1. Markten Live
 2. Live blog
live

Heineken mengt zich in Britse caféruzie

Na de Sinterklaasrally nemen beleggers wat winst. Colruyt gaat na teleurstellende cijfers fors lager, in Nederland is er een bod op Telegraaf en mengt Heineken zich in een Britse puboorlog.
 • Blik op morgen

  Vanavond volgen we op onze website uiteraard de Amerikanse rentevergadering. Morgen staat dit op het programma. Fijne avond!

  DONDERDAG 15 DECEMBER
  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Handelsbalans oktober, 15 uur

  Europa:

  ACEA: auto-inschrijvingen november, 8 uur

  Eurozone:

  PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) december, 10u.

  Verenigd Koninkrijk:

  Bank of England: rente­besluit, 13 uur

  Verenigde Staten:

  Inflatie november, 14.30 uur
  Lopende rekening derde kwartaal, 14.30 uur

 • Bel20 sluit 1 procent lager

  Toppers in Brussel waren Sapec (+3,9%), (+3,9%) en Softimat (+3,3%).

  Floppers: Ablynx (-5,4%), Genticel (-8,2%) en Colruyt (-9,4%).

 • De handel in Telegraaf Media Groep is hervat: de koers stijgt 46 procent (zie 14u28).

 • Axa IM: 'Op korte termijn is het risico van een beurscorrectie groot'

  Door de hogere economische groei in de Verenigde Staten en de begrotingsstimulus van de nieuwe president Trump zijn Amerikaanse aandelen te verkiezen boven bedrijven uit Europa of uit de groeimarkten. Dat stelt Laurence Boone, hoofdeconome van de AXA-groep en hoofdanaliste van AXA Investment Management. Ze verwacht voor de VS een groei van 2,1 procent in 2017,  tegen 1,5 procent voor de eurozone. ‘Maar pas in 2018 zal de politiek van Trump zich echt in meer groei vertalen’, legt Boone uit. ‘Hij maakt pas op 20 januari zijn intrede in het Witte Huis. Het zal maanden duren eer wetten worden gevormd, goedgekeurd worden in het Congres en daarna uitgevoerd. Dan zijn we al na de vakantie.’

  Op korte termijn is het risico van een correctie op de beurzen echter groot. ‘Onze sentiments- en technische indicatoren suggereren dat een correctie zich aan het opbouwen is. De markten hebben na Trumps verkiezing al een grote voorsprong genomen. We zijn vooral bang voor de implicaties van de stijgende Amerikaanse rentevoeten. We vermoeden dat de hogere rente de waarderingen van aandelen zal aantasten.’ • Optimisme Japanse industrie veert op

  Het vertrouwen van de grote Japanse industriële bedrijven is in het vierde kwarrtaal voor het eerst in zes kwartalen gestegen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Tankan-enquête van de centrale bank. De stijging van de aandelenkoersen en daling van de yen deden de vertrouwensindicator opveren naar het hoogste peil in een jaar. De goedkopere munt is goed nieuws voor exporteurs. In de dienstensector stabiliserde het vertrouwen, omdat het slechte weer een negatieve invloed had op de consumptie.

 • Dow Jones opent 0,2% lager

  We zijn nog 107 punten verwijderd van de magische kaap van 20.000 punten. Als we er vandaag doorgaan, zal het allicht vanavond moeten gebeuren bij de rentevergadering van de Federal Reserve.

 • Mediahuis biedt op Telegraaf

  Op de Amsterdamse beurs is de handel in Telegraaf Media Groep tot nader geschorst. In een volgend salvo Belgisch-Nederlandse fusiegeweld na Ahold Delhaize (gelukt) en BpostNL (mislukt) biedt Mediahuis 5,25 euro per aandeel op de Nederlandse uitgever van onder meer De Telegraaf. Een forse premie, die echter zeer relatief is voor de langetermijnbeleggers in TMG.

  ©Tijd Multimedia

 • J&J gooit de handdoek, Actelion onderuit

  Op de beurs van Zürich tuimelt Actelion bijna 10 procent. De Amerikaanse gigant Johnson & Johnson onderhandelt niet langer met Europa's grootste biotechbedrijf rond een overname. De plaats aan de onderhandelingstafel wordt nu ingenomen door het Franse Sanofi, maar dat is voor beleggers duidelijk maar een schrale troost

 • Heineken mengt zich in Londense caféruzie

  In Londen schiet Punch Taverns 33,5 procent hoger naar 171,50 pence. De Britse pubuitbater kreeg niet één maar twee biedingen binnen: één van de Nederlandse bierreus Heineken aan 174 pence per aandeel en één van een private-equityconsortium van 185 pence per aandeel. 

 • 17 records op 25 dagen?

  De Dow Jones heeft nog 90 punten te gaan om de grens van 20.000 punten te slopen. Met een Fed-rentebesluit op de agenda ligt de mogelijke katalysator duidelijk voor de hand. We blikken alvast even vooruit en houden u vanavond om 20u op de hoogte van all things federal reserve.

 • 'Groen licht voor Indiaas project Exmar'

  Iets meer dan een jaar geleden kondigde Exmar aan mee te werken aan een LNG-terminal in de staat Gujarat in India. Exmar sloot een overeenkomst met Swan Energy en zou een drijvende opslag- en hervergassingseenheid (FSRU) leveren. Sindsdien bleef het stil rond het Indiaas project.

  Volgens The Economic Times (of India) komt er nu schot in de zaak. Swan Energy heeft van de bevoegde overheid van Gujarat – de Gujarat Maritime Board – groen licht gekregen om de drijvende LNG-terminal effectief te realiseren.

  Intussen is ook al een deel van de LNG-afname verzekerd. Via de terminal zou Swan Energy vanaf 2019 jaarlijks 5 miljoen ton LNG invoeren. Drie energiegroepen – ONGC, IOC en Bharat Petroleum – hebben zich geëngageerd om elk jaarlijks een miljoen ton af te nemen.

  De terminal in Jafrabad wordt gebouwd door Swan LNG, een bedrijf dat voor 51 procent in handen is van Swan Energy, voor 38 procent van Exmar en voor 11 procent van Gujarat State Petroleum Corporation (GSPC). Als de terminal een succes is, zou de capaciteit verdubbeld worden tot 10 miljoen ton.

 • Goeiemiddag

  We hebben het dagelijkse overzicht van de ochtendlijke handel klaar. Hieronder ziet u de grootste stijgers en dalers op het Brusselse koersenbord.

  Top Flop
  Aedifica+4,19%Umicore-1,99%
  Banimmo+3,95%Agfa-Gevaert-2,32%
  Recticel +3,40%Ablynx-3,61%
  Resilux+3,14%IBA-3,77%
  Eckert-Ziegler+3,00%Sioen Industries-4,58%
  Exmar+2,30%Genticel-5,44%
  Thrombogenics+2,16%Colruyt-8,51%

 • Beginnen de gevolgen van de brexit te spelen. De Britse werkgelegenheid daalt voor het eerst in meer dan een jaar.

 • Raymond James: 'Ahold Delhaize sterk koopwaardig'

  In tegenstelling tot Colruyt, is concurrent Ahold Delhaize in trek vandaag. De warenhuisketen prijkt niet alleen op de favorietenlijst van KBC Securities, maar ook op die van beurshuis Raymond James. Ahold Delhaize krijgt er de hoogst mogelijke rating 'strong buy'.

 • KBC Securities ontbloot topfavorieten voor 2017

  Hier is ie dan: de 'top pick'-lijst van KBC Securities voor 2017. Sommige koersdoelen gaan procentueel zeer fors naar boven, met Econocom en Nyrstar als uitschieters. Het koersdoel voor Econocom stijgt van 14,50 naar 17 euro. Dat van Nyrstar dikt met 1,5 euro aan tot 9,50 euro.

  Voor de grote aandelen zijn dat: AB InBev, Aedifica, Ahold Delhaize, Econocom, Galapagos, NN Group, Orange Belgium, Refresco, SBM Offshore en TKH Group.

  Voor de kleine aandelen: Beter Bed, Biocartis, Immobel, Nyrstar en Recticel.

 • Recticel promoveert naar 'top pick'-lijst KBC Securities

  KBC Securities heeft een drukke ochtend achter de rug. Het beurshuis verhoogt ook de rating voor Recticel van 'opbouwen' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 6,50 naar 7,50 euro. Ook de specialist in allerlei toepassingen voor schuimrubber belandt op de top pick-lijst voor 2017.

  'Wij adviseren beleggers verder te kijken dan de onzekerheid die de grondstoffenprijzen op korte termijn veroorzaken', legt analist Wim Hoste uit. 'Het is beter te focussen op de goedkope waardering (4,8 keer de ratio bedrijfswaarde tegenover de bedrijfscashflow voor 2017) en de verwachte voordelen die de significante herstructurering van de groep teweeg brengen.'

  De waardering van de som van de delen, brengt de faire waarde van een Recticel-aandeel zelfs op 8,60 euro maar de groep noteert historisch met een holdingkorting. Recticel bestaat immers uit verschillende takken: soepelschuimen, slaapcomfort (matrassen), de groeiafdeling Isolatie en auto-interieurs. Die laatste afdeling staat te koop.

 • 'Koning der bieren is koopwaardig'

  AB InBev belandt in de 'top pick'-lijst van KBC Securities. Het beurshuis trekt de rating op van 'opbouwen' naar 'kopen', het koersdoel stijgt met 5 euro naar 115 euro.

  Analist Wim Hoste wijst er op dat de integratie van SAB Miller de winstgroei een nieuwe motor kan geven. Met verwachte synergieën van 1,9 miljard dollar, moet de bedrijfscashflow (ebitda) tussen 2016 en 2020 jaarlijks met 6,4 procent kunnen toenemen. De 'koning der bieren' moet zijn solide dividendrendement van 3,6 procent bruto kunnen handhaven.

 • Colruyt betaalt tol voor zwakke marges

  Colruyt voert de ranglijst van dalers aan. Het aandeel crasht meer dan 10 procent. Beleggers zijn teleurgesteld over de resultaten van de warenhuisketen. De bedrijfswinstmarge zakte van 5,7 naar 5,5 procent. De bedrijfswinst lag met 258 miljoen euro beneden de consensusverwachting van 267 miljoen.

  'Vanuit een operationeel perspectief vallen de resultaten licht uit', stelt analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. Hij wijst er op dat er geen reden is waarom Colruyt met een premie van 20 procent noteert tegenover de sector, terwijl de visibiliteit laag is. 'Afbouwen', is het oordeel. Het koersdoel ligt op 47 euro.

  Ook bij Degroof Petercam is het verdict negatief: afbouwen. Analist Fernand De Boer wijst er op dat de kosten fors stijgen, en dat Colruyt minder marktaandeel won dan verwacht.

  ING is milder, met een neutraal advies. Analist Matthias Maenhaut wijst ook de positieve elementen uit het halfjaarrapport. De commerciële strategie loont, want het marktaandeel van de groep steeg met 20 basispunten. De brutowinstmarge nam nog 70 basispunten toe tot 25,7 procent. Bovendien biedt de inkoop van eigen aandelen koersbescherming, meent hij.

  We shopten meer bij Colruyt, maar die verdient daar almaar minder aan. ©Photo News

 • KBC Securities verhoopt rating Aedifica naar 'kopen'

  KBC Securities trekt de rating voor Aedifica op van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 76 naar 78 euro. De voorbije weken was de specialist in rusthuizen van een top van bijna 79 euro gezakt naar 67 euro.

  'Aedifica profiteert ten volle van de vergrijzingstrend in West-Europa', stelt analist Koen Overlaet-Michiels. Met het aandeel van 80-plussers dat bijna in elk land zal verdubbelen, voorzien wij een sterke uitbreiding van de portefeuille en een forse winstgroei per aandeel. Gezien het lage risicoprofiel, de bewezen track record en onze hogere waardering, verdient het aandeel een koopadvies.'

  Aedifica profiteert ten volle van de vergrijzingstrend in West-Europa
  Koen Overlaet-Michiels
  analist KBC Securities

  Aedifica heeft een bezettingsgraad boven 98 procent, terwijl het gemiddelde leasingcontract 20 jaar bedraagt. Het dividendrendement bedraagt bruto 3,4 procent, maar moet jaarlijks kunnen groeien, stipt de analist aan.

 • De Bel20-index noteert na enkele minuten handel 0,3 procent lager op 3.572 punten. Dit zijn de toppers en floppers op de brede markt:

  TOP

  ABO group: +6,7%

  4Energy Invest: +4,5%

  Banimmo: +4%

  Option: +3,2%

  Aedifica: +2,4%

  FLOP

  Genticel: -7,5%

  Colruyt: -3%

  CFE: -2,1%

  Engie: -1,6%

  IBA: -1,3%

 • 'Sanofi wil Actelion overnemen'

  De Franse farmagroep Sanofi voert gesprekken met het Zwitserse Actelion Pharmaceuticals over een overname. Dat schrijft The Wall Street Journal, die stelt dat de prijs op 30 miljard dollar kan belanden. De onderhandelingen volgen op afgeketste overnamegesprekken met Johnson & Johnson. Die laatste zou de prijs te duur gevonden hebben. Actelion specialeert zich in zeldzame ziektes.

  Actelion bevestigt de afgesprongen gesprekken met J&J, maar wil enkel kwijt dat het met 'een andere partij' onderhandelingen voert.

 • De Spaanse kledingketen Inditex, bij ons vooral bekend van Zara, blijft indrukwekkende groeicijfers neerzetten. Over de eerste negen maanden van 2016 steeg de omzet 11 procent en de bedrijfswinst 8 procent.

  ©Bloomberg

 • De futures wijzen op een erg afwachtende houding voor de Europese beurzen. De Aziatische markten gingen in het zog van de recordregen op Wall Street vooruit.

 • Nyrstar krijgt bijna 25 miljoen voor Peruaanse mijn en Canadese concessies

  De zinkgroep Nyrstar is niet uit het nieuws te houden. Nadat het bedrijf gisteren aankondigde dat zijn gedelegeerd bestuurder Bill Scotting er de brui aan geeft, meldt Nyrstar de verkoop van zijn Peruaanse mijn Contonga aan de grondstoffengroep Glencore. Die laatste verwerft ook enkele minerale concessies van Nyrstar in het Canadese Quebec. Voor de mijn incasseert Nyrstar 21 miljoen dollar (19,74 miljoen euro), voor de Canadese concessies 5 miljoen dollar (4,7 miljoen euro). De verkoop wordt in de eerste helft van 2017 afgerond.

  Nyrstar maakt daarmee vooruitgang in het verkoopproces van zijn mijnen. De verkoop van de El Toqui-mijn in Chil is afgerond, die van de El Mochito-mijn in Honduras bijna.

  De Contonga-mijn in Peru. ©nyrstar

 • De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson heeft niet deelgenomen aan de meest recente kapitaalverhoging van het diagnosticabedrijf Biocartis . Daardoor zakt het belang van Johnson & Johnson van ruim 15 naar 13,68 procent, blijkt uit een transparantiemelding.

 • Solvay verkoopt Thaise pvc-dochter

  Het belangrijkste nieuws van de dag voor de Belgische genoteerde aandelen komt voorlopig van Solvay . De chemiereus verkoopt zijn belang van 58,77 in het Thaise beursgenoteerde bedrijf Vinythai aan de Japanse groep Asahi Glass, de eigenaar van het Belgische Glaverbel. Vinthai is de tweede grootste pvc-producent van Thailand. Solvay bevestigt daarmee een bericht van een week geleden in de doorgaans goed geïnformeerde Japanse krant Nihon Keizai (Nikkei).

  De transactie is gebaseerd op een totale ondernemingswaarde (dus inclusief schulden) van 16,5 miljard Thaise bath, omgerekend 435 miljoen euro. Dat komt overeen met 8 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). De prijs is lager dan wat de Nikkei had gemeld.

  Asahi Glass zal ook een bod doen op de rest van de genoteerde aandelen tegen 15 baht per aandeel Vinthai. Dat is gevoelig lager dan de beurskoers van 18,10 baht. Het aandeel was echter al fors gestegen na het nieuws in de Nikkei. Voor het artikel noteerde Vinthai op 14 baht, voor de allereerste geruchten zelfs op amper 10 baht.

  De verkoop betekent een nieuwe stap voor Solvay in zijn transformatie naar een speciaalchemiegroep, waarbij het afscheid neemt van de traditionele activiteiten.

 • Beurzen wachten op rentebesluit Fed

  Goedemorgen, en welkom bij de live verslaggeving van de financiële markten. De futures wijzen alvast op een nipt lagere opening voor de Europese beurzen, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond om 20 uur onze tijd. Wall Street sloot gisteren op een nieuw record. De Dow Jones won 0,6 procent en is nog slechts een fractie verwijderd van de 20.000 punten. De meeste Aziatische markten winnen vanmorgen terrein.

  Macro-economisch staan er vooral in de VS een hele reeks indicatoren op het programma, waaronder de producentenprijzen, de kleinhandelsverkopen, de industriële productie en de bedrijfsvoorraden.

  Op de beurs van Brussel is het een drukke nieuwsdag:

  - Solvay verkoopt zijn belang van 58,77 procent in zijn Thaise dochteronderneming Vinythai aan het Japanse bedrijf AGC Asahi Glass. Asahi betaalt 435 miljoen euro, inclusief schulden, voor de hele onderneming.

  - Nyrstar verkoopt zijn Contonga-mijn in Peru en verschillende minerale concessies in het Canadese Quebec aan dochterondernemingen van  het grondstoffenbedrijf Glencore. Nyrstar ontvangt 26 miljoen dollar cash. Gisterenavond kondigde de zinkgroep al aan dat ceo Bill Scotting opstapt. Hij wordt vervangen door Hilmar Rode.

  - Colruyt meldde gisterenavond dat de halfjaaromzet met 2,4 procent steeg. De bedrijfswinst zakte echter 0,4 procent, en dat kan de markt opschrikken. De nettowinst nam nog wel 5,5 procent toe.

  De Dow Jones is nog minder dan een halve procent verwijderd van 20.000 punten. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud