1. Markten Live
 2. Live blog

Grootste dagverlies in drie maanden voor Bel20

De Europese beurzen donderden maandag 3,7 procent lager. De Bel20 verloor 4,2 procent, zijn slechtste prestatie sinds begin juni. Banken en corona waren de boosdoeners. ING ging extra onderuit door een nieuwe witwaszaak, deze keer in Polen.
 • Tot morgen!

  Na dit moeilijke begin van de beursweek zien we u graag morgenvroeg terug. Dé blikvanger is dan de 'Battery Day' van Tesla.

  DINSDAG 22 SEPTEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Consumentenvertrouwen september, 16.00 uur

  Japan:

  • Tokio: beurs gesloten wegens herfstevening (Autumnal Equinox)

  Verenigde Staten:

  • Verkoop bestaande woningen augustus, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  Verenigde Staten:

  • Tesla Motors: algemene vergadering en 'Battery Day', 22.00 uur
  • Nike: resultaten eerste kwartaal 2020/2021, 22.15 uur
 • Aedifica bouwt twee zorgresidenties in Nederland

  Rusthuisverhuurder Aedifica blijft uitbreiden in Nederland. In Goes (Zeeland) en Hulsberg (Limburg) gaat de Belgische speler telkens een zorgresidentie bouwen. Die In Goes zal 28 bewoners huisvesten en vertegenwoordigt een investering van 7 miljoen euro. De zorgresidentie in Hulsberg is eveneens voor 28 mensen bestemd en zal 6 miljoen euro kosten. Beide investeringen bieden een initieel brutohuurrendement van ongeveer 5,5 procent.

 • Bel20 sluit 4,2 procent in de min

  De Europese beurzen struikelden maandag over de FinCEN Files en de vrees voor strengere coronamaatregelen. De Euro Stoxx 50 eindigde met 3,7 procent verlies, de brede Stoxx Europe 600 verloor 3,2 procent.

  In Brussel deed de Bel20 nog iets slechter: de index zakte 4,2 procent tot 3.234,31 punten. Dat is de grootste daling in drie maanden voor de Brusselse graadmeter.

  Slechts twee aandelen in de index hielden het hoofd boven water: Galapagos (+0,85%) en Colruyt (+0,6%). De grootste dalers waren ING (-9,3%), Solvay (-6,6%) en Umicore (-6%). KBC liet 5,5 procent liggen en AB InBev 5,2 procent.

 • Het beeld op Wall Street...

  ... is in ruime mate gelijklopend met wat we in Europa zien: banken en reisaandelen onderuit. Maar er is ook nog Nikola natuurlijk! Hier leest u meer.

 • Unity Software trappelt ter plaatse na sterk debuut

  Een bedrijf dat vrijdag een uitstekende eerste beursdag beleefde in New York, was Unity Software . Het aandeel schoot toen liefst 44 procent hoger en blijft vandaag wat hangen.

  Unity Software is een van de leidende platforms voor ontwikkelaars van videospellen. Weer een techaandeel dus, en weer een geslaagde beursintroductie. Unity trok naar de New York Stock Exchange tegen 52 dollar per aandeel en klokte zijn eerste dag af op 75 dollar.

  Bekende games die met de ontwikkelingssoftware van Unity werden gemaakt, zijn ‘Fall Guys’, ‘Pokémon Go’ en ‘Call of Duty: Mobile’.

 • Britse pubuitbaters zwalpen

  In Londen krijgen de aandelen van pubketens flink op hun donder. Volgens de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zal de regering binnenkort nieuwe maatregelen bekendmaken om de coronapandemie in te dammen. Hoe die er precies zullen uitzien, zou nog niet beslist zijn.

  Beleggers vrezen echter dat pubs minder lang zullen mogen openblijven of op sommige plaatsen helemaal dicht zullen moeten. Mitchells & Butlers , dat in het VK bijna 1.800 pubs, bars en restaurants uitbaat, zakt 12 procent. Marston’s Brewery gaat ruim 15 procent onderuit en JD Wetherspoon , goed voor circa 900 pubs, laat 8 procent liggen.

 • Nikola tuimelt 28 procent lager

  Het aandeel van de maker van elektrische vrachtwagens Nikola krijgt een mokerslag: het duikt 28 procent in New York. Oprichter en voorzitter Trevor Milton heeft een stap opzijgezet. Zijn onmiddellijk vertrek wordt in verband gebracht met het onderzoek dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC voert rond Nikola. Dat onderzoek kwam er na beschuldigingen van shortseller Hindenburg Research dat Nikola zou gelogen hebben over recente testen of vooruitgang op het vlak van batterijtechnologie. Nikola zou op die manier beleggers om de tuin hebben geleid.

  Milton wordt als voorzitter vervangen door Stephen Girsky, een voormalige vicevoorzitter van General Motors die hielp bij de beursnotering en het partnerschap met GM. De grote Amerikaanse autobouwer nam eerder deze maand een belang van 11 procent in Nikola.

 • Wall Street start flink lager

  De Dow Jones zakt bij opening 1,6 procent. De S&P500 verliest eveneens 1,6 procent, net als de Nasdaq Composite.

 • ‘Banken hebben veel overheidspapier bijgekocht tijdens coronacrisis'

  Sinds het begin van de coronapandemie hebben Europese banken voor meer dan 200 miljard euro aan overheidsobligaties van hun eigen land bijgekocht, schrijft de FT.

  De krant verwijst naar onderzoek van S&P Global Ratings waaruit blijkt dat de banken eind juni voor bijna 1.600 miljard nationaal staatspapier aanhielden. Dat is 15 procent meer dan eind februari. De banken met de hoogste blootstelling aan overheidsobligaties van hun eigen land zijn terug te vinden in de periferie. Denk aan Italië, Griekenland en Spanje.

  De cijfers zullen wellicht de zorgen aanwakkeren over het effect dat wilde prijsschommelingen voor obligaties kunnen hebben op de bankenbalansen, merkt de FT op.

 • Ook Wall Street zal lager openen

  De Amerikaanse futures kleuren flink rood, wat op verlies bij de openingsbel in New York wijst. Twee zaken houden beleggers vooral bezig: de snelle stijging van het aantal coronagevallen, wat tot meer lockdowns kan aanleiding geven, en de rol die banken spelen bij het verwerken van ‘vuil geld’.

  De futures op de Dow Jones zakt 0,7 procent, die op de S&P500 1,6 procent en die op de Nasdaq 1,4 procent.

 • 'Société Générale zet Lyxor (trackers) te koop'

  Société Générale bereidt de verkoop voor van haar vermogensbeheerder Lyxor. Dat zeggen bronnen aan Reuters. Lyxor beheerde eind juni 132 miljard euro vermogen onder beheeer. Het is de Europese nummer 3 in beurstrackers, beursgenoteerde fondsen die de prestatie van beursindexen schaduwen. Met de verkoop wil Société Générale de balans versterken, na twee opeenvolgende verlieskwartalen. Nog volgens Reuters zijn het Franse Amundi en het Duitse DWS geïnteresseerd in een overname.

 • Euro verzwakt

  Of liever: de dollar versterkt. Want tegenover de Amerikaanse dollar zakt de euro vandaag 0,5 procent tot 1,1783 dollar per euro. De reden van de stijging zijn de dalende beurzen en de toenemende bezorgdheid over de coronapandemie. Economisch adviseur Mohamed El-Erian van Allianz wijst erop (zie post 13u15) dat de markten zich zorgen maken over de testcapaciteit. Die dreigt volgens hem zeker in het VK in gedrang te komen richting de winter, omdat mensen dan een verkoudheid of griepje niet meer kunnen onderscheiden van het coronavirus. 'Als je niet genoeg kunt testen, dan moet je de maatregelen verstrengen. De markten vrezen voor het laatste.'

  En die vrees zie je dus terug in de vlucht richting de wereldreservemunt, ofwel de Amerikaanse dollar. We zien een bredere vlucht naar veiligheid want de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties daalt van 0,685 naar 0,653 procent. Ook de rente op de Duitse tienjaars zakt van -0,485 naar -0,524 procent. 

  Begin deze maand schoot de euro tegenover de dollar nog door de grens van 1,20 dollar

 • Telefonica nekt uitdager 1&1 Drillisch

  Op de beurs van Frankfurt tuimelt de telecomuitdager 1&1 Drillisch  met een kwart. Telefonica Deutschland rekent de uitdager vanaf 1 juli hoger dan verwachte groothandelstarieven aan. Dat leidt bij 1&1 Drillisch, die zonet de facturen kreeg voor juli en augustus, tot een zware winstwaarschuwing. 'Wij denken dat de prijsverhoging niet stand houdt, noch voor de Europese commissie, noch voor het arbitragehof. Niettemin is dit op korte termijn slecht nieuws voor 1&1 Drillisch', zegt het beurshuis Bankhaus Lampe dat een koopadvies hanteert met een koersdoel van 35 euro. Het aandeel noteert zowat de helft lager. 'De hogere tarieven impliceren voor 1&1 Drillisch een winstdaling van 25 procent', zegt het beurshuis Jefferies. 

 • Waarom gaan de markten lager?

  We geven antwoord op deze vraag in dit stuk!

 • Het aandeel dat altijd stijgt bij forse dalingen...

  ... dan hebben we het natuurlijk over het Nederlandse Flow Traders ! De Europese marktleider in trackers klimt met 2,6 procent op het Damrak. 'Op slechte beursdagen verdienen we het meest', zei CEO Dennis Dijkstra al eens in een interview met De Tijd en dat klopt dus ook vandaag weer. 

  Als de beurzen omlaaggaan, is er meer activiteit, waardoor het verhandelde volume omhooggaat. Dat kan soms wel opveren met een factor 5 of meer. Door de onzekerheid stijgen daarnaast de marges tussen de bied- en laatkoersen, waardoor we per verhandelde tracker meer verdienen. Door de combinatie van meer verhandelde trackers en een hogere marge per trade, verdient Flow Traders meer geld op slechte beursdagen.

  ©Merlijn Doomernik

 • Sligro krijgt koersdoelverhoging

  Analist Fernand de Boer van Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel voor Sligro van 12 naar 16 euro. 'De horecagroothandel is hard geraakt door covid-19 en de quarantainemaatregelen, maar zag een herstel in de zomer. De marktonderzoeker Foodstep rapporteerde een daling van het aantal horecabezoeken met slechts 11 procent. Daarnaast is Sligro voor volgend jaar relatief optimistisch omdat het verwacht terug te keren naar pre-coronaniveaus.'

  Volgens de analist weet het management de crisis goed door te komen. 'We verwachten dat dit de positie van het bedrijf in de voedseldienstenmarkt zal verstevigen. Dat is positief voor de middellange tot lange termijn. Maar we blijven wel voorzichtig voor de korte termijn door de macro-economische impact van het coronavirus. Het kan nog wat jaren duren voordat het consumentensentiment en de koopkracht zullen herstellen.'

  De analist blijft bij zijn houden-advies voor het aandeel. Sligro daalt 0,1 procent in een sterk dalende markt.

  ©ANP

 • Uw Brusselse dagoverzicht...

  ... vindt u hier!

  ©BELGA

 • In jaren niet zo weinig nieuwe schepen besteld

  De economische crisis hakt ook zwaar in op de investeringslust van rederijen en op de scheepsbouwactiviteit. Het is geleden van de val van de Berlijnse muur (in 1989) dat de verhouding tussen het aantal bestelde schepen en de bestaande vloot (uitgedrukt in percentage) nog zo laag was. Volgens data van Clarksons Research Services bedraagt de ratio momenteel slechts 7,4 procent.

  Er zijn wel grote verschillen naargelang de scheepvaartsectoren. Zo is voor LNG-tankers de ratio 22 procent. Voor tankers, bulk- en containerschepen liggen de ratio’s echter op het laagste peil in tientallen jaren.

  Dit jaar is er maar voor 23 miljoen dwt (deadweight ton) aan nieuwe tonnage besteld aldus Clarkson. Het ordervolume voor hele jaar 2020 zou daardoor in de buurt van het zwakke jaar 2016 (30 miljoen dwt) kunnen uitkomen. Het meest recente topjaar was 2013 met 180 miljoen dwt, maar veel investeerders scheurden er toen hun broek aan. Als er te veel nieuwe schepen bij komen, storten de vrachttarieven in elkaar.

  Tonnage wordt uitgedrukt in dwt en dit cijfer drukt het maximum gewicht uit dat een schip kan vervoeren. Dat maximum wordt bepaald door de lading, de brandstof, de voorraad zoet water, het ballastwater, de voorraden, de passagiers en de bemanning.

  Een arbeider aan het werk op een scheepswerf in Nantong (China). ©AFP

 • Obligatieveiling Belgische staat haalt 2 miljard op

  De maandelijkse veiling van lineaire obligaties (OLO's) heeft 2 miljard euro opgehaald. Dat meldt het Federaal Agentschap van de Schuld. Het agentschap had vrijdag gezegd dat het 1,5 tot 2 miljard wilde lenen.

  De schatkist leende 600 miljoen op vijf jaar tegen een gemiddelde rente van -0,63 procent, 805 miljoen op elf jaar tegen een rente van -0,23 procent en 608 miljoen op 13 jaar tegen een rente van -0,17 procent. Sinds begin dit jaar haalde de uitgifte van OLO's al 39,8 miljard op. Dat is 85,5 procent van de 46,5 miljard die OLO's over het hele jaar moeten opleveren.

 • El-Erian's verklaring voor de marktdip vandaag

  Volgens economisch adviseur Mohamed El-Erian van Allianz is covid het grootste probleem op de markten. 'Wat in het VK gebeurt is een wake-up-call. De besmettingen blijven stijgen, maar nog belangrijker is dat het testsysteem overbelast raakt. We gaan richting de winter nu en stel je voor dat we de normale hoeveelheid verkoudheden en griep krijgen. Mensen weten niet het verschil tussen verkoudheid en griep aan de ene kant en covid aan de andere kant. Als je niet meer voldoende kunt testen, dan zul je de maatregelen rond corona moeten verstrengen om het virus tegen te gaan. En voor dat laatste zijn de markten bang.'

  Als je niet meer kan testen dan ga je de maatregelen verstrengen.
  Mohamed El-Erian
  Economisch adviseur bij Allianz

 • Ant Group wil 35 miljard dollar ophalen met beursgang

  Ant Group, een onderdeel van de Chinese kolos Alibaba, wil minstens 35 miljard dollar ophalen met een dubbele beursnotering in Hongkong en Sjanghai. Oprichter Jack Ma ziet de belangstelling toenemen.

  Lees hier ons artikel.

 • Zware indexverliezen in Europa

  Op de middag zijn de verliezen in Europa sterk opgelopen. De Euro Stoxx 50 noteert nu 3,2 procent in de min. Daarmee beleven de Europese beurzen hun slechtste dag in ruim twee maanden. In Brussel gaat de Bel20 3,9 procent onderuit, vooral onder invloed van zwaargewichten ING en AB InBev .

  Er zijn diverse oorzaken, te beginnen met het toenemend aantal coronabesmettingen, dat beleggers doet vrezen voor de herinvoering van lockdowns. Het economisch herstel kan zo weer stilvallen. Reisaandelen gaan stevig onderuit.

  Voorts staan de bankaandelen in het verdomhoekje. Enerzijds zijn er de FinCEN Files, die duidelijk maken dat banken miljarden aan ‘vuil geld’ blijven verwerken. Anderzijds is er ongunstig nieuws voor HSBC Holdings. Volgens een Chinese partijkrant dreigt de vooral in Azië aanwezige bank op de lijst met ‘onbetrouwbare entiteiten’ te worden geplaatst.

 • Nederlandse aandeelhouders keuren hoofdzetel in Londen goed

  De Nederlandse aandeelhouders van Unilever hebben de verhuis van de hoofdzetel naar Londen goedgekeurd, met een Stalinistische meerderheid van 99 procent. Volgende maand stemmen de Britse aandeelhouders. Met de verhuis wil Unilever een einde maken aan de bi-nationale structuur.

  Unilever  zakt 1,1 procent, de helft minder dan de AEX-beursindex.

 • Nikola crasht na vertrek stichter

  We zien het aandeel Nikola voorbeurs liefst 25 procent kelderen na het bericht dat Trevor Milton opstapt als voorzitter.

  Lees hier ons artikel.

 • Belgisch consumentenvertrouwen op hoogste peil sinds maart

  De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen is in september met 10 punten gestegen naar -16 punten. Dat meldt de Nationale Bank. De consumenten werden duielijk optimistischer over de algemene economische vooruitzichten. Ze zijn voor het eerst sinds de start van de coronacrisis ook minder somber over de werkloosheidsvooruitzichten.

  In augustus was het vertrouwen sterk gedaald. De bezorgdheid over de werkloosheid bereikte toen een recordhoogte.

 • 'Plastic recycling gaat significant groeien'

  Volgens analist Guy Sips van KBC Securities gaat de Europese vraag naar gerecycled plastic fors groeien in de komende vijf tot tien jaar. Dat is volgens Sips goed nieuws voor PET-flessenfabrikant Resilux . 'Er is toenemende druk van regulatoren en consumenten om meer te recyclen. Overheden en grote bedrijven zijn continu bezig hun doelen bij te stellen om afval te verminderen. Er is voor Resilux genoeg ruimte om in deze markt te springen en we verwachten significante investeringen in recycling.'

  De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 175 euro. Het aandeel wint 0,7 procent.

  We verwachten significante investeringen in recycling.
  Guy Sips
  Analist bij KBC Securities

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Europese beursindexen zoals de Euro Stoxx50  noteren met meer dan 1 procent verlies.

  HSBC  zakt 2 procent en tikt het laagste peil aan in 25 jaar. De groep wordt veelvuldig genoemd in de gelekte FinCEN-files.

  Iliad  zakt 1,6 procent na een miljardenovername in Polen (post 8u42).

  Zalando zakt 0,3 procent. De groep biedt voortaan tweedehandskledij aan (post 8u56).

  IMCD wint 0,6 procent na een koopadvies van HSBC (post 7u07).

 • ING-dochter betrokken bij witwaszaak

  ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING , wordt genoemd in een witwaszaak. De Poolse dochter zou zijn klanten jarenlang hebben geholpen om geld uit Rusland weg te sluizen en wit te wassen. Dat zou in 2014 gebeurd zijn. Het verhaal staat vandaag in de Nederlandse media en is een onderdeel van de FinCen Files, waaraan ook De Tijd meewerkt.

  Het zou gaan om twee klanten van ING: Tristane Capital en Schildershoven Finance, beide zijn Nederlandse bedrijven. Tristane zou nog altijd klant zijn van de bank, terwijl Schildershoven inmiddels geen klant meer is. Er zou via deze bedrijven zo'n 675 miljoen dollar zijn verscheept naar Danske Bank in Estland dat eerder het middelpunt was van een groot witwasschandaal in 2018. 

  ING is de grootste daler in de Bel20 en duikt 5 procent lager. KBC Securities reageert als volgt: 'Een nieuwe witwas zaak, een nieuw land (na Nederland, Italië.... ). We voelen mee met de nieuwe CEO', zegt analist Jason Kalamboussis. Hij hanteert overigens een koopadvies. 'Wij geloven dat deze zaken grondig zijn aangepakt. De nieuwe CEO, Steven Van Rijswijk, heeft werk gemaakt van nieuwe compliance-regels.'

  ©Peter Hilz

 • Bel20 start in mineur

  De Bel20 vertrekt vandaag met een verlies van 0,8 procent. 

  ASIT Biotech schiet 20 procent hoger. De biotechspeler zou een nieuwe partner hebben gevonden (zie post 8u35)

  Nyxoah wint 4,2 procent. Het Waalse antisnurkbedrijf spurtte vrijdag op zijn eerste noteringsdag 15 procent hoger (zie post 6u52)

  Resilux klimt 0,7 procent. Volgens ING is er genoeg ruimte voor de pet-flessenfabrikant om te recyclen in Europa

 • Zalando zet in op tweedehands kledij

  Webwinkel Zalando  stort zich op de markt voor tweedehands kleding, zo liet de groep voorbeurs weten in een persbericht. De categorie 'pre-owned' is vanaf vandaag beschikbaar in Duitsland en Spanje. Begin oktober is ons land aan de beurt, net als Nederland, Frankrijk en Polen. 

  Klanten die kleding willen aan bieden, krijgen in ruil een cadeaubon. Ook kunnen ze ervoor kiezen een goed doel te steunen.

  Zalando is naar eigen zeggen het grootste online platform voor mode en lifestyle in Europa. Het bedrijf dat in 2008 werd opgericht telt meer dan 34 miljoen actieve klanten in zeventien markten.

 • Iliad doet miljardenovername in Polen

  De Franse groep Iliad biedt 2,2 miljard euro voor de Poolse telecomoperator Play. Het bod impliceert een premie van 38,8 procent op de slotkoers van vrijdag. Twee referentie-aandeelhouders die samen 40 procent hebben van Play hebben zich reeds akkoord verklaard. 

 • ASIT vindt partner

  ASIT Biotech zou een nieuwe partner hebben gevonden om een nieuw biotechbedrijf op poten te zetten voor het doen van onderzoek naar allergieën. De gesprekken zijn nog bezig. Zodra de samenwerking rond is zal meer informatie volgen.

 • 'Unifiedpost aan bovenkant prijsvork naar de beurs'

  Het ziet er naar uit dat Unifiedpost aan de bovenkant van de prijsvork naar de Brusselse beurs zal trekken. De prijsvork voor de operatie - die enkel is voorbehouden aan institutionele beleggers - ligt tussen 18 en 20 euro. 'Wie minder dan 20 euro biedt, riskeert geen enkel aandeel te hebben', klinkt het bij een bron.

  Grote beleggers kunnen orders indienen tot 14 uur. Amerikaanse beleggers kunnen nog bieden tot 15 uur. De omvang van de operatie zal naar alle waarschijnlijkheid opgetrokken worden tot 252 miljoen euro.

 • Voorzitter Trevor Milton weg bij Nikola

  Het vaktijdschrift FreightWaves meldt dat Trevor Milton zijn functie van voorzitter bij Nikola neerlegt. Nikola is de producent van electrische vrachtwagens die recent onder vuur kwam van shortseller Hindenburg Research.

  Intussen heeft Nikola het vertrek bevestigd in een persbericht. Milton zal ook niet meer in de raad van bestuur zetelen. Bestuurder Stephen Girksy (ex-vice voorzitter General Motors) vervangt hem. 'De focus moet op het bedrijf liggen en niet op mij', zegt Milton.

 • 5 favoriete aandelen van Stefan De Beukelaar

  Stefan De Beukelaar is co-oprichter en gedelegeerd bestuurder van Accuro Wealth Advisors. In zijn favorietenlijstje zitten onder andere Solvay en Immobel.

  Meer weten? Hier naartoe! 

 • Europese beurzen richting rode opening

  De Europese beurzen gaan volgens de futures om 9u in het rood starten. Gemiddeld zou het Europese aandeel 0,5 procent verliezen. 

 • IMCD krijgt fanmail

  De Nederlandse handelaar in chemicaliën IMCD krijgt een adviesverhoging van HSBC. De Britse bank verhoogt het advies van 'houden' naar 'kopen' en zet het koersdoel op 125 euro. Dat koersdoel geeft een opwaarts potentieel van 19 procent. 

 • Euronext met de x van sexting

  Onze marktenblogster Ellen Vermorgen heeft haar eerste weekboek geschreven over het belang van de letter 'X':

 • Rush op Belgische beursnieuwkomers

  Het Waalse antisnurkbedrijf Nyxoah spurtte vrijdag op zijn eerste noteringsdag 15 procent hoger. De vraag naar nieuwe aandelen lag ruim vijf keer hoger dan het aanbod. Daarnaast opende de specialist in de digitalisering van facturen Unifiedpost de inschrijvingen voor zijn beursgang, waarop alleen institutionele investeerders kunnen intekenen. In tien minuten was het orderboek volledig gevuld. Het bedrijf uit Terhulpen noteert vanaf dinsdag op de beurs.

  Meer over de rush op Belgische nieuwkomers leest u hier!

  ©Kristof Vadino

 • Mondolez knipt belang in JDE Peet's

  In een interview met de Financial Times zegt financieel topman Luca Zaramella van de koekjesfabrikant Mondolez dat de koffiebezittingen ter grootte van 10 miljard dollar omgezet worden in een belang in snackplatformen en acquisities. Het belang van Mondolez in de koffiegroep JDE Peet's (Douwe Egberts) wordt daarmee afgebouwd. 

 • Mogelijk tweede probeemgeval voor vaccin AstraZeneca

  Vaccinproducent AstraZeneca staat onder druk na een tweede geval van ruggenmergontsteking, schrijft de New York Times.

  Voor meer moet u hierheen.

  ©AFP

 • Trump keurt oplossing voor TikTok goed

  Goed nieuws op handelsfront. De Amerikaanse president Donald Trump keurt een oplossing voor TikTok goed. Een verbod op de populaire Chinese video-app in de Verenigde Staten is voorlopig van de baan.

  Bytedance blijft de hoofdaandeelhouder, maar krijgt de Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart naast zich met een belang van 20 procent samen. Omdat Bytedance veel Amerikaanse aandeelhouders telt, zou de meerderheid uiteindelijk in Amerikaanse handen zijn. Ook in de raad van bestuur krijgen de Amerikanen duidelijk het overwicht, met alvast een zitje voor Walmart-CEO Doug McMillon.

  Lees hier meer over de deal.

  Als ze het rond krijgen, is dat goed. Als het niet lukt, dan ook.
  Donald Trump
  President van de VS

 • Deze week: Battery Day en Europese Economie

  Dinsdagavond om 22.30 uur Belgische tijd organiseert Tesla eerst zijn jaarlijkse algemene vergadering. Aansluitend vindt dan Battery Day plaats. Battery Day is het event van het jaar voor het aandeel van het jaar.

  CEO Elon Musk licht er de nieuwste ontwikkelingen rond de batterijtechnologie toe. Net zoals bij de iPhone-events van Apple gonst het van de geruchten. Tesla zou aan een goedkope batterij werken die 1 miljoen mijl (1,6 miljoen kilometer) moet meegaan. Ook zou er een batterij komen waarbij Tesla geen gebruik meer moet maken van kobalt.

  Na een vervijfvoudiging van de koers sinds begin dit jaar maakt Musk maar beter een goede indruk op de beleggers.

  Naast Battery Day kijken we deze week uit naar Europese economische cijfers. Zo komt woensdag de PMI-index, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, uit voor de eurozone. 'De vraag is of het momentum vertraagt of stabiliseert', zegt ING-econoom Bert Colijn daarover. 

 • Slapend rijk? | Bull, Bear & Bas

  Vergeet zeker niet om onze marktenvlog nog even te bekijken. Collega-blogger en vlogger Bas van der Hout was live bij de beursgang van Nyxoah:

  Slapend rijk? | Bull, Bear & Bas

 • Beleggers bezorgd om uitblijven stimulus VS

  Een prettige morgen allemaal! Beleggers trekken de beurzen lager door zorgen over het uitblijven van een nieuw Amerikaanse stimuluspakket. De leden van het Amerikaanse Congres weten maar geen overeenstemming te bereiken over een nieuw economisch stimuleringspakket voor de Amerikaanse economie.

  Volgens de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) is zo'n nieuwe stimulus van groot belang. Tijdens zijn laatste persconferentie zei hij dat er meer begrotingsstimulus nodig is om het economische herstel verder te bespoedigen. Hij vreest vooral voor de weggevallen hoger dan normale werkloosheidsuitkeringen. 'Nu maken Amerikanen hun spaargeld op, maar als ze daar doorheen zitten dreigt een nieuwe tik voor de economie.'

  Ook in Azië gaan de beurzen lager. De Chinese CSI300 zakt 0,5 procent en de Koreaanse Kospi verliest 0,2 procent. De Hongkongse Hang Seng moet 1 procent inleveren. Deze laatste index wordt lager getrokken door het aandeel HSBC dat bijna 3 procent lager gaat doordat de bank mogelijk dubieuze transacties heeft gedaan. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud