miljoen euro. 

  'We willen benadrukken dat PostNL met het voorgestelde dividend van 0,28 euro, tegen een dividendrendement noteert van 8 procent. Terwijl ook over 2021 en 2022 het dividend minstens 0,29 euro bedraagt', zegt analist Frank Claassen. 

  Claassen: 'Gezien de nieuwe langetermijnprognoses van PostNL, zullen we mogelijk ook onze vooruitzichten moeten optrekken, en bijgevolg ook ons koersdoel.'

 • Tubize gunt beleggers iets guller dividend

  Terwijl UCB donderdag een 2 procent hoger dividend aankondigde, stijgt het dividend bij Tubize met 10 procent, bleek uit het jaarverslag zaterdag. Tubize is een monholding met enkel UCB-aandelen op de balans en ook nog wat (maar steeds minder) schulden. 

  Tubize noteert tegenwoordig tegen een korting van 38 procent, berekende collega Kurt Vansteeland. 

 • Belgische economie kromp 0,1 procent in vierde kwartaal

  De economische activiteit is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gedaald, blijkt uit een nieuwe raming van de Nationale Bank. Een eerste raming eind januari suggereerde dat de activiteit met 0,2 procent was gestegen.

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Tubize

  De monoholding Financière de Tubize , die 35 procent van de aandelen van UCB bezit, publiceerde zaterdag de jaarresultaten. Veel verrassingen zaten daar niet in, maar de nettoschuld is gedaald van 86,5 miljoen euro eind 2019 tot 33,5 miljoen eind vorig jaar. Zonder verdere acties zal Tubize naar verwachting schuldenvrij zijn in 2021 - dankzij het dividend van UCB, zegt analist Joren Van Aken van Degroof Petercam. Tubize zou hierdoor ofwel zijn dividend kunnen verhogen, ofwel aandelen UCB bijkopen.

  De holding heeft akkoorden over twee nieuwe wentelkredieten voor in totaal 350 miljoen euro, wat flexibiliteit biedt om op marktopportuniteiten in te spelen. ‘Wij geloven dat dit een duidelijk aanwijzing is dat het de bedoeling van Tubize is om zijn netto-actiefwaarde te doen groeien door UCB-aandelen toe te voegen’, zegt de analist. Als Tubize daarvoor het volledige bedrag van 350 miljoen euro gebruikt, zou het een bijkomend belang van ongeveer 2 procent kunnen verwerven en zo zijn belang in UCB kunnen opdrijven tot 37 procent.

  Van Aken trekt zijn koersdoel op tot 75 euro en handhaaft zijn ‘houden’-advies.

 • Hoop op nieuwe CEO zet AB InBev op winst

  Michael Doukeris, de chef van AB InBev  in Noord-Amerika, is de koploper om Carlos Brito op te volgen aan het hoofd van de biergigant. Dat meldt Bloomberg.

  Daarmee lijkt het debat over de opvolging van Brito, actueel sinds de eerste berichten in september vorig jaar, in een stroomversnelling gekomen. 

  Brito slaagde er de voorbije jaren niet in de schuldenberg verbonden aan de (te) dure overname van SABMiller af te bouwen, ondanks forse verlagingen van het dividend over de voorbije jaren. Eind vorig jaar beliep de schuldenberg bijna 5 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), terwiljl het officieel nog altijd de bedoeling is de schulden tot 2 keer de winst af te toppen. 

  Dat de schulden toch geen echt prangend probleem zijn voor AB InBev is vooral te danken aan oud-CFO Felipe Dutra. Die schoof met de 'moeder alle herfinancieringen' de grootste aflossingen ver in de toekomst door. 

  Het aandeel AB InBev profiteert van de hoop op een nieuwe bezem en klimt bijna 5 procent naar 49,75 euro. Beleggers waarderen AB InBev nu op ongeveer 100 miljard euro. Dat is nauwelijks meer dan de omgerekend 96 miljard euro - 44 keer de nettowinst - die Brito destijds voor SABMiller betaalde. 

 • KBCS geeft Ter Beke koopadvies

  Ter Beke bood goed weerstand in de tweede helft van 2020 en werd daarbij geholpen door de normalisering van de voornaamste grondstofprijzen, zegt analist Guy Sips van KBC Securities. De reorganisatie die in de eerste jaarhelft werd doorgevoerd, resulteerde ook in lagere kosten.

  Over het hele jaar zakte de courante brutobedrijfswinst (rebitda) slechts met 5 procent tot 45,7 miljoen euro, terwijl de terugval eind juni nog 50 procent bedroeg, merkt hij op. Het nettoverlies van 2,5 miljoen euro is minder dan de helft van wat Sips had verwacht.

  Hij trekt zijn rating op van ‘bijkopen’ naar ‘kopen’ en bevestigt zijn koersdoel van 140 euro. De onzekerheid rond de opvolging van CEO Francis Kint kan wat op de koers wegen, zegt hij nog. ‘Wij zouden dit aangrijpen om het aandeel te kopen.’

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 1,6 procent. 

  PostNL  wint bijna 7 procent na de jaarcijfers (post 8u16).

  RTL wint 2 procent na het koopadvies van Deutsche Bank (post 8u45). 

  Card Factory schiet in Londen 15 procent hoger. De verkoper van wenskaarten via winkeltjes heeft van de bankiers uitstel gekregen over bepaalde kredietafspraken.

  Logitech, producent van computeronderdelen, wint 5 procent op de beurs van Zurich na jaarcijfers.

 • Bel20 opent mooi hoger

  De Europese beurzen gaan hoger, met dank aan de dalende rente en positief vaccinnieuws. De Bel20 noteert na 1 minuut 1,35 procent in de plus. 

  Rond volgende bedrijven was er sinds vrijdagavond nieuws: 

  * Ter Beke heeft 2020 afgesloten met rode cijfers, en dat voor het eerst sinds 1999. De pandemie trof vooral de divisie Bereide Maaltijden en Ter Beke voerde reorganisaties door in België en Nederland. Het aandeel stijgt 3,3 procent. 

  * Ludovic Saverys, bestuurder bij Euronav , heeft een pakket van 150.000 aandelen van de tankerrederij verkocht. Euronav stijgt 0,9 procent. 

  * De schuldgraad van Leasinvest RE zakt onder 55 procent door de verkoop van vijf magazijnen in Zaventem. Leasinvest noteert 0,5 procent hoger. 

  * 3D verhoogt zijn bod op Zenitel met een halve euro tot 23,25 euro per aandeel. Zenitel noteert op de fixingmarkt en werd dus nog niet verhandeld. 

  * ING Groep krijgt een hoger koersdoel (10,70 in plaats van 8,40 euro) van Berenberg. ING klimt 2,1 procent.

  * Bpost  wint bijna 5 procent na de jaarcijfers van PostNL (post 8u16). 

 • RTL Group krijgt koopadvies van Deutsche Bank

  Deutsche Bank verhoogt zijn koersdoel voor RTL Group van 40 tot 53 euro. Het advies stijgt van ‘houden’ tot ‘kopen’.

  De aanpassingen gebeuren in het kader van een algemene herziening van de koersdoelen en adviezen voor media- en online-bedrijven. In 2020 presteerden online- en e-commerce-bedrijven uitstekend, terwijl traditionele en cyclische mediabedrijven achterbleven. De analisten van Deutsche Bank verwachten dat media- en online-aandelen dit jaar gevoelig zullen blijven voor de nieuwsstroom rond Covid-19-vaccinaties, virusmutaties en het risico op verlenging van de beschermende maatregelen.

 • Belgische coupontrein komt opnieuw op gang

  Het behoud van het dividend door Ter Beke  vandaag - zij het via een keuzedividend - bevestigt dat de Belgische coupontrein opnieuw op gang komt. Al zijn er ook uitzonderingen.

 • Eén verre blik van Cathie, veel korte lontjes

  Het beursweekboek van Kurt Vansteeland ging over de langetermijnvisie van vermogensbeheerder Cathie Wood en van afscheidnemend UCB  - bestuurder Evelyn du Monceau.

  Lees het hier

 • PostNL herneemt dividend na winstverdubbeling

  PostNL publiceert stevige jaarcijfers. Als pakjesverdeler heeft de groep van CEO Herna Verhagen volop geprofiteerd van de pandemie en de opmars van e-commerce. In het vierde kwartaal boekte PostNL 1 miljard euro omzet en een bedrijfswinst (ebit) van 140 miljoen euro. Over heel 2020 leidt dat tot een omzet van 3,2 miljard euro en een ebit van 245 miljoen euro. PostNL schat dat van dat laatste cijfer 55 miljoen euro te danken is aan covid, waardoor de ebit tegenover 2019 ruim verdubbeld is. 

  Over 2020 stelt PostNL een dividend voor van 0,28 euro. En PostNL belooft nu al een dividend van minstens 0,29 euro over de boekjaren 2021 en 2022. De dividendbelofte houdt rekening met stevige investeringen in digitalisering.

  Het dividend komt vroeger dan verwacht na een uitzonderlijk 2020. Voor 2021 moeten we rekening blijven houden met de onzekerheden die gepaard gaan met covid.
  Herna Verhagen
  CEO PostNL

 • Chinees Nieuwjaar remt productie

  De Chinese fabrieken hebben in februari op lagere toeren gedraaid, zo bleek zondag uit de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs. De PMI voor de maakindustrie kwam uit op 50,6 tegen 51,3 in januari. De activiteit groeide dus nog wel (cijfer boven 50) maar het was wel het laagste cijfer in negen maanden. Analisten hadden een kleinere daling tot  51,1 verwacht.

  Verwonderlijk is dat niet, aangezien de Volksrepubliek midden februari zowat een week stillag om het Chinese Nieuwjaar te vieren. ING-econome Iris Pang had zelfs een forsere daling verwacht. Dat dit niet gebeurd is, schrijft ze toe aan het feit dat een aantal fabrieksarbeiders tijdens de Nieuwjaarsperiode blijkbaar ter plaatse en aan de slag is gebleven. De overheid had daar trouwens toe opgeroepen.

 • 'China is nu het eldorado voor de obligatiebelegger'

  Welke obligaties combineren nog de eigenschappen rendement en veiligheid? Volgens de experts moeten we daarvoor bij Chinese overheidsobligaties zijn. 

  Lees het hier

 • Ter Beke duikt in het rood | Opteert voor keuzedividend

  Ter Beke  heeft de als gevolg van de pandemie opgelopen zware averij uit de eerste jaarhelft niet meer kunnen goedmaken in de tweede jaarhelft. De versevoedingsgroep dook over boekjaar 2020 netto 2,5 miljoen of 1,39 euro per aandeel in het rood, tegenover een winst van 4,4 miljoen of 2,55 euro per aandeel in 2019. 

  Een belangrijke factor zijn de reorganisaties die Ter Beke in België en Nederland doorvoerde. Die kwamen bovenop de hoge prijzen voor varkensvlees - een belangrijke grondstof in de tak vleeswaren - en Covid-19, die door de sluiting van de horeca een grote impact had op de rendabele afdeling Bereide Maaltijden.

  De omzet zakte 1,5 procent naar 717 miljoen, de bedrijfswinst dook een vijfde lager naar 4,8 miiljoen euro. 

  Opvallend: Ter Beke keert ondanks de rode cijfers een stabiel dividend van 4 euro bruto per aandeel uit, gelet op de daling van de schulden en het 'uitzonderlijke karakter' van de Covid-19 crisis. Beleggers krijgen wel de keuze tussen een dividend in cash of één in aandelen. 

  Voor 2021 rekent Ter Beke operationeel op beterschap. Over de zoektocht naar een nieuwe CEO, Francis Kint liet vorige maand weten op 30 juni te zullen afzwaaien, is er nog geen nieuws. 

 • Hoe beschermt u uw portefeuille tegen een renteklim?

  Het antwoord van collega's Wouter Vervenne en Serge Mampaey leest u hier

 • BCA Research: 'Bitcoin zal meeste van zijn waarde kwijtspelen'

  Het gereputeerde researchhuis BCA gelooft dat op lange termijn de prijs van bitcoin zal leeglopen. 'Blijf er dus van weg', luidt het advies. De prijs van de bitcoin ligt momenteel op 46.000 dollar, of ruim 20 procent onder de piek van ruim van een week geleden (58.350 dollar).

  BCA wijst voor de bitcoin op twee grote obstakels. Ten eerste verlopen bitcoin transacties veel te traag opdat de digimunt aanvaard zou worden als betaalmiddel. Ten tweede zullen de zorgen over de grote energie-impact van het mijnen van bitcoin, de meeste bedrijven ervan weerhouden om in de bitcoin te beleggen. Bedrijven dragen duurzaamheid immers steeds meer hoog in het vaandel. 

 • FSMA-insidermeldingen: Saverys verkoopt pakket Euronav's

  Bestuurder Ludovic Saverys heeft tussen 16 en 18 februari 150.000 aandelen Euronav  verkocht tegen een gemiddelde prijs van 7,8 euro, goed voor een verkoopsopbrengst van 1,17 miljoen euro.

  Ook in 2020 en 2019 trad Saverys geregeld op aan de verkoopzijde. 

 • Berkshire Hathaway blijft zichzelf opkopen

  Warren Buffett, de intussen 90-jarige miljardair en bezieler van de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway , publiceerde zaterdag zijn jaarlijkse brief aan de investeerders. Daaruit onthouden we dat hij in 2020 geen echt grote overname deed, maar wel enkele atypische investeringen. En dat Berkshire Hathaway volop eigen aandelen inkoopt. Het einde daarvan is nog niet in zicht.

 • Schuldgraad Leasinvest RE zakt onder 55 procent

  Leasinvest RE heeft vrijdag de aangekondigde verkoop afgerond van de vijf magazijnen in het Brixton Business Park in Zaventem. Exeter Property Group nam de gebouwen over. Hierdoor kan Leasinvest RE de schuldratio onder 55 procent brengen. Een deel van de opbrengst wordt ook gebruikt om een derivatenportefeuille af te bouwen, waardoor de financieringskosten dalen.

 • House of Thor (3D) verhoogt bod op Zenitel

  Even dit nieuws van vrijdagavond in herinnering brengen. House of Thor, een dochter van de investeringsmaatschappij 3D, verhoogt haar bod op Zenitel  met 0,5 euro naar 23,25 euro per aandeel. De specialist in radiocommunicatie zegt dat de biedstructuur is veranderd door het recente akkoord tussen 3D en Abacus, de holding boven Matexi.

  3D, de investeringsmaatschappij van de families Donck en Desimpel, kondigde het bod op Zenitel aan op 16 november. De aanvaardingsperiode van het bod loopt van morgen tot en met 1 april. Een van de voorwaarden van het bod is dat de bieder samen met de met hem verbonden personen minstens 95 procent van de aandelen in handen krijgt.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De EuroStoxx50 opent straks 0,9 procent hoger, voorspellen de futures.

 • Berenberg geeft ING hoger koersdoel

  ING Groep blijft het favoriete bankaandeel van Berenberg in de eurozone. ‘Wij stellen al langer dat de focus op risico en rendement ING zouden moeten toelaten lagere kredietverliezen te boeken dan sectorgenoten’, aldus het beurshuis. Dit wordt nu bevestigd door de nieuwe guidance.

  Berenberg verwacht anderzijds hogere inkomsten uit vergoedingen en wijst ook op de sterke kapitaalpositie, die niet tot uiting komt in de koers. Het koersdoel stijgt van 8,40 tot 10,70 euro. Dat biedt 20 procent opwaarts potentieel. Het advies blijft 'kopen'.

 • 5 favoriete aandelen van Laurence De Munter

  De portfoliomanager bij Stevens & De Munter zet onder meer in op de fietsen van Accell  en op een ommekeer bij Nokia.

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  In onze vooruitblik op de beursweek blikken we vooruit op de resultaten van Bekaert (woensdag) en het Amerikaanse jobrapport (vrijdag).

  Lees het hier

 • Trump laat van zich horen

  Voor wie dacht dat we de man kwijt waren, neen hoor! Donald Trump kondigt aan dat hij de Republikeinse partij gaan 'zuiveren'. Hij geeft ook aan dat hij in 2024 zich (mogelijk) weer kandidaat gaat stellen voor het presidentschap.

 • Amerikaanse rente kalmeert

  Goedemorgen. Vorige week was behoorlijk hectisch op de obligatiemarkten met een rente op tienjarig Amerikaans staatspapier die piekte op 1,61 procent. De zorgen over de fors stijgende rente duwden de aandelenmarkten lager.

  Vanmorgen is het heel wat rustiger. De Amerikaanse lange rente valt terug tot 1,40 procent. Beleggers zijn ook optimistisch omdat de onderhandelingen over het gigantische steunpakket van president Biden vooruitgang boeken. Ander goed nieuws komt uit de vaccinhoek: de leveringen van het zopas in de VS goedgekeurde vaccin van Johnson & Johnson starten dinsdag al.

  In Azië trekken de beurzen mooi hoger. Tokio wint 2,2 procent, Hongkong 1,3 procent, Shanghai 0,9 procent en Sydney 1,7 procent.

  Vrouwen lopen voorbij de New York Stock Exchange. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud