1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen wissen verlies net op tijd uit

Kort voor de slotbel kleuren de Europese beurzen alsnog groen, terwijl ook in New York de sfeer is gekeerd. De besparingsmaatregelen van Proximus worden koeltjes onthaald.
 • De winnaars en verliezers van de dag

  Top Flop
  ASIT Biotech+5,77%Banimmo-2,23%
  Oxurion+5,70%Brederode-2,40%
  Mithra+3,73%Argenx-2,75%
  Solvac+3,07%Floridienne-2,81%
  Melexis+2,74%Ter Beke-3,13%
  Acacia Pharma+2,54%Proximus-3,24%
  Qrf+2,46%Jensen-Group-5,83%

 • Slechte dag in cryptoland

  U had misschien geen topdag op de beurs: de meeste aandelen stonden een hele dag op verlies en kunnen net voor de Europese slotbel nog boven het nulpunt klimmen. Mensen met een crypto-portefeuille kregen het vandaag zwaarder te verduren: in de afgelopen 24u zakte de Bitcoin 9 procent in waarde, uitgedrukt in Amerikaanse dollar. Voor de andere grote gedecentraliseerde, digitale munten loopt het dagverlies op tot in de dubbele cijfers.

 • Oud-CEO verhoogt bod op Sears

  ©REUTERS

  Het aandeel van Sears maakte een diepe duik terwijl de winkelketen richting het bankroet raasde. Nu is het een centjesaandeel, en een speelbal van elke flard nieuws over de ontmanteling van wat ooit het grootste winkelimperium ter wereld was.

  Vandaag kwam er hard nieuws, namelijk dat de voormalige CEO zijn bod verhoogt op de beste stukken van de resterende lege vastgoedlocaties. Het bod van 4,4 miljard dollar ging niet door, nu ligt er een van 5 miljard dollar op tafel. Bovendien zou de holding van ex-topman Eddie Lampart nog bereid zijn honderden miljoenen aan schulden over te nemen.

 • 'AB InBev bereidt jumbolening voor'

  Volgens persbureau Bloomberg is de grootste brouwer ter wereld bezig aan een plan om in één beweging minstens 11 miljard dollar aan schulden uit te geven. Bloomberg citeert één anonieme bron. Logischerwijs zal die uitgifte dienen om andere schulden te herfinancieren. Daarop ligt de focus bij AB InBev, dat recent zijn dividend halveerde precies om de schuldenberg versneld te kunnen verkleinen. Vorige maand zakte de kredietwaardigheid volgens Moody's naar het laagste trapje boven 'rommelkredieten', omdat de afbouw van die schulden slechts gestaag vordert.

  De verhouding tussen de nettoschuld en de brutojaarwinst (EBITDA) is nog altijd hoger dan vijf, terwijl AB InBev de ambitie heeft om die ratio terug te dringen naar amper twee. Halverwege 2018 stond er voor 108,8 miljard dollar nettoschulden op de balans, voor een belangrijk deel te wijten aan de overname van eerste concurrent SABMiller in 2016.

  De obligatielening komt er bovendien op een moment dat de rentes die alle bedrijven moeten bieden om hun schuldpapier geplaatst te krijgen, in de lift zitten. AB InBev probeert de lage rentestanden vast te klikken voor het te laat is, want er zou ook sprake zijn van nieuw schuldpapier met een looptijd van 40 jaar.

 • Opening Wall Street

  Black Friday bij Macy's in New York. ©REUTERS

  • Dow Jones: -0,5%
  • Nasdaq: -0,8%
  • S&P500: -0,6%

  De Amerikaanse aandelen hebben het moeilijk vandaag: Macy's behaalde slechte resultaten tijdens de vakantieperiode en verlaagt zijn vooruitzichten. Kohl's en Target delen in de klappen.

 • Zwarte dag voor Europese autosector

  Niet alleen op de beurs gaat het niet zo goed met de autoconstructeurs, enkele plannen ook ontslagen. Na Ford kondigt nu ook Jaguar Land Rover aan duizenden banen te schrappen.

 • Minder nieuwe werkloosheidsaanvragen in VS

  Vorige week dienden de Amerikanen 216.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in. Dat zijn er 17.000 minder dan de week voordien en ook minder dan verwacht (226.000). Het bewijst nog maar eens de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

 • Powell spreekt vanavond

  Na het panelgesprek met de twee vorige Fed-voorzitters en de notulen van de jongste rentevergadering is het uitkijken of Jerome Powell nog meer interessants voor de markten te vertellen heeft. Hij spreekt om 18 uur Belgische tijd voor de Economic Club of Washington.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... gaat vandaag vooral over Proximus en Van de Velde, maar ook over Umicore en Euronav. Hier kunt u doorklikken.

 • Chat met Kinepolis-topman Eddy Duquenne

  Over een tiental minuten gaat in de reeks CEO Talks de chat van start met Eddy Duquenne, de CEO van Kinepolis . Een unieke kans!

 • Britse retailers kennen slechtste Kerst in tien jaar

  Het is geen vrolijke Kerst- en eindejaarsperiode geworden voor de Britse retailers. Met de brexit voor de deur waren de Britten erg voorzichtig in hun koopgedrag en moesten diverse ketens hun prijzen verlagen om toch klanten te lokken.

  Uit tradingupdates blijkt donderdag dat Marks & Spencer opnieuw minder kledij en voeding verkocht, terwijl de grootwarenhuisketen Debenhams op zoek is naar vers geld nadat de verkoop daalde.

  Alleen Tesco , de grootste Britse retailer, lijkt goed te hebben geboerd dankzij de combinatie van basisproducten van het eigen merk en premiumaanbiedingen. Tesco wist 125.000 bijkomende klanten aan te trekken en kende op 23 december de drukste zondag uit zijn geschiedenis.

  Concurrenten Sainsbury en Morrison daarentegen verkochten minder dan verwacht. Ze hadden vooral te lijden onder concurrentie van de Duitse discounters Aldi en Lidl.

  ©REUTERS

 • Degroof Petercam: afdankingen Proximus onvoldoende

  Stefaan Genoe van Degroof Petercam vergelijkt Proximus met KPN, aangezien beide in dichtbevolkte landen actief zijn en moeten opboksen tegen één belangrijke kabelspeler en één belangrijke mobiele operator. Ze hebben ook ongeveer evenveel mensen in dienst. De brutobedrijfswinst (ebitda) die per werknemer wordt gerealiseerd, ligt echter een stuk lager bij Proximus: 137.000 tegen 182.000 bij KPN.

  De maatregelen die Proximus neemt, vindt Genoe dan ook noodzakelijk, alleen had hij een agressiever plan verwacht. De nettovermindering met 650 voltijdse equivalenten in drie jaar vindt hij te voorzichtig.

 • Osram doet autosector helling afrijden

  De grootste daler in de Duitse DAX-index is Osram . De CEO van de Duitse verlichtingsspecialist, Olaf Berlien, waarschuwde in de Augsburger Allgemeine dat het laatste kwartaal van 2018 nog zwakker is uitgevallen dan verwacht door een fors lagere vraag vanuit de autosector. De vraag naar leds loopt volgens de topman gevoelig terug en het bedrijf rijdt al enkele maanden ‘op zicht’.

  De oorzaken ziet Berlien bij het Amerikaans-Chinese handelsconflict, de brexit en de Italiaanse begrotingsproblemen. Hij maakt zich grote zorgen over de teruglopende autoverkoop, die overigens slechts ten dele het gevolg is van de dieselschandalen.

  De waarschuwing van de Osram-topman weegt ook op andere producenten van autocomponenten zoals Faurecia , Valeo en Continental .

 • ING over besparingen bij Proximus

  David Vagman, een analist van ING, denkt dat een significant of zelfs het grootste deel van de bijkomende besparingen die Proximus plant (240 miljoen euro tegen 2021) door twee zaken wordt geneutraliseerd: de openstelling van de kabel, die zal resulteren in meer concurrentie van Orange Belgium, en de investeringen in IT. Op basis daarvan sloot hij een negatieve koersreactie niet uit. Die is ook bezig.

 • KBCS trekt koersdoel Van de Velde op

  Van de Velde maakte voorbeurs omzetcijfers over 2018 bekend en die waren beter dan verwacht. Guy Sips, een analist van KBC Securities, leidt daaruit af dat na de krimp van 3,8 procent in de eerste jaarhelft, de tweede jaarhelft nipt (+0,65%) meer omzet opleverde dan een jaar eerder.

  Hij wijst erop dat het aandeel een mooie rit maakte sinds Marleen Vaesen tot CEO werd benoemd ter vervanging van Erwin Van Laethem. Sips heeft zijn model aangepast aan de beter dan verwachte omzetcijfers. Dat brengt hem ertoe zijn koersdoel op te trekken van 26 tot 29 euro. Hij handhaaft zijn 'houden'-advies.

 • Chinese beurzen eindigen in het rood

  De zwakke inflatiecijfers wijzen op een slabakkende economische groei, en dat baart beleggers in China duidelijk zorgen. De beurzen speelden eerdere (kleine) winsten kwijt en sloten met verlies. De beurs van Shanghai zakte 0,4 procent, die van Shenzhen 0,3 procent. Hongkong klokte nagenoeg stabiel af.

  Beleggers volgen beurskoersen op computerschermen bij een makelaar in Shanghai. ©REUTERS

 • Europese beurzen starten half procent lager

  Zoals verwacht is het een rode opening in Europa. De EuroStoxx50 verliest 0,45 procent in de eerste handelsminuten, de Bel20 zakt 0,6 procent.

  De notering van Proximus is hervat. Het aandeel verloor bij opening prompt 3,5 procent. Intussen is het verlies al gehalveerd. Het grootste verlies in de Bel20 is voor Umicore , dat een downgrade kreeg van JPMorgan.

 • Franse industrie op lagere toeren

  Zwakke cijfers uit het land van Marianne. De industriële productie in Frankrijk is in november met 1,3 procent gedaald na in oktober met 1,3 procent te zijn gegroeid. Onder meer de chemie, de metallurgie, de farma en het textiel draaiden op lagere toeren. Economen hadden een nulgroei verwacht.

 • Notering Proximus wordt hervat

  De notering van het aandeel Proximus , die sinds woensdagmorgen was opgeschort, wordt om 9 uur hervat, laat de beurswaakhond FSMA weten.

 • Proximus ‘versnelt transformatie'

  Het persbericht van Proximus is binnen en bevestigt vooral wat we al wisten. De telecomgroep wil meegaan in de digitale versnelling en moet daarom zijn manier van werken veranderen, flexibeler worden en zijn kostenstructuur aanpassen.

  Tegen 2022 wil Proximus daarom 240 miljoen euro besparen. Dat zal gebeuren door op alle niveaus (producten, netwerken, platformen, gebouwen, IT-systemen) te rationaliseren en verder te vereenvoudigen. Het bedrijf gaat ook praten met zijn leveranciers en externe partners met de bedoeling de kosten te drukken.

  De komende drie jaar wil Proximus zijn werknemersbestand met ongeveer 1.900 personen verminderen. Anderzijds zullen ook 1.250 mensen worden aangeworven: 750 voor de verdere uitbreiding van de ICT-activiteiten en 500 extra mensen in de nieuwe digitale domeinen.

 • Naar lagere start in Europa

  De Europese beurzen gaan een lagere opening tegemoet, geven de futures aan. Die op de EuroStoxx50 staat 0,6 procent in de min. Ook de Amerikaanse futures kleuren rood.

  De Aziatische beurzen gaven eerder vandaag weinig richting en de hoop op een Amerikaans-Chinees handelsakkoord is ook weggedeemsterd. Er zou wel vooruitgang zijn geboekt, maar enkele cruciale punten zijn doorgeschoven naar hogere echelons.

 • Euronav blijft zichzelf opkopen

  Euronav heeft tussen 2 en 9 januari nog eens 430.000 eigen aandelen ingekocht. De tankerrederij legde daarvoor circa 2,8 miljoen euro op tafel.

  Sinds Euronav op 19 december aandelen begon in te slaan, werden al 975.486 aandelen verworven. Daardoor bezit Euronav nu 1,67 miljoen eigen aandelen of 0,76 procent van zichzelf.

  De tankeroperator wijst erop dat inkoop van eigen aandelen mogelijk blijft op opportunistische gronden. Hoeveel aandelen worden gekocht en wanneer hangt van veel factoren af, onder meer van de toestand van de markt, de regelgeving en andere bedrijfsoverwegingen.

 • JPMorgan zet schaar in Umicore

  Chetan Udeshi, een analist van JPMorgan, laat zijn advies voor Umicore zakken van 'overweight' (kopen) tot 'neutral' (houden). Hij verlaagt zijn koersdoel van 48 naar 44 euro.

  Volgens Bloomberg hebben van de 33 analisten die de Belgische materiaaltechnologiegroep volgen, er 11 een koopadvies, 10 een 'houden'-rating en 2 een verkoopadvies.

 • Van de Velde boekt 1,8 procent minder omzet

  Wellicht voor de laatste keer maakt Van de Velde aan het begin van het jaar omzetcijfers over het voorbije jaar bekend. De omzet daalde in 2018 met 1,8 procent tot 205,2 miljoen euro, wat volgens het bedrijf 'in lijn met de verwachtingen' is. Bij constante wisselkoersen bleef de omzetdaling beperkt tot 0,8 procent.

  De vergelijkbare omzet, die gecorrigeerd is voor vergelijkbare seizoensleveringen, daalde met 1,2 procent tot 203 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen bleef de vergelijkbare omzet nagenoeg stabiel (-0,2%).

  Van de Velde heeft besloten om vanaf het boekjaar 2019 niet langer vroegtijdig zijn omzetcijfers te publiceren. Volgens de lingeriegroep ligt dit 'niet in lijn met de gangbare marktstandaard of verplichtingen'.

 • Uitkijken naar Proximus

  Rond 8.30 uur zou Proximus een persbericht uitsturen. Het aandeel was woensdag de hele dag geschorst op Euronext Brussel nadat uitlekte dat de telecomgroep op een zware herstructurering broedt. Woensdagmiddag maakte minister van Werk Kris Peeters bekend dat er mogelijk 1.900 mensen moeten afvloeien maar anderzijds ook 1.250 nieuwe krachten - vooral digitale profielen - worden aangeworven.

  De demarche van Proximus, dat voor meer dan de helft in overheidshanden is, is wel slecht gevallen bij de regering. De regering-Michel heeft van jobs haar prioriteit gemaakt en nu hakt net een overheidsbedrijf in de rangen.

  Analisten juichen de plannen van Proximus dan weer toe en vinden het zelfs noodzakelijk dat de telecomspeler zijn personeelsbestand afbouwt.

 • Zwakke inflatie in China

  Goedemorgen! We blikken nog even terug op woensdagavond. De Amerikaanse beurzen sloten toen met matige winsten. Het was al de vierde dag op rij dat de indexen hoger gingen. Vooral Apple, chipproducenten en andere handelsgevoelige bedrijven stegen. De Dow Jones en de S&P500 wonnen 0,4 procent, de Nasdaq 0,9 procent.

  Uit de ‘minutes’, de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed, bleek nogmaals dat de Amerikaanse centrale bank bereid is haar beleid af te stemmen op de economische realiteit.

  De Aziatische beurzen tonen vanmorgen een gemengd beeld. De beurs van Tokio zakt 1,3 procent, terwijl Hongkong en Shanghai vlak noteren en Seoel licht verzwakt. Al bij al lijkt het een pauze en daar zijn verscheidene redenen voor.

  • Er zijn nog geen details bekend van de handelsgesprekken die de VS en China van maandag tot woensdag voerden. Beleggers hadden hun hoop gesteld op een doorbraak, maar wat de gesprekken hebben opgeleverd, is onduidelijk.
  • Een tweede element is dat de shutdown in de Verenigde Staten nu al 19 dagen voortduurt en het einde is nog niet in zicht. President Trump is boos weggelopen van de begrotingsonderhandelingen met de Democraten.
  • In China is de inflatie gedaald van 2,2 procent in november tot 1,9 procent in december. Dat is lager dan verwacht (2,1% volgens Reuters). Zorgwekkender is echter de daling van de producentenprijzen, de zogenaamde inflatie aan de fabriekspoorten: de PPI daalde van 2,7 procent in november tot amper 0,9 procent, ver onder de verwachte 1,6 procent. Het cijfer van 0,9 procent is het zwakste in meer dan twee jaar en zou de overheid ertoe kunnen aanzetten economische stimulusmaatregelen te nemen.
  Een klant koopt schaal- en schelpdieren in een Hema Store van Alibaba in Shanghai. ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Tijd Connect