1. Markten Live
 2. Live blog

KBC en UCB maken van Brussel sterkhouder in Europa

KBC en UCB hielpen dankzij stevige resultaten de Bel20 mooi in de plus. Elders in Europa was er licht herstel tegen de slotbel. Ontex kreeg een tik door een kritisch analistenrapport, bij Nyrstar stelde de rendabiliteit teleur.
 • Tot morgen!

  We trekken er een streep onder voor vandaag. Morgen dendert de resultatentrein voort, al is het wel iets rustiger dan vandaag. We kijken onder meer uit naar Elia, Texaf en VGP in eigen land en naar Royal Bank of Scotland en Swiss Re elders in Europa.

  VRIJDAG 23 FEBRUARI 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Japan:
  - Inflatie januari, 0.45 uur
  Verenigde Staten:
  - Fed publiceert halfjaarlijks rapport over monetair beleid, 17 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Dalenys: uitkoopbod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. Laatste dag.
  - Elia: jaarresultaten 2017, 8 uur
  - RealDolmen: trading update derde kwartaal 2017/2018, 7 uur
  - Texaf: jaarresultaten 2017, 8 uur
  - VGP: jaarresultaten 2017, 7 uur
  Luxemburg:
  - SES: jaarresultaten 2017
  Nederland:
  - Heijmans: jaarresultaten 2017
  Verenigd Koninkrijk:
  - Royal Bank of Scotland: resultaten vierde kwartaal, 8 uur
  Zwitserland:
  - Swiss Re: resultaten vierde kwartaal, 7 uur

 • Montea verhoogt dividend

  De specialist in logistiek vastgoed Montea heeft in 2017, een jaar van sterke groei, goed gepresteerd en verhoogt zijn dividend met 3 procent. Voor het lopende jaar plant Montea verdere expansie en een hogere winst. Dat zou zich opnieuw moeten vertalen in een hoger dividend.

  De zogenaamde EPRA-winst - de courante winst uit operationele activiteiten - steeg afgelopen jaar met 4,5 procent tot 2,58 euro per aandeel. Dat is in lijn met de verwachting van Degroof Petercam. Het bruto dividend stijgt van 2,11 tot 2,18 euro per aandeel.

 • Omzet Greenyard stabiel tussen oktober en december

  In zijn derde kwartaal boekte de Belgische fruit- en groentemultinational Greenyard   995,6 miljoen euro omzet. Dat is 0,1 procent minder dan in het jaar voordien. Op vergelijkbare basis daalde de omzet met 0,4 procent.

  De afdeling vers fruit en verse groenten zag de verkoop in euro's afnemen met 0,6 procent. Die van de afdeling verwerkte groenten en fruit (diepvries en conserven) daalde met 0,4 procent. De afdeling potgrond zag de omzet dankzij een overname van het bedrijf Mykogen met 42,1 procent stijgen.

  Winstcijfers geeft Greenyard in zijn tradingupdate niet. Die zijn belangrijker dan de omzet, want de prijzen van groenten en fruit schommelen hevig. Daardoor varieert ook de omzet van kwartaal tot kwartaal.

 • Europese beurzen sluiten nipt hoger

  De trend in Europa, die het grootste deel van de handelsdag negatief was, keerde om in het laatste handelsuur, wellicht onder invloed van de winsten in New York. De EuroStoxx50 eindigde uiteindelijk 0,05 procent hoger.

  In Brussel was de winst van de Bel20 (+0,7%) een pak groter en dat was aan twee aandelen te danken die met goede resultaten kwamen: KBC (+2,3%) en UCB (+3,9%).

 • Vasco Data keldert na zwakke resultaten

  Internetbeveiliger Vasco Data dondert meer dan 10 procent lager nadat het Amerikaans-Zwitserse bedrijf zwakke resultaten bekendmaakte over het vierde kwartaal en heel 2017.

  In het vierde kwartaal steeg de omzet met 15 procent tot 42,8 miljoen dollar, maar halveerde de bedrijfswinst tot 1,2 miljoen dollar. Topman Scott Clements schreef in een woensdagavond verspreid persbericht de winstdaling toe aan de sterkere verkoop van hardware en aan verschuivingen in de regionale verkoopmix. De Amerikaanse belastinghervorming had een impact van 70 cent per aandeel op het nettoresultaat dat hierdoor 0,65 dollar rood kleurt.

 • ECB-notulen zorgen voor onrust

  Op de obligatiemarkt profiteren sterke landen van lagere rentes, maar de Zuid-Europese landen zien hun rente stijgen. Zo duikt de Belgische tienjaarsrente terug onder 1 procent, terwijl de Italiaanse rente 3 basispunten stijgt tot 2,07 procent. 

  Mogelijk heeft een en ander te maken met de vrijgave van de notulen van de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) in januari. Sommige bestuurders willen komaf maken met de zogeheten ‘easing bias’ in het begeleidende commentaar.

  De ‘easing bias’ slaat op het maandelijkse inkoopprogramma van 30 miljard euro tot tenminste  september. De ECB zegt daarover dat het programma terug kan uitgebreid worden als de omstandigheden dat vereisen. Het omgekeerde zegt ze niet. Vandaar: de easing bias. Sommige bestuurders vinden dat het weglaten van de easing bias  gerechtvaardigd is als een teken van vertrouwen in het pad naar inflatie. Uiteindelijk werd het voorstel weggestemd.

  ‘De notulen wijzen op een groeiende onenigheid tussen de ECB-bestuurders’, zegt Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland.  Brzeski denkt dat de meerderheid van de ECB-bestuurders nog steeds geen abrupt einde willen van het inkoopprogramma in september. ‘Zodra de ECB een officiële einddatum afkondigt voor de aankopen, zal de markt speculeren op de eerste renteverhoging’, verklaart Brzeski. En daarvoor is 2018 nog te vroeg.

 • Anglo American verhoogt dividend

  Anglo American  zag de winst in 2017 fors toenemen dankzij hogere grondstoffenprijzen, van 1,72 dollar per aandeel tot 2,57 dollar per aandeel . Het dividend stijgt tot 1,02 dollar per aandeel. Tegelijk zag de mijnreus de schulden halveren tot 4,5 miljard dollar. De doelstelling begin 2017 lag op een schuld van 7 miljard dollar op het einde van het jaar. 

  ‘De schuldafbouw van Anglo American is indrukwekkend’, reageerde analist Paul Gait van Sanford C. Bernstein. ‘Zeker in combinatie met het robuuste dividend.’ Het aandeel zakt 0,8 procent tot 1.783 pence, maar dat heeft eerder te maken met de zwakke beursdag. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel met 33 procent.

  Anglo American was de laatste van de grote Londense mijngroepen die met resultaten op de proppen kwam. Eerder maakten ook Rio Tinto, Glencore en BHP Billiton forse winsten bekend, met dank aan metalenprijzen die zijn opgeklommen tot meerjaarshoogtepunten.

  De ommekeer bij Anglo American is wel de spectaculairste. In 2015 stond de groep op de rand van de afgrond. Het was verplicht het dividend te schrappen en mijnen in de etalage te zetten. De mijnen die het dacht te verkopen, brengen nu het meeste geld op. Anglo American overweegt nu een uitbreiding van de mijnactiviteiten, naast een lucratievere dividendpolitiek. 

  Tegelijk wil Anglo American tegen 2022 liefst 3 à 4 miljard dollar besparen via kostenverlagingen en een hogere productiviteit.

  (BLOOMBERG)

 • Kylie zet Snap een hak

  Hoe groot de impact is van televisiegezichten in de VS, blijkt uit een eenvoudige tweet van Kylie Jenner. De amper 20-jarige reality television-persoonlijkheid, een halfzus van Kim Kardashian, liet weten dat ze de app Snapchat niet langer gebruikt. Resultaat: het aandeel Snap verliest dik 2 procent.

 • Dow opent 0,4 procent hoger

  Zoals verwacht steekt Wall Street hoger van wal. De Dow Jones en de S&P500 noteren in de eerste handelsminuten allebei 0,6 procent hoger. Forse winst is er voor Chesapeake Energy , dat met beter dan verwachte resultaten kwam. 

 • Naar positieve opening in New York

  De Amerikaanse beurzen gaan een licht hogere opening tegemoet, geven de futures aan. De future op de Dow Jones noteert 0,3 procent in de plus, die op de S&P500 0,45 procent.

  Woensdag verloor Wall Street terrein nadat uit de Minutes van de Fed – de notulen van de laatste rentevergadering – bleek dat het ritme van de renteverhogingen wel eens zou kunnen worden opgedreven.

  Tobbende traders op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©AFP

 • Nyrstar belooft zwarte cijfers, koers niettemin in het rood

  Ook al herhaalt CEO Hilmar Rode dat de cashflow dit jaar positief wordt, toch overheerst bij Nyrstar-beleggers de teleurstelling over de brutobedrijfswinst (ebitda) die niet langer progressie toont. Het aandeel zakt intussen 6,2 procent tot 6,27 euro. 

 • Beurskoers Rovio halveert

  Na de knoert van een winstwaarschuwing (zie post van 9u25) lopen de verliezen voor de Finse Angry Birds-ontwikkelaar Rovio alleen maar op. Het aandeel duikt nu 48 procent lager naar 5,18 euro. 

 • Begint de ECB toch een beetje te tobben over de euro?

  De notulen van de jongste bijeenkomst van Europese centraal bankiers leren dat ze iets minder relaxed zijn over de opmars van de euro en de potentiële (negatieve) impact op de inflatie. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • UCB scoort met het heden en sust over de toekomst

  Na een nog aarzelende start noteert UCB  intussen 5,7 procent hoger op 69,64 euro.

  Dat heeft twee redenen: één het heden. Berenberg merkt op dat de nettowinst in het tweede halfjaar een stevige 30 procent boven de verwachtingen lag. Operationeel kwam de winstmarge één jaar vroeger dan gepland boven 30 procent uit.

  Twee: de toekomst. En vooral de vraag hoe de biofarmaciegroep na de tegenvaller met het potentiële osteoporosemiddel Evenity ook in het komend decennium omzetgroei en winstmarge op peil kan houden, eenmaal de patenten op huidige sterkhouders als Cimzia verstreken zijn. Op eigen kracht zal dat moeilijk zijn, hoe beloftevol de testresultaten voor het middel tegen ochtendstijfheid bimekizumab ook zijn. Daarom is er bij analisten applaus voor de boodschap bij CEO Jean-Christophe Tellier dat er ook naar overnames gekeken wordt om de pijplijn aan te vullen. 'We zagen daar al een eerste indicatie van begin dit jaar, toen UCB genoemd werd als één van de potentiële bieders op Acorda Therapeutics', stipt Degroof Petercam-analiste Stéphanie Put aan. 

 • Nyrstar: 'Meer tekenen van beterschap nodig'

  Degroof Petercam blijft na de jaarcijfers van Nyrstar  op een 'houden'-advies, met koersdoel van 6 euro. Analist Frank Claassen blijft sceptisch: 'De ebitda (brutobedrijfswinst, red.) bleef in het vierde kwartaal duidelijk onder de verwachtingen', klnkt het.

  'We zien geen verbetering van kwartaal op kwartaal in de ebitda: 43 miljoen in het vierde kwartaal, 51 miljoen in het derde. Dit weerom zwakke kwartaal test de geloofwaardigheid van de belofte om de ebitda in 2018 en 2019 duidelijk te verbeteren. De doelstelling in 2018 al een positieve vrije kasstroom te realiseren is volgens ons te ambitieus, gelet op de zwakke dollar en druk op de verwerkingslonen (de vergoeding die smelters van mijnbouwers ontvangen om erts tot zinkconcentraten te verwerken, red.). Het gevolg is dat de nettoschuld mogelijk blijft oplopen, tot meer dan 5 keer de ebitda eind 2018.' 

 • KBC-CEO: 'Geen grote overnamedossiers op tafel'

  Op de telefonische conferentie met analisten - die overigens door een technische panne zo'n tien minuten onderbroken werd - zegt CEO Johan Thijs dat er op dit ogenblik 'geen grote overnamedossiers' op tafel liggen. Dat zijn dan deals die meer dan 1 miljard kapitaal zouden opslorpen. Thijs gaat wel in op de geruchten dat de Hongaarse overheid Budapest Bank zou privatiseren en bevestigt dat dit desgevallend een dossier zou zijn waar de bank logischerwijs interesse voor zou tonen. 

 • ECB boekt 1,3 miljard winst over 2017

  De Europese Centrale Bank heeft er een prima jaar op zitten, dank u. De nettowinst steeg tot 1,3 miljard euro en dat is goed nieuws voor 'onze' Nationale Bank en dus uiteindelijk ook voor de schatkist. Een belangrijke factor zijn logischerwijs de rente-inkomsten op de dankzij de jarenlange stimulus tot een recordpeil gezwollen balans. 

 • Daar is de rentevrees weer

  Ze was even verdwenen, maar de an sich onschuldige notulen van de vorige bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bankiers. De notulen leerden dat de Fed optimistischer is over de Amerikaanse economie, maar er tegelijk nog absoluut geen eensgezindheid is over de inflatievooruitzichten. Maar niettemin lijken beleggers toch weer te vrezen dat de rente sneller dan verwacht gaat stijgen. En dat stuurt ook de Europese beurzen in het rood.

 • Gimv verkoopt deel belangen in fondsen

  De investeringsmaatschappij heeft 'een selectie' van haar fondsenbelangen gedeeltelijk of volledig verkocht aan diverse internationale fondsinvesteerders. De omvang van haar fondsenportefeuille wordt door de deal met 23,4 miljoen euro gereduceerd.

 • MDxHealth springt over fors verlaagde lat

  Het Luikse diagnosticabedrijf presteerde in 2017 zoals verwacht. Lees: de resultaten zijn in lijn met de fors verlaagde vooruitzichten. Meer details leest u hier.

 • Vierde keer goede keer voor KBC

  Nadat beleggers bij de publicatie van nochtans beter dan verwachte cijfers over het eerste, tweede en derde kwartaal het aandeel KBC  telkens lager hadden gestuurd, is het de vierde keer wél raak. KBC boekt een spurtje van 3,3 procent naar 75,82 euro.

  Dit niet alleen door de iets beter dan verwachte cijfers (dat was de vorige drie keer dus ook al het geval, zonder applaus van de belegger), maar ook omdat de groep voor het eerst sinds 2007 aandelen inkoopt en zo samen met het dividend de facto bijna 60 procent van de jaarwinst naar de aandeelhouders laat vloeien

  ING-analist Albert Ploegh handhaaft zijn 'kopen'-advies en wijst op het feit dat KBC tegenover de sectorgenoten niet langer een extra kapitaalbuffer nodig acht. Daardoor is het streefdoel voor de kernkapitaalratio nu - inclusief een 'marge' van 2 procentpunt voor fusies en overnames - 16 procent, tegenover eerder 16,6 procent. 'Dat is geen verrassing en ook geen grote wijziging, maar niettemin is de boodschap positief', merkt Ploegh op. Logisch: een lagere doelstelling voor het kernkapitaal wil zeggen dat er in de toekomst potentieel meer cash naar de aandeelhouders kan vloeien. 

  ©KBC

 • KBC Securities overtuigd koper van Aedifica

  KBC Securities verhoogt na het halfjaarrapport van Aedifica  het advies voor de specialist in zorgvastgoed tot gewoon 'kopen', van 'bijkopen', met een koersdoel van 81 euro. 'De komende 12 tot 18 maanden zien er beloftevol uit, merkt analist Jan Opdecam op. 'Dit dankzij de groeivooruitzichten in bemeubelde appartementen, potentiële nieuwe regio's én nieuwe segmenten van de gezondheidszorg'. 

 • Angry birds & angry investors

  Het opvallendste aandeel in Europa? Rovio. De Finse maker van 'Angry Birds' tuimelt ruim 30 procent naar 7 euro en noteert nu een derde onder de intekenprijs van eind september. De ontwikkelaar van spelletjes waarschuwde dat omzet en winstmarge dit jaar waarschijnlijk zullen zakken en de groep ook steeds meer aan marketing moet spenderen om gamefanaten te strikken. 

 • Goldman Sachs licht Ontex voetje

  De grootste daler in de Bel20 is Ontex . De luierfabrikant krijg een tik van 6,4 procent naar 23,34 euro. De aanleiding is een somber rapport van Goldman Sachs. Het beurshuis zet Ontex op de verkooplijst en verlaagt het koersdoel van 26 naar 22 euro.

  Het verkoopadvies vloeit voor uit de stevige winstwaarschuwing eerder deze maand. Daardoor is het aandeel Ontex nu naar het laagste peil in drie jaar weggezakt. 

 • Europese beurzen starten met verlies

  De openingsbel: in het spoor van Wall Street openen de Europese beurzen met verlies: de Bel20 laat 0,5 procent liggen. de Euro Stoxx50 verliest 0,8 procent. Nyrstar koerst na de jaarcijfers 5 procent lager, KBC en EVS noteren vrijwel vlak en UCB boekt een kleine winst. 

  ©REUTERS

 • Ook Deceuninck 'getroffen' door zomerakkoord

  Net als KBC moet ook Deceuninck een eenmalige minwaarde in de boeken nemen, omdat door de verlaging van de vennootschapsbelasting in de toekomst minder belastingkredieten in rekening kunnen gebracht worden. Daardoor zakt de nettowinst met een derde tot 13,8 miljoen euro of 9 cent per aandeel, terwijl de bedrijfswinst ondanks de koersval van Turkse lira en de dure grondstoffen stabiel licht steeg naar 36,7 miljoen euro. Het dividend blijft stabiel op een veeleer symbolische 3 cent bruto per aandeel. 

 • Aziatische beurzen op verlies

  Even tussendoor een blik op het Verre Oosten: daar staan de meeste beurzen licht in het rood, met uitzondering van China. Dit in het spoor van Wall Street, dat in de late handel nog in het rood dook.

  De notulen van de vorige bijeenkomst van Amerikaanse centraal bankiers spuiden vooral mist over het beleid, maar volgende week moet de eerste doortocht van nieuwe voorzitter Jerome Powell op Capitol Hill meer duidelijkheid brengen. 

 • UCB: overnames in het verschiet?

  Over de resultaten van UCB  leest u hier alles. Die zijn net als de vooruitzichten voor 2018 prima. Maar na de flop rond het potentiële osteoporosemiddel Evenity kijken beleggers vooral uit hoe de biofarmaciegroep een nieuwe generatie topmedicijnen zal klaarstomen die de estafette in het volgend decennium kan overnemen. En op dat vlak is het opvallend dat de groep expliciet ook zegt overnames te overwegen om de pijplijn aan te vullen.

  ©UCB

 • Meer info over de jaarcijfers van KBC ..

  ... leest u hier

 • Eerste winst in zes jaar voor Nyrstar

  Kijk eens aan: voor het eerst in zes jaar boekt Nyrstar  - onverwacht - netto winst. De zinkspecialist kon een waardevermindering van 126 miljoen op de Noord-Amerikaanse mijnen terugnemen en boekt zo 47 miljoen euro winst. 

  Operationeel scoort de groep grotendeels in lijn met de verwachtingen. Dat geldt zowel voor de brutobedrijfswinst (ebitda) van de smelters (206 miljoen, een kleine afname) als die voor de mijnbouwtak (47 miljoen, een duidelijke verbetering). De ebitda van de groep komt met 205 miljoen, een toename met 5 procent, dan weer iets onder de verwachte 222 miljoen euro uit.

 • KBC scoort iets beter dan verwacht, koopt eigen aandelen in

  Voor de vierde keer op rij legt KBC   een beter dan verwacht kwartaalresultaat voor: daardoor steeg over heel boekjaar 2017 de nettowinst 6 procent naar 2,58 miljard euro of 6,03 euro per aandeel, iets beter dan de 2,54 miljard die analisten gemiddeld verwachtten

  De bank- en verzekeringsgroep keert een dividend uit van bruto 3 euro per aandeel, in lijn met de verwachting van analisten. Bovendien is er een extraatje: KBC gaat namelijk 2,7 miljoen eigen aandelen inkopen om de verwatering bij de toekenning van aandelenopties voor het personeel tegen te gaan. Bij de huidige beurskoers vloeit zo indirect een extra 200 miljoen naar de aandeelhouders, waardoor KBC 59 procent van de winst over 2017 uitkeert. 

 • Moeten er nog jaarcijfers zijn?

  Goedemorgen! We zetten ons schrap voor een pak jaarcijfers. Deze ochtend vroeg en gisterenavond laat stelde EVS  al teleur met een mager orderboek, heeft Qrf  het moeilijk de winst per aandeel op te krikken en zit er bij Aedifica  gelet op de forse expansie een nieuwe kapitaalronde aan te komen. 

  ©BELGA

Meer uit Markten Live

Tijd Connect