1. Markten Live
 2. Live blog
live

Inflatievrees weegt op Wall Street

De eurozone zit opnieuw in recessie en beleeft daarmee een dubbele dip. De kwartaalcijfers van Proximus overtuigen niet.
 • Wall Street vlagt lager af

  De Amerikaanse beurzen sloten met verlies door een drievoudige cocktail: winstnemingen in de techsector, macrocijfers die inflatoire druk voorspellen en signalen dat bepaalde Fed-bestuurders het monetaire beleid willen verstrakken.

 • Coil weet niet van hogere vraag te profiteren

  Anodisatiespecialist Coil komt zojuist nog met jaarcijfers. Coil legt zich toe op de anodisatie van aluminium, het bedekken van het metaal met een dun beschermend en veelal esthetisch laagje. Daarin is het wereldleider.

  In 2020 zakte de omzet met 23 procent tot 23 miljoen euro. Door het hoge aandeel van de vaste kosten was het moeilijk de dalende omzet de compenseren met lagere kosten, waardoor het nettoresultaat met 3,3 miljoen euro in het rood dook. 

  Het bedrijf geeft ook al de verkoopcijfers voor het eerste kwartaal. De verkopen gingen 4,6 procent hoger tot 5,9 miljoen euro. De verkopen van de afdeling Verpakkingen steeg 45 procent tot 1,7 miljoen euro.

  Het bedrijf ziet de vraag naar geanodiseerd aluminium toenemen doordat bedrijven hun voorraden heropbouwen maar kan daar niet van profiteren. Dat komt door onderbrekingen in de aanvoerketens. Het bedrijf investeert daarnaast in de toekomst. Zo gaat het zonnepanelen plaatsen bij zijn site in Bernburg. In combinatie van de aankoop van groene energie verwacht het bedrijf dat zijn Duits productieplek koolstofneutraal is tegen 2022.

 • Bel20 sluit lager

  De Belgische beursgraadmeter zakte met 0,6 procent tot 4.014 punten. De helden waren Telenet , UCB en Argenx . De sukkels waren WDP , Aedifica en Aperam .

  De Europese beurzen gleden uit met 0,6 procent.

 • Meme-stock tuimelt

  De meme-stock MicroVision dondert vrijdag meer dan 18 procent lager na een kwartaalrapport. De bouwer van lasertechnologie voor autosensoren leed een verlies per aandeel van 4 dollarcent, terwijl analisten maar rekenden op een verlies van 3 dollarcent. Ook de omzet kwam veel lager uit dan verwacht.

  Meme-stocks hebben vaak zwakke fundamenten. Spelletjesmaker GameStop de eerste meme-stock en trok ook de meeste aandacht. Reddit-beleggers geloven dat GameStop 'de Amazon van de spelletjeswereld' wordt, terwijl het tot nu toe gewoon een winkelketen is die vooral bestaat uit bakstenen winkels. Ook de met schuldenoverladen bioscoopgroep AMC is een meme-stock.

 • Ripple is cryptoheld van de week

  Ripple kreeg een week geleden een stevige klap door de cryptocrash, maar is in een week tijd wel weer het hardst hersteld van de top tien grootste cryptovaluta. XRP, de afkorting voor ripple, steeg ruim 40 procent in de afgelopen zeven dagen. 

 • Quest for Growth pompt geld in jongste Capricorn-fonds

  Quest for Growth  gaat  7,6 miljoen euro  investeren in het Capricorn Fusion China Fund, een van de fondsen van durfkapitalist Capricorn. Van deze verbintenis is ongeveer 1,9 miljoen reeds geïnvesteerd, het resterende bedrag zal gedurende de looptijd van het fonds worden opgevraagd.
  Het fonds maakte zopas bekend dat het - de investering van Quest for Growth incluis - 30 miljoen euro heeft ingezameld. Ook de federale investeringsmaatschappij FPIM stopte het fonds geld toe. Vertegenwoordigers van de twee investeerders zullen in de raad van bestuur van het fonds zetelen.
  Fusion Partners werd enkele jaren gelden opgericht door Paul Van Eynde, de voormalige topman van ING's vermogensbeheerpoot in België, een brug slaan tussen Europese en Chinese ondernemers. Capricorn nam het beheer van het fonds eind vorig jaar over. Tegen eind dit jaar mikt het Capricorn Fusion China Fund op een kapitaal van 75 miljoen.
  Het fonds zit sinds kort in het kapitaal van Xenomatix, een Leuvense bedrijf dat essentiële technologie in huis heeft om auto’s autonoom te laten rijden. Het participeert ook in Xi’An Thiebaut, een Belgisch-Chinese joint venture die als toeleverancier voor de Chinese farma- en cosmeticaindustrie aluminium tubes maakt en commercialiseert in het noorden van China.
 • Euroclear en FPIM verkopen 2,8 miljoen Euronext-aandelen

  Het Brusselse settlementhuis Euroclear en de federale investeringsmaatschappij FPIM hebben vandaag een groot pakket aandelen van de effectenbeurs Euronext verkocht aan institutionele beleggers. Vanochtend werd het recht afgesplitst om in te tekenen op de kapitaalverhoging van 1,8 miljard euro door Euronext. Euroclear en de FPIM gaan intekenen op de operatie, maar willen geen vers geld in de beursuitbater investeren. Om alles cashneutraal te laten verlopen, hebben ze aandelen verkocht om met de opbrengst in te tekenen op de nieuwe aandelen. Vijf oude aandelen geven het recht in te schrijven op 2 nieuwe tegen 59,65 euro. Dat is bijna 30 procent onder de beurskoers van Euronext.

  213,7
  Opbrengst
  De verkoop leverde 213,7 miljoen euro op.

  De verkoop zette het Euronext-aandeel deze ochtend onder druk. De 2,83 miljoen aandelen werden verkocht tegen 75,50 euro per stuk, terwijl de koers intussen is hersteld naar zo'n 84 euro. De verkoop leverde 213,7 miljoen euro op. Na de kapitaalverhoging zal Euroclear 5,6 procent van Euronext aanhouden, en de Belgische overheid via FPIM 3,2 procent.

  De andere beleggers in Euronext doen vandaag een goede zaak. De koers zakt ondanks de afsplitsing van het voorkeurrecht amper 2 procent. Samen met het recht, is er bijna 8 procent winst.

 • 'Bekaert moet volop de duurzame kaart trekken'

  Er is een nieuw nummer uit van De Beste Belegger, het ledenblad van de VFB. Daarin lezen we onder meer een interview met Oswald Schmid, de nieuwe CEO van Bekaert . Daarin trekt de opvolger van Matthew Taylor de groene kaart en maakt hij zijn ambities duidelijk om de productieprocessen bij Bekaert duurzamer te maken. 'Niet omdat er plots een Greta is opgedoken', zegt de Oostenrijker', 'maar omdat het leven van de volgende generaties op het spel staat'.

  Ook geeft hij commentaar bij de sterke stijging van de grondstoffenprijzen waarvan hij verwacht ze vlot te kunnen doorrekenen. 'De huidige prijsstijgingen zijn vraaggedreven en dat is een gezonde dynamiek. Vandaag zitten we overal op een goed niveau en is er ruimte om verder te groeien. De vraag is goed. Nog niet uitbundig, maar stevig'.

 • Wall Street opent in het rood

  De Amerikaanse beurzen zijn lager geopend. De Dow Jones , S&P500 en Nasdaq zakken eensgezind 0,4 procent.

 • Waar gaat al die Biden-stimulus eigenlijk heen?

  De Amerikaanse zakenkrant New York Times (NYT) heeft daar een mooie infographic van gemaakt:

 • Darktrace knalt bij Londens debuut

  Eat this Deliveroo ! Na de geflopte beursgang van de maaltijdbezorger vorige maand, beleeft de beurs van Londen nu toch een spectaculaire introductie. Darktrace, een bedrijf actief in cyberdefensiediensten, gaat bij zijn eerste notering tot 40 procent hoger.

  Het bedrijf heeft dan ook een James Bond-achtige allure. Het werd opgericht in 2013 als een samenwerking tussen de Britse inlichtingendiensten en wiskundigen van de universiteit van Cambridge. Darktrace levert diensten om via artificiële intelligentie cyberbedreigingen te detecteren.

  Het werd deze week nog opgenomen in Time Magazines lijst met de invloedrijkste 100 bedrijven. Op basis van de intekenprijs (250 penny per aandeel) vangt het bedrijf een waardering van 1,7 miljard pond.


 • Biden belasting toch niet schadelijk voor de beurs?

  Toen vorige week een plan van de Amerikaanse president Joe Biden uitlekte over een hogere meerwaardebelasting, gingen de beurzen even lager. Maar inmiddels hebben de beurzen dat nieuws verteerd. 

  Dat blijkt uit de onderstaande grafiek die werd samengesteld door FactSet en UBS. Daarin valt te lezen dat er geen duidelijk verband is tussen de wijziging van de meerwaardebelasting (horizontale as) en de stijging/daling van de S&P500. Dat valt af te lezen van de R2, die aangeeft hoeveel procent van de datapunten verklaard kan worden door de regressie (de lijn die tussen de punten loopt). Daaruit blijkt dat de regressie minder dan 1,3 procent van de datapunten kan verklaren.

  Dat suggereert dat beleggers niet moeten vrezen voor lagere koersen als de meerwaardebelasting wordt verhoogd.

 • De trans-Atlantische herstelkloof in beeld

  Terwijl de eurozone afgelopen kwartaal weer in een recessie gesukkeld is, boomt de Amerikaanse economie met dank aan de massale stimulus en de snelle vaccinatie

  Gevolg: de Verenigde Staten hebben de pandemie bijna verteerd, de eurozone is nog altijd bijna 6 procent armer dan begin 2020:

 • Exxon Mobil boekt eerste winst in vijf kwartalen

  Net zoals andere oliemaatschappijen kon Exxon Mobil in het eerste kwartaal munt slaan uit de fors gestegen olieprijzen. Die maakten de kosten die voortvloeiden uit het winteroffensief dat in februari delen van de VS teisterde, helemaal goed.

  Exxon realiseerde een nettowinst van 2,73 miljard dollar of 64 cent tegen een verlies van 610 miljoen dollar of 14 cent een jaar eerder. De grootste winstbijdrage, goed voor 2,6 miljard dollar, leverde de tak exploratie en productie. Het is de eerste kwartaalwinst bij Exxon Mobil in vijf kwartalen.

 • Ethereum: +20% in een week

  Tegenover een week geleden, toen even sprake was van een cryptocrash, is ethereum met 20 procent gestegen. Er was deze week positief nieuws voor de munt. De Europese Investeringsbank (EIB) maakte woensdag bekend dat ze voor 100 miljoen euro aan digitale obligaties heeft uitgegeven via de blockchain van ethereum. De obligaties dragen een negatieve rente van 0,601 procent en hebben een looptijd van twee jaar.

 • Umicore flirt met recordkoers

  Nog 2 euro en 12 centjes weerhouden Umicore van een nieuwe all time high. Nadat de materialengroep vorige week een miljardenwinst in het vooruitzicht stelden, beginnen nu ook sceptische analisten overstag te gaan.

 • Proximusklant verbruikt gemiddeld 4,5 GB data per maand

  Dat en andere wetenswaardigheden (en analistenreacties) op de kwartaalcijfers van Proximus , in dit stuk.

 • Sell in May and go away...

  ... lijkt ook op de laatste dag van april al te gelden op de Brusselse beurs.

 • Twitter maakt zich op voor klap

  Houdt u straks zeker de koers van Twitter in het oog bij de opening van Wall Street. De socialenetwerksite stelde gisteravond een minder sterke groei in het vooruitzicht, waardoor het aandeel ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten nabeurs met ruim 10 procent zakte.

 • EU klaagt Apple aan voor machtsmisbruik via App Store

  De Europese Mededingingsautoriteit dient een klacht in tegen Apple omdat het appontwikkelaars in de App Store dwingt gebruik te maken van zijn eigen betaalsysteem.

  Lees hier meer!

  'Apple overtreedt het Europese mededingingsrecht'
  Margrethe Vestager
  Europees commissaris voor Mededinging

 • Zwakke verkoop en storm drukken winst Chevron

  Op een iets hogere omzet van 32 miljard dollar behaalde Chevron in het eerste kwartaal gevoelig minder winst. De nettowinst kwam uit op 1,38 miljard dollar, ruim minder dan de helft van een jaar eerder (3,6 miljard dollar), of op 0,72 dollar per aandeel, blijkt uit een persbericht. De gezuiverde winst van 0,90 dollar per aandeel is in lijn met de verwachting van analisten.

  De winning van olie en gas (upstream) bleef mooi rendabel en droeg 2,35 miljard dollar bij tot de winst, maar de verkoop van brandstoffen (downstream) was net niet verlieslatend. Door de pandemie staat de vraag naar olie(producten) nog steeds op een laag pitje. Chevron-topman Mike Wirth verwijst ook naar de impact van de winterstorm Uri.

  Door kostenbesparingen wist Chevron wel de vrije kasstroom (zonder het werkkapitaal) op te krikken tot 3,4 miljard dollar. Dat moet ruimschoots volstaan om het deze week met 4 procent opgetrokken kwartaaldividend te betalen, merkt Bloomberg op.

 • Rode vlag op Wall Street?

  De futures wijzen op een rode vlag voor de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones zou 0,5 procent zakken, de S&P500 zou 0,56 procent dalen en de Nasdaq zou zelfs 0,7 procent inleveren.

 • Flink meer winst voor AstraZeneca

  Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca , dat onder vuur ligt wegens niet nagekomen vaccinleveringen, heeft in het eerste kwartaal goed gepresteerd. De omzet ging 15 procent hoger naar 7,32 miljard dollar, wat meer was dan verwacht (6,94 miljard). Slechts 275 miljoen dollar had betrekking op het coronavaccin, waarvan er 68 miljoen dosissen werden geleverd. Tegen zowat 4 dollar per prikje dus.

  Ook de kernwinst van 1,63 dollar per aandeel, een stijging van 55 procent, ging boven de lat. De consensus stond op 1,48 dollar. Beleggers reageren positief en sturen het aandeel 3,5 procent hoger.

 • Lodging start-up naar beurs via fusie met spac

  Sonder Holdings, een bedrijf dat korte huurverblijven aanbiedt in 'aparthotels' trekt naar de beurs van New York. De beursgang gebeurt via de fusie met een spac, namelijk die van miljardairs Alec Gores en Dean Metrolpoulos. De deal geeft het

  Sonder is actief in de VS, Europa en Dubai en vangt een waardering van 2,2 miljard euro.

 • Big Tech laat spierballen zien

  Deze week bespreekt collega Bas van der Hout in zijn vlog de spectaculaire resultatenweek van Big Tech. Al vielen niet alle resultaten bij beleggers in goede aarde:

  Big Tech is sterker dan ooit

 • Besi krijgt tik na cijfers

  In Amsterdam gaat de Duivense chipmachineproducent BE Semiconductor (Besi) met ruim 6 procent onderuit na tegenvallende kwartaalcijfers. Het bedrijf zag de omzet kwartaal op kwartaal met 30,5 procent stijgen. Dat is aan de onderkant van de eerdere prognose tussen 30 en 40 procent. Ook de brutomarge kwam aan de onderkant van de vork (58 tot 60 procent) uit op 58,2 procent. De nettowinst daalde kwartaal op kwartaal met 15,7 procent tot 37,6 miljoen euro.

  In een toelichting op de cijfers zei CEO Richard Blickman dat een deel van de omzet is verplaatst naar het tweede kwartaal door problemen in de aanvoerketen. Voor het tweede kwartaal voorziet de chipmachinebouwer een omzetgroei op kwartaalbasis tussen 30 en 40 procent en een brutomarge tussen 58 en 60 procent. 

  Met de orders zit het volgens Besi goed. De trend aan het begin van het tweede kwartaal is nog altijd gunstig. In het eerste kwartaal verdubbelden de orders al tot 327 miljoen euro.

 • Eurozone kent 0,6 procent krimp

  De economie van de eurozone is er in het eerste kwartaal met 0,6 procent op achteruitgegaan, blijkt uit een eerste raming van Eurostat. Dat is iets minder dan de -0,8 procent die was verwacht. Jaar op jaar was er een krimp van 1,8 procent.

  In de hele Europese Unie is de economie met 0,4 procent gekrompen tegenover het vierde kwartaal van 2020 en met 1,7 procent jaar op jaar.

  Andere belangrijke macrocijfers over de eurozone:

  • De inflatie is in april gestegen tot 1,6 procent van 1,3 procent in maart.
  • De werkloosheid is in maart gedaald tot 8,1 procent van 8,2 procent in februari.

 • KBC Securities herhaalt koersdoel QfG

  Analist Michiel Declerq van KBC Securities herhaalt zijn opbouwenadvies en koersdoel van 8 euro voor Quest for Growth (QfG) na het kwartaalrapport dat de privak gisteren uitbracht (zie post 10u38). Op basis van de laatste slotkoersen komt Declerq uit op een NAV van 10 euro per aandeel, waardoor de korting nu 22,8 procent zou bedragen. De gemiddelde korting van de afgelopen vijf jaar bedraagt volgens de analist 18,8 procent.

  'Wij gaan uit van een totale ondernemingswaarde van 10,20 euro per aandeel en hanteren een korting van 20 procent. Daardoor komen we uit op een koersdoel van 8 euro', zegt Declerq. De privak gaat ruim 1 procent hoger. 

  QfG noteert nu tegen een korting van 22,8 procent.

 • 'Degelijke cijfers die al in de koers zaten'

  Analisten noemen de cijfers van Proximus  bevredigend. De omzetdaling (-1,9 procent tot 1,37 miljard euro) was beperkter dan gevreesd. Ook de B2B-afdeling bleek een sterkhouder. 'Maar de koers kende al een stevige opstoot,' zegt ING-analist David Vagman, 'waardoor de reactie op deze cijfers niet van betekenis zal zijn.'

  Proximus herhaalde zijn vooruitzichten voor het volledige boekjaar en voorspelt een onderliggende brutowinst die tussen 1,75 en 1,77 miljard euro zal liggen.

  Ook KBC Securities spreekt van een degelijke cijferset. Analist Ruben Devos licht een belangrijke mijlpaal uit het vorige kwartaal uit in zijn rapport: Proximus deed zijn eerste investering van 30 miljoen euro in 'Fiberklaar', een joint-venture die het opzette met de Zweedse investeringsreus EQT. Fiberklaar heeft als doel om 300.000 Vlaamse gezinnen per jaar toegang te geven tot het snelle glasvezelnetwerk.

 • Quest for Growth krikt intrinsieke waarde 8 procent op

  De privak Quest for Growth legde gisteren nabeurs zijn kwartaalrapport voor. De investeringsmaatschappij wist zijn intrinsieke waarde met 8,1 procent op te krikken tot 9,88 euro per aandeel. Dat is vergelijkbaar met de winst van 8,2 procent voor de Europese Stoxx600-index. De nettowinst bedroeg 12,4 miljoen euro of 0,74 euro per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar leed Quest wegens de uitbraak van de pandemie nog een verlies van 27 miljoen euro of 1,60 euro per aandeel.

  De koers steeg in het eerste trimester met 7,4 procent. Dat is iets minder dan de intrinsieke waarde, zodat de korting opliep tot 29,3 procent.

  De tak genoteerde aandelen haalde een rendement van 7 procent, vooral dankzij de klim van de Nederlandse fietsenmaker Accell (+52%) en de Duitse fotogroep CEWE (+30%). Parmagest (-14%) was de negatieve uitschieter. Quest nam afscheid van zijn belang in het Duitse laserbedrijf LPKF en verminderde posities in CEWE, Pharmagest, Steico en Umicore. Het belang in de chipspecialist Melexis werd verhoogd.

  In de tak niet-genoteerde deelnemingen investeerde Quest 1,5 miljoen in het Leuvense bedrijf REIN4CED. En omdat het fonds Capricorn Health zijn belang in Diagenode verkocht wegens een overname krijgt Quest for Growth 1,6 miljoen euro uitgekeerd.

  Quest betaalt eind juni een dividend van 0,40 euro per aandeel.

  9,88 euro
  Intrinsieke waarde QfG
  De privak Quest for Growth zag de intrinsieke waarde in het eerste kwartaal met 8,1 procent stijgen tot 9,88 euro per aandeel.

 • Duitse economie krimpt fors in eerste kwartaal

  De Duitse economie, de motor van de eurozone, heeft een zeer zwak kwartaal achter de rug. Het bruto binnenlands product kromp met 1,7 procent tegenover het vierde kwartaal. Dat is slechter dan de -1,5 procent die was verwacht.

  -1,7%
  Harde klap voor Duitse economie
  De Duitse economie kromp in het eerste kwartaal met 1,7 procent tegenover het vierde kwartaal.

  De krimp is te wijten aan de lockdown die onze oosterburen instelden wegens de zware derde coronagolf. Winkels waren dicht of amper open, wat de privéconsumptie fnuikte. Daarnaast hadden veel consumenten grote aankopen al eind 2020 gedaan om te profiteren van de tijdelijke btw-verlaging. De bouwsector had dan weer met erg koud weer af te rekenen, terwijl de autosector met een tekort aan halfgeleiders kampt.

  In het derde en vierde kwartaal van 2020 kende Duitsland twee kwartalen van groei, met respectievelijk 8,7 en 0,5 procent bbp-groei.

  Na de publicatie van het zwakke cijfer smelten de (beperkte) beurswinsten weg.

 • Jefferies zou verkoop Ubiway door Bpost toejuichen

  De Tijd schreef donderdag dat Bpost zijn afdeling Ubiway Retail in de etalage zet. Dat zou een goede zaak zijn, meent analist David Kerstens van Jefferies.

  Bpost kocht Ubiway in 2016 van Lagardère voor 81 miljoen euro. De strategische motivering was de analist toen niet duidelijk. Bpost boekte trouwens het grootste deel van de aankoopprijs af in het vierde kwartaal van 2020, omdat de retailwinkels dicht bleven tijdens de coronapandemie.

  De potentiële verkoop van Ubiway toont aan dat het interimmanagement niet bang is om moeilijke beslissingen te nemen rond slecht presterende activa.

  Kerstens wijst er nog op dat Bpost na de mislukte overname van PostNL in 2016 een overnamestrategie opzette die culmineerde in de overname van Radial voor 825 miljoen dollar, een deal ‘die tot dusver geen aanvaardbaar rendement heeft opgeleverd’. De analist heeft voor Bpost een koopadvies en koersdoel van 11,75 euro.

 • De Beurs van Tegenwoordig: De opmars van passief beleggen

  In de derde aflevering van onze nieuwe podcast de Beurs van Tegenwoordig, hebben we over het verschil tussen actief en passief beleggen. Of kunnen beide samengaan? Ellen Vermorgen heeft het erover met aandelenfan Serge Mampaey en met fondsenkenner Peter Van Maldegem.

  Graag hierheen voor een warm aanbeloven luistertip: De beurs van Tegenwoordig, de opmars van passief beleggen.

 • Vooruitblik: Buffett, Bpost & jobs

  Zaterdag vindt de algemene vergadering van Berkshire Hathaway plaats, het beleggersvehikel van Warren Buffett. Het is ook uitkijken naar de resultaten van Bpost volgende week.

  Lees hier meer in onze vooruitblik. 

 • KBCS vindt Materialise weer koopwaardig

  Materialise , de specialist in 3D-printing die op Nasdaq noteert, bleef donderdag onder de winstverwachtingen van Wall Street. Het aandeel verloor 6 procent.

  Toch is Guy Sips van KBC Securities vrij positief. Materialise verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal zal groeien en mogelijk tot 10 procent hoger zal uitkomen dan in het eerste kwartaal, zegt hij. Dat zou een cijfer rond 50 miljoen euro betekenen. Het bedrijf is voorzichtig optimistisch dat de positieve trend uit de eerste maanden van 2021 zal doorzetten in de rest van het jaar, maar onthoudt zich – gezien de onvoorspelbaarheid van de Covid-19-crisis – van een kwantitatieve guidance.

  De analist verhoogt zijn prognose voor de brutobedrijfswinst (ebitda) van 28 naar 30,9 miljoen euro. Zijn koersdoel stijgt van 38 naar 40 euro en zijn advies gaat van ‘houden’ naar ‘bijkopen’.

 • Beurzen starten fractie hoger

  De Euro Stoxx 50 en de Bel20 noteren na een minuut handel 0,1 procent hoger.

  Rond volgende bedrijven op Euronext Brussel is er nieuws:

  * Proximus komt met iets lagere maar ook iets beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het aandeel wint 0,3 procent.

  * Exmar gaat een tweede dividend uitkeren over 2020. Het aandeel zakt 0,6 procent.

  * Umicore krijgt een koopadvies van HSBC. Umicore wint 0,35 procent.

 • Extra dividend bij Exmar

  Na het bewogen jaar 2020, dat dankzij de vergoeding voor het opzeggen van het Tango-contract werd afgesloten met 91,9 miljoen dollar winst, kondigde Exmar aan een brutodividend van 0,15 euro per aandeel uit te keren.

  Daar komt nu een tweede dividend bij dat dubbel zo groot is, blijkt uit de aangepaste uitnodiging voor de algemene vergadering op 18 mei. Op vraag van Saverex, het investeringsvehikel van voorzitter Nicolas Saverys, is een tweede agendapunt toegevoegd. Dat voorziet in de uitkering van een tweede dividend van 0,30 euro bruto per aandeel.

 • Vlakke beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen nagenoeg stabiel openen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert minder dan 0,1 procent in de plus.

 • Signify trekt omzetprognose op

  De verlichtingsfabrikant Signify heeft in het eerste kwartaal goed geboerd. De omzet steeg met 12 procent tot net geen 1,6 miljard euro. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 3,2 procent.

  Het Eindhovense bedrijf wist zijn operationele winstmarge fors op te krikken: met 290 basispunten tot 10,8 procent. De nettowinst verdubbelde ruimschoots, van 27 tot 60 miljoen euro. Zowel omzet als winst zijn in lijn met de verwachtingen.

  Signify stelt zijn vooruitzichten opwaarts bij. Het bedrijf verwacht nu een vergelijkbare omzetgroei tussen 3 en 6 procent en een aangepaste operationele winstmarge van 11,5 tot 12,5 procent. In januari stond de omzetverwachting nog op ‘beter dan vlak’.

  De schaarste aan onderdelen speelt Signify parten. ‘Hoewel we tekenen van economisch herstel zien, wordt de prestatie van de aanvoerketen uitgedaagd door tekorten aan componenten. Dat heeft een impact in het eerste halfjaar en zal in mindere mate gevolgen hebben in de tweede jaarhelft’, geeft topman Eric Rondolat aan in een persbericht.

 • Kameraden, de beurs kan uw mateke zijn!

  In de aanloop naar 1 mei - en het door Vooruit-voorzitter Conner Rousseau aangewakkerde debat over lonen en dividenden - verwijzen we graag naar het weekboek van collega Ellen Vermorgen.

  De boodschap: arbeid en kapitaal hoeven niet in een Mexican stand off te staan, samenwerking is zo veel productiever. 

 • Nestlé koopt vitaminemaker Bountiful

  Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé versterkt zijn gezondheidstak met de overname van de Amerikaanse vitamine- en voedingssupplementenproducent The Bountiful Company. De Zwitsers leggen 5,75 miljard dollar op tafel. De verkoper is de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Begin deze week raakte bekend dat Nestlé en KKR gesprekken voerden.

  Nestlé neemt de merken Nature’s Bounty, Solgar, Osteo Bi-Flex en Puritan’s Pride over, maar de sport- en actievevoedingsmerken Pure Protein, Body Fortress en MET-Rx blijven buiten de deal. De overname zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar worden afgerond.

  Nestlé betaalt 3,1 keer de omzet van de overgenomen merken en 16,8 keer de brutobedrijfswinst (ebitda), aldus Reuters.

 • Risicoverantwoordelijke stapt op bij Credit Suisse

  De implosie van het Amerikaanse hefboomfonds Archegos heeft verdere gevolgen bij Credit Suisse. De Zwitserse financiële groep verloor bij risicovolle operaties rond Archegos 5,5 miljard dollar, dook in het eerste kwartaal in het rood en moest een noodkapitaaloperatie van zowat 2 miljard dollar ondernemen om zijn balans te versterken.

  In de raad van bestuur stapt nu Andreas Gottschling op. Hij was de voorzitter van het risicocomité. Vandaag vindt bij Credit Suisse de algemene vergadering plaats, maar Gottschling zal zich niet opnieuw verkiesbaar stellen na verzet van prominente investeerders. Glass Lewis, dat aandeelhouders adviseert, drong er bij de investeerders op aan tegen zijn herbenoeming te stemmen.

  Gottschling is de eerste kop die rolt in de raad van bestuur. Behalve door Archegos werd Credit Suisse ook geraakt door het faillissement van de Britse financieringsmaatschappij Greensill.  

 • Frankrijk verrast met groeispurtje

  Na België verrassen ook onze zuiderburen met een (bescheiden) groeispurt over het eerste kwartaal, leert een eerste raming van de Franse dienst voor de Statistiek.

  Frankrijk boekte een groei van 0,4 procent, terwijl economen gemiddeld op een nulgroei rekenden. De binnenlandse vraag was de motor van het herstel: de gezinsconsumptie herstelde licht (+0,3%) en bedrijven schroefden vooral hun investeringen op (+2,2%). 

  De statistici wijzen er wel meteen op dat de economie nog altijd 4,4 procent kleiner is dan het prepandemische peil eind 2019. 

 • Meer winst dan verwacht voor BNP Paribas

  Over het eerste kwartaal boekte BNP Paribas een nettowinst van 1,77 miljard euro. Dat is 37,9 procent meer dan een jaar eerder en meer dan verwacht: analisten rekenden volgens Reuters op 1,20 miljard. De Franse grootbank moest minder provisies voor slechte leningen aanleggen en zag de inkomsten uit aandelenhandel opveren.

  Het netto bankproduct, dat is het geheel aan inkomsten, steeg met 8,6 procent tot 11,8 miljard euro. Ook dit is een meevaller: analisten verwachtten een iets lager cijfer van 11,18 miljard.

  De kapitaalratio blijft stabiel op 12,8 procent.

 • Proximus doet iets beter dan verwacht

  Proximus , de Belgische marktleider in telecom, zag over het eerste kwartaal de binnenlandse omzet een klein 2 procent teruglopen tot 1,08 miljard euro, grosso modo in lijn met de analistenconsensus

  De binnenlandse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) daalde ruim 2 procent tot 418 miljoen euro, iets beter dan de krimp met 5 procent tot 409 miljoen die analisten verwachtten. Inclusief de internationale groothandelsdochter BICS, die te lijden heeft onder het grotendeels weggevallen internationale reizen, was er een krimp van 4 procent tot 446 miljoen euro. 

  De vrij sombere analistenprognoses vloeiden vooruit uit de sombere outlook die CEO Guillaume Boutin in februari voor 2021 schetste, mede door de zware investeringen die nodig zijn om het glasvezelnetwerk. Boutin handhaaft die prognose nu: een binnenlandse omzet rond het peil van 2020 en een ebitda voor de hele groep die van 1,84 miljard naar ongeveer 1,76 miljard euro terugloopt. 

 • Chinese economische activiteit vertraagt

  De beurs van Shanghai zakt een half procent, grotendeels na de publicatie van iets zwakkere PMI-cijfers. De PMI of indicator van de aankoopdirecteurs voor de maakindustrie komt voor april uit op 51,1 tegen 51,9 in maart, zo maakte het  Nationaal Bureau voor Statistiek (NBS) bekend. Economen mikten volgens Reuters op een kleinere afname tot 51,7. Het cijfer blijft wel boven 50, wat op aanhoudende groei wijst.

  ‘Sommige bevraagde bedrijven melden dat er nog ernstige problemen zijn zoals een tekort aan halfgeleiders, problemen in de internationale logistiek, een tekort aan containers en stijgende vrachttarieven’, lichtte NBS-statisticus Zhao Qinghe toe.

  De activiteit in de dienstensector is ook vertraagd, maar de groei blijft er steviger. De PMI zakte hier van 56,3 tot 53,8. Vooral de activiteit in de bouw staat op een lager pitje.

 • HSBC zet Umicore op kooplijst

  De boodschap vorige week dat de materialengroep in 2021, met dank aan boomend Hoboken, op een recordwinst van 1 miljard afstevent, kan stilaan de critici rond Umicore  vermurwen. 

  Het Londense beurshuis HSBC verhoogt in reactie op de positieve waarschuwing het advies tot 'kopen' en krikt het koersdoel op tot 56 euro. 

  Opvallend: de analisten blijven wel perfect verdeeld in hun opinie. Van de 21 die Umicore luidens Bloomberg opvolgen zeggen er 7 adviezen 'kopen', 7 'houden' en 7 'verkopen'. 

  7/7/7
  De zevensprong
  Analisten houden elkaar rond Umicore in evenwicht, met telkens 7 koop-, verkoop- en houdenadviezen

 • Koperprijs tikt 10.000 dollar aan

  Of het nu houthoutpulppolyolen of staal is, de prijzen van veel grondstoffen zitten stevig in de lift. Doe bij het rijtje ook maar koper: de prijs voor een ton koper tikt voor het eerst in tien jaar 10.000 dollar aan, het record van 10.190 dollar is in zicht. 

  Dit uiteraard dankzij een via vaccinatie en stimulus synchroon snel vaart winnende wereldeconomie, na de pandemische inzinking in 2020. Koper wordt vaak 'Dr Copper' genoemd omdat het metaal in een brede waaier van sectoren - denk aan de bouw en de autosector - essentieel is en dus een goede barometer voor de economie vormt. 

 • Amazon bekroont wonderweek van Big Tech

  Moeten er nog miljarden zijn? 108 miljard dollar omzet, 8 miljard nettowinst en over de jongste 12 maanden 67 miljard cashflow. Dat is het kwartaalrapport van webgigant Amazon  in drie cijfers. 

  Meer info: hierheen! Meteen de bekroning voor een wonderweek voor Big Tech met 'pandemische' recordcijfers voor Alphabet, Facebook en Apple

 • Wall Street: verse dag, vers record

  De combinatie van een relaxte Federal Reserve met een boomende economie is niet geheel verbazend eentje waar beleggers mee kunnen leven: op Wall Street sloten Dow , S&P  én Nasdaq  op een tiercé van records af. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud