1. Markten Live
 2. Live blog

Forse plussen op Europese beurzen

De Europese beurzen sloten met forse winsten, met dank aan een goedgekeurd Amerikaans stimulusplan. De olieprijs ging boven 70 dollar na een aanval op een Saoedische terminal.
 • Morgen: Bpost

  Dat was het weer voor vandaag. Morgen zijn we onder andere terug met de cijfers van pakjesbezorger Bpost (zie hier vooruitblik). De rest van de agenda komt nu:

  DINSDAG 09 MAART 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  Handelsbalans januari, 08.00 uur

  Frankrijk:

  OESO: Update vooruitzichten wereldeconomie, 11.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Zenitel: overnamebod aan 23,25 euro per aandeel door House of Thor. Tot 1 april.

  Hyloris: jaarresultaten 2020, 07.00 uur

  Mithra Pharmaceuticals: jaarresultaten 2020, 07.30 uur

  Materialise: resultaten vierde kwartaal, 12.30 uur

  Care Property Invest: jaarresultaten 2020, 17.45 uur

  •Bpost: jaarresultaten 2020, 17.45 uur

  Duitsland:

  • Deutsche Post: jaarresultaten 2020, 07.00 uur

  Nederland:

  •Kiadis: overnamebod aan 5,45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 12 april.

   

 • D'Ieteren houdt kroonjuweel op de been.

  De Elsense holding trekt zijn dividend op van 1 euro per aandeel naar 1,35 euro per aandeel na een jaar waarbij D’Ieteren zichzelf dankzij stevige besparingen en kroonjuweel Belron op de been wist te houden.

  Belron, dat in ons land vooral bekend is van het autoruitenherstelbedrijf Carglass, zag in het coronajaar 2020 de omzet val beperkt blijven tot 7,8 procent. Auto’s reden minder kilometers en liepen daardoor ook minder schade en hun ruiten op. De omzetdaling werd echter ruimschoots gecompenseerd door kostenbesparingen en het feit dat bij steeds meer autoruiten er ook allerlei sensoren (van regensensoren tot verkeersbordencamera’s) opnieuw moeten worden geconfigureerd als de voorruit vervangen wordt. Voor Belron een zeer lucratieve bezigheid. De winst voor belastingen steeg met 48 procent tot 366 miljoen euro. D’Ieteren is voor 55 procent eigenaar van Belron.

  Ook de traditionele kernactiviteit van D’Ieteren, de import en verkoop van auto’s van vooral de Volkswagen Groep (VW, Audi, Skoda, Porsche, Lamborghini)  bleef onder de streep rendabel. Het aantal geleverde auto’s zakte met 19 procent, maar dankzij drastische besparingen in marketing-uitgaven en een versneld uitgevoerde herstructurering bleef er voor belasting nog eens winst van 52 miljoen euro over, tegenover 122 miljoen euro in 2019.

 • Gimv geeft eerste groene obligatie uit

  De Antwerpse investeringsmaatschappij Gimv laat zojuist weten dat het zijn eerste groene obligatie heeft uitgegeven. Het haalde daarmee 100 miljoen euro op voor 8 jaar aan 2,25 procent rente. De middelen worden aangewend voor het doen van duurzame investeringen. 

 • Bois Sauvage houdt dividend stabiel

  De holding Bois Sauvage van de familie Paquot houdt haar dividend stabiel na een moeilijk coronajaar, waarin de chocoladetak zwaar getroffen werd. De intrinsieke waarde daalde op jaarbasis met 1,7 procent.

 • Corona vertraagt Atenor één jaar

  Door de coronacrisis kreeg Atenor een pak minder projecten vergund. Maar op lange termijn verwacht de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar geen negatieve impact op de kantoormarkt.

  Lees hier meer!

 • Bel20 sluit met stevige plus

  Onze geliefde Brusselse beursgraadmeter sloot de dag af met een forse winst van 2,4 procent tot 3.860 punten. Toppertjes waren ING , Argenx en Umicore . Floppertjes waren Aedifica , Barco en Colruyt .

  De Europese beurzen wonnen 2,7 procent.

 • 'Plan Biden stap naar basisinkomen'

  Volgens de econoom Noah Smith is het stimuleringsplan van de Amerikaanse president Joe Biden een eerste stap naar een basisinkomen.

  Lees hier meer.

  Het stimuluspakket van Biden zal niet tot hoge inflatie leiden.
  Noah Smith
  Econoom

 • 'Rentestijging zal stabiliseren'

  De Amerikaanse hefboomfondsmanager David Tepper zegt tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC dat de stijging van de rente zal stabiliseren. 'Ik denk dat de rentes al stevig gestegen zijn en dat we ze in de komende maanden zien stabiliseren. Dat maakt het veiliger om nu in aandelen te beleggen.'

  Tepper denkt dat de verkoopgolf in Amerikaanse staatsobligaties (obligatieprijzen dalen als de rentes stijgen) klaar is. Volgens hem staan grote buitenlandse kopers uit landen als Japan nu klaar om te kopen. Hij zegt ook dat bepaalde aandelen zoals Amazon steeds aantrekkelijker lijken na de terugtrekking uit techaandelen van de afgelopen dagen. 

  'Het is moeilijk om negatief te zijn over aandelen', zegt Tepper. Hij verwijst onder andere naar het stimuluspakket van 1.900 miljard dollar dat de Amerikaanse president Joe Biden onlangs door het Amerikaans Congres heeft gesleept.

 • Verzekeraar Athene schiet hoger

  Het aandeel Athene schiet 8,2 procent hoger. De (pensioen)verzekeraar wordt overgenomen door het private-equitybedrijf Apollo Global Management. De deal waardeert de groep op 11 miljard dollar. 

  Apollo beheert nu al zo'n 35 procent van de aandelen en zal de overname volledig in aandelen financieren. Voor elk aandeel Athene krijgen beleggers 1,149 aandelen Apollo. Zodra de overname afgelopen is,  zullen de huidige aandeelhouders van Apollo zo'n 76 procent van het nieuwe bedrijf in handen hebben. De huidige aandeelhouders van Athene krijgen een belang van 24 procent in de nieuwe onderneming.

 • General Electric veert op

  General Electric (GE) wint ruim 2 procent. De zakenkrant The Wall Street Journal schrijft dat het Amerikaanse conglomeraat op het punt staat om zijn afdeling vliegtuiglease - Gecas - te verkopen aan de grootste rivaal, het Ierse AerCap. 

  GE zou zo'n 30 miljard dollar vangen voor het bedrijfsonderdeel. Voor Larry Culp, de CEO van GE, zou de verkoop een belangrijke opsteker zijn. Culp probeert al jaren het conglomeraat te stroomlijnen. Het belangrijkste doelwit is GE Capital, de ondoorzichtige financiële poot die de groep tijdens de financiële crisis van 2008 bijna onderuithaalde.

 • Obligatieaankopen ECB blijven laag

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor een nettobedrag van 11,9 miljard euro obligaties gekocht via haar pandemieprogramma PEPP, tegenover 12 miljard de week ervoor. Het lage aankoopbedrag is opmerkelijk. Sommige ECB-bestuurders hadden gepleit voor een verhoging van de aankopen om de stijging van de langetermijnrente af te remmen. Sinds de lancering van het PEPP-programma, een jaar geleden, kocht de ECB voor gemiddeld 18 miljard euro obligaties per week.

  De ECB merkt op dat het bedrag van de nettoaankopen wordt vertekend door het groot bedrag aan obligaties dat verviel. De nettoaankopen zijn gelijk aan de aankopen min de waarde van de obligaties die op vervaldag komen.

 • GameStop schiet weer hoger

  Het aandeel GameStop schiet bij opening 18 procent hoger. Dat komt door positief nieuws over de uitbater van gamewinkels. Ryan Cohen, de oprichter van de onlineverkoper van dierenvoeding Chewy, gaat mogelijk de e-commercestrategie van GameStop leiden. 

  GameStop zegt maandag dat het een comité heeft opgericht dat initiatieven gaat bekijken om de transitie van brick-and-mortar (bakstenen winkels) naar e-commerce te maken. De verwachting is dat Cohen het comité gaat leiden, omdat hij eerder zei dat van GameStop het 'Amazon van de spelletjeswereld' kan worden gemaakt. Daarmee zouden de Reddit-beleggers die heilig in GameStop geloven hun zin krijgen, want die zijn over het algemeen erg enthousiast over Cohen. Reddit-beleggers geloven zo in GameStop omdat ze denken dat het inderdaad 'het Amazon van de gamewereld' kan worden. 

  Het aandeel heeft al wel een forse voorsprong genomen op die mooie potentiële toekomst. Het aandeel is sinds begin dit jaar verachtvoudigd. Ook eind vorige maand kreeg het aandeel een koersopstoot toen bleek dat de financiële topman Jim Bell ging vertrekken.

 • Amerikaanse beurzen openen hoger

  Wall Street opent in de min. De Dow Jones wint 0,6 procent, de S&P500 klimt 0,3 procent en de Nasdaq levert 0,3 procent in.

  De opening is dus een behoorlijke meevaller. De futures voorspelden eerder op de dag verliezen voor de beurzen en vooral voor de Nasdaq: die zou 1,5 procent lager openen. 

 • Amerikaanse futures verbeteren wat

  Zojuist zeiden we dat de Amerikaanse beurzen volgens de futures in het rood zouden openen (zie post 12u26). Inmiddels zijn de verliezen wat teruggelopen, vooral bij de technologiebeurs Nasdaq . Die zou eerder met een verlies van 1,5 procent openen, maar nu zou dat nog maar een verlies van 0,8 procent zijn.

  De Dow Jones zou met een verlies van 0,2 procent openen en de S&P500 zou 0,1 procent zakken.

 • Sectorgenoten Exmar gaan van de beurs

  Steeds meer rederijen keren de beurs de rug toe. Vandaag maakte de Noorse rederij Leif Höegh bekend dat zij samen met Morgan Stanley Infrastructure Partners een poging gaat wagen om Höegh LNG van de beurs te halen.

  De twee hebben een 50/50 joint venture gevormd, Larus Holding, die een overnamebod gaat uitbrengen. Leif Höegh en Morgan Stanley hebben samen al 49,6 procent van Höegh LNG in handen en bieden nu 23,50 Noorse kronen per aandeel voor de stukken die ze nog niet bezitten. Die prijs houdt een premie van 36 procent in tegenover de slotkoers van vrijdag. Höegh LNG baat een vloot van 12 schepen in, zowel LNG-tankers als FSRU’s.

  Op de beurs van Oslo schiet het aandeel Höegh LNG 33,8 procent hoger tot 23,10 kronen.

  Eind februari maakte ook GasLog , dat op de New York Stock Exchange noteert, al delistingplannen bekend. Het werkt daarvoor samen met het Global Energy & Power Infrastructure-team van BlackRock.  Volgens Peter Livanos zal de delisting toegang bieden tot groeikapitaal dat momenteel afwezig is op de openbare aandelenmarkten.

  Livanos is geen onbekende voor Belgische beleggers. Via Tanklog Holdings was de Griekse familie ooit een van de referentieaandeelhouders van Euronav . Ze stapte volledig uit in 2015.

  Zowel Höegh LNG als GasLog zijn sectorgenoten van Exmar . Het Belgische scheepvaartbedrijf heeft zijn LNG-transportactiviteiten de voorbije jaren wel sterk afgebouwd.

 • ‘Ford haalt Tesla in'

  Over de voorbije zes maanden is Tesla niet langer de best presterende Amerikaanse autobouwer op de beurs. Ford koerst Tesla voorbij, stelt Martin Baccardax van TheStreet.com vast.

 • Stimulusplan Biden vol met cheques

  Volgens econoom Noah Smith - die vaak stukjes over economie bij zakenwebsite Bloomberg schrijft - draait het 1.900 miljard grote stimulusplan van de Amerikaanse president Joe Biden maar op één ding: cash! Want het hele plan staat vol met onderdelen waarin iemand een cheque krijgt toegestuurd. Opvallend is daarbij dat de overheid een begin maakt met het permanent sturen van cash naar gezinnen.

  'De meest belangrijke cheque is volgens mij niet die van 1.400 dollar, maar de kinderbijslag. Onder de nieuwe wet krijgen families maandelijks 300 dollar per kind onder de 6 jaar en 250 dollar voor elk kind tussen 6 en 17 jaar. Als je twee kinderen hebt komt dat neer op 6.000 tot 7.200 dollar per jaar. Officieel is het een tijdelijk programma, maar veel mensen verwachten dat het permanent wordt.'

  Volgens Smith doet het plan denken aan een basisinkomen voor iedereen. 'In essentie is het een basisinkomen voor gezinnen. Er zit geen verplichting tot werken in, je moet er alleen kinderen voor hebben.' De econoom zegt dat de gevolgen van deze maatregel groot zijn. 'Armoede onder kinderen is alarmerend veel voorkomend in de VS, zo'n 14 procent van de kinderen leefde voor de pandemie in armoede. Sommigen voorspellen dat de kinderbijslag van Biden dat cijfer in de helft zal hakken.'

  Plan van Biden is een gamechanger.
  Noah Smith
  Econoom

 • PREVIEW Heeft Bpost ook een pakje voor de belegger?

  Bpost publiceert dinsdagavond jaarcijfers. Een pakjesbonanza zal zich bij Bpost zo goed als zeker nog niet in een dividendbonanza vertalen. Een vaststelling die mee de enorme kloof in beurskoers met PostNL verklaart.

 • Amerikaanse rente blijft stijgen

  De beurzen staan weer in het teken van de stijgende rentes. Daardoor zullen de Amerikaanse technologie-aandelen ook straks weer inleveren (zie post 12u51). Ook vandaag stijgt de Amerikaanse tienjaarsrente weer met 2 basispunten tot 1,59 procent. 

  De stijgende rente is het gevolg van een cocktail aan zaken. Zo is er de heropening van de economie. Zeker in Amerika en het VK zijn de vaccinatieprogramma's fors op stoom aan het geraken. Biden verwacht zelfs dat er al in mei genoeg vaccins zouden zijn om iedereen een prikje te geven. Economen verwachten een grote consumptiegolf bij de heropening van de economie. Dit omdat ze verwachten dat mensen het tijdens de pandemie opgespaarde geld dan snel zullen spenderen. Als de productie de toegenomen vraag niet kan bijhouden zal dat leiden tot een hogere inflatie.

  Voor extra vraag zorgt ook het extra stimuleringspakket van de Amerikaanse president Joe Biden van 1.900 miljard dollar. In dat pakket worden verschillende overheidsinvesteringen voorgesteld. Dat betekent dat de overheid productiemiddelen zal vragen van de private sector (bijvoorbeeld asfalt voor wegen of machines). Ook dat zet extra druk op de productiecapaciteit van de economie, waardoor prijzen kunnen stijgen. Ook de cheques die Amerikanen toegestuurd zullen krijgen, zullen leiden tot meer vraag naar producten.

  En dus vrezen obligatiebeleggers voor een hogere inflatie. Dus pikken ze het niet meer dat er een rentevergoeding is nabij de nul. Ze zijn pas bereid de obligaties te kopen wanneer de rente erop gecorrigeerd wordt voor de hogere inflatie, zodat de rentes oplopen. Ook de hogere groeiverwachtingen voor de economie drijven de rente op.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... staat stil bij ING, Mithra en Melexis. Alhier te lezen.

 • Tech verder afgestraft

  We kijken al eventjes uit naar de opening op Wall Street. We zeiden net al (zie post 12u26) dat de Nasdaq met 1,5 procent zou zakken bij opening (volgens de futures). En het lijkt erop dat de hele techsector het weer zwaar gaat krijgen vandaag. 

  Eerst even de voorbeurshandel in Big Tech. Facebook zou 1,1 procent zakken, Amazon zou 1,3 procent inleveren, Apple zou 1,5 procent verliezen, Microsoft zou 1,9 procent dalen, Alphabet zou 1,3 procent lager gaan en Tesla zou 3,2 procent verliezen. 

  Ook kleinere techaandelen zouden verliezen. Videobelapp Zoom gaat voorbeurs 2,6 procent omlaag, de Chinese autobouwer NIO zou 3 procent zakken en e-commercespeler Shopify zou 2,7 procent verliezen.

  De technologie-aandelen hebben het buitengewoon moeilijk met de snel stijgende rente. Eerder noteerde de rente dichtbij de nul, waardoor toekomstige winsten bijna net zoveel waard waren als huidige winsten. Omdat techbedrijven vooral gewaardeerd zijn op basis van toekomstige winsten gaf de lage rente de techaandelen een forse boost. Nu de rente weer stijgt zijn de groeiaandelen meteen de zwaarste slachtoffers daarvan (zie deze video voor meer uitleg).

 • Wall Street op naar verlies

  De Amerikaanse beurzen gaan in tegenstelling tot de Europese beurzen straks lager openen. De Dow Jones zou 0,1 procent verliezen, de S&P500 zou 0,5 procent lager gaan en de Nasdaq zou 1,5 procent zakken. 

 • Duitse pijpleidingenbouwer trekt naar de beurs

  Friedrich Vorwerk, een bedrijf uit Tostedt in de buurt van Hamburg dat pijpleidingen voor onder meer aardgas, waterstof en water aanlegt, wil nog deze maand naar de beurs van Frankfurt. Het wil met de uitgifte van nieuwe aandelen 90 miljoen ophalen. Het grootste deel daarvan komt bij de Berlijnse holding MBB terecht, die twee derden van de aandelen bezit, en bij voorzitter Torben Kleinfeldt. De rest zal worden gebruikt om de waterstofactiviteit verder uit te bouwen.

  Het is de bedoeling dat na de beursgang 45 procent van de aandelen vrij verhandelbaar zijn. De beursoperatie waardeert Friedrich Vorwerk op meer dan 800 miljoen euro, vernam Reuters.

 • ‘Constant duwen en trekken’

  De Europese beurzen stijgen momenteel gemiddeld 0,7 procent. De hoofdreden daarvoor is dat het 1,9 biljoen dollar zware stimuluspakket van president Biden zaterdag door de Senaat is geraakt. Maar er zijn ook minder gunstige elementen die spelen: de Amerikaanse rente loopt op en de inflatievrees wakkert aan. De olieprijs zit bovendien in de lift na een nieuwe aanval op Saoedische olie-installaties.

  ‘Het is momenteel een constant duwen en trekken tussen epische stimulus/liquiditeit en vrees rond rente en inflatie’, schrijven strategen van Deutsche Bank. ‘Aangezien dit allemaal gebeurt voordat de meeste westerse economieën zijn heropend, is het zeer waarschijnlijk dat we nog een tijd in dit patroon van hoge volatiliteit zullen zitten.’

 • Flow Traders: moeten er nog bonussen zijn?

  De recordcijfers die Flow Traders  over het pandemiejaar voorlegde vertalen zich in recordbonussen. Dat schrijft de Nederlandse Volkskrant, op basis van het jaarverslag van de marktmaker over 2020. 

  In de eerste plaats gaat het om CEO Dennis Dijkstra, die 7.794.608 euro opstrijkt over 2020 maar toch niet dé grootverdiener is. Die eer gaat naar Folkert Joling: de 'chief trading officer' die 7.802.608 euro mee naar neemt.

 • ING trekt op één maand spurt van 30 procent

  Over de heropstanding van het oranje zwaargewicht in de Bel20 leest u hier meer. 

 • DP trekt advies Melexis op na koersdaling

  De koers van Melexis is sinds midden februari gedaald van bijna 100 euro tot het huidige niveau van 80 euro, dit door een verkoopgolf in de technologiesector, zegt ING-analist Michael Roeg. (Wellicht heeft bij de koersdaling ook de verkoop van een flink pakket aandelen door de refentieaandeelhouders meegespeeld, maar daar maakt Roeg geen melding van.)

  De huidige koers biedt niet langer voldoende neerwaarts potentieel tot ING’s koersdoel van 77 euro om een ‘afbouwen’-advies te rechtvaardigen. Daarom past Roeg zijn advies aan tot ‘houden’.

  Hij vond overigens de eerdere klim van het aandeel tot tegen 100 euro overdreven. Hij vindt Melexis nu correct gewaardeerd.

  Hij verwacht dat omzet, bedrijfswinst en winst per aandeel in 2022 nieuwe pieken zullen bereiken. Hij ziet echter de omzet sterker groeien dan de winst omdat de brutomarges geleidelijk aan zijn gedaald.

 • ‘Exmar in consortium voor overname SCI'

  Een van de kanshebbers om de Chinese staatsrederij Shipping Corporation of India (SCI) over te nemen, is een consortium geleid door Foresight Group waartoe ook de Belgische gastankerrederij Exmar en de scheepvaartonderneming GMS DMCC uit Dubai behoren. Dat schrijven Indiase media.

  De Indiase overheid heeft besloten haar belang van 63,75 procent in SCI van de hand te doen en daar is heel wat interesse voor.

  De familiale groep Foresight werd in de jaren 1980 opgericht door Ravi Mehrotra. De focus van Foresight ligt op scheepvaart, maar ook offshore drilling, de productie en de verkoop van schoenen behoren tot de activiteiten.

  Als Foresight erin slaagt SCI over te nemen, wil topman Mehrotra sterk focussen op gasvervoer. Aan The Times of India legde hij uit dat gas momenteel maar 5 tot 6 procent uitmaakte van de Indiase energiebronnen, maar het is de bedoeling dit tegen 2025 op te voeren tot 15 procent. ‘Ik zag een opportuniteit om India te helpen een grote gasvervoerder te worden.’

  Mehrotra wil Exmar bij zijn project betrekken wegen de uitgebreide ervaring van de Belgische scheepvaartgroep in het vervoer van gas en zijn sterke aanwezigheid in de LNG- en LPG-segmenten. Mehrotra zoekt momenteel bijkomende investeerders om zijn overnamepoging te onderbouwen.

 • 'AB InBev favoriet in nakende heropeningseconomie'

  Het beurshuis Jefferies is opgetogen over de verbetering van de coronacijfers in Noord-Amerika, Europa en Afrika. ‘Hoewel we een hobbelig parcours voor de beurzen op korte termijn voorspellen, zien we nog altijd ruimte voor een versnelling van veel bedrijven wanneer hun afzetmarkten heropenen’, stelt Jefferies.

  In de ‘top picks’ voor dat scenario zit de Belgische brouwreus AB InBev . ‘Het bedrijf is bovendien goed gewapend om in een omgeving van hogere rentevoeten te opereren’. AB InBev herschikte een groot deel van zijn schulden, waardoor de looptijd van de schuldenberg fors verlengd werd. Het bedrijf hakte ook zwaar in zijn dividend om voorrang te geven aan schuldafbouw. De schuldgraad blijft met 4,8 keer de brutobedrijfswinst erg hoog, maar die kan snel zakken indien de brouwer weer normaal aan de horeca kan leveren.

  Andere favorieten zijn de bottelaars Coca Cola European Partners en Coca Cola Hellenic, en de ‘redelijk geprijsde kwaliteits- én groeinamen’ Diageo, Pernod Ricard en Heineken.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 0,4 procent. 

  Beleggers zetten volop in op de heropening van de economie getuige de koerswinsten voor mijnbouwers (+1,5%), banken (+1,3%) en autobouwers (+1%). De nutsaandelen zakken daarentegen gemiddeld een halve procent.

  Fietsengroep Accell  stijgt 1,6 procent. Degroof verhoogt het koersdoel van 32 naar 42 euro.

  De brouwer Heineken  wint 0,2 procent. Harold Van den Broek volgt Laurence Debroux op als CFO. 

  De wetenschappelijke uitgever Pearson  zakt 5 procent na jaarcijfers.

 • Mogelijke Porsche-IPO laat aandeel ... Porsche vlammen

  Een opvallende stijger de jongste weken in Frankfurt is Porsche Automobil Holding , dat vrijdagavond op de hoogste koers in drie jaar afklokte. De aanleiding voor de hausse is het bericht vorige maand dat autobouwer Volkswagen  overweegt zijn iconisch sportwagenmerk ... Porsche naar de beurs te brengen, om flink geld op te halen om de omslag naar elektrische auto's te maken. 

  Sinds die berichten is het aandeel Porsche exact 25 procent gestegen. Voor alle duidelijkheid: dat aandeel dekt de lading niet meer. Het beursgenoteerde Porsche is na een mislukte raid op moederbedrijf Volkswagen gereduceerd tot een monoholding met een pak Volkswagen-aandelen. Porsche controleert 53 procent van de gewone, stemgerechtigde, aandelen van VW. 

  Als het merk Porsche straks ook naar de beurs van Frankfurt trekt, kan de verwarring met de holding Porsche compleet worden. En zou Volkswagen best eerst de holding van de beurs halen. Een scenario dat meteen de stevige koersstijging van de holding verklaart. 

 • Bel20 start positief

  De Bel20 wint na een minuut handel 0,9 procent. De Europese beurzen gaan gemiddeld 0,7 procent hoger.

  Volgende aandelen staan in de belangstelling:

  * Mithra mag zijn anticonceptiepil Estelle in Canada op de markt brengen. De lancering is voorzien in de zomer. Het aandeel schiet 5,85 procent hoger.

  * Aedifica investeert 9 miljoen pond in een (nog te bouwen) woonzorgcentrum in Shipley (VK). Aedifica stijgt 0,3 procent.

  * D'Ieteren maakt nabeurs de jaarresultaten bekend. Het bedrijf voorspelde zelf een stabiele winst. D'Ieteren wint 3,75 procernt.

 • FSMA-insidermeldingen: familietelg koopt stevig pakket Bekaert

  Christophe Jacobs van Merlen heeft vorige week 30.000 aandelen Bekaert gekocht tegen 32,5 euro, goed voor een investering van 975.000 euro. Jacobs van Merlen is een telg van de familie en kwam in 2016 in de raad van bestuur

 • Duitse industriële productie krimpt onverwacht

  De Duitse fabrieken hebben in januari op lagere toeren gedraaid. De industriële productie, waartoe ook de bouw en de energiesector worden gerekend, zakte met 2,5 procent tegenover december. Economen rekenden volgens Reuters op een kleine toename van 0,2 procent. Het cijfer voor december werd opwaarts herzien van een status-quo naar 1,9 procent groei. Jaar op jaar was er in januari een krimp van bijna 4 procent.

  'De industrie neemt een langere kerstbreak’, luidt het commentaar van ING-econoom Carsten Brzeski. Hij wijst erop dat de terugval volgt op acht opeenvolgende maanden van groei en vooral te wijten is aan de bouwsector.

  De Duitse maakindustrie lijkt stevig te hebben geprofiteerd van het sterk en aanhoudend herstel van de Chinese economie, gaat Brzeski verder. Er moet echter een belangrijk onderscheid worden gemaakt tussen cyclisch en structureel herstel, en de sterke prestatie van de industrie sinds de zomer was in zijn ogen vooral een cyclisch herstel.

  Voor het eerste kwartaal is de econoom niet zo positief. Hij acht de kans klein dat de cyclische bewegingen in industriële productie, bouw en uitvoer de Duitse economie voor een krimp hebben behoed. Vooral daar het koude winterweer van februari op de bouwactiviteit heeft gewogen.

 • Deliveroo trapt officieel beursgang af

  De Britse online maaltijdleverancier Deliveroo heeft zonet zijn beursgang formeel afgetrapt met een 'intention to float'. Dat suggereert een effectieve beursgang op de beurs van Londen tegen begin april. 

  Deliveroo geeft twee soorten aandelen uit. Bij de aandelen die beleggers binnenkort kunnen kopen, geldt het principe van 'één aandeel, één stem'. Maar aan de aandelen die oprichter Will Shu in handen heeft, hangt een 20-voudig stemrecht. Binnen drie jaar gaan die speciale aandelen automatisch over in gewone aandelen. 

  Naast de intention tot float, heeft Deliveroo ook een trading update gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de groep in 2020 een omzetgroei realiseerde van 54 procent en een nettoverlies van 224 miljoen pond. 

  Deliveroo mikt op de beurs op een waardering van circa 6 miljard euro, en bijgevolg is de beursgang een enorme opsteker voor de beurs van Londen. 

 • Hoe Club Brugge zich in de markt zet

  De komende twee weken ontmoeten het management van Club Brugge en de begeleidende bankiers institutionele beleggers in het kader van de geplande beursgang. Club wil nog voor Pasen op de Brusselse koerstabellen noteren. 

  Hoe Club zich daarbij in de markt zet, leest u hier

 • Olivier Dassault sterft in helikoptercrash

  Olivier Dassault, een van de rijkste mannen van Frankrijk, is zaterdag om het leven gekomen in een helikoptercrash. Dassault was sinds 1996 bestuurder bij Dassault Aviation .

 • 'GE verkoopt luchtvaartleasetak'

  Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal staat het krasselende conglomeraat General Electric  op het punt voor 30 miljard dollar zijn afdeling vliegtuiglease, Gecas, aan rivaal AerCap  te verkopen. 

  U leest hier meer details over de deal, die mogelijk al vandaag zou aangekondigd worden. 

 • Duitse industrie gaat productie opdrijven

  Voor de derde maand op rij stijgen de productieverwachtingen van de Duitse industrie. De maatstaf steeg in februari tot 20,7 punten van 0,4 in januari, zo blijkt uit de jongste conjunctuurrondvraag van het Ifo Institut.

  Er zijn echter grote verschillen tussen de diverse industrietakken. Zo verwacht de autosector een zeer sterke productiestijging, terwijl de kledingsector uitgaat van een krimp van de productie.

 • Een aandeel, dat moet je koesteren

  Met de creatie van nieuwe aandelen mag je niet lichtzinnig omspringen, pent Serge Mampaey in zijn weekboek. 

 • Mithra's anticonceptiepil Estelle goedgekeurd in Canada

  Canada heeft als eerste land ter wereld het licht op groen gezet voor de lancering van de anticonceptiepil Estelle van Mithra . Het gaat om een innovatief product dat het natuurlijk oestrogeen Estetrol (E4) bevat. De goedkeuring stoelt op de fase 3 klinische studies bij 3.725 vrouwen tussen 16 en 50 jaar en met een BMI tot 35.

  Estelle wordt naar verwacht deze zomer in Canada op de markt gebracht. Dat zal gebeuren onder de merknaam Nextstellis. Voor de commercialisering staat Mithra’s partner Searchlight Pharma in.

  Leon Van Rompay, de CEO van Mithra, wijst er op dat de goedkeuring ‘zeer emblematisch’ is aangezien ze net op Internationale Vrouwendag komt. ‘Wij kijken uit naar de volgende goedkeuringen in Europa en de Verenigde Staten, die in de eerste helft van 2021 worden verwacht’, klinkt het in een persbericht.

 • 'De wereld is niet klaar voor een inflatiestijging'

  Volgens de 84-jarige Oxford-topeconoom Charles Goodhart wacht ons een ruw ontwaken. Volgens hem zullen demografische krachten de inflatie onherroepelijk stuwen.​ ‘Overheden moeten aanvaarden dat hun leven moeilijker wordt', zei hij afgelopen weekend in een exclusief gesprek met De Tijd.

 • Chinese uitvoer kent recordgroei

  In de maanden januari en februari samen is de Chinese uitvoer met 60,6 procent gegroeid, bleek zondag. Dat is veel sterker dan verwacht: economen rekenden volgens een rondvraag van Reuters op een groei van 38,9 procent. Het buitengewoon sterke cijfer is te danken aan de zeer zwakke vergelijkingsbasis: een jaar geleden zaten grote delen van China in lockdown.

  Als we enkel het exportcijfer voor februari bekijken, is het nog indrukwekkender: een groei van de export van liefst 154,9 procent.

  Ook aan de invoerzijde is het cijfer beter dan verwacht: een groei met 22,2 procent in januari/februari tegen een voorspelde 15 procent.

  Beide samen resulteren in een handelsoverschot van 103,25 miljard dollar, meer dan de 60,15 miljard die was verwacht.

 • Aedifica bouwt rusthuis in VK

  Aedifica  heeft een nog te bouwen woonzorgcentrum gekocht in het Britse Shipley. Het gebouw kost 9 miljoen pond en zal maximaal 66 bewoners tellen. Het gebouw moet tegen het derde kwartaal van 2022 opgeleverd worden. Aedifica heeft het over een nettohuurrendement van 6 procent. 

  Op 27 oktober 2020 heeft Aedifica liefst 459 miljoen euro opgehaald via een kapitaalverhoging. Aedifica merkt op dat van dit geld reeds voor 389 miljoen euro aan investeringen in diverse Europese landen zijn aangekondigd. 

 • Musk over dogecoin

  Elon Musk kon het afgelopen weekend weer niet laten: tweeten over de vreemde digimunt dogecoin: 

  Collega Bas van der Hout legt in dit stuk haarfijn uit wat de dogecoin juist is. 

  Bas van der Hout

 • Vooruitblik: vanavond resultaten D'Ieteren, morgen Bpost

  Onze vooruitblik op de beursweek, met donderdag ook ECB-meeting leest u hier

 • 5 favoriete aandelen van Charles Estourgie en Willem de Vlugt

  De beheerders van EValuation Management Capital tippen onder meer op D'Ieteren  - die vanavond resultaten bekendmaakt - en Fagron .  

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting 0,8 procent hoger, suggereren de futures. 

 • Olieprijs boven 70 dollar

  De olieprijs klimt met 2,2 procent tot 70,86 dollar na een raket- en drone-aanval op ’s werelds grootste olieterminal in Saoedi-Arabië. De aanvallen werden onderschept en op het eerste gezicht is de werking van de terminal niet getroffen.

  Een olie-opslagtank van de exportterminal Ras Tanura werd zondag door een drone aangevallen. Scherven van een raket vielen ook neer in de buurt van een residentiële compound voor werknemers van Saudi Aramco in Dhahran. In die kuststad vond ook een explosie plaats.

  Volgens het Saoedische ministerie van Energie was de schade van de aanvallen beperkt en vielen er geen slachtoffers. De aanvalsdrone blijkt afgevuurd vanuit Jemen door Houthi-rebellen, die door Iran worden gesteund.

 • De 1,9 biljoen van Biden

  Goedemorgen! De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag het gigantische stimulusplan van president Biden, goed voor 1,9 biljoen dollar, goedgekeurd na een marathonstemming en met de kleinst mogelijke meerderheid. Het plan gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar de stemming vlotter zou moeten verlopen.

  De vrees drijft meteen weer boven dat het steunplan van het goede te veel zal zijn en de inflatie zal doen oplopen. De rente op Amerikaans staatspapier trekt weer aan, wat in Azië druk zet op de beurzen. We noteren 1,1 procent verlies in Hongkong, 1,05 in Shanghai, 0,8 procent in Seoel en 0,6 procent in Tokio.

  Voetgangers lopen voorbij een koersenbord in Tokio. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud