1. Markten Live
 2. Live blog

KBC en ING nemen Bel20 mee op sleeptouw

Terwijl de Duitse pers Mario Draghi verketterde, deden beleggers hun ECB-rally dunnetjes over. In de Bel20 trokken KBC en ING de kar, Sofina zette op kousenvoeten een record neer. Goldman Sachs haalde Apple onderuit.
 • Fijn weekend!

  Voor vandaag houden we het voor gezien. Maandag zijn we weer terug met vers beursnieuws!

 • Cofinimmo koopt zorgcentrum

  Zojuist meldt Cofinimmo nabeurs dat het een zorgcentrum heeft gekocht in het Nederlandse Bergeijk. De vastgoedspeler telt er ruim 5 miljoen euro voor neer.

  Het betreft een voormalig bankkantoor dat spoedig omgebouwd zal worden tot een eerstelijns zorgcentrum. Het gebouw is al voor 80 procent voorverhuurd aan verschillende zorgverstrekkers.

 • De toppers en floppers van de dag

  Het is weer het einde van de dag, tijd om de eindstand onze Brusselse sterindex bekend te maken:

  Toppers: Umicore , KBC en Aperam

  Floppers: Barco , Proximus en WDP

  De Bel20 ging 0,9 procent hoger tot 3.730 punten.

 • Een blik op de Amerikaanse beursdag

  U vindt de blik op de Amerikaanse beursdag hier!

 • Goldman Sachs knipt fors in koersdoel Apple

  Goldman Sachs-analist Rod Hall heeft het koersdoel van Apple flink verlaagd van 187 naar 165 dollar.

  Hall maakt zich zorgen over het gratis jaarabonnement op Apple TV+, de nieuwe streamingdienst van het bedrijf, dat klanten krijgen als ze een iPhone kopen. Dat bespaart de consument 60 dollar. Volgens de analist zal deze kortingsmethode de winst per aandeel van Apple in het boekjaar 2020 substantieel verlagen. 

  Hall zegt dat de aanbieding boekhoudkundig een kortingsbundel is. De consument krijgt deels korting op zijn iPhone en deels op zijn abonnement op Apple TV+. De beurskenner denkt dat het 'een noemenswaardige negatieve impact' zal hebben op de gemiddelde verkoopprijzen van hardwareproducten. Daarnaast zal de kortingstechniek ook de marges van producten aanvreten. 

  Volgens de analist valt de winst per aandeel over het boekjaar 2020 zo'n 14 procent lager uit door de kortingsknaller. 

  Het aandeel levert 1,7 procent in.

 • Amerikaanse consument optimistischer

  Het consumentenvertrouwen in de VS is in september gestegen. 

  De index voor het consumentenvertrouwen klom van 89,8 naar 92. 

  Ook de deelindicator voor verwachtingen over de economie ging hoger, van 79,9 naar 82,4. 

  Daarnaast steeg de index voor het vertrouwen in de huidige staat van de economie van 105,3 naar 106,9.

 • Amerikaanse beurzen openen hoger

  Wall Street begint gemengd aan de dag. De Dow Jones wint 0,3 procent en de S&P500 klimt 0,1 procent. De Nasdaq doet niet mee aan het optimisme en verliest 0,1 procent.

  Amerikaanse beleggers borduren voort op het optimisme van de Europese beurzen. Die gingen op hun beurt hoger nadat Mario Draghi, de voorzitter van van de Europese Centrale Bank (ECB), gisteren een nieuw stimuleringspakket introduceerde. 

  Beleggers in de VS kijken ook naar hun eigen centrale bank, de Federal Reserve (Fed). Want die neemt volgende week woensdag een rentebesluit. De markt twijfelt niet eens meer aan een renteverlaging door de monetaire autoriteit, temeer omdat Fed-voorzitter Jerome Powell vorige week nog eens extra hintte op een renteknip.

  Wall Street opent hoger. ©AFP

 • Futures voorspellen groen Wall Street

  De Amerikaanse beurzen openen volgens de futures hoger. De Dow Jones zou 0,3 procent klimmen, de S&P500 zou met 0,2 procent hoger gaan en de Nasdaq zou vlak openen.

 • Detailhandelsverkopen VS stijgen harder dan verwacht

  De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in augustus sterker geklommen dan verwacht.

  De winkelverkopen stegen op maandbasis met 0,4 procent, terwijl economen rekenden op een toename van 0,2 procent. 

  Op jaarbasis stegen de verkopen met 4,1 procent.

 • Importprijzen VS dalen

  De Amerikaanse importprijzen zijn in augustus op maandbasis met 0,5 procent gedaald. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

  De daling is scherper dan in juli. Toen gingen de prijzen 0,1 procent lager.

 • LSE stuurt Hong Kong Exchange wandelen

  Thanks but no thanks. De London Stock Exchange  heeft het overnamebod van zijn Hongkongse evenknie afgewezen. Het bestuur van de Britse beursuitbater stemde unaniem tegen de toenadering van Hong Kong Exchanges (HKEX). LSE ziet ook geen aanleiding om in gesprek te gaan en benadrukt zijn samenwerking met de beurs van Sjanghai. Het bod van HKEX van 29,6 miljard pond, ruim 33 miljard euro, werd door veel kenners al niet als levensvatbaar gezien.

  De Hongkongse beurs wilde dat LSE afzag van een geplande overname van Refinitiv, de voormalige datatak van Thomson Reuters. LSE heeft juist aangegeven achter die overname te blijven staan. Ook het feit dat Hongkong een Chinees gebied is, ligt politiek gevoelig. De Britse autoriteiten kondigden al aan de overname scherp tegen het licht te willen houden door mogelijke 'veiligheidsimplicaties'.

  Ook de Italiaanse minister van Financiën Roberto Gualtieri gaf al aan de situatie te bekijken. LSE is meerderheidsaandeelhouder van de beurs in Milaan.

  Lees hier ons volledige artikel.

 • Prille tekenen van inflatie in de eurozone?

  Zou het dan toch? De lonen in de eurozone stijgen tegen het sterkste tempo in tien jaar, leren data van Eurostat. In het tweede kwartaal lagen de lonen gemiddeld 2,7 procent hoger dan een jaar eerder, vooral door een stijging met meer dan 3 procent in Duitsland.

  Mogelijk een signaal dat de krappe markt zich bij de oosterburen stilaan in hogere lonen vertaalt, wat op termijn mogelijk de Europese Centrale Bank kan helpen om de inflatie naar de heilige graal ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') te helpen. 

 • ING zet Boskalis op kooplijst

  ING verhoogt zijn advies voor Boskalis  van 'houden' naar 'kopen'. De koers is - om in het in baggertermen te formuleren - uitgebodemd, menen de analisten. De langdurige malaise in de olie- en gassector heeft een dieptepunt bereikt, oordelen ze. Bovendien zal Boskalis in de komende jaren kunnen profiteren van de opmars van projecten voor vloeibaar aardgas (lng). 

  Het koersdoel wordt lichtjes opgevoerd naar 26,25 euro.

  Boskalis noteert rond het middaguur op 20,63 euro bij een koerswinst van 2,7 procent.

 • Klaas Kno(r)t

  Het weze duidelijk dat er een serieuze kink - of moeten we zeggen knot - in de kabel zit in het bestuur van de Europese Centale Bank (ECB).

  De Nederlandse ECB-bestuurder Klaas Knot heeft forse kritiek geuit op het nieuwe stimulusplan dat voorzitter Mario Draghi gisteren aankondigde. Dat Knot een rabiate tegenstander is van meer geldverruiming is geweten, maar een openlijke uithaal van deze orde is nooit gezien. De Nederlandse centrale bank stuurde zelfs een officeel persbericht uit om de kritiek wereldkundig te maken. 

 • Export eurozone gestegen in juli

  Middenin alle doom en gloom over de Europese economie geven we u graag dit mooie macrocijfer mee dat Eurostat zopas de wereld in heeft gestuurd. De goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is in juli met 6,2 procent gestegen tegenover een jaar eerder. In totaal werd in die maand voor 206,5 miljard euro uitgevoerd.

  De import van de negentien eurolanden klom op jaarbasis met 2,3 procent tot een waarde van 181,7 miljard euro. Dat leverde een handelsoverschot van 24,8 miljard euro op.

 • 'FNG communiceert onvoldoende met de markt'

  ABN AMRO heeft het advies voor het Mechelse kledingbedrijf FNG  verlaagd van 'kopen' naar 'houden'. Het trimt ook het koersdoel bij van 25 euro naar 20 euro.

  Analisten Robert-Jan Vos en Eric Wilmer hekelen het commucatiebeleid van FNG, het moederhuis boven ketens als CKS en Brantano, dat geleid wordt door ondernemer Dieter Penninckx. Ze menen dat FNG onvoldoende met de markt communiceert. Een update over de overname van de Zweedse online retailer Ellos Group voor 229 miljoen roept meer vragen op dan antwoorden, vinden ze, net als de niet-geagendeerde halfjaarcijfers die FNG op 6 september publiceerde.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Sofina klimt naar record

  Bij een al vrij stevig handelsvolume van 7.470 stuks koerst Sofina  2,6 procent hoger naar 187 euro. Daarmee noteert de spilholding van de familie Boël op een record.

  Een concrete aanleiding lijkt er niet meteen te zijn. Wel een voortzetting van de (internationale) ontdekking, met dank aan de winst op de Indiase e-commercespeler Flipkart, van een aandeel dat tot begin 2018 nog zowat het best bewaarde geheim van de Brusselse beurs was en het boerenjaar 2018.

 • Wetherspoons-CEO over 'elite remainers'

  Tim Martin, de CEO van de pubuitbater Wetherspoons , geeft in de jongste tradingupdate van jetje tegen wat hij 'elite remainers' noemt. Martin is de meest uitgesproken brexiteer van het Britse bedrijfsleven.

  ©rv

  Wetherspoon verlaagde vorige week de prijs van een glas bier, om aan te tonen hoe het verlaten van de EU de prijzen kan verlagen. Remainers deden de verlaging af als een stunt. Het aandeel noteert bij dit alles vrij onbewogen. 

 • 'Kinepolis overleeft Netflix en AppleTV+'

  KBC Securities-analist Guy Sips zoomt in een rapport van 34 pagina's in op de jongste overname van Kinepolis , het Amerikaanse MJR Digital Cinemas. 

  De tien complexen met 20.000 zetels in Michigan zullen vanaf volgend jaar voluit bijdragen aan de resultaten van de Belgische bioscoopgroep, dit jaar maar enkele maanden.

  Sips anticipeert op die bijdrage met het verhogen van zijn koersdoel van 63 naar 66 euro. Zijn advies blijft 'kopen'.

  De analist stelt dat het niet de laatste overname - not 'The Endgame' - van Kinepolis zal zijn. En dat de groep de streamingdiensten Netflix en AppleTV+ zal overleven, omdat Kinepolis niet alleen popcorn maar ook kippenvel verkoopt. 

  Voor het filmaanbod verwacht Sips in 2020 een moeilijk jaar. De tweede helft van dit jaar zit het wel snor met kaskrakers. 

  In de eerste jaarhelft was 'Avengers: Endgame' de publiekstrekker. ©BELGAIMAGE

 • Banken helpen Bel20 aan winst(je)

  Na de bewogen dag gisteren, komen beleggers even op adem. De EuroStoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, noteert vlak bij de openingsbel. Maar de Bel20  koerst hoger, met dank aan de remonte van de zwaargewichten KBC  en ING .

 • 'Klassiek' halfjaarverlies voor Vranken

  De beurskoers van Vranken Pommery is er dit jaar één zonder bubbels en het halfjaarrapport zal daar niet veel verandering in brengen. De champagnegroep diepte over het eerste halfjaar het nettoverlies uit van 3,90 naar 6,60 miljoen euro. Daarbij wel de belangrijke opmerking dat het eerste halfjaar altijd zwak is, aangezien tweede derde van de verkoop van champagne in de tweede jaarhelft valt. 

  Maar zwak was de eerste helft sowieso, met een omzet die 8 procent terugliep naar 87 miljoen euro.

 • WeWork probeert beursgang op de rails te houden

  Zeggen dat de beursintroductie van de hippe kantoorspecialist WeWork niet echt vlot, is een understatement. Om beleggers te vermurwen, probeert moederbedrijf The We Company nu de controversiële rol van oprichter Adam Neumann en diens vrouw Rebekah in te perken, schriijft de Britse zakenkrant Financial Times. 

 • Nog even de oproep van Draghi aan de overheden

  In Duitsland groeit de kritiek op de eeuwigdurende stimulus van de Europese Centrale Bank (ECB) en ook in de schoot van de centrale bank zelf is er onenigheid. Ook voorzitter Mario Draghi lijkt stilaan te beseffen dat hij op een touwtje aan het duwen is, vandaar de opvallende oproep gisteren aan de Europese overheden om (eindelijk) hun deel te doen. Dit was voor ons dan ook de meest saillante passage uit de persconferentie:

 • Naar licht hogere start Europese beurzen

  De Europese beurzen lijken na Draghi's vuurwerk van gisteren even op adem te komen. De belangrijkste futures geven aan dat de Bel20  en de EuroStoxx50  bij de opening bescheiden winsten zullen laten optekenen. 

  ©REUTERS

 • Heropleving voor chipsector?

  De Amerikaanse chipreus Broadcom kwam gisteren met tegenvallende resultaten, maar lijkt de pil voor de sector te vergulden met de boodschap dat de vraag aan het uitbodemen is. 

 • Credit Suisse breekt een lans voor aandelen

  Terwijl veel andere vermogensbeheerders gelet op de onzekere wereldeconomie tot voorzichtigheid aanmanen, is de tak vermogensbeheer van de Zwitserse reus Credit Suisse positiever over aandelen.

  Hoofdstrateeg Michael Strobaek denkt dat de wereldwijde extra stimulus van de centrale banken en verminderde politieke risico's in Italië en het Verenigd Koninkrijk - waar het parlement een no-dealbrexit hoopt af te blokken - een beter dan gevreesd najaar kunnen inluiden. 

 • ... maar beurzen zetten Draghi-rally onverstoord voort

  Beleggers malen logischerwijs minder dan Duitse spaarders om de eeuwige nul van Mario. Goedkoop geld, daar kunnen ze best mee leven. De Aziatische beurzen noteren deze ochtend zo goed als collectief hoger, al heeft dat ook te maken met eeuwig opborrelende hoop over een doorbraak(je) in het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. 

  Gisteren sloop op Wall Street de Dow Jones  tot een zucht van een slotrecord. Daar hopen beleggers samen met president Trump dat het vuurwerk van Draghi ook Jerome Powell, de voorzitter van de centrale bank, volgende week tot meer dadenkracht aanzet. 

  ©Photo News

 • Duits pers verkettert Draghi ...

  Neen, populair gaat Mario Draghi nooit meer worden bij de oosterburen. De Duitse pers kraakt de voorzitter van de Europese Centrale Bank, nu hij door de rente nog verder onder nul te duwen de nijver sparende natie - collectief 5.000 euro per seconde - nog meer tegen de haren strijkt. Zelfs de doorgaans gematigde en 'Draghi-vriendelijke' Süddeutsche Zeitung is dit keer hard: 'Draghi zit op een dwaalspoor', klinkt het. 

  Maar dat is nog niets vergeleken met - noblesse oblige - het boulevardblad Bild, het meest verkochte dagblad van Europa. 'Zo zuigt Graaf Dragila onze rekeningen leeg'. Alstublief. 

 • The day after: Mario vs Moury

  Goedemorgen! Even bekomen van de bewogen dag gisteren, toen ECB-voorzitter Mario Draghi zijn bazooka weer bovenhaalde en beloofde 'zo lang als nodig' weer schuldpapier op te zullen kopen. Vandaag oogt de kalender heel wat rustiger. De Waalse aannemer Moury Construct keert wel ter ere van zijn eeuwfeest een speciaal dividend uit en onderstreept zo zijn reputatie als rendementsaandeel in nulrentende tijden

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect