1. Markten Live
 2. Live blog

Klasseflits van Umicore

Terwijl de Bel20 zich gedeisd houdt, schiet Umicore bijna 5 procent omhoog naar een nieuwe recordkoers. Fagron dondert naar beneden na een teleurstellende update. Het Brits pond krijgt klappen nu de brexit-gesprekken muurvast lijken te zitten.
 • Morgen een nieuwe blog

  We sluiten hier af, en zijn er morgen terug vanaf 7 uur. Dit staat dan op de agenda:

  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Handelsbalans september
  Verenigde Staten:
  - Kleinhandelsomzet september, 14.30 uur
  - Inflatie september, 14.30 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) oktober, 16 uur


  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Care Property Invest: kapitaalverhoging met voorkeurrecht tegen 16,80 euro per aandeel. 7 aandelen geven recht op 2 nieuwe. Tot 23 oktober. 
  - VGP: secundair openbaar aanbod tegen 55 a 63 euro per aandeel. Tot 25 oktober. 
  Verenigde Staten:
  - Wells Fargo: resultaten derde kwartaal, 14 uur
  Zuid-Korea:
  - Samsung Electronics: resultaten derde kwartaal

 • Ondertussen: record voor Dow, record voor Bitcoin

  In de VS kleurt de Dow Jones-index na twee uur handelen groen, en bereikt het dus een nieuwe recordkoers. Na de kwartaalrapporten van Citi en JP Morgan lag de banksector even voorop, maar ondertussen vallen de aandelen gevoelig terug. Citigroup verloor in de ochtendlijke handel al 2 procent.

  Ondertussen is het ook alweer een mooie dag voor eigenaars van cryptomunten zoals de Bitcoin. Het vlaggenschip der digitale valuta stijgt boven 5.200 dollar uit, alweer een recored. De koerswinst sinds nieuwjaar bedraagt nu al 440 procent. Ook een rist andere cryptomunten zitten vandaag in de lift. Zo won Ethereum een goeie 2 procent in de laatste 24 uur. Dat is de cryptomunt met de tweede grootste marktkapitalisatie.

 • Slot Brussel

  In de late namiddag snelde Umicore vooruit, om zo de grootste stijger binnen én buiten de Bel20 te worden. Eventjes bedroeg de dagwinst bijna 5 procent.

  ©Bloomberg

  Het aandeel levert veruit de grootste bijdrage aan de Bel20 vandaag, en tilt de index zo boven het nulpunt. Dit zijn de grootste stijgers en dalers op de continumarkt:

  Top Flop
  Connect Group+5,17%Curetis-1,56%
  Fountain+4,35%Thrombogenics-2,30%
  Umicore+3,69%Exmar-2,52%
  Zenitel+2,29%CP Invest-3,06%
  Bone Therapeutics+2,17%4Energy Invest-3,07%
  Genkyotex+2,04%VGP-3,24%
  Ablynx+2,03%Fagron-6,52%

 • Wall Street valt licht terug

  ©AFP

  Vandaag (nog) geen records op de beurzen van New York. De grote indices gaan er 0,2 procent op achteruit. Citigroup en JPMorgan gaan er op vooruit na hun kwartaalpublicatie.

 • Umicore naar vers record

  De materialengroep is met bijzonder grote voorsprong de sterkste stijger in de Bel20. Aan de koersstijging van meer dan 4 procent heeft het aandeel ook ruim voldoende om een nieuwe recordkoers te bereiken. Vanmorgen herhaalde ABN Amro z'n koopadvies. Het aantal verhandelde stukken blijft binnen de perken, en zal vanavond waarschijnlijk amper het gemiddelde voor het volledige jaar bereiken.

 • Porsche trekt een spurt

  Grootste stijger in Frankfurt vandaag? Porsche Automobil Holding , met een winst van 5 procent tot 57,87 euro. Let wel: sinds 1 augustus 2012 is de Porsche Automobil Holding S.E. niet langer eigenaar van de Doktor Ingenieur honoris causa Ferdinand Porsche Aktiengesellschaft, de eigenlijke sportwagenbouwer. De holding moest toen met het mes op de keel haar controlebelang van 50,1 procent in de sportwagenproducent afstaan aan VW, in ruil voor 4,46 miljard euro cash en één aandeel VW. 

  Die deal was een uitvloeisel van de even stout- als overmoedige poging van Porsche om VW over te nemen. Een poging die in september 2008 even tot 'de moeder aller short squeezes' leidde, toen Porsche-CEO Wendel Wiedeking plots aankondigde 74 procent van Volkswagen te controleren. 

  Sindsdien zit er in de 'beursgenoteerde Porsche' louter nog een controlebelang in Volkswagen en een hoop rechtszaken met gedupeerde hedgies. Welnu: volgens Bloomberg is de kans groot dan een Duitse rechter - Matthias Wiese van het Oberlandesgericht in het Nedersaksische stadje Celle - eerstdaags voor 5,4 miljard euro schadeclaims  naar de prullenmand zal verwijzen. Vandaar de enthousiaste reactie. 

 • 'Bpost-deal niet zonder risico's'

  Bpost zakt 0,4 procent naar 23,89 euro. Beleggers zijn ook in tweede lezing niet echt overtuigd van de maandag aangekondigde overname van de Amerikaanse e-commercespecialist Radial. Beurshuis HSBC verhoogt het koersdoel licht van 25 naar 25,80 euro, maar raakt niet verder dan een 'houden'-advies.

  'Het is een belangrijke stap om de balans van Bpost efficiënter te maken en weg van het krimpende briefverkeer te diversifiêren', erkent analist Edward Standord. 'Bovendien, mocht er enige twijfel geweest zijn is het nu echt wel duidelijk dat een potentiële deal met PostNL niet snel zal gereanimeerd worden.'

  Toch ziet de analist ook risico's. 'Ten eerste koopt Bpost een bedrijf dat nog volop aan het fuseren is. Dat is duur en de belangrijkste reden waarom Radial niet meteen aan de winst zal bijdragen. Maar is volgens ons ook een klein risico dat er integratieproblemen opduiken eenmaal het management volledige toegang heeft tot de business. Daarnaast zijn er de klassieke risico's zoals een bedrijf van de overzijde van de Atlantische Oceaan aansturen en het management temidden een snel veranderende sector aan boord houden'. 

 • Zwakke marktenzaal deert JPMorgan weinig

  JPMorgan , naar balanstotaal én beurswaarde de grootste Amerikaanse bank, rapporteerde over het derde kwartaal een nettowinst van 6,73 miljard euro, 7 procent meer dan een jaar eerder. Dit ondanks de aanhoudend matte marktenzaal: de inkomsten uit obligatiehandel zakten jaar op jaar 27 procent.

 • De impact van de woorden van Barnier ...

  ... in één beeld:

  ©Bloomberg

 • Barnier deelt Brits pond rake tik uit

  Het Brits pond krijgt een serieuze tik nadat Michel Barnier, de Europese brexit-onderhandelaar, waarschuwde dat de gesprekken met de Britten in 'een patstelling' zitten. De euro stijgt prompt van 89,7 naar 90,2 pence. 

 • Meer tekst en uitleg bij Fagron ...

  ... leest u in het interview van collega Saar Sinnaeve met CEO Hans Stols. 

 • Den Haag wil meer 'oranje' in pensioenfondsen

  Luidens een studie beleggen de Nederlandse pensioenmastodonten 12,5 procent van hun vermogen in Nederland. Dat vindt de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp, in onze contreien bekend als de afblokker van het Bpost-bod op PostNL, veel te weinig. 

  Als je ziet dat pensioenfondsen 12,5 procent in Nederland beleggen en de rest over de grens verdwijnt, dan zou daarover te praten moeten zijn. Zeker als je ziet hoe stabiel de Nederlandse economie is
  Henk Kamp
  Nederlandse minister van Economie

 • Europese industrie stelt het prima, dank u

  De industriële productie steeg in de eurozone in augustus met 1,4 procent. Een sterke prestatie, die volgens ING-econoom Carsten Brzeski nog eens onderstreept dat het economisch herstel vaart wint. Hij denkt dat de Europese Centrale Bank over twee weken zal aankondigen de stimulus terug te zullen schroeven, maar wel langer dan tot nog toe aangegeven zal laten doorlopen ('lower for longer'). 

  Zo'n 'lower for longer' heeft het voordeel dat de ECB de geldstimulus kan verminderen zonder dat beleggers over een stijgende rente beginnen speculeren
  Carsten Brzeski
  ING-econoom

 • Bitcoin springt over 5.000 dollar

  Hoe meer bankiers waarschuwen voor de risico's, hoe gretiger beleggers zich op de digitale munt bitcoin storten. 

 • Air Berlin en Lufthansa fors hoger

  Lufthansa neemt 81 vliegtuigen en circa 3.000 personeelsleden van Air Berlin over, het akkoord wordt vandaag ondertekend. Air Berlin, dat sinds augustus onder gerechtelijk akkoord vliegt, stopt eind deze maand met vliegen. De vloot zal geïntegreerd worden in de lagekostenmaatschappij Eurowings van Lufthansa.

  Twee beurshuizen trekken prompt het koersdoel voor de grootste luchtvaartgroep van Europa op. Bernstein Research verhoogt het advies van 'houden' naar 'bijkopen', de analisten verwachten dat de Air Berlin-deal 70 tot 90 miljoen euro zal toevoegen aan de operationele winst van Lufthansa. HSBC verhoogt het koersdoel van 25 naar 29 euro wegens die deal en ook omdat begin deze week na jaren eindelijk een akkoord met de piloten werd gesloten over hun pensioenen.

  Carsten Spohr, CEO van Lufthansa, kondigde aan dat het akkoord met Air Berlin vandaag getekend wordt. ©Bloomberg

  Dat tegen die achtergrond het aandeel van Lufthansa stijgt met meer dan 3 procent is niet verwonderlijk. Het was al de sterkste stijger van de DAX dit jaar en staat nu op zijn hoogste peil sinds 2001, het horrorjaar voor de luchtvaart, na 9/11. De sprong van 45 procent van Air Berlin kan enkel verklaard worden door speculatieve transacties, de aandeelhouders zijn immers alles kwijt. Dat de obligatiehouders nog iets recuperen is ook hoogst twijfelachtig, omdat het sociaal passief met 5.000 werknemers die niet worden overgenomen erg hoog ligt.

  Brussels Airlines, dat geen notering heeft, is een volle dochter van Deutsche Lufthansa

 • Care Property verteert coupongeknip vlot

  Care Property Invest  laat 0,2 procent liggen tot 20,36 euro. Eigenlijk gaat de aandeelhouder er per saldo op vooruit. De specialist in zorgvastgoed noteert vandaag immers zonder twéé coupons: een met het tot nog toe verdiende dividend over 2017 en één met het voorkeurrecht om tegen de gunstprijs van 16,80 euro op de nieuwe aandelen in te schrijven. Pro memorie: per zeven aandelen kunnen aandeelhouders op twee nieuwe inschrijven. Concreet betekent de dubbele ex-coupon dat Care Property deze ochtend in theorie aftrapte op 19,16 euro.

 • Fagron-CEO: 'Handhaven doelstellingen voor Wichita'

  Ondanks het mindere kwartaal zegt Fagron-CEO Hans Stols op de telefonische conferentie met analisten de doelstellingen voor Wichita, de megafabriek voor steriele bereidingen, te handhaven. 'We blijven op 100 miljoen jaaromzet rekenen over een periode van 3 tot 5 jaar. Maar het klopt dat de groei in het derde kwartaal lager lag dan in het tweede en eerste kwartaal. Mogelijk was er impact van de recente orkanen in de Verenigde Staten'. 

  De achterstand bij de externe Europese labo's raamt Stols op 1,5 miljoen euro. 'Om een idee te geven: dat scheelt 2,6 procent groei in de Europese activiteiten'. 

 • Fagron: quid USA?

  Even meegeven dat de analistenconferentie van Fagron op dit ogenblik aftrapt en de beleggerspresentatie online staat. Naast de problemen in Europa met externe labo's ('we verwachten dat die problemen in het eerste kwartaal van 2018 opgelost zijn', benadrukt CEO Hans Stols op de conferentie) zijn analisten ook not amused over de verrassende omzetdaling in Noord-Amerika ondanks de opstart van de fabriek in Noord-Amerika.

  'Aangezien Noord-Amerika de regio is waar de toekomstige groei vandaan moet komen', zal het belangrijk zijn die trend in de gaten te houden', stippen KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs aan. 

 • Gimv-participatie trekt naar Parijse beurs

  Twee jaar nadat Gimv in Biom'up stapte, trekt de Franse specialist in chirurgiebenodigdheden naar de beurs van Parijs. De eerste notering is vrijdag. Met de beursgang haalt Biom'up 38 miljoen euro op. De intekenprijs vna 10,5 euro per aandeel waardeert het bedrijf op 113 miljoen, stipt KBC Securities aan. Analist Cédric Duinslaeger raamt bijgevolg het Gimv-belang van 12 à 12,6 procent op 14 miljoen euro, een bescheiden 1 procent van de totale portefeuille van de investeringsmaatschappij. 

 • Bel20 opent stabiel, Fagron krijgt stevige tik

  De openingsbel: de Bel20 noteert zoals verwacht vrijwel stabiel op 4.058 punten. En evenmin onverwacht: Fagron krijgt na de teleurstellende update een tik van 7,3 procent tot 11,66 euro. Bij VGP gaat er bij de aftrap van de stevige plaatsing van aandelen - de twee grootaandeelhouders gaan tot 35 procent van de stukken cashen - 3 procent lager naar 64,70 euro. 

 • Naar vlakke start in Europa

  In Europa lijkt de herfstrally even te zullen stokken: afgaand op de futures zullen de Bel20 en andere Europese beursgraadmeter zo goed als stabiel openen. 

 • ING haalt Fagron van de kooplijst

  ING haalt na de sterke koersstijging sinds begin dit jaar (+30%) en de teleurstellende kwartaalupdate Fagron van de kooplijst. Het advies gaat van  'kopen' naar 'houden', het koersdoel van 14,5 naar 14 euro.

  Analist Matthias Maenhaut verwijst naar de tegenvallende verkopen in Europa, door de achterstand bij externe labo's, en de Verenigde Staten, waar de opstart van de fabriek voor steriele bereidingen in Wichita de krimp in de verkoop van grondstoffen niet kon compenseren. 

  ©Hollandse Hoogte

 • Nog iets waarin de Nederlanders ons het nakijken geven ...

  ... met dank aan het cijferaars van het Haagse Centraal Bureau voor de Statistiek:

 • Grootaandeelhouders VGP cashen minstens kwart miljard

  Bij VGP , de Centraal-Europese vastgoedontwikkelaar die de voorbije jaren een hoge vlucht nam, trappen grootaandeelhouders Bart Van Malderen en Jan Van Geet hun eerder aangekondigde gedeeltelijke exit af.

  De grootaandeelhouders verkopen 4,52 miljoen aandelen, tegen 55 à 63 euro per stuk. Dat is een korting van 6 à 18 procent op de slotkoers van woensdag (66,76 euro). Van Malderen verkoopt zoals De Tijd eerder schreef een belang van 20 procent in VGP - 3,78 miljoen stuks - en zal zo zijn belang verminderen van 43 naar iets minder dan 23 procent. CEO Van Geet casht 0,74 miljoen aandelen, waardoor zijn belang van 38,3 op 34,3 procent zal terugvallen. 

  Bij grote beleggersinteresse kunnen de twee bovendien een kwart extra aandelen verkopen, in totaal 5,65 miljoen dus. Bovendien krijgen de zakenbanken die de plaatsing begeleiden een optie om nog eens 15 procent extra aandelen te kopen. 

  Gevolg: de twee grootaandeelhouders zullen afhankelijk van de beleggersvraag - en dus van de verkoopprijs en het aantal aangeboden aandelen - minimum 249 miljoen en maximum 410 miljoen euro cashen.

  De inschrijvingsperiode voor de plaatsing start vandaag en loopt tot 25 oktober, JPMorgan en KBC Securities begeleiden de deal. 

  Voor de verhandelbaarheid van het aandeel is de forse verkoop welkom: nu is slechts 10 procent van het aandelenkapitaal niet in vaste handen. Daardoor maakt de beurskoers vaak bokkensprongen: zo sprong het aandeel na de publicatie van sterke halfjaarcijfers op 22 augustus eerst op twee dagen liefst 25 euro of liefst 37 procent hoger naar een tussentijdse piek van 92 euro op 24 augustus, om vervolgens het gros van die winst even snel weer prijs te geven.  

 • Fagron kampt met vertragingen

  De kwartaalupdate van Fagron rolt binnen. Die is zoals steeds kort, maar bevat dit keer wel een opvallende passage. De specialist in apothekersbereidingen kampt met vertragingen, door achterstanden bij 'externe laboratoria die de door Fagron ingekochte grondstoffen analyseren'. 

  Het gevolg: in Europa zakte de omzet in het derde kwartaal met 0,8 procent tot 57,5 miljoen euro, terwijl er over de eerste negen maanden dankzij de 2,8 procent groei over het eerste halfjaar 1,7 procent groei was.

  Daardoor zag heel Fagron de omzet afgelopen kwartaal stabiliseren, op 103,6 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen was er wel nog een groei van 1,2 procent. 

  ©Tijd Multimedia

 • Wall Street zet 65ste 'Trump-record' neer

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen zetten hun gezapige klim voort, met een winst van zo'n 0,3 à 0,5 procent voor de meeste beursgraadmeters. In Tokio zet de Nikkei zijn remonte voort, na gisteren afgeklokt te zijn op de hoogste koers sinds 1996.

  Dit allemaal dankzij de inspiratie van Wall Street, waar de Dow Jones gisterenavond op het 65ste (!) slotrecord sinds de verkiezing van Donald Trump tot president afvlagde. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content